0 0 votes
Article Rating

Η ερωτική έκφραση και τα άκρα της. Πόσο φλογεροί εραστές είμαστε; Μήπως τείνουμε προς την υπερβολή όσον αφορά τη σεξουαλική μας συμπεριφορά και έκφραση; Μια προσεκτική μελέτη ενός ατομικού χάρτη θα μπορούσε ν’ απαντήσει σ’ αυτές τις ερωτήσεις, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη το γεγονός ότι για την εξαγωγή των όποιων συμπερασμάτων πάνω σε τέτοια θέματα –αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο- επιβάλλεται η συνολική, συνδυαστική, αλλά σε καμία περίπτωση αποσπασματική και μεμονωμένη ανάλυση των στοιχείων του χάρτη.

Με το παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε κάποια ενδεικτικά και μόνο στοιχεία που αφορούν το θέμα μας, τονίζοντας βέβαια ότι όλα λειτουργούν αλληλεπιδραστικά και έχουν διαφορετική πραγμάτωση από άτομο σε άτομο.

Ερωτική έκφραση και ταυτότητα

Η σύγχρονη αστρολογία υποστηρίζει ότι σ’ ένα ατομικό γενέθλιο ωροσκόπιο το σεξ εντάσσεται μέσα στα ζητήματα του 8ου οίκου. Ο 8ος οίκος, ο οποίος αντιστοιχεί στο Σκορπιό, σχετίζεται με τη βιολογική και ψυχολογική δυνατότητα και ορμή του ανθρώπου για αναπαραγωγή, τη σεξουαλικότητα, αλλά και τις επιλογές του πάνω σ’ αυτόν τον τομέα. Εκφράζει λοιπόν τησεξουαλική ταυτότητα και έκφραση, τη βαθύτερη λίμπιντο, αλλά και τις όποιες διαταραχές της. Ο 8ος οίκος είναι ένα σημείο-κλειδί για το πόσο κοντά ερχόμαστε με το σύντροφό μας, αντανακλώντας αυτά που επιδιώκουμε να δώσουμε, αλλά και να πάρουμε, έχοντας φτάσει σε ένα βαθύτερο επίπεδο σχέσης. Πρόκειται για τον οίκο όπου παραμερίζεται το «εγώ», προκειμένου να βιωθεί η ολοκλήρωση μιας σχέσης.

Πολλοί αστρολόγοι, μέσα από τη μελέτη πολλών ατομικών χαρτών, έχουν συμπεράνει ότι ο 5ος οίκοςείναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, όταν έχουμε να κάνουμε με ερωτικής φύσης θέματα. Ο 5ος οίκος, γενικότερα, ο οποίος αντιστοιχεί στο ζώδιο του Λέοντα, αφορά τη δημιουργικότητα του ατόμου. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια της δημιουργίας, θα λέγαμε ότι εντάσσεται και η σεξουαλική-ερωτική έκφραση, ο τρόπος που ένα άτομο δίνει και παίρνει αγάπη, με εξαίρεση ίσως τις περιπτώσεις εκείνες όπου το σεξ δεν έχει να κάνει με μια «ψυχαγωγική» εμπειρία, αλλά περιέχει στοιχεία εκμετάλλευσης και κακομεταχείρισης. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο 8ος οίκος μπορεί να μας δώσει πολύ περισσότερες σχετικές πληροφορίες, μιας και έχουμε να κάνουμε με διαταραχές.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι βασικές ενδείξεις της τέχνης του έρωτα και της ικανότητάς μας σ’ αυτήν την «τέχνη» αφορούν τον 5ο οίκο και τη θέση και σχέση του Δία μ’ αυτόν. Στοιχεία, όπως το να κυβερνά ο Δίας την ακμή του 5ου οίκου, να σχηματίζει μια σημαντική όψη μ’ αυτήν ή να βρίσκεται μέσα σ’ αυτόν τον οίκο, είναι αρκετά ενδεικτικά για τη μελέτη της σεξουαλικής ικανότητας. Ο Δίας στον 5ο οίκο γενικώς συμβολίζει τη δημιουργική σχέση του έρωτα, τη δυνατότητα, αλλά και την επιθυμία που έχει ο άνθρωπος ν’ αποσπάσει την αγάπη από τους άλλους. Αυτό βέβαια το πετυχαίνει μέσω των δημιουργημάτων του (καλλιτεχνικό έργο, παιδιά), μέσα από την προσωπική του προσφορά, δίνοντας ένα κομμάτι του εαυτού του. Τα άτομα πάντως με το Δία σ’ αυτή τη θέση θα λέγαμε ότι χαρακτηρίζονται ως δημιουργοί, καλλιτέχνες, καλοί γονείς, αλλά και καρδιοκατακτητές!

Αλλά και η παρουσία του Δία στον 7ο οίκο, στον κατεξοχήν οίκο των σχέσεων, είναι αρκετά ενδεικτική. Ο 7ος οίκος δηλώνει κατά πόσο είναι εύκολες οι σχέσεις που κάνει ένα άτομο, αν παρουσιάζει κάποια δυσκολία προσαρμογής μέσα σ’ αυτή ή ακόμη και πόσο κοντά μπορεί να έρθει με το σύντροφό του. Η παρουσία του Δία στον 7ο οίκο αντιπροσωπεύει την κίνηση και την πρόθεση του ατόμου να ευχαριστήσει τους άλλους, πράγμα που μπορεί να το κάνει ιδιαίτερα συμπαθητικό και αξιολάτρευτο. Για το λόγο αυτό, ο Δίας στον 7ο οίκο συχνά μπορεί να λειτουργήσει ως δείκτης για άτομα που έχουν έναν αριθμό σχέσεων στη ζωή τους.

Γενικότερα, ως προς την παρουσία του Δία σ’ έναν γενέθλιο χάρτη, θα λέγαμε ότι όταν είναι κυρίαρχος μέσα σ’ αυτόν και σχηματίζει όψη αντίθεσης με τον Άρη αποτελεί ένδειξη για ανθρώπους που αντίκεινται στους αποδεκτούς ηθικούς κανόνες ή τις παραδοσιακές αντιλήψεις.

Ο Κρόνος επίσης αποτελεί έναν πλανήτη-κλειδί για τη σεξουαλική ροπή ενός ατόμου. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο Κρόνος είναι ένας πλανήτης που δηλώνει τον έλεγχο και σε κάποιες περιπτώσεις τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο Κρόνος μπορεί, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, να λειτουργήσει ως δείκτης τύπων που χρησιμοποιούν το σεξ ως μέσο επιβεβαίωσης της προσωπικής τους αξίας.

 

Ερωτισμός και υπερβολή

Οι γωνιακές σχέσεις ανάμεσα στους Άρη, Αφροδίτη και Κρόνο είναι αρκετά ενδεικτικές όσον αφορά τη σεξουαλική συμπεριφορά. Ο Πτολεμαίος, μάλιστα, σημειώνει ότι όψεις Αφροδίτης-Κρόνου, αλλά και Αφροδίτης-Άρη σχετίζονται με την αχαλίνωτη συμπεριφορά και τη λαγνεία. Βέβαια, αυτού του είδους η σεξουαλική συμπεριφορά έχει να κάνει με «προσβολές» (δυσαρμονικές όψεις) που μπορούν να υποστούν αυτοί οι τρεις πλανήτες.

Παραδείγματος χάρη, μια δυσαρμονική όψη ανάμεσα στους Αφροδίτη και Άρη δηλώνει καταρχήν μια αδυναμία προσέγγισής τους, όπου η ανάγκη για συναισθηματισμό και συνεργασία (Αφροδίτη) συγκρούεται με τον εγωισμό και το ζωώδες ένστικτο (Άρης). Δημιουργείται λοιπόν μια παθολογία, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει ένα άτομο σε εκρηκτική συμπεριφορά, σε υπερβολικό ερωτισμό και σε έντονα πάθη.

Επίσης, κάποιες ζωδιακές θέσεις των συγκεκριμένων πλανητών θα μπορούσαν ν’ αναφερθούν εδώ, μιας και σχετίζονται με το θέμα μας. Ο Άρης στην Παρθένο μπορεί να λειτουργήσει ως δείκτης για έναν αριθμό σχέσεων που δεν ήταν ιδιαίτερα ευτυχείς. Ο Άρης στους Διδύμους μπορεί να δηλώσει μια τάση για παράλληλες σχέσεις και ευμεταβλητότητα, ενώ στο Λέοντα έχει κυρίως να κάνει με παθιασμένες ερωτικές σχέσεις.

Η Αφροδίτη, ειδικά σε ένα γυναικείο ωροσκόπιο, είναι ένας πλανήτης-κλειδί για την σεξουαλική της συμπεριφορά και ειδικά όταν «προσβάλλεται» φέρει στοιχεία λαγνείας και προκλητικότητας. Πολλοί αστρολόγοι υποστηρίζουν ότι η «προσβολή» της δίνει μια αίσθηση απουσίας κάθε έννοιας ντροπής, ενώ δίνει μια τάση προς απρεπείς και προκλητικές πράξεις. Συμβολίζει θα λέγαμε τα κατώτερα επίπεδα της ευχαρίστησης και ηδονής, ενώ οι γωνιακές σχέσεις της με άλλους πλανήτες, εκτός ίσως του Κρόνου, έχουν αυτόν το χαρακτήρα.

Πέρα από τη σχέση Άρη-Αφροδίτης που αναφέρθηκε παραπάνω, η σχέση Αφροδίτης-Δία στην αρνητική της έκφραση μπορεί να δώσει στοιχεία χυδαιότητας και υπερβολής, ενώ η σχέση της με τον Ουρανό μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να δηλώσει μια τάση για αμφιλεγόμενες και ανορθόδοξες ίσως επιλογές πάνω σ’ αυτόν τον τομέα.

Υπάρχουν όμως και αστρολόγοι που υποστηρίζουν ότι ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας μπορούν να δώσουν μια ροπή προς τη σεξουαλική υπερβολή ή αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε έναν πιο ήπιο όρο, προς την επίταση της σεξουαλικής επιθυμίας. Αλλά και σ’ αυτήν την περίπτωση, ο ρόλος της Αφροδίτης και του Άρη δεν υπολείπεται σημαντικότητας. Μάλιστα σημειώνεται ότι «προσβολές» του Ποσειδώνα προς τους παραπάνω πλανήτες μπορούν να αιτιολογήσουν τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Για παράδειγμα, η προσβολή της Αφροδίτης από τον Ποσειδώνα είναι ενδεικτική απαγορευμένων και μη φυσιολογικών γούστων και συνηθειών. Αλλά και μια γωνιακή σχέση ανάμεσα στον Άρη και τον Ουρανό, στη αρνητική της έκφραση, μπορεί να υποδηλώσει μια πιθανή ακραία σεξουαλική συμπεριφορά.

Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι η σεξουαλική έκφραση φανερώνεται μέσα από τη μελέτη του 5ου και 8ου οίκου, αναλόγως της υφής της σχέσης. Η υπερβολή όσον αφορά την ερωτική συμπεριφορά εστιάζεται κυρίως στη θέση και τις σχέσεις του Άρη, της Αφροδίτης και του Κρόνου, ενώ η παρουσία του Δία, λόγω του επιτατικού του χαρακτήρα, μπορεί να εντείνει ίσως την υπάρχουσα κατάσταση. Επίσης δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί και ο ρόλος του Ουρανού και του Ποσειδώνα.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments