0 0 votes
Article Rating

Οι αστεροειδείς είναι μικρά ουράνια σώματα, τα οποία δεν είναι ορατά με γυμνό οφθαλμό και μοιάζουν με μικρούς πλανήτες, γι’ αυτό και λέγονται πλανητοειδείς. Βρίσκονται συνήθως σε τροχιά ανάμεσα στον Άρη και τον Δία. Παρόλο που υπάρχουν πάρα πολλοί αστεροειδείς, στην Αστρολογία χρησιμοποιούμε ελάχιστους.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι αστεροειδείς αποτελούν μικρά κομμάτια από τη σύσταση του ηλιακού συστήματος, τα οποία δεν κατάφεραν να ενωθούν και να συντελέσουν έναν πλανήτη. Αυτό ίσως να οφείλεται στην τεράστια δυναμική του Δία, μιας και οι περισσότεροι αστεροειδείς διαλύονταν όταν έμπαιναν στην ζώνη του. Οι αστεροειδείς αποτελούνται από σίδηρο, νικέλιο, άνθρακα, πυριτικά άλατα και άλλα στοιχεία. Υποστηρίζεται ότι η σύγκρουση τους με την Γη προσέφερε πολλά στοιχεία, όπως το νερό και διάφορα μέταλλα, χωρίς τα οποία ίσως και να μην είχε εξελιχθεί ουσιαστικά η ζωή. Επίσης, υποστηρίζεται πως αυτή τους η σύγκρουση ίσως και να αφάνισε τους δεινόσαυρους, μιας και ένα χτύπημα αστεροειδούς με διάμετρο 100 μέτρα ισούται περίπου με μια βόμβα 100 μεγατόνων.

Οι αστεροειδείς θεωρούνται ως οι «αναπληρωματικοί» παίχτες σε ένα παιχνίδι -και στην περίπτωσή μας στον γενέθλιο χάρτη- η θέση των οποίων είναι εξίσου σημαντική και αναγκαία. Μπορεί να μην έχουν την δύναμη των μεγάλων πλανητών, παρόλα αυτά μπορούν να αποδειχτούν ιδιαίτερα χρήσιμοι, προσφέροντάς μας πληροφορίες σε ένα πιο ευρύ φάσμα, έτσι ώστε να συμπληρώσουν το παζλ με τα κομμάτια της ζωής μας.

Αυτοί οι αστεροειδείς, που χρησιμοποιούνται στην αστρολογία, ανήκουν σε μια μυθολογική οικογένεια και αντιπροσωπεύουν όψεις των αρχετυπικών φεμινιστικών αρχών, οι οποίες αναδύονται συνειδητά. Όλοι έχουν πάρει το όνομά τους από τις θεές που λατρεύονταν με μεγάλο σεβασμό και τιμή, μιας και ήταν σύντροφοι των Θεών, από τους οποίους έχουν πάρει και τα ονόματά τους οι πλανήτες. Προτού χρησιμοποιηθούν οι «θηλυκοί» αστεροειδείς, οι μοναδικές αντιπρόσωποι για τη γυναίκα ήταν η Σελήνη και η Αφροδίτη, στο ρόλο της Μητέρας η πρώτη και στο ρόλο της Συντρόφου η δεύτερη.

ΕΣΤΙΑ, Η ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Μυθολογικά στοιχεία

Η Εστία ήταν η προστάτιδα της οικιακής εστίας και κατ’ επέκταση του σπιτικού και του οικογενειακού βίου. Σύμφωνα με την παράδοση, η Εστία η “Παρθένος” γεννήθηκε από τη Ρέα και τον Κρόνο, η «άγαμη» θεά. Ήταν μεγαλύτερη αδελφή του Δία και της Ήρας, της Δήμητρας, του Πλούτωνα και του Ποσειδώνα. Όπως είναι γνωστό από την ελληνική μυθολογία, ο Κρόνος φοβούμενος την επαλήθευση ενός χρησμού, σύμφωνα με τον οποίο θα έχανε το θρόνο του από κάποιο παιδί του, τα κατάπιε όλα αμέσως μετά τη γέννηση τους εκτός από τον Δία. Όταν ο Δίας εκθρόνισε τον πατέρα του και έσωσε τα αδέρφια του, η Εστία τάχθηκε στο πλευρό του παίρνοντας παράλληλα όρκο αγαμίας. Η συμβολή της δε στην νίκη του Δία και των υπολοίπων Θεών απέναντι στους Τιτάνες ήταν ιδιαίτερα σημαντική με αποτέλεσμα ο Δίας να της χαρίσει το προνόμιο να αποκτά ό,τι επιθυμήσει και έναν θρόνο στον Όλυμπο (αν και αργότερα παραγκωνίστηκε από τον Διόνυσο).

Η ιδιότητα αυτή της έδινε σημαντική θέση και όλες οι θυσίες και οι σπονδές άρχιζαν με την παροιμιακή φράση «αφ’ Εστίας». Ο βωμός της, η πυρά, βρισκόταν στο κέντρο κάθε σπιτιού, όχι μόνο για τις πρακτικές ανάγκες του, αλλά και ως ιερό κέντρο όπου συγκεντρωνόταν η οικογένεια. Ιερά της Εστίας υπήρχαν σε κάθε πόλη –με την έννοια ότι αποτελούσε μια ευρύτερη οικογένεια– και σε αυτά (Πρυτανεία) έκαιγε άσβεστο το πυρ της θεάς. Οι Εστιάδες Παρθένες ήταν αυτές που φρόντιζαν το πυρ της Θεάς με την ίδια τους τη ζωή. Μάλιστα αν κάποια από αυτές παρέβαινε τον όρκο αγαμίας της, λέγεται, ότι θανατωνόταν παραδιδόμενη στην πυρά μέσα σε ένα υπόγειο δωμάτιο στα έγκατα του ναού. Αργότερα κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, οι Εστιάδες απεκδύθηκαν τον χιτώνα του όρκου τους και υποστηρίζεται ότι έρχονταν σε σαρκική επαφή και γεννούσαν παιδιά, τα οποία μετέπειτα καθόρισαν την μοίρα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Από την πόλη, η προστατευτική της δύναμη απλώθηκε σε όλη τη γη και υπήρχε βωμός της Εστίας στους Δελφούς, εστία της Ελλάδας και κέντρο όλου του κόσμου. Η Εστία ήταν παρθένα, όπως η φωτιά και ακίνητη όπως η Γη, που περιβάλλεται από τον Ωκεανό και τον Ήλιο χωρίς να ενώνεται μαζί τους.

Αστρονομικά στοιχεία

Η Εστία είναι ένας αστεροειδής που ανακαλύφθηκε το 1807 από τον Heinrich Wilhelm Olbers, ο οποίος παρατηρούσε τον ουρανό της Βρεμης και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο αστεροειδή στην κύρια ζώνη αστεροειδών. Θεωρείται από τους επιστήμονες ως η πηγή των Διογενιτών, μιας ομάδας μετεωριτών που βρίσκονται πάνω από τη Γη. Αν και διενεργήθηκαν αρκετές παρατηρήσεις από το τηλεσκόπιο Χάμπλ, οι εικόνες που έφθασαν στη Γη δεν έδειχναν να έχει παρά ελάχιστα αδρά χαρακτηριστικά. Ωστόσο είναι γνωστό ότι η μέση του απόσταση από τον Ήλιο είναι 2,36 αστρονομικές μονάδες. Έχει δε διάμετρο 600 χλμ. Και ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο σε 1.326 ημέρες και μια περιστροφή γύρω από τον άξονά του σε 5 ώρες και 20,5 λεπτά. Είναι ο βαρύτερος και μοναδικός αστεροειδής που, χωρίς βοηθητικά όργανα, είναι ορατός από τη Γη σε ευνοϊκές συνθήκες. Το φαινόμενο μέγεθός του σε απόσταση μιας αστρονομικής μονάδας από τη Γη και τον Ήλιο είναι 3,2. Η διεθνής ονομασία της είναι Vesta 4.

Αστρολογικά στοιχεία

Η Εστία, γνωστή και ως Vesta, σχετίζεται με την πνευματική αλήθεια και τις πολιτιστικές αξίες. Αντιπροσωπεύει την ικανότητα του ατόμου να κατευθύνει ενεργά τις δυνατότητες και την δημιουργικότητά του σε προσωπικά ή κοινωνικά αξιοσέβαστους στόχους. Ως η “Φύλακας της Φλόγας”, η οποία μας διοχετεύει ζεστασιά και καλά συναισθήματα, κρατούσε δίκαια τον τίτλο της θεάς της Καρδιάς. Δηλώνει την προσωπική ανάμειξη, σαν την ψυχή, η οποία περιτριγυρίζεται από ευχάριστα γεγονότα μέσα στον χρόνο, στο σημείο που η φωτιά (σπιτική εστία) συνεχίζει να καίει και παρέχει ασφάλεια για κάποιον σκοπό.

Όταν τοποθετείται η Εστία στον γενέθλιο χάρτη, φωτίζει τον τομέα που δείχνει το πόσο εύκολα μπορούμε να δεσμευτούμε σε κάποιο σκοπό. Είναι το σημείο που φιλάμε το πάθος μας, το σημείο που ξέρουμε ότι κάθε ενέργεια έχει ένα ιερό τόνο. Συγκρατούμε την ενεργητικότητά μας και την χρησιμοποιήσουμε σε μια έντονη στιγμή έτσι ώστε μόλις ελευθερωθεί να ανασχηματιστούμε. Η Εστία επηρεάζει την οικογένεια και την ικανότητα δημιουργίας της. Προικίζει το άτομο με ικανότητες στην διακόσμηση και του προσδίδει χαρακτηριστικά σεβασμού και καλής συμπεριφοράς στο οικογενειακό και όχι μόνο περιβάλλον του. Ανάλογα με τις όψεις που σχηματίζονται, είτε θετικές είτε αρνητικές, επηρεάζονται και οι τομείς αυτοί. Η Εστία τοποθετείται στον Αιγόκερω (στοιχείο της Γης) ενώ από πολλούς θεωρείται ότι αποτελεί έκφανση των ιδιοτήτων της Αφροδίτης, όπως άλλωστε και οι Ceres, Pallas Athena και Juno. Eκπροσωπεί την ανεξαρτησία της γυναικείας φύσης ως Παρθένα και Αδελφή ενωμένες σε ένα, που δεν μπορεί να γίνει κτήμα κανενός άνδρα. Η Εστία στον Ωροσκόπο (Ascendant) αξιοποιεί την σεξουαλική ενέργεια για να ανανεώσει και να αναγεννήσει τον Εαυτό.

Είναι ο αστεροειδής που θα δείξει την αφοσίωση μας στο σπίτι και την οικογένεια μας, ιδιαιτέρως στις αδελφές μας (καθώς η ίδια υπήρξε προστάτιδα αδελφή του Δία), την εγκράτεια και την παράδοση άνευ όρων σε μια πιο τιθασευμένη και καταπιεσμένη σεξουαλικότητα. Μια δυνατή Εστία θα μας προσφέρει το δώρο της ενάργειας και της ώριμης σκέψης, του αυτοσεβασμού και της αξιοπρέπειας. Από την άλλη μια αδύναμη Εστία θα τονίσει την ανυπαρξία συγκέντρωσης, την ανασφάλεια που πηγάζει από έλλειψη αυτογνωσίας, την τάση να δημιουργούμε οικογενειακές φασαρίες αλλά κυρίως την δυσκολία να δεθούμε συναισθηματικά και να επενδύσουμε στις σχέσεις μας .

Η Εστία στα ζώδια

 

Στον Κριό:
Σε αυτή τη θέση η Εστία σας κάνει να αναζητάτε έντονα και με πάθος την ανεξαρτησία σας. Δεν την θυσιάζετε για κανένα λόγο και πολλές φορές μπορεί να αντιδράτε βεβιασμένα αν νιώσετε ότι απειλείται. Έχετε τον αξιοπρόσεκτο χαρακτηριστικό της συγκέντρωσης. Αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με κάτι, πολύ δύσκολα μπορεί να παρασυρθείτε από σειρήνες και να εγκαταλείψετε τα σχέδια σας. Δεν διστάζετε να υπερασπιστείτε με σθένος και πυγμή τις απόψεις σας ακόμα και αν αυτό περιστασιακά σας αποκόψει από τον περίγυρο σας. Ακόμα και τότε όμως εκμεταλλεύεστε το χρόνο σας για ενδοσκόπηση και επιστρέφετε στην κοινωνική σας ζωή αρκετά πιο ανανεωμένοι.

Στον Ταύρο:

Δύσκολα εγκαταλείπετε την ασφάλεια της καθημερινότητας σας αλλά και της συνήθειας που σας προσφέρει η καθημερινή ρουτίνα. Έχετε πείσμα και επιμονή αλλά δεν σας λείπει και η καλλιτεχνική φλέβα. Σε αυτό το γήινο ζώδιο της Αφροδίτης, η Εστία αποκαλύπτει τον κρυφό αισθησιασμό της και την επιθυμία της για πολυτελή ζωή. Όταν νιώσετε ότι έχει βρει την ασφάλεια και την θαλπωρή που αναζητούσατε στη ζωή σας, χρησιμοποιείτε το πρακτικό σας πνεύμα προκειμένου να φέρετε σε πέρας όλα τα σχέδια που ως τότε είχατε αναβάλλει. Νιώθετε πολύ πιο άνετα να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας στο σπίτι, με άνεση και ξεκούραση, γι’αυτό και προτιμάτε να μένετε μέσα.

Στους Διδύμους:
Δίνετε μεγάλη σημασία στην επικοινωνία σας με τους άλλους ανθρώπους. Μάλιστα πολλοί θα σας χαρακτήριζαν ως χαρισματικούς ομιλητές. Ωστόσο, δεν είστε από τους ανθρώπους που θα αφοσιωθούν απρόσκοπτα σε κάτι, όσο ενδιαφέρον και αν το βρίσκετε, αντίθετα αποφεύγετε να δεθείτε συναισθηματικά. Πολλές φορές ασχολείστε με περισσότερα του ενός πράγματα και είστε καλοί να μεταδίδετε την γνώση που έχετε αποκομίσει. Καμιά φορά όμως χρειάζεται να χαμηλώσετε τους τόνους και να δείτε τι είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεστε ώστε να αποφύγετε και διάφορα εμπόδια που μπορεί να σας φέρει η πολυπραγμοσύνη σας.

Στον Καρκίνο:
Είστε αφοσιωμένοι στο να βοηθάτε και να στηρίζετε τους ανθρώπους γύρω σας. Είναι στη φύση σας να φροντίζετε τους αγαπημένους σας, αλλά αν νιώσετε πως δεν εκτιμώνται οι προσπάθειες σας και αντιμετωπίζεστε με αχαριστία δεν θα αργήσετε να αποτραβηχτείτε και να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Μέσα από εσάς αποκαλύπτεται η Μητέρα Εστία, η οποία αφοσιώνεται στην χωρίς ανταλλάγματα αγάπη και φροντίδα των ανθρώπων της. Είστε συμπονετικοί άνθρωποι και πάντα πρόθυμοι να βοηθήσετε όποιον θεωρήσετε ότι έχει ανάγκη και υποφέρει. Αυτό πολλές φορές βάζει σε δεύτερη μοίρα εσάς με αποτέλεσμα να διατρέχετε τον κίνδυνο να βρεθείτε εκτεθειμένοι και χωρίς την ασφάλεια του περίγυρου σας.

Στον Λέοντα:
Είστε εξαιρετικά δημιουργικοί και γεμάτοι ιδέες. Δεν σας λείπει η καλλιτεχνική φλέβα και το πάθος αυτοέκφρασης. Ο ενθουσιασμός αλλά και η αγάπη ξεχειλίζουν, αλλά δεν αποκλείεται να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας και να μετατραπείτε σε έναν άκρως εγωιστικό χαρακτήρα. Κατά βάση είστε ρομαντικοί και γεμάτοι δύναμη όταν χρειάζεται να κυνηγήσετε κάποιον στόχο σας. Δεν τσιγγουνεύεστε στα συναισθήματα σας, αντιθέτως είστε γενναιόδωροι και σας αρέσει να προσφέρετε. Μην παρασυρθείτε, όμως, από την περηφάνια σας αλλά να μάθετε ότι πολλές φορές χρειάζεται να βάλουμε στην άκρη τις προσωπικές μας φιλοδοξίες για να επιτύχουμε έναν μεγαλύτερο στόχο.

Στην Παρθένο:
Είστε αρκετά σταθεροί στα θέλω σας και στις επιδιώξεις σας. Δύσκολα αλλάζετε γνώμη και δεν παραλείπετε ποτέ το καθήκον σας. Μέσα από εσάς εκδηλώνει η Εστία την δύναμη της να θεραπεύει και να φροντίζει, νιώθει αρκετά έντονα την επιθυμία της προσφοράς και δεν στερεί ποτέ από τους ανθρώπους γύρω της την βοήθεια της. Κατά πολλούς σε αυτή τη θέση η Εστία βρίσκεται στο ζώδιο που κυβερνά και αυτό της δίνει την ικανότητα να μπορεί να αναγεννάται και να αναδημιουργείται. Θεραπεύει τις πληγές κάθε φορά που θα προκύψει ανάγκη και θα υπάρξει χρεία της προσφοράς της. Πολλές φορές βάζετε σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες σας, με αποτέλεσμα να νιώθετε εξαντλημένοι από την προσπάθεια να είστε δυνατοί για τους ανθρώπους γύρω σας. Σπάνια όμως θα παραλείψετε να φέρετε εις πέρας ό,τι και αν σας ζητηθεί.

Στον Ζυγό:

Μαθαίνετε την αξία της συνεργασίας και της συνύπαρξης με άλλους ανθρώπους. Αυτό που σας κάνει να θέλετε να προσφέρετε την βοήθεια σας πρόθυμα,δεν είναι άλλο από την ισορροπία και την ηρεμία που επιζητάτε στη ζωή σας. Μόλις καταφέρετε να βρείτε την πολυπόθητη αρμονία, είστε έτοιμοι να βοηθήσετε και τους ανθρώπους γύρω σας που σας χρειάζονται. Είναι πολύ σημαντικό για εσάς να βρίσκεστε ανάμεσα σε άλλα άτομα, μιας και αυτό σας βοηθά να λειτουργείτε και να εργάζεστε πιο αποτελεσματικά. Η Εστία εδώ, θα σας προικίσει με το χάρισμα της διπλωματίας και την ικανότητα να συμβιβάζεστε προκειμένου να δείτε τους στόχους σας να υλοποιούνται. Μην ξεχνάτε όμως και τον εαυτό σας, αυτή είναι η σημαντικότερη σχέση που έχετε.

Στο Σκορπιό:
Αυτή η Εστία σας γεμίζει πάθος. Θέλετε να ζείτε κάθε μέρα έντονα και με δραματικό τρόπο. Αυτό όμως σας κάνει ευάλωτους μιας και δεν είναι δύσκολο να νιώσετε τύψεις και ενοχές για τις πράξεις σας. Είστε αρκετά επικριτικοί απέναντι στους άλλους ακόμα και όταν θέλετε να τους βοηθήσετε. Έχετε αρκετά ισχυρό το χάρισμα της διαίσθησης και της αναγέννησης. Ακόμα και αν φτάσετε στον πάτο, είστε από τα άτομα που θα μπορέσουν με δυναμισμό και αποφασιστικότητα να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Καλό θα ήταν όμως να μάθετε να είστε κάπως πιο μετριοπαθείς και να εμπιστεύεστε τα κοντινά σας άτομα.

Στον Τοξότη:
Αναζητάτε μια παγκόσμιας εμβέλειας και απήχησης αλήθεια, την αποκάλυψη των μυστικών του κόσμου. Πάντα πιστεύετε ότι υπάρχουν πολλά κρυμμένα μονοπάτια που μόνο λίγοι θα έχουν τη ψυχική δύναμη αλλά και την γνώση να ακολουθήσουν προκειμένου να φτάσουν στο σημείο της ισορροπίας με το σύμπαν. Αυτή η Εστία σας προσφέρει τα εφόδια για να κυνηγήσετε την Δικαιοσύνη και την Σοφία της ζωής. Με αυτό το δώρο, είστε οι πλέον κατάλληλοι ώστε να μεταλαμπαδεύσετε την γνώση και την φιλοσοφία που διέπει την καθημερινότητα σας. Οι απολαύσεις της ζωής σας έχουν ως απαραίτητο συστατικό τα ταξίδια, ιδιαίτερα εκείνα που σας διδάσκουν τη φιλοσοφία νέων πολιτισμών.

Στον Αιγόκερω:
Είστε απόλυτα αφοσιωμένοι στο καθήκον σας, όποιο και αν είναι αυτό. Δίνετε μεγάλη σημασία στην αξία της πειθαρχίας και των ορίων μέσα στα οποία μπορείτε να δράτε, και αυτό σας καθιστά απόλυτα ικανούς να φέρετε εις πέρας δύσκολα και απαιτητικά επαγγελματικά σχέδια σας. Όταν νιώθετε ότι οι άλλοι σας χρειάζονται, προσπαθείτε με τον πλέον ώριμο και αντικειμενικό τρόπο να τους συνδράμετε. Είστε πάντοτε σε αρμονία με τους νόμους του σύμπαντος και η Εστία ξέρει ότι μπορείτε να ηγηθείτε και να διδάξετε και άλλους ανθρώπους πώς να ανακαλύψουν στην ζωή τους τη σημασία της πειθαρχίας. Αυτή η Εστία σας δείχνει ότι είστε γεννημένοι ηγέτες ακόμα και αν το αίσθημα δικαίου που σας κατακλύζει είναι πολλές φορές βαρύ για τους υπολοίπους.

Στον Υδροχόο:
Έχετε ως σκοπό τη ζωή σας να βοηθάτε με κάθε εφικτό τρόπο τους συνανθρώπους σας. Η Εστία αυτή φέρνει στην επιφάνεια της προσωπικότητας σας ένα πνεύμα ουμανισμού και ελευθερίας. Δεν σας αρέσει να είστε εξαρτημένοι και δεσμευμένοι ως άτομα, αντίθετα δίνεστε στις φιλίες σας και είστε γενικότερα αρκετά ανοιχτοί. Αυτό όμως προσδίδει μια αίσθηση συναισθηματικής επιπολαιότητας και ανωριμότητας, μιας και δεν σας αρέσει ιδιαίτερα η ιδέα να αφοσιωθείτε αποκλειστικά σε ένα άτομο. Δεν είστε όμως άτομα που θα εγκαταλείψετε το καθήκον σας, αντιθέτως μάλιστα θα αρνηθείτε να εκπληρώσετε τις δικές σας επιθυμίες προκειμένου να το φέρετε εις πέρας.

Στους Ιχθείς:

Είστε άτομα αφοσιωμένα να βοηθάτε όλους όσους πιστεύετε ότι σας έχουν ανάγκη. Πολλές φορές φτάνετε στο σημείο να παραμελείτε και να θυσιάζετε τις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες προκειμένου να έχετε την ενέργεια να φροντίσετε τους ανθρώπους γύρω σας. Σας διακατέχει μια τάση να στρέφεστε προς τον πνευματισμό, αλλά δεν αποκλείεται αυτό να είναι και η αιτία που είστε επιρρεπείς στην ονειροπόληση και χάνεστε εύκολα στα μονοπάτια της φαντασίας σας. Εκμεταλλευτείτε την αστείρευτη δημιουργικότητα σας και προσπαθήστε να προσγειώσετε τα όνειρα σας. Πρέπει να μάθετε επιτέλους να ξυπνάτε και να μην παραδίνεστε σε έναν καθόλα άυλο κόσμο.

Πηγές – Αναφορές

  • Vesta Signs in the Birth Chart
  • Asteroids: Chiron, Ceres, Pallas, Juno, and Vesta
  • Εστία (μυθολογία) – Βικιπαίδεια
  • ASTEROIDS
  • Vesta

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments