0 0 votes
Article Rating

Η Σημασία του Ηλιοσεληνιακού διπόλου. Όπως και σε έναν απλό χάρτη έτσι και στην ανάλυση μεταξύ δύο ανθρώπων ή περισσότερων εύρεση και η κατανόηση της λειτουργίας του ηλιοσεληνιακού διπόλου καθώς και ο τρόπος που σχετίζεται αυτό με το ηλιοσεληνιακό δίπολο ενός άλλου ατόμου είναι πρωτεύουσας σημασίας. Ο λόγος είναι γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορούμε να καταλάβουμε τι αναζητά και τι θέλει το άτομο σε ένα πολύ βαθύ επίπεδο.

Αν ο Ήλιος (η πρωταρχική μας δηλαδή ενέργεια) και η Σελήνη (ο πλανήτης που συμβολίζει τις ψυχολογικές ανάγκες μας) δεν είναι σε καλή σχέση με τον Ήλιο και τη Σελήνη ενός άλλου ατόμου, τότε σε ένα μεγάλο βαθμό οποιαδήποτε προσπάθεια για συνεννόηση και κατανόηση είναι αποτυχημένη.

Ο λόγος για τον οποίο είμαστε τόσο «φαταλιστές» σε αυτό το επίπεδο και δεν δεχόμαστε τις γνωστικές και προσωποκεντρικές τεχνικές που έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο στην κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων είναι ότι και ο Ήλιος και η Σελήνη είναι στοιχεία στο χάρτη μας που δεν διαπραγματευόμαστε και δεν μπορούμε καθόλου εύκολα να παραμερίσουμε. Αν λοιπόν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στα Φώτα, τότε μόνο πολύ ισχυρές όψεις με τους άξονες του χάρτη του καθενός και με το δίπολο του Αφροδίτης-Άρη μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι τα άτομα μπορούν να κάνουν μία καλή σχέση –είτε αυτή είναι ερωτική ή απλώς φιλική ή και επαγγελματική.

Το ηλιοσεληνιακό δίπολο σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό είναι μία μορφή ταυτότητάς μας και αν κάποιος δεν την σεβαστεί μας κάνει να νιώθουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό ακυρωμένοι. Φανταστείτε ένα άτομο με Σελήνη στους Ιχθείς –που είναι ιδιαίτερα συναισθηματικό αλλά και ιδιαίτερο στη συμπεριφορά του– να πρέπει να σχετιστεί με κάποιον που έχει, για παράδειγμα, τη Σελήνη στους Διδύμους. Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι ότι οι Δίδυμοι δεν είναι ικανοί να νιώσουν συναίσθημα αλλά σίγουρα η συναισθηματικές τους ανάγκες είναι πολύ διαφορετικές από ένα πρόσωπο που έχει τη Σελήνη του στους Ιχθείς.
Φανταστείτε από την άλλη ένα άτομο να έχει τον Ήλιο του στον Κριό και το άλλο άτομο τον Ήλιο του στους Διδύμους, πόσο ωραία θα μπορέσει ο Κριός να υποστηρίξει την τάση για να γνωρίσει νέα πράγματα ο Δίδυμος και πόσο περήφανος θα νιώσει ο Κριός, έχοντας δίπλα του ένα πρόσωπο όπως ο Δίδυμος που τον αφήνει να έχει τον ηγετικό ρόλο;

Έπειτα όμως πρέπει να δείτε και τη σχέση που υπάρχει μεταξύ του Ήλιου του ενός προσώπου και τη Σελήνη του άλλου, γιατί αν είναι σε αρνητική όψη, για παράδειγμα, τότε θα έχουμε ένα βασικό πρόβλημα κατανόησης των συναισθηματικών αναγκών του ατόμου με τον Ήλιο και από την άλλη ο κάτοχος της Σελήνης θα έχει πρόβλημα μιας και δεν θα μπορεί να υποστηρίξει και να βοηθήσει το άλλο το άτομο να εκπληρώσει το Εγώ του. Έτσι σταδιακά μέσα σε αυτή τη σχέση αυτό που θα προκληθεί είναι συναισθηματικές εντάσεις και προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα επειδή δεν θα μπορούν να επιλυθούν αναγκαστικά θα γίνουν μετέπειτα θυμός –κάτι που στο τέλος θα δημιουργήσει κατάσταση που θα οδηγήσει στο χωρισμό.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, τέλος, τον χρυσό κανόνα για μία επιτυχημένη σχέση, που δεν είναι άλλος από το να πρέπει μεταξύ του ηλιοσεληνιακού διπόλου τους ενός και του ηλιοσεληνιακού διπόλου του άλλου να υπάρχει έστω και μία όψη πτολεμαϊκή. Αυτό θα βοηθήσει σε μία σχέση ακόμη και μέσα από εντάσεις να υπάρχει μια ουσιαστική και πραγματική διαδραστικότητα. Αν δεν υπάρχει έστω και μία όψη, τότε υπάρχουν σοβαρά προβλήματα συσχέτισης, η διαδραστικότητα δεν θα υφίσταται, οπότε και μπορεί, αν δεν υπάρχουν πολλοί δυνατοί παράγοντες από τα ωροσκόπια ως σύνολο, να οδηγηθούν σε χωρισμό.

Μία σχέση πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι εξυπηρετεί έναν σκοπό –είτε είναι αισθηματική, είτε φιλική, είτε απλά επαγγελματική. Αυτός ο σκοπός μπορεί να είναι πολύ απλός, ή ρομαντικός, ή μπορεί να είναι απλώς κάποιο υλικό κέρδος. Με την έλλειψη όψεων μεταξύ του ηλιοσεληνιακού διπόλου των δύο ατόμων χάνεται αυτός ακριβώς ο σκοπός, η θέλησή τους δηλαδή να έχουν μαζί κάποιον κοινό σκοπό.

Ο Ήλιος στα ζώδια 

Ο Ήλιος είναι πολύ σημαντικός στο χάρτη μας γιατί μας αποκαλύπτει την ενέργεια που έχει ένα ωροσκόπιο και σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό την αίσθηση του Εγώ μας.

ΗΛΙΟΣ ΣΤΟΝ

ΚΡΙΟ: Τα άτομα έχουν πολύ μεγάλη και παρορμητική ενέργεια. Σκοπός τους είναι να ηγηθούν σε μία σχέση ή σε μία ομάδα. Τους ενδιαφέρει να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις και δεν θέλουν να τους περιορίζουν. Προτιμούν την πράξη από την ανάλυση και από την αναμονή. Πρόκειται για άτομα που συνήθως δεν κρατούν κακία αλλά μπορούν να έχουν ξαφνικό θυμό. Όταν είναι ερωτευμένοι εκφράζουν το εγώ τους παθιασμένα.ΤΑΥΡΟ: Είναι άτομα σταθερά και κυρίως δεν θέλουν πολύ μεγάλες αλλαγές. Ως σκοπό τους έχουν πάντα την ηρεμία και την χαλάρωση και εκνευρίζονται από τις βιαστικές κινήσεις. Θεωρούν ότι όλα μπορούν να γίνουν στο χρόνο τους. Είναι ιδιαίτερα υπομονετικοί και αισθησιακοι. Τους ενδιαφέρουν οι σωματικές απολαύσεις. Όταν είναι ερωτευμένοι εκφράζουν το εγώ τους μέσα από πράξεις.

ΔΙΔΥΜΟΥΣ: Μεταβλητά άτομα που τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα η εναλλαγή. Σκοπός τους η ανακάλυψη, συλλογή και μεταβίβαση πληροφοριών. Προτιμούν να μην είναι αυτοί που θα πάρουν αποφάσεις αλλά θα κάνουν συνήθως το δικό τους. Βιαστικοί από τη φύση τους. Ιδιαίτερα εγκεφαλικοί, τους ενδιαφέρει πρώτα να ενθουσιαστούν και να μιλήσουν και έπειτα να μπουν στο πρακτικό κομμάτι –το οποίο και αποφεύγουν μόνιμα. Όταν είναι ερωτευμένοι εκφράζουν το εγώ τους μέσα από την ομιλία και την συνεχόμενη εναλλαγή καταστάσεων.

ΚΑΡΚΙΝΟ: Ανασφαλή άτομα αλλά και παρορμητικά. Ιδιαίτερα ευαίσθητα και ρομαντικά. Τους ενδιαφέρει η προσωπική τους και οικογενειακή τους ασφάλεια. Θα πάρουν αποφάσεις οι οποίες θα υποστηρίζουν την ασφάλειά τους και την οικογένειά τους. Είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αποφάσεις τους. Συνήθως έχουν μία ιδιαίτερα στενή σχέση με την μητέρα τους. Όταν είναι ερωτευμένοι εκφράζουν την αγάπη τους μητρικά και προστατευτικά.

ΛΕΟΝΤΑ: Ιδιαίτερα εγωιστικά και ενθουσιώδη άτομα. Είναι ρομαντικοί αλλά και εγωπαθείς. Δεν τους ενδιαφέρουν οι αλλαγές αλλά τους απασχολεί το φαίνεσθαι. Ιδιαίτερα μαγευτικοί, τους απασχολεί πολύ η εικόνα τους προς τα έξω. Έχουν την τάση να θέλουν να είναι σημαντικοί για τους γύρω τους. Θέλουν αυτοί να παίρνουν τις αποφάσεις. Την αγάπη τους σε μία σχέση θα την δείξουν με μεγαλόστομες εκφράσεις και δώρα.

ΠΑΡΘΕΝΟ: Ιδιαίτερα αναλυτικοί, με ιδιαίτερες ανασφάλειες γύρω από τον ίδιο τους τον εαυτό. Δεν ρισκάρουν εύκολα και προτιμούν τον δύσκολο δρόμο. Τους απασχολεί η τάξη και η ανάλυση των θεμάτων. Θα πάρουν αποφάσεις ύστερα από ιδιαίτερη σκέψη και θα θελήσουν να πάρουν τον τομέα της παραγωγής ή των σχέσεων με υφιστάμενους. Σε μία αισθηματική σχέση θα εκφράσουν την αγάπη τους μέσα από απλά και καθημερινά πράγματα.

ΖΥΓΟ: Αναποφάσιστοι και γοητευτικοί. Τους έλκει η ομορφιά και προσπαθούν να έχουν την αρμονία γύρω τους. Καλλιτεχνικοί και ιδιαίτερα δίκαιοι, δυσκολεύονται πάρα πολύ να πάρουν αποφάσεις και κυρίως να τις στηρίξουν. Επικοινωνιακά άτομα, ψάχνουν πάντα για κάποιον συνεργάτη. Σε μία αισθηματική σχέση θα θελήσουν κυρίως να εκφράσουν την αγάπη τους με ρομαντισμό και την επικοινωνία.

ΣΚΟΡΠΙΟ: Κρυψίνοες και απόλυτοι άνθρωποι. Θα αφήσουν την αρχηγία σε κάποιον άλλον αλλά αυτοί θα κινούν τα νήματα από πίσω. Αργούν να πάρουν αποφάσεις και βασίζονται περισσότερο στο ένστικτο και στα συναισθήματά τους παρά στη λογική. Δεν τους απασχολεί τι θα πουν οι άλλοι για αυτούς και υποτιμούν την λεκτική επικοινωνία. Στον αισθηματικό τομέα θα εκφράσουν την αγάπη τους μέσα από το sex και την απόλυτη αγάπη και αφοσίωση.

ΤΟΞΟΤΗ: Ελεύθεροι και πνευματικοί. Άνθρωποι που θέλουν να αλλάζουν παραστάσεις και να μην βαριούνται μέσα από την καθημερινότητα. Δεν θέλουν να τους περιορίζουν και στις αποφάσεις τους είναι γρήγοροι και απόλυτοι. Θεωρούν ότι μόνο αυτοί έχουν δίκαιο. Είναι άτομα που είναι ευχάριστα και θέλουν έναν σύντροφο να μοιράζονται τις στιγμές τους (ή φίλο). Σε μία αισθηματική σχέση είναι τα άτομα τα οποία θα εκφράσουν τον έρωτά τους μέσα από την επικοινωνία και τις εναλλαγές.

ΑΙΓΟΚΕΡΩ: Ώριμοι και κατασταλαγμένοι άνθρωποι. Τους ενδιαφέρει σε έναν μεγάλο βαθμό η επιτυχία τους στο κοινωνικό σύνολο. Απαιτούν το σεβασμό και δεν κάνουν ακραίες πράξεις. Προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να έχουν ηγετική θέση ή να παίζουν κάποιο σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις. Συντηρητικοί στην καθημερινότητα τους. Σε μία σχέση θα εκφράσουν την αγάπη τους μέσα από την πίστη τους και την αφοσίωσή τους.

ΥΔΡΟΧΟΟ: Ιδιαίτεροι και επαναστάτες άνθρωποι. Είναι τα άτομα που πολλοί δύσκολα θα αποδεχτούν το συνηθισμένο και είναι ιδιαίτερα απόλυτοι στα πιστεύω τους. Ιδιαίτερα φιλικοί, τους απασχολεί περισσότερο να περνούν καλά με αγαπημένα τους πρόσωπα πάρα να αναλώνονται σε προβληματικές σχέσεις. Όταν πάρουν μία απόφαση τους είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν. Την αγάπη τους για ένα πρόσωπο την εκφράζουν με την απεριόριστη ελευθερία και εμπιστοσύνη που δίνουν στο άτομο που είναι μαζί τους.

ΙΧΘΕΙΣ: Ιδιαίτερα συναισθηματικοί, ρομαντικοί και εύθραυστοι. Συνήθως επιλέγουν να διαφύγουν από την καθημερινότητα γιατί τους είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστούν. Καλλιτεχνικές φύσεις, επιλέγουν να θυσιαστούν ή να προσφέρουν μέσα από ατομική προσπάθεια η ομάδα. Δεν είναι τα άτομα που θα πάνε καλά σε πρακτικά ζητήματα. Θα εκφράσουν την αγάπη τους μέσα από έντονη ρομαντική και συναισθηματική φόρτιση έως και εξάρτηση.

Η Σελήνη στα ζώδια 

Η Σελήνη είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας γιατί μέσα από αυτήν κατανοούμε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό τις ανάγκες ενός ατόμου. Όπως καταλαβαίνετε, το καθένα από τα δύο άτομα που σχετίζονται έχει διαφορετικές ανάγκες να καλύψει και αν δεν μπορούν να τις αναπληρώσουν μεταξύ τους ή βλέπουν τελείως διαφορετικά τον κόσμο, τότε τους είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουν μαζί.

Η ΣΕΛΗΝΗ ΣΤΟΝ

ΚΡΙΟ: Το άτομα ως βασικότερη ανάγκη έχουν να είναι στην νο1 θέση. Απαιτούν από το περιβάλλον τους να είναι πάντα μπροστά και δύσκολα δέχονται ότι κάνουν λάθος. Αν κάποιος τους συμπεριφερθεί με αγένεια ή θελήσει να τους δείξει ότι δεν είναι οι κατάλληλοι ηγέτες, είναι ικανοί να προχωρήσουν σε έντονους διαξιφισμούς.ΤΑΥΡΟ: Η βασικότερη ανάγκη αυτής της Σελήνης είναι η οικονομική και αισθηματική ασφάλεια. Δυστυχώς, κάποιες φορές αυτά τα άτομα είναι τόσο πολύ προσκολλημένα στην ύλη που είναι ικανά να επιλέξουν έναν σύντροφο καθαρά για λόγους οικονομικής φύσεως. Παρ’ όλα αυτά πολλές είναι και οι περιπτώσεις που απαιτούν συναίσθημα, μιας και χωρίς μία βαθιά και ουσιαστική σχέση αυτά τα άτομα είναι πάντα δυστυχισμένα.

ΔΙΔΥΜΟΥΣ: Η βαθύτερη τους ανάγκη δεν είναι άλλη από την τάση τους για επικοινωνία με οποιαδήποτε τρόπο. Όσο πιο πολύ νιώθουν ότι είναι σε έναν χώρο που μπορούν να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν πληροφορίες είναι πάρα πολύ ευτυχισμένοι. Η συνεχής όμως τάση τους για επικοινωνία σε επιφανειακό βαθμό μπορεί να τους κάνει λίγο ρηχούς συναισθηματικά.

ΚΑΡΚΙΝΟ: Με την Σελήνη στον Καρκίνο το πιο βασικό που χρειάζονται τα άτομα είναι ασφάλεια και προστασία. Ένα σωστό σπιτικό που θα μπορεί να τους κάνει να νιώσουν ήρεμοι είναι το κατάλληλο συστατικό για την ευτυχία τους. Επίσης καλές σχέσεις με τους γονείς και ιδιαίτερα με την μητέρα είναι απαραίτητες για να νιώσουν καλά αυτά τα πρόσωπα.

ΛΕΟΝΤΑ: Βασικότερή τους ανάγκη δεν είναι άλλη από την απόδοση θαυμασμού στο πρόσωπό τους. Όλα τα άτομα με αυτή τη Σελήνη θέλουν και αποζητούν το χειροκρότημα και βέβαια έναν καλό λόγο. Αν και δεν το δείχνουν, είναι τρομερά ευαίσθητοι στην κριτική και δεν μπορούν να αποδεχτούν την επιθετικότητα κάποιων ανθρώπων. Όσο νιώθουν ότι είναι στο κέντρο της σκηνής είναι πάρα πολύ καλά.

ΠΑΡΘΕΝΟ: Τα άτομα αυτά θέλουν πάνω από όλα να νιώσουν ότι προσφέρουν κάπου. Όσο μπορούν να προσφέρουν είναι πολύ ευτυχισμένα. Επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο για αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι άλλο από την τάση τους να είναι κριτικοί και αναλυτικοί. Όταν μέσα από την αναλυτική τους ικανότητα νιώθουν ότι διεκπεραίωσαν ένα θέμα νιώθουν και πιο ευτυχισμένοι.

ΖΥΓΟ: Η πιο βασική τους ανάγκη δεν είναι άλλη από το να είναι μόνιμα σε μία σχέση. Αυτή τους η ανάγκη πολλές φορές είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να τους κάνει να κάνουν πολλές υποχωρήσεις για χάρη μιας σχέσεως. Παρ’ όλα αυτά είναι και αρκετά δίκαια άτομα οπότε και οποιαδήποτε μορφή αδικίας μπορεί να τους εξοργίσει.

ΣΚΟΡΠΙΟ: Τα άτομα με τη Σελήνη στον Σκορπιό έχουν την ανάγκη να βιώνουν όλα τα πράγματα γύρω τους με έναν πολύ έντονο και βαθύ τρόπο. Όσο νιώθουν ότι είναι σε ένα πολύ έντονα συναισθηματικό και ασφαλές επίπεδο νιώθουν πολύ καλά. Με το που τραβηχτούν από αυτό το κομμάτι και δουν ότι δεν μπορούν να στηριχτούν σε κάποια άτομα γίνονται πολύ επιθετικά και ακυρωτικά. Επίσης τα άτομα με Σελήνη στον Σκορπιό έχουν την τάση να θέλουν να κινούν να νήματα.

ΤΟΞΟΤΗ: Τα άτομα με τη Σελήνη στον Τοξότη θέλουν να γνωρίσουν και να ανταλλάξουν ιδέες. Θέλουν να φιλοσοφήσουν και να ταξιδέψουν. Να νιώσουν ιδιαίτερα σοφοί και πως μέσα από κάθε τους εμπειρία κατάφεραν να ανέβουν λίγο πιο ψηλά. Για ένα άτομο με Σελήνη στον Τοξότη τα άσχημα συναισθήματα και πράξεις είναι αρνητικές εκδηλώσεις και είναι άμεσα κατακριτέες. Για αυτόν το λόγο προτιμούν να έχουν δίπλα τους ιδιαίτερα θετικούς ανθρώπους.

ΑΙΓΟΚΕΡΩ: Η Σελήνη στον Αιγόκερω θέλει να είναι σε μία θέση που να μπορεί να διοικεί και να είναι γενικότερα σε μία θέση εξουσίας αλλά και προσφοράς. Δεν μπορούν να νιώθουν ότι δεν είναι παραγωγικοί. Το πολύ συναίσθημα, από την άλλη, τους μπλοκάρει και καλό θα ήταν να αποφεύγεται ιδιαίτερα στην αρχή μίας σχέσης ή μίας συνεργασίας η έντονη προβολή συναισθήματος, μιας και θα το θεωρήσουν στοιχείο ανωριμότητας. Πάνω από όλα έχουν ανάγκη να νιώσουν ότι έχουν δίπλα τους έναν άνθρωπο που θα τους στηρίξει στις κοινωνικές τους βλέψεις.

ΥΔΡΟΧΟΟ: Η Σελήνη στον Υδροχόο απλώς έχει ανάγκη από ελευθερία. Όσο προσπαθείτε να την περιορίσετε τόσο πιο έντονα θα δείξει την επαναστατικότητά της και την άρνησή της να μπει σε καλούπια. Επίσης είναι μία Σελήνη που θέλει να προσφέρει σε ένα μεγάλο βαθμό στο κοινωνικό σύνολο οπότε και αναζητά τρόπους να μεγιστοποιήσει τη συμμετοχή της στα κοινωνικά και όχι μόνο δρώμενα. Πάνω από όλα η Σελήνη στον Υδροχόο θέλει να ξεχωρίζει και να νιώθει μοναδική. Στις σχέσεις της θα εκτιμήσει ιδιαίτερα μία φιλική πάνω από όλα συμπεριφορά.

ΙΧΘΕΙΣ: Η Σελήνη στους Ιχθείς θέλει να νιώσει συναίσθημα και φροντίδα. Συνήθως η βαθιά της ανάγκη είναι να θυσιαστεί για κάποιο πρόσωπο ή λόγο. Πολύ σημαντικό επίσης είναι για αυτήν να δημιουργήσει σχέσεις που θα λειτουργούν ως σημεία εξόδου από την σκληρή πραγματικότητα. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα άτομα και πολλές φορές φοβούνται να αντιμετωπίσουν άμεσα τα προβλήματά τους. Ένας σύντροφος που θα αντιμετωπίζει την καθημερινότητα θα είναι ιδιαίτερα αξιόλογος για αυτούς, χωρίς όμως να είναι επικεντρωμένος σε αυτή.

Χρήστος Άρχος

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments