1 2 votes
Article Rating

Τελευταία δημοσίευσα σε forum του εξωτερικού λίγα στοιχεία για την τεχνική των σεληνιακών επιστροφών, τα οποία θα ήθελα να τα συνοψίσω και εδώ ελπίζοντας ότι θα δώσουν μερικά ερεθίσματα και ιδέες για έρευνα σε όποιον ενδιαφέρεται.

Για τις επιστροφές γενικότερα, δυστυχώς δεν γνωρίζω να υπάρχει ελληνική βιβλιογραφία, με εξαίρεση ένα “αρχαίο” βιβλίο του A.Vοlguine, στο οποίο ενώ γράφει τόσα για τις ηλιακές επιστροφές, ζήτημα είναι να αφιερώνει μία σελίδα στην τεχνική των σεληνιακών επιστροφών. Αυτή η έλλειψη βιβλιογραφίας είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί και μ’αυτή την τεχνική ένα γενικό μπέρδεμα.

Ενδεικτικά αναφέρω μόνο ότι κάποιοι μέχρι πρότινος δεν την δίδασκαν καν, και κάποιοι άλλοι γράφουν ακόμα και σήμερα ειρωνικά ότι πρόκειται περί μιας ευφάνταστης τεχνικής. ‘Αλλοι την εξέταζαν χωρίς να την συγκρίνουν καν με το γενέθλιο ή τον χάρτη της ηλιακής επιστροφής και έστηναν μάλιστα πάνω σε αυτή την τεχνική που είχαν μισοκαταλάβει, ολόκληρες εκπομπές στην αστρολογική cult tv τον “παλιό καλό καιρό”!

Tις σεληνιακές επιστροφές τις χρησιμοποιούσα μετά μανίας τουλάχιστον για πέντε χρόνια και έδειχναν πάρα πολλά γεγονότα, εξωτερικά και εσωτερικά. ‘Υστερα μου τράβηξαν την προσοχή άλλες τεχνικές και τις σεληνιακές τις έβαλα λίγο στην άκρη όμως ποτέ δεν έπαψα να τις θεωρώ αξιόπιστες και να τις εμπιστεύομαι.

Στην αρχή τις εξέταζα από μόνες τους, χωρίς συναστρία με άλλον χάρτη, ακόμα και έτσι όμως έδειχναν τα γεγονότα. Πιο σωστό όμως είναι να κοιτάμε τις σχέσεις οίκων και πλανητών σεληνιακής επιστροφής με το γενέθλιο αλλά και με την ηλιακή επιστροφή. ‘Οποιος πάει απ’αυτό το δρόμο, θα εκπλαγεί από τα θετικά αποτελέσματα. Στις αμοιβαίες όψεις πλανητών επιστροφής δεν δίνω καμία σημασία, περίπου ό,τι κάνω και με την ηλιακή δηλαδή, αλλά δίνω σημασία στην διέλευση της Σελήνης από τους οίκους της σεληνιακής επιστροφής.

Σε μερικούς σημαντικούς θανάτους θυμάμαι τον ‘Ηλιο στον 8ο, σε κάποιο άλλο τελείως ξαφνικό κρούσμα θανάτου τη σύνοδο Ουρανού/Ποσειδώνα που γινόταν εκείνη την εποχή, και που στη σεληνιακή επιστροφή έπεφτε στον 4ο οίκο κ.α. Από μόνες τους επιβεβαίωναν τα γεγονότα, αλλά δεν δεν μπορείς να πεις εκ των προτέρων ότι κάθε φορά που ο ‘Ηλιος βρίσκεται στον 8ο οίκο θα πεθαίνει κι από ένας. Είναι κυρίως ψυχολογική η ερμηνεία τους, γι’αυτό λέγονται άλλωστε σεληνιακές.

Ο ‘Ηλιος στον 8ο στη συγκεκριμένη περίπτωση, πολύ συχνά σημαδεύει μήνες ενός “ψυχολογικού θανάτου” που τον ακολουθεί μια μεταμόρφωση. ‘Ομως, σημαντικά γεγονότα που έχουν αντίκτυπο στη ζωή μας και ψυχολογικά, ολοφάνερα διαγράφονται με αυτή την τεχνική.

Για παράδειγμα, σε ένα χτύπημα της οικογένειάς μου (θάνατος) ο ‘Ηλιος ήταν στον 8ο οίκο της σεληνιακής, αλλά ο διελαύνων Κρόνος είχε έρθει σε σύνοδο με τον γενέθλιο Ποσειδώνα στο 4ο, και ο 12ος οίκος της σεληνιακής έπεφτε στον γενέθλιο 4ο οίκο (στεναχώρια από κάποια ασθένεια στο σπίτι). Ο θάνατος ήταν ξαφνικός γιατί ο Ουρανός της σεληνιακής επιστροφής έπεφτε στον 4ο γενέθλιο οίκο μου. Τη μέρα του θανάτου, η Σελήνη της επιστροφής είχε επίσης περάσει στον 12ο της ηλιακής και σε αντίθεση με την ακμή 8ου του γενέθλιου.

Μια σεληνιακή επιστροφή διαβάζεται περίπου όπως η ηλιακή επιστροφή, όπως και κάθε άλλη επιστροφή. Σε μια επιστροφή, δίνω πάντα μεγαλύτερη σημασία στην σύμπτωση των οίκων της σεληνιακής με τους γενέθλιους οίκους, στις συνόδους των πλανητών της επιστροφής με τις ακμές του γενέθλιου και του solar, και φυσικά στη θέση της σε οίκο στην σεληνιακή που σου δείχνει τις βασικές ψυχολογικές ανάγκες του μήνα.

Πάντως ακόμα και εξαιρετικά πλανητικά γεγονότα όπως ήταν τότε η σύνοδος Ουρανού/Ποσειδώνα φαίνεται ότι προκαλούσαν γεγονότα, έστω και ψυχολογικά, ανάλογα σε ποιόν οίκο της σεληνιακής έπεφταν. Στον 4ο μπορεί να’ναι μια ανησυχία για το σπίτι όμως, χωρίς να φέρει απαραίτητα κάποιο θάνατο. Η σεληνιακή επιστροφή είναι κατά τη γνώμη μου χρήσιμη, ιδιαίτερα αν σε ρωτάει ο άλλος για πολύ συγκεκριμένα πράγματα και ζητάει πολύ βραχυπρόθεσμες προβλέψεις.

Μην κάνεις δηλαδή το λάθος όταν δεις έναν ‘Ηλιο στον 8ο οίκο της σεληνιακής να προβλέψεις θάνατο ! Αλλά αν τον δεις την εποχή που ο άλλος είναι σε κρίσιμη κατάσταση μέσα σε ένα νοσοκομείο, θα ανησυχήσεις πράγματι, ειδικά εάν και ο 12ος οίκος προσβάλλεται με οιονδήποτε τρόπο.

Τα πειράματα τα έχω κάνει ακόμα και με ολόκληρες οικογένειες, που έδειχναν ότι όταν “έφευγε” ένας προσφιλές πρόσωπο, σε όλους τους χάρτες των συγγενών φαινόταν το γεγονός της απώλειας.

Ψυχολογικά παίζει μεγάλο ρόλο ακόμα που πέφτει ο Ωροσκόπος της επιστροφής. Στον 1ο, θα είναι ένας μήνας που το άτομο θα κοιτάει περισσότερο τον εαυτό του, στον 6ο μπορεί να νιώθει πολύ κουρασμένος ψυχολογικά κλπ, περίπου ό,τι ισχύει δηλαδή για τις ηλιακές επιστροφές.
‘Ο,τι ξεκινά η Νέα Σελήνη, τελειώνει με Πανσέληνο ή ολοκληρώνεται, σύμφωνα με τον νόμο των 28 ημερών.

Οι σεληνιακές επιστροφές δουλεύονται περίπου όπως οι διελεύσεις. Ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα ξενόγλωσσο σοβαρό εγχειρίδιο Αστρολογίας που να μην γράφει ότι “οι επιστροφές είναι ουσιαστικά διελεύσεις”. 

Κατά κανόνα συμβαίνει ένα γεγονός όταν πραγματοποιείται μια σύνοδος μεταξύ και/ή με εκείνον τον πλανήτη που δέχεται μια διέλευση από έναν άλλο πλανήτη κατά τη στιγμή της σεληνιακής επιστροφής ή την ώρα που μπαίνουν σε ένα οίκο που κυβερνά εκείνος ο πλανήτης. ‘Οταν η Νέα Σελήνη είναι σε σύνοδο ή σε όψη με έναν διελαύνοντα πλανήτη, πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά αυτόν την εποχή που ακολουθεί.

Για την Πανσέληνο, ισχύει ότι θα μας δώσει πρόβλεψη για τις επόμενες 2 εβδομάδες μέχρι την επόμενη Νέα Σελήνη. ‘Οταν η Νέα Σελήνη κάνει σύνοδο με τον π.χ πρέπει να παρατηρήσουμε τον γενέθλιο τις ακόλουθες 4 εβδομάδες.

‘Ενα βασικό λάθος που κάνουν ακόμα και αρκετά επώνυμοι ‘Ελληνες Αστρολόγοι : Κοιτάζουν περισσότερο που πέφτουν οι πλανήτες στη σεληνιακή, χωρίς να κοιτάζουν που πέφτουν στο γενέθλιο ή ακόμα και στην ηλιακή.

‘Ενα παράδειγμα. Χωρίζεις από μια σχέση
Ο Δίας είναι στο 5ο της σεληνιακής χωρίς ιδιαίτερα σκληρές όψεις. Στην ηλιακή όμως ο ετήσιος 12ος πέφτει στον γενέθλιο 5ο, και στη σεληνιακή επιστροφή του χωρισμού, η Σελήνη πέφτει στο 12ο οίκο. Θα είναι ένας μήνας που η συναισθηματική σου κατάσταση θα έχει όλα αυτά τα στοιχεία της Σελήνης στο 12ο.

Ξέρεις τί θα είναι αυτό που θα σου προκαλεί τη στεναχώρια, αφού ο 5ος είναι τα αισθηματικά ή τα παιδιά ή κάποιο πρόβλημα με μια δημιουργική εργασία, τέχνη κλπ. Εδώ χρειάζεται πάντα σύγκριση.

Για παράδειγμα, στην ίδια ηλιακή επιστροφή, ο 7ος πέφτει στον 12ο γενέθλιο και η Σελήνη στον 7ο. Στην σεληνιακή επιστροφή που κάποια συνεργασία σου δεν θα πάει καλά, θα πρέπει να’χει κάποιο πρόβλημα πάλι ο 7ος. Εξετάζεις τη σεληνιακή επιστροφή χωρισμού απ’τον συνεργάτη ή τον σύντροφο και τι βλέπεις; Τον Ωροσκόπο στο Ζυγό (Ωροσκόπο συντροφικότητας) να χτυπιέται από τον ‘Αρη του 7ου με αντίθεση !

‘Ενας ακόμα κανόνας: ψάχνουμε πάντα ομοιότητες μεταξύ ηλιακής και σεληνιακής, αυτοί οι μήνες έχω παρατηρήσει ότι είναι πολύ σημαντικοί. Για παράδειγμα, ο ‘Ηλιος στον 8ο οίκο στη σεληνιακή του ατόμου που τον έχει και στην ηλιακή, σίγουρα θα φέρει όλα αυτά που φέρνει ο ‘Ηλιος σε αυτή τη θέση, όμως, αν ο Ήλιος όμως από διέλευση κατά τη διάρκεια της Σεληνιακής πάει να πιάσει το γενέθλιο Μεσουράνημα, παρά την απομόνωση, τη στεναχώρια και τα ψυχολογικά του 8ου, το άτομο μπορεί επιπλέον μέσα στον ίδιο μήνα να έχει και μια κοινωνική επιτυχία ή αναγνώριση.

Μεγάλη σημασία έχει και η θέση της Σελήνης στην ηλιακή επιστροφή. Είναι πολύ καλύτερο για ευνόητους λόγους να βρίσκεται σε ζώδιο φιλικό με την γενέθλια Σελήνη. ‘Ολα είναι λογικά, αφού η γενέθλια Σελήνη είναι ταυτόσημη με αυτήν της σεληνιακής επιστροφής. Το μηνιαίο Ωροσκόπιο απλά “θυμάται” ή “υπενθυμίζει” στον κάτοχό του, αφυπνίζει ένα από τα σημαντικότερα κύτταρα του γενέθλιου χάρτη, την Σελήνη μας, που έχει μια ισχυρή επίδραση ανά τους αιώνες τόσο στον άνθρωπο, όσο και στα φυτά και στα ζώα.

 

Ακόμα μερικά παραδείγματα από την πραγματική ζωή

 

Μια κυρία παντρεύεται
Στη σεληνιακή επιστροφή του γάμου της, ο Δίας κάνει ακριβή σύνοδο με την ακμή 7ου της σεληνιακής. Στη σεληνιακή αυτή, μπορεί κανείς να δει ακόμα το νόμο της ομοιότητας. Η σεληνιακή είχε τις ίδιες ακμές με αυτές του γενέθλιου χάρτη. Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τις ηλιακές. Οι χρονιές που επιστρέφουν οι ακμές στη γενέθλια θέση τους είναι πάρα πολύ σημαντικές χρονιές.

Θάνατος συζύγου
Ο Πλούτωνας βρισκόταν στον 7ο όπως και στο γενέθλιο χάρτη. Ο ‘Ηλιος από διέλευση στον 8ο γενέθλιο. Κάνουμε άρα συσχετισμούς 7ου – 8ου (ο θάνατος ή ο χωρισμός από το σύζυγο. Θα μπορούσε να συμβαίνει και κάτι με οικονομικά προβλήματα λόγω συζύγου).

Θάνατος πατέρα
Ο 10ος της σεληνιακής βρισκόταν στον 8ο γενέθλιο. Η Σελήνη σε σύνοδο με γενέθλια ακμή 12ου οίκου (η στεναχώρια, ο θάνατος συνέβη μέσα σε νοσοκομείο). Ο Κρόνος ήταν επίσης στον 4ο οίκο της Σεληνιακής.

Σοβαρή κρίση υγείας για μια άλλη κυρία. Κινδύνευσε η ζωή της και σώθηκε από θαύμα
Ο Ωροσκόπος της σεληνιακής πέφτει στον 5ο γενέθλιο οίκο σε σύνοδο με γενέθλιο Ουρανό (το πρόβλημα ήταν στην καρδιά και εμφανίστηκε εντελώς ξαφνικά και αιφνιδιαστικά). Ο Ωροσκόπος της σεληνιακής ναι μεν στον 5ο, αλλά σε σύνοδο με την ακμή 6ου γενέθλιου. Η Σελήνη της επιστροφής, σε σύνοδο με ακμή γενέθλιου 12ου (εισήχθη στο νοσοκομείο εσπευσμένα). Ο Πλούτωνας ήταν από διέλευση στο γενέθλιο 12ο και η Σελήνη της επιστροφής σε σύνοδο με αυτόν, τον ενεργοποίησε.

Σεληνιακή επιστροφή αλλαγής κατοικίας
H Σελήνη στον 4ο οίκο της σεληνιακής, “παρείτσα” με Πλούτωνα . Ο 4ος οίκος της σεληνιακής έπεφτε στον γενέθλιο 11ο οίκο (επίτευξη στόχου για απόκτηση κατοικίας ή η ολοκλήρωση ενός μακρόχρονου σχεδίου). Ο 8ος της σεληνιακής έπεφτε στον 3ο του γενέθλιου (ο θάνατος της παλιάς γειτονιάς), και ο Δίας μπορεί να ήταν στον 9ο της σεληνιακής, αλλά για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι πιο σημαντική είναι η σχέση σεληνιακού με γενέθλιο, γιατί ήταν στον 3ο οίκο του γενέθλιου και πήγαινε να σχηματίσει σύνοδο με την ακμή γενεθλίου 4ου οίκου.

Ο Ωροσκόπος της σεληνιακής επιστροφής και ο κυβερνήτης του δείχνουν με το ποιό τρόπο θα δεχθείτε τα γεγονότα. Ενώ ο οίκος στον οποίο είναι τοποθετημένη η Σελήνη, δείχνει που είναι επικεντρωμένη η δραστηριότητα γι’αυτό το μήνα.

Οι σεληνιακές επιστροφές στις οποίες ανατέλλει το ίδιο ζώδιο με αυτό του γενέθλιου, είναι πιο αποτελεσματικές, ενώ στις επιστροφές που οι οίκοι είναι ανεστραμένοι σε σχέση με αυτούς του γενέθλιου, τα πράγματα είναι δυσκολότερα, γιατί οι δικές μας ανάγκες διαπιστώνουμε ότι δεν έχουν καμμιά σχέση με τις ανάγκες των άλλων και καλούμαστε να βρούμε την ισορροπία.

Κάθε πλανήτης της σεληνιακής επιστροφής πρέπει να κάνει όψη με έναν γενέθλιο πλανήτη. Δώστε σημασία μόνο στις σκληρές όψεις (αυτό είναι προσωπική μου άποψη), κυρίως σε αντιθέσεις και τετράγωνα. Φυσικά και στις συνόδους.

Κάθε πλανήτης που απέχει 3-4 μοίρες από την ακμή κάποιου οίκου της σεληνιακής επιστροφής, έχει πολύ πιο σημαντική επιρροή από τους υπόλοιπους, ειδικότερα όμως αυτοί οι πλανήτες που είναι στις “γωνίες” (Ωροσκόπο, Μσ, ναδίρ, 7ο).

‘Εχει μεγάλη σημασία ακόμα σε ποιόν οίκο του γενέθλιου , βρίσκεται ο κυβερνήτης του Ωροσκόπου της σεληνιακής επιστροφής. Σε ποιόν οίκο βρίσκεται, τόσο στο γενέθλιο, όσο και στο σεληνιακό, ο κυβερνήτης του σεληνιακού Ωροσκόπου. Αν π.χ. ανατέλλει στο σεληνιακό, ο Κριός, και ο ‘Αρης βρίσκεται στον 10ο γενέθλιο, μπορεί αν το επιτρέπουν και οι υπόλοιπες συνθήκες, να είναι ένας μήνας ιδιαίτερης δραστηριότητας με σκοπό την κοινωνική επιβολή του ατόμου. Ακόμα, έχει μεγάλη σημασία ποιός είναι ο πλησιέστερος πλανήτης στον Ωροσκόπο του σεληνιακού.

Αν στο προηγούμενο παράδειγμά μου, είναι δηλαδή επιπρόσθετα και ο πολύ κοντά στον Ωροσκόπο, θα προσθέσετε και μια νότα αισιοδοξίας, πληθωρικότητας και εξωστρέφειας μαζί με τον δυναμισμό, και έτσι τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο υποστηρικτικά.

 

Πηγή: Αστρικό Φως
Η αναδημοσίευση του κειμένου έγινε κατόπιν της έγγραφης άδειας 
του εκδότη του blog κ. Δημήτρη Σ. τον οποίον ευχαριστούμε!
 
1 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments