0 0 votes
Article Rating

Ο «θρυλικός» Τζιμ Μόρισον, ποιητής τραγουδοποιός και τραγουδιστής των Doors, γεννήθηκε στις 8/12/43 (ώρα 11:55) στην Μελβούρνη της Φλόριντα. Τοξότης με Ωροσκόπο στον Υδροχόο και Σελήνη στον Ταύρο, χαρακτηρίζεται αστρολογικά από τον γωνιακό Ουρανό και τον γωνιακό Άρη σε αντίθεση με τον Ήλιο του, έναν συνδυασμό που περιγράφει άμεσα την προκλητικότητα, το …ροκ τρόπο ζωής αλλά και το ανήσυχο πνεύμα του.
Break on through…

Ο Μόρισον αρχικά ήταν μάλλον …χοντρούλης. Ωστόσο ύστερα από μια δίαιτα με …LSD (τότε ήταν ακόμη νόμιμο) μεταμορφώθηκε στο «θεό» που έκλεβε τις καρδιές των θαυμαστριών του.

Το 1964 συνάντησε το Ray Manzarek και ύστερα από ένα χρόνο (το Σεπτέμβριο του 65) με την προσθήκη του ντράμερ John Densmore και του κιθαρίστα Robbie Krieger οι Doors ήταν πλέον έτοιμοι να δοξαστούν όσο λίγα συγκροτήματα της ροκ σκηνής.

Το όνομα τους το πήραν από τον τίτλο του βιβλίου του Άλντους Χάξλεϊ «Οι Πύλες της Ενόρασης» (The Doors of Perception).

Light my Fire

Ο Μόρισον στη σκηνή ήταν πραγματικός δυναμίτης και η συμβολή του αλκοόλ και των άλλων …ουσιών μετέτρεπαν κάθε συναυλία των Doors σε …Διονυσιακό όργιο.

Πολλές φορές η αστυνομία αναγκάστηκε να παρέμβει προστατεύοντας τα «χρηστά ήθη» και δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Μόρισον οδηγήθηκε στο τμήμα για περαιτέρω …εξηγήσεις.

Μετά από μια …θυελλώδη συναυλία στο Μαϊάμι και τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν το FBI έγινε η …σκιά του.
Παρόλα αυτά ο ίδιος έδειχνε να βρίσκεται στον κόσμο του:
«Ο κόσμος κι εμείς διασκεδάζουμε, το ίδιο και οι αστυνομικοί…»

Riders on the Storm

Είναι χαρακτηριστικό της θέσης του Άρη και του Ουρανού στον 4ο οίκο, το ότι μόλις ο Μόρισον τελείωσε τις σπουδές του, διέκοψε κάθε σχέση με την οικογένεια του, δηλώνοντας παντού πως ήταν όλοι τους πεθαμένοι…

Οι εμπειρίες από την παιδική του ηλικία δεν ήταν αντικειμενικά τόσο άσχημες.

Ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός και η οικογένεια άλλαζε πολύ συχνά τόπο διαμονής (οι Δίδυμοι και ο Τοξότης στον άξονα 4ου-10ου έβαλαν το …χεράκι τους γι αυτό).

Οι γονείς του ήταν αντίθετοι με την άσκηση σωματικής βίας και ακολουθούσαν μια «παιδαγωγική» μέθοδο που ήταν μέρος της στρατιωτικής παράδοσης: Φώναζαν και κατέκριναν τα παιδιά μέχρι αυτά να βάλουν τα κλάματα και να παραδεχθούν το σφάλμα τους.

Ωστόσο, ο Μόρισον με τους δύο πιο «αντιρρησίες» πλανήτες να χρωματίζουν τα προσωπικά του βιώματα, είναι βέβαιο ότι «συγκράτησε» κυρίως τη βιαιότητα αυτών των περιστατικών.

Δεν είναι τυχαίο ότι μια κεντρική μνήμη της παιδικής του ηλικίας, που αργότερα ενσωματώθηκε και στους στίχους του, ήταν ένα θανατηφόρο τροχαίο σε κεντρική λεωφόρο, όπου ξεκληρίστηκε μια οικογένεια Ινδιάνων.

Roadhouse Blues

Όπως συμβαίνει στους περισσότερους χάρτες των ρόκερς, ο Κρόνος του Τζιμ Μόρισον είναι εξ ίσου ισχυρός με τον Ουρανό (σε αντίθεση με τον Ήλιο).

Ο επίσης γωνιακός Δίας (στον 7ο οίκο σε τετράγωνο με το Μεσουράνημα) συνέβαλε κατά πολύ στην αναγνώριση του, εν το τετράγωνο της Σελήνης με τον Πλούτωνα ενίσχυσε τη διεισδυτικότητα του στο κοινό.
Παράλληλα, ο Δίας στο Λέοντα ενίσχυσε τη σκηνική του παρουσία, προικίζοντας τον-εκτός των άλλων-με περίσσιο θράσος και …άφθονο ναρκισσισμό.

Η καλλιτεχνική του υπόσταση αλλά και η ροπή του σε κάθε είδους …ουσίες προκύπτει από το τ-τετράγωνο Ερμή-Ποσειδώνα-Δήμητρας, που στην αστρική του εκδοχή συνδυάζεται με τον τροπικό Ήλιο και τον Άρη.

Το ποιητικό του ταλέντο υποδηλώνεται από το ίδιο σχήμα αλλά και από την Αφροδίτη στον 9ο οίκο, που ως αστρική κάνει σύνοδο με τον τροπικό Ποσειδώνα.

Η Αφροδίτη φέρει και ουσιαστική «ευθύνη» για την ομορφιά του (σε σύνοδο με το αστρικό Μεσουράνημα), ενώ η Σελήνη (σε αντίθεση με το αστρικό Μεσουράνημα και σε σύνοδο με τον αστρικό Ουρανό) εμπλέκεται άμεσα στις ερμηνευτικές του ικανότητες και συμπληρώνει το «επαναστατικό» προφίλ του Μόρισον.

Spanish Caravan

Το backround του-πάντα ανήσυχου-Τζιμ ήταν ιδιαίτερα πλούσιο σε επιρροές κυρίως από την Ευρωπαϊκή κουλτούρα.
Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που λίγο πριν το θάνατο του θέλησε να αποστασιοποιηθεί κάπως από τη ρηχότητα του «αμερικάνικου τρόπου ζωής» και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, αναζητώντας κάτι από τις πνευματικές του ρίζες.

Το ενδιαφέρον του για το Νίτσε, το Μπωντλαίρ και το Ρεμπώ άφησε γενικότερα πολλά σημάδια στη ποίηση, το σκεπτικό του και τη φιλοσοφία ζωής που ακολουθούσε.

The End

Ο Ποσειδώνας στον 8ο οίκο σε τετράγωνο (ως αστρικός) με τον Άρη ήταν η βασική αιτία του μυστηριώδους θανάτου του ( από καρδιακή ανακοπή) στο Παρίσι και όλης της σχετικής μυθολογίας που ακολούθησε.

Σύμφωνα με την πιο πιθανή εκδοχή, ο Μόρισον «μπέρδεψε» την ηρωίνη με την κοκαΐνη, ενώ η ανάμιξη της συντρόφου του Pamela Courson σε αυτό το «λάθος» είναι ιδιαίτερα συζητήσιμη…

Όταν έφυγε από τη ζωή, ο προοδευμένος Ωροσκόπος του ήταν στους Ιχθύες, σε ακριβή αντίθεση με τον αστρικό Ποσειδώνα και σε τετράγωνο με τον τροπικό Άρη.

Hello, I Love You

Στην προσωπική του ζωή είχε περιστασιακές σχέσεις …παντός είδους, τόσο με θαυμάστριες του, όσο και με γνωστά ονόματα της τότε σόου μπιζ (τη Νίκο, τη ΤζάνιςΤζόπλιν, τη Γκρέης Σλικ κα) αλλά παράλληλα διατηρούσε από το 65 μια σταθερή-όσο και ελεύθερη-σχέση με την Courson ( γεννημένη στις 22/12/46), που πρακτικά τον στήριξε στα πρώτα του βήματα.

Η Courson ήταν κατά κάποιο τρόπο ο …Κρόνος του Μόρισον στον 5ο οίκο και μάλιστα με βάση το οικογενειακό δίκαιο της Καλιφόρνιας, η σχέση τους αναγνωρίστηκε ως ντε φάκτο γάμος.

 

Γιάννης Ριζόπουλος

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments