0 0 votes
Article Rating

Στο προηγούμενο άρθρο είχαμε παρουσιάσει τα γενικά αστρολογικά στοιχεία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε σε βάθος την σχέση μεταξύ της μητέρας με τον γιο και προχωρήσαμε στην παρουσίαση των σχέσεων της Σελήνης με το υπόλοιπο ωροσκόπιο, βασιζόμενοι στο αστρολογικό αλφάβητο που παρατίθεται σε πίνακα.

Σελήνη σε σύνδεση με Πλούτωνα-Σκορπιό-8ο Οίκο
Ο Πλούτωνας μας δίνει στοιχεία ότι τελικά η μητέρα υπήρξε μία αρκετά δυνατή προσωπικότητα που έχει «δέσει» όμως το άτομο. Ο Πλούτωνας αφαιρεί ουσιαστικά πολλά από τα προσωπικά στοιχεία του ατόμου και προσαρτά αρκετά στοιχεία από την προσωπικότητα της μητέρας. Η μητέρα με κάποιο μοναδικό τρόπο κερδίζει ουσιαστικά και τον πρώτο ρόλο στη ζωή του παιδιού, καθιστώντας το αδύνατο να μπορεί να ικανοποιηθεί από μία άλλη γυναίκα γιατί πολύ απλά το παιδί δεν μπορεί ποτέ να βρει τη μητέρα του σε ποσοστό 100%. Αυτή η σύνδεση όμως μας δίνει και πολλά στοιχεία για ένα άτομο που μπορεί να επιβιώσει και στις πιο δύσκολες συνθήκες και το οποίο, αν χειριστεί καλά αυτή τη συνθήκη, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα ψυχολογικά ζητήματα που θα το απασχολήσουν στη ζωή του. Ταυτόχρονα δείχνει και μία απόλυτη διάθεση του ατόμου να μπορέσει να πετύχει και να ολοκληρώσει τις ανάγκες του, πολλές φορές σε υπερβολικό βαθμό. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί με τοποθετημένη τη Σελήνη στο συγκεκριμένο ζώδιο παρατηρούμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια υπερβολική διάθεση ολοκλήρωσης των αναγκών του ατόμου. Πολλές φορές δε σε σημείο που αγγίζει την εμμονή και την υπερβολή. Συνήθως η μητέρα ήταν ένα πολύ δυνατό πρόσωπο, που ήξερε πώς να κάνει κουμάντο στο σπίτι ακόμη και αν φαινόταν ότι ο πατέρας κρατούσε τα ηνία. Αυτή η τάση όμως από το παιδικό περιβάλλον μπορεί να εκφραστεί στη συνέχεια σαν ένας φόβος προς τις ισορροπημένες γυναίκες και την προσπάθεια ευρέσεως dominant συντρόφων.

Σελήνη σε σύνδεση με Δία-Τοξότη-9ο Οίκο
Εδώ η μητέρα με έναν πολύ επιτυχημένο τρόπο κατάφερε να δώσει στο άτομο την κατάλληλη συναισθηματική υποστήριξη έτσι ώστε το άτομο να μπορέσει να βρει την προσωπική του ισορροπία. Αυτό έγινε γιατί η μητέρα δεν περιορίστηκε στα δικά της δεδομένα και γνώσεις της παιδικής της ηλικίας, αλλά προσπάθησε να γίνει καλύτερη και να δώσει στο άτομο τη δυνατότητα της προσωπικής ελευθερίας. Στην περίπτωση αυτή έχουμε συνήθως μία μητέρα που προσπαθεί όσο το δυνατόν να είναι γερά στα πόδια της και να δίνει στο παιδί απεριόριστες δυνατότητες επέκτασης. Αυτή η δυνατότητα ελευθερίας και επέκτασης θα κάνει το άτομο να μπορεί να διαχειριστεί τις ανάγκες του με πολύ πετυχημένο τρόπο και θα δώσει στις αισθηματικές του σχέσεις έναν τόνο ηρεμίας και γαλήνης. Πάνω από όλα όμως θα του δώσει την δυνατότητα συναισθηματικής κατανόησης προς το σύντροφο και πολύ δύσκολα θα τον αφήσει να κάνει λάθη και αποτυχημένες επιλογές. Η Σελήνη-Δίας είναι μία όψη δυνητικά πολύ ευεργετική αλλά θα πρέπει να προσεχθεί ίσως μία υπερβολή που μπορεί να έχει υπάρξει: η μητέρα σε πολλές εκφάνσεις της ζωής της ίσως λειτουργούσε με λίγο δραματικό χαρακτήρα.

Η Σελήνη σε σύνδεση με Κρόνο-Αιγόκερω-10ο Οίκο 
Αυτή η σύνδεση είναι μία από τις χειρότερες γιατί φέρνει περιορισμό στα συναισθήματα, φοβίες καθώς και κατάθλιψη. Ουσιαστικά με αυτόν τον σύνδεσμο ή είχαμε μία πολύ αυστηρή και σκληρή μητέρα που δεν έδωσε την ανάλογη αγάπη στο παιδί της, ή με κάποιον τρόπο οι γονείς είχαν μία πολύ άσχημη σχέση μεταξύ τους με αποτέλεσμα το παιδί να μην ξέρει πώς να συμπεριφερθεί και να το κατακλύζουν ανασφάλειες γύρω από τις σχέσεις του. Πολλές φορές με αυτόν τον σύνδεσμο παρατηρείται μισογυνισμός ή και απόρριψη της συναισθηματικής ανάγκης για συντροφικότητα. Ο Κρόνος, που μπορεί να είναι είτε ο πατέρας που «απαξίωσε» τη μάνα ή η ίδια η μάνα που δεν ήξερε πώς να χειριστεί την ίδια της τη ζωή και κρύφτηκε πίσω από την ψυχρότητα της, οδηγεί το άτομο σε κενότητα και δυσλειτουργία στον αισθηματικό τομέα. Αυτή η όψη επίσης παρατηρείται και όταν η μητέρα δεν ήθελε να γεννηθεί το παιδί, ή η γέννησή του ήρθε μαζί με πολύ δυσάρεστα γεγονότα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η μητέρα να χειριστεί το συναίσθημά της και να έχει αναπαραγάγει αρνητική στάση προς το ίδιο της το παιδί. Αυτή η όψη επειδή ακριβώς οδηγεί σε συναισθηματικό μπλοκάρισμα είναι και υπεύθυνη για πολλαπλά προβλήματα υγείας τα οποία εκφράζονται καθαρά μέσα από τις υπόλοιπες όψεις καθώς και τους οίκους που κυβερνούν τα ζώδια στα οποία κατέχουν θέση κυβέρνησης.

Η Σελήνη σε σύνδεση με τον Ουρανό-Υδροχόο-11ο Οίκο 
Με αυτήν την σύνδεση παρουσιάζεται στη ζωή του ατόμου μία μητέρα η οποία δεν έχει καμία σχέση με την παραδοσιακή έννοια της μητέρας. Επίσης είναι πολύ πιθανό η μητέρα να πάσχει από νευρολογικά προβλήματα και γενικότερα να είναι σε μία μη φυσιολογική κατάσταση. Η μητέρα σε αυτόν τον συνδυασμό ασυνείδητα αλλά ουσιαστικά έχει την τάση να αποδομήσει από την αντίληψη του παιδιού της οτιδήποτε έχει σχέση με το παραδοσιακό με αποτέλεσμα το άτομο να μην μαθαίνει πώς να ικανοποιεί τις ίδιες του τις προσωπικές ανάγκες. Συνήθως στο ζώδιο που βρίσκεται η Σελήνη (αν δεν βρίσκεται στον Υδροχόο) συχνά έχουμε μία τελείως διαφορετική συμπεριφορά από αυτή του ζωδίου. Μάλιστα λειτουργεί ακριβώς ανάποδα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι φέρνει στο άτομο και ικανοποίηση, μιας και δεν μπορεί να ολοκληρώσει την γενέθλια υπόσχεσή του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να αποφεύγει να κάνει στενές συναισθηματικές σχέσεις και να μην μπορεί να νιώσει ολοκληρωμένο μέσα από τις σχέσεις του. Μόνο αν καταφέρει σταδιακά και συμβιβαστεί με κάποια πράγματα από την γύρω του πραγματικότητα θα μπορέσει να είναι ευτυχισμένο, αφού η μητέρα δεν του επέτρεψε να δεθεί και να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του. Αυτή η όψη, επίσης, πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε αρκετές μετακομίσεις που με την σειρά τους προκαλούν ανασφάλεια στο άτομο, εξαιτίας των συχνών αλλαγών. Είναι όψη, τέλος, που την έχουν πολλά παιδιά που ζουν στο ορφανοτροφείο και πηγαίνουν σε ανάδοχες οικογένειες.

Η Σελήνη σε σύνδεση με τον Ποσειδώνα-Ιχθείς-12ο Οίκο
Η μητέρα είναι πολύ πιθανό να μην έχει ξεκάθαρες σχέσεις με το ίδιο της το παιδί. Πολύ πιθανό επίσης με την γέννηση του παιδιού η μητέρα να ξεκίνησε να παίρνει φάρμακα όπως τα ηρεμιστικά ή και να ξεκίνησε ναρκωτικά. Γενικότερα η σχέση του αγοριού με τη μάνα κάτω από αυτόν τον συνδυασμό είναι θολή και αυτό δεν επιτρέπει στο άτομο, αν η μητέρα του τού προξενεί προβλήματα, να μπορέσει να τα εντοπίσει. Το πιο πιθανό βέβαια είναι το ίδιο θολές να είναι και οι σχέσεις του ατόμου, μιας και πρόκειται να κυνηγάει στη ζωή του θολωμένες προβολές της ίδιας του της μητέρας -και πολλές φορές αυτό δεν θα μπορεί να το καταλάβει ούτε και το ίδιο το άτομο. Σε αυτόν τον συνδυασμό, όπως και σε αυτόν με τον Ουρανό, η μητέρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τυπικό παράδειγμα μητέρας, έτσι όπως ορίζεται αυτό με τα δεδομένα της κοινωνίας, σίγουρα θα είναι πολύ πιο παράξενη. Πολύ πιθανό δε είναι το άτομο τελικά αντί να το φροντίζει η μητέρα του να φροντίζει αυτός τη «μαμά του» και αυτό γιατί ο Ποσειδώνας πάντα φέρνει γύρω του επιρροές που οδηγούν στη θυσία. Σε αυτήν την περίπτωση η αγάπη του γιου προς την μητέρα (στην ακραία της μορφή) θα είναι παθολογική, η μάνα δεν θα μπορεί να δεχθεί άλλη γυναίκα στη ζωή του παιδιού της με αποτέλεσμα σιγά και σταδιακά να τις ακυρώνει όλες. Έτσι και ο γιος, παρά την προβληματική στάση της, θα εξακολουθεί να εξιδανικεύει την μητέρα και πολύ δύσκολα θα μπορέσει να βρει μία σύντροφο που να τον καλύπτει.

Η Σελήνη σε σύνδεση με τον Καρκίνο-4ο Οίκο
Όταν συμβαίνει ο παραπάνω συνδυασμός τότε σίγουρα έχουμε να κάνουμε με μία υπερπροστατευτική μητέρα που επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό το άτομο. Η μάνα και ο γιος είναι πολύ δεμένοι μεταξύ τους και δεν επιτρέπουν συνήθως στη σχέση τους να μπει κάποιο άλλο πρόσωπο. Το πρόβλημα με αυτή την κατάσταση είναι ότι συνήθως δεν καταφέρνει το ίδιο το άτομο να ωριμάσει αρκετά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απογαλακτιστεί από την μητέρα του, ακόμη και όταν ενηλικιωθεί. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την περίπτωση να δούμε τι όψεις κάνει η Σελήνη στο χάρτη έτσι ώστε να καταλάβουμε αυτή η υπερπροστατευτικότητα της Σελήνης πώς θα λειτουργήσει.

Συνεχίζουμε το τελευταίο μέρος της ανάλυσής μας για τη σχέση του γιου με τη Μητέρα αναλύοντας τη σημασία των Δεσμών της Σελήνης. Η σχέση της μητέρας με τον γιο της, έτσι όπως εκλαμβάνεται από αυτόν, δεν είναι ένα απομονωμένο νησί, εξαρτάται αρκετά από τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην μητέρα και τον πατέρα του παιδιού. Τη σχέση, λοιπόν, μεταξύ του παιδιού και της οικογένειάς του (αλλά σε ένα μεγάλο βαθμό και τη συμπεριφορά της μητέρας του) αστρολογικά μπορούμε να την καταλάβουμε από τη θέση των Δεσμών της Σελήνης μέσα στο ωροσκόπιο. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί και από την ίδια τη φυσική. Ο Βόρειος Δεσμός δεν είναι τίποτα άλλο από ένα νοητό σημείο, ένα σημείο που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Οι Δεσμοί είναι στην ουσία το σημείο της Ελλειπτικής όπου η Σελήνη είναι στην 0 μοίρα πλάτος.

Το σημείο δηλαδή που έχει με τον Ήλιο παραλληλία ή αντιπαραλληλία. Για αυτό εξάλλου και οι εκλείψεις είναι κοντά στον Βόρειο Δεσμό πάντα, για να μπορεί η Σελήνη να είναι στο ίδιο μήκος και πλάτος με τον Ήλιο. Ουσιαστικά ο Δεσμός της Σελήνης είναι αυτό ακριβώς που λέει και η λέξη «δεσμός»· είναι ο γάμος ανάμεσα στον Ήλιο και τη Σελήνη και συμβολικά είναι και η σχέση του αρσενικού και μητρικού προτύπου στο χάρτη του παιδιού.Για να αναλύσετε σωστά τους Δεσμούς δεν πρέπει να κοιτάξετε απλώς το ζώδιο αλλά να το συνδυάσετε με τα στοιχεία που είχαμε στα προηγούμενα μέρη του άρθρου αυτού. Για παράδειγμα, δεν είναι σημαντικό μόνο ο Δεσμός στον Κριό αλλά πρέπει να δούμε τη σχέση του με τον 1ο οίκο και τον Άρη.

Ο Β. Δεσμός στον Κριό, ο Νότιος στον Ζυγό
Η οικογένεια του ατόμου χαρακτηρίζεται από μία ένταση και δυσκολία να αποδεχτεί την θέση του αρχηγού μέσα στο σπίτι. Η εξουσία στην οικογένεια αυτή ήταν σίγουρα αρκετές φορές στα χέρια της μητέρας, γενικότερα δε έχουμε ένα σπίτι όπου μέσα από τις μάχες για την εξουσία παρουσιάζονταν αρκετά προβλήματα. Η μητέρα για τον γιο είναι μία ηγετική προσωπικότητα, η οποία πολλές φορές τον έσπρωξε να γίνει αυτοδημιούργητος· μπορεί να μην ήταν τόσο στοργική αλλά περισσότερο φανατισμένη με τον γιο της, και είχε πολλές βλέψεις στο πρόσωπό του. Είναι και η μάνα που θα δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ γιου και πατέρα γιατί είναι αυτή που θα θελήσει γρήγορα ο γιος της να πάρει την εξουσία.

  • Εικόνα της μάνας: Η μάνα που στέλνει στενόκαρδα το γιο της στον πόλεμο.

Ο Β. Δεσμός στον Ταύρο, ο Νότιος στον Σκορπιό
Η οικογένεια φαινομενικά ήταν σχετικά ήσυχη και πολύ ήρεμη. Πίσω βέβαια από αυτή την εικόνα έχουμε μία οικογένεια με πολλά μυστικά που δεν επιτρέπονται όμως να εκφραστούν. Σε αυτήν την οικογένεια έχουμε πάντα ζητήματα σεξουαλικής φύσεως ανάμεσα στον πατέρα και στη μάνα τα οποία κληροδοτούνται και στο παιδί. Η μητέρα ήταν πολύ στοργική και φρόντιζε πάντα να μην λείπει τίποτα από το παιδί της, αν και πολλές φορές ήταν ακλόνητη στις θέσεις της και στα πιστεύω της. Είναι η μάνα που θα προσπαθήσει να δώσει στο παιδί της τα περισσότερα εφόδια για το μέλλον έτσι ώστε να μην του λείψει τίποτα. Η μάνα επίσης αφήνει συνήθως περιουσιακά στοιχεία στο γιο της.

  • Εικόνα της μάνας: Η αγρότισσα μάνα που προστατεύει τον γιο της αλλά τον κάνει και αυτόν αγρότη.

Ο Β. Δεσμός στους Διδύμους, ο Νότιος στον Τοξότη
Είναι η οικογένεια με τους πιο σχετικά χαλαρούς δεσμούς. Η οικογένεια εδώ είναι πιο πολύ ένας αριθμός από ανθρώπους που βλέπουν φιλικά ο ένας τον άλλον. Συνήθως στα τωρινά χρόνια υποδηλώνει ένα ζευγάρι που είναι χωρισμένο αλλά ταυτόχρονα δείχνει και μία οικογένεια χωρίς ουσιαστικά προβλήματα, που να καθιστούν το άτομο ανίκανο σε κάποιον τομέα. Αυτό που χρειάζεται απλά είναι περισσότερη έκφραση αγάπης και ενδιαφέροντος. Η μητέρα είναι αρκετά επικοινωνιακή προς τον γιο της και θέλει να του δώσει γνώσεις και εκπαίδευση. Για αυτήν ο γιος είναι πάντα ένα παιδί και το παιδί ακόμη και όταν μεγαλώσει θα το αποδεχτεί όχι όμως για να υπάρξει το ασφυκτικό δέσιμο όπως σε άλλες οικογένειες αλλά το αιώνιο παιχνίδισμα.

  • Εικόνα της μάνας: Η επικοινωνιακή μητέρα που δίνει όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις στο παιδί της, μόνο που ξεχνά να του μιλήσει για τα συναισθήματα.

Ο Βόρειος Δεσμός στον Καρκίνο, ο Νότιος στον Αιγόκερω
Η οικογένεια σε πολλά της επίπεδα είναι αρκετά παραδοσιακή και συντηρητική. Η σχέση γιου-μάνας σε αυτή τη θέση μεγαλοποιείται. Είναι η μητέρες που προσπαθούν να κάνουν πάντα ένα αγόρι και το θέλουν πάση θυσία. Όταν γεννηθεί θα το αγαπήσουν και θα το λατρέψουν, η σχέση με τον πατέρα συνήθως όμως είναι προβληματική και η μάνα γρήγορα «χωρίζει» συναισθηματικά τον άνδρα της για να «παντρευτεί» τον γιο της. Οι σχέσεις σε αυτό το επίπεδο είναι πολύ δύσκολες γιατί το παιδί δυσκολεύεται να ελευθερωθεί από το σπίτι. Η μάνα στην αγάπη της είναι ασφυκτική και δεν θέλει να φύγει ποτέ το παιδί της.

  • Εικόνα της μάνας: Η μάνα που λατρεύει το παιδί της και το βλέπει πάντα σαν δικό της απόκτημα.

Ο Βόρειος Δεσμός στον Λέοντα, ο Νότιος στον Υδροχόο 
Η μητέρα ήταν μία δυνατή μορφή εξουσίας, πολύ λαμπερή και ισχυρή στην εικόνα της, η οικογένεια συνήθως βλέπει το παιδί αυτό σαν την φυσική της συνέχεια και πάντα του δίνονται όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια έτσι ώστε να μπορέσει να πετύχει. Στο ρόλο της αυταρχικής μητέρα από τη μία υπάρχει συμπληρωματικά ο σκληρός ή αδιάφορος πατέρας, ο οποίος δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μπορεί και να απάτησε τη σύζυγό του. Η μητέρα γρήγορα άρχισε να συμπεριφέρεται στο γιο της σαν βασιλιά θεωρώντας τον εαυτό της βασίλισσα, ανατρέποντας την εξουσία του πατέρα.

  • Εικόνα της μάνας: Η βασίλισσα μαζί με το γιο της σχεδιάζει τη δολοφονία ή τον εξοστρακισμό του πατέρα-βασιλιά.

Ο Βόρειος Δεσμός στην Παρθένο, ο Νότιος στους Ιχθείς
Η οικογένεια ήταν βουτηγμένη ιδιαίτερα μέσα στην καθημερινότητα της και για αυτό και δεν επιτράπηκαν ίσως όσο θα έπρεπε τα συναισθήματα και η έκφραση τους. Η μητέρα δεν είναι και τόσο εκφραστική και πολλές φορές ίσως όχι και τόσο συντροφική προς τον άνδρα της. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα συμπεριφοράς και μίας γυναίκας που έχει πέσει σε κατάθλιψη και δεν έχει την δυνατότητα να δώσει τον συναισθηματικό της κόσμο στους άλλους. Η σχέση με το παιδί παραμένει ζεστή αλλά όχι όπως στα άλλα ζώδια. Εδώ η μητέρα ενδιαφέρεται περισσότερο για τη λειτουργικότητα του παιδιού της στην κοινωνία αργότερα παρά να κανακεύει και να χαζολογά.

  • Εικόνα της μάνας: Η μητέρα που οδηγεί το παιδί της γρήγορα στη δουλειά.

Ο Βόρειος Δεσμός στον Ζυγό, ο Νότιος στον Κριό
Συνήθως έχουμε μία συντροφική και αρμονική οικογένεια που δεν φοβάται να εκφράζει τα συναισθήματα της. Έχουμε την οικογένεια όπου τα άτομα όμως δεν είναι και τόσο πρακτικά και δεν επιτρέπεται στο παιδί (ιδιαίτερα λόγω της μάνας) να είναι μέσα στην κοινωνική πραγματικότητα. Η μητέρα είναι αρκετά τρυφερή με το γιο της και αυτός επίσης συνήθως της έχει πολύ μεγάλη αδυναμία, η μητέρα ξεχνά όμως να μεταδώσει την μαχητικότητα και το πείσμα που χρειάζονται σε ένα αγόρι, έτσι ώστε να μπορέσει να πετύχει το σκοπό του στη συνέχεια με αποτέλεσμα να το κάνει πολύ ευαίσθητο και ανασφαλές.

  • Εικόνα της μάνας: Η μητέρα καλλιτέχνης που δεν έχει επαφή με την καθημερινότητα.

Ο Βόρειος Δεσμός στον Σκορπιό, ο Νότιος στον Ταύρο
Εδώ η οικογένεια είναι αρκετά καταπιεσμένη και φέρει πολλά και σημαντικά προβλήματα στη ζωή της. Αυτό πολλές φορές την κάνει σκληρή και αδυσώπητη ενώ τα παιδιά από πολύ νωρίς μαθαίνουν να είναι στην κόκκινη γραμμή. Η μητέρα πολύ σκληρή και επιβλητική, ενώ σε ακραίες και άσχημες περιπτώσεις είναι η μάνα που εγκαταλείπει τα παιδιά της. Για τη μητέρα αυτή πάντως το παιδί της είναι θέμα ζωής και θανάτου. Η θέση αυτή είναι των άκρων αλλά και στα δύο άκρα πάντα υπάρχει πρόβλημα. Η σκοτεινή μάνα είναι πάντα αυτή που αιώνια δεσμεύει το γιο της, ή τον δεσμεύει στη δυστυχία αφού τον εγκαταλείπει από πολύ νωρίς.

  • Εικόνα της μάνας: Η Μήδεια, η μάνα που δεν έχει όρια.

Ο Βόρειος Δεσμός στον Τοξότη, ο Νότιος στους Διδύμους
Η οικογένεια είναι συνήθως αρκετά επικοινωνιακή και αγαπά τη μόρφωση και την εμπειρία ταξιδιών. Στο παιδί δίνεται αρκετή αγάπη και προστασία αλλά δεν είναι αυτή η αγάπη περιοριστική. Συνήθως σε αυτές τις οικογένειες παρουσιάζεται και μία ιδιόμορφη «τρέλα» και υπάρχει πρόβλημα να εκφράσει το άτομο τις απλές ανάγκες που έχει, ίσως γιατί μέσα σε αυτή την οικογένεια οι απλές ανάγκες παραγνωρίζονται και δεν θεωρούνται και τόσο σημαντικές. Έτσι το παιδί αργότερα μπορεί να έχει ένα πρόβλημα να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα του. Η μητέρα πάντως θα δώσει αρκετή αγάπη στο παιδί και την αναγκαία προστασία σύμφωνα με το χρόνο της. Απλώς μερικές φορές ίσως να μην είναι και τόσο γειωμένη.

  • Εικόνα της μάνας: Η τέλεια επαγγελματίας μάνα.

Ο Βόρειος Δεσμός στον Αιγόκερω, ο Νότιος στον Καρκίνο
Συνήθως η οικογένεια σε αυτή τη θέση είναι αρκετά παραδοσιακή και δεν αφήνει πολλά περιθώρια αυτοέκφρασης. Από την άλλη υπάρχει αρκετή προστασία από πιθανές κακουχίες, μιας και το παιδί μαθαίνει να ωριμάζει από μικρό. Η μητέρα είναι αρκετά σκληρή, ή πολλές φορές αναγκάζεται να είναι σκληρή λόγω ενός πατέρα που δεν της επέτρεψε να είναι τόσο τρυφερή και γλυκιά όσο θα ήθελε. Αυτό οδηγεί το παιδί συνήθως να απομακρύνεται από την οικογένεια σχετικά νωρίς, χωρίς όμως να φεύγει από αυτό με την έννοια την ψυχολογική, μιας και τα φαντάσματα της παιδικής ηλικίας δεν φεύγουν μακριά μας ποτέ.

  • Εικόνα της μάνας: Η σκληρή και αδίστακτη μητέρα

Ο Βόρειος Δεσμός στον Υδροχόο, ο Νότιος στον Λέοντα
Μία οικογένεια η οποία δεν έχει καμία σχέση με τα παραδοσιακά πρότυπα. Είναι μία οικογένεια που το παιδί όπως την αντιλαμβάνεται ξεφεύγει από τις καθημερινές φόρμες. Συνήθως στην οικογένεια οι γονείς είναι χωρισμένοι, ή υπάρχει πολύ έντονο το στοιχείο της απιστίας. Το σίγουρα είναι ότι με τις εμπειρίες του μέσα στον οικογενειακό ιστό το άτομο δεν θα κάνει εύκολα δική του οικογένεια. Η μητέρα συνήθως είναι αρκετά προοδευτική (αν και της λείπει λίγο το στοιχείο της τρυφερότητας) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκφραστεί τόσο όσο θα ήθελε και το παιδί μετά στις σχέσεις του. Βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι η μητέρα πια παύει να είναι μητέρα και γίνεται περισσότερο φίλη.

  • Εικόνα μάνας: Η μητέρα Φίλη

Ο Βόρειος Δεσμός στους Ιχθείς, ο Νότιος στην Παρθένο 
Η οικογένεια συνήθως χαρακτηρίζεται από πολύ αγάπη και συντροφικότητα. Επίσης υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει και πολύ μεγάλη αγάπη μεταξύ των μελών αυτής. Το κακό είναι ότι αυτή η θέση συνήθως δείχνει μία οικογένεια στην οποία ένας από τους δύο γονείς έφυγε από αυτήν τη ζωή. Η μητέρα πάντως ήταν πολύ τρυφερή αλλά υπήρχε φτώχεια ή κάποιο μεγάλο πρόβλημα με έναν από τους δύο γονείς στο να μπορέσει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Γενικότερα πάντως είναι μία χαρακτηριστική θέση σε ένα άτομο του οποίου του δίνεται αρκετή αγάπη από τη μία αλλά στο υλικό επίπεδο και στην καθημερινότητά του δεν έμαθε να επιβιώνει.

  • Εικόνα της μάνας: Η παραμυθένια μάνα

Χρήστος Άρχος

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments