Η Lady Gaga, ή αλλιώς Stefani Joanne Angelina Germanotta, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 28/3ου του 1986. Η οικογένειά της έχει ιταλική καταγωγή, προφανώς με ισχυρές τις ρωμαιοκαθολικές καταβολές, οπότε ήταν και λογικό να την εγγράψουν εσωτερική σε ρωμαιοκαθολικό σχολείο θηλέων, παρά το γεγονός ότι η οικονομική τους επιφάνεια δεν επέτρεπε τέτοιου είδους «πολυτέλειες».

Την καλλιτεχνική της φλέβα την έδειξε από πολύ νωρίς, καθώς σε ηλικία 4 ετών ξεκίνησε το πιάνο, για να δημιουργήσει στην ηλικία των 13 την πρώτη της σύνθεση. Κατά τη διάρκεια της κατώτερης και μέσης εκπαίδευσης συμμετείχε σε μουσικές θεατρικές παραστάσεις του σχολείου, ενώ όπως λέει και η ίδια «ήταν προσηλωμένη στα μαθήματα, επιμελής, πειθαρχημένη, αλλά με κάποια ανασφάλεια». Παρ’ όλα αυτά, δεν παρέλειπε να προκαλεί με την εκκεντρική και προκλητική της συμπεριφορά. Στα 17 γράφτηκε στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, επιλέγοντας το τμήμα των Καλών Τεχνών (Tisch School of the Arts).

Εκεί της δόθηκε η δυνατότητα να καλλιεργήσει το μουσικό της ταλέντο, ενώ παράλληλα διεύρυνε τις γνώσεις της και σε θέματα πέραν της μουσικής, όπως π.χ. την τέχνη γενικότερα, τη θρησκεία, τα κοινωνικά ζητήματα και την πολιτική, με τις εργασίες που ήταν υποχρεωμένη να υποβάλλει. Εγκατέλειψε τη σχολή στο τέλος του 2ου έτους, αποφασισμένη να επικεντρώσει τις δυνάμεις της στην προώθηση της καριέρας της. Αρωγός στην προσπάθειά της υπήρξε ο πατέρας της, ο οποίος της δήλωσε πως μπορεί να την βοηθήσει καλύπτοντας τα ενοίκια ενός χρόνου, με τον όρο να επιστρέψει στη σχολή αν δεν τα κατάφερνε. «Άφησα την οικογένειά μου, νοίκιασα το φθηνότερο διαμέρισμα που μπορούσα και έτρωγα … σκ..ά, μέχρι να με ακούσει κάποιος», έχει δηλώσει. Για περίπου δυο χρόνια έκανε κάμποσες προσπάθειες για παραγωγή δίσκου και αρκετές πρόβες με την Stefani Germanotta Band (ένα συγκρότημα που έκανε με φίλους από τη σχολή), δίνοντας μπουρλέσκ παραστάσεις σε διάφορα μικρά κλαμπ της Νέας Υόρκης.

Μάλλον όμως βρισκόταν στο στοιχείο της, καθώς το εκκεντρικό αυτό είδος τής πήγαινε γάντι και αισθανόταν απελευθερωμένη όταν κρεμασμένη από έναν ιμάντα και ημίγυμνη, υπό τους ήχους των Black Sabbath τραγουδούσε για τον …στοματικό έρωτα. «Πήγα σε καθολικό σχολείο, αλλά στα υπόγεια κλαμπ της Νέας Υόρκης βρήκα τον πραγματικό μου εαυτό»… Πέρα από αυτό, είχε συμμετοχή σε διάφορες συναυλίες και έκανε διάφορες συνεργασίες, ενώ από το 2007 υιοθέτησε και το ψευδώνυμο Lady Gaga.

Η καριέρα της απογειώθηκε το 2008, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ The Fame και πήγε ακόμα πιο πάνω με το δεύτερο, το The Fame Monster. Εκατομμύρια σε πωλήσεις, αλλεπάλληλες περιοδείες σε όλο τον κόσμο, τεράστια αναγνώριση και οι διακρίσεις να πέφτουν βροχή.

Οι εμφανίσεις της έχουν έντονο το στοιχείο της υπερβολής και της προβοκάτσιας, είτε αυτές γίνονται για την προώθηση των δίσκων, είτε για βραβεύσεις, είτε για την υποστήριξη της κοινότητας των ομοφυλόφιλων. Η δε μουσική της είναι ένα κράμα επιρροών από τη ροκ και ποπ σκηνή, έτσι όπως αυτές εκφράστηκαν από τους D. Bowie, Madonna, Michael Jackson, Grace Jones και Gwen Stefani. Η μόδα προφανώς και αποτελεί βασικό συστατικό όχι μόνο για τις παρουσιάσεις και τα βιντεοκλίπ της, αλλά και γενικά για τη ζωή της. Θεωρεί μούσα της την Donatella Versace, ενώ η ίδια έχει το προσωπικό της creative time που επιμελείται την ενδυματολογική της εικόνα. Δεν κρύβει τις αμφισεξουαλικές της προτιμήσεις, απεναντίας δηλώνει πως αισθάνεται πολύ άνετα με αυτές, ενώ υποστηρίζει δυναμικά τις θέσεις των ομοφυλόφιλων.

Ένα ανήσυχο νιάτο

Στο ωροσκόπιό της ο Ήλιος βρίσκεται στον Κριό (έξαρση), ο ωροσκόπος στον Τοξότη και η Σελήνη στον Σκορπιό (πτώση), τονίζοντας έτσι το στοιχείο της Φωτιάς και του Νερού, που γενικά κυριαρχούν στο χάρτη της, ενώ είναι έκδηλη και η τάση προβολής με τον τονισμένο 1ο. Ο ενθουσιασμός δεν της λείπει, όπως και η μαχητικότητα. Το καινούργιο και πρωτοπόρο την συναρπάζουν, η προσωπικότητά της εκφράζεται με σθένος και επιδιώκει να είναι πρώτη. Θέλει να ζήσει τη ζωή της έντονα, να αναζητήσει, να εξερευνήσει, να βάζει στόχους και να προχωρά, ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού της η οικογένεια καταλαμβάνει μεγάλο μέρος. Δεν της αρέσουν οι μικροπρεπείς συμπεριφορές και το δίκαιο είναι για αυτήν αυτό που προέχει. Δεν αντέχει τους περιορισμούς και τους καθωσπρεπισμούς, ενώ δεν έχει και καμία δυσκολία στο να εκφραστεί με τρόπο που πολλοί θεωρούν γκροτέσκο.

Με τη Σελήνη στον Σκορπιό και στον 12ο, το πάθος και η μαχητικότητα μπορεί εύκολα να εκφράζονται με υπόγειο τρόπο, ενώ προστίθενται στο χαρακτήρα η αυστηρότητα και η κριτική (είτε απέναντι στους άλλους είτε στον ίδιο της τον εαυτό). Η εριστικότητα αυξάνεται, όπως όμως και η γοητεία, το άλλο (ή και το …ίδιο) φύλο έλκονται περισσότερο, ενώ αναδεικνύεται και η ανάγκη της απόσυρσης από καιρού εις καιρόν σε ήρεμα και απομονωμένα μέρη.

Οι τάσεις περιορισμού των πραγματικών συναισθημάτων γίνονται πιο ισχυρές, όπως επίσης και η διάθεση προσφοράς σε όσους θεωρεί ότι έχουν ανάγκη. Ο Ήλιος από τον 4ο συνηγορεί στη σημαντικότητα που η ίδια προσδίδει στην οικογένειά της, το τετράγωνό του όμως με τον Άρη μάλλον δείχνει ότι η επιρροή του πατρικού προτύπου δεν συντελέστηκε αβρόχοις ποσί. Η ενεργητικότητα, η ζωτικότητα και ο δυναμισμός εκτρέπονται σε εριστική διάθεση, καθώς ο εγωισμός ισχυροποιείται.

Ακόμα, η ροπή προς έναν ηδονιστικό τρόπο προσέγγισης των φυσικών απολαύσεων αποκτά περισσότερους πόντους και πολλές φορές κυριαρχεί. Το δε τετράγωνό του με τον Ποσειδώνα μπορεί να θεωρείται «ό,τι πρέπει» για έναν καλλιτέχνη, καθώς εξάπτει τη φαντασία, ευνοεί την καλλιτεχνική έκφραση και τη δημιουργικότητα, αλλά ευνοεί και τις τάσεις φυγής από την πραγματικότητα, όχι μόνον μέσω της τέχνης αλλά και μέσω των ουσιών, ενώ παράλληλα εδραιώνει την εκτίμησή μας για την ιδιαίτερη επιρροή της πατρικής φιγούρας και την εικόνα που έχει σχηματίσει για αυτήν.

Όπως η ίδια ή Lady Gaga έχει δηλώσει, μπορεί να σταμάτησε τη χρήση κοκαΐνης, αλλά συνεχίζει να καπνίζει «χόρτο», ιδίως όταν συνθέτει τραγούδια.

Ο Ερμής της βρίσκεται στους Ιχθύς, μια όχι και τόσο καλή θέση, στον 3ο και σε τετράγωνο με τον Ουρανό. Από τη μια, μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε ότι υπάρχει μια σοβαρή υποψία κάλυψης του κενού που δημιουργεί η απουσία του αέρινου στοιχείου, παρ’ όλο που η ζυγαριά γέρνει προς τη διαίσθηση περισσότερο, αλλά το τετράγωνο με τον Ουρανό περιπλέκει τα πράγματα.

Η φαντασία, η αντιληπτική ικανότητα και η πρωτοτυπία ενδυναμώνονται, όπως και η ανάγκη για αντισυμβατικές συμπεριφορές και avant garde καλλιτεχνικές εκφράσεις, τονίζονται τα ποιητικά και μουσικά ταλέντα, η συμπόνια και ο ουμανισμός στις κοινωνικές προσεγγίσεις, αλλά δυναμικό παρών δίνουν κι η εκκεντρικότητα, η παραξενιά, η ένταση, η πρόκληση, με την ανυπομονησία να διεκδικεί και αυτή ευμεγέθες κομμάτι από την πίτα.

Κρόνος, ο …ευεργέτης!

Λογικό είναι, λοιπόν, να σκεφτούμε πώς είναι δυνατόν ένα άτομο με τόσο προκλητικά αρνητικές όψεις και θέσεις πλανητών σε γωνιακούς οίκους (1ο-4ο) καταφέρνει να δαμάσει την οργιώδη φαντασία του, πώς γίνεται και μετουσιώνονται σε πράξη ο οραματισμός και η έμπνευση;

Πώς η εκκεντρικότητα δεν εκτρέπεται σε γραφικότητα; Η απάντηση βρίσκεται, κατ’ εμέ, στον αποδιοπομπαίο τράγο του ζωδιακού, τον Κρόνο. Αρχικά να θυμηθούμε ότι αν και εκ πρώτης όψεως είναι ασύμβατη η θέση του περιοριστικού Κρόνου στον αισιόδοξο και «έξω καρδιά» διανοούμενο Τοξότη, δεν μπορούμε παρά να παραδεχθούμε ότι η διάθεση για μάθηση πρέπει να είναι οργανωμένη και πειθαρχημένη προκειμένου να αποδώσει. Επίσης, οι φιλοσοφικές αναζητήσεις δεν πρέπει να είναι ανερμάτιστες ούτε και να κινούνται στη σφαίρα της ασάφειας που δημιουργεί το απέραντο, προκειμένου να αποτελούν διαρκές εφαλτήριο βελτίωσης και προόδου.

Εξετάζοντας στη συνέχεια τη σύνοδό του με τον ωροσκόπο, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο νου είναι η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα που επιδεικνύει το άτομο, μαζί με μια μάλλον υπερβολική αίσθηση του καθήκοντος για την επίτευξη των στόχων, σε συνδυασμό με τον λεπτομερή και σωστό προγραμματισμό των κινήσεων, την υπομονή και επιμονή.

Μπορεί βέβαια, κατά καιρούς, να υποδαυλίζει τάσεις καταθλιπτικές ή ανησυχίας και φόβου, αλλά προικίζει το άτομο και με το απαραίτητο σθένος που απαιτείται προκειμένου να αντεπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες που καλείται να αντιμετωπίσει. Ακόμα και τα δύσκολα ή στερημένα πρώτα χρόνια της ζωής, έτσι όπως παραδοσιακά λέγεται ότι δείχνει η σύνοδος αυτή, συνήθως λειτουργούνε θετικά στη διαμόρφωση μιας ισχυρής προσωπικότητας που έχει μάθει από τη μικρή ηλικία τι σημαίνει αγώνας για τη ζωή και την επιτυχία. Δημιουργούνται έτσι συνθήκες μέσα από τις οποίες το άτομο «ανδρώνεται» δια πυρός και σιδήρου, οι βάσεις όμως στις οποίες χτίζει το μέλλον του είναι στέρεες και υπόσχονται σταθερά ανοδική πορεία, καταξίωση και επιτυχία –έστω και αργά.

Χωρίς την παρουσία του Κρόνου στον ωροσκόπο, το τετράγωνο του Δία (που είναι και κυβερνήτης του 1ου) με τον ωροσκόπο ενδέχεται να …ξεχείλωνε ακόμα περισσότερο την ήδη «ελαστική» ηθική, το «εγώ» θα ήταν υπερτροφικό, η σημασία στις λεπτομέρειες ουσίας θα ήταν άγνωστη έννοια, η αυτοπειθαρχία θα είχε πάει περίπατο, ενώ ακόμα και οι ενδυματολογικές της επιρροές θα ταίριαζαν περισσότερο σε γελωτοποιό παρά σε πρωτοποριακό καλλιτέχνη.

Η δε σύνοδος του Άρη με τον Ποσειδώνα με το τετράγωνό της στον Ήλιο, αν δεν υπήρχε και το αντίστοιχο τρίγωνο του Κρόνου με αυτόν, μάλλον δεν θα έβρισκε διέξοδο και στις τέχνες, οι παραξενιές, οι εξαπατήσεις και η αδυναμία θα κυριαρχούσαν, ενώ ο κατάλογος των απαγορευμένων ουσιών που θα λάμβανε θα γέμιζε μια πυκνογραμμένη κόλλα Α4.

Φυσικά, δεν είναι μόνο ο Κρόνος που «μαζεύει τα ασυμμάζευτα». Η Σελήνη, παρά το «τοπίο στην ομίχλη» που της έλαχε για σπίτι (12ος), σχηματίζει ένα ωραιότατο τρίγωνο με τον Ερμή (κυβ. 10ου στον 3ο) και ένα υποστηρικτικό εξάγωνο με το MC.

Έτσι έχουμε έναν θετικότατο συνδυασμό που παρακινεί την εξυπνάδα (και ενίοτε την πονηριά) να εκφραστεί με εποικοδομητικούς τρόπους σε θέματα που αφορούν το κοινό και την ψυχαγωγία μέσω της τέχνης, ενώ παράλληλα υποδεικνύει ισχυρή μνήμη, ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης, κατανόησης των προβλημάτων των άλλων, άτομο που μπορείς να του εμπιστευθείς τον πόνο σου, ενώ ενυπάρχει και η υπόσχεση της ψυχικής πληρότητας χάρη στη δύναμη που προσφέρει το αίσθημα της ασφάλειας, το οποίο χτίστηκε αργά αλλά σταθερά.

Για τις ιδιαίτερες προτιμήσεις της στα ερωτικά θέματα, απλώς μπορούμε να κοιτάξουμε τον χρωματισμό της Αφροδίτης της από τον Κριό και το ενάμιση τετράγωνό της στον Κρόνο, την όψη της με τον ιδιόρρυθμο Ουρανό από τον 1ο, τον κυβερνήτη του 5ου Άρη, τη θέση του και τις όψεις του. Φυσικά, αυτές οι όψεις δεν αποτελούν κανόνα για κάθε ωροσκόπιο, απλώς εδώ «κουμπώνουν» και με όσα έχει η ίδια δηλώσει.

Ο Β.Δ. στον 5ο οίκο υποδεικνύει ότι απώτερος σκοπός του ατόμου είναι η πραγματοποίηση των φαντασιώσεών του χωρίς να χαθεί στην άβυσσό τους –πράγμα που σημαίνει πως τα πόδια πρέπει να είναι στερεωμένα καλά στη γη. Ο Β.Δ. της Stefani Germanotta βρίσκεται στον Ταύρο, τουτέστιν το τραγούδι και η μουσική ήταν η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσε να κάνει, προκειμένου να αισθανθεί πληρότητα ως προσωπικότητα, αν συνυπολογίσουμε και το τρίγωνο του Β.Δ. με Άρη-Ποσειδώνα. Και αν κάποιος θεωρεί ότι η Stefani θα αποτελέσει μια ακόμη περίπτωση διάττοντος αστέρα, ο Κρόνος της θα φροντίσει να τον διαψεύσει…

 

Δημήτρης Μέλλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here