0 0 votes
Article Rating

Ο Χείρων, ο μυθικός κένταυρος, είναι γνωστός και ως ο «πληγωμένος θεραπευτής».
Και ακριβώς αυτό δείχνει και στον γενέθλιο χάρτη μας, δηλαδή ποια είναι η κρυφή πληγή μας, αλλά ταυτόχρονα μας δείχνει και πως μπορούμε να θεραπεύσουμε τον εαυτό μας (και τους συνανθρώπους μας).
Εδώ θα επικεντρωθούμε σε μερικά βασικά στοιχεία που μπορούμε να αντλήσουμε από την θέση του σε κάθε ζώδιο και οίκο σε έναν γενέθλιο χάρτη. Θεωρώ απαραίτητη την ανάγνωση του άρθρου της Λίλιαν Σίμου Χείρωνας – Κλειδί στις μνήμες της παιδικής ψυχής για την κατανόηση της φύσης του Χείρωνα, πρίν μελετήσετε τα παρακάτω αρχικά, βασικά, στοιχεία.

Ας μην ξεχνάμε πως για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα θα πρέπει να εξεταστεί το σύνολο του χάρτη, ωστόσο τα παρακάτω, είναι ένας γενικός οδηγός που πιστεύω θα φανεί χρήσιμος στους αρχάριους μελετητές!

Ο Χείρων στα ζώδια και τους οίκους

• Ο Χείρων στον Κριό και τον 1ο οίκο

Σε αυτή την θέση σας ωθεί να βοηθάτε τους απανταχού άτυχους, να γίνεστε ας πούμε ο Ρομπέν ο προστάτης των φτωχών, ενώ ταυτόχρονα αγνοείτε παντελώς τις δικές σας ανάγκες! Μπορεί να σας κάνει έναν σοφό δάσκαλο ή απλά καλό σύμβουλο για τους άλλους (ιδίως σε θέματα υγείας), αλλά το κακό είναι πως δεν ακολουθείτε καμία από τις συμβουλές σας.

Επίσης υπάρχει η περίπτωση να νιώθετε «αόρατοι» και να αυτοπροσδιορίζεστε μέσω των άλλων. Όταν συγκεντρώσετε την προσοχή σας στον εαυτό σας για λίγο, σα να ήταν ένας άνθρωπος σε ανάγκη, θα καταφέρετε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις δυνατότητές σας και να βρείτε τις ισορροπίες.

• Ο Χείρων στον Ταύρο και τον 2ο οίκο

Μπορεί να συμβουλεύετε επιτυχημένα τους άλλους σχετικά με τα οικονομικά τους, τη στιγμή που, μάλλον, είστε αδέξιοι με τα δικά σας! Πολλές φορές αυτή η θέση δείχνει πως ίσως έχετε χαμηλή αυτοπεποίθηση την οποία προσπαθείτε να βρείτε είτε μέσω απόκτησης χρημάτων, είτε κάνοντας το ακριβώς αντίθετο, απαρνούμενοι δηλαδή κάθε είδους αποκτήματα, διότι νιώθετε ότι δεν τα αξίζετε.

Εδώ η λέξη κλειδί είναι η αυτοεκτίμηση. Η απόκτηση ή/και ανάπτυξή της είναι η κινητήριος δύναμή σας. Ξεπερνώντας τις ανασφάλειές σας, θα μπορούσατε γίνετε πολύτιμοι βοηθοί και δάσκαλοι, σε συνανθρώπους που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

• Ο Χείρων στους Διδύμους και τον 3ο οίκο

Μπορεί στα παιδικά σας χρόνια να νιώσατε ότι κανένας δεν σας άκουγε και γενικώς δεν πρόσεχε τα λεγόμενά σας. Υπάρχει περίπτωση να μην μπορείτε να εκφραστείτε σωστά ή να έχετε αυτή την αίσθηση συνεχώς (ίσως βάσιμα), ότι δεν μπορείτε να γίνετε κατανοητοί. Δεν υποδηλώνει απαραίτητα διαταραχές στον λόγο, παρά μια ανάγκη να ακουστεί ο λόγος σας.

Όμως όσους ακροατές και να βρείτε να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι δεν σας ακούν πραγματικά. Αντιμετωπίζοντας τα παιδικά σας βιώματα, στον τομέα της επικοινωνίας, θα μπορούσατε να τα χρησιμοποιήσετε υπέρ σας και υπέρ των συνανθρώπων σας, μια ο Χείρων σε αυτή την θέση μπορεί αναδείξει έναν χαρισματικό λογοθεραπευτή, δάσκαλο ορθοφωνίας κ.ά.

• Ο Χείρων στον Καρκίνο και τον 4ο οίκο

Δεν νομίζω πως θα είναι υπερβολή αν πούμε πως, όλοι μας κάποια στιγμή είχαμε κάποιες διαφωνίες ή προβληματάκια με τους γονείς μας! Αυτή η θέση απλά καθιστά το γεγονός πιο εμφανές. Ίσως υποδηλώνει και την περίπτωση κάποιος από τους γονείς να ήταν «απών» από την ζωή σας, κυριολεκτικά ή μεταφορικά.

Το σπίτι εδώ είναι το σημείο που επικεντρώνεται η επιρροή, δίνοντας την αίσθηση ότι δεν ανήκετε πουθενά, δηλαδή ότιπουθενά δεν νιώθετε να είναι σπίτι σας. Ή ακόμα να απαιτείται να λείπετε από το σπίτι σας, ή ότι μπορείτε να βοηθήσετε τους άλλους σε θέματα σπιτιού, όταν το δικό σας να τείνει να γίνει ερείπιο!

Επίσης είναι πιθανό ενώ φροντίζετε τους άλλους να μην δέχεστε την φροντίδα – το συναίσθημα από όσους θέλουν να το προσφέρουν.
Και πάλι, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα είμαστε σε θέση να το ξεπεράσουμε και να χρησιμοποιήσουμε την ικανότητα μας να περιποιούμαστε και να θεραπεύουμε τους άλλους.

• Ο Χείρων στο Λέοντα και τον 5ο οίκο

Το άτομο με αυτήν την θέση συνήθως είναι εξαίρετος σύμβουλος στα θέματα που σημειοδοτεί ο οίκος (έρωτας, παιδιά, σπόρ, παιχνίδια κ.ά.), αλλά στην προσωπική του ζωή μάλλον χωλαίνει! Ενώ λοιπόν έχετε φυσικό χάρισμα π.χ. ως προπονητές μπορεί να καταλήξετε βοηθητικοί, αδυνατώντας να εκμεταλλευτείτε το ταλέντο σας. Ενώ είσαστε πολύ καλοί με τα παιδιά των άλλων να έχετε μονίμως προβλήματα με τα δικά σας. Ίσως επίσης ως παιδιά, να περιόρισαν την δημιουργική σας έκφραση, να μεγαλώσατε απότομα και κατά κάποιον τρόπο πιθανότατα εξελιχθήκατε σε έναν ενήλικα που δεν αφήνεται να διασκεδάσει ελεύθερα.

Ο Χείρων εδώ μας δίνει την μοναδική ευκαιρία να μεγαλώσουμε παιδιά πιο ευτυχισμένα και πιο επιτυχημένα, αρκεί να μην τα ωθήσουμε να επιτύχουν εκεί που εμείς θέλουμε, να μην τους επιβάλλουμε εν ολίγοις να πραγματοποιήσουν τα δικά μας όνειρα. Ερχόμενοι σε επαφή με το παιδί μέσα σας, θα μπορέσετε να ξαναβρείτε την δημιουργική σας ικανότητα, να χαρείτε τη ζωή και να διασκεδάσετε.

• Ο Χείρων στην Παρθένο και τον 6ο οίκο

Από τη θέση αυτή μπορεί να σας ωθεί να βοηθάτε τους συνεργάτες σας ώστε να εργάζονται πιο σωστά και αποδοτικά, καλύτερα ίσως κι από εσάς τους ίδιους! Ακόμα σας κάνει υπέρμαχο της υγιεινής ζωής πείθοντας τους άλλους για την αξία της, ενώ εσείς να ζείτε ανθυγιεινά!

Μπορεί επίσης να έχετε την απαίτηση από τους άλλους να σας υπηρετούν, αλλα να μην είστε ποτέ ευχαριστημένοι. Να υπεραναλύετε, ή να ασχολείστε υπερβολικά με την καθαριότητα και να γίνετε υποχόνδριοι. Μπορεί και τα ακριβώς αντίθετα. Είναι πιθανόν στην παιδική ηλικία, να δεχθήκατε υπερβολική κριτική.
Ο Χείρων σας καλεί να προσέχετε τον εαυτό σας, να βρείτε την ισορροπία στα θέματα του οίκου (εργασία, υγεία) και με τους συνανθρώπους μας και φυσικά να χρησιμοποιήσετε θετικά, την κριτική σας σκέψη και την ικανότητά σας για ανάλυση.

• Ο Χείρων στο Ζυγό και τον 7ο οίκο

Πιθανότατα αφιερώνετε όλον το χρόνο στο ταίρι σας, το οποίο ίσως παρουσιάζει κάποια αδυναμία. Μια και είναι και οίκος της συνεργασίας, μπορεί να βοηθάτε τον συνεργάτη σας να βελτιωθεί στην εργασία του, μαθαίνοντας του όλα όσα γνωρίζετε. Προσέξτε όμως μην εξαφανιστεί μόλις μάθει αυτά που ήθελε από εσάς. Επίσης μπορεί να επιδίδεστε σε ένα διαρκές «κυνήγι» για να βρείτε ταίρι σας και μόλις το βρείτε να το διώχνετε με την συμπεριφορά σας. Ή ακόμη ότι έχετε τάσεις απομόνωσης και αρνητικότητας για κάθε μορφή σχέσης ή συνεργασίας.

Είστε ο ιδανικός σύμβουλος για θέματα γάμου, συνεργασιών και συνεταιρισμών και αν χρησιμοποιήσετε τις γνώσεις και τις συμβουλές που δίνετε στους άλλους θα ξεπεράσετε τα πιθανά εμπόδια που θα προκύπτουν σ’ αυτόν τον τομέα.

• Ο Χείρων στον Σκορπιό και τον 8ο οίκο

Αυτή η θέση μπορεί να σας ωθήσει να στηρίζετε οικονομικά τους άλλους ή να εξαρτάστε οικονομικά εσείς από τρίτους. Ακόμη μπορεί να δέχεστε ή να υιοθετείτε τις απόψεις των άλλων με υπερβολική ευχέρεια. Να αναλαμβάνετε την διαχείριση των οικογενειακών πόρων, επειδή σας θεωρούν καλούς σε αυτό ή να βρίσκετε συντρόφους που θα θέλουν να το κάνουν, με το αζημίωτο όμως. Επίσης να αντιστέκεστε σε κάθε αλλαγή που απαιτεί η ζωή ανά διαστήματα ή ακομα, να εμπλακείται σε μία πάλη για την εξουσία ή αντίθετα να νιώθετε ανίσχυροι.

Έχετε την δύναμη να βοηθάτε τους άλλους να μεταμορφώσουν τη ζωή τους, ή να τους αναμορφώνετε εσείς. Είναι ένα πολύ σημαντικό χάρισμα που θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε για να βοηθήσετε και τον εαυτό σας να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις παραπάνω προκλήσεις.

• Ο Χείρων στον Τοξότη και τον 9ο οίκο

Με αυτή την θέση μπορεί να γίνετε μανιώδεις ταξιδιώτες, μελετητές, σπουδαστές αλλά να μην πραγματοποιήσετε τίποτα και να παραμείνουν ευσεβείς πόθοι. Πιθανόν να ωθήσετε τα παιδιά σας να αποκτήσουν μια ανώτερη μόρφωση που εσείς δεν είχατε την ευκαιρία. Ή να τους επιβάλλετε να σπουδάσουν εκείνα που εσείς δεν καταφέρατε. Κι ακόμα υπάρχει η περίπτωση να προσπαθήσετε να αποτρέψετε την μόρφωσή τους επειδή τα ζηλεύετε.

Επίσης μπορεί να θεωρείτε ότι γνωρίζετε τα πάντα, να μην δέχεστε συμβουλές ή να μην έχετε καθόλου σωστή κρίση. Όμως την ίδια θέση μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε θετικά, διδάσκοντας τις γνώσεις σας, είτε από σπουδές είτε από εμπειρίες, στους συνανθρώπους σας βοηθώντας τους. Και φυσικά,να μάθετε να ακούτε! Μην ξεχνάμε ότι άλλο είναι η μόρφωση και άλλο η πνευματική καλλιέργεια και παιδεία.

• Ο Χείρων στον Αιγόκερω και τον 10ο οίκο

Κάποιες φορές δείχνει ότι φροντίζετε όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό σας. Ή μια άσβεστη ανάγκη για επιτυχία. Μπορεί επίσης να λειτουργεί και σαν έλλειψη φιλοδοξιών ή άρνησης ευθυνών. Ίσως οι γονείς σας να σας πίεσαν υπερβολικά για να πετύχετε και να κατέκριναν με το παραμικρό κάθε σας προσπάθεια. Επίσης μπορεί να γίνεστε υπερ του δέοντος οργανωτικοί, ή και το αντίθετο, εντελώς ανοργάνωτοι και να αρνείστε να πάρετε τον έλεγχο της ζωής σας. Θα μπορούσε όμως να δείχνει και το ταλέντο ή την ενασχόλησή σας με τον ευρύτερο ιατρικό και θεραπευτικό τομέα.

• Ο Χείρων στον Υδροχόο και τον 11ο οίκο

Εδώ μπορεί να αντιμετωπίσετε πρόβλημα στο να διατηρήσετε τις φιλίες σας, μια αγοραφοβία ή την άρνηση συμμετοχής σε ομάδες. Ακόμα να επιδιώκετε φιλίες ή την συμμετοχή σε διάφορες οργανώσεις επειδή φοβάστε την μοναξιά. Επίσης δείχνει τον κίνδυνο οι φίλοι σας να σας αποστραγγίζουν συναισθηματικά, αλλά και το αντίθετο, εσείς να δίνετε στους άλλους σε μια προσπάθεια να νιώσετε ότι τους ελέγχετε και εξαιτίας μιας ψυχολογικής ανάγκης, που φαίνεται να μην ικανοποιείται. Ακόμα να απορρίπτετε κάθε καινούργια ιδέα ή διαφορετική άποψη από την δική σας, είτε ανήκετε στους νεωτεριστές, είτε στους παραδοσιακούς συντηρητικούς τύπους.

Γνωρίζοντας τα παραπάνω, μπορείτε να συμμετέχετε σε ομάδες κοινωνικού χαρακτήρα, να κάνετε φιλίες, γεμίζοντας τα κενά που ίσως νιώθετε προσφέροντας ανιδιοτελώς στους συνανθρώπους σας, ενώ ταυτόχρονα παντρεύοντας το παλιό με το καινούργιο να ανακαλύψετε καινούργιες και καλύτερες προοπτικές.

• Ο Χείρων στους Ιχθείς και τον 12ο οίκο

Όπως καταλαβαίνουμε ο Χείρων δείχνει περισσότερο αυτά που μπορούμε να κάνουμε για τους άλλους παρά για τον εαυτό μας. Έτσι κι εδώ υποδηλώνει ίσως την επιθυμία σας να φροντίσετε τους φτωχούς, άρρωστους, περιθωριακούς και καταφρονεμένους όλου του κόσμου, αγνοώντας τις δικές σας ανάγκες και της οικογένειάς σας. Συχνά έχετε την τάση να παρουσιάζεστε ως θύμα της ζωής που αναζητά τη βοήθεια των άλλων για τα ατελείωτα προβλήματα που προκαλείτε εσείς και πολλές φορές είναι μόνο στο μυαλό σας.

Επίσης επειδή αυτή η θέση κάνει το άτομο να νιώθει κουρασμένο και κορεσμένο, προσπαθήστε να ξεκουράζεστε αρκετά. Όμως αυτή η θέση δίνει και την δυνατότητα να βοηθήσετε τους συνανθρώπους σας να γίνουν πιο δημιουργικοί, να έχουν φαντασία και να τους διδάξετε την σημασία του να ονειρεύεται κανείς στον πεζό κόσμο που ζούμε.
Αυτονόητο είναι πως σε κάθε περίπτωση, αναγνωρίζοντας την «πληγή» μας κάνουμε το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα, ώστε να την θεραπεύσουμε. Και γιατί όχι, να χρησιμοποιήσουμε τα βιώματα και χαρίσματά μας, για να βοηθήσουμε και τους άλλους.

Φωτεινή Χριστοδούλου

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments