0 0 votes
Article Rating

Όλοι γνωρίζουμε λίγο ή πολύ, τις συνέπειες του ανάδρομου Ερμή στην καθημερινότητά μας. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι δε, που έχουν την εντύπωση πως πρόκειται για ένα “τσουνάμι” ασυνεννοησίας που εξαπλώνεται σαν πανδημία μέσω του αέρα.

Είναι όμως πραγματικά έτσι; Ή για να το θέσουμε πιο σωστά, είναι μόνο αυτό; Ο ρόλος αυτής της περιόδου, είναι απλώς να αναστατώνει τη ρουτίνα της καθημερινότητάς μας και να μας αποπροσανατολίζει; Σύμφωνα με την Αστρολογία, η αναδρομή του Ερμή μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη συνείδηση.

Είναι γνωστό πως όλοι οι πλανήτες, με εξαίρεση τον Ήλιο και τη Σελήνη, έχουν μία περίοδο ανάδρομης πορείας. Είναι μία φαινομενική κίνηση η οποία παρατηρείται από τη Γη, όταν ο πλανήτης φαίνεται να κινείται προς τα πίσω στον ουρανό.Στην πραγματικότητα η φαινομενική ανάδρομη κίνηση των πλανητών, είναι απλώς αποτέλεσμα της θέσης μας, ως παρατηρητές από τη Γη. Ο Ερμής γυρίζει ανάδρομος όταν είναι περίπου 14 μοίρες μπροστά από τον Ήλιο. Η ανάδρομη πορεία του πραγματοποιείται 3 φορές τον χρόνο και διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες.

Αν έπρεπε να εξηγήσουμε σε κάποιον με πολύ απλά λόγια, τι συμβαίνει με την επιρροή του ανάδρομου Ερμή, θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με τη μετάφραση του SYSTRAN. Έχουμε ένα άρτιο, καλογραμμένο κείμενο στα αγγλικά και το μεταφράζουμε με αυτό το αυτόματο σύστημα μετάφρασης. Όταν λοιπόν, δώσουμε το μεταφρασμένο κείμενο σε κάποιον να το διαβάσει, σίγουρα θα καταλάβει το μισό, θα παραφράσει το άλλο μισό και στο τέλος θα καταλήξει να κάνει υποθέσεις για το τι τελικά ήθελε να πει ο συγγραφέας. Η έκφρασή μας (ή το SYSTRAN στην παρομοίωση) είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη σκέψη μας (το αυθεντικό αγγλικό κείμενο) και σε αυτό που τελικά προβάλλουμε στον άλλον (το μεταφρασμένο κείμενο).

Υπάρχει δηλαδή, μια σχετική δυσκολία στο να εκφράσουμε σωστά τη σκέψη μας, μέσω του λόγου μας. Το να αποδώσουμε με ακρίβεια αυτό που υπάρχει στο μυαλό μας, ώστε να γίνει κατανοητό στον συνομιλητή μας, από μια απλή υπόθεση μπορεί να μετατραπεί σε πρόκληση, όπου απαιτείται περισσότερη επεξεργασία και συγκέντρωση για να έχουμε τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, η περίοδος του ανάδρομου Ερμή δεν είναι μια κατάσταση που πρέπει αποδεχτούμε ως έχει και να συμβιβαστούμε με την ιδέα πως τις ημέρες εκείνες απλώς δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε σωστά. Η περίοδος αυτή μας βάζει στη διαδικασία να εξασκηθούμε και να μάθουμε να διοχετεύουμε τη διανοητική μας λειτουργία στις κατάλληλες οδούς.

Ο άνθρωπος, ως μέλος μιας σύγχρονης και συνεχώς αναπτυσσόμενης κοινωνίας, είναι αναγκασμένος να κινείται σε ταχύτατους ρυθμούς, να δραστηριοποιείται άμεσα σε οποιαδήποτε πρόκληση, να είναι τυπικός στις υποχρεώσεις του, να ακολουθεί ένα αυστηρό πρόγραμμα και δεν είναι λίγες οι φορές που οι κινήσεις του γίνονται μηχανικά, μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητάς του, χωρίς ωστόσο να έχει πάντα το περιθώριο να κατανοήσει τις γρήγορα εναλλασσόμενες διαδικασίες, να αξιολογήσει και να εκτιμήσει σωστά όσα συμβαίνουν γύρω του. Η σκέψη του είναι περισσότερο κυριολεκτική, γρήγορη, άμεση και ορθολογιστική.

Αντιθέτως, κατά τη διάρκεια του ανάδρομου Ερμή, ο προσανατολισμός της διανοητικής μας λειτουργίας τροποποιείται σε κάποιο βαθμό, με αποτέλεσμα να γίνεται περισσότερο αφηρημένη, διαισθητική και δημιουργική. Υπάρχει η τάση να στεκόμαστε πιο πολύ στη λεπτομέρεια και να συλλέγουμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε, ακόμα και μέσω της μη λεκτικής επικοινωνίας, όπως παραδείγματος χάρη θα μπορούσαν να είναι τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε μέσω του γραπτού λόγου, όταν εστιάζουμε την προσοχή μας στη δυναμική που κρύβεται πίσω από τις λέξεις ή στον προφορικό λόγο, όταν παρατηρούμε τη γλώσσα του σώματος, ώστε να αποκτήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον συνομιλητή μας. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η δυσκολία του ανθρώπου να αφομοιώσει αυτή τη μετάβαση στον προσανατολισμό της σκέψης, ευθύνεται κατά κύριο λόγο, για τη δυσλειτουργία της καθημερινής μας επικοινωνίας.

Σαφώς η περίοδος του ανάδρομου Ερμή, δεν ενδείκνυται για την ομαλή διεκπεραίωση των καθημερινών υποχρεώσεων, κυρίως εκείνων που αφορούν θέματα επικοινωνίας και μετακίνησης. Ως εκ τούτου, χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια από μέρους μας, αρκετή ψυχραιμία και σύνεση, για να περάσουν οι συγκεκριμένες ημέρες, όσο το δυνατόν πιο “ανώδυνα”. Δεν πρέπει να υποθέτουμε πως οι άλλοι έχουν την ίδια οπτική με εμάς. Αυτό που νομίζουμε πως είπαμε, ίσως να μην είναι τελικά αυτό που ακούστηκε, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ασυνεννοησία και παρεξηγήσεις. Για να διασφαλίσουμε τη θέση μας, πρέπει να διπλοτσεκάρουμε τα πάντα, από τα λεγόμενά μας, μέχρι τα ραντεβού μας. Οι αγορές είναι καλό να αποφεύγονται, αυτή την περίοδο, διότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μετανιώσουμε αργότερα ή μπορεί να αποδειχθεί ελαττωματικό το προϊόν. Εάν έχουμε να λάβουμε μια σημαντική απόφαση ή να δεσμευτούμε σε μια συμφωνία, καλό θα ήταν να το αναβάλουμε μέχρι να ορθοδρομήσει ο Ερμής.

Ωστόσο, η περίοδος αυτή είναι ιδανική για να εξετάσουμε σφαιρικά κάποιο θέμα που μας απασχολεί και να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με κάποια απόφαση που θέλουμε να πάρουμε ή μια αλλαγή που θέλουμε να κάνουμε, καθώς είμαστε πιο δεκτικοί στις δυσδιάκριτες λεπτομέρειες που είναι καμουφλαρισμένες μέσα στο πολυάσχολο πρόγραμμα της καθημερινότητάς μας. Είμαστε σε θέση να επανεξετάσουμε σε βάθος τις ιδέες μας, τις αποφάσεις που είχαμε πάρει και τα σχέδιά μας. Μπορούμε να έρθουμε σε άμεση επαφή με τον εαυτό μας, να επαναπροσδιορίσουμε τη συμπεριφορά μας στο πλαίσιο των διαπροσωπικών μας σχέσεων, να διαλογιστούμε, να ονειρευτούμε, να αυξήσουμε τη δημιουργικότητά μας, να δώσουμε περισσότερη σημασία στη διαίσθησή μας και γενικότερα να προσεγγίσουμε τη ζωή μας από μία διαφορετική οπτική γωνία. Ακόμα και τα όνειρά μας, μπορούν να αποτελέσουν μια διέξοδο στο ασυνείδητο μας και να μας δώσουν ορισμένες σημαντικές ιδέες. Μέσα στην προσπάθεια που καταβάλουμε ώστε να εκφραστούμε με σαφήνεια, ο λόγος μας μπορεί να γίνει αρκετά εύστοχος… όχι παρά την εκφραστική μας δυσκολία, αλλά λόγω αυτής της δυσκολίας.

Είναι σαφές πως δεν είμαστε απλώς μαριονέτες οποιουδήποτε πλανήτη και μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε μια συνειδητή προσπάθεια ώστε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις όποιες τάσεις. Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές, ανάλογα με τον οίκο στον οποίο διελαύνει ο ανάδρομος Ερμής. Εάν διελαύνει από:

τον 1ο οίκο: Μπορείς να δεις από μια νέα οπτική την εικόνα σου αλλά και γενικότερα τον τρόπο που προβάλεις την προσωπικότητά σου, στον κοινωνικό σου περίγυρο. Η αντίληψη που έχεις τώρα για τον εαυτό σου, μπορεί να έχει βαθιές προεκτάσεις… μη διστάσεις να τις εξερευνήσεις. Προσπάθησε να βρεις νέους τρόπους έκφρασης προκειμένου να προωθήσεις τα δυνατά χαρακτηριστικά σου γνωρίσματα και να ενισχύσεις τα αδύναμα σημεία σου, ώστε να ισχυροποιήσεις την κοινωνική σου θέση.

τον 2ο οίκο: Εστίασε την προσοχή σου στο σύστημα αξιών σου, στα αποκτήματά σου αλλά και στον τρόπο που τα χρησιμοποιείς. Αυτή την περίοδο, είναι πιο εύκολο να καταλάβεις τι είναι αυτό που χρειάζεσαι αλλά και για ποιον ακριβώς λόγο το χρειάζεσαι. Ίσως προκύψει η ανάγκη να επανεξετάσεις τη συνολική χρηματοοικονομική σου κατάσταση και να κάνεις μια ανακατανομή των χρημάτων σου, προκειμένου να αποκτήσεις μια σταθερότητα στον συγκεκριμένο τομέα. Προσπάθησε να αποφύγεις τις παρορμητικές αγορές όπως επίσης και να δανείσεις ή να δανειστείς.

τον 3ο οίκο: Ίσως έχεις κάποιες ιδέες που δυσκολεύεσαι να τις εξωτερικεύσεις. Ξεκαθάρισε τις συγκεχυμένες σκέψεις που μπορεί να έχεις και εν συνεχεία αξιολόγησέ τες για να διαπιστώσεις αν και κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αν εξυπηρετούν τελικά τους στόχους σου. Με αυτόν τον τρόπο, οι ιδέες σου μπορούν να αποκτήσουν μια συνοχή και να βρεις τον κατάλληλο τρόπο για να τις εκφράσεις αποτελεσματικά. Δώσε ιδιαίτερη σημασία στα ερεθίσματα που λαμβάνεις μέσω της μη-λεκτικής επικοινωνίας.

τον 4ο οίκο: Μπορείς να αντιληφθείς νέες πληροφορίες ή γενικότερα να υιοθετήσεις μια νέα προοπτική στον τρόπο που βλέπεις το σπίτι, τις οικογενειακές υποθέσεις ή ακόμα και τις ρίζες σου. Ίσως συνειδητοποιήσεις ότι επιθυμείς να εκπληρώσεις μια ανάγκη σου, που μπορεί να σχετίζεται με την παιδική σου ηλικία ή με τους γονείς σου. Δεν αποκλείεται να επανέλθει στο προσκήνιο μια παλιά οικογενειακή υπόθεση και να χρειαστεί να διευθετηθεί. Διατήρησε την ηρεμία σου και επιδίωξε έναν ειλικρινή διάλογο για τα προβλήματα που ενδεχομένως έχουν προκύψει.

τον 5ο οίκο: Προσπάθησε να επαναφέρεις στη ζωή σου την παιδικότητα, τη δημιουργικότητα και την αυθόρμητη πλευρά του εαυτού σου. Ίσως χρειαστεί να επανεκτιμήσεις τον τρόπο με τον οποίο συνδέεσαι με τις χαρές της ζωής και να βρεις τις κατάλληλες δραστηριότητες που αποτελούν για σένα, πηγή χαράς και απόλαυσης. Εάν είσαι γονέας, ίσως συνειδητοποιήσεις πως το παιδί σου παρουσιάζει κάποια δυσκολία στην έκφρασή του και να θελήσεις να δείξεις εμπράκτως την αγάπη και την προσοχή σου, ώστε να το βοηθήσεις.

τον 6ο οίκο: Η ρουτίνα της καθημερινότητάς σου διαταράσσεται αλλά αυτό δεν είναι πάντα κακό. Μπορείς να βρεις μια νέα προσέγγιση ώστε να διεκπεραιώσεις αποτελεσματικότερα την καθημερινή σου εργασία. Εάν σε απασχολούσαν τελευταία, κάποια θέματα υγείας, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις την έρευνά σου ή ακόμα και να εξετάσεις ορισμένες εναλλακτικές θεραπευτικές μεθόδους. Θα μπορούσες επίσης να ασχοληθείς περισσότερο με το κατοικίδιό σου, εάν έχεις, ή με την κηπουρική.

τον 7ο οίκο: Προσπάθησε να αποκτήσεις μια βαθιά κατανόηση για τον εαυτό σου, σχετικά με το πώς αντιμετωπίζεις τις προσωπικές σου σχέσεις. Μπορείς να αφομοιώσεις ευκολότερα, πιο άμεσους τρόπους επικοινωνίας και να αντιληφθείς ορισμένες νέες ερμηνείες, σε σχέση με κάποιους σταθερούς δεσμούς, όπως ο γάμος σου ή μια στενή συνεργασία. Στη συναναστροφή σου με τον σύντροφο ή τους συνεργάτες σου, επικέντρωσε την προσοχή σου στη μη λεκτική επικοινωνία, ώστε να αποκτήσεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

τον 8ο οίκο: Μπορείς να επανεξετάσεις κάποια απώλεια, σχετικά με κοινούς πόρους και να λάβεις διορθωτικά μέτρα, ώστε να αποφύγεις την επανάληψη παρόμοιου γεγονότος, μελλοντικά. Επαναξιολόγησε τόσο τις δικές σου αξίες και κίνητρα, όσο και κάποιου συνεταίρου ή του συντρόφου σου. Μπορείς να αποκτήσεις μια διαφορετική αντίληψη για τις επιθυμίες σου και να πειραματιστείς με νέες προσεγγίσεις, για να τις πραγματοποιήσεις. Εάν υπάρχει κάποια βαθιά πληγή που σε βαραίνει, τόλμησε να την αντιμετωπίσεις και να αποδεσμευτείς.

τον 9ο οίκο: Μπορείς να αποκτήσεις μια νέα προοπτική στο “ταξίδι της ζωής σου”. Αυτή μπορεί να είναι η στιγμή που θα βρεις την κατάλληλη λύση για κάποιο ηθικό, φιλοσοφικό ή θρησκευτικό δίλημμα που σε απασχολεί. Παρατήρησε τις δυσδιάκριτες λεπτομέρειες, ώστε να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη αντίληψη των καταστάσεων. Εάν υπάρχει κάποιο επικοινωνιακό πρόβλημα με τον σύντροφό σου, εξετάστε τώρα τις δυνατότητες που έχετε ως ζευγάρι, για να βελτιώσετε τη σχέση σας. Εάν εκκρεμεί κάποιο θέμα σχετικά με την εκπαίδευσή σου, κάνε τις απαραίτητες κινήσεις για να το ολοκληρώσεις.

τον 10ο οίκο: Καθώς στην κοινωνική και επαγγελματική σου ζωή συναναστρέφεσαι καθημερινά με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, οι πιθανότητες για να δημιουργηθεί κάποια παρεξήγηση, αυξάνονται. Προσπάθησε να είσαι πολύ προσεκτικός στον τρόπο εκφράζεσαι και να επεξεργάζεσαι αναλυτικά τα δεδομένα που έχεις. Προκειμένου να προχωρήσεις, ίσως προκύψει η ανάγκη να ασχοληθείς με κάποιες εκκρεμότητες που είχες παραμελήσει. Εάν δεν μπορείς να αναβάλλεις μια σημαντική απόφαση ή ένα συμβόλαιο, φρόντισε να έχεις εναλλακτικές λύσεις.

τον 11ο οίκο: Είναι μια καλή στιγμή να επανεξετάσεις τους στόχους και τις φιλοδοξίες σου. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να επανέλθει στη ζωή σου κάποιος παλιός φίλος που δεν είχες δει για καιρό. Προσπάθησε να αναλύσεις την βαθύτερη αιτία που σε ώθησε να ενταχθείς σε μια ομαδική δραστηριότητα και τι έχεις μάθει μέσα από αυτή την εμπειρία, σχετικά με την υπηρεσία που μπορείς να προσφέρεις στον κόσμο. Επαναπροσδιόρισε κάποιες παλιές σου φιλοδοξίες ώστε να εξυπηρετούν τόσο εσένα, όσο και το ευρύτερο κοινωνικό σου περιβάλλον.

τον 12ο οίκο: Είναι η κατάλληλη περίοδος για να αντιμετωπίσεις και να επιλύσεις τις ανομολόγητες πληγές που εμποδίζουν την πρόοδό σου. Οι αναμνήσεις που μπορεί να ξυπνήσουν, ίσως σου φανούν αρκετά ενοχλητικές αλλά κρίνεται απαραίτητο να τις αντιμετωπίσεις με θάρρος, ώστε να απαλλαχθείς από αυτές. Μπορείς να κάνεις διαλογισμό και να αναθεωρήσεις τον τρόπο σκέψης σου. Εμπιστεύσου τη διαίσθησή σου και προσπάθησε να καταλάβεις ποια είναι εκείνα τα διορθωτικά μέτρα που πρέπει να λάβεις, προκειμένου να σε βοηθήσουν στην μετέπειτα πορεία σου.

 

Χρύσα Παπανικολάου

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments