Γιατί αναζητούμε την «αδελφή ψυχή»;
Η ψυχή μας έχει μνήμη. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται ο Πλάτωνας που λέει πως η ψυχή μας πριν κατοικήσει το σώμα μας έχει γνώση όλων αυτών των θεμάτων που είναι αντικείμενα θεωρητικών ερευνών αλλά και τις αναμνήσεις της προηγούμενης ζωής. Κατά την ενσωμάτωσή της όμως τα ξεχνάει. Έχει πάντως τη δυνατότητα να τα ξαναθυμηθεί και συχνά το καταφέρνει. Αν ισχύουν τα παραπάνω τότε έχουμε ελπίδες να συναντήσουμε την «αδελφή ψυχή» μας αφού ακόμα και εμείς να μην την αναγνωρίσουμε με την πρώτη ματιά η ψυχή μας τη θυμάται και ας ελπίσουμε πως θα μας προειδοποιήσει εγκαίρως! Μήπως όμως δε θα έπρεπε να τα περιμένουμε όλα από την ψυχή μας; Μήπως δεν είναι τόσο απλό και εύκολο όσο ακούγεται;

Υπάρχουν άνθρωποι που για χρόνια και χρόνια προσπαθούν να συναντήσουν άλλους ανθρώπους αναζητώντας το άλλο τους μισό, αλλά ποτέ δεν το συναντούν και η αέναη αναζήτηση συνεχίζεται. Δεν ξέρουν τι ψάχνουν ή δεν ψάχνουν ουσιαστικά επειδή δεν έχει ξυπνήσει μέσα τους η πραγματική ανάγκη για την απόλυτη ένωση.

Για να βρει κάποιος θα πρέπει να ψάξει, αλλά κατά τον Πλάτωνα κανείς δεν ψάχνει ουσιαστικά για κάτι αν δεν είναι πραγματικά πεπεισμένος πως δεν το έχει. Aυτή η ανάγκη είναι που ευαισθητοποιεί την ψυχή μας. Η ευαισθητοποίηση γεννά την επιθυμία για την απόλυτη ένωση με το ιδανικό ταίρι που θα μας συμπληρώσει, θα μας ολοκληρώσει και θα μας κάνει να ξεχάσουμε την υπαρξιακή μας μοναξιά. Κανένας δεν ερωτεύεται αν είναι –έστω και ως ένα βαθμό- ικανοποιημένος από ότι έχει κι από ότι είναι. Ο έρωτας γεννιέται από μια καταθλιπτική φόρτιση που χαρακτηριστικό της είναι η αδυναμία να βρει κανείς στην καθημερινότητά του κάτι που να αξίζει τον κόπο να ζει.

Ο Edgar Cayce αναφέρεται στα αναγνώσματά του σ’ αυτήν την έντονη ανάγκη του ανθρώπου για συντροφικότητα. Λέει πως συχνά εκφράζεται σαν μια επιθυμία, σαν οδηγία για ένωση με το Θεό, βαθιά επιθυμία για ένωση με ένα άλλο πρόσωπο. Ίσως τότε έχει φτάσει η στιγμή να συναντήσουμε το άλλο μας μισό, το πρόσωπο που αυτό και μόνο θα ήταν άξιο να αγαπηθεί και να αγαπήσει. Δυστυχώς συχνά πέφτουμε έξω καθώς ο κεραυνοβόλος έρωτας και όλη αυτή η «μαγική» θύελλα και ο αναβρασμός στην ψυχή και στην καρδιά μας που ξεσηκώνει έχει κοινά χαρακτηριστικά με αυτό που νιώθει ίσως κάποιος συναντώντας την αδελφή ψυχή του.

Πολυάριθμοι κοινωνιολόγοι έχουν αναλύσει και περιγράψει τις καταστάσεις «αναβρασμού» που προκαλεί ο έρωτας και ένας από αυτούς, ο Durkheim το περιγράφει λέγοντας πως ο άνθρωπος που τις ζει, έχει την εντύπωση πως εξουσιάζεται από δυνάμεις που έρχονται από τα έξω, που τον παρασύρουν και που δεν μπορεί να τις κυριαρχήσει. Νιώθει πως τον έχουν μεταφέρει σε έναν κόσμο διαφορετικό από εκείνον που κυλά η καθημερινή ζωή, η ιδιωτική του ζωή. Σ’ αυτόν τον κόσμο η ζωή δεν είναι μονάχα εντατική αλλά και ποιοτικά διαφορετική. Ο άνθρωπος αδιαφορεί και ξεχνά εντελώς τον εαυτό του, δίνεται ολόψυχα στα κοινά συμφέροντα. Οι δυνάμεις αυτές συχνά νιώθουν την ανάγκη να επεκταθούν, τότε η ανώτερη αυτή ζωή βιώνεται με τόση ένταση και με τρόπο τόσο αποκλειστικό, ώστε υπερπληρώνει τις συνειδήσεις και παραμερίζει σχεδόν ολότελα τις εγωϊστικές κοινότοπες έγνοιες.

Η επώδυνη αναζήτηση και μετενσάρκωση

Αν δεχτούμε τη θεωρία της μετενσάρκωσης, που είναι κοινή αντίληψη σε αμέτρητες φιλοσοφίες και θρησκείες και που απ’ αυτήν προέρχεται και η πεποίθηση πως κάποτε θα συναντηθούμε με την αδελφή ψυχή μας, τότε δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα τη συναντήσουμε σ’ αυτή τη ζωή καθώς η ψυχή μας κάνει αμέτρητα ταξίδια έως ότου εκπληρώσει πλήρως το σκοπό για τον οποίο μετενσαρκώνεται. Στην εξέλιξη αυτού του ταξιδιού θα βοηθήσουν όλοι εκείνοι που μισήσαμε ή αγαπήσαμε σε προηγούμενες ζωές και που πιστεύεται πως συναντούμε σε κάθε καινούριο μας ταξίδι. Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί “μα δεν είναι λάθος της ψυχής να γεννιέται με αυτούς τους όρους;” Οι όροι αυτοί είναι συχνά τόσο δυσμενείς για τις δίδυμες ψυχές που βασανίζονται μέχρι να βρεθούν, αλλά το εάν οι περιστάσεις είναι ευνοϊκές ή δυσμενείς, και αν τελικά παίρνει ικανοποίηση η μία από την άλλη ή όχι καταδεικνύει το εάν είναι τελικά δίδυμες ψυχές. Αυτό είναι μέρος την αναζήτησης καθώς επίσης και μέρος της εξέλιξής μας και επομένως δεν είναι λάθος.

Ωστόσο δυο αδελφές ψυχές ή δίδυμες ψυχές δεν είναι απαραίτητο να είναι εραστές. Δύο άνθρωποι μπορεί να έχουν συμπεριφορές και βιώματα από την παιδική ηλικία τους, ή να φέρουν κάποιες ιδιότητες ή ικανότητες εκ γενετής που να ταιριάζουν απόλυτα με κάποιου άλλου. Δε χρειάζεται καν να είναι του αντίθετου φύλου. Μπορούν να είναι άτομα του ίδιου φύλου. Μπορούν να είναι φίλοι ή συνεργάτες στη ζωή, είναι όμως δύο ψυχές. Μπορεί να πει κανείς πως είναι η κατάλληλη απάντηση στην ερώτηση της δικής μας ψυχής. Κάθε πρόσωπο είναι μια ερώτηση και κάθε πρόσωπο είναι μια απάντηση και όταν δύο άνθρωποι συναντιούνται και ένας από τους είναι μια ερώτηση και άλλος είναι η απάντηση σε εκείνη την ερώτηση, τότε είναι δίδυμες ψυχές. Αλλά δυστυχώς συνήθως είτε δύο ερωτήσεις συναντιούνται, είτε δύο απαντήσεις. Κάποιος απαντά στην ερώτηση του άλλου, με δεδομένο ότι κάθε πρόσωπο είναι μια ερώτηση και συγχρόνως μια απάντηση για κάποιον άλλον. Αυτές οι δύο ψυχές που οι ιδιότητές τους ταιριάζουν απόλυτα η μία με την άλλη, γίνονται φίλοι, συνεργάτες, εραστές, τη στιγμή που συναντιούνται, και βρίσκουν μια ικανοποίηση που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ πριν ακριβώς επειδή όλη η ζωή τους έχει υπάρξει μια ερώτηση και ξαφνικά απαντιέται. Αυτό μπορεί να έρθει νωρίς ή αργά στη ζωή, αλλά έρχεται ένας καιρός στη ζωή των περισσότερων ψυχών, όταν συναντούν κάποιον, που είναι η απάντηση στην ερώτηση της ψυχής τους. Οι ψυχές δεν χρειάζονται να ξέρουν ποια είναι η ερώτηση ούτε ποια απάντηση αντιπροσωπεύουν για κάποιον άλλον και φυσικά δεν ξέρουν ούτε την δική τους απάντηση, αλλά όταν έρχεται ξέρουν ότι τη βρήκαν, νιώθουν μεγάλη ικανοποίηση και πληρότητα, και ασυναίσθητα ξέρουν ότι είναι η απάντηση στην ερώτησή τους. Μπορεί αυτές οι δυο ψυχές στο παρελθόν να υπήρξαν φίλοι ή εραστές ή γονείς με παιδί αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι γνωρίζονταν για πολλά χρόνια και πολλά χρόνια πριν σε μια προηγούμενη ζωή. Πολύ συχνά οι άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν όταν συναντούν τη δίδυμη ψυχή τους, ή και το αντίθετο πολύ συχνά το ξέρουν και όμως δεν αισθάνονται βέβαιοι.

Κάρμα, Άστρα και το «έτερόν μας ήμισυ»

Ειδικός κλάδος της Αστρολογίας η Καρμική Αστρολογία ασχολείται με αυτούς του είδους τις σχέσεις, τις λεγόμενες καρμικές. Όταν βρισκόμαστε σε μια καρμική σχέση αισθανόμαστε σαν μην έχουμε εμείς τον έλεγχο των γεγονότων. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με λειτουργίες και συναισθήματα του παρελθόντος για τα οποία δεν έχουμε απόλυτη συνείδηση. Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει αυτή η σχέση δεν γίνεται αντιληπτός παρά μόνο όταν τελειώνει. Υπάρχει κάποιο «σχέδιο» σε εξέλιξη, το καρμικό σχέδιο, που γίνεται πραγματικά κατανοητό όταν το πάθημα γίνει μάθημα. Στο πρόσωπο που συναντούμε υπάρχει κάτι που πρέπει να μάθουμε και να το αφομοιώσουμε στη συνείδηση μας το οποίο θα μας βοηθήσει να εξελιχθούμε, να ωριμάσουμε για να προχωρήσουμε. Όταν ο «σπουδαστής» είναι έτοιμος τότε ο «δάσκαλος» θα εμφανιστεί και όλες οι καρμικές σχέσεις είτε είναι ερωτικές, είτε φιλικές, είτε επαγγελματικές έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Εντούτοις, όλη αυτή η διαδικασία της προσωπικής εξέλιξης, με ότι και αν αυτό σημαίνει, όπως πολλές ερωτικές εμπειρίες, αποτυχημένες συνεργασίες ή φιλίες, μπορεί να πάρει πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί έτσι ώστε οι νέες ιδέες και η μεταμόρφωσή μας να εκπληρώσει τα καρμικά σχέδια. Ο χρυσός κανόνας πάντως για να εξασφαλίσουμε «ευοίωνα» καρμικά σχέδια από μετενσάρκωση σε μετενσάρκωση είναι «ότι σπείρεις θα θερίσεις».

Μπορούν να υπάρξουν και να γνωρίσουμε περισσότερες από μια αδελφές ψυχές ή συντρόφους ψυχής. Μαθαίνουμε πολλά από ζωή σε ζωή και υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσουμε. Ερχόμαστε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους που έχουν κάποια μηνύματα να μας μεταφέρουν ή κάποια μαθήματα να μας δώσουν και αντίστοιχα εμείς σε κάποιους άλλους, που έχουν έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Πολύ συχνά αγνοούμε τα μηνύματα και τους ανθρώπους που εκπληρώνουν αυτό το σκοπό ή πολλές φορές τα κατανοούμε πολύ αργότερα, αφού έχει φύγει από τη ζωή μας, τι προορίστηκε να μας μάθει. Τα μαθήματα ενίοτε είναι ευχάριστα και εύκολα αλλά μπορούν να είναι και επίπονα κατά περιόδους.

Υπάρχουν πολλοί αστρολογικοί δείκτες για να εντοπιστούν και να αναλυθούν οι δεσμοί καρμικών ή συντρόφων ψυχής, αδελφών ψυχών. Καθώς επίσης και κάποιες αστρολογικές συνδέσεις, όπως αυτές του Βόρειου και Νότιου Δεσμού καθώς και τους Δεσμούς του Κρόνου, που εξετάζονται στους γενέθλιους χάρτες για τη πιθανή σύνδεση των ανθρώπων στο παρελθόν. Στοιχεία μπορούν να βρεθούν εξετάζοντας και την ημερομηνία, την ώρα και τον τόπο συνάντησης των δυο ατόμων εκτός από τους γενέθλιους χάρτες.

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω ίσως να αναρωτηθείτε αν υπάρχει κάποιος τρόπος για να προσελκύσουμε την αδελφή ψυχή στη ζωή μας ή τέλος πάντων έναν σύντροφο ψυχής. Παρόλο που έχουν γραφτεί άφθονα βιβλία που λένε πώς να το κάνει αυτό κάποιος, είναι τελικά μάλλον ακατόρθωτο να ανακαλύψετε την καρμική διαταγή σας και να την υλοποιήσετε με τρόπο τέτοιο ώστε η τέλεια, η ιδανική δίδυμη ψυχή σας να βρεθεί μπροστά στην πόρτα σας. Δυστυχώς δε συμβαίνει όπως περιγράφεται! Μπορείτε να ανοίξετε την καρδιά και το μυαλό σας στην αναζήτηση και τελικά στην εύρεση μιας όμορφης σχέσης αγάπης, αλλά είναι μεγάλες οι πιθανότητες να μη χρησιμοποιήσετε τις λέξεις «αδελφή ψυχή» όταν τη συναντήσετε. Γιατί;

Γιατί πολύ απλά όταν οι περισσότεροι από εμάς ακούμε τη φράση «αδελφή ψυχή» ή «δίδυμη ψυχή» σκεφτόμαστε κάποιον τέλειο. Κάποιον που είναι πανέμορφος, λαμπρός, επιτυχημένος, αστείος, φυσικά ευτυχής και καλός. Σκεφτόμαστε κάποιον που θέλει ακριβώς τα ίδια πράγματα με εμάς από τη ζωή. Φανταζόμαστε κάποιο ζευγάρι όπου αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη συναντιούνται στο δρόμο και ερωτεύονται τρελά ή κάπως έτσι. Σκεφτόμαστε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ οποιαδήποτε άλλη σύγκρουση στο ζευγάρι από μια «ενοχλητική» συζήτηση π.χ. για τα χρώματα που θα βάψουν το σπίτι. Φανταζόμαστε κάτι που είναι τόσο τέλειο φαινομενικά, ώστε από την πρώτη φορά που θα συναντηθείτε θα αρχίσετε να λειτουργείτε τηλεπαθητικά. Όλα τα προβλήματα και οι προκλήσεις στις ζωές μας θα τελειώσουν ξαφνικά και θα τα θάψουμε βαθιά στη μνήμη μας σαν να μην υπήρχαν ποτέ, επειδή η «αδελφή ψυχή» μας έχει φθάσει και η παρουσία της είναι τόσο υπερκόσμια και καταπληκτική που όλοι οι άλλοι, πρώην και επόμενοι, χλομιάζουν στη σύγκριση!!

Η αγάπη δυστυχώς δεν έρχεται έτσι και μάλλον οι περισσότεροι το ξέρουμε ήδη καλά. Άλλωστε ας το δούμε και αλλιώς. Ας πούμε πως είστε εσείς το άλλο μισό κάποιου που ψάχνει επίσης. Δεν θα πρέπει να συγκεντρώνετε τα ίδια χαρακτηριστικά; Εκείνος ή εκείνη δεν περιμένουν από εσάς να είστε άψογος, ευτυχισμένος, όμορφος και επιτυχημένος; Φυσικά το περιμένει αλλά εσείς δεν είστε ακριβώς έτσι. Κανείς δεν είναι τέλειος όπως ούτε και αυτοί που σας ψάχνουν είναι. Το άλλο σας μισό είναι και αυτό όπως και εσείς. Με τα αρνητικά και τα θετικά του, με τις παραξενιές και τα χαρίσματά του. Μπορεί να έχει τις ίδιες προτιμήσεις και συνήθειες με εσάς ή εντελώς διαφορετικές. Εάν μπείτε σε μια τέτοια φαντασίωση της αναζήτησης του ιδανικού μετά όλο το ψυχολογικό παιχνίδι γίνεται μόνο με τον εαυτό σας. Θα έχετε δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση που κρύβει τον κίνδυνο να μη ρισκάρετε τελικά να ερωτευτείτε έναν πραγματικό, ζωντανό άνθρωπο διώχνοντας ευκαιρίες και βρίσκοντας ελαττώματα σε όλους. Αυτή η κατάσταση που θα έχετε δημιουργήσει για τον εαυτό σας θα φέρει σίγουρα πολλή μοναξιά και απογοήτευση.

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να προκαλέσουμε τις εξελίξεις και να βρεθούμε τελικά με το άλλο μας μισό είναι να μην το καθορίσουμε. Να μη φανταζόμαστε το βλέμμα του, το πρόσωπο του ή το χρώμα των ματιών του. Να μη ψάχνουμε επίμονα και βασανιστικά να το βρούμε σε κάθε καινούρια γνωριμία. Να ασχοληθούμε με την καλλιέργεια του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς μας, να χαλαρώσουμε και να κρατήσουμε την καρδιά μας και τα μάτια μας ανοικτά ώστε να μπορούμε να διακρίνουμε τα συναισθήματα στην ουσία τους. Τότε θα μπορούμε να ξεχωρίσουμε το πραγματικό από την ψευδαίσθηση. Τότε θα προσελκύσουμε έναν σύντροφο που θα ταιριάζει στο δικό μας επίπεδο ανάπτυξης.

Τα υπόλοιπα αφήστε τα στη μοίρα. Έχετε εμπιστοσύνη πως αυτό που προορίζεται για εσάς θα έρθει.

Πηγές – Βιβλιογραφία:

  • Alberoni Francesco. Το ξύπνημα του έρωτα. Εκδόσεις Χατζηνικολή
  • Πλάτων. Συμπόσιον (μτφ. Ι. Συκουτρής). Βιβλιοπωλείον της “Εστίας”, Ι.Δ. ΚΟΛΛΑΡΟΥ ΑΕ, Αθήνα 1994.
  • Soul mates: Edgar Cayce on Spiritual Soul Mates by Soul Mates circulating file, Soul Mates: Edgar Cayce on Spiritual Soul Mates
  • Calling Forth a Soulmate by Skye Thomas, Enlightenment – The Experience Festival
  • Martin Schulman “Karmic relations”, Anja Heij, AeonGlobe.com, Enlightenment – The Experience Festival
  • “Are you my soulmate?”, Dorothy Thompson, Enlightenment – The Experience Festival
  • The Sufi Message of Hazrat Inayat Khan, Twin Souls, VOLUME XI – II – 16

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here