4 4 votes
Article Rating

Αυτές είναι οι σημειώσεις μου από μία ομιλία που έδωσα για τους Ανάδρομους στην Πίζα της Ιταλίας. Έχω δώσει την ομιλία αυτή τόσες πολλές φορές που δε θέλω να την δώσω ξανά…έτσι μοιράζομαι τις σημειώσεις μου με όλους εσάς.

Όλοι οι πλανήτες, με εξαίρεση τον Ήλιο και τη Σελήνη που δεν είναι στην πραγματικότητα πλανήτες, έχουν μία περίοδο ανάδρομης πορείας. Είναι μία φαινομενική κίνηση η οποία παρατηρείται μόνο από τον πλανήτη Γη όταν ο πλανήτης «φαίνεται» να κινείται προς τα πίσω στον ουρανό. Θα καταλάβετε ότι η Αφροδίτη ή ο Ερμής πρόκειται να γυρίσουν ανάδρομοι όταν τους δείτε να κινούνται αρκετά μπροστά από τον Ήλιο. Ο Ερμής γυρίζει ανάδρομος όταν είναι περίπου 14 μοίρες μπροστά από τον Ήλιο και η Αφροδίτη όταν είναι περίπου 30 μοίρες μπροστά από τον Ήλιο. Ο Ερμής είναι ανάδρομος για 3 εβδομάδες, 3 φορές το χρόνο και η Αφροδίτη είναι ανάδρομη κάθε 19 μήνες.

Οι άλλοι πλανήτες γυρίζουν ανάδρομοι μόνο όταν βρίσκονται απέναντι από τον Ήλιο στο χάρτη. Σε ένα γενέθλιο ωροσκόπιο, οποιοσδήποτε πλανήτης είναι σε αντίθεση με τον Ήλιο είναι πάντα ανάδρομος. Πολλές φορές ένας πλανήτης που σχηματίζει τρίγωνο με τον Ήλιο μπορεί επίσης να είναι ανάδρομος.

Ο Άρης γυρίζει ανάδρομος για κάτι λιγότερο από 2,5 μήνες κάθε 2 χρόνια.
Ο Δίας με τον Πλούτωνα είναι ανάδρομοι κάθε χρόνο.
Ο Δίας είναι ανάδρομος για 4 μήνες,
Ο Κρόνος με τον Πλούτωνα είναι ανάδρομοι για 5 μήνες.

Όταν ένας πλανήτης είναι ανάδρομος, δεν λειτουργεί με τον συνήθη τρόπο του. Συχνά χρειάζεται να προκαλέσει αλλαγές ή να λειτουργήσει σε ένα εσωτερικό, ψυχολογικό επίπεδο προτού μπορέσει να εκφράσει τις ιδιότητές του φανερά.

ΑΝΑΔΡΟΜΟΣ ΚΡΟΝΟΣ

Ο Κρόνος συμβολίζει τους νόμους και τους κανονισμούς στο πρώιμο περιβάλλον. Το ζώδιο δείχνει τις πολιστικές επιρροές. Όταν είναι ανάδρομος, δε διδαχθήκατε ποτέ πραγματικά μία ακριβή αίσθηση του ποιοί είναι οι κανόνες και πόσα πρέπει να κάνετε για να είστε υπεύθυνοι.

Δε διδαχθήκατε τη σωστή πειθαρχία αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν ήσασταν πειθαρχημένοι αλλά ότι υπήρξε κάποια ασάφεια σχετικά με αυτό έτσι ώστε δε γνωρίζατε πότε να σταματήσετε – πότε είναι αρκετό;

Συχνά δεν έχουν ιδέα για το τι μπορούν ή δε μπορούν να κάνουν.

Εκεί όπου βρίσκετε τον ανάδρομο Κρόνο, είναι το σημείο όπου το άτομο έχει δυσκολία να πει ΟΧΙ και να καθορίσει όρια. Δεν έχουν ιδέα για το που βρίσκονται τα όρια αυτά και έτσι έχουν δυσκολία να τα καθορίσουν και να θέσουν περιορισμούς τόσο για τους άλλους όσο και για τους ίδιους.

Ο ανάδρομος Κρόνος δεν γνωρίζει τους περιορισμούς του. Κατά καιρούς, τα άτομα αυτά περιορίζονται σε ένα μικρό μαντρί ενώ θα μπορούσαν να περιφέρονται σε 40 στρέμματα. Άλλοι μπορεί να είναι τόσο ανεύθυνοι που νομίζουν ότι μπορούν να απλώνονται σε 80 στρέμματα – και εντελώς ξαφνικά συνθλίβονται στους κοινωνικούς περιορισμούς που το νομικό σύστημα επιβάλλει. Δεν έχουν όρια και υπάρχει πραγματικό πρόβλημα όταν ο Ποσειδώνας ή οι Ιχθείς είναι επίσης έντονοι. Κάποιο άτομο εκμυστηρεύτηκε ότι δεν πληρώνει πάντοτε τους λογαριασμούς του, δεν πληρώνει φόρους, δεν του αρέσει να εργάζεται, δεν καθαρίζει…τότε τι κάνει;! Αναζητάει γυναίκες που να τον φροντίζουν.

Όταν ο Κρόνος είναι ανάδρομος στο γενέθλιο, οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται να διδάξουν στον εαυτό τους να λέει ΟΧΙ, να θέσουν όρια και να μάθουν ακριβως τι περιμένουν οι άλλοι από αυτούς και να μάθουν μία ακριβή αίσθηση υπευθυνότητας. Έχουν ανάγκη να βγουν έξω στον κόσμο και να θέσουν τα δικά τους όρια, να παλέψουν αυτό το αόρατο φραγμό που δημιουργούν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους.

Μπορεί να υπάρχει αρκετό άγχος σε καταστάσεις που απαιτούν υπευθυνότητα διότι δεν γνωρίζουν πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν μέχρι η αλυσίδα τους να αρχίσει να τους πνίγει. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τα καθήκοντα λόγω της αμφισβήτησης του εαυτού τους που προκαλείται όταν πραγματικά τους επιτρέπεται να πουν ΟΧΙ.

Ο ανάδρομος Κρόνος στον 1ο είναι πολύ χαρακτηριστικός του Κρόνου του 1ου Οίκου. Πρώτον, η θέση αυτή ήταν συχνά ανεπιθύμητη κατά την περίοδο κύησης. Ο Κρόνος εδώ αναλαμβάνει τις ευθύνες των άλλων προκειμένου να νιώσει επιθυμητός ή συνδεδεμένος με τους άλλους. Ο ορθόδρομος Κρόνος μπορεί να απομονώσει ένα σύνολο φραγμών για την προστασία του. Όταν είναι ανάδρομος, αυτοί οι άνθρωποι αναλαμβάνουν τις ευθύνες των άλλων για να νιώσουν επιθυμητοί και γιατί δε γνωρίζουν πότε να πουν ΟΧΙ.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ – ΣΧΟΛΙΑ:
1. Μία γυναίκα είπε ότι ανέκαθεν ένιωθε σαν καλεσμένη στο ίδιο της το σπίτι καθώς μεγάλωνε. Νιώθει ένοχη για τόσα πολλά στη ζωή της που δεν δεχότανε καν προσωπικά τηλεφωνήματα στο γραφείο της ούτε και έκανε μεγαλύτερο διάλειμμα για γεύμα.
2. «Φροντίζω για τους πάντες»
3. Μία άλλη γυναίκα φοβάται να νιώθει απομονωμένη ή παγιδευμένη

Αντιμετωπίζουν προβλήματα στο να καθορίσουν τι οφείλουν ή δεν οφείλουν στους άλλους ανθρώπους, ειδικότερα (όταν ο Κρόνος βρίσκεται) στους οίκους των ανθρώπων – 3-4-5-6-7-10-11

Άτομα με τον Κρόνο στο 2ο νιώθουν εκ φύσης ότι «κερδίζεις μόνο αυτό για το οποίο έχεις εργαστεί και εργάζεσαι σκληρά για οτιδήποτε κερδίζεις». Παρατηρούσαν τους δικούς τους γονείς να εργάζονται πολύ σκληρά για να προνοούν για εκείνους και έτσι υιοθέτησαν αυτό το «δούλεψε σκληρά» πρότυπο ή φιλοσοφία. Όταν είναι ανάδρομος, μπορεί να νιώθουν οικονομικά υπεύθυνοι για οποιονδήποτε – «Η μαμά μου έκανε τα πάντα στην οικογένεια». Ένα άτομο είπε ότι ο πατέρας της δεν μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα, λόγω της κακής δόμησης των ορίων του Κρόνου, και χρεωκόπησε και έτσι το άτομο αυτό εργάζεται πολύ σκληρά ώστε να μην της συμβεί το ίδιο.

Άτομα με τον Κρόνο στον 3ο και 4ο συχνά δεν μπορούν να πούνε ΟΧΙ στα μέλη της οικογένειάς τους. Στον 3ο, μπορεί να υπάρξουν πρόωρα σχολικά προβλήματα λόγω της ανησυχίας τους για το πόσα πρέπει να κάνουν. Οι αγωνιώδεις μαθητές συχνά έχουν προβλήματα ακοής και παρερμηνεύουν ή κάνουν λάθη. Δηλαδή είναι τόσο ανήσυχοι για να μην κάνουν λάθος που δεν ακούνε σωστά. Όταν αγχώνονται, αποπροσανατολίζονται.
Ένα άτομο με ανάδρομο Κρόνο στον 3ο είπε ότι υπήρξε πολιτιστικά διαφορετική και έτσι είχε πρόβλημα επικοινωνίας.

Άτομα με Κρόνο στον 5ο έχουν πρόβλημα να πούνε ΟΧΙ σε παιδιά, ειδικότερα στα πρωτότοκα! Αρκετοί είχαν παρατηρήσει ότι μπορούσαν να πούνε ΟΧΙ στα άλλα παιδιά, αλλά όχι στο πρωτότοκο!! Μία γυναίκα είπε ότι είναι υπερβολικά υπεύθυνη, θεωρώντας ότι έπρεπε να τα κάνει όλα μόνη της, και δεν είχε ποτέ μία μπέιμπι σίτερ να τη βοηθήσει. Άλλοι είπαν ότι το παιδί τους βοήθησε πραγματικά να εστιάσουν και να οργανωθούν σε άλλους τομείς της ζωής τους.

Άτομα με Κρόνο στον 6ο και 10ο είναι τελειομανείς στην εργασία τους λόγω του ότι δεν γνωρίζουν τα όριά τους. Έχουν πρόβλημα να ορθώσουν το ανάστημά τους, να καθορίσουν όρια και να πούνε ΟΧΙ και έτσι τα αφεντικά και οι εργόδοτες τους εκμεταλλεύονται. Αυτή δεν είναι μία αποτελεσματική θέση για να είσαι αφεντικό.

Άτομα με Κρόνο στον 7ο προσελκύουν γονεϊκά ζητήματα στις σχέσεις. Μπορεί να προσελκύσουν έναν ανεύθυνο σύντροφο/συνεργάτη και η σχέση να γίνει μία σχέση γονέα-παιδιού που δεν είναι ποτέ ικανοποιητική για κανέναν από τους δύο.

Ο ανάδρομος Κρόνος στον 8ο προειδοποιεί ότι καλό θα ήταν να γνωρίζετε την οικονομική κατάσταση του συντρόφου/συνεργάτη σας (και το πώς χειρίζεται τα χρήματα) προτού συνδεθείτε νομικά με αυτό το άτομο διότι μπορεί αυτό να γίνει ένα βάρος για εσάς. Ο S. Orman λέει ότι χρειάζεται να κοιτάξετε την συμπεριφορά του πατέρα σας απέναντι στα οικονομικά προκειμένου να δείτε πώς εσείς χειρίζεστε τα οικονομικά ζητήματα. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθινό με τον Κρόνο ανάδρομο στον 8ο Οίκο.

Άτομα με τον Κρόνο στον 9ο, ειδικά ανάδρομο, δεν πρέπει ποτέ να τεθούν σε ένα αυστηρά θρησκευτικό περιβάλλον…αλλά συνήθως τίθονται! Μία γυναίκα πήγε σε καθολικό σχολείο και νιώθει ότι της επιβάλλανε να «καταπιεί» τη θρησκεία με το ζόρι. Μπορεί να χαθούν σε ένα θρησκευτικό δόγμα σε σημείο που να μην γνωρίζουν ποιοί πραγματικά είναι. Χρειάζεται να προσδιορίσουν μία νέα δομή αξιών.

Αρκετοί μαθητές παρατήρησαν ένα πρότυπο ανατροφής από γονείς διαφορετικής κουλτούρας ή διαφορετικών υπόβαθρων. Αυτό ήταν συχνά αλήθεια λόγω του ανάδρομου Κρόνου στον 3ο. Εδώ, υπάρχει μεγάλη ενοχή και ίσως επίσης αρκετός φόβος.

Μπορεί να επιστρέψουν για περαιτέρω εκπαίδευση. Παρουσιάζεται κάποια διακοπή στην εκπαίδευση. Ένας ιδιαίτερα λαμπρός άνθρωπος άλλαζε πανεπιστήμια συχνά λόγω αμφιβολιών που είχε για τον εαυτό του. Υπάρχει μία στάση απόρριψης ή ότι δεν είναι αρκετά καλοί, στάση η οποία έρχεται μέσα από τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές συμπεριφορές των γονέων ή την εκκλησία. Αν το αποδεχτούν αυτό χωρίς αμφιβολία, νιώθουν ενοχή και ντροπή. Αν το απορρίψουν, απορρίπτουν το Θεό.

Άτομα με Κρόνο στον 11ο συνήθως ανατρέφονται σε έναν κόσμο ενηλίκων και ως εκ τούτου συνήθως δεν ταιριάζουν με τους συνομήλικούς τους. Όταν είναι ορθόδρομος, αναζητούν έναν λειτουργικό σκοπό σε μία ομάδα προκειμένου να νιώσουν ότι ανήκουν εκεί. Όταν είναι ανάδρομος, μπορεί να τρομοκρατούνται από ομάδες ανθρώπων (είχαν επίσης ανατραφεί από ενήλικες και ίσως να μην σχετίζονται καλά με ανθρώπους της ηλικίας τους). Όταν είναι ορθόδρομος αναλαμβάνουν τις ευθύνες σε μία ομάδα, αλλά εκείνοι που τον έχουν ανάδρομο συχνά λένε ότι δεν το κάνουν ποτέ αυτό λόγω των «περιορισμών που τους επιβάλλει ο εαυτός τους».

Άτομα με Κρόνο στο 12ο έχουν πολλούς φόβους που συνδέονται με την εξουσία και την εγκατάλειψη. Συχνά απομονώνουν τους εαυτούς τους και φαίνονται αντικοινωνικοί.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ – ΣΧΟΛΙΑ:
Μία μαθήτρια σχολίασε ότι δεν της επιτρεπόταν να κάνει τίποτα για τον εαυτό της – από τα καθημερινά πράγματα όπως μπουγάδα, μαγείρεμα και καθάρισμα, και έτσι ως ενήλικας, δεν γνωρίζει πώς να θέσει όρια για την ίδιο της τον εαυτό.Από την Pat Geisler: Αν και τα φαινόμενα του ανάδρομου Κρόνου μπορεί όντως να υποδείξουν απώλεια του πατέρα, η κατάσταση της αναδρομής υποδηλώνει πιο πιθανά την απουσία έγκυρης καθοδήγησης που παρέχεται από τον πατέρα. Ο πατέρας μπορεί να είναι παρών αλλά να μην συμμετέχει στην ανάπτυξη του παιδιού. Η δουλειά μπορεί να του κλέβει όλο του το χρόνο.
Μπορεί να μην είναι σε θέση να παρέχει τέτοια καθοδήγηση λόγω της δικής του έλλειψης δομής. Ή μπορεί να είναι τυραννικός ή αναχρονικός. Η κατάσταση είναι πραγματικά μία, αυτή της δυσλειτουργίας είτε ο πραγματικός (ως υπόσταση) πατέρας είναι παρών είτε όχι.

Υπάρχουν καταστάσεις που απαιτούν τροποποίηση αυτής της καθοδήγησης. Ένας ανάδρομος Κρόνος στον 10ο στον Αιγόκερω είναι απίθανο να σημειοδοτήσει την απουσία της εξουσίας.

Επίσης, όταν υπάρχει απουσία του πατέρα κυριολεκτικά, υπάρχουν αντισταθμιστικές συνθέσεις όπως οι όψεις των δεσμών της Σελήνης. Αυτοί οι σχηματισμοί υποδηλώνουν την παρουσία της μητέρας η οποία παρέχει την καθοδήγηση. Οι ανύπαντρες μητέρες είναι και μητέρα και πατέρας.

Και εν συνεχεία υπάρχει ο παράγοντας χρόνου/ωρίμανσης. Η αντίδραση ενός έφηβου μπορεί να αλλάξει εξολοκλήρου καθώς αυτός ο έφηβος ωριμάζει. Μία ειδυλλιακή παιδική ηλικία μπορεί στην πραγματικότητα να θεωρηθεί ως τρομακτική καθώς η ηλικία προσδίδει προοπτική. Ένας πελάτης που ορκίζεται ότι ο γονέας ήταν «παρών» μπορεί να μην έχει ξεκάθαρη ιδέα του μεγέθους της γονεϊκής απουσίας μέχρι αρκετά αργότερα στη ζωή του. Ή οι καταστάσεις της ζωής τους μπορεί να μην απαιτούν υψηλό βαθμό καθοδήγησης προκειμένου τα άτομα να λειτουργήσουν με ένα τυπικό τρόπο.

Για την ιστορία, έχω τον Κρόνο ανάδρομο στον 9ο. Σίγουρα δεν είχα ανατραφεί σε μία θρησκευτική οικογένεια. Αν μη τι άλλο, δεν είχα διδαχθεί κανένα είδος θρησκείας ή πνευματικής πειθαρχίας. Από την εποχή που ήμουν έφηβη, έκανα πολύ ενδοσκόπηση προκειμένου να βρω ακριβώς τι είναι αυτό που θα με έκανε πνευματικά ευτυχισμένη, και όπως αποδείχθηκε, κανένα από αυτά δεν ικανοποιούσε την ανάγκη μου. Οποιαδήποτε μορφή δογματικής πνευματικότητας μου προκαλεί παντελή ανία. Μάλλον είμαι μία αυτοαποκαλούμενη ειδωλολάτρης. Η μοναδική στιγμή στη ζωή μου που αναρωτήθηκα ποτέ αν υπάρχει πραγματικά ένας «θεός» ή μία «ανώτερη δύναμη» ήταν τότε που ο πατέρας της μεγάλης κόρης μου είχε σκοτωθεί σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα όταν ήμουν 17 – μου πήρε αρκετό χρόνο μέχρι να επανακτήσω την πίστη μου. Δεν μπορούσα να καταλάβω πώς ένα πνεύμα αγάπης μπορούσε να πάρει μακριά μου το μοναδικό πρόσωπο το οποίο αποκαλούσα αδερφή ψυχή μου. Ήμουν πολύ νέα και μου πήρε αρκετό καιρό να σταματήσω να πενθώ και να συνεχίσω τη ζωή μου. Μπορεί να ακούγεται τρομερό σε κάποιους, αλλά μέσα από το θάνατό του, έμαθα πολλά για τη ζωή, για το να ζεις, για την αγάπη και την πίστη.

Στις πρώτες μοίρες, σημειοδοτούνται οι φόβοι της παιδικής ηλικίας και οι γονείς που «μαθαίνουν» στο παιδί να είναι ήσυχο και μακριά από τα πόδια τους, το σύνδρομο του «καλού αγοριού/καλού κοριτσιού».
Οι μεσαίες μοίρες υποδεικνύουν τη δυσκολία με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Οι τελευταίες μοίρες υποδεικνύουν ηγετικές ποιότητες μέσω θέσεων διοικητικών στελεχών.

Ο Κρόνος στον 9ο μπορεί να υποδείξει ή να φαίνεται ως μάλλον αδιάφορος στο τι έχουν να προσφέρουν οι γνώμες των άλλων ανθρώπων.

Ο ανάδρομος Κρόνος λειτουργεί αρκετά παρόμοια με τον Κρόνο στο 12ο – χρειάζεται εξωτερικά ερεθίσματα για την κινητοποίησή του μέσω του οίκου με τον οποίο συνδέεται.

 

Συγγραφέας: Lynn Koiner
Πρωτότυπος τίτλος: Retrogrades in the Natal Horoscope
Πηγή: Retrogrades in the Natal Horoscope : Lynn Koiner – Astrological Research
To κείμενο παραχωρήθηκε ειδικά για το myHoroscope από την συγγραφέα και αστρολόγο, Lynn Koiner.
 

Μετάφραση – Απόδοση: Μαρία Ευαγγελίδου

4 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments