0 0 votes
Article Rating

Εδώ και αμέτρητους αιώνες θεωρούσαμε δεδομένο ότι υπάρχει μία ζωντανή σχέση μεταξύ ουρανού και γης. Τα μέταλλα θεωρούσαμε ότι είχαν μία έμφυτη συγγένεια με τους πλανήτες – γονείς τους και αντιπροσώπευαν την υλική έκφραση των κοσμικών ενεργειών.

Αυτό το άρθρο προέρχεται από το βιβλίο του Nick Kollerstrom The Metal-Planet Relationship, μία εξαιρετικά σημαντική εργασία, που, μέσω της επιστημονικής ανάλυσης και της μεταφυσικής αντανάκλασης, συνδέει το πεδίο των λογικών επιστημών με την πεζότητα και την κοινοτυπία του με το πιο ποιοτικό πεδίο της ουσίας και της ύπαρξης. Το βιβλίο ερευνά τις φυσικές αντιστοιχίες που υφίστανται μεταξύ των παραδοσιακών πλανητών και τις σχέσεις τους με τα μέταλλα και, το πιο σημαντικό, πώς το σύγχρονο πείραμα χρησιμεύει για να εδραιώσει τις σχέσεις αυτές.

 

H τιμή του χρυσού έχει, καθώς φαίνεται, την τάση να αυξάνεται σε περιόδους αναταραχής και αβεβαιότητας. Ταυτόχρονα, δείχνει να επηρεάζεται και από την επόχη, με αποκορύφωμα το μεσοχείμωνο. Καθώς το φως του Ήλιου γίνεται ολοένα και πιο αδύναμο και σιγά σιγά σβήνει, οι άνθρωποι φαίνεται να ελκύονται περισσότερο από τον χρυσό, το κατ’ εξοχήν μέταλλο του Ήλιου. Το παραπάνω γράφημα παρουσιάζει τον μέσο όρο αυξομειώσεων των τιμών του χρυσού στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων είκοσι ετών. Δεν μπορούσα να εντοπίσω άλλες πηγές πέρα από τη συγκεκριμένη γραφική παράσταση. Είναι αξιόπιστη;

Κατά παράδοση, το αριστοκρατικότερο των μετάλλων, ο χρυσός, εκφράζει τη λαμπρότητα και την ακτινοβολία του Ήλιου. Όντας το μοναδικό μέταλλο που δεν οξειδώνεται, μπορεί να αντισταθεί και στην πιο άγρια φωτιά. Η σύνδεση του χρυσού με τον Ήλιο θεωρείται εμφανής, καθώς για να λάμψει ο χρυσός θα πρέπει να καθρεφτίσει τον Ήλιο και έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το φως και τα χρώματα. Το μέταλλο αυτό μπορεί κάλλιστα να σφυρηλατηθεί τόσο λεπτά, με αποτέλεσμα να διατηρεί μετα βίας την μορφή του ως στερεό. Όταν καθρεφτίζει το φως φαίνεται χρυσαφί, και πράσινο όταν το αντανακλά. Τα κολλοειδή χημικά διαλύματα του χρυσού, σε αναλογία μερών ανά 100 εκατομμύρια, δημιουργούν μια τεράστια ποικιλία χρωμάτων. Από τον μεταλλικό χρυσό οποιοσδήποτε μπορεί να δει κάτω από τον Ήλιο, τρόπον τινά, οποιοδήποτε χρώμα: Στον χρυσό αντικρύζουμε από τη λαμπρότητα του Ήλιου μια πλούσια γκάμα χρωμάτων. Γκάμα που κυμαίνεται από το ελαφρά πράσινο-μπλε στο ερυθρό, στο βιολετί-μπλε μέχρι και το καθαρό ροζ – όπως αντανακλά ο χρυσός τα λαμπερά χρώματα του ηλιοβασιλέματος (1).

Ο Ήλιος αποκαλύπτει το πραγματικό χρώμα του χρυσού στη χαραυγή και στο ηλιοβασίλεμα. Η λατινική λέξη για το χρυσό, aurum (από εδώ προέκυψε και το χημικό του σύμβολο Au), προέρχεται από την ελληνική Αυγή (= Αurora)- τη Χρυσή Θεά της Αυγής. Ο Rudolf Steiner εμπνεύστηκε το Au από τον ήχο του Ήλιου, και έτσι τονίστε το! Η λέξη «αύρα» έχει την ίδια ρίζα, αποκαλύπτοντας πως η ιδέα της ακτινοβολίας συνδέεται με αυτό το μέταλλο.

Ο Ήλιος σε Splendor Solis, 16ος αιώνας
με την ευγενική παραχώρηση της Βρετανικής Βιβλιοθήκης

 

Όπως ακριβώς το φως του Ήλιου διαχέεται μέσα στον αέρα που ανεπνέουμε, έτσι και ο χρυσός βρίσκεται διασκορπισμένος μέσα στα σπλάχνα της Γης: «Ο χρυσός είναι μια αξιοπρόσεκτη ουσία. Μια απλή περιγραφή των φυσικών ιδιοτήτων του μετάλλου είναι ικανή να προκαλέσει δέος, ακόμη και δυσπιστία. Ο χρυσός υπάρχει παντού στη Γη – στις θάλασσες, στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας και στην ξηρά, σε κάθε ήπειρο. Υπάρχει με τη μορφή αδιόρατης σκόνης, αλλά και σε ψήγματα με υψηλή πυκνότητα. Παρόλ’ αυτά, ποτέ ως τώρα δεν εντοπίστηκε φλέβα χρυσού όπως σε άλλα μέταλλα.

Τα αποθέματά του με την υψηλότερη πυκνότητα για παράδειγμα, συνδυάζονται με το πυρίτιο ή βρίσκονται σε ενώσεις σιδήρου και θείου που περιέχουν αρσενικό. Ο χρυσός, όμως, υπάρχει σε μεγάλα αποθέματα συνδυασμένος με ασήμι, υδράργυρο, χαλκό και αντιμόνιο. (2) Ο συγκεκριμένος συγγραφέας περιέγραψε πως τα ορυχεία χρυσού στη Νότιο Αφρική έχουν χιλιάδες μέτρα βάθος για να εξορυχθεί το εν λόγω μέταλλο, το οποίο εντοπίζεται σε αναλογία μικρότερη από 1:100000 του μεταλλεύματος – μόνο και μόνο για να καταλήξει πάλι να θαφτεί σε υπόγεια θησαυροφυλάκια τραπεζών! Τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού παγκοσμίως βρίσκονται στην Αφρική.

Σε αυτήν την ήπειρο, η γεωγραφία της οποίας παρουσιάζει τεράστιες διαφοροποιήσεις ως προς τις ηλιακές επιρροές και η μουσική παράδοσή της εκφράζει με τόσο έντονο τρόπο τους χτύπους της καρδιάς!

Η θέση του Ήλιου σε ένα γενέθλιο ωροσκόπιο πιστεύεται ότι αποτελεί έκφραση της αληθινής ύπαρξης του ατόμου. Για να το καταλάβετε καλύτερα, αναρωτηθείτε γιατί πολλοί είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν χρήματα για να αποκτήσουν μια πένα με χρυσή μύτη. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στο ότι θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά σε κάτι λιγότερα εύγλωττο, όπως ότι η γραφή με μια χρυσή πένα εκφράζει καλύτερα την προσωπικότητα κάποιου ή ακόμα και την εσωτερική του ύπαρξη, από μια απλή ατσάλινη.

Μέχρι το πολύ πρόσφατο παρελθόν ο χρυσός εχρησιμοποιείτο για την θεραπεία παθήσεων της καρδιάς, ενός οργάνου που συνδέεται με τον Ήλιο. Ομοιοπαθητικοί ιατροί ακόμα και σήμερα το χρησιμοποιούν σε υψηλή διάλυση και το θεωρούν μέθοδο ίασης καταθλιπτικών ή αυτοκαταστροφικών συμπτωμάτων: «μια ολική έκλειψη καρδιάς». Η εναπόθεση του χρυσού στον ανθρώπινο οργανισμό παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στην καρδιά. Επίσης, το συγκεκριμένο μέταλλο χρησιμοποιείται από τους γιατρους στη διάγνωση καρδιακών παθήσεων. Ε

φόσον, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις χρυσού στο ανθρώπινο σώμα εντοπίζονται γύρω από την καρδιά, αναπτύχθηκε ένα ραδιοϊσότοπο του χρυσού (το ισότοπο Au- 195), το οποίο μπορεί να δώσει εικόνα για την αιματολογική δομή και λειτουργία της καρδιάς, μια διαδικασία που καλείται “καρδιοαπεικόνιση”. Στη Μεγάλη Βρετανία, αυτή η νέα τεχνολογία αναπτύχθηκε στο νοσοκομείο ST Bartholomew, στο Λονδίνο. Ένας εμπειρογνώμων περιέγραψε τον χρυσό που χρησιμοποιήθηκε κατ’ αυτό τον τρόπο ως “το πλέον κατάλληλο μέσον για γρήγορη αξιολόγηση των αλλαγών στην καρδιακή λειτουργία” (3,4).

Aurora, η θεά της Αυγής
1808 από τον Otto Runge, Αμβούργο

 

Από οικονομικής απόψεως, ο χρυσός λειτουργεί ως ένα ζωτικής σημασίας κέντρο που συντηρεί και εγγυάται την κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων. Ο σφυγμός της οικονομίας συντονίζεται απόλυτα με την κίνηση της αξίας του χρυσού. Αποθηκεύεται σε επίπεδο κάτω από την επιφάνεια της γης σε ράβδους μεγάλης πυκνότητας, μακριά από το φως του Ήλιου. Στο ίδιο μέρος που καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας ενεργεί, με έναν μαγικό τρόπο όντας κάτι που όλοι οι άνθρωποι επιδιώκουν να αποκτήσουν – επιδεικνύοντας και πάλι μια ιδιότητα που αγγίζει την καρδιά και που κανένα άλλο χημικό στοιχείο δεν έχει. Εσείς, θα επιθυμούσατε να σας κάνουν πρόταση γάμου μ’ ένα δαχτυλίδι από λευκόχρυσο;

Αναφορικά τώρα με τα χαρακτηριστικά του χρυσού που συνδέονται με την καρδιά, οι αστρονόμοι είναι οι πιο κατάλληλοι να αντιληφθούν πως και ο Ήλιος λειτουργεί σαν καρδιά του ηλιακού μας συστήματος. Επιδεικνύει κάτι σαν καρδιακό παλμό κατά τη διάρκεια της ενδεκαετούς περιστροφής του και με αυτό τον τρόπο τίθεται σε τροχιά και πλανητικό υλικό γύρω από το ηλιακό μας σύστημα. Ο Ήλιος αποτελεί το πυρακτωμένο καρδιακό κέντρο του μακρόκοσμου μας και έτσι ο χρυσός δίκαια αποδόθηκε στον Ήλιο. Νιώστε το ηλιακό στέμμα να καίει άγρια γύρω από τον Ήλιο, την καιόμενη καρδιά. Ο χρυσός αποτελεί καρδιακό παραφάρμακο.

Τα βοοειδή έχουν, όπως αποδεικνύεται από μελέτες, την υψηλότερη συγκέντρωση χρυσού στα κέρατά τους. Τα κέρατα αποτελούν το μοναδικό μέρος του ζώου που κατευθύνεται προς τον ουρανό, όντας ταυτόχρονα σύμβολα επίδειξης δύναμης και αξιοπρέπειας. Θα σας συνιστούσα να επισκεφθείτε ένα βιοδυναμικό αγρόκτημα, όπου θα δείτε τις αγελάδες να έχουν ακόμα τα κέρατά τους. Εκ φύσεως, αυτό το χαρακτηριστικό έκανε τις αγελάδες ανθεκτικότερες απέναντι σε ασθένειες. Έτσι, κανένα βρετανικό βιοδυναμικό αγρόκτημα δεν επηρεάστηκε από την πρόσφατη επιδημία αφθώδους πυρετού ή την EBS (ασθένεια των τρελών αγελάδων). Στην πραγματικότητα, κυριαρχεί η θεωρία ότι ο χρυσός δεν έχει κανέναν βιοχημικό σκοπό, καθότι είναι χημικά αδρανής.

Αλλά, ας το εξετάσουμε λίγο καλύτερα αυτό και ας προσπαθήσουμε να φέρουμε στο μυαλό μας την εικόνα των Αιγυπτίων με τον ήλιο ανάμεσα στα κέρατα μιας αγελάδας. Προσωπικά, έχω ένα όνειρο: ένα εργαστήριο, όπου τα όργανα πειραματισμού θα είναι τόσο απλά στη χρήση, που θα ικανοποιούν ακόμα και την περιέργεια ενός μικρού παιδιού. Θα περιλαμβάνει δύο μοντέλα από πλέξιγκλας, ένα ανθρώπινο και ένα βοοειδές, και θα παρουσιάζει την ποικιλία στη συγκέντρωση χρυσού: φτάνοντας στο ζενίθ γύρω από την καρδιά για τον άνθρωπο και στα κέρατα για το βοοειδές.

Ο χρυσός είναι ένα αεικίνητο μέταλλο, παρουσιάζει την ποιότητά του σε καράτια με τα 24 ως ανώτατο αριθμό, συμβολίζοντας την απόλυτη καθαρότητά του από άλλες προσμίξεις. Ένα χρυσό δαχτυλίδι μπορεί να είναι 18 καράτια, ενώ ο χρυσός που είναι πολύ λεπτά σφυρυλατημένος υπολογίζεται περίπου στα 22 καράτια. Ο αριθμός καρατιών δείχνει πόσο καιρό ο χρυσός παρέμενε σε καμίνι και πόσο καλά καθαρίστηκε από μέταλλα κατώτερης ποιότητας. Ο Ήλιος περιδιαβαίνει τον ουρανό ανά εικοσιτέσσερις ώρες, και η γη περιφέρεται γύρω του σε δώδεκα μήνες. Αυτός, λοιπόν, ο ηλιακός αριθμός καθορίζει την ποιότητα του χρυσού. Το βάρος του χρυσού μετριέται σε τρόι (=12 ούγγιες), με κάθε τρόι να αντιστοιχεί σε 480 (24 X 20) σπόρους σίτου. Οι χρυσοί σπόροι του σιταριού, που ωριμάζουν κάτω από τον ήλιο, βρίσκονται σε μια ιδιόμορφη εξίσωση προς το ηλιακό μέταλλο, αποτελώντας μια υγιή βάση για το εκάστοτε νόμισμα και τον πλούτο εν γένει(5).

Η πνευματική ανάπτυξη ενός πολιτισμού θα έπρεπε να υπολογίζεται με βάση την ποσότητα του χρυσού που υπάρχει πάνω από την επιφάνεια της γης, για να ακτινοβολεί υπό το φως του Ήλιου, να τονίζει την ομορφιά του γυναικείου φύλου, των ιερών ναών και των μεγαλόπρεπων κατασκευών –συγκριτικά με τον χρυσό που βρίσκεται θαμμένος σε υπόγειους θαλάμους μακριά από όλους. Το πρώτο δείχνει μια δέσμευση προς την κοινή ευτυχία και στην πραγματικότητα φανερώνει την δόξα του Ήλιου, ενώ το τελευταίο αποτελεί ένδειξη καθαρά ανθρώπινης απληστίας και σφοδρής επιθυμίας για κέρδος.

Ο ιατρικός κολλοειδής χρυσός χρησιμοποιείται ευρέως σαν (παρα)φάρμακο – σύμφωνα με μια παραδοσιακή αλχημική αντίληψη. Πιστεύεται πως δρα με έναν ιδιαίτερο τρόπο σαν μέσο θεραπείας καρδιακών παθήσεων. Κάποιοι θεωρούν, ακόμα ότι και η δύναμη της θέλησής τους αυξάνεται, όταν τους χορηγείται ο χρυσός σε αυτή τη μορφή, από την άποψη ότι είναι ευκολότερο να αφοσιωθούν στους στόχους τους. Ειδικότερα στην Αμερική υπήρξε μια αντίληψη ότι ο Χρυσός θα πρέπει να δίνεται σε όσους πάσχουν από «dypsomania» ή και αλκοολοσμό. Λέγεται περαιτέρω ότι ακόμα και άτομα εθισμένα στα ναρκωτικά βιώνουν μικρότερης έντασης στερητικό σύνδρομο ή και επιθυμία για ναρκωτικά, αν τους χορηγηθεί για ένα διάστημα αυτό το διάλυμα χρυσού.

Εδώ ακριβώς, παραθέτω μια μαρτυρία από το Διαδίκτυο: «Έχω ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό αναφορικά με τα αισθηματικά μου. Ακόμα και η σύζυγός μου μπορεί να σας διαβεβαιώσει, ότι ειμαι αρκετά πιο βολικός άνθρωπος… Ο αδελφός μου, ο οποίος είναι μεγαλύτερος κατά 4 χρόνια, ήταν σε τόσο άσχημη κατάσταση που οι γιατροί του χορηγούσαν διαρκώς Zoloft, ένα αντικαταθλιπτικό σαν το Prozac.

Άρχισε αγωγή με κολλοειδή χρυσό προ διετίας και τώρα ζει μια ευτυχισμένη ζωή χωρίς την παραμικρή γνωστή παρενέργεια». Λέγεται ότι ο μηχανισμός που κρατά σταθερή τη θερμοκρασία του ανθρωπίνου σώματος μπορεί να επηρεαστεί θετικά από το χρυσό, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εξάψεων, ριγών και νυχτερινού ιδρώτα.

Ίσως κάποιος να ήθελε να ακούσει περισσότερα πράγματα σχετικά με τις επιδράσεις του χρυσού στην υγεία, καθώς όλο και περισσότερο εμβαθύνουμε στη σύνδεση του μετάλλου αυτού με την καρδιά, αλλά και με τον Ήλιο. Το κολλοειδές διάλυμα του χρυσού έχει ένα ροδοκόκκινο-ερυθρό χρώμα, όπως ακριβώς και το πολύτιμο ρουμπίνι είναι κόκκινο εξαιτίας της αραιάς απόθεσης ομοιοπαθητικής μορφής χρυσού μέσα σε χαλαζία. Πέρα από το ότι ο χρυσός αποτελεί ένα μέσο ενίσχυσης του ηθικού, αλλά και της υγείας, ο ενταγμένος στο ανθρώπινο διαιτολόγιο χρυσός δρα και ως αποτελεσματικό, αλλά ελαφρύ αναλγητικό: τα άλατα του χρυσού εγχέονται στις αρθρώσεις προκειμένου να απαλύνουν τον πόνο.

Για να μάθετε περισσότερα μυθολογικά στοιχεία για την Αυγή/Aurora, τη Χρυσή Θεά της Ανατολής, ψάξτε στο Διαδίκτυο με του όρους «Eos» ή «Auos».

“…κι η χρυσόθρονη σαν πρόβαλε η Αυγούλα, με πήρε και με φόρεσε χιτώνα και χλαμύδα. κι ίδια της φόρεμα έβαλε περίλαμπρο, μεγάλο, ψιλόφαντο και λιμπιστό. κατόπι ωριό ζουνάρι, ολόχρυσο στη μέση της” (Οδύσσεια, Ραψωδία κ,ι) και “Κι η ροδοδάχτυλη η Αυγή σα φάνηκε…”. Η αύρα, το aurum και η αυγή μοιράζονται, καθώς βλέπετε, την ίδια ετυμολογική συγγένεια.

Αναφορές
1. Alison Davidson, Η Δύναμη των Μετάλλων, η ψυχή των πλανητών 1991, σελ.10.
2. C.Budd, Για το Σιτάρι και τον Χρυσό, 1988,σελ.50.
3. Elliot et al., Η Φυσική στην Φαρμακευτική και στη Βιολογία, 1983, Τόμος 28, σελ.l39, 147.
4. Dymond et al., Εφημερίς του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, 1983, Τόμος 2, σελ.85-92.
5. Ibid, σελ.47.

 

Ο Nick Kollerstrom είναι πτυχιούχος Φυσικών Επιστημών από το πανεπιστήμιο του Cambridge και έχει εργαστεί ως καθηγητής Φυσικής. Η αστρολογική κοινότητα τον έχει αναγνωρίσει για τις πρωτοποριακές μελέτες του, οι οποίες αξιοποιούν το επιστημονικό υπόβαθρό του σε ενδιαφέροντες τομείς έρευνας σχετικά με τους πλανήτες, τα φυτά και τα μέταλλα. Εδώ και 30 χρόνια, ασχολείται ενεργά με τη μελέτη της σχέσης πλανητών-μετάλλων, καθώς και με άλλα Ερμητικής φύσης θέματα, ενώ κάνει και σχετικές ανακοινώσεις από το 1975. Η εργασία του στην ιατρική έρευνα οδήγησε στο βιβλίο του Lead on the Brain – a plain guide to Britain’s No 1 pollutant. Η έρευνά του για τις σεληνιακές επιρροές στα φυτά οδήγησε στην έκδοση του οδηγού κηπουρικής Planting by the Moon και των δημοφιλών ετήσιων εκδόσεωνGardening and Planting by the Moon. Το πρόσφατο βιβλίο του Crop Circles: The Hidden Form (εκδόσεις Wessex books), προσφέρει έναν νέο τρόπο κατανόησης του μυστηρίου των κύκλων συγκομιδής, μέσω της γεωμετρίας των μορφών που αποκαλύπτονται στις συγκομιδές.

 

Συγγραφέας: Nick Kollerstrom
Πρωτότυπος τίτλος: Planets and Metals: The Traditional Association of The Sun & Gold
Πηγή: www.skyscript.co.uk/metal3.html 
(κατόπιν έγγραφης άδειας του συγγραφέα).
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments