2 2 votes
Article Rating

Κύριες πλανητικές όψεις: Γνωρίζουμε ότι κάθε πλανήτης αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό είδος ενέργειας που λειτουργεί στο γενέθλιο χάρτη, είναι ώρα να δούμε πώς σχετίζεται κάθε πλανήτης με τον άλλον και με τα στρατηγικά σημεία του γενέθλιου χάρτη (τον Ωροσκόπο και το ζενίθ). Οι όψεις είναι γωνίες σχέσεων, οι γεωμετρικές γωνίες που σχηματίζουν οι πλανήτες με τη Γη.

Οι παλιότεροι αστρολόγοι μελετητές, υποστήριζαν ότι οι πλανητικές όψεις συγκεντρώνονταν σε δυο ακριβείς κατηγορίες: τις αρμονικές (τα τρίγωνα, τα εξάγωνα και μερικές φορές η σύνοδος) και τις δυσαρμονικές (η αντίθεση, το τετράγωνο και μερικές φορές η σύνοδος). Σήμερα οι αστρολόγοι επιτρέπουν διαβαθμίσεις στις ονομαζόμενες «καλές» και «κακές» επιρροές στις περισσότερες όψεις, και ακόμα και το αξιαγάπητο τρίγωνο, το υποθετικά ευνοϊκότερο πάνω στο άτομο, μερικές φορές αντιμετωπίζεται με την άποψη ότι εμποδίζει την ωρίμανση του χαρακτήρα.Ένας κύκλος έχει 360 μοίρες, το ίδιο και ο Ζωδιακός. Καθένα από τα δώδεκα ζώδια έχει τριάντα μοίρες. Οι επονομαζόμενες «καλές» όψεις είναι μέρη των 30 μοιρών του κύκλου στα τρία (το τρίγωνο), στα έξι (το εξάγωνο) και στα δώδεκα (το ημιεξάγωνο). Οι δυσαρμονικές ή «κακές» όψεις είναι ο κύκλος μοιρασμένος στα δυο (η αντίθεση), στα τέσσερα (το τετράγωνο) και στα οκτώ (ημιτετράγωνο).

Σύνοδος (0 μοίρες)

Η όψη συνόδου αναφέρεται σε δυο πλανήτες που βρίσκονται μέσα σε οκτώ μοίρες ο ένας από τον άλλον. Μερικοί ισχυρίζονται ότι μια σύνοδος σε οποιουσδήποτε δυο πλανήτες συμβαίνει ανάμεσα στο μηδέν και στις δέκα μοίρες απόσταση. Οι περισσότεροι αστρολόγοι επιτρέπουν μια λίγο μεγαλύτερη ανοχή όταν έχουν ανάμειξη ο Ήλιος ή η Σελήνη (μέχρι δώδεκα μοίρες απόσταση. Δεν υπάρχει αυστηρός κανόνας για τις αποστάσεις, αλλά είναι λογικό ότι δυο πλανήτες, με μια μόνο μοίρα ή δυο να τους χωρίζουν, σχηματίζουν ισχυρότερη σύνοδο από τους ίδιους πλανήτες εάν βρίσκονταν επτά ή οκτώ μοίρες μακριά. Εάν βρισκόσαστε ένα μόνο μέτρο μακριά από τη φωτιά, θα αισθανόσαστε περισσότερη ζέστη από το αν βρισκόσαστε τρία μέτρα μακριά.Η σύνοδος είναι μια όψη δύναμης και έντασης. Καμία άλλη όψη στην αστρολογία δεν είναι τόσο ισχυρή.

Όταν υπολογίζουμε τη δύναμη που βρίσκεται πίσω από τη σύνοδο, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τη φύση και τις ιδιότητες των πλανητών που συμμετέχουν και το ζώδιο (ή τα ζώδια) στο oπoίo βρίσκονται, πριν μπορέσουμε να βεβαιωθούμε για τις θετικές ή αρνητικές ιδιότητες της συνόδου. Για παράδειγμα, όταν βλέπετε την Αφροδίτη (αγάπη) να στέκεται δίπλα ακριβώς από τον Κρόνο (απαγόρευση), κοιτάτε μια σύνοδο που θα πρέπει να χαρακτηριστεί δυσαρμονική, γιατί η Αφροδίτη, όταν τοποθετείται δίπλα σ’ έναν πλανήτη που συμβολίζει το φόβο, μπορεί να υποφέρει από την απαγόρευση της φύσης της αγάπης. Η δύναμη αυτής της συνόδου δουλεύει για να μειώσει την ερωτική φύση του ατόμου που την έχει. Αυτός ή αυτή έχει μια φυσική τάση ναι συγκρατεί ένα μέρος του εαυτού του όταν βρίσκεται σε σχέσεις και είναι πιθανόν να είναι καχύποπτος και υπερβολικά προσεκτικός.

Όταν συμβαίνει αυτή η σύνοδος στο χάρτη σας, είναι προτιμότερο να υπάρχουν οκτώ ή περισσότερες μοίρες απόσταση ανάμεσα στους δυο πλανήτες. Και αν η σύνοδος συμβεί να πέσει στον Αιγόκερω (όπου είναι το βασίλειο του Κρόνου), το πρόβλημα είναι ακόμα περισσότερο σοβαρό και η ερωτική φύση πέφτει δυο φορές κάτω από τους περιορισμούς του Κρόνου. Είναι καλύτερα να δείτε αυτή την όψη σ’ ένα ζώδιο περισσότερο ταιριαστό στη φύση της Αφροδίτης, όπως στον Ταύρο και το Ζυγό (όπου κυριαρχεί η Αφροδίτη) ή στους Ιχθείς ή τον Καρκίνο (των οποίων η υδάτινη φύση υποστηρίζει τον πλανήτη των αισθημάτων).

Όταν γνωρίζετε τη βασική φύση των πλανητών, μπορείτε να τους τοποθετήσετε δίπλα-δίπλα και να δοκιμάσετε αυτή την άσκηση για να δείτε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Συχνά, είναι αρκετά εύκολο: Ο Δίας (επέκταση) που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την Αφροδίτη δίνει κάποιο άτομο με πολύ αγαπητή φύση. Βάλτε αυτή τη σύνοδο στους ευαίσθητους Ιχθείς και έχετε ένα άτομο με ανιδιοτελή ερωτική φύση. Μερικές φορές ένας πλανήτης θα πέσει κοντά στο τέλος ενός ζωδίου και ο σύντροφός του στη σύνοδο θα βρίσκεται στο επόμενο ζώδιο. Αυτή είναι σύνοδος αν βρίσκεται μέσα στις απαιτούμενες μοίρες, αλλά είναι περισσότερο σύνθετη, γιατί τώρα έχουμε να κάνουμε με ένα δεύτερο στοιχείο (Φωτιά, Γη, Αέρας ή Νερό).

Όταν η σύνοδος πέφτει στον Καρκίνο, ας πούμε, έχει μια υδάτινη συναισθηματική σχέση, αλλά όταν ο ένας πλανήτης βρίσκεται στο Λέοντα και ο άλλος στον Καρκίνο, τότε έχει ανάμιξη το εγώ. Αυτή η σύνοδος δεν είναι τόσο ισχυρή, γιατί η εστίαση είναι μικρότερη και το άτομο έχει περισσότερες πηγές να επικαλεστεί για να ξεπεράσει οποιαδήποτε κληρονομημένη αρνητικότητα της συνόδου. Λίγες σύνοδοι ή και καμιά, σ’ ένα ωροσκόπιο, μας βάζουν σε σκέψη ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν έχει την διάθεση να πάρει στα χέρια του τα ηνία της ζωής και να αυτοδημιουργηθεί. Προτιμά να βρίσκει υποστηρικτές και να στηρίζεται σ’ αυτούς.

Αντίθεση (180 μοίρες)

Επόμενη σε σημασία -όσον αφορά τη δύναμη- είναι η όψη της αντίθεσης. Αυτή συμβαίνει όταν δυο πλανήτες είναι αντίθετοι ο ένας με τον άλλον ή σε απόσταση 180 μοιρών. Δυο πλανήτες βρίσκονται σε αντίθεση όταν βρίσκονται στα αντίθετα ζώδια («αντίθεση κατά ζώδιο») και τεχνικά σε αντίθεση όταν βρίσκονται ακριβώς 180 μοίρες μακριά ή πέφτουν μέσα σε μια απόσταση οκτώ μοιρών διαφοράς (για πλανήτες) ή δέκα μοιρών (εάν έχουν ανάμιξη ο Ήλιος ή η Σελήνη).Στους νέους αστρολόγους αρέσει να ονομάζουν την όψη της αντίθεσης προκλητική ή δυναμική όψη, περισσότερο, παρά δυσαρμονική ή κακή. Αλλά οι προκλήσεις συχνά δεν έρχονται σ’ εμάς χωρίς ηχηρά συμβάντα που μας αναστατώνουν, και με κανέναν τρόπο δεν θέλω να κάνω την όψη της αντίθεσης να φανεί πιο ήπια. Αυτή η δυναμική απεικόνιση στο γενέθλιο χάρτη χωρίς αμφιβολία φέρνει προβλήματα του ενός ή του άλλου είδους.

Και έρχονται σ’ εμάς μέσω άλλων ανθρώπων. Mια και οι μηδέν μοίρες στον Κριό είναι η αρχή του φυσικού ζωδιακού (και ο Κριός είναι το ζώδιο του «εγώ»), και οι 180 μοίρες μακρύτερα είναι οι μηδέν μοίρες του Ζυγού (το ζώδιο των άλλων ατόμων ή του «εσύ»), μπορούμε να δούμε ότι η πρώτη αντίθεση που συμβαίνει στο ζωδιακό ανακατεύει τον κόσμο του «άλλου». Οι αντιθέσεις όταν ενεργοποιηθούν, από διέλευση ή πρόοδο, φέρνουν γεγονότα προκλητικής φύσης σ’ εμάς μέσω των πράξεων ή των επεμβάσεων άλλων ατόμων. Και είναι μέσω των γεγονότων αυτών των αντιθέσεων που είτε ωριμάζουμε είτε σταματάμε και οπισθοχωρούμε.

Η αντίθεση φέρνει αντίθετες δυνάμεις στη ζωή μας και εδώ πρέπει να μάθουμε την ευγενική τέχνη της συνεργασίας. Και αυτός είναι ο λόγος που αυτή η όψη είναι λιγότερο τεταμένη από το τετράγωνο, αν και περισσότερο ισχυρή: επειδή όλοι έχουμε τα μέσα για να μάθουμε να λαμβάνουμε υπόψη μας και την άποψη των άλλων. Ένας ακόμη τρόπος για να το δούμε αυτό είναι αν παρατηρήσουμε ότι η όψη αντίθεσης συνήθως ανακατεύει δυο ζώδια τα οποία συμπληρώνουν το ένα το άλλο (ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με το τετράγωνο). O Κριός-φωτιά βρίσκεται σε αντίθεση με τον Ζυγό-αέρα και τα στοιχεία της φωτιάς και του αέρα είναι συμπληρωματικά (η φωτιά χρειάζεται τον αέρα για να υπάρξει).

Τρίγωνο (120 μοίρες)

Ένα τρίγωνο είναι μια γωνία 120 μοιρών που γενικά συμβαίνει στα ζώδια του ίδιου στοιχείου: Φωτιά με Φωτιά, Γη με Γη κ.λπ. (λαμβάνοντας υπόψη μια διαφορά εννέα με δέκα μοίρες εάν έχουν σχέση ο Ήλιος ή η Σελήνη). Έτσι, λοιπόν, ένα τρίγωνο είναι οι δυνάμεις δυο πλανητών που συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους σε ένα κοινό στοιχείο, ένα μεγάλο τρίγωνο είναι όταν το τρίτο ζώδιο αυτού του ίδιου στοιχείου έχει έναν πλανήτη σε γωνία με τους άλλους δυο. Αυτό το τελευταίο είναι η πιο τυχερή απεικόνιση από όλες στην αστρολογία.Η όψη τριγώνου, απλά τοποθετημένη, είναι ένας ήπιος δεσμός ανάμεσα στις δυνάμεις δυο πλανητών. Η λέξη κλειδί εδώ είναι «αρμονία».

Αυτό μεταφράζεται σε δυο οφέλη που έρχονται σ’ εσάς σαν μια κερδισμένη ευλογία σε αυτή τη ζωή. Εάν πιστεύετε στο Κάρμα και στη μετενσάρκωση, τότε αυτό είναι η μεγάλη ανταμοιβή. Αυτό είναι που κερδίσατε από καλές πράξεις στο παρελθόν. Λίγη προσπάθεια χρειάζεται για να τη μαζέψετε. Είναι απλώς η ζάχαρη πάνω στο κέικ. Τα τρίγωνα δεν παρουσιάζουν προκλήσεις, όπως οι αντιθέσεις ή τα τετράγωνα, δεν μας δίνουν την ευκαιρία να μάθουμε τι χρειάζεται να γνωρίζουμε προκειμένου να ανέβουμε ψηλότερα στη ζωή. Αλλά, ω, το άρωμα των τριαντάφυλλων μπορεί να είναι γλυκό!

Τετράγωνο (90 μοίρες)

Η όψη τετραγώνου είναι μια όψη 90 μοιρών (συν ή πλην εννέα μοίρες), που βρίσκεται ανάμεσα σε ίδιες ιδιότητες (σταθερό με σταθερό κ.λπ.) αλλά σε συγκρουόμενα στοιχεία, (φωτιά με νερό, για παράδειγμα). Αντίθετα με το τρίγωνο, η όψη τετραγώνου δεν θα σας αφήσει να ηρεμήσετε. Θα σας στρέψει προς τη δράση, γιατί αυτή είναι μια δυναμική και γεμάτη ενέργεια όψη. Σας κάνει να λειτουργείτε απότομα, επειδή φέρνει εμπόδια και μαθήματα, που πρέπει να μάθετε προκειμένου να ξεπεράσετε τον πόνο και να συνεχίσετε. Και ενώ η αντίθεση λειτουργεί επάνω σας μέσω άλλων ατόμων, το τετράγωνο παρουσιάζει εσωτερική πάλη.Ας πούμε ότι ο Ήλιος (εγώ/ώθηση) βρίσκεται στον έβδομο Οίκo των άλλων ατόμων και σχηματίζει τετράγωνο με τον Ουρανό (εαυτός/θέληση) στον τέταρτο Oίκo του σπιτιού.

Κι ας πούμε ότι είναι ένα ακριβές τετράγωνο ενενήντα μοιρών, έτσι ξέρουμε ότι η ένταση είναι πολύ μεγάλη. Το άτομο με τον Ήλιο στον έβδομο πρόκειται να έχει πρόβλημα με το εγώ: είναι δύσκολο όταν έχουμε τον πλανήτη του εγώ στον τομέα που αντιπροσωπεύει τα άλλα άτομα, γιατί τα άλλα άτομα γίνoνται περισσότερο σημαντικά από εσάς και αυτό που σκέφτονται για εσάς γίνεται πολύ σημαντικό. Τώρα ας υποθέσουμε επίσης ότι ο Ήλιος βρίσκεται στο ζώδιο του εγώ, τον Λέοντα αυτό αυξάνει το πρόβλημα.

Εδώ έχουμε έναν Ήλιο με τονισμένο πολύ το εγώ, που αρνείται τη φυσική του εκπλήρωση. Επειδή ο Ήλιος σχηματίζει τετράγωνο με τον Ουρανό, τον πλανήτη της επανάστασης, και βρίσκεται στον έβδομο Οίκο (αναγνώριση από τα άλλα άτομα), αυτό το άτομο πρόκειται να δοκιμάσει όλων των ειδών τις ξαφνικές διαφωνίες στο σπίτι, θα κρατά κακία στο σύντροφό του και θα κάνει κόλαση τη ζωή του. Και όλα αυτά επειδή αυτό το άτομο έχει υπερβολική θέληση και είναι περιορισμένο πίσω από έναν τρόπο ζωής που δεν του επιτρέπει να κάνει αυτό που θέλει. Το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί έχει να κάνει με την παρορμητική δράση που χρειάζεται έλεγχο, είναι ένα πρόβλημα που έχει δοθεί στο άτομο με το τετράγωνο Ήλιου-Ουρανού και μέχρις ότου μια λύση έρθει μέσω της υπομονής και της αυτοανάλυσης, η δυσαρμονία στο σπίτι δεν πρόκειται να σταματήσει.

Τα τετράγωνα, λοιπόν, είναι συμπλέγματα που βρίσκονται μέσα στην ψυχή του ατόμου. Στο δεδομένο παράδειγμα, το ίδιο το άτομο, όχι άλλα, φέρνει στον εαυτό του τη δυστυχία. Αν αυτή η όψη τετραγώνου Ήλιου-Ουρανού βρισκόταν σ’ ένα παρορμητικό ζώδιο το άτομο θα ήταν πιο πρόθυμο να αντιδράσει σε αυτό το πρόβλημα. Αλλά επειδή το παράδειγμα που χρησιμοποίησα (Λέων) συμπεριλαμβάνει ένα ακριβές τετράγωνο, είναι δύσκολο γι’ αυτό το άτομο να πραγματοποιήσει αλλαγές. Το άτομο με ένα όχι τόσο ακριβές τετράγωνο δεν θα είναι τόσο ξεροκέφαλο πάνω στο πρόβλημα, θα έχει όμως δυσκολία να συγκεντρωθεί στην ουσία του προβλήματος και να το ξεπεράσει.

Eξάγωνο (60 μοίρες)

Το εξάγωνο είναι μία όψη 60 μοιρών, με ανοχή περίπου έξι-επτά μοιρών. Μπορείτε να το θεωρείτε σαν ένα μικρό τρίγωνο. Είναι μια όψη ευκαιρίας και αυτό, μαζί με τη γωνία τριγώνου, είναι που σας δίνουν τα αποθέματα για να τα βγάλετε πέρα με δύσκολες και προκλητικές στιγμές που φέρνουν το τετράγωνο και η αντίθεση.Στο εξάγωνο οι πλανήτες βρίσκονται μόνο δυο ζώδια μακριά, έτσι τα στοιχεία (Φωτιά με Αέρα κ.λπ.) είναι αρμονικά. Μπορεί να λεχθεί γι’ αυτό το σχήμα ότι οι ευκαιρίες βρίσκονται κάπου εκεί γύρω, αλλά πρέπει να ψάξετε για να τις ανακαλύψετε, ενώ η όψη τριγώνου λέγεται ότι φέρνει τις ευκαιρίες ή τις ευλoγίες ακριβώς έξω από την πόρτα σας, επειδή τις έχετε κερδίσει. Μια όψη εξαγώνου, τότε, ενώνει αρμονικά δυο πλανητικές δυνάμεις που δουλεύουν για να κάνουν τη ζωή καλύτερη για εσάς, όμως πρέπει να αρπάξετε την ευκαιρία.

Όψη Χιαστί (150 μοίρες)

Αυτή η όψη περιέχει δυο πλανήτες που βρίσκονται 150 μοίρες μακριά. Κάποιοι θεωρούν την όψη χιαστί ότι έχει επίδραση μόνο όταν είναι ακριβής ή με όχι περισσότερο από δυο μοίρες διαφορά. Οι λέξεις κλειδιά για την όψη χιαστί είναι προσαρμογή και συμβιβασμός, μερικές φορές ένταση και ασυμφωνία, γιατί αυτός ο συνδυασμός πλανητικών ενεργειών βάζει μερικά μικρά εμπόδια στο δρόμο μας. Μερικοί τη θεωρούν μια όχι και τόσο ισχυρή όψη, άλλοι ότι της έχει δοθεί μικρή σημασία.Αν λέγαμε ότι η όψη των 150 μοιρών μοιάζει περισσότερο μ’ αυτή των 180 μοιρών, ίσως βρισκόμαστε πιο κοντά στη φύση της λειτουργίας της. Διότι δείχνει, κατά κάποιον τρόπο, αποδιοργάνωση εξαιτίας κακών χειρισμών. Στην προκειμένη όμως περίπτωση, η έλλειψη οργάνωσης και οι ανεξέλεγκτες ενέργειες, δε φαίνεται να ενοχλούν τον κάτοχο αυτής της όψης. Ακόμα και όταν έχει εμπλακεί σε χαώδεις καταστάσεις, ακόμα και τότε, θα συμπεριφερθεί με άνεση, σαν να μη συμβαίνει τίποτα το σοβαρό. Αυτή, όμως, η άποψη μπορεί να θεωρηθεί σχετική, γιατί, και η συγκεκριμένη όψη λειτουργεί σε δυο διαφορετικά επίπεδα.

Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, η όψη των 150 μοιρών παρεμποδίζει τη συσσώρευση επιπρόσθετων ευθυνών είτε σε προσωπικό είτε σε συλλογικό επίπεδο. Έτσι, λοιπόν, όταν υπάρχουν όψεις των 150 μοιρών -ανώτερες ή κατώτερες- στο ωροσκόπιο, ο κάτοχός του πρέπει να μάθει να υποχωρεί, να συμβιβάζεται και αν χρειαστεί, να θυσιαστεί για κάποια ιδανικά που αποτελούν τον πυρήνα των πεποιθήσεών του.

2 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments