0 0 votes
Article Rating

Σίγουρα η Ηλιακή επιστροφή είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να μπορέσουμε να προβλέψουμε. Μας δίνει ένα αρκετά αναλυτικό και περιεκτικό σκηνικό της χρονιάς που θα έρθει και βέβαια μας βοηθά πολύ εύκολα να μπορέσουμε να εντοπίσουμε γεγονότα με αρκετή ακρίβεια που άλλες τεχνικές δεν μπορούν.

Η Ηλιακή επιστροφή βέβαια είναι μία τεχνική που εχει κακοχρησιμοποιηθεί από πολλούς τα τελευταία χρόνια. Η ευκολία της κατάστρωσης της με τα τελευταία προγράμματα αστρολογίας έχει οδηγήσει σε μία υπεργενικευμένη χρήση της που όμως τελικά της μειώνει την αξία της. Η Ηλιακή επιστροφή θα πρέπει να ξέρουμε ότι είναι η στιγμή όπου ο Ήλιος από διέλευση βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς ζωδιακό μήκος με τον Ήλιο στην γενέθλια θέση του και με βάση την ακριβής στιγμή μελετάμε το ωροσκόπιο που έχουμε.

  • H σημασία της 1ης ηλιακής επιστροφής

Η 1η ηλιακή επιστροφή φέρει πάνω της πολύ σημαντικά στοιχεία για την κατανόηση όμως του πεπρωμένου αλλά και του χαρακτήρα του ατόμου γιατί η ηλιακή επιστροφή σε αυτή τη περίπτωση έχει δύο ταυτόχρονα πρόσωπα. Το πρώτο είναι αυτό της πρόβλεψης αλλά όχι μόνο για τη χρονιά που έρχεται αλλά γενικότερα για την πορεία της ζωής του ατόμου και το δεύτερο για τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του σε ποιο βαθμό θα επηρεαστούν.

O Ήλιος στην 1η ηλιακή επιστροφή «φωτίζει» κι σημαδεύει για πρώτη φορά ουσιαστικά το άτομο, και αυτό βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα τόσο ολοκληρωτικό γεγονός όσο η σύνοδος του Ήλιου του με τον Ήλιο της διέλευσης. Αυτό το γεγονός από μόνο του αφήνει εμφανή σημάδια μετέπειτα στην εξέλιξη του ατόμου και έχει βέβαια υψηλή σπουδαιότητα γιατί είναι η πρώτη φορά που οι ενέργειες του ανώτερου εαυτού μας φωτίζονται από τον Ήλιο του Ηλιακού μας συστήματος δημιουργώντας μία πρώτη κρίση συνείδησης με το περιβάλλον μας.

Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσετε να καταλάβετε τη δυναμική της ηλιακής επιστροφής σε αυτή τη φάση, για πρώτη φορά ουσιαστικά ο άνθρωπος και το δικό του «ιδανικό» έρχεται σε σύνδεση με το ιδανικό του κόσμου μας και βέβαια αποτελεί μία 2η γέννηση για όλους μας.

  • Βασικές δομές της 1ης ηλιακής επιστροφής

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξετε είναι να δείτε που βρίσκονται οι περισσότεροι πλανήτες στον χάρτη της ηλιακής επιστροφής. Αν είναι βόρεια, νότια, ανατολικά η δυτικά. Στη περίπτωση που είναι ανατολικά δείχνει ότι το άτομο στη πορεία της ζωής του θα αντιμετωπίσει περισσότερα γεγονότα που θα προκληθούν από τον ίδιο τον εαυτό του. Όταν είναι στο δυτικό μέρος του χάρτη δείχνει ότι στη ζωή του το άτομο θα επηρεαστεί πολύ από άλλους ανθρώπους και δεν θα έχει μεγάλη ελευθερία κινήσεων. Αν είναι στο νότιο κομμάτι του χάρτη δείχνει μία ζωή που θα δέχεται πολλές επιρροές από το οικογενειακό και άμεσο περιβαλλοντικό του κύκλο ενώ στο βόρειο κομμάτι του χάρτη έχουμε κυρίως ένα άτομο που κοινωνικά θα παίξει σημαντικό ρόλο με τον ένα η τον άλλο τρόπο. Αυτό δε σημαίνει ότι όλοι σε αυτή τη περίπτωση θα γίνουν διάσημοι. Κάποιοι μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στο χωριό τους, άλλοι στη πόλη τους άλλοι στη χώρα τους και άλλοι παγκόσμια.

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να προσέξετε σε αυτή την ηλιακή επιστροφή είναι ποιος πλανήτης αν υπάρχει τέτοιος κάνει σύνοδο με τον Ωροσκόπο, Κατερχόμενο και Μεσουράνημα, Ναδίρ. Οι πλανήτες που κάνουν συνόδους με τους άξονες του ωροσκοπίου (ο γραφών βάζει μέσα και το Βέρτεξ – Αντιβέρτεξ) δείχνουν ότι η ζωή του ατόμου θα επηρεαστεί καθολικά από τις επιρροές που θα δεχτούν οι άξονες.

Δώστε επίσης πολύ μεγάλη σημασία που πέφτει ο άξονας του ωροσκόπου και του μεσουρανήματος και δείτε την κατάσταση των κυβερνητών πλανητών των δύο αξόνων. Θα σας πουν πολλά αυτοί οι δύο πλανήτες για την υφή και τη λειτουργικότητα του χάρτη και της ζωής του ατόμου.

Σημαντικό είναι να δούμε επίσης πως σχετίζεται η 1η ηλιακή επιστροφή με τον γενέθλιο χάρτη. Οποιαδήποτε σύνοδος ή αντίθεση οδηγεί σε μεγάλες αποκαλυπτικές καταστάσεις που θα βιώσει το άτομο. Οι όψεις που κάνουν οι δύο χάρτες μας δείχνουν κατά πόσο ο αρχικός σχεδιασμός θα βοηθηθεί ή όχι από τις μελλοντικές προοπτικές του ατόμου και αν θα υπάρξουν εμπόδια η ευκαιρίες για να μπορέσει κάποιος να εξελιχθεί.

Πλανήτες επίσης που είναι σε ίδια αξία ζωδιακού μήκους (14η μοίρα σε οποιοδήποτε ζώδιο για παράδειγμα αν οι Δεσμοί είναι στην 14η μοίρα του Ταύρου) με αυτή των δεσμών της Σελήνης ή που βρίσκονται σε κρίσιμες μοίρες (0, 13, 26 Παρορμητικών, 9 και 21 σταθερών, 4 και 17 μεταβλητών) αυξάνουν σε σημασία και δείχνουν τομείς στη ζωή του ατόμου όπου θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές και με το χρόνο τεράστιες διαφορές στην αντίληψη των θεμάτων που αντιπροσωπεύουν. Η Σελήνη θα μας δείξει στο χάρτη μιας Ηλιακής επιστροφής αν το άτομο θα μπορέσει να μεγαλώσει επιτυχημένα οργανικά και θα δημιουργήσει έναν οργανισμό που θα μπορέσει να αναπτυχθεί και κυρίως θα δώσει στο άτομο τα εφόδια για να μπορέσει να ωριμάσει. Επίσης η Σελήνη στο γενέθλιο αν δέχεται πολλές αρνητικές όψεις μπορούμε να πούμε ότι το άτομο θα βιώσει αρκετές εντάσεις στις διαπροσωπικές του επαφές.

Μας ενδιαφέρει επίσης η κατασταση καποιων συγκεκριμενων μεσοδιαστημάτων όπως του Ήλιου / Σελήνης, Άρη / Αφροδίτης, Δία/ Κρόνου, Κυβ1ου / Κυβ7ου, Κυβ4ου/ Κυβ10ου για αν δούμε το μοντέλο ανάπτυξης σε πολλαπλό επίπεδο και αν θα υποστηριχθεί και πάλι από τις συνθήκες της ζωής το άτομο.

Μας ενδιαφέρει επίσης η φάση της Σελήνης σε τι κατάσταση βρίσκεται. Στοιχεία για αυτή μπορείτε να βρείτε στο άρθρο μου «Σελήνη: η κυρία επι των τιμών» όπου αναλύουμε η κάθε φάση πως μας επηρεάσει.

Όταν η επιστροφή είναι σε έκλειψη κοντά θα πρέπει να μελετήσουμε εξονυχιστικά την έκλειψη για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι θέλει να μας πει το μεγάλο αυτό γεγονός που κάποια στιγμή θα επηρεάσει το ίδιο το άτομο. Ακόμη και όταν δεν έχουμε έκλειψη αν δείτε ότι υπάρχει Πανσέληνος η Νέα Σελήνη να είσθε προετοιμασμένοι για πολύ σημαντικά γεγονότα στη ζωή του ατόμου.

Τέλος μας ενδιαφέρει να δούμε αν υπάρχουν πλανήτες σε εωσφορική φάση μιας και σε αυτή τη περίπτωση δείχνει περιοχές της ζωής του ατόμου που δεν θα μπορεί εύκολα να διαχειριστεί και που ο ίδιος θα είναι αρκετά ανεξάρτητος.

Σαφώς πέρα από όλα αυτά τα στοιχεία μας ενδιαφέρει να δούμε κλειστές όψεις μέχρι 2 μοίρες το πολύ ανοχή (στον ίδιο τον χάρτη της επιστροφής) όπου θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε το κεντρικό νόημα της επιστροφής και τι θέλει να μας δείξει για το άτομο. Τα συνολικά βήματα για μία σωστή ανάλυση μιας Ηλιακής επιστροφής είναι 52 αλλά θεωρώ ότι σκοπός του άρθρου δεν είναι τόσο να εκπαιδευτεί το άτομο να χρησιμοποιεί την ηλιακή επιστροφή αλλά να μάθει τα πιο σημαντικά για να μπορεί να καταλάβει το κεντρικό νόημα αυτής.

Να θυμάστε τέλος το νόμο της εξέλιξης του Ζενίθ όταν ένα άτομο έχει το ζενίθ του σε μικρές μοίρες θα έχει στη ζωή του μία αρκετά μεγάλη εξέλιξη και πορεία, όταν είναι προς της τελευταίες μοίρες τότε θα γίνουν σχετικά μικρές αλλαγές στη πορεία της ζωής του.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε σε άρθρο μου στο myhoroscope.gr για την Ηλιακή επιστροφή όπου εξηγούνται τα βασικά βήματα ένα – ένα.

 

Ένας χάρτης για μία ζωή

Ο Χάρτης της 1ης ηλιακής επιστροφής είναι αρκετά σημαντικός γιατί ξεκινά την ιστορία της ζωης μας όπως είναι και όχι όπως την αφηγούμαστε εμείς οι ίδιοι (αυτό μας το λέει ο γενέθλιος χάρτης μας) είναι το ξεκίνημα της 1ης σελίδας μετά το βάπτισμα του φωτός από τον διελαύνοντα Ήλιο που ξεκινά συμβολικά τη δημιουργία της συνείδησης.

Ένα μεγάλο σφάλμα που κάνουν πάντα οι αστρολόγοι είναι ότι προσπαθούν να καταλάβουν μία ηλιακή επιστροφή σαν κάτι ξεχωριστό. Αυτό όμως είναι λάθος, χωρίζουμε σε χωράφια το ζωδιακό κύκλο, τους οίκους και τις επιστροφές μας. Αυτό όμως δεν είναι σωστό, η ζωή μας είναι ένα ποτάμι που κυλάει κι αν θέλουμε να καταλάβουμε τι γίνεται πρέπει να αντιληφθούμε τη πορεία της ζωής του ατόμου.

Αν σε ένα βιβλίο ιστορίας ο γενέθλιος είναι η Αρχή , η 1η ηλιακή επιστροφή είναι ουσιαστικά η βάση της πορείας της ζωής μας που θα κινηθεί ο χάρτης μας. Έχω παρατηρήσει ότι η 1η ηλιακή επιστροφή έχει έναν ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρα και ανταποκρίνεται στις προόδους, διελεύσεις και ηλιακά τόξα κανονικά όπως και ένας γενέθλιος χάρτης. Ενώ όμως ο γενέθλιος χάρτης φέρει πάνω του υποκειμενικά φίλτρα, η 1η ηλιακη επιστροφη είναι μια σειρα από γεγονότα, ενας μιτος της αριαδνης που αμα παμε προς τα πισω βλεπουμε από πού όλα ξεκινησαν.

Άλλες φορές σε άρθρα μου έχω ξαναδηλώσει ότι ενώ ο γενέθλιος χάρτης μας είναι η βάση και πως πρέπει να ξέρουμε το γενέθλιο χάρτη για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε τον άνθρωπο ο σύγχρονος μελετητής αστρολογίας πρέπει να καταλάβει ότι δεν είμαστε μόνο ο γενέθλιος χάρτης μας, ότι αυτό είναι η στιγμή που γίνεται η αιτία για να μπορέσουν όλα να εξελιχθούν και αν είναι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός σίγουρα δεν μπορούμε να ξέρουμε από όλο το χάρτη το 100% των καταστάσεων που θα έρθουν. Αποδεσμευτείτε από τους γενέθλιους σας και μελετήστε τα προοδευτικά σας ωροσκόπια και άλλες τεχνικές. Η ίδια η ηλιακή επιστροφή σας δίνει περισσότερες δυνατότητες κάθε χρόνο για να μπορέσετε να γίνετε κάτι περισσότερο.

  • Σε ψυχολογικό επίπεδο

Σε Ψυχολογικό επίπεδο έχω παρατηρήσει ότι μας δείχνει πια στοιχεία του γενέθλιου χάρτη θα μπορέσουν εύκολα να χρησιμοποιηθούν από το άτομο θετικά και ποια στοιχεία του χάρτη θα λειτουργήσουν ως μοχλός καθυστέρησης για την εξέλιξη του ατόμου. Αν για παράδειγμα έχετε ένα εξάγωνο Ερμή – Ουρανού σε καλές θέσεις και αυτό δέχεται από το Δία της Ηλιακής επιστροφής θετικές όψεις πολύ πιθανών η διάνοια σας και η εξυπνάδα σας σε συνδυασμό με τον γρήγορο λόγο σας να είναι δύο βασικά θετικά χαρακτηριστικά για να μπορέσετε να πετύχετε κι αυτά τα χαρακτηριστικά θα μπορέσουν να εξελιχθούν και να προχωρήσουν στη ζωή σας και πιο εύκολα. Αν από την άλλη αυτή η όψη μπλοκαριζόταν από κάπου από την Ηλιακή επιστροφή πιθανών να έχετε ένα ταλέντο αλλά να μην σας άφηνε η μοίρα να μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε.

Σε μία αρνητική όψη για παράδειγμα, ας πούμε μία αντίθεση Άρη – Κρόνου σε ανάλογες δυσάρεστες θέσεις αν η ηλιακή επιστροφή έφερνε τον Ουρανό σε θέση ταυ – τετραγώνου με αυτή την αντίθεση πιθανών να πρέπει να προσέξετε γιατί τα αρνητικά χαρακτηριστικά του γενέθλιου χάρτη να λειτουργήσουν καταστροφικά για εσάς. Αν από την άλλη αυτή η όψη δεχόταν θετικές επιρροές από την επιστροφή τότε μπορεί αυτή η αντίθεση να σας βοηθούσε να πετύχετε πολλά ή να περιοριζόταν οι αρνητικές της συνέπειες.

Άλλες φορές η ίδια η 1η ηλιακή επιστροφή μπορεί να σας δείξει στοιχεία της προσωπικότητας σας. Για παράδειγμα αν είσθε Δίδυμος και στην επιστροφή σας έχετε μία πολυαστρία του Ταύρου είναι σίγουρο ότι στη ζωή σας θα έχετε αρκετά από αυτά τα χαρακτηριστικά του Ταύρου ακόμη και αν στο γενέθλιο δεν είχατε κανέναν πλανήτη σε αυτό το ζώδιο.

Ένα παράδειγμα 

Στο παράδειγμα από κάτω η κοπέλα είχε φτάσει σε μία ηλικία σχετικά μεγάλη όπου την ενδιέφερε πάρα πολύ να δημιουργήσει μία σχέση που θα έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Επίσης μετά από σπουδές στη Γερμανία είχε σκοπό να αλλάξει περιοχή έτσι ώστε να μπορέσει να κάνει καριέρα στο χώρο της.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι ο χάρτης της Ηλιακής επιστροφής παίζει ένα πολύ μεγάλο ρόλο ιδιαίτερα ο ωροσκόπος και το μεσουράνημα. Το 2008 όπου ο Πλούτωνας έκανε σύνοδο με τον ωροσκόπο της (όπου Κρόνος κυβ 1ου στον 9ο) κατάφερε και πήρε με άριστε το μεταπτυχιακό της και πήρα ουσιαστικά και μία θέση για έρευνα στο διδακτορικό που ήθελε εδώ και καιρό. Όμως αυτή της η απόφαση δεν έγινε τελικά πραγματικότητα καθότι εκείνη την περίοδο γνώρισε τον σύντροφο της ζωης της με αποτέλεσμα να μετακομίσει επειδή ήταν Άγγλος στο Λονδίνο όπου και παραμένει μέχρι και σήμερα μιας και παντρεύτηκε μόλις ένα χρόνο μετά. Σαφώς και δεν μπορούμε να πούμε ότι όλες αυτές οι αλλαγές ήρθαν μόνο από έναν διελαύνων Πλούτωνα στον Ωροσκόπο αλλά μπορούμε αμέσως να καταλάβουμε ότι είναι μία πολύ σημαντική χρονιά για αυτή μιας και οι δείκτες του ωροσκοπίου μας καθορίζουν ότι θα γίνει κάτι πολύ σπουδαίο στη ζωή της. Κάτι που μάλιστα ο γενέθλιος χάρτης δεν μας δείχνει τόσο έντονα.

Θα πρέπει λοιπόν να θυμόμαστε ότι οι άξονες του ωροσκοπίου παίζουν πάντα πολύ σημαντικό ρόλο αν θα δούμε γεγονότα να συμβαίνουν στο χάρτη. Πολλές φορές θα μπορέσουμε να το δούμε και μόνο μέσα από διελεύσεις αλλά οι άξονες στον χάρτη της 1ης ηλιακής επιστροφής είναι πάντα πολύ ευαίσθητα σημεία που αν περάσει ένας εξοκρόνιος θα έχουμε σημαντικές αλλαγές. Εδώ βέβαια ο χάρτης επιβεβαιώνει και το κριτήριο πιο πάνω μιας και ο ωροσκόπος βρίσκεται πάνω σε κρίσιμη μοίρα.

Ένα 2ο Παράδειγμα 

H Συγκεκριμένη κοπέλα γεννήθηκε από μία σχετικά ήρεμη οικογένεια με αρκετά αδέλφια που μάλιστα μας ενημέρωσε η ίδια ότι στην οικογένεια είχαμε έντονες συγκρούσεις και εντάσεις και πως τα αδέλφια είχαν πάντα κακές σχέσεις μεταξύ τους. ( Ήλιος αντίθεση Πλούτωνας στον 6ο – 12 με Ήλιο κυβ του 12ου και Πλούτωνας κυβ 3ου)

Αν και ο Χάρτης σίγουρα έχει τις εντάσεις του και τις δυσκολίες του δεν μας προετοιμάζει σε τόσο μεγάλο βαθμό για την επερχόμενη κρίση που έρχεται στο σπίτι. Σε ηλικία 8 ετών η γυναίκα αυτή χάνει τους δύο γονείς της από αυτοκινητιστικό δυστύχημα με αποτέλεσμα να πέσει θύμα κακομεταχείρισης από τα αδέλφια της που ήταν μεγαλύτερα για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (προσέξτε τη σύνοδο Ερμή – κυβ 10ου σε σύνοδο με τον Κρόνο που υπάρχει και στην 1η ηλιακή επιστροφή μόνο που εδώ η σύνοδος Ερμή – Κρόνου γίνεται μέσα στον 3ο με τον Ερμή να γίνεται κυβ 10ου πάλι αλλά από την Παρθένο. Η 1η ηλιακή επιστροφή μας δείχνει ξεκάθαρα τον θρήνο και τον πόνο που θα περάσει η οικογένεια (Άρης – Ήλιος που δείχνει βίαιο ατύχημα, γεγονός δυσάρεστο σε σύνοδο με τον Χείρωνα πάνω στην ακμή του 4ου που δηλώνει τον έντονο πόνο σε αντίθεση με Ουρανό που δείχνει κάτι ξαφνικό και την συχνή σε συλλογικούς θρήνους οικογενειών σύνοδο Σελήνη – Πλούτωνα). Μάλιστα αυτή η Ηλιακή επιστροφή έχει μέσα της και το κρίσιμο κριτήριο ότι γίνεται σε φάση Πανσελήνου.

Επίλογος 

Η 1η Ηλιακή επιστροφή μπορεί να γίνει σε όλους σας ένας τεράστιος φίλος που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε το λόγο για τον οποίο όλα έγιναν. Όπως διαβάζετε ένα βιβλίο έτσι και η 1η ηλιακή επιστροφή είναι το 1ο κεφάλαιο του ανθρώπου και πρέπει να το διαβάσουμε αν θέλουμε να καταλάβουμε την υπόλοιπη υπόθεση. Να θυμάστε όμως, η ιστορία του ανθρώπου δεν διαβάζετε κομμάτι κομμάτι, πρέπει να έχουμε τη συναίσθηση της ροής, για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να δείτε την κάθε επιστροφή σαν ένα αποτέλεσμα μιας ροής και όχι σαν ένα ξεχωριστό κομμάτι που δεν συνδέεται με το παρελθόν και το μέλλον. Αν το κάνετε αυτό απλά δεν έχετε καταλάβει τους νόμους της ίδιας της ζωής.

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε για τα δύο παραδείγματα μας ότι προφανώς και υπάρχουν πάντα συνδυασμοί τεχνικών για να μπορέσουμε να προβλέψουμε τα γεγονότα. Ο σκοπός όμως του κειμένου είναι να καταδείξει τη σημασία της 1ης ηλιακής επιστροφής ως ενός ακόμη εργαλείου σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα που μπορεί να μας βοηθήσει στο στόχο μας.

Χρήστος Άρχος

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments