4.2 5 votes
Article Rating

Το Vertex ή η Κορυφή είναι μία αστρολογική έννοια που δεν είχε τύχει συστηματικής έρευνας παρά μόνο στις πρώτες δεκαετίας του 20ου αιώνα, όταν ο Edward Johndro έκανε λόγο για ένα ευαίσθητο σημείο, το οποίο συνδέεται με εκ πρώτης όψεως απρόβλεπτες αποκαλύψεις, μοιραίες και εκτός ελέγχου συναντήσεις, ενστικτώδεις επιθυμίες και αποφάσεις, που μπορούν ωστόσο να οδηγήσουν στην κορύφωση σημαντικών περιόδων στην ζωή μας.

Αν και πρόκειται για ένα παραγκωνισμένο θέμα, μεγάλη μερίδα της αστρολογικής κοινότητας δεν μπορεί να παραβλέψει το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει στην προσπάθειά μας να «διαβάσουμε» έναν χάρτη, ιδιαίτερα δε όσον αφορά τις καρμικές συσχετίσεις που εδράζονται σ’ αυτό.

Για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, το Vertex αποτελεί μία από εκείνες τις λεπτομέρειες που «φωτίζουν» την σκοτεινή και αδιέξοδη, πολλές φορές, πορεία μιας ανάλυσης, είναι το σημείο εκείνο που μπορεί να μας κάνει να αντιληφθούμε και να συνειδητοποιήσουμε τη δυναμική και τις απολύτως συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες και ιδιότητες που έχουμε και που δεν είχαμε έως τώρα συνειδητοποιήσει.

Το Vertex ή Μεταφυσικός Ωροσκόπος είναι ένα θεωρητικό σημείο, το οποίο καθορίζεται από τον άξονα που προκύπτει όταν η τροχιά του Ηλίου διασταυρώνεται με τον πρώτο μεσημβρινό, χωρίζοντας στα δύο την ουράνια σφαίρα. Αφού φυσικά μιλάμε για άξονα, ουσιαστικά διαμορφώνονται δύο σημεία, το Vertex και το Antivertex, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το δεύτερο (λόγω ίσως του α΄ συνθετικού του) δηλώνει κάτι το αρνητικό. Το Antivertex είναι απλώς η άλλη πλευρά του άξονα, η οποία λειτουργεί επικουρικά και δεν επιδρά αρνητικά, αλλά ούτε και αποδυναμώνει την σημασία του Vertex.

Ο ακριβής υπολογισμός του συγκεκριμένου μεταφυσικού σημείου εξαρτάται από την ακριβή ώρα γέννησής μας. Το Vertex κινείται πολύ γρήγορα μέσα στον ζωδιακό, συνεπώς σε περίπτωση που έχουμε μια διαφορά, έστω και 10 λεπτών, στην ώρα γέννησης, το Vertex θα είναι λάθος υπολογισμένο. Είναι δηλαδή πολύ πιθανό να έχει αλλάξει ζώδιο και οίκο, πράγμα που αλλοιώνει οπωσδήποτε την αξιοπιστία της ερμηνείας και τα ίδια τα συμπεράσματα.

Το Vertex είναι ένα καρμικό σημείο μέσα στον χάρτη, το οποίο βρίσκεται υποχρεωτικά στη δυτική του πλευρά και συγκεκριμένα από τον 5ο έως τον 8ο Οίκο, δηλώνοντας έτσι την ποιότητα της εμπειρίας, αλλά και την ίδια τη φύση της σχέσης που θα μας κάνει να νιώσουμε πληρότητα. Ό,τι συμβαίνει εκεί είναι προδιαγεγραμμένο και πέρα από τον έλεγχό μας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως είναι απαραίτητα ένα δυσοίωνο σημάδι. Μπορεί να είναι μία θετική εμπειρία, η οποία μας ωθεί στο να ανταποκριθούμε σε ένα πεπρωμένο που ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε, ακόμη κι αν το θέλαμε. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας και την συγκεκριμένη οικοθεσία του, μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι οι οίκοι μέσα στους οποίους τοποθετείται είναι οι κατεξοχήν οίκοι των σχέσεων και των συνεργασιών. Αυτό σημαίνει πως η επίδρασή του έχει να κάνει με τις προσωπικές επαφές, με τους ανθρώπους που περνούν από την ζωή μας. Είναι ένα σημείο σχέσεων, αλλά και εκπλήρωσης επιθυμιών.

Παρ’ όλο που πρόκειται για ένα καθαρά καρμικό στοιχείο, μία τυχόν ενεργοποίησή του δεν φέρνει ανθρώπους από το παρελθόν. Το Vertex δεν κρατά μνήμες και χρέη. Αυτό που κάνει είναι να φέρνει στην ζωή μας σημαντικούς ανθρώπους, σημαντικά γεγονότα και εμπειρίες. Μπορεί επίσης να καθορίσει τον τύπο των σχέσεων που επιδιώκουμε στην ζωή μας, ενώ επίσης προσελκύει τους ανθρώπους αυτούς που θα περάσουν από την ζωή μας, ως σημαντικοί και αναπόφευκτοι.

Αυτό περικλείει μια σημαντική γκάμα ανθρώπων, σε συνάρτηση με τον προσωπικό πλανήτη που μπορεί να κάνει όψη με το Vertex.Μπορεί, δηλαδή, να προσελκύσει κάποιο είδος ανθρώπου, που θα μας δώσει πολύτιμες συμβουλές για την ζωή ή κάποιον από τον οποίον θα νιώσουμε ακατανίκητη ερωτική έλξη. Μπορεί να είναι κάποιος που θα βάλει την ζωή μας σε τάξη και πειθαρχία ή και το αντίθετο, οδηγώντας την σε έναν ξέφρενο ρυθμό. Πιθανόν να ανακαλύψουμε γιατί νιώθουμε μία αναπόφευκτη έλξη για κάποιον, με τον οποίον ουσιαστικά δεν θα έπρεπε να έχουμε ουδεμία σχέση.

Το Vertex είναι αυτό που θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε εκείνα τα μοιραία και πιθανόν ανομολόγητα ή ανεξέλεγκτα σημεία της ζωής μας, που ποτέ δεν καταλάβαμε πώς και από πού προέκυψαν. Είναι εκείνο το σημείο που μπορεί να δείξει γιατί κάποιο πρόσωπο μας πλησιάζει ή και το αντίθετο, γιατί δηλαδή δεν θέλει κάτι από εμάς.

Το Vertex μπορεί να φέρει στην ζωή μας κάτι που ποθούμε, αλλά αν αυτό το κάτι δεν είναι το σωστό, θα υπάρξει το τίμημα. Ας αναλογιστούμε πόσες φορές επιθυμήσαμε κάτι ή κάποιον, το(ν) αποκτήσατε και τελικά αυτό(ς) αποδείχθηκε το μεγαλύτερό μας λάθος. Καλό είναι λοιπόν να μην χαιρόμαστε τόσο πολύ με τις «μαγικές» του ικανότητες. Σαν καρμικό σημείο, το Vertex θα «αποφασίσει» πότε θα έρθει κάτι στην ζωή μας, ενεργοποιώντας το, αλλά και πότε πρέπει να τελειώσει οτιδήποτε. Συνεπώς, ας έχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές, για να αφουγκραστούμε και να αντιληφθούμε την σημασία των γεγονότων.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό σχετικά με το Vertex είναι πως από μόνο του δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρό, καθώς ενδυναμώνεται όταν βρίσκεται σε όψη με κάποιον πλανήτη ή όταν ένας πλανήτης περνάει από αυτό από διέλευση. Ιδιαίτερα δε όταν έχουμε να κάνουμε με συναστρία, (την σημαντικότερη αστρολογική τεχνική που χρησιμοποιείται σε μια ανάλυση σχέσης δηλαδή την σύγκριση των δυο αστρολογικών χαρτών) σε περίπτωση που ένας πλανήτης του ενός εξεταζόμενου κάνει όψη με το Vertex του άλλου, υπάρχει η αίσθηση του μοιραίου και του αναπόφευκτου.

Έχει γραφτεί ότι άτομα που έχουν κάποιον πλανήτη επάνω στο Vertex πιθανόν θα επηρεάσουν καθοριστικά την ζωή μας –ειδικά εάν αυτός ο πλανήτης είναι ο Ήλιος. Αν δεν υπάρχει πλανήτης σε όψη με το Vertex, αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι εξίσου σημαντική η σημασία του στο χάρτη. Απλώς, δεν θα υπάρχουν ισχυρά ερεθίσματα και γεγονότα που να το αφορούν. Η έκφραση του Vertex θα εκδηλωθεί μέσω των βαθύτερων αναγκών μας, ανάλογα με τον οίκο και το ζώδιο που βρίσκεται, καθώς και με τους πλανήτες με τους οποίους κάνει όψη. Παρακάτω γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση.

Το Vertex στα Ζώδια

Το Vertex στον Κριό
Η θέση του Vertex στον Κριό υποδηλώνει άτομα που αγνοούν τις επιθυμίες των ανθρώπων γύρω τους, προκειμένου να κατακτήσουν αυτό που έχουν βάλει στόχο. Αναζητούν την περιπέτεια και τη δράση, πολλές φορές, σε επικίνδυνο βαθμό. Απεχθάνονται την οποιαδήποτε δέσμευση και την ρουτίνα. Θέλουν πάντα να ξαφνιάζονται από την ζωή και δεν διστάζουν να πάρουν ακόμα και αμφίβολα ρίσκα.

Εξωτερικεύουν εξαιρετικά έντονο πάθος και μια αχαλίνωτη σεξουαλικότητα μέχρι το σημείο του ηδονισμού. Τους αρέσει να προκαλούν καταρρίπτοντας κοινωνικά ταμπού. Ψάχνουν αδιάκοπα και ακούραστα να βρούν όσο το δυνατόν καλύτερες επιλογές στην ζωή τους. Είναι άτομα αυθόρμητα και δραστήρια, τα οποία πεισμώνουν εύκολα και δεν υποχωρούν στις διεκδικήσεις τους. Θέλουν να συναναστρέφονται με ανθρώπους εξίσου δυναμικούς και αποφασιστικούς, προκειμένου να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους, άλλως απομακρύνονται.

 

Το Vertex στον Ταύρο
Τα άτομα με Vertex στον Ταύρο εκδηλώνουν μια αγάπη προς τα υλικά αγαθά και οτιδήποτε απτό, το οποίο μπορεί να τους προσφέρει την ασφάλεια,την άνεση και την πολυτέλεια που επιθυμούν κατά βάθος. Δεν τους αρέσει να ρισκάρουν, ούτε και να διαταράσσεται η ηρεμία της καθημερινότητάς τους. Η Κορυφή, σε ένα ζώδιο της Γης, εξωτερικεύει μια κλίση προς τον φυσικό πλούτο καθώς και ό,τι πολύτιμο έχει να προσφέρει η Φύση.

Τα άτομα αυτά είναι αρκετά αισθησιακά και δίνουν μεγάλη σημασία στην ικανοποίηση των υλικών επιθυμιών τους. Τους αρέσει παράλληλα να περνούν χρόνο στην ύπαιθρο, καθώς μέσα στο περιβάλλον βιώνουν την ελευθερία όπως την αποζητούν. Είναι αρκετά ικανά στο να μετουσιώνουν κάθε τι καθημερινό σε εξαιρετικό και μόλις βρουν έναν σύντροφο ικανό να τους προσφέρει όσα ενδόμυχα επιθυμούν, είναι έτοιμα να αφοσιωθούν σ’ αυτόν.

 

Το Vertex στους Διδύμους
Τα άτομα με Vertex στους Διδύμους χαρακτηρίζονται από την αγάπη για την επικοινωνία. Θεωρούν εξαιρετικό προσόν την κοινωνικότητα και έχουν ανάγκη έναν περίγυρο που να κατανοεί την ανάγκη τους για συνεχή επικοινωνία. Δεν διστάζουν να μιλήσουν ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές για θέματα που πολλοί θα θεωρούσαν ταμπού, αποφεύγοντάς τα. Εντρυφούν σε θέματα που άπτονται επιστημών που αφορούν την ανθρώπινη ψυχή και το πνεύμα, γι’ αυτό εκδηλώνουν έντονη κλίση στην Ψυχολογία.

Δεν αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως μια προσωπικότητα ειδομένη χωριστά από την κοινωνία. Αυτός είναι και ο λόγος που επιθυμούν πάντα την αποδοχή των λεγομένων τους από τον εκάστοτε σύντροφό τους. Είναι πολύ σημαντικό για τα άτομα αυτά να τα στηρίζουν οι άλλοι τόσο σε μια πνευματική αναζήτηση όσο και όταν εκφράζουν τις απόψεις τους. Είναι πάντα θιασώτες του διαλόγου και της μάθησης.

 

Το Vertex στον Καρκίνο
Τα άτομα με Vertex στον Καρκίνο αποζητούν μια πληρότητα συναισθημάτων εξαιρετικά σπάνια. Νιώθουν πολύ ασφαλή μόνο μέσα στην αγκαλιά και την θαλπωρή της οικογένειας και δεν διστάζουν να θυσιάσουν άλλες υποχρεώσεις και επιθυμίες τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν αυτή την τόσο βαθιά ανάγκη τους. Αποκόβονται από το κοινωνικό περιβάλλον, καθώς λανθασμένα θεωρούν ότι έτσι θα αποφύγουν την αλλοτρίωση των συναισθημάτων τους. Κάθε τι έξω από την οικογενειακή εστία το θεωρούν επίπλαστο, επικίνδυνο και ανάξιο της εμπιστοσύνης τους.

Άτομα με αυτή την θέση της Κορυφής, όμως, όντας στην κεφαλή της οικογένειας δεν φοβόνται να λάβουν όσα μετρα θεωρούν ενδεδειγμένα για να προστατέψουν αυτήν και τα μέλη της. Χάνουν, λοιπόν, τον έλεγχο με πολλές φορές αντίθετα αποτελέσματα, παρά τις προθέσεις τους. Γι’ αυτά τα άτομα η ενδεδειγμένη σχέση χαρακτηρίζεται ως «δούναι και λαβείν». Θέλουν ο σύντροφός τους να τους αφοσιώνεται και να φροντίζει κάθε τους επιθυμία, να τα προσέχει όπως τα πρόσεχε ο γονιός τους. Δυστυχως, συχνά ονειροβατούν και προσγειώνονται απότομα στην σκληρή πραγματικότητα.

 

Το Vertex στον Λέοντα
Τα άτομα με Vertex στον Λέοντα είναι αυτά που επιθυμούν κατεξοχήν αναγνώριση των προσπαθειών και των επιτευγμάτων τους. Είναι αφοσιωμένα και τους αρέσει να κυριαρχούν πάνω σε άτομα και καταστάσεις. Η ανωτερότητά τους σε πολλά επίπεδα είναι παραπάνω από προφανής και γι’ αυτό έχουν εργαστεί σκληρά. Θέλουν πάντα να τραβούν την προσοχή και να στρέφονται πάνω τους οι προβολείς. Ποτέ δεν θα δράσουν παρασκηνιακά και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματά τους.

Ακτινοβολεί κύρος και λάμψη η παρουσία τους και ως σύντροφοι είναι αρκετά αφοσιωμένοι και πιστοί. Έχουν έντονη δημιουργικότητα που εκδηλώνεται σε κάθε έκφανση της ζωής τους, ακόμα και την ερωτική! Πάντα θέλουν να διαπρέπουν και ποτέ δεν είναι αγνώμονες για όσα τους προσφέρουν οι άλλοι. Ταυτόχρονα, όμως, δεν θα συγχωρήσουν ποτέ έναν σύντροφο που δεν εκτίμησε όσα του προσέφεραν.

 

Το Vertex στην Παρθένο
Τα άτομα με Vertex στο ζώδιο της Παρθένου προσπαθούν με κάθε τρόπο να κινούνται εντός των κοινωνικών κατεστημένων, χωρίς ποτέ να δίνουν λαβή για κακεντρεχή σχόλια εις βάρος τους. Ελκύονται από άτομα που έχουν πρωτίστως πνευματικά και ψυχικά χαρίσματα και τους αρέσει να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Τα άτομα αυτά είναι πάντα στην διάθεση των άλλων, οποτεδήποτε κι αν τα χρειαστούν.

Προσπαθούν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με τον πλέον επαρκή τρόπο, ενώ η εξωτερική εμφάνιση γι’ αυτά δεν παίζει κανέναν μα κανέναν ρόλο. Οραματίζονται την απολυτά καθαρή και αγνή σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους, που δεν θα εγκλωβίζεται σε σωματικά πάθη και ένστικτα. Προσέχουν πολύ τις λεπτομέρειες στον σύντροφό τους και τους αρέσει να τον υπηρετούν. Ωστόσο, δεν ρισκάρουν εύκολα, καθώς, ως προσωπικότητες με την Κορυφή σε ζώδιο της Γης, έχουν μεγάλη ανάγκη για σταθερότητα και ασφάλεια.

 

Το Vertex στον Ζυγό
Τα άτομα με Vertex στον Ζυγό αναζητούν μονίμως την τέλεια ισορροπία στις σχέσεις τους. Θέλουν ένα σύντροφο που θα πρέπει να έχει εξωτερική, αλλά και εσωτερική ομορφιά. Δεν ελκύονται από άτομα που δεν έχουν αυτή την αναγκαία αρμονία εμφάνισης και πνεύματος. Είναι δίκαιοι με τους άλλους και αντιπαθούν τις συγκρούσεις. Δεν τους αρέσει τίποτα υπερβολικό. Κινούνται πάντα με χαμηλό προφίλ και δεν θέλουν να τραβούν την προσοχή!

Για τα άτομα αυτά η ολοκλήρωση επέρχεται πάντα μέσα από την ένωση δύο αντίθετων πόλων. Έτσι, δεν έχουν καμιά ανασφάλεια αναφορικά με τον θεσμό του γάμου. Διακρίνονται από διπλωματικές τάσεις και θέλουν να ικανοποιούν τις επιθυμίες του συντρόφου τους, αλλά ταυτόχρονα και τις δικές τους. Δύσκολα υποχωρούν, αλλά μάχονται για ό,τι θέλουν με ηρεμία, βασιζόμενοι στο λόγο. Δεν είναι περίεργο που γίνονται καλοί πολιτικοί.

 

Το Vertex στον Σκορπιό
Τα άτομα με Vertex στο ζώδιο του Σκορπιού έχουν πολλά που κρύβουν μέσα τους. Πρόκειται για προσωπικότητες που ζουν στα όρια. Από το απόλυτο πάθος στο μίσος και την εκδικητικότητα, δεν διστάζουν ποτέ να διεκδικήσουν ακόμα και με αθέμιτο τρόπο αυτό που θέλουν. Είναι άτομα που θα κατακτήσουν τον σύντροφό τους με τον ακατανίκητο ερωτισμό που εκπέμπουν, αλλά και με το πάθος τους. Νιώθουν ζωντανά μόνο όταν φτάνουν στα όρια της καταστροφής και καταφέρνουν να εκτιναχτούν στην κορυφή ξανά.

Ελκύονται από έναν σύντροφο εξίσου απόλυτο και παθιασμένο που δεν θα επαναπαυτεί ποτέ. Η ένταση σε κάθε τι που κάνουν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους, ιδιαίτερα όσον αφορά το σεξ. Δρουν παρασκηνιακά και τους αρέσει να ραδιουργούν. Η γοητεία τους είναι αμείωτη και δύσκολα μπορεί το «θήραμά» τους να αντισταθεί.

 

Το Vertex στον Τοξότη
Τα άτομα με Vertex στο ζώδιο του Τοξότη αγαπούν τα ταξίδια. Η μεγαλύτερη απόλαυση γι’ αυτά είναι να έχουν πάντα έτοιμο το σακίδιό τους για να ξεκινήσουν για την επόμενη περιπέτεια της ζωής τους. Θέλουν να μαθαίνουν για μακρινούς πολιτισμούς και θρησκείες. Θα φτάσουν χωρίς δισταγμό στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, προκειμένου να ικανοποιήσουν την ακατάπαυστη επιθυμία τους για γνώση.

Εκδηλώνουν μια οπορτουνιστική στάση ζωής με αποτέλεσμα, πολλές φορές να γκρεμίζουν όσα έχουν χτίσει. Ελκύονται από συντρόφους εξίσου δρστήριους και περιπετειώδεις, οι οποίοι ποτέ δεν θα σταματήσουν να αναζητούν νέες εμπειρίες κάθε μορφής. Για τα άτομα αυτά, μέσα σε μια σχέση είναι δύσκολο να δαμαστεί το ατίθασο πνεύμα τους. Η πεμπτουσία της ζωής τους είναι η ελευθερία.

 

Το Vertex στον Αιγόκερω
Τα άτομα με Vertex στο ζώδιο του Αιγόκερω έχουν ανάγκη από έναν σύντροφο που θα τα κατανοήσει πραγματικά και θα τους συμπαρασταθεί σε οποιαδήποτε δυσκολία και αν αντιμετωπίσουν. Αποζητούν από τον σύντροφό τους την αναγνώριση των επιτευγμάτων και της κοινωνικής τους υπεροχής. Μόλις νιώσουν ότι βρήκαν τον κατάλληλο σύντροφο, κάθε στιγμή μαζί τους θα είναι ξεχωριστή.

Ειδικά στον τομέα του σεξ, το προφίλ του σκληρού, που προβάλλουν στους άλλους, καταρρίπτεται με τον πλέον απόλυτο τρόπο, καθώς ο ερωτισμός τους είναι πέραν κάθε προσδοκίας. Θέλουν πάντα να έχουν την εξουσία στην σχέση και να βλέπουν την αναγνώριση της προσωπικότητας τους από τον σύντροφό τους. Αυτός είναι και ο λόγος που ελκύονται συνήθως από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

 

Το Vertex στον Υδροχόο
Τα άτομα με Vertex στο ζώδιο του Υδροχόου είναι ιδιαίτερα ανεξάρτητα πνεύματα που δύσκολα θα υποταχθούν στα κοινωνικά πρότυπα. Πάντα έχουν μια δική τους αντίληψη για το πώς πρέπει να είναι η ιδανική σχέση ανάμεσα σε δυο ανθρώπους. Συνήθως, είναι ουτοπιστές και δεν έχουν αντίληψη της πραγματικότητας. Ελκύονται από άτομα εξίσου ιδεαλιστές που δεν θα λυγίσουν στο κατεστημένο ακόμα και αν χαρακτηριστούν εκκεντρικά.

Είναι φιλικοί και κοινωνικοί, αλλά αποζητούν την ολοκλήρωση μέσα από τον κόσμο της Ψυχής. Δεν φυλακίζεται ούτε και υποτάσσεται το πνεύμα τους. Ονειρεύονται έναν σύντροφο πρωτοπόρο, ειρηνιστή και μοντέρνο. Δεν ανέχονται, όμως, την ζηλοτυπία ή τον ανταγωνισμό στην σχέση τους, αφού πιστεύουν ότι με τον καιρό αυτά θα οδηγήσουν στην απαξίωση του δεσμού και των συναισθημάτων τους.

 

Το Vertex στους Ιχθείς
Τα άτομα με Vertex στο ζώδιο των Ιχθύων είναι πρώτα απ’ όλα ευθυνόφοβα. Παραδίδουν εύκολα τα όπλα, αν θεωρήσουν πως αυτό επιθυμεί ο σύντροφός τους. Έχουν πολλές κρυφές πτυχές τις οποίες δεν τολμούν να παραδεχτούν ούτε στον εαυτό τους. Επιδιώκουν να απαλύνουν τον πόνο και να ελαφρύνουν το φορτίο των συνανθρώπων τους μέσα από την αυτοθυσία τους. Εκδηλώνουν μια άφατη συμπόνια και ευαισθησία, αλλά πολλές φορές πέφτουν θύματα τρίτων.

Αντιλαμβάνονται το σεξ και την ανάγκη για έρωτα ως αναγκαίο κακό για την ανθρώπινη φύση και ως απαραίτητο τρόπο να ικανοποιήσουν τους άλλους. Αυτό τα καθιστά άπιστα πολλές φορές προς τον εκάστοτε σύντροφο τους, αλλά όχι συνειδητά. Όταν βρουν τον κατάλληλο σύντροφο και καλύπτονται συναισθηματικά, παραδίδονται απόλυτα. Πότε, όμως, δεν τα εγκαταλείπει το ένστικτο της φυγής!

Το Vertex στους Οίκους

Στον Πέμπτο Οίκο
Τα άτομα με Vertex στον 5ο οίκο χαρακτηρίζονται από μια παιδική αφέλεια και ίσως ανωριμότητα πολλές φορές. Έκδηλώνουν έντονη κινητικότητα, καθώς βρίσκουν ως σημαντικότερη έκφραση της προσωπικότητάς τους την δημιουργικότητα που θα τα βοηθήσει να κερδίσουν την αναγνώριση του κοινωνικού τους περίγυρου. Κατατρύχονται από πολλές ανασφάλειες, αλλά κυρίως από τον φόβο της απόρριψης. Νιώθουν πάντα αναγκασμένα να αποδεικνύουν την αξία τους, προκειμένου να μην τα εγκαταλείψει ο σύντροφός τους.

Όταν, όμως, για οποιονδήποτε λόγο νιώσουν ότι απειλούνται μπορούν να γίνουν εξαιρετικά σκληρά και φανερώνουν μια φοβερή οργή. Επιζητούν την εκτίμηση του συντρόφου τους και όχι να τους καταλογίζει παιδιάστικη συμπεριφορά. Οι πλέον μύχιες ανάγκες και επιθυμίες αυτών των ατόμων είναι η απόλαυση της ζωής, η διασκέδαση, η περιπέτεια, η δημιουργία μέσα από τον κύκλο της οικογένειας. Έχουν έντονη την αίσθηση του ρομαντισμού και της δημιουργικότητας μέσα στην ερωτική τους σχέση.

 

Στον Έκτο Οίκο
Τα άτομα με Vertex στον 6ο οίκο χαρακτηρίζονται από μια έντονη αγάπη για την εργασία και ιδίως την υπηρεσία. Τους αρέσει να βοηθούν τους συνανθρώπους τους και αντιδρούν άσχημα αν τους καταλογίσει κάποιος ιδιοτέλεια στις πράξεις τους. Έχουν βαθιά ριζωμένη την αίσθηση του καθήκοντος και της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους. Δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη του, αλλά πάντα κινούνται με ακριβή προγραμματισμό.

Μπορούν, κάλλιστα, να φτάσουν στο σημείο να θυσιάσουν κάθε δική τους προσδοκία, προκειμένου να ικανοποιήσουν τον σύντροφό τους. Μπορεί, όμως, να ξεπεράσουν τα όρια και χωρίς να το αντιληφθούν να φτάσουν σε σημεία υπερβολής αγιοποιώντας τον εαυτό τους. Θέλουν να κερδίζουν την προσοχή των άλλων για όσα προσφέρουν στους γύρω τους, αλλά και να αποδεικνύουν ότι έχουν ως κίνητρο την αγνή αγάπη για τον σύντροφο τους. Δίνουν μεγάλη σημασία στην καθημερινότητα και επιδιώκουν την διαλλεκτική σχέση σώματος και ψυχής.

 

Στον Έβδομο Οίκο
Τα άτομα με Vertex στον 7ο οίκο χαρακτηρίζονται από μια ακατάπαυστη ανάγκη και επιθυμία να λειτουργούν μέσα σε μια σχέση. Απεχθάνονται και φοβούνται την μοναξιά, λειτουργώντας πολλές φορές παράλογα, προκειμένου να την αποφύγουν. Νιώθουν ανολοκλήρωτα όταν δεν έχουν συναισθηματική σχέση, που μάλιστα πρέπει να έχει τα απαραίτητα εχέγγυα προκειμένου να επισημοποιηθεί, συνήθως με τον θεσμό του γάμου. Αν αντιληφθούν ότι ο σύντροφός τους δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες και τις προσδοκίες τους, δεν θα αντιδράσουν ποτέ εκρηκτικά, αλλά με διπλωματικό τρόπο θα τον απομακρύνουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτής της θέσης είναι πως τα άτομα αυτά μπορεί να σηκώνουν τείχη και απέναντι σε ανθρώπους που πραγματικά αγαπούν, μόνο και μόνο φοβούμενα την απόρριψη. Έχουν βαθιά ριζωμένη την ανασφάλεια της μοναξιάς και αυτό μπορεί να τα κάνει να φερθούν με απόλυτο και παγερό τρόπο προς τον σύντροφό τους. Βρίσκουν την αυτοέκφρασή τους μέσα από την κοινωνικότητα και τις συναισθηματικές σχέσεις που συνάπτουν.

 

Στον Όγδοο Οίκο
Τα άτομα με Vertex στον 8ο οίκο διακατέχονται από μια μύχια επιθυμία και ανάγκη να ζουν στα όρια. Αποζητούν την απόλυτη ένωση με τον σύντροφό τους και δύσκολα υποχωρούν σε περίπτωση που δεν βρουν αυτό που θέλουν. Μπορούν να προσφέρουν τα πάντα στον σύντροφό τους, ακόμα και την ίδια τους την ύπαρξη καθώς επιθυμούν την πλέον καθαρή και ίσως και μεταφυσική ένωση μαζί του. Το πάθος τους πολλές φορές είναι ανέφικτο να δαμαστεί και μπορεί να φέρει την καταστροφή.

Τα άτομα αυτά είναι θιασώτες της ιδέας ότι η πλήρης και πραγματική αναγέννηση κρύβεται στα ερείπια της καταστροφής μας. Έτσι, δεν θα διστάσουν να αυτοκαταστραφούν αν θεωρήσουν ότι απειλείται η σχέση τους με τον σύντροφό τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτής της θέσης δεν είναι τόσο η απόλυτη ιδιοσυγκρασία των ατόμων, όσο το ότι είναι πρόθυμα να ξεπεράσουν τα όρια για να εκδικηθούν την προδοσία του συντρόφου τους. Σε αυτές τις καταστάσεις υπερβολής, η ψυχή τους νοσεί, αλλά τα ίδια δεν είναι σε θέση να το αντιληφθούν. Έκτοτε, κλείνονται στον εαυτό τους και αποτραβιούνται από τα κοινωνικά δρώμενα, προκειμένου να μην πληγωθούν ποτέ ξανά.

Αν το Vertex δέχεται δυνατή όψη από κάποιον πλανήτη (σύνοδο, διάμετρο ή τετράγωνο) τότε μπορούμε να πάρουμε κάποιες από τις παρακάτω ενδεικτικές πληροφορίες

Με τον Ήλιο: κάποιος άνδρας, πατέρας, σύζυγος ή ένα άτομο που έχει ξεχωριστή θέση και μπορεί να το θαυμάζουμε, επηρεάζει την πορεία μας και τις επιλογές μας. Αντλούμε ζωτικότητα και αυτοπεποίθηση μέσω αυτού. Το πεπρωμένο μας πορεύεται σύμφωνα με τις ανάγκες του ατόμου αυτού και πρέπει να αναπτύξουμε ένα κοινό σχέδιο υγιούς συνεργασίας, οριοθετώντας ο καθένας του θέση του ως προς τον άλλο.

Με τη Σελήνη: κάποια γυναίκα, μητέρα ή σύζυγος, θα είναι το πρόσωπο κλειδί στην ζωή μας. Μπορεί να διεγείρει συγκινήσεις με την παρουσία της και να μας απορροφά. Ευάλωτος συνδυασμός που θέλει αρκετή προσοχή, γιατί οι αντιδράσεις είναι ενστικτώδεις και δεν διέπονται από λογική. Μπορεί όμως να μας βοηθήσει να έρθουμε σε επαφή με τις δικές μας ευαισθησίες που έχουμε αγνοήσει. Δημιουργία οικειότητας.

Με τον Ερμή: το άτομο που θα μας επηρεάσει θα χρησιμοποιήσει την πειθώ μέσω του λόγου ή των ιδεών και επιχειρημάτων του. Θα μας έλκουν άνθρωποι με άποψη και με λογική. Μπορεί αυτό να πιέζει ώστε να μπούμε στη διαδικασία μάθησης ή γνώσης. Μπορεί όμως να βρεθούμε στο στόχαστρο κριτικής και να υπάρξουν παρεξηγήσεις.

Με την Αφροδίτη: διέγερση και έλξη από κάποιο άτομο που μπορεί να μας αρέσει ή να μην μας αρέσει καθόλου. Η εκτίμηση και η αισθητική θα παίξουν ρόλο, καθώς αναπτύσσουν τα αισθήματά μας. Μέσα από την έννοια της αγάπης, μπορούμε να βρούμε το πεπρωμένο μας και να ακολουθήσουμε αυτό που ποθούμε, ακόμη κι αν κάνουμε λάθος. Σημαντικό είναι να επιδιώξουμε και εσωτερική ομορφιά, πέρα από την εξωτερική.

Με τον Άρη: Θα μας επηρεάσουν άτομα με μαχητική διάθεση, δυναμικά ή εριστικά. Μας παρασύρει η ορμή τους και η πρωτοβουλία τους, αλλά πρέπει να έχουμε υπ’ όψη πως ίσως δεν έχουμε το δικό τους δυναμικό για να τα ακολουθήσουμε στις μάχες που δίνουν. Μπορεί να προκληθούν προβλήματα ζήλιας, πάθους ή ερωτισμού. Σίγουρα θα μας παρακινεί κάθε ένταση, έστω κι αν μας πληγώνει κάποιες φορές.

Με τον Δία: θα μας έλκει κάποιο άτομο που φαίνεται να έχει την δύναμη της διδασκαλίας και θα μας διευρύνει τους ορίζοντες. Ωστόσο μπορεί να μας φέρει μία υπερβολική αισιοδοξία και να μην είμαστε προσγειωμένοι. Μέσω αυτού θα αισθανόμαστε ένα πλεόνασμα ενέργειας και θα ενδιαφερθούμε για θέματα ηθικής ή δικαιοσύνης, αλλά περισσότερο σε φιλοσοφικό επίπεδο. Χρειαζόμαστε εξισορρόπηση.

Με τον Κρόνο: Καρμική καθαρά επαφή με άτομα που έχουν να μας διδάξουν έστω και με σκληρό τρόπο. Θα ενδιαφερόμαστε για ανθρώπους με κάποια σημαντική θέση στην κοινωνία, ή με κύρος, ή με ωριμότητα. Αυτοί όμως μπορεί να μας βάλουν στα δικά τους «καλούπια» εμποδίζοντας την αυτονομία μας. Στην ουσία η παρουσία τους, αν είναι κυριαρχική, θα μας φέρει μελαγχολία.

Με τον Χείρωνα: θα μας συγκινούν άτομα που παίζουν τον ρόλο του θύματος. Αλλά μπορεί να γίνουν και θύτες μας τελικά. Αν θελήσουμε να γίνουμε ευεργέτες κάποιου, καλό θα είναι να έχουμε πάρει πρώτα την κατάλληλη εκπαίδευση, ώστε να αναγνωρίζουμε ποιος μας έχει πραγματικά ανάγκη. Προσοχή στις επιδράσεις κάποιου που μπορεί να αυτό-προβάλλεται ως δάσκαλος, μέχρι να διαπιστώσουμε αν είναι όντως έτσι.

Με τον Ουρανό: θα έχουμε έλξη για άτομα εκκεντρικά, διαφορετικά και επαναστατικά. Θα είμαστε μέσω αυτών σε διαρκή ανατροπή των δεδομένων μας. Μπορεί να φέρουμε όμως διάλυση και αποσύνδεση της ζωής με την πρακτική της πλευρά. Αυτά τα άτομα, αν λειτουργήσουν θετικά, θα μας βοηθήσουν να αναδείξουμε τα ταλέντα μας και θα μας εμπνεύσουν την ελευθερία.

Με τον Ποσειδώνα: η έλξη δημιουργείται μέσα από μία ρομαντική ατμόσφαιρα, ή ένα ψυχολογικό σύνδεσμο που περιέχει μεγάλο ιδεαλισμό. Τα άτομα που μας έλκουν, ανοίγουν ένα παράθυρο προς πνευματικές αναζητήσεις, αλλά μπορεί να μας προκαλέσουν χάος, σύγχυση ή να μας εκμεταλλευτούν. Επειδή δεν θα έχουμε σαφή αντίληψη του τι συμβαίνει μαζί τους, πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί όταν κάποιος μας γοητεύει και μας κάνει να ονειρευόμαστε.

Με τον Πλούτωνα: μία δυναμική γοητεία που δεν μπορεί παρά να μας μαγνητίσει, θα έχει το άτομο που θα ασκεί επιρροή στο σημείο του Vertex μας. Θα είναι ισχυρό είτε οικονομικά, είτε θα μας διεγείρει ερωτικά. Η καταλυτική του όμως παρουσία θα είναι διαβρωτική, αν δεν πρόκειται για άτομο καθαρό και ψαγμένο. Μπορεί να μας απομονώσει από το περιβάλλον μας και να αλλάξει τη ζωή μας.

 

Σωκράτης Παπαγεωργίου

4.2 5 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments