0 0 votes
Article Rating

Το IC προέρχεται από τις λατινικές λέξεις Imum Coeli, που ετυμολογικά σημαίνει το κατώτατο ή χαμηλότερο σημείο του Ουρανού. Χρησιμοποιώντας το φυσικό σύστημα οίκων και τα σύγχρονα συστήματα τεταρτημορίων βρίσκουμε το IC στην ακμή του 4ου οίκου.

Το σημείο αυτό εκτός από IC ονομάζεται και Ναδίρ και δημιουργεί αντίθεση με την ακμή του 10ου οίκου το Μεσουράνημα, το οποίο ονομάζεται και Ζενίθ. Το IC, λοιπόν, είναι το σημείο εκείνο στο διάστημα όπου η Ελλειπτική συναντά τον Μεσημβρινό στον Βορρά, ακριβώς απέναντι από το Μεσουράνημα (Midheaven).

Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά γωνιακά αλλά και προσωπικά σημεία στο γενέθλιο χάρτη. Οι μοντέρνοι αστρολόγοι, υποστηρίζουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις το IC αναφέρεται σε έναν από τους δύο γονείς και συγκεκριμένα στην μητέρα ή μπορεί και στους δύο γονείς. Στον αντίποδα, βρίσκονταν οι αστρολόγοι Ελληνιστές οι οποίοι αμφισβητούσαν αυτό το σημείο, καθώς θεωρούσαν τον 4ο οίκο ως τον οίκο του πατέρα, αλλά δεν αναγνώριζαν το IC ως ακμή του 4ου οίκου. Στην συνέχεια, υποστηρίζουν οι ελληνιστές, επειδή ο 4ος οίκος θεωρείται ως το πιο απομακρυσμένο σημείο ενός χάρτη, τον συνέδεαν με τον οίκο του Κάτω Κόσμου, τον Άδη.

Το Μεσουράνημα (MC) θεωρείται το υψηλότερο σημείο στον χάρτη μας και δείχνει το κύριο έργο μας, μεταξύ αυτού και την εικόνα της καριέρας μας (όχι απλά ένα επάγγελμα). Το ImumCoel, σε αντίθεση με την εξωτερικευμένη φύση του MC, αναφέρεται στο λιγότερο συνειδητό μέρος μας. Τοποθετημένο στην ακμή του 4ου οίκου (στον οίκο του σπιτιού και της οικογένειας), υποδηλώνει τα θεμέλιά μας, τις ρίζες μας και τη σχέση μας με το σπίτι μας και την οικογενειακή ζωή. Συμβολίζει το ξεκίνημα μιας ζωής, της ανάγκης για την ασφάλεια των σχέσεων με το σπίτι και την οικογενειακή ζωή. Μπορεί επίσης να περιγράψει τις περιστάσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο τέλος της ζωής μας.

Εξετάζοντας τον 4ο οίκο, μας δίνει στοιχεία για το σπίτι μας και τον τρόπο ζωής της οικογένειας μας. Δείχνει τους οικιακούς προσανατολισμούς και τα ενδιαφέροντα μας όπως επίσης και την ανάγκη μας να ανήκουμε κάπου. Αυτός ο οίκος επίσης, δηλώνει την ιδιοκτησία, την ακίνητη περιουσία και την κληρονομιά του ατόμου. Συμβολίζει ο,τι μπορεί να είχαμε βιώσει μέσω της γονικής κληρονομιάς, τα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Δίνει πληροφορίες για την παιδική μας ηλικία, την μητέρα μας και τις ρίζες της οικογένειας μας. Ρίχνει μια ματιά στο σπίτι και στον τρόπο που ζούσαμε ως παιδιά αλλά και σαν ενήλικες. Αφορά τις ανάγκες που έχουμε για να νοιώθουμε ασφαλείς. Το MC και το IC και τα δύο έχουν συμβολικές γονικές ενώσεις.

Όσοι γεννήθηκαν με προσωπικούς πλανήτες στον 4ο οίκο, συνήθως έχουν μια ιδιαίτερη σύνδεση με το σπίτι τους, την οικογενειακή ζωή και την παράδοση. Το ζώδιο στο οποίο κάνει ακμή στο Imum Coeli στο αστρολογικό χάρτη σας, απεικονίζει την προσέγγισή σας στην επίτευξη της ασφάλειας. Εάν οι πλανήτες έρχονται κοντά σε αυτήν την γωνία σε ένα αστρολογικό διάγραμμα, οι προσπάθειες εκείνων των πλανητών συγκεντρώνονται στο μέσο συντήρησης και την άνεση.

Ακμή 4ου οίκου στα ζώδια

Κριός

Ο Κριός στην ακμή του 4ου οίκου, παρουσιάζει μια επιθετική συμπεριφορά προς το σπίτι και την οικογένεια. Δείχνετε μεγάλο ενδιαφέρον για τις υποθέσεις που λαμβάνουν χώρα μέσα στο σπίτι σας. Διαθέτετε έντονη ενέργεια αλλά και σπουδαία δύναμη. Πάρα πολύ συχνά δημιουργείται καυγάδες και συνωμοσίες, αν αντιληφθείτε ότι οι υπόλοιποι δεν συμφωνούν με τον τρόπο που θέλετε να χειριστείτε τις καταστάσεις στο σπίτι. Έχετε την τάση να πιέζετε καταστάσεις και να απαιτείτε πάρα πολλά. Δεν σπαταλάτε ποτέ το χρόνο σας, η αποφασιστικότητα σας ωθεί να εκπληρώσετε τις επιθυμίες – ιδέες, ακριβώς την ώρα που σας έρχονται στο μυαλό. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας σας στη ζωή το οφείλετε στην φιλόδοξη μητέρα σας που σας ενέπνευσε ώστε να κάνετε το καλύτερο για εσάς. Ο 4ος οίκος δείχνει τις δραστηριότητες που θα έχετε στο τελευταίο μέρος της ζωής σας. Με τον Άρη να «ηγείται» του 4ου οίκου σας, τα τελευταία έτη θα είναι αρκετά ενεργά. Μια περισσότερο τολμηρή και φιλική, ακόμη και πιο νεανική προσωπικότητα αναδύετε καθώς μεγαλώνετε. Ώριμοι και σοβαροί στην νεαρή ηλικία, είστε ικανοί να παιδιαρίζετε καθώς μεγαλώνετε, και περισσότερο κατηγορηματικοί και φυσικά ενεργοί στο τέλος της ζωής σας. Έχετε την τάση να γεμίζετε το σπίτι σας με εργαλεία και με πολλές μηχανικές συσκευές.

Ταύρος

Ο Ταύρος αντιδρά θετικά στον 4ο οίκο και δημιουργεί μια δυνατή ώθηση για την ασφάλεια της οικογένειας. Αποζητάτε το σπίτι σας να είναι ελκυστικό, περιποιημένο και αν είναι εφικτό εξοφλημένο και ασφαλισμένο. Πιθανά όλο σας το οικονομικό απόθεμα να διατίθεται για τη δημιουργία ενός όμορφου προσωπικού περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο θα περιστοιχισμένο από μουσική, από τέχνη και από καλαισθησία. Προσπαθείτε να καταγράψετε τις ρίζες σας και να γίνετε τόσο σταθεροί, όσο σας το επιτρέπει η κοινωνία. Προτιμάτε να ζείτε σε επαρχία ή τουλάχιστον σε μια περιοχή αρκετά μεγάλη που θα σας επιτρέπει να δημιουργήσετε το δικό σας κήπο, ώστε να νοιώθετε ότι είστε μέσα στη φύση, όποτε το θελήσετε. Αν η Αφροδίτη σας, δεν δημιουργεί αρνητική όψη, η επιρροή του ταύρου στην ακμή του 4ου οίκου, προδιαγράφει ένα ευχάριστο, ήρεμο, αρμονικό και βολικό οικογενειακό περιβάλλον για τα τελευταία χρόνια της ζωής σας.

Δίδυμος

Η επιρροή των Διδύμων δείχνει ότι οι δεσμοί με την οικογένεια δεν είναι ιδιαίτερα δυνατοί. Με την πρώτη ευκαιρία, είσαστε έτοιμοι για έξοδο. Σας αρέσει να βρίσκεστε συνέχεια με κόσμο, αλλά όχι με τους ίδιους για πολύ μεγάλο διάστημα. Υπάρχει μια αρνητικότητα από μέρους σας στο να δημιουργήσετε στενούς δεσμούς και γερά θεμέλια. Συνήθως, ταξιδεύετε πολύ και αλλάζετε συχνά τον τόπο κατοικία σας. Σας αρέσει η επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας αλλά σε γενικές γραμμές είσαστε αυτό που λέμε με το ένα πόδι μέσα και το άλλο πόδι έξω από το σπίτι. Με την δυνατή επιρροή των Διδύμων προς τα τελευταία χρόνια της ζωής σας, πολλές ασαφή ιδέες που τυπικά αμφιταλαντεύονταν μέσα στο μυαλό σας πιθανά να διευκρινιστούν. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι η κλίση σας προς το γράψιμο ή άλλες υπαρκτές διανοητικές ιδέες αναπτύσσονται καθώς μεγαλώνετε. Η διανοητική αναζωογόνηση πολύ πιθανά να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Πολύ πιθανό να έχετε ή να αποκτήσετε μεγάλη βιβλιοθήκη στο σπίτι σας.

Καρκίνος

Η επιρροή του Καρκίνου δείχνει ένα απίστευτα συναισθηματικό δέσιμο με το σπίτι και τις οικογενειακές σχέσεις. Αφιερώνεστε στις οικογένειες σας, οι οποίες αποτελούν τις βάσεις στη ζωή σας. Οι Ρίζες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για εσάς καθώς είστε επηρεασμένοι από κληρονομικά πρότυπα και ευθύνες στη ζωή σας. Νοιώθετε το κάθε τι έντονα, είστε συναισθηματικοί, ευαίσθητοι και αρκετά ευάλωτοι σε ότι αφορά τα θέματα σπιτιού ή της οικογένειας. Είσαστε στενά συνδεδεμένοι με τις οικογενειακές παραδόσεις και ότι αφορά το σπίτι. Μπορεί να ήσασταν αρκετά προστατευτικοί απέναντι στους γονείς, και να είχατε υιοθετήσει ένα ρόλο ευθύνης προς αυτούς. Το ότι μπορεί να φύγατε αρκετά νωρίς από το πρώτο σας “καταφύγιο” δεν αναιρεί το παραπάνω. Δεδομένου ότι ωριμάζετε, υπάρχει μια αυξανόμενη ώθηση για το δικό σας καινούργιο “καταφύγιο”. Στο οικογενειακό περιβάλλον, η θετική φύση σας γίνεται βολική και μπορεί να είναι ευμετάβλητη.

Λέων

Η επιρροή του Λέοντα στο τέταρτο οίκο δίνει μια σημαντική έμφαση στο σπίτι. Η υπερηφάνεια και το εγώ χαρακτηρίζουν τη στάση σας απέναντι στο σπίτι και την οικογένειά σας. Θέλετε ένα σπίτι που να μοιάζει με κάστρο – ή το ίδιο εντυπωσιακό – καθώς έτσι θα υπερηφανεύεστε για το στάτους σας. Αν ήσασταν ιδιοκτήτης ενός σπιτιού, θα το θέλατε πιο πολύ για το γίγνεσθαι. Το να κατείχατε ένα κομμάτι γης θα σας έδινε την αίσθηση ότι αξίζετε περισσότερα σαν άνθρωπος. Αν ο χώρος που μένετε δεν αντανακλά το εγώ σας, είναι πιθανό να νοιώθετε μειονεκτικά. Τα άτομα με την ακμή του 4ου στο Λέοντα συνήθως είναι αυτοί που κυβερνούν το σπιτικό τους. Και στα δύο φύλα, αυτή η θέση δείχνει τον αρχηγό και αυτόν/ αυτή που παίρνει τις αποφάσεις.

Παρθένος

Η επιρροή της παρθένου στον 4ο οίκο, σας καθιστά ιδιότροπους και ιδιαίτερους γύρω από το σπίτι. Όλα έχουν τη θέση τους στο σπίτι σας. Η τελειοθηρία είναι στη φύση σας, και μπορείτε να κάνετε φασαρία και να γκρινιάζετε για παράλογα θέματα. Όπως οργανώνεται το σπίτι σας έτσι οργανώνετε και το γραφείο σας, για αυτό μπορείτε να κάνετε πολύ από την εργασία σας στο σπίτι. Οι περισσότεροι από εσάς, συχνά ακολουθούν επαγγέλματα που και το γραφείο τους αλλά και το εργαστήριο τους είναι στο σπίτι. Επίσης, πολλές φορές συνδυάζουν τις διάφορες (οικογενειακές) επισκέψεις με το οικονομικό κέρδος. Η διανοητική δυνατότητα που υπόσχεται αυτή η θέση μπορεί να καθυστερήσει μέχρι το τελευταίο τρίτο της ζωής σας. Η ιδιότροπη ποιότητα που χαρακτηρίζει τη νεαρή σας ηλικία, γίνεται πιο προσγειωμένη με ωριμάζετε. Γίνεται ευκολότερο για σας να ταξινομήσετε τις ιδέες και να εκφράσετε τις αναλυτικές ιδιότητες που λείπουν στα πρώτα έτη σας.

Ζυγός

Η επιρροή του Ζυγού στον 4ο οίκο σας, δηλώνει ότι αναζητάτε πάρα πολύ τις ρίζες σας. Στο σπίτι σας καλλιεργείτε την τέχνη, την ομορφιά, το ραφινάρισμα, τέλεια διακοσμημένα. Είσαστε συνδεδεμένοι με τα προσωπικά σας αντικείμενα, θέλετε να είστε εσείς αυτοί που θα διοικείτε το σπίτι και τα αποκτήματά σας. Το χρειάζεστε αυτό για τη συναισθηματική ασφάλειά σας. Θεωρείτε την οικογένεια μια συνεργασία και επιμένετε στην απόλυτη δικαιοσύνη για όλα τα μέλη του σπιτιού. Εμφανίζεστε πολύ ειρηνικοί και ήρεμοι, αλλά έως ότου πατήσετε γερά, θα περάσετε πολλές εσωτερικές ανησυχίες και αμφιταλαντεύσεις. Το σπίτι σας είναι το σημείο στο οποίο στηρίζεστε στη ζωή σας.

Σκορπιός

Η επιρροή Σκορπιού σε αυτό τον οίκο δηλώνει τα εξαιρετικά ισχυρά συναισθήματα για το σπίτι και την οικογενειακή ζωή. Ο Σκορπιός είναι ένα μυστικοπαθές ζώδιο, και θέματα σχετικά με την οικογενειακή ζωή θεωρούνται ιδιωτική υπόθεση. Υπάρχει μια ισχυρή πίστη και μια προστατευτική τάση προς τα οικογενειακά μέλη. Δεν σπαταλάτε τον καιρό σας και υπερασπίζεστε άμεσα την οικογενειακή σας ζωή όταν το θεωρείτε απαραίτητο. Σε αντάλλαγμα, απαιτείτε τον πλήρη σεβασμό και την πίστη των οικογενειακών μελών σας. Σε νεαρή ηλικία, πιθανά να επηρεαζόσασταν έντονα από το γονέα του αντίθετου φύλου. Αυτό το ζώδιο θέλει μια πλήρη πίστη, αφοσίωση και ελευθερία στο οικογενειακό περιβάλλον.

Τοξότης

Ο Τοξότης επηρεάζει τις υποθέσεις του σπιτιού δηλώνοντας μια ισχυρή τάση ελέγχου και κατεύθυνσης για τα οικογενειακά θέματα. Ο Δίας, ο πλανήτης της αισιοδοξίας και της επέκτασης, κυβερνά αυτήν την περιοχή του χάρτη σας. Αυτός ο πλανήτης φέρνει συχνά ένα μεγάλο, και υπερπολυτελή περιβάλλον. Τα ευρύχωρα και άνετα σπίτια είναι σημαντικά για εσάς. Θέλουν να υπάρχει πολύς χώρος για τα πράγματά τους στο σπίτι τους και να τα βλέπουν όλα στη θέση τους. Όπως είστε γενναιόδωροι με τις οικογένειές σας, έτσι είσαστε και με τους φιλοξενούμενούς σας. Ο στόχος σας στη ζωή είναι να κάνετε το σωστό για την οικογένειά σας λόγω μιας φιλοσοφικής αίσθησης ευθύνης. Η υποχρέωση προς την οικογένεια σας είναι μια από τις βασικές σας υποχρεώσεις για την οικογένεια σας. Κρατάτε υψηλή την έννοια της οικογενειακής ένωσης στην κοινωνία. Η ηθική είναι στις βαθύτερες ρίζες της φύσης σας. Με το Δία να κυβερνά το 4ο οίκο σας, τα τελευταία χρόνια της ζωής σας θα είναι πολύ ευεργετικά. Θα γίνεστε πλουσιότεροι καθώς θα μεγαλώνετε, και με υλικά αποκτήματα αλλά και πνευματικά.

Αιγόκερως

Όταν ο Αιγόκερος επηρεάζει τον 4ο οίκο σας, υπάρχει έντονη υπευθυνότητα στα θέματα σπιτιού και οικογένειας. Με τον Κρόνο να κυβερνά τον 4ο οίκο, τα ζητήματα της ασφάλειας μπορούν να είναι ύψιστης σημασίας καθώς υπάρχει επίσης φιλοδοξία που συνδέεται με αυτήν την τοποθέτηση. Είναι πιθανό να είστε πολύ συγκεκριμένοι για τον τρόπο που θα οργανώνετε το νοικοκυριό σας, θέλοντας όλα να είναι οργανωμένα και να τοποθετούνται στην θέση τους. Εξουσιάζετε το σπίτι σας με ένα πρακτικό και σοβαρό τρόπο. Είστε αυστηροί, με άκαμπτες και παραδοσιακές αρχές και με έναν υψηλό κώδικα ηθικής. Επιδεικνύετε επίσης μια στερεά αίσθηση της κοινοτικής συμμετοχής και δεν διστάζετε ποτέ να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Είναι πιθανό να πάρετε πολύ αυξημένες αρμοδιότητες για το τελευταίο τρίτο της ζωής σας.

Υδροχόος

Η επιρροή του Υδροχόου στο 4ο οίκο, δείχνει την έντονη τάση σας για την απεξάρτηση σας από το σπίτι. Η έντονη κινητικότητά σας δεν μπορεί να ταιριάξει με τις υποθέσεις του σπιτιού και της οικογένειας. Μπορεί να υπάρξουν πολλές εσωτερικές διαμάχες συνδεμένες με αυτήν την τοποθέτηση. Είναι πιθανό να βρείτε απαραίτητο κατά καιρούς να αλλάζετε τη διεύθυνσή σας, αν και δεν συμπαθείτε ιδιαίτερα την ιδέα της μετακίνησης. Το οικογενειακό περιβάλλον σας είναι διακριτικό, αλλά έχει κάτι το ασυνήθιστο. Έχετε πολλές πρωτοπόρες ιδέες και θέλετε τις πιο πρόσφατες καινοτομίες ως μέρος του τρόπου ζωής σας. Από το να πηγαίνετε στα σπίτια των φίλων σας, προτιμάτε να έρχονται εκείνοι στα δικά σας.

Ιχθύς

Η επιρροή των Ιχθύων στον 4ο οίκο δείχνει ένα συναισθηματικό δέσιμο με το σπίτι. Είσαστε συναισθηματικοί με την οικογένειά σας και είστε διατεθειμένοι να κάνετε θυσίες για αυτούς που αγαπάτε. Νοιώθετε έντονη την ανάγκη για οικογενειακή ειρήνη και γαλήνη. Ο Ποσειδώνας, ο πλανήτης του ιδεαλισμού και του φανταστικού, κυβερνάει αυτή την περιοχή του χάρτη. Είσαστε ευαίσθητοι ως προς το περιβάλλον του σπιτιού σας και γενικά ως προς το περιβάλλον. Θέλετε και έχετε ανάγκη ιδανικές καταστάσεις για το περιβάλλον σας. Αναζητάτε ένα περιβάλλον το οποίο θα σας δίνει τη δυνατότητα να ξεφύγετε από την πραγματικότητα της καθημερινής σας ζωής.

Astrology: The Ascendant and the sign on the cusp of the 12 houses.
Angles: Understanding Astrology – Astrology.com
The Fourth Astrological House – Subterraneous Place
Astrological houses in zodiacal signs

Ιουλία Ψαθά

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments