0 0 votes
Article Rating

Ο «μεγάλος γεννήτορας», το Φως της Ζωής μας. Όπως είναι το κέντρο του πλανητικού μας συστήματος και οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω του έτσι όλη μας η ζωή περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο μας μέχρι να γίνουμε εμείς οι ίδιοι αυτόφωτοι. Πνευματικά συνδέεται με την θεότητα μέσα μας. Μπορούμε να πάρουμε σημαντικές πληροφορίες αν σκεφτούμε πάνω στο ιδεόγραμμα του Ήλιου.

Παριστάνεται με έναν κύκλο, σύμβολο του πνεύματος, με μία τελεία στο κέντρο. Η ζωοποιός δύναμη που εκπορεύεται από αυτό το κέντρο αποτελεί τον βασικό κρίκο που συνδέει τον άνθρωπο με την Πηγή του. Αποκαλύπτει την βαθύτερη φύση του ατόμου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η έκφραση του ατόμου θα είναι κατ’ ανάγκη αυτή που υποδεικνύεται από το ζώδιο του Ήλιου.

Συμβολίζει κυρίως το μονοπάτι που αναζητείται κατά τη διαδικασία της εξατομίκευσης. Ο Ήλιος μάς οπλίζει με τη δύναμη και τη θέληση για δημιουργία μέσω της οποίας θα εκδηλώσουμε και θα γνωρίσουμε τον αυθεντικό εαυτό μας. Το κίνητρο για οποιαδήποτε δημιουργία είναι η Αγάπη, γι’ αυτό ο Ήλιος συνδέεται με το ζώδιο του Λέοντα. Πολύ καλή θέση για τον Ήλιο είναι και το ζώδιο του Κριού, γιατί εκεί δεν χαρακτηρίζεται μόνο για τις δημιουργικές του τάσεις αλλά έχει και όλη την ορμή που χρειάζεται για να τις εκφράσει.

Εύκολα καταλαβαίνουμε γιατί το πρώτο ζώδιο του ζωδιακού κύκλου είναι ο τόπος έξαρσης του Ήλιου. Ο Κριός εκφράζει την ανεξέλεγκτη δύναμη κάθε είδους οργασμού, είτε φυσικού, είτε ψυχικού, είτε πνευματικού. Ο Ήλιος εκπροσωπεί την αρσενική γονιμότητα, αρχή που συντελεί στην αύξηση και στη γέννηση.
Η παραδοσιακή αστρολογία συνδέει τον Ήλιο με το σύμβολο του βασιλιά που επιβάλλει την εξουσία του με καλοσύνη, δικαιοσύνη και σταθερότητα. Για όλες αυτές τις ιδιότητες ταυτίζεται με το πρότυπο του πατέρα.

Διαπιστώνουμε ότι ο Ηλιος συνδέεται με το θείο μέσα μας είτε έχοντας την αίσθηση ότι υπάρχει μία θεία πατρική φιγούρα που μας φροντίζει και μας προστατεύει, είτε ότι είμαστε εμείς εν δυνάμει θεοί «κατ’ εικόνα» και προσπαθούμε να κατακτήσουμε το «καθ’ ομοίωσιν» εκδηλώνοντας ελεύθερα την προσωπικότητά μας. Αυτά είναι δύο στάδια της εξελικτικής μας πορείας. Κατά την πρώτη περίοδο της ζωής μας περιστρεφόμαστε γύρω από τον Ήλιο – πρότυπο του πατέρα – προστάτη. Στη φάση της ενηλικίωσης, συγχωνεύουμε αυτό το πρότυπο στην προσωπικότητά μας και περνάμε στο δεύτερο στάδιο. Γινόμαστε αυτόφωτοι, αυτοσυνείδητοι και εκδηλώνουμε τα αιτήματα του Ήλιου μας. Η εργασία βέβαια δεν σταματάει εδώ, αρκεί και σκεφτούμε ότι ο Ήλιος με το πλανητικό μας σύστημα περιστρέφονται μαζί με άλλα πλανητικά συστήματα γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας και ο γαλαξίας μας μαζί με τους άλλους γαλαξίες, γύρω από κάποιο άλλο κέντρο και δεν ξέρουμε πού σταματάει αυτό.

Ξεκινώντας από το πρώτο οικογενειακό μας περιβάλλονο Ήλιος αντιπροσωπεύει το αρσενικό πατρικό πρότυπο που λάμπει μέσα στην οικογένεια και ταυτόχρονα την προστατεύει και την φροντίζει.

  • Σε ένα αντρικό ωροσκόπιο από τη θέση του Ήλιου παίρνουμε πληροφορίες για το πώς το αγόρι θα εκδηλώσει την αρσενική του φύση.
  • Σε ένα γυναικείο ωροσκόπιο μέσα από το πρότυπο του πατέρα βλέπουμε τον τύπο του άνδρα που υποσυνείδητα το κορίτσι αναζητά στη ζωή του.

Πέρα από αυτό όμως, ο Ήλιος μάς δείχνει τι είδους προσωπικότητα θα αναπτύξουν. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Ήλιος εκπροσωπεί του Πατέρα-Πρότυπο, δηλαδή τι πατέρα έχουμε ανάγκη. Τον συγκεκριμένο άνθρωπο-πατέρα τον εκπροσωπεί ο Κρόνος. Εκεί συνήθως βρίσκουμε την «σκιά» του πατέρα που αγαπά και προσφέρει υπό όρους.

«Πατήρ ημών»

Ας δούμε λοιπόν τι είδους πατρική φιγούρα μπορούμε να ανιχνεύσουμε από τα χαρακτηριστικά του Ήλιου ανά ζώδιο.

ΚΡΙΟΣ, Ο πατέρας ήρωας.
Είναι γενναίος, μερικές φορές παράτολμος, πειστικός, με την ικανότητα να απομακρύνει τις δυσκολίες, μπορεί να εμπνέει αυτούς που είναι γύρω του να επιχειρούν το αδύνατο. Δεν νιάζεται για το τι σκέφτονται οι άλλοι, έχει το θάρρος της γνώμης του. Ελκύει τους άλλους σαν μαγνήτης. Είναι αρχηγικός χωρίς να καταβάλλει προσπάθεια. Μεταδίδει ενθουσιασμό και δημιουργεί ατμόσφαιρα έξαψης. Είναι πρωτότυπος, εφευρετικός, πειραματίζεται συνεχώς, εξερευνητής που δεν είναι εύκολο να τον σταματήσει τίποτε. Αυθόρμητος, προοδευτικός και αισιόδοξος. Τα παιδιά απολαμβάνουν την παρέα του και περνούν όμορφα μαζί του. Με πάθος προωθεί το παιδί του να είναι «πρώτο» παντού. Είναι πολύ υπερήφανος και καμαρώνει για τα παιδιά του.

ΤΑΥΡΟΣ, Ο αξιόπιστος πατέρας.
Είναι πιστός, σταθερός και μπορείς να του εμπιστευθείς τα πάντα. Η μεγαλύτερη ευχαρίστηση γι’ αυτόν είναι να φροντίζει του άλλους και να είναι σίγουρος ότι είναι χαρούμενοι και ασφαλείς. Στα καθημερινά ζητήματα, είναι λογικός και πρακτικός. Έχει ιδιαίτερη σύνδεση με τη φύση και του αρέσει να φροντίζει τα φυτά και τα ζώα. Αγαπά να δίνει, είναι θερμός και τρυφερός. Εκτιμά όλες τις αισθήσεις, προσφέρει αγάπη και υποστήριξη. Παρέχει κάθε είδους ασφάλεια στα παιδιά του και τα προστατεύει από το καθετί. Είναι γενναιόδωρος θέλοντας να τους δώσει το καλύτερο.

ΔΙΔΥΜΟΙ, Ο πατέρας ταχυδακτυλουργός.
Ποτέ δεν τον βρίσκεις εκεί που τον άφησες. Είναι ο Πήτερ Παν του ζωδιακού. Όπως ένα αεικίνητο παιδί, γοητεύεται από τα πάντα, βαριέται γρήγορα και προχωρά. Όλα τον ενδιαφέρουν, όλα θέλει να τα μάθει. Έχει ανάγκη από τη γνώση «του καλού και του κακού». Ιδιαίτερα έξυπνος με κοφτερό και δυνατό μυαλό, εκφράζει τις ιδέες του με μεγάλη ευκολία. Δίνει ιδιαίτερη σημασία στην πνευματική καλλιέργεια των παιδιών του. Δημιουργικός, κεφάτος τους προσφέρει μοναδικές εμπειρίες μέσα από ταξίδια παιγνίδια και αστεία. Τα πλατιά του ενδιαφέροντα θα γεννήσουν ανάλογα ενδιαφέροντα και στα παιδιά του. Φροντίζει να έχουν πολλά βιβλία, τα παροτρύνει να διαβάζουν και έχει ατελείωτες συζητήσεις μαζί τους.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ, Ο μητρικός πατέρας.
Πρόκειται για έναν άνθρωπο γεμάτο κατανόηση, με μια βαθιά γνώση που προέρχεται από την καρδιά του. Καθοδηγεί με στοργική φροντίδα. Νοιάζεται για τους άλλους με αληθινή συμπόνια. Είναι ανεκτικός και δείχνει υπομονή. Έχει φυσικές θεραπευτικές ικανότητες και προσφέρεται για εθελοντική ή φιλανθρωπική εργασία. Μοιάζει να γνωρίζει σε βάθος την ανθρώπινη φύση. Προστατευτικός, καλοσυνάτος και ευαίσθητος, βρίσκεται πάντα κοντά στα παιδιά του, παρέχοντας τους συναισθηματική ασφάλεια. Ο Καρκίνος βάζει πάνω απ΄ όλα την οικογένεια και επίμονα προσπαθεί να την κρατήσει ενωμένη.

ΛΕΩΝ, Ο λαμπερός, μεγαλοπρεπής πατέρας.
Είναι γεμάτος αυτοπεποίθηση, λάμψη και δημιουργικότητα. Απίστευτα ρομαντικός, χρειάζεται έναν μύθο, ένα όραμα με επίκεντρο τον εαυτό του. Γεμάτος ενθουσιασμό, ακτινοβολεί υγεία και ζωντάνια. Φωτίζει με την παρουσία του το χώρο. Ένας πατέρας Λέοντας αισθάνεται πάρα πολύ υπερήφανος για τα παιδιά του και βρίσκει μεγάλη χαρά στην ανατροφή τους. Τα προβάλλει και τα επαινεί συνεχώς. Άλλωστε το ζώδιο του Λέοντα από παράδοση είναι το ζώδιο του πατέρα.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ, Ο πατέρας που έχει λύσεις για όλα.
Ρεαλιστής, με μεγάλη ικανότητα στη διάκριση και στην ταξινόμηση είτε του εξωτερικού κόσμου είτε του ίδιου του εαυτού του. Σέβεται τη γνώση, εκφράζοντας την ανάγκη του να ταξινομεί τα πάντα, ακόμη και το σύμπαν. Έχει πάντα ό,τι χρειάζεται και δεν διστάζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ή τις συμβουλές του σε όποιον έχει ανάγκη. Ο πατέρας Παρθένος είναι πάντα «παρών» και ενσυνείδητος. Μαθαίνει τα παιδιά του να είναι τακτικά, αξιόπιστα και υπεύθυνα.

ΖΥΓΟΣ, Ο εκλεπτυσμένος διανοούμενος πατέρας.
Πρόκειται για έναν άνθρωπο του πνεύματος, λογικό, που μπορεί να αναλύσει κάθε πρόβλημα με ευκολία. Είναι αξιόπιστος και χειρίζεται τις καταστάσεις δίκαια και έντιμα. Επιλέγει το δρόμο της συναλλαγής σε κάθε σχέση. Ο πατέρας Ζυγός ενδιαφέρεται πολύ για τα παιδιά του. Επιδεικνύει μεγάλη τρυφερότητα και τα καθοδηγεί να ακολουθούν ηθικές αξίες στη ζωή τους. Φροντίζει επίσης να τους μεταδώσει ευγενικούς και πολιτισμένους τρόπους.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ, Ο υπερπροστατευτικός πατέρας.
Είναι έντονα συναισθηματικός με πλούσια αισθήματα. Συνήθως δεν χρειάζεται να ρωτήσει τι συμβαίνει στους άλλους, το διαισθάνεται. Συγκινείται εύκολα από τον πόνο και τις τραγωδίες των άλλων. Έχει έντονη πνευματικότητα και εκτιμά τις βαθύτερες αξίες της ζωής. Ο πατέρας Σκορπιός δέχεται το ρόλο του υπεύθυνα αλλά δραματικά. Είναι προσκολλημένος στα παιδιά του γιατί δραματοποιεί τους κινδύνους που το απειλούν και τους βλέπει παντού. Ξέρει όμως να απολαμβάνει τη ζωή με πάθος και βρίσκει μεγάλη ευχαρίστηση στη συντροφιά των παιδιών του.

ΤΟΞΟΤΗΣ, Ο περιπετειώδης πατέρας δάσκαλος.
Είναι γεμάτος ενέργεια και ζωντάνια. Πρόσχαρος, αισιόδοξος, με ελεύθερο μυαλό και φιλοσοφημένη σκέψη, αγαπάει με πάθος την ελευθερία. Αγαπά τα ταξίδια και τις νέες εμπειρίες, επιδιώκει το καινούργιο και την αλλαγή. Ενεργητικός και γεμάτος κέφι, αφοσιώνεται στα παιδιά του και τα παρασύρει σε συναρπαστικές εμπειρίες. Γίνεται πραγματικά ευτυχισμένος όταν διδάσκει τα παιδιά του και τα βλέπει να προοδεύουν πνευματικά.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ, Ο σοφός καθοδηγητής.
Ιδιαίτερα ικανός, όποιο καθήκον και αν αναλάβει το φέρνει εις πέρας με επιτυχία, καθώς έχει πολλές ικανότητες και πρακτική γνώση. Οι γύρω του βασίζονται σε αυτόν και εκείνος ποτέ δεν τους απογοητεύει. Είναι συνεπής στις δεσμεύσεις του και στις υποσχέσεις του, έμπιστος και σταθερός. Αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα το γάμο και την οικογένεια. Μαθαίνει στα παιδιά του να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους και να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Τα διδάσκει με απίστευτη υπομονή τους τρόπους να υλοποιούν τα ιδανικά τους, τα οποία δεν περιορίζονται σε υλιστικά θέματα αλλά κυρίως στο να βελτιωθεί ο κόσμος, γιατί είναι περισσότερο ιδεολόγος από όσο μπορούμε να φανταστούμε.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ, Ο προοδευτικός ιδεαλιστής.
Με την πρώτη ματιά εμπνέει τη συμπάθεια, γεμάτος καλοσύνη και φιλική διάθεση. Θαυμάζει την τιμιότητα και γι’ αυτό είναι ο ίδιος πολύ ειλικρινής. Έχει δύναμη, αποφασιστικότητα και θάρρος στις αντιξοότητες. Αφοσιώνεται σε «κοινές υποθέσεις» και οράματα ή σ’ έναν ορισμένο φιλανθρωπικό σκοπό. Τα ιδανικά του αφορούν στην ομάδα, στο μέλλον της κοινωνίας, στο καλό της ανθρωπότητας. Ο πατέρας Υδροχόος είναι περισσότερο φίλος με τα παιδιά του παρά πατέρας με την κλασσική έννοια. Θέλει να είναι το ίδιο ανεξάρτητα όπως αυτός και τους δίνει τις απαραίτητες βάσεις ώστε να ωριμάσουν πιο γρήγορα.

ΙΧΘΕΙΣ, Ο καλόκαρδος πατέρας «κάτοικος δύο κόσμων».
Είναι μία ευαίσθητη ψυχή. Εξιδανικεύει καταστάσεις, δίνει έμφαση στο συναίσθημα και το εκφράζει με όμορφο τρόπο. Βοηθά τους άλλους να ανοιχτούν και καταλαβαίνει τον πόνο τους. Εκτιμά την εσωτερική ζωή, προσπαθεί να καταλάβει τα «γιατί», βλέπει κάτω από την επιφάνεια. Μυστικιστής με ισχυρή αίσθηση μιας άλλης, υπερβατικής, ασύλληπτης πραγματικότητας, δεν μπορεί εύκολα να συμβιβαστεί με την πεζή καθημερινότητα. Ο πατέρας Ιχθείς χαρίζει ανεπιφύλακτα την αγάπη του στα παιδιά του με αφοσίωση και μεγάλη τρυφερότητα, ανά πάσα στιγμή έτοιμος να θυσιαστεί γι’ αυτά. Είναι όμως πολύ ανεκτικός μαζί τους. Τους προσφέρει μία μαγική ατμόσφαιρα και ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό έδαφος.

Αν δεν είναι έτσι ο πατέρας σας ή δεν είναι καν εκεί, δεν πειράζει… Άλλωστε, από τα μύχια της δικής σας ψυχής αναδύθηκε αυτό το πρότυπο. Συγχωρήστε τον!!! Αν δεν είστε εσείς έτσι, δεν πειράζει. Συγχωρήστε τον εαυτό σας !!! Αποποιηθείτε την «πλαστή προβολική ταυτότητα» που φορτωθήκατε και μετακινηθείτε στην αναζήτηση του αυθεντικού σας Εαυτού. Σας το εύχομαι ολόψυχα!

 

Σταυρούλα Εξάρχου

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments