5 3 votes
Article Rating

Κάτι συνταρακτικό συμβαίνει, τουλάχιστον στους περισσότερους από εμάς, καθώς πλησιάζουμε στα τριάντα. Λέξεις όπως «χρόνος», «πραγματικότητα», «περιορισμός», «ευθύνη», αρχίζουν να παρεισφρύουν ενοχλητικά στο λεξιλόγιο μας με μεγαλύτερη συχνότητα απ’ ότι στο παρελθόν.

Αισθανόμαστε σαν ένας κύκλος να πλησιάζει στο τέλος του και πως η ζωή μας δεν θα είναι ποτέ η ίδια. Αρκετοί από εμάς προσεγγίζουμε αυτή την περίοδο της ζωής μας με ανασφάλεια, ίσως και με φόβο αλλά κατά βάθος γνωρίζουμε πως με κάθε τέλος δημιουργείται και μια νέα αρχή με καινούριες ευκαιρίες που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να βάλουμε τη σφραγίδα της αυθεντικότητάς μας. Αν και η διαδικασία μπορεί να αποδειχθεί αρκετά προκλητική ή ακόμα και κατά κάποιο τρόπο επώδυνη, η αλλαγή και η ανάπτυξη είναι ένα πολύ απαραίτητο κομμάτι της ζωής.

Ο χρόνος, η ευθύνη, η ωριμότητα και η πραγματικότητα συνδέονται αστρολογικά με τον Κρόνο. Η διέλευση του Κρόνου στο γενέθλιο χάρτη είναι ένας ιδιαίτερα αξιόπιστος δείκτης σχετικά με το στάδιο που βρισκόμαστε στη διαδικασία ωρίμανσής μας. Κάθε κύκλος του Κρόνου από το ωροσκόπιό μας ολοκληρώνεται περίπου σε 29 έτη, χωρίζοντας τη ζωή μας σε τρία κύρια στάδια ανάπτυξης. Η θέση του Κρόνου από ζώδιο, οίκο και όψεις, μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα που εστιάζεται αυτή η διαδικασία ωρίμανσης και μας υποδεικνύει τον τομέα εκείνο της ζωής μας όπου θα πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό –ή ακόμα και να τον υπερβούμε- ώστε να ξεπεράσουμε τυχόν περιορισμούς και προκλήσεις.

Η διαδικασία ωρίμανσης θα μπορούσε να αποδειχθεί μια αρκετά προκλητική εμπειρία, ιδίως στη σύγχρονη κοινωνία του Δυτικού κόσμου όπου ομολογουμένως διατηρούμε μια κουλτούρα που έχει εμμονή με τη νεότητα. Ως επί των πλείστον είναι δυσεύρετα τα εφόδια για να υπερβούμε το φόβο της ωρίμανσης και να ασχοληθούμε ενδελεχώς με τα εσωτερικά ερεθίσματα της ενηλικίωσης.

Η λατρεία της αιώνιας νεότητας, του φυσικού σθένους και η τάση προς την αδιάλειπτη επίτευξη της προσωπικής επιτυχίας, μας ωθούν να θεωρούμε τη φυσική διαδικασία ωρίμανσης και γενικότερα της γήρανσης ως έναν ανασταλτικό παράγοντα που αγγίζει ακόμα και τα όρια της τραγωδίας και που θα πρέπει πάση θυσία να την αποφύγουμε όσο γίνεται περισσότερο. Αντιθέτως, σε παλαιότερους πολιτισμούς, η διαδικασία αυτή γινόταν όχι μόνο με πλήρη αποδοχή αλλά και με σεβασμό, καθώς θεωρείτο πως ήταν διαποτισμένη με πολύτιμες δυνατότητες και πνευματικές έννοιες που βοηθούν στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου.

Ο απόκοσμος ήχος του Κρόνου, όπως καταγράφηκε από το διαστημόπλοιο Cassini

 

Πρώτη επιστροφή Κρόνου (28-30 χρόνων)

Η επιστροφή του Κρόνου στη γενέθλια θέση του σαφώς σηματοδοτεί την ιεροτελεστία της μετάβασης στην ενήλικη ζωή και κυρίως εμφανίζονται χαρακτηριστικά αναπροσαρμογής και επανεκτίμησης, μέσω νέων επιπέδων δραστηριότητας και συνείδησης. Μαθαίνουμε να λειτουργούμε περισσότερο εξατομικευμένα, καλούμαστε να αναλάβουμε πλήρως την ευθύνη της ζωής μας και επιδιώκουμε να βρούμε τη θέση μας στον κόσμο. Ίσως χρειαστεί να κάνουμε δύσκολους συμβιβασμούς, να αποκοπούμε από κάποιους δεσμούς ή πρότυπα συμπεριφοράς από το παρελθόν, να κάνουμε καλύτερη διαχείριση του χρόνου και να εξετάσουμε αντικειμενικά το προσωπικό μας μονοπάτι. Για να το θέσουμε πιο απλά, είναι η ώρα να μεγαλώσουμε` και αν αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε τη ζωή ως μια αέναη διαδικασία εξέλιξης, θα είμαστε σε θέση να αποδεχθούμε και να αφομοιώσουμε με περισσότερη ευκολία αυτή τη διαδικασία.

Μέσα από διάφορα γεγονότα που βιώνουμε, προκύπτουν νέες ευκαιρίες που μας δίνουν τη δυνατότητα να απελευθερωθούμε από το παρελθόν και να προχωρήσουμε σε νέους ορίζοντες, ωστόσο οι ευκαιρίες αυτές έχουν έντονα το στοιχείο της πρόκλησης και της δυσκολίας. Ένα αρκετά πιθανό σενάριο επίσης, είναι την περίοδο της επιστροφής του Κρόνου να δούμε ορισμένα όνειρά μας –που κατά πάσα πιθανότητα εμπεριέχουν και στοιχεία ψευδαίσθησης- να γκρεμίζονται «χωρίς έλεος». Πράγματι αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να φαντάζει αρκετά οδυνηρό, όμως κατόπιν επίμονων και επίπονων προσπαθειών θα είμαστε σε θέση να κρίνουμε αντικειμενικά εκ του αποτελέσματος και να συνειδητοποιήσουμε ποιος είναι ο πραγματικός προορισμός μας.

Τετράγωνο Κρόνου προς τη γενέθλια θέση του (35-37 χρόνων)

Κατά τη διάρκεια που ο διελαύνων Κρόνος σχηματίζει γωνία τετραγώνου προς τη γενέθλια θέση του, μας δίνεται η ευκαιρία να επανεξετάσουμε όσα έχουμε κάνει μετά την πρώτη Κρόνια επιστροφή και σίγουρα δε μοιάζει σε τίποτα με το πρώτο τετράγωνο που βιώσαμε γύρω στα επτά έτη της ζωής μας, καθώς τότε καλούμασταν να αναπτύξουμε μια πιο προσωπική αίσθηση του εαυτού μας. Τώρα η πρόκληση προσανατολίζεται περισσότερο στο να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε τους προσωπικούς μας στόχους. Έχουμε αποδεσμευτεί πλέον από τον έλεγχο της οικογένειας και αντιμετωπίζουμε ήδη τις προκλήσεις της ζωής, με πλήρη ευθύνη των πράξεών μας.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα αρχίζουμε να αισθανόμαστε πιο έντονα τα κενά που υπάρχουν στη ζωή μας και να αντιλαμβανόμαστε πιο συνειδητά τους στόχους που έχουν μείνει ακόμα ανεκπλήρωτοι. Υπάρχει μια ισχυρή τάση να «γεμίσουμε» τη ζωή μας ώστε να νιώθουμε πιο πλήρεις, ωστόσο η εμπειρία των προηγούμενων ετών δε μας επιτρέπει να το κάνουμε με εύκολους ή πρόχειρους τρόπους. Υπάρχει μια ενισχυμένη ποιότητα στη δράση και στις αποφάσεις μας όπου αν την εμπιστευτούμε, μπορούμε να έχουμε ορισμένα αξιόλογα αποτελέσματα.

Διάμετρος Κρόνου προς τη γενέθλια θέση του (42-44 χρόνων)

Αυτό που πολύ συχνά αναφέρεται ως κρίση της μέσης ηλικίας είναι στην πραγματικότητα μια περίοδος προσωπικής αξιολόγησης που ενισχύει αρκετά την αντικειμενικότητά μας. Τώρα είναι η περίοδος να αξιολογήσουμε προσεκτικά όλα αυτά που συνέβησαν μετά την επιστροφή του Κρόνου, στην ηλικία των 28 με 30 ετών. Φυσικά, εφόσον κάνουμε μόνοι μας αυτή την αξιολόγηση, θα πρέπει να βασιζόμαστε σε δικές μας αξίες, χωρίς να λαμβάνουμε ιδιαίτερα υπ’ όψιν κάποιους άλλους εξωγενείς παράγοντες, όπως για παράδειγμα το πώς θα ήθελαν οι άλλοι να είμαστε σε σχέση με την πρόοδό μας ως άτομα.

Σε συνδυασμό με άλλες διελεύσεις σταθμούς, όπως η διάμετρος του Δία ή του Ουρανού και η γωνία τετραγώνου του Ποσειδώνα ή του Πλούτωνα, η περίοδος αυτή μπορεί να αποδειχθεί αρκετά συγκεχυμένη ή γενικότερα προκλητική. Η αναλυτική ικανότητα και η αποτελεσματική σκέψη, μας επιτρέπουν όμως να φτάσουμε στην καρδιά του προβλήματος, να αξιολογήσουμε γεγονότα και συναισθήματα, να εκτιμήσουμε τις πραγματικές περιστάσεις της ζωής μας και να πάρουμε καίριες αποφάσεις που θα μας οδηγήσουν σε ένα πιο επιτυχημένο μέλλον.

Τετράγωνο Κρόνου προς τη γενέθλια θέση του (49-50 χρόνων)

Παρόμοια με την «κρίση» στην ηλικία των 21 ή 22, για άλλη μια φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την τυπική συμπεριφορά μας, και μπορούμε να καταλήξουμε σε ορισμένες απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές. Οι εσώτερες επιθυμίες μας μπορεί να μας οδηγήσουν στο να κάνουμε περισσότερα, μερικοί άνθρωποι ξεκινούν ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, άλλοι αναπτύσσουν ένα δημιουργικό ταλέντο ή ακόμα ασχολούνται με κάποιο φιλανθρωπικό έργο. Επιπλέον, σε περίπτωση που είμαστε γονείς και τα παιδιά μας έχουν πλέον μεγαλώσει, αυτή την περίοδο θα μπορούσαμε να τα προσεγγίζουμε περισσότερο ως ενήλικας προς ενήλικα, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί μια πρόκληση από μόνο του.

Σε οικονομικό επίπεδο, πιθανότατα να κερδίζουμε αρκετά χρήματα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, εφόσον βέβαια έχουμε κινηθεί μέχρι τώρα αποτελεσματικά και με γνώμονα την εργατικότητα και τον προγραμματισμό. Εάν δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την καριέρα μας, μπορεί να υπάρξει μια σημαντική αλλαγή εργασίας. Αυτό συνεπάγεται ορισμένους κινδύνους και ίσως χρειαστεί να αναλογιστούμε ορισμένα συναισθηματικά ζητήματα του παρελθόντος, προκειμένου να είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτή την αλλαγή. Θέματα υγείας θα μπορούσαν επίσης να μας οδηγήσουν σε μια αλλαγή στον τρόπο ζωής και / ή τη διατροφή.

Δεύτερη επιστροφή Κρόνου (58-60 χρόνων)

Την περίοδο κοντά στα 58 με 60 έτη της ζωής μας, ο Κρόνος επιστρέφει ξανά στη γενέθλια θέση του και σηματοδοτεί την έναρξη της τρίτης φάσης ή αλλιώς κύκλου της ζωής. Στις παραδοσιακές κοινωνίες, ο ρόλος των ώριμων ανθρώπων είναι μια τιμώμενη θέση, καθώς εκτιμάται ιδιαίτερα η σοφία και η εμπειρία τους. Σε αυτή την περίοδο, μόλις έχουμε ολοκληρώσει περίπου τριάντα χρόνια δημιουργικής, παραγωγικής εργασίας και αισθανόμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας πως έχουμε ακόμα πολλά να προσφέρουμε. Μπορούμε επίσης να επωφεληθούμε με το να στρέψουμε την προσοχή μας σε νέα δημιουργικά έργα και να αξιοποιήσουμε την ενέργεια μας με το να βοηθούμε τους νεότερους να αναπτύξουν το δημιουργικό δυναμικό τους, καθώς είμαστε σε θέση να τους βοηθήσουμε και να τους καθοδηγήσουμε να υλοποιήσουν τους στόχους τους. Η εμπειρία μας μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο βιβλίο γνώσεων καθώς έχουμε ήδη ζήσει πολλά από αυτά που εκείνοι μόλις ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν.

Αναπόφευκτα όμως, αυτή την περίοδο ίσως χρειαστεί να αποδεσμευτούμε και να κλείσουμε ορισμένα κεφάλαια της ζωής μας, καθώς δεν είμαστε πλέον τόσο ενεργητικοί όπως παλαιότερα και κατά πάσα πιθανότητα ούτε τα ενδιαφέροντά μας περιστρέφονται γύρω από τα ίδια αντικείμενα. Ίσως αρχίσουμε να παίρνουμε πιο μετρημένες αποφάσεις ακόμα και σε περιπτώσεις όπου λίγα χρόνια πριν θα τολμούσαμε να ρισκάρουμε χωρίς να σκεφτόμαστε ιδιαίτερα` θέματα που σχετίζονται με την ανάγκη μας για ασφάλεια. Σε αυτό το στάδιο της ζωής, ανταποκρινόμαστε με περισσότερη ωριμότητα, συνέπεια, ίσως και κάποια παραπάνω συστολή στις επιδιώξεις μας. Προσπαθούμε οι στόχοι μας να είναι όσο το δυνατόν πιο ελεγχόμενοι και διαχειρίσιμοι ώστε να μας είναι πιο ευχάριστο να τους πραγματοποιήσουμε.

Ο Κρόνος στην αστρολογία αντιπροσωπεύει την προσωπική μας συμμετοχή σε μια σειρά από δραστηριότητες, όπου καλούμαστε να πραγματοποιήσουμε κατά τη διάρκεια διαδοχικών περιόδων της ζωής μας. Κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσαμε να πούμε πως ο Κρόνος είναι μια συνειδητή ή ασυνείδητη ψυχολογική αίσθηση πίεσης που μας ωθεί να παραβλέψουμε τις εύκολες λύσεις και να δώσουμε το 100% του εαυτού μας ώστε να επιτύχουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Μαθαίνουμε όχι απλώς να αποδεχόμαστε αλλά κυρίως να διαχειριζόμαστε τους περιορισμούς, αφού όμως προηγηθεί μια διαδικασία συνειδητοποίησης των βαθιά ριζωμένων προσωπικών, οικογενειακών, κοινωνικών, πνευματικών περιορισμών που πρέπει να ξεπεράσουμε, σύμφωνα με τα πρότυπα του πολιτισμού που καλούμαστε να λειτουργούμε ως ενήλικες. Έτσι μπορούμε να είμαστε σε θέση να καθορίσουμε την προσωπική αίσθηση της ατομικότητάς μας και να δώσουμε συγκεκριμένη μορφή στα όνειρα και τις επιδιώξεις μας, «χτίζοντας» πλέον σε στέρεες βάσεις. Σταδιακά, με τη διέλευση του Κρόνου και τις γωνίες που θα εξακολουθεί να σχηματίζει προς τη γενέθλια θέση του, γινόμαστε όλο και πιο συνειδητοποιημένοι, αποκτούμε αυτογνωσία και είμαστε σε θέση να αποκρυσταλλώσουμε τη γνώση του παρελθόντος ώστε αφενός μεν να αισθανόμαστε πιο πλήρεις και ολοκληρωμένοι άνθρωποι, αφετέρου να γίνουμε ένας λαμπρός φάρος για τις νεότερες γενιές, φωτίζοντας το δρόμο τους και προστατεύοντάς τους από σκοτεινά σημεία της διαδρομής…

Αναφορές

  • bemyastrologer.com_saturn_return_in_introduction
  • aquariuspapers.com_the_saturn_return
  • khaldea.com_beauty_of_aging
  • stephanieclement.com_Saturn_after30

 Χρύσα Παπανικολάου

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments