0 0 votes
Article Rating

Το Survivor έχει κυριαρχήσει στο φετινό τηλεοπτικό τοπίο καταγράφοντας ιστορικά ποσοστά τηλεθέασης.  Που οφείλεται όμως η πρωτοφανής φετινή επιτυχία για ένα τηλεοπτικό show που έχει επαναληφτεί πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες σε όλο τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα; Υπάρχει άραγε συνταγή για επιτυχία στην τηλεόραση; Και η επιλογή του κατάλληλου χρόνου για την πρεμιέρα είναι άραγε τόσο σημαντική για την πορεία της εκπομπής; Λογικά ερωτήματα στα οποία η αστρολογία μπορεί να μας δώσει κάποιες απαντήσεις.

Ο χάρτης της πρεμιέρας του Survivor είναι ο ακόλουθος

Έχουμε λοιπόν τα παρορμητικά ζώδια στις γωνίες του χάρτη με τον Ζυγό στον Ωροσκόπο. Ο έντονα εξωστρεφής χαρακτήρας του χάρτη φαίνεται και από τη θέση έξι παραδοσιακών πλανητών (σε σύνολο επτά) σε ζώδια της Φωτιάς και του Αέρα. Μοναδική εξαίρεση η Σελήνη στη Παρθένο και τον 12ο οίκο που εμφανίζεται σαν παραφωνία στην οποία θα αναφερθούμε ξεχωριστά.

Ο Ήλιος αλλά και  ο Ερμής, πλανήτης της επικοινωνίας, βρίσκονται στον Υδροχόο και τον 5ο οίκο της διασκέδασης, όπως αρμόζει σε μια τηλεοπτική εκπομπή. Παραδοσιακός κυβερνήτης του Υδροχόου, άρα και του 5ου οίκου, είναι ο Κρόνος στον Τοξότη και τον 3ο οίκο της επικοινωνίας. Μια ακόμα πολύ ταιριαστή θέση για μια εκπομπή που μας μεταφέρει στο μακρινό Άγιο Δομίνικο. Αλλά και ο μοντέρνος κυβερνήτης του Υδροχόου, ο Ουρανός, έχει ιδιαίτερα δυναμικό χαρακτήρα στον Κριό και τον γωνιακό, 7ο οίκο.

Κυβερνήτης του Κρόνου και του 3ου οίκου είναι ο Δίας, στο Ζυγό και τον 1ο οίκο που με την αντίθεση του με τον Ουρανό και το τετράγωνο με τον Πλούτωνα σχηματίζει το Ταυ- τετράγωνο στα παρορμητικά ζώδια που είναι ο πιο δυναμικός σχηματισμός πλανητών για όλη τη φετινή χρονιά. Η ανάδρομη κίνηση του Δία κάνει συγκλίνουσα την αντίθεση με τον Ουρανό δίνοντας μεγαλύτερη ισχύ σε μια όψη με έντονο το στοιχείο του απρόβλεπτου σε υπερβολικές δόσεις.

Σ’ ένα τηλεοπτικό show που προβάλει τόσο πολύ το δυναμισμό των παικτών έχει ιδιαίτερη σημασία ο Άρης που στην περίπτωση μας είναι κυρίαρχος στον Κριό σε σύνοδο με την Αφροδίτη, κυβερνήτη του Ωροσκόπου. Η Αφροδίτη είναι παραδοσιακά σε αδυναμία στο Κριό, μια θέση που δείχνει ότι το θηλυκό πρότυπο της εκπομπής είναι αυτό της γυναίκας «πολεμίστριας», πολύ μακριά από την γκλάμουρ εμφάνιση που καταρχήν θα υποθέταμε με τον Ωροσκόπο στο Ζυγό.

Ο 7ος οίκος, των «σημαντικών άλλων» είναι ιδιαίτερα τονισμένος στον χάρτη. Στην περίπτωση μια εκπομπής, οι «σημαντικοί άλλοι» δεν είναι παρά οι τηλεθεατές, το ανώνυμο κοινό στο οποίο η εκπομπή απευθύνεται και με το οποίο, απ’ ότι φαίνεται έχει χτίσει μια πολύ ισχυρή σχέση. Ο 7ος οίκος είναι και οίκος των «προβολών» όπου προβάλουμε στους άλλους πράγματα που δυσκολευόμαστε να δούμε στον εαυτό μας. Πολύ σημαντικός οίκος λοιπόν, για μια εκπομπή που φτιάχνει «ήρωες» οι οποίοι οφείλουν να μην έχουν καμία σχέση με την καθημερινότητα μας.

Σημαντικός είναι βέβαια και ο 5ος οίκος, ο κατεξοχήν οίκος μιας «ψυχαγωγικής» εκπομπής. Εκτός από την παρουσία Ήλιου και Ερμή, στον οίκο αυτό βρίσκονται επίσης ο Κλήρος της Τύχης, του «θησαυρού» μας και ο Νότιος Δεσμός της Σελήνης, του εύκολου δρόμου που μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα. Στον 5ο οίκο αλλά στους Ιχθείς, το κατεξοχήν ζώδιο με τάσεις φυγής από την πραγματικότητα.

Στους Ιχθείς είναι βέβαια και ο Ποσειδώνας που στον χάρτη μας βρίσκεται πάνω στην ακμή του 6ου οίκου, της υπηρεσίας. Για την περίπτωση μια εκπομπής, ο 6ος οίκος είναι ο οίκος όλων αυτών που δουλεύουν πίσω από τις κάμερες για να μας μεταφέρουν την εικόνα την οποία βλέπουμε. Με τον Ποσειδώνα πάνω στην ακμή του οίκου φαίνεται ότι κάνουν πολύ καλή δουλειά στο να δημιουργήσουν ένα όμορφο παραμύθι.

Είναι όμως ώρα να δούμε και τη Σελήνη, που όπως είπαμε και στην αρχή αποτελεί παραφωνία στο σύνολο του χάρτη. Σ’ ένα χάρτη με έντονη εξωστρέφεια, η Σελήνη βρίσκεται στην ταπεινή Παρθένο και στην «εξορία» του 12ου οίκου. Είναι μάλιστα στην τελευταία μοίρα της Παρθένου, κενή πορείας. Στην πολιτική αστρολογία και σ’ ένα χάρτη κράτους, η Σελήνη συμβολίζει τον απλό λαό. Κατ’ αναλογία, στον χάρτη του συγκεκριμένου  τηλεοπτικού show η Σελήνη θα μας δείξει την κατάσταση των παικτών. Για την ακρίβεια, την πραγματική κατάσταση των παικτών κι όχι τους ήρωες με τους οποίους ταυτιζόμαστε στον 7ο οίκο. Ήρωες που ουσιαστικά είναι δικές μας προβολές.

Η Σελήνη λοιπόν είναι στην προσγειωμένη και πολυμήχανη Παρθένο, όπως οφείλουν να είναι οι παίκτες για να καταφέρουν να «επιβιώσουν» στην απομόνωση του Άγιου Δομίνικου ή του 12ου οίκου. Κάτω από την κυριαρχία του Ερμή, στην ακμή του 5ου οίκου, είναι δοσμένοι στη διασκέδαση των τηλεθεατών. Τελευταία όψη που σχημάτισε η Σελήνη είναι ένα τετράγωνο με τον Κρόνο.

Ο Κρόνος, λόγω χαρακτήρα αλλά και θέσης στον 3ο οίκο / Τοξότη,  είναι η παραγωγή της εκπομπής. Μπορούμε λοιπόν να υποθέσουμε ότι ίσως υπήρξαν κάποιες συγκρούσεις των παικτών με την παραγωγή, που όμως έχουν μείνει πίσω. Όχι ότι η παραγωγή είχε καμιά ανάγκη: ο Κρόνος είναι σε μικτή αμοιβαία υποδοχή με το Δία και στην κορυφή ενός «μικρού τριγώνου» με Δία και Ήλιο. Αλλά και η Σελήνη είναι κυβερνήτης του Μεσουρανήματος, κάτι που αφορά κυρίως τον τελικό νικητή του show. Οι υπόλοιποι παίκτες θα αρκεστούν στην πρόσκαιρη δημοσιότητα της συμμετοχής.

Ο ανταγωνισμός για «επιβίωση» (με όσα εισαγωγικά θέλει να βάλει ο καθένας) των παικτών του Survivor είναι πολύ διαφορετικός από τον πραγματικό αγώνα επιβίωσης που έχει γίνει καθημερινότητα για πολλούς από τους συνανθρώπους μας. Αλλά κανένας τηλεθεατής δεν ανοίγει την τηλεόρασή του για να δει όλα όσα βλέπει στην καθημερινότητά του. Αυτό δεν είναι σημερινό φαινόμενο αφού πάντα έτσι ήταν. Χιλιάδες χρόνια πριν οι θεατές πήγαιναν στα αρχαία θέατρα για να δουν τους ηθοποιούς να «ποιούν ήθος» ενσαρκώνοντας μυθικούς ήρωες και τραγικούς βασιλιάδες στις μεγάλες μάχες που έδωσαν με τα πάθη και τη μοίρα τους.

Οι εποχές αλλάζουν, συχνά αλλάζουν και τα ιδανικά μιας κοινωνίας. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η ανάγκη του κόσμου για πρότυπα. Για τους ήρωες εκείνους στους οποίους θα προβάλει όλα όσα θα ήθελε να ζήσει. Ρόλος της τηλεόρασης είναι να προσφέρει, όπως και να διαμορφώνει τα πρότυπα αυτά.

Ολοκληρώνοντας λοιπόν την αναφορά μας στον πρωταθλητή της φετινής τηλεοπτικής σαιζόν, μπορούμε να συνοψίσουμε το τι χρειάζεται, από αστρολογικής πλευράς, για μια επιτυχημένη εκπομπή δράσης. Τα παρορμητικά ζώδια στις ακμές και οι πλανήτες σε ζώδια της Φωτιάς και του Αέρα εξασφαλίζουν τον έντονα δυναμικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα που χρειαζόμαστε. Έμφαση στον 3ο οίκο της επικοινωνίας, τον 5ο οίκο της διασκέδασης και τον 7ο οίκο όπου το τηλεοπτικό κοινό θα ταυτιστεί με τους ήρωες που θα του παρουσιάσουμε.  Όταν αναφερόμαστε στους οίκους, φυσικά περιλαμβάνουμε και τους κυβερνήτες τους που πρέπει να είναι σε ισχυρές θέσεις.

Στο λογικό αλλά υποθετικό ερώτημα «μα καλά, αν η εκπομπή είχε ξεκινήσει σε διαφορετική ώρα δεν θα είχε τόση επιτυχία;» κανείς δεν μπορεί να δώσει με σιγουριά την απάντηση αφού ποτέ δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να γυρίσουμε το χρόνο πίσω και να ξεκινήσουμε την εκπομπή σε κάποια άλλη ώρα για να δούμε τι θα συμβεί. Στο επίσης λογικό ερώτημα «αν για μια εκπομπή επιλέξουμε τον τέλειο αστρολογικό χάρτη αλλά σαν παραγωγή, σενάριο, ηθοποιούς κλπ είναι χάλια, θα έχει επιτυχία;» μπορούμε με σχετική σιγουριά να πούμε ότι όχι, δεν πρόκειται να έχει επιτυχία (σχετική σιγουριά γιατί το κοινό είναι απρόβλεπτο και το τι θα πει χάλια σενάριο, παραγωγή κλπ  είναι επίσης σχετικό).

Ένας «καλός» αστρολογικός χάρτης δεν αποτελεί ποτέ εγγύηση επιτυχίας, ούτε σε εκπομπή, ούτε και σ’ έναν άνθρωπο προσωπικά. Έστω κι έτσι όμως, όταν έχουμε φαινόμενα σαν το Survivor είναι χρήσιμο να βλέπουμε πως η συμπεριφορά του κόσμου πάνω στη γη συντονίζεται με την «ουράνια μηχανική». Έτσι, κοιτάζοντας τον ουρανό μέσα από το πρίσμα της αστρολογίας μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη κατανόηση για το τι συμβαίνει πάνω στη γη. Αυτό είναι ένα βήμα για μια πιο συνειδητή ζωή, πιθανότατα με λιγότερο χρόνο μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες.

 

Δημήτρης Αντωνιάδης

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments