0 0 votes
Article Rating

Ο Χείρων ανακαλύφθηκε το 1977. Δεν έχει αφιερωθεί πολύς χρόνος στη μελέτη του και οι αστρολόγοι ξεκίνησαν σχετικά πρόσφατα να συμπεριλαμβάνουν το Χείρωνα στις αστρολογικές τους αναλύσεις. Αν και αστεροειδής ο Χείρων αντιμετωπίστηκε από αρκετούς αστρολόγους ως σημαντικός πλανήτης και δη κυβερνήτης ζωδίων. Άλλοι όμως θεώρησαν και θεωρούν υπερβολική τη σημασία που του αποδόθηκε και πιστεύουν ότι κανείς θα πρέπει να είναι πιο συντηρητικός σε τέτοιους νεωτερισμούς.

Τι σημαίνει όμως ο Χείρωνας; Τι κυβερνά; Πώς μπορεί να τον χρησιμοποιήσει κανείς στις αστρολογικές αναλύσεις;

Ο Χείρων παρουσιάζεται από τους περισσότερους συγγραφείς σαν ο πλανήτης, η θέση του οποίου μας δείχνει τα εσωτερικά τραύματα που δρουν μέσα μας υποσυνείδητα. Συνδέοντας τη δράση του αστεροειδούς με τη μυθολογική μορφή του Χείρωνα, που πληγώθηκε από τον Ηρακλή κατά λάθος και λόγω της αθανασίας του καταδικάστηκε να υποφέρει για πάντα χωρίς να μπορεί να πεθάνει, οι περισσότεροι αναδεικνύουν το Χείρωνα σαν τον πλανήτη μέσα από τη δράση του οποίου συνειδητοποιούμε τα ισόβια τραύματα μας, τα σημεία που πληγώνουμε αθέλητα τους άλλους ή πληγωνόμαστε εμείς. Μέσω της δράσης του συνειδητοποιούμε ασυνείδητες συμπεριφορές μας που επιδρούν στους άλλους και τους πληγώνουν και αποδεχόμαστε τις προσωπικές μας ατέλειες.

Αστρονομικά ο Χείρωνας κινείται σε τροχιά μεταξύ του Κρόνου και του Ουρανού και ολοκληρώνει μία περιστροφή κάθε 50-51 χρόνια. Η θέση της περιστροφής του έχει κάνει κάποιους αστρολόγους να θεωρούν ότι λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών πλανητών. Ορισμένοι μάλιστα λένε ότι όπως ο Ερμής μας βοηθά να καταλάβουμε τους εσωτερικούς πλανήτες έτσι κι ο Χείρων μας βοηθά να αισθανθούμε τους εξωτερικούς πλανήτες Ουρανό, Ποσειδώνα και Πλούτωνα.

Για τους αστρολόγους της νέας εποχής που ασχολούνται με την οικολογία, τις εσωτερικές θεραπευτικές μεθόδους, τα ψυχολογικά τραύματα και τους εσωτερικούς δρόμους ο Χείρων εμφανίζεται και σαν κυβερνήτης των εσωτερικών τεχνών. Λένε ότι κυβερνά τον αναλυτή που χρησιμοποιεί κάρτες Ταρώ, την αρχή της συγχρονικότητας, τη μαντική τέχνη, τις ιερές πολεμικές τέχνες, τη θεραπεία, το σαμανισμό και γενικά όλες τις εσωτερικές τέχνες που αναπτύσσουν την ανθρώπινη συνείδηση. Κάποιοι τον συνδέουν ακόμη και με την αστρολογία. Θεωρούν ότι μετά την ανακάλυψη του το 1977 ξεκίνησε ο κόσμος στη δύση να μαθαίνει όλες αυτές τις εσωτερικές τέχνες.

Σε ό,τι αφορά το ζώδιο που κυβερνά οι απόψεις διίστανται. Άλλοι αστρολόγοι ισχυρίζονται ότι κυβερνά την Παρθένο και άλλοι τον Τοξότη. Κατά παρόμοιο τρόπο άλλοι ισχυρίζονται ότι κυβερνά τον έκτο οίκο κι άλλοι τον ένατο.

Στη μυθολογία ο Χείρων ήταν ένας μεγάλος δάσκαλος που μυούσε, θεραπευτές, πολεμιστές και μάγους. Δίδαξε τον Ηρακλή, τον Αχιλλέα, τον Ορφέα, τον Ιάσονα και τον Πηλέα. Η πιο μοντέρνα εκδοχή του Χείρωνα είναι ο master Miyagi στην ταινία The Karate Kid. Γιος του Κρόνου και μία θαλάσσιας νύμφης, μισός άνθρωπος και μισός άλογο, ο Χείρων εμφανίζεται σαν δάσκαλος της προ-απολλώνειας εποχής, της εποχής, εποχής κατά την οποία, και σε άλλους πολιτισμούς περιγράφεται, εσωτερικοί δάσκαλοι έρχονταν από τη θάλασσα, για να διδάξουν την ανθρωπότητα. Είναι μισός Θεός και μισός άνθρωπος ή μισός άνθρωπος και μισό ζώο, συμβολισμοί που επίσης δείχνουν τη μάχη επικράτησης της συνείδησης πάνω στο χάος και τη μη λογική.

Ο Χείρων ζευγαρώνει με νύμφη της θάλασσας. Συμβολίζει το αρσενικό που, αναγνωρίζοντας τη θηλυκή πλευράς του, δε φοβάται να χαθεί στο ασυνείδητο (ψυχολογικός συμβολισμός της θάλασσας) και να αποκτήσει έτσι τις δεξιότητες του μεγάλου μάγου. Θεοποιείται στη μυθολογία και ανεβαίνει στον ουρανό σαν ο αστερισμός του Τοξότη ή Μονόκερω. Σαν πολεμιστής και θεραπευτής, μας μαθαίνει πώς να αντιμετωπίζουμε τη σκοτεινή πλευρά, να επικρατούμε των ζωωδών ενστίκτων μας και να αναγνωρίζουμε τη δύναμη του ασυνείδητου μας όταν πληγώνουμε τους άλλους. Σε πιο πρακτικούς όρους ο Χείρων μας βοηθά να δούμε τα εσωτερικά μας τραύματα και να τα θεραπεύσουμε. Οι θέσεις και όψεις του γίνονται συνειδητές βιωματικά κι όχι νοητικά ή μέσω αφαίρεσης. Έτσι για να εξελίξει κάποιος άνθρωπος τις όψεις/θέσεις του Χείρωνα θα πρέπει συνήθως να έχει μία γεμάτη εμπειρίες ζωή.

Για κάποιους αστρολόγους ο Κρόνος, ο Χείρων κι ο Ουρανός κυβερνούν τις τρεις μεγαλύτερες διελεύσεις της ζωής, ενώ ο Πλούτων είναι η επαναστατική δύναμη διέλευσης που καθαρίζει, εμβαθύνει και εξαγνίζει την ενέργεια που ρέει σε όλο τον κύκλο ζωής. Ο Χείρων είναι ο πλανήτης θεραπευτής. Κυβερνά τη μύηση σε ένα νέο επίπεδο αυτογνωσίας, αυτό στο οποίο εισέρχεται όλη η ανθρωπότητα, την εποχή που διανύουμε. Σχηματικά και σε σχέση με τα τέσσερα επίπεδα συνείδησης του ανθρώπου η άποψη αυτή ορίζει τις μεγάλες διελεύσεις της ζωής ως εξής:

 1. Επιστροφή Κρόνου -> Κρίση εξέλιξης της συνείδησης ώστε να σταματήσει να επικεντρώνεται μόνο στο φυσικό πεδίο και να αρχίσει να δραστηριοποιείται στο αστρικό πεδίο
 2. Αντίθεση Ουρανού με γενέθλιο Ουρανό -> Κρίση εξέλιξης της συνείδησης ώστε να σταματήσει να λειτουργεί αποκλειστικά μέχρι το αστρικό πεδίο και να αρχίσει να δραστηριοποιείται στο νοητικό πεδίο
 3. Επιστροφή Χείρωνα -> Κρίση εξέλιξης της συνείδησης ώστε να σταματήσει να αρχίσει η συνείδηση να δραστηριοποιείται και στο πεδίο της ψυχής.

Σε άλλες περιπτώσεις ο Χείρων σχετίζεται και με συγκεκριμένο τσάκρα. Για κάποιους αστρολόγους όπως η Barbara Hand Clow, ο Χείρων εμφανίζεται να κυβερνά το κέντρο της έκτης αίσθησης, το τρίτο μάτι.

 • Κέντρο Κεφαλής -> Ουρανός (ο Ποσειδών επηρεάζει επίσης συνολικά την αύρα της κεφαλής)
 • Κέντρο στο Τρίτο Μάτι -> Χείρων
 • Κέντρο Λαιμού -> Ερμής και Κρόνος
 • Κέντρο Καρδιάς -> Ήλιος και Δίας
 • Ηλιακό Πλέγμα -> Αφροδίτη
 • Σπλήνα -> Σελήνη
 • Γεννητικά Όργανα -> Άρης
 • Βάση σπονδυλικής στήλης -> Πλούτων

Για άλλους αστρολόγους, όπως ο Martin Lass o Χείρων κυβερνά μαζί με τον Κρόνο τη μετάβαση από τον κατώτερο στον ανώτερο εαυτό.

 • Κέντρο Κεφαλής -> Πλούτων
 • Κέντρο στο Τρίτο Μάτι -> Ουρανός
 • Κέντρο Λαιμού -> Δίας
 • Κέντρο Καρδιάς -> Αφροδίτη/Ποσειδών
  • (α) Μονοπάτι Θεραπείας -> Χείρων
  • (β) Προσωπική ευθύνη -> Κρόνος
 • Ηλιακό Πλέγμα -> Ερμής
 • Σπλήνα -> Αφροδίτη/Σελήνη
 • Βάση σπονδυλικής στήλης -> Άρης/Πλούτων

 

Ο Χείρων στα δώδεκα ζώδια

Η περιγραφή της σημασίας του Χείρωνα στα δώδεκα ζώδια είναι αρκετά δυσκολότερη από τις θέσεις των οίκων, γιατί ο Χείρωνας δεν έχει περάσει ακόμη από τη στιγμή της ανακάλυψης του από όλα τα ζώδια κι έτσι δε γνωρίζουμε επαρκώς τη συμπεριφορά που προκαλεί. Επιπλέον, η τροχιά του δεν είναι κατανεμημένη ίσα με αποτέλεσμα να μένει πολλά χρόνια στα ζώδια από τον Υδροχόο μέχρι τον Ταύρο και πολύ λίγα – ένα ή δύο – στα αντίθετα ζώδια, από το Λέοντα ως το Σκορπιό. Έτσι πολλοί άνθρωποι βρίσκονται να έχουν θέσεις στα ζώδια του Υδροχόου ή του Ταύρου και πολύ λιγότεροι στα αντίθετα ζώδια. Έτσι σε άλλες θέσεις η επίδραση του Χείρωνα επηρεάζει ολόκληρες γενιές και γίνεται ομαδική, ενώ σε άλλες θέσεις γίνεται πιο προσωπική, καθώς είναι πολύ λιγότεροι οι άνθρωποι που μοιράζονται την ίδια θέση.

Οι πιο συνηθισμένες ερμηνείες των θέσεων του Χείρωνα στα ζώδια με βάση βιβλιογραφία που για τον συγκεκριμένο πλανήτη στα βιβλιοπωλεία ή στο Internet είναι οι ακόλουθες. Στη βιβλιογραφία δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλές αναφορές για ξεχωριστές ερμηνείες στα ζώδια και τους οίκους. Συνήθως οι ερμηνείες παρουσιάζονται συνενωμένες. Έτσι οι ερμηνείες που αναφέρονται πιο κάτω μπορούν να θεωρηθούν και επιδράσεις στους οίκους..

Ο Χείρων στον Κριό

Με τον Χείρωνα στον Κριό ο άνθρωπος αναζητά την ταυτότητα του. Ποιος είναι; Τι ζητούν από αυτόν; Γιατί είναι εδώ; Από πλευράς τραυμάτων η θέση δίνει συχνά σωματικές δυσμορφίες. Επίσης μία αίσθηση προσωπικής έλλειψης αξίας. Εποχές με Χείρωνα στον Κριό ήταν η εποχή του Τσάρλεστον πριν το κραχ του 1927 και η εποχή των 70’s. Αν ο άνθρωπος συνειδητοποιήσει την αξία του οπλίζεται με θάρρος, είναι διαρκώς σε κίνηση και αποκτά εσωτερική πειθαρχία. Η θέση αυτή δείχνει το δρόμο του πολεμιστή.

Ο Χείρων στον Ταύρο

Με το Χείρωνα στον Ταύρο ο άνθρωπος αμφισβητεί τις αξίες και βάζει συνεχώς ερωτήματα για το τι είναι σωστό. Οι υλικές αξίες αμφισβητούνται αλλά και γίνονται αντικείμενο υπεράσπισης. Ο άνθρωπος ψάχνει από ποιες αξίες να πιαστεί. Εκτός από τις αξίες αισθάνεται ότι του λείπει διαρκώς η υλική βάση για να ζήσει. Θα πρέπει να καταγράψει συνειδητά όλα εκείνα τα υλικά αγαθά που ήδη έχει αλλά τα θεωρεί αυτονόητα. Εποχή με Χείρωνα στον Ταύρο ήταν η εποχή μετά το κραχ του 1927.

Ο Χείρων στους Διδύμους

Ο Χείρωνας στους Διδύμους δίνει στους ανθρώπους επαφή με τη μάζα και τα εξωτερικά ερεθίσματα. Ο άνθρωπος πειραματίζεται με την εσωτερικότητα χωρίς όμως να έχει ωριμότητα και υπευθυνότητα. Ο ίδιος αισθάνεται πάντα ότι δεν ξέρει αρκετά, ότι δεν είναι αρκετά έξυπνος. Η θέση μπορεί να του δίνει και τραύματα στα μέσα επικοινωνίας (π.χ. στη φωνή). Δε συνειδητοποιεί όλα εκείνα που γνωρίζει ήδη. Η εποχή είναι η εποχή της ανόδου του ναζισμού με τις μεγάλες παρελάσεις, τις φανφάρες και τις απόπειρες επιφανειακής σύνδεσης με τα αποκρυφιστικά κινήματα.

Ο Χείρων στον Καρκίνο

Ο Χείρωνας στον Καρκίνο βάζει σε κίνδυνο όλες τις ρίζες και την ασφάλεια του ανθρώπου. Ο άνθρωπος αισθάνεται ότι είναι μόνος, ότι δεν τον αγαπά κανείς και δεν έχει καμία συναισθηματική βάση στη ζωή του. Μπορεί να έχει υιοθετηθεί ή να του έχει λείψει η οικογένεια. Η εποχή του Χείρωνα στον Καρκίνο είναι η εποχή του 2ου παγκοσμίου πολέμου, που κάθε άνθρωπος προσπαθούσε να προστατευτεί και να μη χάσει το σπίτι του. Ο συνδυασμός της θέσης με τον Ουρανό (αλλά και τον Κρόνο) στον Ταύρο που είχαν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων του πολέμου έφερε μεγάλα τραύματα από την απώλεια του οικογενειακού περιβάλλοντος, της ζωής και των υλικών αγαθών.

Ο Χείρων στο Λέοντα

Με το Χείρωνα στο Λέοντα οι άνθρωποι ζουν τη ζωή χωρίς να σοβαρεύονται ποτέ. Η εποχή τους ήταν η εποχή του μέσου του πολέμου που το μόνο που είχε νόημα ήταν να περνάνε καλά, γιατί η απώλεια της ζωής τους ήταν πολύ πιθανή. Η συμπεριφορά τους αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι αισθάνονται ότι δεν μπορούν να εκφράσουν αυτό που έχουν μέσα τους, δεν μπορούν να δημιουργήσουν. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όσα πράγματα έχουν ήδη δημιουργήσει και τα θεωρούν δεδομένα.

Ο Χείρων στην Παρθένο

Με το Χείρωνα στην Παρθένο οι άνθρωποι αρχίζουν πάλι να δουλεύουν σιωπηλά για την τελειότητα της μορφής. Δουλεύουν προσπαθώντας να ξεπεράσουν διαρκώς την αίσθηση ότι δεν είναι ολοκληρωμένοι σαν άνθρωποι, ότι είναι μονόπλευροι όχι αρκετά εξελιγμένοι. Η εποχή αυτή χαρακτηρίζεται από τις πρώτες σιωπηλές προσπάθειες για την ανοικοδόμηση και το σχεδιασμό του νέου κόσμου. Οι άνθρωποι παρουσιάζουν γενικότερα προβλήματα υγείας που πρέπει να ξεπεράσουν.

Ο Χείρων στο Ζυγό

Με το Χείρωνα στο Ζυγό οι άνθρωποι ψάχνουν την ταυτότητα του μέσα από την επαφή με τους άλλους. Μετράνε συνεχώς τον εαυτό τους με βάση τις αντιδράσεις των άλλων. Αισθάνονται διαρκώς ότι οι σχέσεις τους δεν έχουν την ποιότητα που θα έπρεπε. Έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα δικαιοσύνης και ζητούν άμεση απόδοση της. Η εποχή της θέσης αυτής είναι η εποχή του τέλους του πολέμου, της απονομής δικαιοσύνης και της δημιουργίας ενός νέου συστήματος επίλυσης διαφορών.

Ο Χείρων στο Σκορπιό

Ο Χείρων στο Σκορπιό βάζει τον άνθρωπο να αναρωτιέται αν αξίζει καν να ζει. Δίνει στους ανθρώπους μία μεγάλη απώλεια στη ζωή τους ίσως το θάνατο κάποιου συγγενή, φίλου, αγαπημένου προσώπου. Ο πόνος είναι τόσο μεγάλος που δεν αντέχεται. Δίνει τάσεις αυτοκαταστροφής και διλήμματα του τύπου να ζει κανείς ή να μη ζει;. Είναι η εποχή της μεγάλης φτώχειας μετά τον πόλεμο, η εποχή των εμφυλίων. Οι όψεις των πρώτων ετών μετά τον πόλεμο περιλαμβάνουν σύνοδο των Κρόνου, Πλούτωνα στο Λέοντα με Χείρωνα στο Σκορπιό.

Ο Χείρων στον Τοξότη

Με το Χείρωνα στον Τοξότη οι άνθρωποι προσπαθούν να έρθουν απεγνωσμένα σε επαφή με τον ανώτερο εαυτό τους. Αισθάνονται ότι έχουν μέσα τους ανώτερη γνώση που δεν μπορούν να δώσουν στους άλλους. Τις εποχές αυτές γεννιούνται στη γη άνθρωποι που έχουν στόχο να διδάξουν τους άλλους πώς να έρχονται σε επαφή με τη συνείδηση τους. Τα χρόνια αυτά γεννιέται η γενιά που στα 70’s θα είναι 20 με 25 χρονών. Είναι οι άνθρωποι που θα δοκιμάσουν ουσίες και τρόπους να έρθουν σε επαφή με τον ανώτερο εαυτό τους.

Ο Χείρων στον Αιγόκερω

Με το Χείρωνα στον Αιγόκερω οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν έχουν αναγνώριση και δεν ακούγονται. Αν αντιμετωπίσουν αρνητικά το τραύμα τους καταλήγουν να έχουν δυσκολία να δουν οτιδήποτε άλλο εκτός από το δικό τους δρόμο. Αν καταφέρουν να συνειδητοποιήσουν σε πόσα πράγματα οι άνθρωποι τους αναγνωρίζουν ήδη και τους συμβουλεύονται θα αισθανθούν αυτό που αναζητούν, το ότι έχουν πολύ μεγάλη αξία.

Ο Χείρων στον Υδροχόο

Με το Χείρωνα στον Υδροχόο αρχίζουν να γεννιούνται παιδιά που δεν έχουν κάποιο σαφή προσανατολισμό. Αισθάνονται αποκομμένα, περίεργα, διαφορετικά. Είναι τα παιδιά που έχουν ένα γενικό στόχο να προσφέρουν αλλά αδυνατούν να «γειώσουν» την προσφορά αυτή στο κοινωνικό και να τη μετατρέψουν σε πρακτικό αποτέλεσμα κι έτσι μένουν απομονωμένοι. Η εποχή του Χείρωνα στον Υδροχόο είναι η κατεξοχήν εποχή των 50’s, της ανεμελιάς, της διασκέδασης, των μεγαλόπνοων σχεδίων και των επαναστατών χωρίς αιτία.

Ο Χείρων στους Ιχθείς

Με το Χείρωνα στους Ιχθύς ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με τις ενέργειες του Ποσειδώνα. Η εποχή της θέσης αυτής είναι η εποχή των ταξιδιών στις παραισθήσεις, των εμπειριών από ουσίες, των αστρικών ταξιδιών. Οι άνθρωποι της εποχής αυτής που γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’60 έχουν σε αντίθεση τον Χείρωνα με τον Πλούτωνα στην Παρθένο κι έτσι βιώνουν μία αντίθεση ανάμεσα στον πραγματικό καταπιεστικό κόσμο της ρουτίνας και των υποχονδριακών υπαλλήλων και τον κόσμο των σκιών και των παραισθήσεων. Αισθάνονται ότι ο πραγματικός κόσμος δεν περιέχει καμία δικαιοσύνη και καμία αγάπη και ότι δεν υπάρχει θεός στον κόσμο. Η προηγούμενη θέση του Χείρωνα στους Ιχθύς ήταν από το 1911 ως το 1918. Ήταν η εποχή που οι άνθρωποι παρέδιδαν τη θέληση τους στους στρατηγούς του πολέμου, που τους οδηγούσαν στη σφαγή. Η εποχή της πτώσης της λογικής – έστω και της πολεμικής λογικής – των αερίων και των χημικών και της μαζικής και αχρείαστης θυσίας. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν την επέμβαση του θείου και της αγάπης στα πράγματα, εκεί που τη θεωρούσαν αυτονόητη και δεδομένη. Επίσης να ξαναδώσουν αξία στην ανθρώπινη ζωή.

 

Ο Χείρων στους δώδεκα οίκους του ωροσκοπίου – Μία διαφορετική ματιά

 

Είναι ενδιαφέρον πώς ο Χείρων έχει καταστεί αντικείμενο ιδιαίτερης μελέτης από αστρολόγους, εσωτεριστές του κύματος του New Age. Στους μελετητές της νέας εποχής συγκαταλέγονται άνθρωποι που ασχολούνται με τη θεραπεία, την ψυχανάλυση, την οικολογία, ακόμα και τη ζωή έξω από τη γη. Από τους αστρολόγους του κύματος του New Age οι επιδράσεις του Χείρωνα στους οίκους περιγράφονται μέσω από ένα διαφορετικό πρίσμα. Μέσα από το πρίσμα της εσωτερικής εξέλιξης, της αυτοθεραπείας και της επαφής με το πνεύμα της φύσης. Αξίζει νομίζω σαν μία εναλλακτική θεώρηση να δει κανείς τέτοιες περιγραφές. Για το σκοπό αυτό παρατίθενται σε αυτό το άρθρο αυτές οι εναλλακτικές θεωρήσεις. Οι περισσότερες είναι βασισμένες κυρίως στο έργο της Barbara Hand Clow – Chiron – Rainbow Bridge between the inner and outer planets και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι περιγράφουν τις επιδράσεις με σημείο αναφοράς την απόκτηση της εσωτερικής γνώσης.

Ο Χείρων στον 1ο οίκο

Ο Χείρων στον 1ο οίκο δείχνει ότι ο άνθρωπος με τη συμπεριφορά του θα μεταδίδει στο περιβάλλον του μηνύματα που αφορούν τη νέα εποχή, θα κατέχει δύναμη ψυχολογικής θεραπείας και θα είναι αναγνωρίσιμος από τους γύρω του ως κάτοχος πνευματικότητας. Η πρόκληση της θέσης είναι να αναγνωρίσει αυτός που έχει το Χείρωνα σε αυτή τη θέση ότι δεν είναι αυτός ο ίδιος θεραπευτής αλλά απλά ένα κανάλι μέσα από το οποίο ρέει η συμπαντική ενέργεια. Εξαφανίζοντας τον εγωισμό, ξεμπλοκάρει και η ροή της θεραπευτικής ενέργειας του ατόμου αυτού και αυτό αρχίζει να τη μοιράζει στο περιβάλλον του.

Ο Χείρων στο 2ο οίκο

Ο Χείρων στο 2ο οίκο επικεντρώνει τη ροή της ενέργειας του Χείρωνα σε θέματα αρχών. Ο άνθρωπος πιστεύει ότι γνωρίζει τι είναι σωστό για τη θεραπεία των άλλων και έχει τον κίνδυνο να πιστέψει ότι μόνο αυτό που νομίζει ο ίδιος είναι το σωστό. Για να μπορέσει να χειριστεί σωστά την ενέργεια του Χείρωνα θα πρέπει να μάθει τη μετριοφροσύνη και την ταπεινότητα στην υποστήριξη των αρχών του.

Ο Χείρων στον 3ο οίκο

Με το Χείρωνα στο 3ο οίκο, ο άνθρωπος πρέπει να μάθει στην τέχνη της διάκρισης. Πρέπει να μάθει να διακρίνει τι είναι σωστό και να παίρνει τις σωστές αποφάσεις. Το σύνηθες πρόβλημα του ανθρώπου με Χείρωνα στον 3ο οίκο είναι ότι δέχεται μία πληθώρα ερεθισμάτων από το περιβάλλον, που δεν προλαβαίνει να αξιολογήσει ή αξιολογεί λάθος, χωρίς να το παραδέχεται. Έτσι, παίρνει λάθος αποφάσεις κι ενώ ενδεχομένως γνωρίζει μέσα του τι είναι σωστό, δεν το εφαρμόζει. Εμφανίζεται έτσι ασυνεπής ως προς αυτά που υποστηρίζει. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα σύμβουλο (9ος οίκος) που να τον κατευθύνει στο να παίρνει τις σωστές αποφάσεις. Μόλις ωριμάσει γίνεται ο ίδιος σύμβουλος για τους άλλους (εξέλιξη στον 9ο οίκο).

O Χείρων στον 4ο οίκο

Με το Χείρωνα στον 4ο οίκο ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με τις ίδιες του τις ρίζες. Το παρελθόν του είναι γεμάτο τραύματα που καλείται ο ίδιος να γιατρέψει. Είναι τόσο αλτρουιστικά ευαίσθητος στην ενέργεια του Χείρωνα που θεωρεί εγωιστικό ακόμα και να ασχοληθεί με τον εαυτό του και να γιατρέψει τα τραύματα του. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο δρόμος για να μπορέσει να γιατρέψει τον κόσμο (10ος οίκος) περνάει μέσα από τη θεραπεία των δικών του τραυμάτων.

Ο Χείρων στον 5ο οίκο

Με το Χείρωνα στον 5ο οίκο ο άνθρωπος πρέπει να μάθει να ελέγχει το «πειραχτήρι» μέσα του. Η προσωπικότητα του ατόμου γίνεται υπερβολικά παιδική, χωρίς ευθύνες, αναζητά συνεχώς την εμπειρία για την εμπειρία, εμπλέκεται σε ερωτικά παιχνίδια χωρίς όρια και χωρίς να τα παραδέχεται. Ο άνθρωπος πρέπει να συνειδητοποιήσει με αυτή τη θέση ότι δεν είναι όλα τα πράγματα παιχνίδι και να δει ότι και οι άλλοι άνθρωποι έχουν ανάγκες και τραύματα και δεν υπάρχουν μόνο ως σύντροφοι στο παιχνίδι.

Ο Χείρων στον 6ο οίκο

Ο Χείρων στον 6ο οίκο βάζει στον άνθρωπο την πρόκληση να ξεπεράσει την υπερβολική προσήλωση στην τάξη, την καθαριότητα, την υγεία, το καθήκον και την εργασία. Το άτομο γνωρίζει πολλά πράγματα για την υγεία του σώματος, είναι σε θέση να φροντίσει τον εαυτό του και να τον θεραπεύσει, πλην όμως γίνεται συχνά υποχονδριακό και δεν μπορεί να κατανοήσει ότι η υγεία πολλές φορές ξεκινάει από το μυαλό. Για να ξεπεράσει την πρόκληση αυτή θα πρέπει να δει την υγεία στην πιο ευρεία της έννοια και να ξεκινά την θεραπεία του από το επίπεδο της σκέψης. Επίσης θα πρέπει να κατανοήσει την αξία των διακοπών, της χαλάρωσης και της ελεύθερης ροής της ενέργειας μέσα στον εαυτό του.

Ο Χείρων στον 7ο οίκο

Με το Χείρωνα στον 7ο οίκο ο άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρόκληση του να συνειδητοποιεί πώς επιδρά στους ανθρώπους με τους οποίους σχετίζεται. Με τη θέση αυτή το άτομο επιδρά στις σχέσεις του χωρίς να το συνειδητοποιεί. Δημιουργεί αποτελέσματα για τα οποία είναι έκπληκτο. Προβάλλει υποσυνείδητα στους άλλους αυτό που πιστεύει γι’ αυτούς και όταν αυτοί αντιδρούν, αυτό παρατηρεί έκπληκτο τις συμπεριφορά τους, μη γνωρίζοντας ότι αυτό την προκάλεσε.

Ο Χείρων στον 8ο οίκο

Ο Χείρων στον 8ο οίκο δίνει στο άτομο την υποσυνείδητη επιθυμία να ελέγχει τους άλλους. Χρησιμοποιεί ως μέσα το σεξ, το χρήμα, τη μαγεία και ενδεχομένως την ίδια τη στέρηση της ζωής. Ένα τέτοιο άτομο έχει ανάγκη για έλεγχο, ανάγκη που, αν δεν ικανοποιήσει, το οδηγεί σε κακή διάθεση, χειρισμό των άλλων, παράνομες πράξεις ή αυτοκαταστροφή μέσω βαριών ασθενειών. Η πρόκληση σε αυτή τη θέση είναι το να φέρει το άτομο τις πρωτόγονες επιθυμίες του στο επίπεδο της συνείδησης και να αρχίσει βασισμένο σε αυτή τη γνώση να κατανοεί και τις ενέργειες των άλλων ανθρώπων. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη γνώση για να προσφέρει κάποιου είδους υπηρεσία (η όψη απαντιέται για παράδειγμα συχνά σε ερευνητές του εγκλήματος).

Ο Χείρων στον 9ο οίκο

Με το Χείρωνα στον 9ο οίκο ο άνθρωπος δίνει την εντύπωση του δασκάλου. Διδάσκει τους άλλους πώς να έρθουν σε επαφή με τον ανώτερο εαυτό τους, δείχνει να κατέχει εσωτερικές γνώσεις και δίνει γενικά την εντύπωση του δασκάλου. Αυτό που κρύβει όμως τόσο επιμελημένα είναι ότι αυτά που ο ίδιος διδάσκει τελικά δεν τα έχει επιτύχει. Δεν είναι δάσκαλος, ούτε έχει επαφή με τον εσωτερικό εαυτό του. Το άγχος της αποκάλυψης κάνει αυτούς τους ανθρώπους να καταφεύγουν σε μεθόδους έκστασης όπως τα ναρκωτικά για να συνδεθούν «επιτέλους» με τον ανώτερο εαυτό τους. Οι άνθρωποι αυτοί ηρεμούν μόνο όταν καταφέρουν να συνδεθούν πραγματικά με τον ανώτερο εαυτό τους. Τότε μπορούν να διδάξουν πραγματικά τους γύρω τους.

Ο Χείρων στο 10ο οίκο

Ο Χείρων στο 10ο οίκο βάζει τον άνθρωπο αντιμέτωπο με την πρόκληση του να βρει το σκοπό της ζωή του. Οι άνθρωποι αυτοί είναι αναγνωρίσιμοι, έχουν κύρος και δύναμη λόγω της θέσης τους, αλλά για δεν ξέρουν για ποιο λόγο, για ποιο σκοπό. Δεν ξέρουν τι να την κάνουν αυτή τη δύναμη και πού να τη χρησιμοποιήσουν. Η θέση αυτή δίνει συχνά ανθρώπους που αναζητούν τη δύναμη και το σκοπό σε τάξεις ιερωμένων. Η πρόκληση γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι να βρουν το σκοπό που θα αφιερωθούν και το πεδίο στο οποίο θα εξασκήσουν την έμφυτη ηγετική τους ικανότητα.

Ο Χείρων στον 11ο οίκο

Ο Χείρων στον 11ο οίκο κάνει τον άνθρωπο να πιστεύει ότι ήρθε στη ζωή για ένα συγκεκριμένο λόγο, για να προσφέρει κάτι στην ανθρωπότητα. Ο άνθρωπος αυτός μπορεί να γίνει μία τραγική φιγούρα όσο προσπαθεί συνειδητά να επιτύχει τον προορισμό του. Καθώς προσπαθεί ξανά και ξανά, μπλοκάρει ο ίδιος τη ροή της ενέργειας και αδυνατεί να εκπληρώσει το σκοπό του. Αν μάλιστα, γνωρίζει το σκοπό του, αλλά δεν έχει τα μέσα να τον εκπληρώσει, η φιγούρα γίνεται ακόμη περισσότερο τραγική. Η πρόκληση για τον άνθρωπο αυτό είναι διπλή. Καταρχήν πρέπει να βρει τα μέσα για την εκπλήρωση του σκοπού του. Και δεύτερον να αποστασιοποιηθεί από την ίδια την ανάγκη να τον εκπληρώσει. Να μάθει απλά να μη θέλει. Αν συνηθίσει στο να μη θέλει, η ροή της ενέργειας θα ξεμπλοκαριστεί και θα φτάσει κοντύτερα στην εκπλήρωση του σκοπού του.

Ο Χείρων στο 12ο οίκο

Ο Χείρων στο 12ο οίκο δίνει στον άνθρωπο μία βαθιά μυστικιστική γνώση. Το άτομο έχει ιδιαίτερες ικανότητες στο δεξί μέρος του εγκεφάλου του, δεν έχει όμως ανεπτυγμένο το αριστερό κομμάτι. Έτσι έχει πρόβλημα να πάρει πρακτικές αποφάσεις και να κρίνει τους ανθρώπους με τους οποίους σχετίζεται. Πολλές φορές παραδίδεται σε «δασκάλους» που δείχνουν μυστικιστικά ελκυστικοί. Το άτομο αυτό θα πρέπει να ισορροπήσει την εσωτερική του γνώση με ίση δόση λογικής και να συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να παρασύρεται από άτομα που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν.

Η εισαγωγή του Χείρωνα στο πλανητικό σύστημα των κυβερνητών του ζωδιακού συνδέεται πολύ συχνά με μία προσπάθεια που κάνουν οι αστρολόγοι τη σύγχρονη εποχή να βρουν κυβερνήτες για τα ζώδια εκείνα που μοιράζονται τον κυβερνήτη τους με κάποιο άλλο ζώδιο. Έτσι πολλοί αστρολόγοι τοποθετούν το Χείρωνα σαν κυβερνήτη της Παρθένου, ενώ άλλοι τοποθετούν ένα νέο πλανήτη, το Nibiru, ως κυβερνήτη του Ζυγού. Δεν είναι όμως μόνο οι σύγχρονοι αστρολόγοι που προσπαθούν να παρουσιάσουν νέους πλανήτες για να ολοκληρώσουν τη δωδεκάδα εξέλιξης των πλανητών. Και άλλοι αστρολόγοι όπως η Alice Bailey στις αρχές του αιώνα είχαν μιλήσει για την ύπαρξη και άλλων πλανητών, όπως ο Ήφαιστος ή άλλοι κρυμμένοι πλανήτες πίσω από τα φώτα (ήλιο, σελήνη).

Υπάρχει ωστόσο και η άποψη που λέει ότι η αστρολογία είναι βασικά ένα σύστημα μαντικής τέχνης. Και σαν τέτοιο, αυτό που απαιτεί είναι ένα σημείο αναφοράς και συγκέντρωσης. Ένα τέτοιο σύστημα είναι το σύστημα του ωροσκοπίου. Η άποψη αυτή μας λέει κατ’ ουσία ότι οι προβλέψεις δε γίνονται επειδή οι πλανήτες έχουν αυτές κι εκείνες τις θέσεις αλλά επειδή μας το λέει η διαίσθηση μας. Απλά η διαίσθηση μας χρησιμοποιεί τη μέθοδο κατάστρωσης του ωροσκοπίου σα ένα διαλογιστικό εργαλείο (όπως σκεφτόμαστε μέσα από ένα μαντάλα) μέσα από το οποίο συγκεντρώνεται και εξοικειώνεται με το πρόβλημα. Σαν επιχείρημα που υποστηρίζει αυτή την άποψη οι αστρολόγοι αυτοί εμφανίζουν το γεγονός ότι η ινδική αστρολογία, αν και χρησιμοποιεί ακόμη το παραδοσιακό σύστημα των επτά πλανητών κάνει ιδιαίτερα επιτυχημένες προβλέψεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η εισαγωγή νέων πλανητών και αστεροειδών στην ερμηνεία των χαρτών έχει ανανεώσει σημαντικά την αστρολογία της δύσης και επιτρέπει σε αστρολόγους με πρωτοποριακές ιδέες να εισάγουν νέες ερμηνείες ή νέα συστήματα ερμηνείας των ωροσκοπίων. Η ανανέωση αυτή, εφόσον αποδειχτεί από μακροχρόνιες παρατηρήσεις ότι φέρνει αποτέλεσμα, είναι δυνατό να αλλάξει σημαντικά την τέχνη της αστρολογίας όπως την ξέραμε.

Να σημειώσουμε επίσης ότι γενικότερες περιγραφές για το τι σημαίνει ο Χείρων στους οίκους και τα ζώδια μπορεί να βρει κανείς σε διάφορες δημοσιεύσεις που αναφέρονται στο τέλος του άρθρου σα σημεία περαιτέρω μελέτης.

Βιβλιογραφία – Πηγές

 1. Barbara Hand Clow, “Chiron – Rainbow Bridge between the inner and outer planets”, Llewellyn Publications, 1997
 2. Martin Lass, “An explanation of Chiron in the signs”, Chiron 2, Website of Joanna Ouwerling
 3. Martin Lass, 1996, “Musings of a Rogue Comet – The New Chiron Paradigm”, Martin Lass – Musings of a Rogue Comet – The New Chiron Paradigm, Site of Martin Lass
 4. Martin Lass, 1996, “A Planetary Healing Hand – The Message of Chiron”, Martin Lass – A Planetary Healing Hand, Site of Martin Lass
 5. Brandi Jasmine, “Chiron through the Signs and Houses”, Chiron through the Signs and Houses, Aquarian Age

Σημεία περαιτέρω μελέτης

Άρθρο δημοσιευμένο στo myhoroscope.gr Χείρωνας – Κλειδί στις μνήμες της παιδικής ψυχής – Αστρολογία για όλους

Άρθρο δημοσιευμένο στo myhoroscope.gr Χείρων ο πλανητοειδής. Ερμηνεία στα ζώδια και τους οίκους

 

Βασίλης Παπαδολιάς

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments