0 0 votes
Article Rating

Όταν ξεκίνησα να διδάσκω αστρολογία ανακάλυψα ότι έπρεπε να την ξαναμάθω από την αρχή. Είχα δει τόσες φορές στο παρελθόν να λειτουργούν τα προοδευτικά ώστε ποτέ δεν αναρωτήθηκα γιατί λειτουργούσαν. Απλά λειτουργούσαν.

Ωστόσο πολλοί από τους μαθητές μου δεν μπορούσαν να το πιστέψουν έτσι στα τυφλά και επέμεναν να μάθουν το «γιατί». Έτσι, για να ανακαλύψω την απάντηση, κάθισα και κατέστρωσα μια αυστηρή χρονολογική σειρά σχετικών περιστατικών. Ήθελα να το πάρω από την αρχή. Γνώριζα ότι δεν είχε να κάνει με ζώδια ή πλανήτες, αλλά με κύκλους. Κατέληξα στο μάλλον προφανές συμπέρασμα ότι όλοι οι πρωτογενείς κύκλοι της αστρολογίας είχαν να κάνουν με τη θεμελιώδη εναλλαγή Φωτός/Σκότους.

Έτσι, αν συσχετίσουμε τον Ημερήσιο κύκλο με τις φάσεις του Σεληνιακού κύκλου και τις εποχές του Ηλιακού κύκλου θ’ αρχίσουμε να βλέπουμε πόσο το πρωταρχικό σύμβολο της Αστρολογίας, ο θεμελιώδης Κύκλος, λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα. Η πιο σκοτεινή εποχή του χρόνου είναι το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, που συσχετίζεται με τη Νέα Σελήνη και τα Μεσάνυχτα. Το ξημέρωμα, που αποτελεί το θρίαμβο του φωτός επί τους σκότους, φαίνεται να σχετίζεται με την Άνοιξη και το Πρώτο Τέταρτο, το Μεσημέρι με το Καλοκαίρι και την Πανσέληνο, το Σούρουπο με το Φθινόπωρο και το Τελευταίο Τέταρτο.

Οι τρεις κύκλοι ακολουθούν ομαλά ο ένας τον άλλον – ημέρα, μήνας και έτος, τα οποία χωρίζονται σε τέσσερα τμήματα ακολουθώντας εμπειρικά τη φυσιολογική διαδικασία από το σκοτάδι στο φως. Μια μέρα ισοδυναμεί με ένα έτος γιατί συμβολικά αποτελούν τον ίδιο Κύκλο!

Τώρα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το φαινόμενο της ανάδρομης πορείας είναι επίσης ένα κυκλικό φαινόμενο. Όταν οποιοσδήποτε από τους εξωτερικούς πλανήτες (αυτούς, δηλαδή, που κινούνται έξω από την τροχιά της Γης, από τον Άρη και πέρα) φαίνεται να κινείται ανάδρομα, συμβαίνει επειδή η Γη, αφού κινείται γρηγορότερα, τον έχει προλάβει και τον προσπερνά (είναι σαν το αντίστροφο του να είσαι σταματημένος στο φανάρι και να βλέπεις ότι κινείσαι προς τα πίσω όταν ξεκινάει το διπλανό από σένα αυτοκίνητο).

Με άλλα λόγια, η Γη έχει προχωρήσει στο ίδιο σημείο του ηλιακού συστήματος – στην ίδια πλευρά με τον Ήλιο. Από γεωκεντρικής απόψεως, αυτό συμβαίνει όταν ο ανάδρομος πλανήτης βρεθεί στην αντίθετη από τον Ήλιο πλευρά του χάρτη. Αυτά τα ανάδρομης φάσης φαινόμενα συμβαίνουν περίπου από την πρώτη φάση τριγώνου του πλανήτη με τον Ήλιο προχωρώντας στην αντίθεση και μέχρι την επόμενη φάση τριγώνου – με λίγα λόγια, για να είναι ανάδρομος πρέπει να βρεθεί ανάμεσα στις δυο όψεις τριγώνου.

Έτσι, κάθε εξωτερικός πλανήτης που σχηματίζει τρίγωνο με τον Ήλιο στο γενέθλιο χάρτη είναι κοντά στη Στάση του. Η Στάση είναι το σημείο όπου ο πλανήτης φαίνεται να κινείται πιο αργά και να αιωρείται προτού γυρίσει προς τα πίσω ή προς τα εμπρός. Η μετάβαση αυτή έχει τεράστιες επιπτώσεις από ψυχολογικής άποψης.

Η ανάδρομη στάση συμβολίζει τη στροφή προς τα μέσα μιας αντικειμενικής λειτουργίας για σκοπούς ανεύρεσης νέας δημιουργικής ενέργειας – μοιάζει αρκετά με την ημισέληνο στη χάση της. Η ορθόδρομη στάση συμβολίζει την επανάκαμψη της λειτουργίας από την υποκειμενική περισυλλογή καθώς και μια εγγενή δυνατότητα για δημιουργική ανάπτυξη – μοιάζει αρκετά με την ημισέληνο της γέμισης. Αν έχουμε γεννηθεί κοντά σε μια από αυτές τις δυο στάσεις έχουμε γεννηθεί σε μια περίοδο αναζήτησης, και θα κουβαλήσουμε το φορτίο της Αναζήτησης σε κάποια φάση της ζωής μας.

Εδώ ακριβώς είναι που η Αστρολογία πλησιάζει επικίνδυνα στο να γίνει ντετερμινιστική – μοιρολατρική. Ωστόσο, θα τονίσω ότι όταν λέω ότι ένα άτομο θα κουβαλήσει το φορτίο της Αναζήτησης εννοώ ότι είναι στο δικό του χέρι το πώς θα το κουβαλήσει. Μπορεί να πάρει τους δρόμους σαν ένας νέος Δον Κιχώτης ή απλά να πιαστεί χαλαρά από ένα όνειρο αναζήτησης για όλη του τη ζωή για να έχει κάτι να τον ξυπνάει κάθε πρωί – ή κάτι μεταξύ των δυο.

Πολλές θρησκείες θεωρούν αυτήν την Αναζήτηση ή Προσκύνημα ως ένα χρέος που κάθε άνθρωπος πρέπει να πραγματοποιήσει κάποια στιγμή της ζωής του. Ο Joseph Campbell αποκάλεσε αυτό το ηρωικό φορτίο «το κάλεσμα στην περιπέτεια» το οποίο στην αστρολογία πολλές φορές συμβολίζεται με την πλανητική στάση στο προοδευτικό ωροσκόπιο.

Ο προοδευτικός Ερμής, συγκεκριμένα, είναι μοναδικός γιατί βιώνουμε ολόκληρο τον κύκλο του – στο προοδευτικό – μέσα στα όρια μιας ανθρώπινης ζωής. Ο ανάδρομος Ερμής διαρκεί περίπου είκοσι μέρες – δηλαδή είκοσι χρόνια στο προοδευτικό. Έτσι είναι δυνατόν να γεννηθούμε με ορθόδρομο Ερμή και μετά, στο προοδευτικό, να βιώσουμε τον ανάδρομο και στο τέλος να επανέλθουμε ξανά στην ορθόδρομη κίνηση. Αυτό δηλώνει ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον δύο σημαντικές καμπές στις υποθέσεις της ζωής μας που σηματοδοτούν τρεις διακριτές περιόδους ανάπτυξης. Προφανώς, οι ζωές των ανθρώπων αυτών θα διαφέρουν σημαντικά από την κατά το μέσο όρο εξέλιξη της ζωής.

Τελικά, ο Ερμής κερδίζει αρκετή απόσταση από τη Γη ώστε να μην νιώθουμε πια την ανάδρομη πορεία του. Μετά την ορθόδρομη στάση, ο Ερμής αναπτύσσει ταχύτητα προς την ανώτερη σύνοδο, περνώντας πίσω από τον Ήλιο. Αυτή είναι η πλήρης φάση του κύκλου και έτσι σηματοδοτεί την αρχή της φάσης ελάττωσης, ή του Επιμηθειακού Ερμή.

 

Παράδειγμα: Μoχάμετ Άλι

Ηζωή του Μoχάμετ Άλι, τρεις φορές πρωταθλητή πυγμαχίας στην κατηγορία βαρέων βαρών, είναι το τέλειο παράδειγμα εκδήλωσης των παραπάνω συμβολισμών. Ο Άλι γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1942. Δεν χρειαζόμαστε καν ώρα γέννησης για να μιλήσουμε για προόδους. Αν κοιτάξουμε την εφημερίδα, θα δούμε ότι ο Άλι γεννήθηκε κοντά σε στάση του Ερμή. Στην πραγματικότητα, γεννήθηκε κοντά στις στάσεις και της Αφροδίτης, και του Δία, και του Κρόνου και του Ουρανού. Αυτός κι αν κουβαλούσε το φορτίο της Αναζήτησης!

Ο Ερμής σταμάτησε για να γυρίσει ορθόδρομος στις 22 Φεβρουαρίου στις 12 μοίρες περίπου του Υδροχόου. Αφού ο Ερμής μπήκε στη δωδέκατη μοίρα στις 17 Ιανουαρίου, σημαίνει ότι ο Άλι γεννήθηκε ακριβώς όταν ο Ερμής έμπαινε στη σκιά του ανάδρομου. Έτσι, μπορούμε να περιμένουμε ότι θα βίωνε τεράστιες ανατροπές στη ζωή του, και πιθανότατα τρεις διακριτές περιόδους ανάπτυξης – καθεμιά με τα δικά της θέματα.

Φυσικά, εκ των υστέρων γνωρίζουμε ότι αυτό έχει ήδη συμβεί, αλλά είναι κι αυτό που θα έπρεπε να περιμένουμε λόγω του συμβολισμού – ειδικά αν αναλογιστούμε ότι περισσότεροι από τους μισούς πλανήτες (οι 5 στους 8) θα περάσουν από τη φάση της προοδευμένης στάσης στη ζωή αυτού του ατόμου!

Ο Άλι ξεκίνησε την πυγμαχία στην ηλικία των 12, όταν ο Δίας ολοκλήρωνε την επιστροφή του. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι αυτό έγινε ακριβώς στα μισά του δρόμου μεταξύ της ορθόδρομης στάσης του προοδευμένου Κρόνου στην ηλικία των 6 και της ορθόδρομης στάσης του προοδευμένου Δία στην ηλικία των 18 – όταν κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη (ο προοδευμένος Ουρανός ήταν σε ορθόδρομη στάση ένα χρόνο νωρίτερα).

Μέχρι την εποχή εκείνη ο προοδευμένος Ερμής του ήταν ήδη ανάδρομος, αλλά θα χρειάζονταν άλλα επτά χρόνια πριν ανατραπεί η πρώτη φάση της ανάπτυξης του Άλι. Στο μεταξύ έγινε Παγκόσμιος Πρωταθλητής Βαρέων Βαρών το 1965 – στην προοδευμένη κατώτερη σύνοδο (προοδευμένος Ήλιος σε σύνοδο με προοδευμένο Ερμή).

Καθώς ο Ερμής περνούσε μπροστά από τον Ήλιο, από γεωκεντρικής άποψης, ξεκινούσε η φάση της αύξησης – γνωστή και ως η Προμηθειακή φάση. Ο Άλι συνάντησε τον Malcolm X. Ασπάστηκε το Ισλάμ και πήρε νέο όνομα για να αντικαταστήσει το όνομα του «σκλάβου» (Κάσιους Κλέι). Ήταν επίσης η ίδια εποχή που πέταξε το Ολυμπιακό Χρυσό Μετάλλιο στο ποτάμι μετά από ένα περιστατικό ρατσιστικών διακρίσεων. Το 1967 (με τον προοδευμένο Ήλιο σε τετράγωνο με τον Κρόνο), ο Άλι αψήφησε την κυβέρνηση αρνούμενος να στρατευθεί με αποτέλεσμα να του στερηθεί ο τίτλος και να μπει στη φυλακή (πιστεύετε ότι θα μπορούσε να ταυτιστεί με τον Προμηθέα; ). Οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις απαιτούσαν να τηρήσει στάση αντιρρησία συνείδησης. Η πρώτη από τις τρεις φάσεις ανάπτυξης είχε ολοκληρωθεί.

Τρία χρόνια αργότερα, αφού πέρασε τη δοκιμασία του Κρόνου (ο Άλι ήταν 28 ετών – στην επιστροφή του Κρόνου), ο Άλι επέστρεψε στην πυγμαχία, ενώ η καταδίκη του για παραβίαση του Νόμου περί Επιλεκτικής Θητείας είχε ανατραπεί. Το 1971, ο Άλι υπέστη την πρώτη του επαγγελματική ήττα από τον Joe Frazier – τον οποίο τελικά θα συναντούσε τρεις φορές. Αυτή ήταν μια Σκοτεινή Νύχτα για τον Άλι.

Η Προοδευμένη Νέα Σελήνη (ο προοδευμένος Ήλιος σε σύνοδο με την προοδευμένη Σελήνη) τετραγώνιζε τον Ουρανό. Το 1974 έφερε την προοδευμένη Σελήνη στην εαρινή ισημερία (0 μοίρες του Κριού) και μερικές αρμονικές όψεις. Ο Άλι πήρε το αίμα του πίσω για την ήττα από τον Frazier και νίκησε τον George Foreman για να στεφθεί για δεύτερη φορά πρωταθλητής.

Το 1978, με προοδευμένη Σελήνη, Άρη και Κρόνο σε σύνοδο και πολυαστρία, ο Άλι έχασε τον τίτλο από το Leon Spinks. Κέρδισε πίσω τον τίτλο του σε έναν επαναληπτικό αγώνα για να γίνει ο μοναδικός τρεις φορές πρωταθλητής στην κατηγορία των βαρέων βαρών. Το 1979, λίγο μετά την ορθόδρομη στάση του προοδευμένου Ερμή και κατά την τελευταία προοδευμένη ορθόδρομη στάση της ζωής του, αυτή της Αφροδίτης, ο Άλι αποσύρθηκε.

Το ξεκίνημα αυτής της τρίτης φάσης ανάπτυξης ήταν εξίσου σκληρό όπως και της δεύτερης.
Το 1982, με τον προοδευμένο Άρη να πλησιάζει τον Ουρανό, του διαγνώστηκε η νόσος του Πάρκινσον. Η ασθένεια τον έκανε να τρέμει, οι κινήσεις του έγιναν αργές, και δυσκολευόταν στην ομιλία, ωστόσο θα ήταν σε θέση να κρατήσει την Ολυμπιακή φλόγα είκοσι χρόνια αργότερα.

Ο Άλι είναι πολύ δραστήριος στην ενασχόλησή του με τις φιλανθρωπίες καθώς και στην προσήλωσή του στο Ισλάμ μέχρι σήμερα – κρατώντας ακόμη τον πυρσό του Προμηθέα. Το 2002, με τον προοδευμένο Ήλιο να πλησιάζει την εαρινή ισημερία, έγινε μια θρυλική χολυγουντιανή ταινία σχετικά με τη ζωή του – ένα ηρωικό έπος το οποίο δεν έχει σταματήσει να εκτυλίσσεται.

 

Παράδειγμα: Μπρους Σπρίνγκστιν

Ένα ακόμη παράδειγμα του φαινομένου αυτού είναι ο Μπρους Σπρίνγκστιν. Είναι ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ παράδειγμα προοδευμένων στάσεων και του «καλέσματος στην περιπέτεια». Γεννήθηκε με τους Διδύμους να ανατέλλουν και τον Ερμή ως το μοναδικό ανάδρομο πλανήτη (σε αντίθεση με τον πολλαπλά ανάδρομο χάρτη του Άλι). Στα 18 του, ο Ερμής έκανε την προοδευμένη ορθόδρομη στάση του ακριβώς στην ηλικία που ο Μπρους αγόρασε την πρώτη του κιθάρα!

Πρόσφατα, ο προοδευμένος Ουρανός του πλησιάζει σε στάση. Είναι αξιοσημείωτο ότι η καταστροφή της 11ης Σεπτεμβρίου τον βοήθησε να αναζωογονήσει την καριέρα του δημιουργώντας ένα διεισδυτικό άλμπουμ που μίλησε στο συλλογικό συναίσθημα μιας σοκαρισμένης χώρας. Ποιος θα μπορούσε να πετύχει κάτι τέτοιο καλύτερα από ένα άτομο που πέρασε όλη του τη ζωή σε κατάσταση ενδοσκόπησης καθώς ο κυβερνήτης του χάρτη του είναι ανάδρομος;

Για να κατανοήσουμε ψυχολογικά τον ανάδρομο είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είναι ένα καθαρά υποκειμενικό φαινόμενο. Ο ψυχολόγος George Kelly θεωρεί ότι οι ψυχολογικές διαδικασίες ενός ατόμου διοχετεύονται με τον τρόπο με τον οποίο το άτομο προσδοκά τα γεγονότα. Ο Kelly πίστευε ότι χρησιμοποιούμε διαρκώς νοητικές δομές ως πρότυπα (σαν σύμβολα) για να προσδοκάμε γεγονότα.

Η αγωνία μας κυριεύει όταν δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον. Και τότε αναπροσαρμόζουμε τις δομές αυτές με καινούργιες πληροφορίες. Αυτή είναι μια διαρκής διαδικασία (όπως οι διελεύσεις!). Ο Kelly θα έπρεπε να είχε γίνει Αστρολόγος!

Με την ανάδρομη πορεία, ωστόσο, η έμφυτη υποκειμενική φύση των διαδικασιών που συμβολίζει ο εκάστοτε πλανήτης καθιστά τα πρότυπα αυτά ανακριβή, καθώς αντικατοπτρίζουν μια εσωτερική, υποκειμενική πραγματικότητα και όχι απαραίτητα την εξωτερική, αντικειμενική πραγματικότητα που έχουμε ανάγκη να μπορούμε να προβλέπουμε. Πέραν αυτού, τα πρότυπα αυτά μπορούν να γίνουν αδιαπέραστα – δηλαδή ανίκανα να επεξεργαστούν νέες πληροφορίες – εξαιτίας της εμμονής τους σε εσωτερικά, υποκειμενικά πεδία.

Προφανώς, η εμμονή αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει χρόνια αγωνία η οποία θα μπορούσε να καταλήξει σε κατάθλιψη. Η ανικανότητα να προβλέψουμε και κατ’ επέκταση να ελέγξουμε τα γεγονότα θα μπορούσε να έχει κυματοειδή αποτελέσματα τα οποία θα οδηγούσαν στην παράλυση του εαυτού μας κατά την εξελικτική διαδικασία. Αν είμαστε αβέβαιοι για το τι θα συμβεί – πιθανότατα δεν θα αναλάβουμε καμία δράση. Βέβαια, αυτό είναι προφανώς το χειρότερο σενάριο, αλλά μπορείτε να δείτε κι εσείς τις δυνάμεις οι οποίες μας παγιδεύουν. Ένας υπέροχος στίχος που περιγράφει τα παραπάνω είναι από το άλμπουμ του Σπρίνγκστιν «Το τούνελ του έρωτα».

«Είμαι απλά ένας μοναχικός προσκυνητής, παρόλο που γυρίζω τον κόσμο μέσα στον πλούτο. Θέλω να ξέρω αν είσαι εσύ που δεν εμπιστεύομαι, γιατί το σίγουρο είναι ότι δεν εμπιστεύομαι τον εαυτό μου.»

Όταν ένας πλανήτης είναι κοντά στη στάση του, πιστεύω ότι μπορεί να ωθήσει το άτομο «εκτός τόπου και χρόνου» γιατί το άτομο από ένστικτο προσδοκά την προβλεψιμότητα της ορθόδρομης πορείας! Γι’ αυτό και το αποκαλώ το «βάρος» της αναζήτησης. Όπως το θέτει ο Σπρίνγκστιν, μαζί με κάθε δώρο έρχεται και μια κατάρα. Ενώ το άτομο που γεννιέται κοντά σε μια στάση μπορεί να διαθέτει το χάρισμα του βάθους και της διόρασης, αυτό επιβαρύνει την ικανότητά του να είναι πάντοτε και εντελώς παρόν. Πάλι μου έρχεται στο μυαλό το άλμπουμ «Τούνελ του Έρωτα» και αυτό που σημαίνει για μένα τον απώτατο φόρο τιμής σε ένα Δίδυμο ωροσκόπο με τον Ερμή ανάδρομο – το τραγούδι «Ευφυής Μεταμφίεση» όπου τραγουδά στην αγαπημένη του:

«Θέλω να διαβάσω το μυαλό σου για να μάθω τι είναι αυτό το καινούργιο που έχω ανακαλύψει.
Γι’ αυτό πες μου τι βλέπω όταν κοιτάζω μες στα μάτια σου. Είσαι εσύ μωρό μου, ή απλά μια ευφυής μεταμφίεση.»

Στην πραγματικότητα, ολόκληρο το άλμπουμ έχει μια γεύση Διδύμων/Ανάδρομου Ερμή. Στο εξώφυλλο είναι ο Μπρους με μαύρο κοστούμι, μπροστά σε ένα παλιό αυτοκίνητο. Στο πίσω μέρος είναι ντυμένος στα λευκά. Η δυαδικότητα αποδίδεται σαφέστατα στο τραγούδι “Two Faces” (Δυο Πρόσωπα) και στο τραγούδι “Cautious Man” (Προσεκτικός Άνθρωπος) όπου ο Μπρους εξερευνά τη σκιά του:

«Στο ένα χέρι ο Μπίλι είχε κάνει τατουάζ τη λέξη ΕΡΩΤΑΣ και στο αριστερό χέρι ήταν η λέξη ΦΟΒΟΣ. Σε ποιο χέρι κρατούσε τη μοίρα του δεν ξεκαθαρίστηκε ποτέ.»

Προφανώς, ο Άλι και ο Σπρίνγκστιν είναι ακραία παραδείγματα, αλλά αν ένας πελάτης βιώνει μια προοδευμένη πλανητική στάση να είστε σίγουροι ότι αυτό θα χρωματίσει κάθε πτυχή της εμπειρίας του για τουλάχιστον ένα χρόνο. Θα χρειαστεί να δοκιμαστεί η ευαισθησία του στην ανάγκη να κατακτήσει αυτή τη μυθική Αναζήτηση σε μια ίσως πολύ συνηθισμένη ζωή. Ανάλογα με το αν η στάση είναι ανάδρομη ή ορθόδρομη, θα χρειαστεί ενθάρρυνση είτε για να πάρει άδεια διαρκείας είτε για να ξεκινήσει μια περιπέτεια.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να τον διαβεβαιώσετε ότι η ζωή του θα είναι απείρως πλουσιότερη και πιο ικανοποιητική όταν θα πάρει το ρίσκο και ανταποκριθεί στο «κάλεσμα στην περιπέτεια.» Η φήμη και η τύχη μπορεί να μην περιμένουν, αλλά θα περιμένει ο Εαυτός του, και αυτός είναι ίσως ο μοναδικός θησαυρός που χρειάζεται να ανακαλύψουμε.

 

Ο Gary P. Caton σπούδασε Μεταφυσική για σχεδόν 20 χρόνια. Αφού κατέκτησε την τέχνη του Ταρώ, το 1992 η ζωή του άλλαξε μετά από ένα όνειρο. Είδε κάποιους πλανητικούς σχηματισμούς και έγινε αστρολόγος. Ο Gary έχει πτυχίο στη Συμβουλευτική σαν Ανθρωπιστής: «Προσπαθώ να δω (το χάρτη ενός ατόμου) με τρόπο που να μεγιστοποιεί τις δυνατότητές του για επιλογές και ελεύθερη βούληση.» Ο Gary έχει αναπτύξει ένα αστρολογικό σύστημα που βλέπει τις ψυχολογικές, κοινωνιολογικές και εξελικτικές προοπτικές μέσα από ένα πρίσμα διαρκούς ανάπτυξης. Ο Gary δημοσιεύει άρθρα του σε διάφορα αστρολογικά περιοδικά.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο Mars Hill Astrology

 

Συγγραφέας: Gary P. Caton
Πρωτότυπος τίτλος: The Progressed Station and the Mythic Quest
Πηγή: The Progressed Station and the Mythic Quest

Μετάφραση – Απόδοση: Μαρία Λεοβάρη

 
 
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments