0 0 votes
Article Rating

Τέλος ή… Αρχή; Ο 12ος οίκος είναι ο οίκος του μυστηρίου, αντιπροσωπεύει όλα όσα είναι μυστικά ή ιερά. Ονομάζεται και «οίκος αυτοκαταστροφής» προκαλώντας τον φόβο και την ανησυχία. Για πολλούς είναι ο πιο σκοτεινός, θολός αρνητικός και επικίνδυνος οίκος του ωροσκοπίου.

Το Βασίλειο του Θεού των Υδάτων

Είναι γεγονός ότι ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών, χαλάρωσης, καλοπέρασης. Μας δίνεται η ευκαιρία να χαρούμε τον ήλιο και την θάλασσα. Αν μείνουμε για λίγο ήσυχοι και αφουγκραστούμε τον ήχο των κυμάτων που σπάζουν αφρίζοντας καθώς χτυπούν στον γιαλό και στους βράχους, ίσως ακούσουμε τις Νηρηίδες να υμνούν τον θεό που κατέχει «την γη με τη γαλανή χαίτη», να υμνούν τον Ποσειδώνα που κατοικεί και πάνω στον Όλυμπο και κάτω στα θεμέλια του πόντου.

Τις ακούμε να λένε: «Είσαι ο πυθμήν της θάλασσας , της γης το τέρμα, η αρχή των όλων». Γύρω τους παίζουν οι Τρίτωνες, που τα σώματά τους τα τρέφει η θάλασσα, αλλά είναι και οι άλλοι, με μορφές θηρίων, που κατοικούν στον βυθό… Τα κύματα αφρίζουν και πετούν με δύναμη το αλμυρό νερό στον αέρα σε αμέτρητες σταγόνες. Ρουφούν διψασμένα τον Ήλιο και μετά, λες χορτασμένες από φως, αστράφτουν στα χρώματα της Ίριδας.

Εμείς μαγεμένοι και θαμπωμένοι, βλέπουμε τον κόσμο μέσα από ένα πέπλο. Κάπως έτσι είναι η ατμόσφαιρα του δωδέκατου οίκου. Χρώματα, ήχοι, ρευστότητα, διάθλαση, ασάφεια. Η βαρύτητα χάνει την δύναμή της και ξεφεύγουμε σε άλλους κόσμους, αόρατους, ονειρικούς, εξωπραγματικούς, άλλων διαστάσεων. Σε ένα Σύμπαν ακατανόητο από τον συνηθισμένο νου, που ερμηνεύει τα πάντα με την λογική σκέψη.

Εκεί υπάρχει άλλος κώδικας επικοινωνίας, μιλούν μια άλλη γλώσσα, την γλώσσα του συναισθήματος, των συμβόλων, των χρωμάτων, της μουσικής. Η ψυχολογία ονομάζει αυτόν τον κόσμο «συλλογικό ασυνείδητο» αλλά από την αυγή της ανθρωπότητας ήταν γνωστός σαν Παγκόσμια Ψυχή και Μεγάλη Μητέρα του Σύμπαντος. Η λατρεία της είναι η αρχαιότερη. Οι άνθρωποι είχαν αντιληφθεί ότι η ζωή γεννήθηκε από την θάλασσα. Σύμφωνα με τις ιερές γραφές, υπήρξε μια εποχή που τα νερά κάλυπταν την γη. Σύμβολα της θεάς είναι το διάστημα, η θάλασσα, η γη. Είναι η Ρέα, η Γη, η Περσεφόνη, η Ίσιδα. Όλες συνοψίζονται στο πρόσωπό της.

Ο δωδέκατος οίκος ανήκει στους συλλογικούς οίκους, δηλαδή σε αυτούς που βρίσκονται στο ημικύκλιο πάνω από τον άξονα Ωροσκόπου – Κατερχομένου. Δείχνει το μέρος του Ουρανού που φωτιζόταν από τον Ήλιο κατά την ώρα της γέννησης. Ονομάζονται συλλογικοί γιατί περιγράφουν τη σχέση του ατόμου με τους άλλους και την δυνατότητα να εξελίσσεται μέσω των άλλων. Περιλαμβάνει δε, στους οίκους του τετάρτου τεταρτημορίου (10ος, 11ος, 12ος), που θεωρείται ο χώρος όπου ο άνθρωπος, υπηρετώντας μια ιδέα, εκφράζει τον εαυτό του μέσα από καθήκοντα και υποχρεώσεις σε ένα ευρύτερο πεδίο δράσης.

Στοιχείο του δωδέκατου οίκου είναι το νερό. Αστρολογικά είναι το πιο αινιγματικό από όλα τα στοιχεία και οι υδάτινοι οίκοι ή οίκοι τελειωμάτων είναι οι πιο δύσκολοι στην κατανόησή τους γιατί σχετίζονται με την ψυχική και υποκειμενική πλευρά της ανθρώπινης φύσης. Δεν μπορούμε λοιπόν να κατανοήσουμε εύκολα τον δωδέκατο οίκο με την λογική – και εδώ βρίσκεται η ρίζα του φόβου μας απέναντί του – γιατί χώρος του είναι το ένστικτο, το ά-λογο, το μυστήριο, το μαγικό.

Ανήκει στου κατιόντες οίκους που αντιστοιχούν στα μεταβλητά ζώδια. Ως κατιών οίκος δεν είναι τόσο δραστήριος όσο ένας γωνιακός, ούτε τόσο σταθερός όσο ένας διάδοχος αλλά είναι προσαρμοστικός και πνευματικός. Συνδέεται με το ζώδιο των Ιχθύων, το κατεξοχήν ζώδιο της αφοσίωσης, του ιδεαλισμού και της Συμπαντικής Αγάπης.

Ο Κυβερνήτης του οίκου, ο Ποσειδώνας, κυβερνά όλες τις μορφές συνείδησης. Είναι ο πλανήτης της συναισθηματικής νοημοσύνης και της συναισθηματικής μαζικής αντίληψης. Η «θολούρα» του Ποσειδώνα συνδέεται και με την θολή αντίληψη. Δρα ως καθρέπτης παραμορφωτικός. Μπορεί να κάνει το ασήμαντο να φαίνεται σημαντικό και το σημαντικό να φαίνεται ασήμαντο.

Ο παραδοσιακός Κυβερνήτης του οίκου ο Δίας, δίνει την πίστη που απαιτείται προκειμένου το άτομο να πραγματοποιήσει τις υπερβάσεις του. Η μαγνητική και αγαπημένη μας Αφροδίτη βρίσκεται σε θέση έξαρσης στον δωδέκατο οίκο, θυμίζοντάς μας ότι η ζωή σχηματίστηκε αρχικά στην «θάλασσα» και αναδύθηκε δυναμικά μέσα από τα «κύματα». Με τον δωδέκατο οίκο, ο ωροσκοπιακός κύκλος ολοκληρώνεται και μαζί του ολοκληρώνεται και η συμβολική πορεία του ανθρώπου.

Το ωροσκόπιο είναι ένας κύκλος χωρίς να έχει πραγματικά μια αρχή ή ένα τέλος. Στο δωδέκατο οίκο, οι εμπειρίες από όλους τους οίκους έχουν βιωθεί, και είμαστε έτοιμοι για μια νέα αρχή. Αν έχουμε βιώσει τις εμπειρίες καλά και έχουμε αφομοιώσει τη γνώση, ο κύκλος γίνεται σπείρα. Αρχίζει ένας νέος κύκλος εμπειρίας σε ένα υψηλότερο επίπεδο. Αν όχι, ο κύκλος θα κινείται σαν τροχός. Όπως οι Ιχθείς είναι ένα ζώδιο συναισθηματικό, διαισθητικό και ψυχικό, έτσι και ο δωδέκατος οίκος, που είναι αντίθετος του έκτου, συνδέεται με ό,τι κρυφό, την ανιδιοτελή υπηρεσία, το ψυχικό και το ασυνείδητο.

Η παραδοσιακή αστρολογία χαρακτηρίζει τον δωδέκατο οίκο ως οίκο της εξορίας, των νοσοκομείων, των εξαρτήσεων και πολλές φορές στην πρακτική αυτό επιβεβαιώνεται. Πραγματικά, η λειτουργία αυτού του οίκου είναι δύσκολη αλλά αυτό συμβαίνει επειδή αφενός μεν η ανθρώπινη συνείδηση είναι απομακρυσμένη από τα βαθιά συναισθήματα, αφετέρου ο άνθρωπος φοβάται να θυσιάσει το εγώ του και να προσφέρει υπηρεσίες στην συλλογικότητα.

Αυτός ο οίκος αντιπροσωπεύει την διάλυση των υλικών καταστάσεων και την επαφή με το Σύμπαν. Τα προβλήματά μας ξεκινούν επειδή αντιστεκόμαστε στην φυσική πορεία των πραγμάτων και βασίζονται στην λαθεμένη συμπεριφορά μας. Τώρα θα δούμε πως χρωματίζεται ο δωδέκατος οίκος από το ζώδιο που είναι στην ακμή του. Πάντα πρέπει να συνδυάζουμε την ερμηνεία με τον Κυβερνήτη.

ΚΡΙΟΣ
Η ενέργεια του Κριού και του Άρη δεν είναι στα καλύτερά της όταν είναι στον δωδέκατο οίκο. Το πιο ευαίσθητο και κρυφό κομμάτι του εαυτού είναι εκτεθειμένο και το άτομο γίνεται ευάλωτο στις αποκαλύψεις. Σπάνια θέλει να ασχολείται με τον εαυτό του, έτσι δεν αποκαλύπτει ποιος πραγματικά είναι παρά πολύ αργότερα στην ζωή του. Ο Ταύρος στον Ωροσκόπο προσθέτει μια ισορροπημένη προοπτική και μια πρακτική και τρυφερή φύση.

ΤΑΥΡΟΣ
Με τον γήινο Ταύρο στην ακμή του δωδέκατου οίκου, η πρόσβαση στο υποσυνείδητο γίνεται μέσω της κοινής λογικής και όχι μέσω του συναισθήματος. Δείχνει μια ιδιαίτερη σύνδεση με την φύση και μπορεί το άτομο να βγάζει χρήματα από οτιδήποτε έχει να κάνει με την ομορφιά και την τέχνη. Μπορεί να σηματοδοτεί εργασίες σε χώρους της νύχτας. Με Ωροσκόπο στους Δίδυμους, το άτομο αναλύει και ψάχνει την αιτία των πραγμάτων όχι με αντικειμενικό τρόπο.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Όλα όσα υπαγορεύονται απ΄τον δωδέκατο οίκο, όταν είναι της φύσης των Διδύμων, βιώνονται ανώδυνα. Και αυτό γιατί το άτομο δεν επιτρέπει να εισχωρήσουν στο υποσυνείδητό του ενοχλητικά πράγματα. Εκδηλώνει τον ορθολογιστικό, ψυχρό νου αρνούμενος να κάνει ενδοσκόπηση, την στιγμή που ένας Ωροσκόπος στον Καρκίνο εκδηλώνεται κυκλοθυμικά και βιώνει τα πράγματα μέσω του ενστικτώδους ασυνειδήτου παρά μέσω της λογικής. Η κρίση θολώνει και το άτομο είναι επιρρεπές στις δεισιδαιμονίες και προλήψεις .

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Με την ακμή του δωδέκατου οίκου στον Καρκίνο, λειτουργεί η διαίσθηση και το άτομο έχει την δυνατότητα να αντιλαμβάνεται πράγματα ακόμη και όταν δεν είναι ορατά. Πρέπει να αποφεύγει ό,τι μπλοκάρει την ψυχική του ισορροπία και να προστατεύει τον εαυτό του από την αρνητική ατμόσφαιρα. Αν η Σελήνη δεν είναι σε πολύ καλή θέση, ίσως να υπάρχουν ανασφάλειες που ξεκινούν από την οικογένεια ή από τα παιδικά χρόνια. Αν ανατέλλει ο Λέων, το άτομο από περηφάνια και από φόβο μην πληγωθεί δεν εκφράζει την ευαισθησία του.

ΛΕΩΝ
Με την ακμή του δωδέκατου οίκου στον Λέοντα, του ζωδίου της Ζωής και της Συνείδησης, σίγουρα το «εγώ» νιώθει να απειλείται. Το ζώδιο του Ήλιου, σε οίκο ψυχικό και μεταφυσικής, δεν μπορεί να μπει και να λειτουργήσει γιατί το ίδιο το άτομο χαράσσει διαχωριστικές γραμμές και τείχη. Η αποκοπή από τον βαθύτερο εαυτό του εκδηλώνεται συνήθως με πνευματική και ψυχική κόπωση. Αλλά αν το άτομο καταφέρει να διεισδύσει στον Ωκεανό του Ασυνειδήτου, αφού παρακάμψει τον σκεπτικισμό της Παρθένου που χρωματίζει τον Ωροσκόπο, θα βρει θησαυρούς και πιθανόν να κληθεί να παίξει θεραπευτικό ρόλο.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Ο δωδέκατος οίκος λειτουργεί σε πολύ υποσυνείδητο επίπεδο, είναι ο οίκος που συσσωρεύει τα απωθημένα και όλα τα βιώματα του ανθρώπου. Εδώ λοιπόν, η τάση της Παρθένου να επικρίνει κατευθύνεται προς τον εαυτό. Αναλύει κάθε πράξη ή σκέψη και συνήθως αυτοβασανίζεται. Εξαρτάται από το ζώδιο και τη θέση που βρίσκεται ο Ερμής, για να δούμε αν το άτομο τελικά θα μάθει να δέχεται τον εαυτό του όπως είναι. Σε σχέση με την υγεία, τα εντερικά και γενικά τα κοιλιακά προβλήματα είναι τα πλέον συνηθισμένα.

ΖΥΓΟΣ
Με το ζώδιο της ειρήνης, της ισορροπίας και των σχέσεων να χρωματίζει το χώρο του υποσυνείδητου, το άτομο μπορεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του με πολύ φιλοσοφικό τρόπο, αρκεί να μπορεί να δει τους άλλους όπως πραγματικά είναι και όχι όπως θα ήθελε να είναι. Οι απογοητεύσεις θα απορρέουν από κακές επιλογές στις σχέσεις ή παράνομους δεσμούς. Η θέση της Αφροδίτης είναι σημαντική για να δούμε αν, και πόσο, η έλξη προς το απαγορευμένο και μερικές φορές περιθωριακό είναι ισχυρή.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Με το ζώδιο του Σκορπιού στην ακμή του δωδέκατου οίκου ο χώρος χρωματίζεται από έντονα συναισθήματα και υπερευαισθησία. Τα δυσάρεστα γεγονότα αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια στη ζωή του ατόμου, που μπορεί να γίνει ο χειρότερος εχθρός του εαυτού του, ιδιαίτερα αν ο Σκορπιός είναι και το ζώδιο του Ωροσκόπου. Αν ανατέλλει ο Τοξότης, η φιλοσοφία μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στη ζωή του. Το άτομο μπορεί να αισθάνεται μια ιδιαίτερη έλξη προς τον αποκρυφισμό. Όσο καλύτερα κατανοεί το υποσυνείδητό του, τόσο θα αναγνωρίζει την κρυμμένη δύναμη μέσα του.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Ένας δωδέκατος οίκος χρωματισμένος από το ζώδιο του Τοξότη, είναι μάλλον εύκολη υπόθεση, και τα όποια προβλήματα βρίσκουν τις λύσεις τους σαν να επεμβαίνει ο «από μηχανής» θεός, ιδιαίτερα αν ο Δίας είναι θετικά τοποθετημένος στον χάρτη. Ο συγκεκριμένος οίκος, μπορεί να αποτελεί ένδειξη πνευματικής εργασίας. Αν όμως ο οίκος λειτουργεί αρνητικά, σηματοδοτεί προβλήματα υγείας, που εύκολα όμως θα ξεπεραστούν. Γενικά το άτομο διατηρεί μια αισιόδοξη πίστη στη ζωή.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Ο πιο μυστηριακός και ευαίσθητος τομέας του ωροσκοπίου, όταν βρίσκεται στο ζώδιο του Αιγόκερω, μας οδηγεί στη σκέψη ότι ενώ πιθανόν να δίνει αντοχή και εσωτερική δύναμη, ίσως να μην είναι ότι καλύτερο για την ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου. Μάλλον του αρέσει να δουλεύει μόνος ή το κλίμα στον χώρο της εργασίας του είναι καταπιεστικό. Αν το ζώδιο του Ωροσκόπου είναι και αυτό στον Αιγόκερω, θα πρέπει να μάθει να υπολογίζει και τις ανάγκες των άλλων.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Με τον Υδροχόο στην ακμή του οίκου του ασυνειδήτου και των μυστικών δραστηριοτήτων, η εσωτερική αφύπνιση γίνεται συχνά πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο. Ο Ουρανός, ο λεγόμενος «Αφυπνιστής», είναι ένας πλανήτης που λίγοι άνθρωποι αντιδρούν στην επιρροή του πριν ωριμάσουν. Αν ανατέλλουν οι Ιχθείς, η διαίσθηση είναι αρκετά ανεπτυγμένη. Όποιες εχθρικές ενέργειες μπορεί να προκύψουν σε βάρος του, προέρχονται από τους φιλικούς κύκλους και από ομάδες που συμμετέχει.

ΙΧΘΥΣ
Πρόκειται για το φυσικό οίκο των Ιχθύων και συνεπώς υπάρχει ευκολία με τα ζητήματα του οίκου, εκτός αν ο Ποσειδώνας δέχεται σκληρές όψεις. Βασικό ρόλο παίζει και ο Ωροσκόπος, που αν είναι για παράδειγμα στον Κριό, το άτομο προσεγγίζει τους άλλους δυναμικά και κρύβει την ευαισθησία του, αν βρίσκεται στον Ταύρο του δίνει πείσμα, αν είναι στους Ιχθύες υπάρχει έντονη η ανάγκη της υπηρεσίας στους πάσχοντες. Επειδή η προσωπικότητά του είναι χαμηλών τόνων οι άλλοι έχουν την τάση να το υποτιμούν. Ωστόσο σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει η προδιάθεση στην αγαθοεργία, στην ψυχανάλυση, στην τέχνη και στις μεταφυσικές αναζητήσεις.

Σταυρούλα Εξάρχου

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments