5 1 vote
Article Rating

Η Σελήνη συνδέεται με τα συναισθήματα, το συγκινησιακό μας επίπεδο και τον ψυχισμό μας. Είναι η θηλυκή και δεκτική αρχή, γι’ αυτό άλλωστε και τα άτομα που ανήκουν στο ζώδιο του Καρκίνου, στο οποίο και κυριαρχεί, είναι δεκτικά και συναισθηματικά.

Σε αντίθεση με τον Ήλιο, η Σελήνη αντανακλά το φως, ενώ είναι κυρίως ορατή τη νύχτα και είναι το πιο μυστηριώδες από τα δύο φωτεινά σώματα που φαίνονται από την Γη.

Για τον λόγο αυτό, σχετίζεται με την εσωτερική μας ενστικτώδη και συναισθηματική ζωή, καθώς επίσης με τις συνήθειες και την υποσυνείδητη συμπεριφορά. Αντιπροσωπεύει, επίσης, τη γονιμότητα, τη μητρότητα και την ανατροφή, τη σύζυγο (για τον άνδρα), αλλά και γενικότερα τις γυναίκες στη ζωή ενός ατόμου. Σχετίζεται επιπλέον με την οικογένεια, την πατρίδα, τη βρεφική και γεροντική ηλικία, αλλά και το παρελθόν.

Οι πρώτοι αστρονόμοι παρατήρησαν τις φάσεις της Σελήνης (την χάση και την γέμιση από την Νέα Σελήνη έως την Πανσέληνο και πάλι από την αρχή), γι’ αυτό και τη συνέδεσαν με την μεταβλητότητα και τις διακυμάνσεις των διαθέσεων, των συναισθημάτων και του χαρακτήρα. Πολλοί αστυνομικοί λένε ότι συμβαίνουν περισσότερα εγκλήματα κατά την διάρκεια της Πανσελήνου και βεβαίως η λέξη «σεληνιασμένος» προέρχεται από την αυθεντική λατινική λέξη για την Σελήνη.

Όλοι οι αστρονόμοι συμφωνούν ότι η έλξη της βαρύτητας της Σελήνης ανεβάζει την παλίρροια των ωκεανών δύο φορές την ημέρα.

Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι έχουμε μια βαθιά συναισθηματική ανάγκη να κάνουμε τα πράγματα που αντιπροσωπεύονται από την οικοθεσία της Σελήνης. Όταν έρχονται στην επιφάνεια ανασφάλειες και αισθήματα, έχουμε την τάση να εμφανίζουμε τα χαρακτηριστικά της Σελήνης μας, η οποία και μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς. Η έξαρσή της είναι στον Ταύρο, ενώ βρίσκεται σε αδυναμία στον Αιγόκερω και σε πτώση στον Σκορπιό.

 

Σελήνη και μυθολογία

Οι αρχαίοι θεωρούσαν πως η Σελήνη είναι μια τριπλή θεά, προσπαθώντας να κάνουν την ανάλογη αντιστοίχηση με τις φάσεις της: την γέμιση, την πανσέληνο και την χάση. Η Άρτεμη αντιστοιχούσε στη Νέα Σελήνη, καθώς ήταν πάντα νέα και ανυπότακτη, ενώ απεικονιζόταν με μία ημισέληνο στο κεφάλι της.

Επίθετα που της είχαν δοθεί ήταν τα εξής: Φοίβη, Σελασφόρος, Φωσφόρος, Πασιφαής, λόγω της σχέσης της με το φως και την λάμψη και Λοχεία, Ωκυλόχεια, Σοωδίνη, καθώς ήταν προστάτιδα της γονιμότητας και της μητρότητας. Την αποκαλούσαν επίσης φίλοιστρο και Λυσίζωνο, επειδή δήλωνε τον σφοδρό έρωτα και την σεξουαλική ορμή, ενώ προστάτευε και τις παρθένες κοπέλες.

Η θεά Σελήνη αντιπροσώπευε την Πανσέληνο. Σύμφωνα με την Θεογονία του Ησιόδου, ήταν κόρη του Υπερίωνα και της Θείας και αδελφή του Ηλίου και της Αυγής (Ηώ). Την αναπαριστούσαν ως μία γυναίκα με εξαίσια ομορφιά, μπροστά στην οποία ωχριούσαν οι αστέρες, με ασημένιες ανταύγειες να εκπέμπονται από το πρόσωπό της και να λούζει το σώμα της στον Ωκεανό.

Είχε την ημισέληνο ως στέμμα και οδηγούσε ένα άρμα με φτερωτά άλογα ή σε άλλες απεικονίσεις μία αγέλη βοδιών, συσχετίζοντας έτσι το σύμβολό της με τα κέρατα του ταύρου.

Η χάση της Σελήνης αντιστοιχούσε στην Εκάτη, θεότητα της μαγείας, της νύχτας και του Κάτω Κόσμου, η οποία μάλιστα είχε συνδεθεί και με τα Ελευσίνια Μυστήρια, ενώ επίσης συμβόλιζε τον θάνατο και την αναγέννηση. Ονομαζόταν Κουρότροφος, καθώς θεωρείτο προστάτιδα των παιδιών.

Η λατρεία της Σελήνης στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και στις παραδόσεις πολλών λαών, ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς εξέφραζε την καρποφόρο μητέρα. Άλλα επίθετα που της έχουν αποδώσει είναι Αίγλη και Μήνη.

Στην Αρκαδία, ο Πάνας θεωρείτο εραστής της, ενώ αλλού θεωρείτο ο Ενδημιών. Σύμφωνα με τον μύθο, ο τελευταίος, άλλοτε ως βοσκός κι άλλοτε ως κυνηγός, κουρασμένος να την κυνηγά, κοιμήθηκε και η Σελήνη, γοητευμένη, τον πλησίασε να τον αγκαλιάσει και να ξεκουραστεί δίπλα του. Κατά μία ετυμολογική έννοια, ενδημιών είναι ο Ήλιος που βυθίζεται στον Ωκεανό ή αλλιώς ο δυόμενος Ήλιος.

 

Σελήνη και αστρονομία

Η Σελήνη είναι ο δορυφόρος της Γης, ωστόσο, υπάρχουν αστρονόμοι που την θεωρούν αδελφό-πλανήτη της, επειδή ακριβώς δεν έχουν μεγάλη διαφορά ως προς την μάζα τους, συγκριτικά με τη διαφορά που παρουσιάζουν άλλοι πλανήτες (Δίας, Κρόνος) με τους δικούς τους δορυφόρους.

Συγκεκριμένα, η Γη είναι μόνο 4 φορές μεγαλύτερη από αυτήν. Η διάμετρός της 3.475 χλμ. και απέχει από τη Γη 384.400 χλμ. Η θερμοκρασία της την ημέρα φθάνει περίπου τους 130 οC και τη νύχτα τους -150 οC, ενώ δεν έχει ατμόσφαιρα και νερό.

Η βαρύτητα διαφέρει από εκείνη της Γης, επομένως ένας άνθρωπος βάρους 40 κιλών, ζυγίζει στη Σελήνη 6 κιλά. Η επιφάνειά της είναι καλυμμένη με κρατήρες, σημάδια δηλαδή τα οποία έγιναν ύστερα από προσκρούσεις διαστημικών βράχων πάνω στον πλανήτη και τα οποία είναι αναλλοίωτα και ορατά, λόγω της έλλειψης ατμόσφαιρας, βροχής και αέρα, που θα μπορούσαν να τα διαβρώσουν.

Διαγράφει μία ελλειπτική περιστροφή γύρω από τη Γη σε 27 ημέρες και 1/3 περίπου, αλλά χρειάζεται και τον ίδιο χρόνο για να κάνει μία περιστροφή γύρω από τον εαυτό της. Από τον πλανήτη μας, βλέπουμε πάντα το ίδιο ημισφαίριό της, πράγμα που οφείλεται στην βαρυτική έλξη που ασκείται ανάμεσα στους δύο πλανήτες.

Συγκεκριμένα, η βαρύτητα της Σελήνης προκαλεί τις παλίρροιες στους ωκεανούς της Γης, ενώ η βαρύτητα της τελευταίας επιβραδύνει την ταχύτητα περιστροφής της πρώτης, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται μία πλήρης περιστροφή της γύρω από τον άξονά της στον ίδιο χρόνο που κάνει και μία περιστροφή της γύρω από τη Γη.

Η Σελήνη παρουσιάζει διάφορες φάσεις, οι οποίες οφείλονται στον φωτισμό της από τον Ήλιο και στη θέση της ως προς τη Γη. Η πλευρά της που είναι ορατή από την Γη δεν φωτίζεται με τον ίδιο τρόπο από τον Ήλιο, πράγμα που σημαίνει ότι παρατηρούνται διάφορες φάσεις της, όπως είναι η πανσέληνος, όπου έχουμε τον πλήρη φωτισμό της από τον Ήλιο και η Νέα Σελήνη, όπου δεν φωτίζεται καθόλου.

Συνολικά, παρατηρούνται 4 φάσεις: α) η Νέα Σελήνη, β) το Πρώτο τέταρτο, γ) η Πανσέληνος και δ) το Τελευταίο τέταρτο. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο ότι η ταχύτητα της Σελήνης, κατά την περιστροφή της γύρω από την Γη, είναι μεγαλύτερη από την ταχύτητα της Γης γύρω από τον Ήλιο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αλλαγή της θέσης τους, συνεπώς και την αλλαγή στην ποσότητα φωτισμού που πέφτει πάνω στη Σελήνη από τον Ήλιο.

 

κυριαρχος-ΣελήνηΣελήνη και αστρολογία

Η Σελήνη, το δεύτερο από τα Φώτα, είναι εξίσου σημαντική με τον Ήλιο σΆ έναν αστρολογικό χάρτη. Ο συμβολισμός της είναι πλατύς και πλούσιος. Ο κύκλος της γύρω από τον ζωδιακό διαρκεί περίπου είκοσι εννέα ημέρες. Παραμένει σε κάθε ζώδιο περίπου 2,5 ημέρες και δεν είναι ποτέ ανάδρομη. Η μέση ημερήσια κίνησή της είναι 13º10΄.

Σύμβολό της είναι το μισοφέγγαρο, το οποίο συμβολίζει την ψυχή, την μήτρα, δηλαδή το μέρος που αναπτύσσεται η ψυχή. Ο ψυχισμός, η Σελήνη, αποτελεί το κομμάτι της υπαρκτής ζωής για τον άνθρωπο στη Γη και συνοδεύεται από το θεληματικό μέρος δράσης, τον Ήλιο. Είναι κυβερνήτης του Καρκίνου και είναι σε αδυναμία στον Αιγόκερω. Έχει την έξαρσή της στον Ταύρο και την πτώση της στον Σκορπιό.

Το ρήμα που της ταιριάζει είναι το «αισθάνομαι», «αισθάνομαι και αγγίζω το συγκινησιακό μου επίπεδο». Η Σελήνη δηλώνει τον ψυχισμό μας, το συγκινησιακό πεδίο, τις εσωτερικές μας ροπές, την μητέρα, τη σύζυγο (για τον άντρα), τη μικρή αδελφή, την οικογένεια, τη γονιμότητα, τη διατροφή, την πατρίδα, ως προέκταση της οικογενειακής εστίας (αυτό ομοίως δηλώνεται στον Καρκίνο και τον 4ο οίκο), αλλά και τον λαό.

Είναι υγρή, θηλυκή (δηλώνει κατεξοχήν το θηλυκό στοιχείο), έχει να κάνει με τις ευαισθησίες και την διαίσθηση και, όπως οι φάσεις της, ευμετάβλητη. Επιρροές του περιβάλλοντος μπορεί να διαφοροποιήσουν τη διάθεσή της, γιΆ αυτό και όσοι έχουν έντονο το Σεληνιακό στοιχείο στο χάρτη τους είναι επιρρεπείς σε αλλαγές της διάθεσης. Κάθε μεταβαλλόμενο στοιχείο στον οργανισμό ή στη φύση, όπως οι παλίρροιες, υπόκειται στον έλεγχο της Σελήνης.

Μέσα στον αστρολογικό χάρτη, η Σελήνη δείχνει πόσο σημαντική είναι για ένα άτομο η οικογένεια και κυρίως η μητέρα, ενώ ο καθένας μπορεί να ανακαλύψει, μέσα από αυτήν, τις επιρροές που φέρνει από το παρελθόν, τις αναμνήσεις και τις παραδόσεις που τον συνοδεύουν.

Συνδέεται άμεσα με την μνήμη (ευχάριστη ή τραυματική) και την κληρονομικότητα. Η ζωδιακή της θέση χρωματίζει αυτή τη σχέση με το παρελθόν, οι όψεις της με άλλους πλανήτες ενισχύουν ή περιορίζουν την έκφρασή της, ενώ ο οίκος στον οποίο βρίσκεται δείχνει τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται η οικογένεια απέναντί μας.

Μέσα, λοιπόν, από την κατανόηση των καταβολών μας, μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα αίτια της αρμονίας ή της δυσαρμονίας στο σπίτι μας. Μέσα από τη γνώση αυτή, δημιουργούνται οι καλύτερες προϋποθέσεις για τη μελλοντική δική μας οικογένεια, αποφεύγοντας τα λάθη που βιωματικά μας ακολουθούν.

Αποτελεί το πρωταρχικό αρχέτυπο του θηλυκού και επειδή ακριβώς δηλώνει τη σχέση που έχουμε με τη μητέρα μας, μπορεί επίσης να δείξει τη βάση για κάθε μέλλουσα σχέση που θα κάνουμε. Κυβερνά λοιπόν, λόγω της θηλυκής της έκφρασης, τα ισχυρά συναισθήματα και τη θέρμη που νιώθουμε για ένα πρόσωπο.

Αν ο Ήλιος θεωρείται το ατομικό μας κέντρο και η προσωπική μας ταυτότητα, η Σελήνη θα λέγαμε ότι είναι η αντανάκλαση του Ήλιου, δηλώνει τον τρόπο που αφομοιώνουμε πράγματα, νοιώθουμε ασφαλείς και εκφράζουμε την εμπιστοσύνη και ό,τι άλλο νιώθουμε.

Η οικειότητα, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από την αναγνώριση και τη συνειδητοποίηση των βαθύτερων αναγκών που έχουμε μέσα από μία σχέση, αλλά και η διάθεση και το ρίσκο που παίρνουμε να τις μοιραστούμε με το πρόσωπο που αγαπάμε είναι άμεσα συνυφασμένες με τη Σελήνη. Αυτή ίσως η αδυναμία, το ρίσκο που παίρνουμε δηλαδή, είναι και η λέξη-κλειδί για κάθε προσωπική σχέση. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν ουσιαστικά δε μοιραζόμαστε τα θέλω, τις επιθυμίες και τα όνειρά μας με το σύντροφό μας, ζούμε απλά παράλληλες ζωές.

Σε ένα γυναικείο ωροσκόπιο, η Σελήνη μπορεί να δείξει τον πιθανό τρόπο συμπεριφοράς μιας γυναίκας ως μητέρας, ενώ σε ένα ανδρικό ωροσκόπιο, δηλώνεται η σύζυγος που επιδιώκει ο άνδρας να διαλέξει. Επειδή μία μητέρα είναι τροφός, γαλουχεί και φροντίζει τα παιδιά της, ακολούθως και η Σελήνη σημειοδοτεί το στομάχι, τα στήθη, τη μήτρα, τις ωοθήκες και τη διατροφή μας.

Όταν η Σελήνη έχει καλή θέση μέσα στο ωροσκόπιο, το άτομο ζει σε ένα αρμονικό περιβάλλον-σπίτι, το οποίο ίσως να είναι λίγο αυστηρό. Το αντίθετο, στην αρνητική της έκφραση, κάνει το άτομο να μην ευχαριστιέται ή να αντιμετωπίζει οικογενειακές αναταραχές.

Μία Σελήνη στο Σκορπιό (σε πτώση) για παράδειγμα, θα έδειχνε ένα άτομο εσωστρεφές, μυστικοπαθές, με εσωτερικά πάθη και έντονες συγκινήσεις που κουράζουν. Μπορεί να ζηλεύει και να είναι αγχώδες, να έχει πείσμα και επιμονή.

Η παρατήρηση της Σελήνης, από τα παλιά χρόνια, βοήθησε στην καλλιέργεια των φυτών, στην παραγωγή και σε πολλά άλλα ζητήματα της καθημερινής ζωής. Οι γιατροί έχουν αποφανθεί ότι ο μεταβολισμός αλλάζει με τις φάσεις της Σελήνης και η ψυχική ισορροπία δημιουργεί μία ισορροπημένη διατροφική τακτική.

Μέσα στο προοδευτικό σύστημα μίας μέρας/ ενός έτους ζωής, η Σελήνη εκφράζει τις φάσεις της ωρίμανσης, αφού 28 ημέρες μετά φθάνει στη γενέθλια θέση της. Έτσι η Σελήνη στο πρώτο τέταρτο δηλώνει τα επτά χρόνια της ζωής μας, δηλαδή την παιδική ωρίμανση, στο δεύτερο τέταρτο, τα δεκατέσσερα χρόνια μας, δηλαδή την είσοδο στην εφηβεία, στο τρίτο τέταρτο τα εικοσιένα μας χρόνια, δηλαδή την ενηλικίωση και στο τελευταίο τέταρτο, τα εικοσιοκτώ μας χρόνια, την ολοκλήρωσή μας σαν άτομο.

Λόγω της ταχύτητάς της, είναι χρήσιμη για ορισμένους κλάδους της αστρολογίας, στους οποίους η ακρίβεια και η ταχύτητα είναι απαραίτητες. Έτσι, η Ωριαία αστρολογία και η αστρολογία των επιλογών βασίζουν ένα μεγάλο μέρος των απαντήσεών τους στις πληροφορίες που μπορεί να δώσει η Σελήνη.

Ακολουθώντας τις φάσεις της, στην αυξητική της πορεία, δηλαδή από τη Νέα Σελήνη έως την Πανσέληνο, νέα σχέδια, θέματα που επιζητούν αύξηση μπορούν να δρομολογηθούν καλύτερα.

Αντίθετα, από την Πανσέληνο προς τη Νέα Σελήνη, έχουμε την ολοκλήρωση και την επισκόπηση των γεγονότων που ήδη έχουν διαδραματιστεί, έναν τελικό απολογισμό, ο οποίος θα αποτελέσει και τη βάση για την όποια νέα κίνηση θα γίνει στο μέλλον. Αυξάνει, φθάνει στην πληρότητά της και μειώνεται σταδιακά μέχρι τη χάση της.

Η διέλευση της Σελήνης από τα ζώδια γίνεται κάθε 2,5 περίπου μέρες και, επειδή ακριβώς χαρακτηρίζεται από τις 4 φάσεις που αναφέρθηκαν, θεωρείται ότι έχει συνοπτικό χαρακτήρα. ΠαρόλΆ αυτά, η επίδρασή της μπορεί να διαρκέσει από μία μέρα έως 4 εβδομάδες, ειδικά δε αν είναι σε έκλειψη, μπορεί να διαρκέσει για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζει τα ζώδια, το πέρασμα της Σελήνης από τους οίκους ενός γενέθλιου ωροσκοπίου μπορεί να ενεργοποιήσει τους σχετικούς κάθε φορά τομείς.

Η επιρροή της κυρίως έχει να κάνει με αλλαγές στη συναισθηματική και ψυχολογική μας διάθεση, μέσα από την επαφή μας με πτυχές του ψυχισμού και του χαρακτήρα μας που συνήθως δεν εξωτερικεύουμε, καθώς επίσης και με την συνέπεια αυτού του γεγονότος, δηλαδή την αλλαγή στη στάση μας απέναντι στους άλλους. Μέσα από τις διελεύσεις της μπορούν να δηλωθούν επαφές με γυναίκες.

 

Σελήνη σε κενό πορείας

Κατά την αλλαγή της ζωδιακής θέσης της διελαύνουσας Σελήνης, υπάρχει ένα χρονικό διάστημα, κατά το οποίο δεν κάνει όψεις, καθώς ήδη έχει πραγματοποιήσει όλες τις κύριες όψεις (σύνοδο, τετράγωνο, διάμετρο, τρίγωνο και εξάγωνο) με τους υπόλοιπους γενέθλιους πλανήτες.

Αν, στο υπόλοιπο της πορείας της μέσα στο ζώδιο που είναι, δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει κύρια όψη, θεωρείται «εκτός πορείας». Το φαινόμενο συγκεκριμένα ονομάζεται Σελήνη Κενή Πορείας και γίνεται αρκετά συχνά, ενώ μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά μέχρι αρκετές ώρες ή ακόμη και ημέρες, μέχρι να περάσει στο αμέσως επόμενο ζώδιο.

Οι περίοδοι αυτές χαρακτηρίζονται από σύγχυση, αβεβαιότητα και ασυνέπεια, ενώ η λήψη αποφάσεων πολλές φορές είναι λανθασμένη, επειδή ακριβώς τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο. Υπάρχει ένα παράξενο συναίσθημα ότι βρισκόμαστε αποσυνδεμένοι κάπως από την πραγματικότητα και βυθισμένοι στον κόσμο μας, πράγμα που οδηγεί τελικά στην άσκοπη σπατάλη δυνάμεων και χρημάτων.

Δεν θεωρείται ιδανική περίοδος για προγραμματισμούς, αλλά και οποιαδήποτε προσπάθεια επίτευξης και υλοποίησης των ιδεών μας. Μια ιδέα εκείνη τη στιγμή μπορεί να φανεί μεγαλειώδης, μόλις όμως επανέλθει η Σελήνη, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι είναι θολή και απραγματοποίητη.

Από την άλλη πλευρά όμως, είναι η καλύτερη περίοδος για τους ανθρώπους που είναι προσανατολισμένοι στα διανοητικά θέματα, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια να ευοδωθούν οι πνευματικές τους προσπάθειες.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν θέλουμε να εξετάσουμε ένα Ωριαίο ωροσκόπιο ή να υπολογίσουμε έναν Επιλεκτικό χάρτη, καθώς οι κλάδοι αυτοί προσδίδουν στη Σελήνη ένα βάρος για την απάντηση. Οι κανόνες της Ωριαίας, όπως και της Επιλεκτικής αστρολογίας, είναι πολλοί και συγκεκριμένοι και δεν επιδέχονται παρεκκλίσεις, καθώς τα θέματα βασίζονται στην ταχύτητα και στη δεδομένη στιγμή.

Σύμφωνα μ’ αυτούς, η Σελήνη «εκτός πορείας» είναι αδύναμη και δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις. Για παράδειγμα, σε ένα Επιλεκτικό ωροσκόπιο, δεν είναι λειτουργική και παραγωγική, καθώς το πρώτο συνίσταται στον σχεδιασμό και στην κατάλληλη στιγμή για να πράξουμε κάτι σημαντικό (γάμο, αγορά κ.λ.π.).

Σ’ έναν Ωριαίο χάρτη, η απάντηση είναι σαφώς με αρνητικό περιεχόμενο. Είναι καλό, λοιπόν, να προσέχουμε μία Σελήνη σε τέτοια θέση και να αναβάλλουμε τα σημαντικά γεγονότα για αργότερα. Γιατί ό,τι κι αν κάνουμε, ενδεχόμενα θα αποδειχθεί λανθασμένο ή θα χρειαστεί διόρθωση. Εξάλλου, η ταχύτητα της Σελήνης μας δίνει την ευκαιρία λίγες ώρες μετά να φύγει από τη δυσμενή αυτή θέση.

 

Ομάδα σύνταξης myHoroscope.gr
Σειρά άρθρων: Δωρεάν Μαθήματα Αστρολογίας

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments