0 0 votes
Article Rating

Ο σαδισμός στην Ιστορία… Ο σαδισμός είναι μία μορφή ψυχαναγκασμού η οποία κατακλύζει τη σεξουαλική ζωή ενός ατόμου, πολλές φορές και την ίδια την καθημερινότητα του. Η ιδέα του απόλυτου έλεγχου επάνω στον άλλο αλλά και η δυνατότητα μέσω αυτού του ελέγχου να προσφέρει πόνο πολλές φορές προβληματίζει ιδιαίτερα τους ανθρώπους γύρω του και ίσως να σοκάρει με την σκληρότητά του. Ο σαδισμός είναι μία πανάρχαια ψυχολογική κατάσταση για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Σε πολλές μυθολογίες και κουλτούρες βλέπουμε την εικόνα ενός σαδιστή θεού ο οποίο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ταλαιπωρεί με ιδιαίτερο τρόπο τους ήρωες ή και άλλους θεούς. Η ελληνική μυθολογία είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα, αλλά ακόμα και η ίδια η ψυχανάλυση στο παρελθόν, μέσα από τα ίδια τα χείλια του Freud, είχε μιλήσει για έναν σαδιστή θεό, αυτόν της Παλαιάς Διαθήκης, που βέβαια εκφραζόταν μέσα από κάποιες ανάγκες τις εβραϊκής κουλτούρας.

Αν πάμε στους πολιτισμούς της Αμερικής πριν ακόμη από την έλευση του Κολόμβου, θα παρατηρήσουμε πολλές πρακτικές οι οποίες είχαν ως βαθύτερο ψυχολογικό αίτιο την έκφραση του σαδιστικού στοιχείου, συγκαλυμμένου πάντα για την απενοχοποίηση βέβαια του θρησκευτικού στοιχείου, το οποίο και πάντα σε όλες τις κουλτούρες ήταν φορέας δικαιολόγησης του σαδισμού της ανθρώπινης φύσης.

Διαχωρισμός φαινομενικού και πραγματικού σαδιστή

Ο σαδισμός ως επί το πλείστον βέβαια παρουσιάζεται στους ανθρώπους. Θα πρέπει να διαχωρίσουμε όμως αυτή τη στιγμή τον πραγματικό σαδιστή από τον φαινομενικό σαδιστή. Για παράδειγμα, τον άνθρωπο ο οποίος απλώς υπακούει ενεργητικά στις επιταγές του μαζοχιστή για περισσότερη δράση/βία στο κρεβάτι και περισσότερη πίεση (που μερικές φορές έχει φθάσει και στα όρια του θανάτου ή και στον ίδιο τον θάνατο του μαζοχιστή) δεν μπορούμε να τον κατηγορήσουμε για σαδισμό. Ο πραγματικός σαδιστής είναι ο ίδιος ο εντολοδότης, είναι αυτός ο φαινομενικά μαζοχιστής που χειρίζεται εκπληκτικά τον φαινομενικό σαδιστή και με έναν απίστευτο τρόπο γίνεται υποχείριο της ψυχολογικής του πίεσης.

Στην πραγματικότητα αυτός που δίδει τον πόνο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μικρό παιχνίδι του πραγματικού σαδιστή, ο οποίος ελέγχει τα πάντα και στο τέλος, αφού τον χρησιμοποιήσει για το σκοπό του, θα απαξιώσει τον υποτιθέμενο σαδιστή, θα τον πετάξει και θα σταματήσει να του δίνει και ιδιαίτερη σημασία. Δεν είναι εξάλλου καθόλου ατυχές ανέκδοτο η ιστορία με τον μαζοχιστή ο οποίος όταν συναντήθηκε με έναν πραγματικό σαδιστή του ζήτησε να τον πονέσει με διάφορους τρόπους και ο σαδιστής απλώς του είπε ένα «όχι». Αυτό το ανεκδοτικό παράδειγμα είναι όντως πολύ σωστό, γιατί ο πραγματικός σαδιστής δεν έχει σκοπό να δώσει καμία ευχαρίστηση, ακόμη και μέσω του πόνου, σε κανένα υποκείμενο. Απεναντίας μάλιστα μπορεί να εκνευριστεί αν ο άλλος νιώσει ικανοποίηση μέσα από τον πόνο.

Πέρα βέβαια από τον σεξουαλικό σαδισμό υπάρχει και ο σαδισμός των ανθρώπων που εκδηλώνεται σε συναισθηματικό επίπεδο. Η διαφορά του από τον σεξουαλικό σαδισμό είναι ότι μεταφέρεται η σαδιστική διάθεση και συμπεριφορά όχι μόνο στο σεξουαλικό επίπεδο αλλά και στην ίδια την καθημερινότητα.

Οι ψυχολογικές αιτίες του σαδισμού

Ο σαδισμός, για να μπορέσει να παρουσιαστεί, λέγεται ότι χρειάζεται οπωσδήποτε κάποια δυσάρεστη παιδική ηλικία στην οποία το άτομο να έχει συσσωρεύσει πολύ πόνο. Δεν είναι λίγοι και αυτοί βέβαια που πιστεύουν ότι σε ένα μεγάλο βαθμό η σαδιστική συμπεριφορά είναι θέμα γονιδίων. Η αλήθεια όμως πρέπει να είναι κάπου στην μέση. Οπωσδήποτε ένα δυσάρεστο παιδικό περιβάλλον με αρκετή βία από τη μία αλλά και μία γενετική προδιάθεση από την άλλη είναι σίγουρα ακριβώς αυτό που χρειάζεται για την παρουσίαση της σαδιστικής συμπεριφοράς. Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η σαδιστική συμπεριφορά δεν θα παρουσιαστεί σε νευρικούς ανθρώπους μόνο αλλά πλειοψηφικά σε ανθρώπους που δείχνουν πολύ ήρεμοι και χαλαροί στη ζωή τους, δεν έχουν εξάρσεις νεύρων και βέβαια κάποιες φορές παρουσιάζουν μία αντικοινωνική συμπεριφορά χωρίς να έχουν βέβαια αντικοινωνική προσωπικότητα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που μας δίνονται από τα DSM.

Αρχικά μου είχε φανεί πολύ απόμακρος και γοητευτικός, μου άρεσαν πάντα οι άνδρες οι οποίοι βρισκόντουσαν λίγο στο δικό τους κόσμο. Αυτή η αίσθηση που μου έδωσε με έκανε να θέλω να τον αγκαλιάσω και να του δώσω την βοήθεια μου. Όταν γνωριστήκαμε ήταν πάντα πολύ απομακρυσμένος από εμένα και άρχισα να είμαι αρκετά δυσαρεστημένη που δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Σταδιακά άρχισα να πιστεύω ότι εγώ φταίω για όλα και ότι είμαι υπεύθυνη για αυτήν του τη συμπεριφορά. Κάποιες φορές -και αυτό δεν άντεχα- δεν ήθελε να είμαι ευτυχισμένη πιστεύω. Αν με έβλεπε χαρούμενη και γλυκιά, γεμάτη ζωή, με ένα μεγάλο χαμόγελο, κάτι θα έκανε έτσι ώστε να με κάνει δυστυχισμένη μέσα σε ένα λεπτό. Όταν συνέβαινε αυτό σταδιακά άρχισα να καταλαβαίνω πόσο μεγάλη ικανοποίηση είχε και καθώς περνούσε ο χρόνος η συμπεριφορά του γινόταν όλο και πιο επιθετική μέχρι που στο τέλος άρχισε και η βία, πολλές φορές για το τίποτα. Ακόμη και την στιγμή της σεξουαλικής μας συνεύρεσης ενώ ήξερε ότι κάποια πράγματα μου προκαλούσαν πόνο αυτός συνέχιζε και σταδιακά αύξανε την ένταση………Κάποια στιγμή στο τέλος άρχιζε κατά περιόδους να με βιάζει και συμπεριφέρεται με τόσο βίαιο τρόπο που ξέσπαγα σε λυγμούς και παρακάλαγα να σταματήσει, κάτι το οποίο είχε όμως τα αντίθετα αποτελέσματα. Στο τέλος βρισκόμουν με αιμορραγίες και πόνους, κάτι που όμως το έλεγε με καμάρι. Επειδή όμως πριν βιάσει το κορμί μου είχε βιάσει την ίδια μου την ψυχή, μου πήρε αρκετό καιρό να ξεκολλήσω από πάνω του. Όταν το κατάφερα με κατηγόρησε ότι εγώ έφταιγα για όλα, στο τέλος είχα γίνει ένα σκουπίδι και απλά το μόνο που ήθελα ήταν να φύγω και δεν έκανα κάτι άλλο….. ….Θυμάμαι κάποιες φορές που με μανία έπιανε το λαιμό μου και έφτανα κοντά στα όρια της ασφυξίας….

Αστρολογικές ενδείξεις του σαδισμού

Για να παρουσιαστεί ο σαδισμός χρειάζεται οπωσδήποτε ένας αρκετά έντονος Κρόνος ή, και ακόμη καλύτερα, δυσλειτουργικός στον χάρτη, καθώς και ένας Άρης ο οποίος σίγουρα θα είναι ή σε ζώδια που υποδεικνύουν βία ή σε προβληματικά για την έκφραση του Άρη ζώδια. Ο Άρης λοιπόν στον Αιγόκερω, στον Κριό, στον Σκορπιό, στον Καρκίνο, στον Ζυγό, και στον Ιχθύ, στα ζώδια δηλαδή του Νερού και τα παρορμητικά, είναι ο πιο επικίνδυνος. Βέβαια η παρουσία του Άρη στον Καρκίνο και στον Ζυγό πολλές φορές παρουσιάζει και μαζοχιστική συμπεριφορά και αυτό θα πρέπει να το προσέξουμε. Επίσης ο Πλούτωνας σε θέση Exdek h Hidek στον χάρτη παραλληλιών καθώς και η Σελήνη με τον Άρη σε παρόμοια θέση και σε παραλληλία η αντιπαραλληλία μεταξύ τους είναι μία ένδειξη σαδιστικής συμπεριφοράς.

Ο κυβερνήτης του 8ου και του 12ου επίσης παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο αν είναι σε θηριώδη ζώδια (Λέοντας και μισός Τοξότης), ιδιαίτερα αν παρουσιάζουν δυσάρεστες όψεις με τον Κρόνο ή με τον Άρη τότε τα πράγματα είναι πολύ πιθανό να εξελιχθούν στην προσωπικότητα του ατόμου με έκφραση σαδιστικής συμπεριφοράς. Πολλές φορές η σαδιστική συμπεριφορά είναι και έκφραση ζήλιας των άλλων ή και άρνησης κάποιου σεξουαλικού προβλήματος.

Η σεξουαλικότητα στον αστρολογικό χάρτη δεν εκφράζεται όπως πολλοί λένε από τον 8ο οίκο τόσο αλλά από τον 5ο οίκο, μιας και η σεξουαλική συμπεριφορά και πράξη είναι μία πράξη δημιουργίας και για αυτό και σχετίζεται άμεσα με τον 5ο οίκο. Έτσι λοιπόν κακεργέτες πλανήτες στον 5ο, ή πλανήτες στον 5ο που να κάνουν δυσάρεστες όψεις με κακεργέτες, είναι ένα χαρακτηριστικό που προδίδει σαδιστική συμπεριφορά. Αυτό δεν αφορά την περίπτωσή μας αν τα ζώδια που βρίσκονται στον 5ο είναι ή ο Υδροχόος ή ο Ζυγός, ενώ πολύ αυξημένη πιθανότητα υπάρχει όταν είναι ο Σκορπιός, ο Κριός και ο Αιγόκερως.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουμε και στο κατά πόσο το μεσοδιάστημα των Πλούτωνα-Άρη πέφτει επάνω στα Φώτα, ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και τους δυσάρεστους απλανείς όπως ο Capulus και ο Algol, οι οποίοι σε σύνδεση με τους προσωπικούς πλανήτες, τον ωροσκόπο ή το μεσουράνημα του ατόμου παράγουν αρκετά βίαιες προσωπικότητες. Σημαντικές τέλος είναι και οι θέσεις τις οποίες έχει ο Κλήρος της Βίας αλλά και του Θανάτου, αλλά και η ακμή του 8ου σε όψεις με τον κυβερνήτη του 5ου, ιδιαίτερα όταν είναι 2ης αρμονικής, και με κάποιο τρόπο αυτό συνδεόμενο με τον κυβερνήτη του 12ου.

Χρήστος Άρχος

Πηγή: Αστρολογία για όλους

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments