0 0 votes
Article Rating

Ο μηνιαίος αναπαραγωγικός κύκλος της γυναίκας συμπίπτει με την πλήρη περιστροφή της Σελήνης περί την Γη. Αυτή η σύμπτωση έκανε τους ανθρώπους από τα αρχαία χρόνια να συνδέσουν την γονιμότητα με την Σελήνη.

Στα μέσα του 20ού αιώνα οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο του μηνιαίου αναπαραγωγικού κύκλου της γυναίκας. Αποτέλεσμα ήταν να διατυπωθεί από τους Κνάους, Ογκίνο και Σρέντερ η θεωρία του Ρυθμού. Η θεωρία αυτή είναι γνωστή σε όλες τις γυναίκες και λειτουργεί πολύ καλά όσον αφορά το θέμα της τεκνοποίησης. Η μέθοδος του Ρυθμού όμως δεν έχει καλά αποτελέσματα όσον αφορά τον τομέα της αντισύλληψης. Πολλές γυναίκες έχουν μείνει έγκυες στις ασφαλείς μέρες όπως αυτές δίνονται από την θεωρία του Ρυθμού, χωρίς κανένας να μπορεί να δώσει μια εξήγηση.

Το άρθρο αυτό παρουσιάζει την μέθοδο φυσικής αντισύλληψης του δρ Γιόνας. Η μέθοδος είναι συμπληρωματική της μεθόδου του Ρυθμού και ο συνδυασμός των δυο μεθόδων δίνει αποτελέσματα μέχρι 95%. Πριν αναφέρουμε την πρακτική εφαρμογή της μεθόδου θεωρήσαμε αναγκαίο να αναφέρουμε την περιπέτεια που πέρασε ο δρ Γιόνας μέχρι να παρουσιάσει την μέθοδό του και τις αντιδράσεις του επιστημονικού κατεστημένου.

Ο δρ Γιούγκεν Γιόνας σπούδασε ιατρική και πήρε την ειδικότητα του ψυχιάτρου. Ζούσε στην Σλοβακία, κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία όπου και ασκούσε τα ιατρικά του καθήκοντα. Αφορμή για την έρευνά του Γιόνας στάθηκε η νομιμοποίηση των αμβλώσεων στα μέσα της δεκαετίας του 1950 στην Ουγγαρία. Ως ψυχίατρο τον απασχολούσε συχνά το συγκινησιακό τραύμα που πάθαιναν οι γυναίκες πελάτισσές του μετά από μια άμβλωση. Το χάπι ήταν ακόμη σε πειραματικό στάδιο και το Σύστημα του Ρυθμού είχε αποδειχθεί ανεπιτυχές στην πράξη, όσον αφορά σαν μέθοδο αντισύλληψης. Από την φοιτητική περίοδο του είχε εντυπωθεί μια φράση ενός Ασσυριο-Βαβυλονικού αποφθέγματος που ανέφερε πως «Η γυναίκα είναι γόνιμη στην διάρκεια μιας ορισμένης φάσης της Σελήνης». Ποια ήταν η φάση αυτή κανείς δεν ήξερε. Άρχισε τις έρευνες στις βιβλιοθήκες και στις 15/8/1956 διατύπωσε τους τρεις κανόνες του συστήματός του.

  1. Ο χρόνος γονιμότητας μιας γυναίκας εξαρτάται από την επανεμφάνιση της γωνίας Ήλιου – Σελήνης που υπήρχε κατά την στιγμή της γέννησής της.
  2. Το φύλο του παιδιού εξαρτάται από την θέση της Σελήνης κατά την στιγμή της σύλληψης.
  3. Ορισμένες γωνίες των πλανητών κατά την στιγμή της σύλληψης μπορεί να επηρεάσουν την βιωσιμότητα του εμβρύου.

Ήλεγχε στατιστικά τα πορίσματά του από τα στοιχεία 250 τοκετών από μια τοπική μαιευτική κλινική. Στατιστικά οι προβλέψεις του ήταν 87% σωστές. Ο Γιόνας αποφάσισε ότι οι αστρολογικές θεωρίες του πρέπει να ελεγχθούν ευρέως και με επιστημονικά ελεγχόμενα δείγματα. Έστειλε την μελέτη του, μαζί με όλα τα στοιχεία, στην Σλοβάκικη Ακαδημία Επιστημών. Του τα γύρισαν σχεδόν αμέσως πίσω με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχε κανείς με τις απαραίτητες γνώσεις για να ελέγξει τους ισχυρισμούς του. Ο Γιόνας δεν άφησε έτσι τα πράγματα. Έστειλε τα συμπεράσματά του στην Τσέχικη Ακαδημία Επιστημών.

Η εργασία του κατέληξε, μέσα από ένα γραφειοκρατικό δαίδαλο, στο γραφείο του ακαδημαϊκού δρ Γίρι Μάλεκ, καθηγητή γυναικολογίας στο πανεπιστήμιο της Πράγας. Ο Μάλεκ, μέλος του κομουνιστικού κόμματος, ανοικτό μυαλό και γνήσιος υλιστής, δεν βρήκε παράλογη την θεωρία του Γιόνας και έδωσε το πράσινο φως για να γίνει ένας πιο επιστημονικός έλεγχος της θεωρίας του. Οι δοκιμές της θεωρίας συνεχίστηκαν μέχρι το 1960, οπότε ο Γιόνας κατάφερε να πάρει μια άδεια από τα ψυχιατρικά του καθήκοντα και να ελέγξει την θεωρία του σε ένα μαιευτήριο στην Μπρατισλάβα.

Τα αποτελέσματα της επανάληψης των δοκιμών έπεισαν τον Μάλεκ και κανόνισε να δώσει μια διάλεξη ο Γιόνας στο 1ο Εθνικό Συνέδριο Βιολογικών Ρυθμών που οργανώθηκε στην Πράγα από την Ακαδημία Επιστημών. Πολλοί από τους επιστήμονες του συνεδρίου αρνήθηκαν να ελέγξουν τα στοιχεία του Γιόνας, ονόμασαν την θεωρία του αστρολογική και του κρέμασαν την ταμπέλα του αιρετικού επιστήμονα, γιατί τον θεώρησαν απειλή για την καθαρότητα της επιστημονικής κοινότητας. Ένας βιολόγος μάλιστα έφτασε στο σημείο να πει ότι το 87% επιτυχίας που είχε η θεωρία δεν είναι σημαντικό στατιστικώς, πράγμα βέβαια που μετά μια εβδομάδα το ανακάλεσε. Κάποιοι σύνεδροι μάλιστα έθεσαν και το ερώτημα της ψυχικής υγείας του Γιόνας και απαίτησαν βεβαίωση από ψυχίατρους για την νομιμοποίηση των απόψεών του. (Η πρακτική αυτή αποτελούσε σύνηθες φαινόμενο στα καθεστώτα εκείνου του τύπου καθώς «όποιος είναι ενάντια στο δόγμα και στο σύστημα είναι τρελός» και έτσι πολλοί αντιφρονούντες είχαν βρεθεί έγκλειστοι σε φυλακές και ιδρύματα).

Οι ιδέες του όμως βρήκαν γόνιμο έδαφος στα συνέδρια της Ακαδημίας Κοσμοβιολογίας στην Δυτική, τότε, Γερμανία. Ρώσοι επιστήμονες ζήτησαν να εξετάσουν την εργασία του κάτω από αυστηρές επιστημονικές προϋποθέσεις. Έτσι το 1966 μια ομάδα 60 γυναικών χρησιμοποίησε για ένα χρόνο την μέθοδο Γιόνας για αστρολογικό έλεγχο των γεννήσεων και το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι η αξιοπιστία της μεθόδου έφθανε το 96%. Οι αρνητές της θεωρίας έθεσαν όλα τα αποτελέσματα σε αμφισβήτηση και επιβάλαν καινούργιους όρους διεξαγωγής των πειραμάτων.

Έτσι το 1967 μια ομάδα 257 γυναικών χρησιμοποίησε την μέθοδό του με επιτυχία 98%. Η μεγάλη επιτυχία της μεθόδου κάτω από αυστηρά επιστημονικά πειράματα και στατιστικές συνθήκες έκανε τον Γιόνας έναν επιστήμονα που η φήμη του πλέον είχε περάσει τα όρια της πατρίδας του. Πολλές ομάδες στο εξωτερικό είχαν επιβεβαιώσει την μέθοδό του και την χρησιμοποίησαν παράλληλα με την μέθοδο του Ρυθμού με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας στο θέμα της αντισύλληψης με φυσικούς μόνο τρόπους. Το 1968 η εφημερίδα «Πράβα», όργανο του Κομουνιστικού Κόμματος της Σλοβακίας, έγραψε ένα άρθρο υπέρ της θεωρίας του Γιόνας, αναγνωρίζοντας έτσι τις προσπάθειές του.

Η καταξίωση του Γιόνας βέβαια εκτός από την αναγνώριση έφερε και αντιπάθεια. Αρκετοί από τους συναδέλφους του ζητήσαν την απομάκρυνσή του από τα ψυχιατρικά καθήκοντά του και πολλοί εξέφρασαν την άποψη ότι η διανοητική του κατάσταση δεν είναι καλή. Ο Γιόνας αναγκάστηκε να φύγει για την Βουδαπέστη όπου και συνέχισε την έρευνά του. Τον επόμενο χρόνο γύρισε στην πατρίδα του μαζί με το πιστοποιητικό ψυχικής υγείας. Η αμφισβήτηση ήταν τώρα μεγαλύτερη και ένας αγώνας σπίλωσης είχε αναπτυχθεί γύρω από το όνομα και την θεωρία του. Στο τέλος το υπουργείο της περιφερειακής κυβέρνησης της Σλοβακίας στέλνει επιστολή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση όπου επιβεβαιώνει την καλή διανοητική υγεία του Γιόνας, βάζοντας τέλος στην ανήθικη πολεμική που είχε αναπτυχθεί εναντίον του.

Το κέντρο προγραμματισμού «Αστρα-Νίτρα» που ίδρυσε ο Γιόνας δέχεται χιλιάδες γράμματα από όλο τον κόσμο. Όλο και περισσότερες ομάδες στο εξωτερικό μελετούν και βελτιώνουν την μέθοδό του. Ο Γιόνας είναι ένας σύγχρονος επιστήμονας που μπόρεσε και απέδειξε επιστημονικά, μέσω της στατιστικής, ότι κάποια ουράνια σώματα έχουν κάποια επίδραση στην βιολογία του ανθρώπου, δηλαδή ήταν ένας σύγχρονος εκφραστής των ιατρομαθηματικών (η αρχαία επιστήμη που κάνει συνδυασμό ιατρικής και αστρολογίας). Η όλη εργασία του Γιόνας έλαβε χώρα στην Τσεχοσλοβακία την περίοδο που υπήρχε ένας έντονος προβληματισμός από τους διανοούμενους ενάντια στους περιορισμούς που έθετε το (ελεγχόμενο από την Μόσχα) ΚΚ Τσεχοσλοβακίας με παράλληλη ενθάρυνση της προώθησης και προοδευτικών αντιλήψεων.

Η εισβολή του ρωσικού στρατού στις 21/8/1968 που σκοπό είχε την επαναφορά των Τσεχοσλοβάκων στον «σωστό δρόμο» εκτός από τα άμεσα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν, είχε ως αποτέλεσμα και τον δραστικό περιορισμό της ελευθερίας που απολάμβαναν οι Τσεχοσλοβάκοι και τον διωγμό χιλιάδων πολιτών και σε επαγγελματικό επίπεδο. Η κατάσταση αυτή δεν αφησε ανεπηρέαστο και το έργο του Γιόνας. Στις αρχές του 1970 πλέον όλη η αλληλογραφία προς το κέντρο προγραμματισμού «Αστρα-Νίτρα» άρχισε να λογοκρίνεται και με την πάροδο του χρόνου να εξαφανίζονται όλες οι αιτήσεις Τσέχων πολιτών για φυσικό τρόπο αντισύλληψης. Το 1969 διοργανώθηκαν δυο συνέδρια στην Τσεχοσλοβακία για την μέθοδο, πράγμα που δεν άρεσε πλέον στην νέα ηγεσία του κομουνιστικού κόμματος, το κέντρο κλείνει και ο Γιόνας αρχίζει να εξασκεί την ψυχιατρική σε μια μικρή πόλη της Τσεχίας κάτω από περιοριστικούς όρους.

Από τα ανωτέρω φαίνεται ότι όταν η αστρολογία παρουσιάζει αποδείξεις -ή έστω ισχυρές ενδείξεις- λειτουργίας της σε διάφορους τομείς τότε το επιστημονικό κατεστημένο απορρίπτει a priori όλα τα στοιχεία, λέγοντας ότι η αστρολογία δεν είναι επιστήμη αλλά τσαρλατανισμός. Βέβαια όλοι είναι δεμένοι στις αρχές του «διαφωτισμού» και ό,τι παρεκλίνει από αυτόν είναι αιρετικό και μη επιστημονικό.Κάθε γυναικα εχει δυο μηνιαιους αναπαραγωγικους κυκλους.

  • Ο ενας είναι ο γνωστος σε ολες τις γυναικες και διατυπωθηκε από τους Κνάους, Ογκίνο και Σρέντερ, η γνωστη θεωρία του Ρυθμού.
  • Ο δευτερος κυκλος είναι αυτος της Σεληνης, όπως διατυπωθηκε από τον Γιονας.

Οι δυο κυκλοι λειτουργουν σε κάθε γυναικα.

Στην θεωρια του ρυθμου, κάθε γυναικα σημειωνει τις γονιμες μερες της συμφωνα με τους κανονες του ρυθμου. Ειναι γνωστες και δεν τις αναφερω.

Στον κυκλο της Σεληνης, κάθε γυναικα, είναι γονιμη την ημερα που η γενεθλια γωνια ΗΛΙΟΥ – ΣΕΛΗΝΗΣ επαναλαμβανεται. Στην ημερα εκεινη σημειωνουμε δυο μερες πριν και δυο μερες μετα την ημερομηνια, μιας και τα σπερματοζωαρια ζουν τουλαχιστον 48 ωρες, και αυτές είναι οι γονιμες μερες, συμπληρωματικες της θεωριας του ρυθμου. Ετσι κάθε γυναικα εχει περισσοτερες γονιμες μερες, από εκεινες που δινει μονη της η θωρια του ρυθμου.

Οι γονιμες ημερες, συμπληρωματικες του ρυθμου, βρισκονται κάθε μηνα, υπολογιζοντας την εμφανιση της γενεθλιας γωνιας ΗΛΙΟΥ – ΣΕΛΗΝΗΣ, που όλα τα αστρολογικα προγραμματα τις δινουν. Καποτε, την εποχη προ υπολογιστων, ολοι οι υπολογισμοι γινονταν χειροκινητα. Σημερα είναι ευκολα με τους υπολογιστες.

Δημήτρης Κορωνάκης
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments