Οι αστρολογικές ενδείξεις που υποδηλώνουν την ισορροπία των στοιχείων (Φωτιά, Γη, Αέρας, Νερό) σε μία συναστρία, έχουν βαρύνουσα σημασία στην αλληλεπίδραση των εξεταζόμενων χαρτών. Σε κάθε ωροσκόπιο, η έμφαση που δίνεται, μέσω της τοποθέτησης των πλανητών και των προσωπικών μας σημείων σε συγκεκριμένα στοιχεία, αποκαλύπτει θεμελιώδεις πτυχές της προσωπικότητας και εξευγενίζει την ερμηνεία των αστρολογικών ενδείξεων.

Καθώς τα 4 στοιχεία φέρουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη δυναμική σχέση μεταξύ τους. Κάποιοι συνδυασμοί, αντίθετα με άλλους, μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα σε μια κοινωνική συναναστροφή, είτε αυτή αφορά μια φιλική σχέση, μια επαγγελματική συνεργασία ή μια ερωτική σχέση. Μπορούμε να πούμε πως το στοιχείο της Φωτιάς είναι περισσότερο συμβατό με αυτό του Αέρα ενώ το στοιχείο της Γης εναρμονίζεται περισσότερο με αυτό του Νερού.

Τα άτομα που έχουν περισσότερους πλανήτες και σημεία στο στοιχείο της Φωτιάς (Κριός, Λέων, Τοξότης) τείνουν να είναι ενεργητικά, εξωστρεφή και με αρκετή αυτοπεποίθηση. Η ενθουσιώδης φύση τους, η ανάγκη τους για προσοχή και η αγάπη τους για ένταση, τους προκαλεί να ρισκάρουν` και δεν είναι λίγες οι φορές που φτάνουν στα όρια της υπερβολής και της απροσεξίας. Είναι γενναιόδωροι άνθρωποι, ιδεαλιστές και χαίρονται όταν αισθάνονται χρήσιμοι. Αν και είναι ευέξαπτοι χαρακτήρες, μπορούν εύκολα να συγχωρήσουν και εκτιμούν ιδιαίτερα τους ειλικρινείς ανθρώπους, καθώς διαθέτουν και οι ίδιοι αρκετή ειλικρίνεια, που σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, μπορεί να φτάσει και στα όρια της αδιακρισίας. Αν δεν χαλιναγωγήσουν τη δυναμικότητα και τον παρορμητισμό τους, μπορεί να γίνουν επιθετικοί ή εριστικοί, να πάρουν λάθος αποφάσεις ή να προκαλέσουν άσκοπες συγκρούσεις.

Όσοι έχουν περισσότερους πλανήτες και σημεία στο στοιχείο της Γης (Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως) τείνουν να έχουν μια υπεύθυνη και αξιόπιστη στάση. Μεριμνούν ώστε να εξασφαλίσουν σταθερότητα και ηρεμία στην καθημερινότητά τους. Παρόλα αυτά, εάν κάποιος τους προκαλέσει έντονα, μπορεί να φανούν αρκετά αδίστακτοι και να πάρουν αυστηρά μέτρα ώστε να υποστηρίξουν τη θέση τους και να διαφυλάξουν τα κεκτημένα τους. Συνήθως κινούνται στα πλαίσια της λογικής και της διπλωματίας, θυμώνουν δύσκολα αλλά κρατούν το θυμό τους και αργούν να συγχωρήσουν. Η αντοχή και το ψυχικό σθένος που διαθέτουν, σε συνδυασμό με τη μεθοδικότητά τους, τους δίνουν τη δυνατότητα να πετυχαίνουν τους στόχους τους. Η έμφυτη επιφυλακτικότητά τους, η ανάγκη τους για ασφάλεια και η αρνητική τους στάση στις αλλαγές, ενδέχεται να μπλοκάρουν την ενεργητική τους δράση και να τους αποτρέπουν κατά καιρούς να αξιοποιούν όλες τις ευκαιρίες που συναντούν.

Τα άτομα που έχουν περισσότερους πλανήτες και σημεία στο στοιχείο του Αέρα (Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος) δίνουν περισσότερο την εντύπωση του διανοητικού τύπου παρά του συναισθηματικού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φανούν μέχρι και απαθείς. Είναι ανοιχτόμυαλοι, λογικοί, ανεξάρτητοι και έχουν έμφυτη την ανάγκη της επικοινωνίας. Συνήθως είναι αρκετά προσαρμόσιμοι άνθρωποι και διανοητικά ευέλικτοι ενώ σε κάποια κατάσταση έντασης και θυμού, προτιμούν να αναλύσουν τα δεδομένα με ορθολογισμό παρά να δράσουν με παρορμητισμό και πάθος. Αντιπαθούν τη μονοτονία γι’ αυτό και φροντίζουν να έχουν ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών συναναστροφών, όπως επίσης και να αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους με κάποιο χόμπι ή άλλη ψυχαγωγική δραστηριότητα. Η τάση τους να ανακαλύπτουν συνεχώς νέες πληροφορίες και να πειραματίζονται, τους ωθεί σε καινούριες εμπειρίες και ευκαιρίες αλλά υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να κυνηγούν ανεδαφικούς στόχους.

Εκείνοι που έχουν αρκετούς πλανήτες και σημεία στο στοιχείο του Νερού (Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθείς) είναι σε θέση να διακρίνουν τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τα κίνητρα των άλλων. Είναι ιδιαίτερα διαισθητικοί, συμπονετικοί και απολαμβάνουν να φροντίζουν τους γύρω τους. Καθώς είναι πολύ ευαίσθητοι και ευάλωτοι, συχνά τείνουν να αναπτύσσουν ένα σκληρό εξωτερικό περίβλημα για να κρύψουν την εύθραυστη φύση τους. Η αυξημένη τους δεκτικότητα στις κοινωνικές τους συναναστροφές, τους προκαλεί ορισμένες φορές σύγχυση και μια αδυναμία στο να διαχωρίσουν τα δικά τους συναισθήματα από αυτά των άλλων. Είναι παθιασμένοι, πολλές φορές και προσκολλημένοι στους αγαπημένους τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να είναι επιρρεπείς στη ζήλια. Είναι άνθρωποι αισθησιακοί και δημιουργικοί ενώ αν βρίσκονται στο σωστό για εκείνους περιβάλλον και βρουν την κατάλληλη ευκαιρία, μπορούν να λειτουργήσουν πολύ εποικοδομητικά και να έχουν μια βαθιά επίδραση στους άλλους ανθρώπους.

Στο κεφάλαιο που ακολουθεί, θα εξετάσουμε συνοπτικά τη συμβατότητα των στοιχείων,
ώστε να μπορέσουμε να αντλήσουμε περισσότερες πληροφορίες και να τις αξιοποιήσουμε,
συνδυάζοντάς τες με τα υπόλοιπα δεδομένα που έχουμε από την εξέταση
των θέσεων και όψεων των πλανητών αλλά και της οικοθεσίας.

Φωτιά με Φωτιά

Όταν είστε μαζί, ο ενθουσιασμός που θα νιώσετε μπορεί να μεταμορφώσει την καθημερινότητά σας, να σας παρασύρει σε συναρπαστικές περιπέτειες και να βρείτε νέους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε τη δημιουργικότητά σας. Απολαμβάνετε να θέτετε καινούριους στόχους, να κάνετε κοινά σχέδια και να εξερευνάτε νέες προοπτικές και αντιλήψεις. Στην περίπτωση που πρόκειται για κάποιον ερωτικό σύντροφο, ο ερωτισμός και το πάθος θα ρέουν άφθονα στη σχέση σας και θα σας ιντριγκάρουν οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίζετε με αυτή τη συνύπαρξη. Ωστόσο πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις και αντικρουόμενες επιθυμίες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψει έντονος εγωισμός που μπορεί οδηγήσει, αν όχι σε ομηρικούς καβγάδες, τουλάχιστον σε θερμές αντιπαραθέσεις. Προσπαθήστε λοιπόν να κρατήσετε, όσο είναι δυνατόν, υπό έλεγχο τη φλόγα, ώστε να διατηρήσετε τις απαραίτητες ισορροπίες και να εξελιχθείτε μέσα από τη σχέση σας.

Φωτιά με Γη

Η συμβατότητα των στοιχείων σας εκ πρώτης όψεως, μάλλον δεν μπορούμε να πούμε πως είναι το δυνατό σας σημείο. Αν και κατά πάσα πιθανότητα η Φωτιά έχει τη δυνατότητα να αναστατώσει και να ιντριγκάρει τη Γη, γεγονός που σίγουρα δε θα περάσει απαρατήρητο, το άτομο με το στοιχείο της Γης ενδέχεται να αντιμετωπίσει ορισμένες δυσκολίες, ως προς τον τρόπο που θα διαχειριστεί τη φλόγα που θα αισθανθεί. Η έντονη επιφυλακτικότητά του μπορεί να του δημιουργήσει ανασφάλεια και να μην επιτρέψει στον εαυτό του να αφεθεί και να απολαύσει αυτή την αλληλεπίδραση, φοβούμενος πως ίσως χάσει τον έλεγχο μέσα στη δύνη του “πύρινου” συντρόφου του. Είναι πολύ πιθανό η προσωπική του προσέγγιση στο θέμα της σχέσης, να φαίνεται από πεζή έως αδιάφορη στα μάτια της Φωτιάς αλλά αν υποστηρίζεται η συναστρία από θετικές όψεις, τότε ίσως υπάρξει ένας ενδιαφέρον συνδυασμός όπου θα μπορούσε κάλλιστα να συνεργαστεί το πρακτικό πνεύμα της Γης με τη δημιουργικότητα της Φωτιάς.

Φωτιά με Αέρα

Θα μπορούσαμε να πούμε πως τα στοιχεία σας είναι σε γενικές γραμμές συμβατά, με αποτέλεσμα να ωφελείστε και οι δύο μέσα από μια δημιουργική σχέση. Ο Αέρας φέρνει έμπνευση στη Φωτιά και την ωθεί σε δημιουργικό οραματισμό και εμπνευσμένα σχέδια ενώ η Φωτιά με τη θερμή ανταπόκρισή της, προτρέπει τον Αέρα να μπει σε μια διαδικασία παραγωγής νέων ιδεών. Η συνύπαρξή σας χαρακτηρίζεται από ενθουσιασμό και διάθεση για περιπέτεια και εξερευνήσεις. Η επικοινωνία και η γνώση παίζουν πρωταρχικό ρόλο στη σχέση αυτή αλλά να ξέρετε πως ο έλεγχος των σκέψεων και των πράξεών σας` κρίνεται απαραίτητος, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να χάσετε το μέτρο και να κυνηγάτε ανεδαφικούς στόχους. Προσπαθήστε λοιπόν να χαλιναγωγείτε, όσο μπορείτε, τις επιθυμίες σας και να μάθετε να λειτουργείτε με μεθοδικότητα και ρεαλισμό, για να έχετε μια αρμονική συνύπαρξη, που θα σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε τις δημιουργικές πλευρές του εαυτού σας.

Φωτιά με Νερό

Εδώ έχουμε αντίθετα στοιχεία που κατά πάσα πιθανότητα θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους μέσα στη σχέση. Η Φωτιά είναι παρορμητική, ευέξαπτη, αγαπά την πρόοδο και θέλει να βαδίζει προς νέους ορίζοντες. Αντιθέτως το Νερό είναι πιο επιφυλακτικό, διστάζει στις αλλαγές και η στάση που έχει συνήθως είναι κάπως παθητική. Σε κάποιες περιπτώσεις, δεν αποκλείεται να έρθει σε δύσκολη θέση από την απόλυτη και έντονη συμπεριφορά της Φωτιάς και ίσως την εκλάβει ακόμα και ως αδιακρισία ή έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπο και τις ανάγκες του. Το Νερό έχει ανάγκη από ήρεμη και συναισθηματική επικοινωνία για να μειώσει τις αναστολές του και να ρίξει τις άμυνές του` και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται ή να καταπιέζεται η έκφραση και η δημιουργία της Φωτιάς. Εάν υπάρχουν βοηθητικές όψεις στη συναστρία, το Νερό μπορεί να διδαχθεί από την τολμηρή και εξωστρεφή φύση της Φωτιάς, ενώ η Φωτιά έχει τη δυνατότητα να διευρύνει τη συναισθηματική της ευαισθησία.

 

Γη με Γη

Η σταθερότητα που χαρακτηρίζει και τους δυο σας, είναι το καλύτερο εφόδιο για την πρόοδο και την αρμονική σας συνύπαρξη. Με την κοινή σας οπτική και τη γενικότερη ταύτιση στον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τη ζωή, είναι πολύ πιθανό να αισθάνεστε πως έχετε στο πλευρό έναν δυνατό και αξιόπιστο σύμμαχο. Με τη συνύπαρξή σας είστε σε θέση να προγραμματίζετε την καθημερινότητά σας και να έχετε τακτικούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να απολαμβάνετε τη σταθερότητα και την ηρεμία που επιθυμείτε. Αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μειονέκτημα όμως, είναι πως με το πέρασμα του χρόνου, υπάρχει η περίπτωση` αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά της καθημερινότητάς σας, να σας δυσαρεστούν κατά καιρούς, καθώς η έλλειψη περιπέτειας και νέων εμπειριών, μπορεί να “βαλτώσει” τη σχέση σας. Επιδιώξτε να βάλετε στη ζωή σας μικρές δόσεις ρομαντισμού και αυθορμητισμού, εάν θέλετε να κρατήσετε ζωντανή αυτή τη σχέση.

Γη με Αέρα

Η Γη είναι σταθερό έδαφος ενώ ο Αέρας είναι απαλλαγμένος από αυτού του είδους τους περιορισμούς. Έτσι λοιπόν για να δεχτεί η Γη τον αέρα της αλλαγής, θα πρέπει να καταβάλει αρκετή αλλά και συνειδητή προσπάθεια. Η πνευματώδης φύση του Αέρα βρίσκεται σε μια συνεχή αναζήτηση νέων προοπτικών και αποζητά την αστείρευτη επικοινωνία και γνώση. Από την άλλη πλευρά, η μεθοδικότητά της Γης, την κρατά συνεχώς απασχολημένη στο αυστηρό πρόγραμμα της καθημερινότητάς της, αποφεύγοντας κάθε τι που θα μπορούσε να ταράξει τη ρουτίνα της. Έτσι λοιπόν, με τη συνύπαρξη των δύο αυτών στοιχείων, ενδέχεται να συναντήσετε αρκετές δυσκολίες, που οφείλονται κυρίως στη διαφορετική προσέγγιση με την οποία αντιμετωπίζετε τη ζωή σας. Εάν σας αντιπροσωπεύει το στοιχείο της Γης, ίσως αντιλαμβάνεστε στον Αέρα μια ανεύθυνη στάση και έλλειψη πρακτικότητας, ενώ εάν ανήκετε στο στοιχείο του Αέρα, μάλλον θα αντιλαμβάνεστε ως πεζή την καθημερινότητα της Γης. Επιξιώξτε να αφομοιώσετε ο ένας από τον άλλο, τα στοιχεία εκείνα που σας λείπουν.

Γη με Νερό

Το Νερό μπορεί να εμπλουτίσει τη Γη, παρέχοντάς της ανάπτυξη. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, το στοιχείο του Νερού αποκτά εξέχουσα σημασία, καθώς κινητοποιεί και ευαισθητοποιεί το στοιχείο της Γης. Με αυτή την αλληλεπίδραση λοιπόν, το άτομο με το στοιχείο της Γης είναι σε θέση να δεχτεί με μεγάλη ευχαρίστηση, τη φροντίδα και το ενδιαφέρον του Νερού και μπορεί να γίνει πιο παραγωγικό αλλά και πιο ήρεμο. Η Γη μπορεί να αφεθεί στη θαλπωρή του Νερού και να απολαύσει τον ουσιαστικό δεσμό που μοιράζονται. Με το αίσθημα της χρησιμότητας και της ασφάλειας που εισπράττει το άτομο με το στοιχείο του Νερού, έχει τη δυνατότητα να χαλαρώσει τις άμυνές του και να χτίσει σιγά σιγά μια σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού. Το σημείο εκείνο που χρειάζεται προσοχή, στη σχέση αυτών των δύο στοιχείων, είναι πως εάν επικρατήσει η Γη, δε θα αφήσει χώρο για το Νερό, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο την έκφρασή του, ενώ εάν κυριαρχήσει το Νερό, ίσως μετατρέψει τη Γη, σε λάσπη.

Αέρας με Αέρα

Η συνύπαρξη αυτών των δύο στοιχείων μπορεί να οδηγήσει σε μια σχέση με ελευθερία κινήσεων, μέσα από ένα κύμα ψυχικής, πνευματικής και συναισθηματικής ενέργειας. Όμως θα μπορούσε επίσης και να οδηγήσει σε ένα παροξυσμό που θα είχε ως αποτέλεσμα έναν “επικοινωνιακό ανεμοστρόβιλο”. Σε γενικές γραμμές λειτουργείτε και οι δύο με κοινά ιδανικά και αντιλήψεις και απολαμβάνετε να μοιράζεστε τα πνευματικά σας ενδιαφέροντα. Ξέρετε πως έχετε το πλευρό σας έναν συνοδηπόρο στις αναζητήσεις σας, που μπορεί να αφουγκράζεται τις ανησυχίες σας και να καταλαβαίνει τους απότερους σκοπούς σας. Μέσα από την αλληλεπίδραση αυτών των δύο στοιχείων, μπορεί να αυξηθεί η διανοητική ικανότητα και των δύο, ενώ επίσης είστε σε θέση να χτίσετε μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού και θαυμασμού. Η σπιρτάδα που έχετε και οι δύο, θεωρείται σε γενικές γραμμές προσόν, εκτός βέβαια αν επιτρέψετε να παρεισφρύσουν ανάμεσά σας εγωιστικές τάσεις ανταγωνισμού.

Αέρας με Νερό

Ο Αέρας θα μπορούσε να αναστατώσει το Νερό και να το κάνει να αισθανθεί πως χάνει τον έλεγχο. Ομοίως όμως και το Νερό θα μπορούσε να “βαρύνει” τη φύση του Αέρα, μέσω της “βροχής” των συναισθημάτων του, αναμειγνύοντας κατά κάποιον τρόπο τη σύσταση του Αέρα με τα στοιχεία του Νερού. Η οπτική με την οποία αντιμετωπίζετε τη ζωή σας, έχει μια αρκετά διαφορετική προσέγγιση και ίσως συναντήσετε κάποιες δυσκολίες, τουλάχιστον στην αρχή της γνωριμίας σας. Το άτομο με το στοιχείο του Αέρα, μάλλον θα θεωρήσει αρκετά εύθραυστο και παθητικό το άτομο με το στοιχείο του Νερού, ενώ το Νερό κατά πάσα πιθανότητα θα αντιλαμβάνεται τον Αέρα ως ψυχρό και αποστασιοποιημένο, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να πληγώνεται από την συνεχή επιχειρηματολογία που βασίζεται στο συναίσθημά του. Καθώς όμως οι αντιθέσεις μπορούν να λειτουργήσουν και συμπληρωματικά, είναι στο χέρι σας να κατανοήσετε την λογική πλευρά της ζωής και να προφυλάξετε τις ευαισθησίες σας, εάν ανήκετε στο στοιχείο του Νερού ή να διευρύνετε τη συναισθηματική σας αντίληψη, εάν σας αντιπροσωπεύει ο Αέρας.

 

Νερό με Νερό

Με την συνύπαρξη αυτών των δύο στοιχείων, έχουμε τη συναισθηματική νοημοσύνη σε όλο της το μεγαλείο. Είστε και οι δύο πολύ δεκτικοί στα ερεθίσματα που λαμβάνετε από το περιβάλλον σας και γνωρίζετε καλά πως η διάθεσή σας μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη, εάν προκύψει κάποιου είδους επηρεασμός από εξωτερικές συνθήκες. Μπορείτε κάλλιστα να κατανοήσετε από κοινού και να μοιραστείτε τις εντυπώσεις που εισπράττετε από το περιβάλλον και είστε σε θέση να νιώσετε με μεγάλη ακρίβεια τη διάθεση στην οποία βρίσκεται ο σύντροφός σας αλλά και να εντοπίσετε τους λόγους που τον έφεραν σε αυτή τη θέση. Το σημείο που χρειάζεται προσοχή σε αυτή τη συνύπαρξη, είναι η δυσκολία που έχετε και οι δύο να “γειωθείτε” και να αντισταθείτε στις εξωτερικές επιδράσεις. Έτσι λοιπόν υπάρχει πιθανότητα αντί να δημιουργήσετε μια εποικοδομητική σχέση, να βρείτε στην πορεία σας αξεπέραστα εμπόδια μέσα από μια ασταθή καθημερινότητα. Φροντίστε λοιπόν να μην “πνιγείτε στην πλημμύρα” των συναισθημάτων σας.

 

Χρύσα Παπανικολάου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here