0 0 votes
Article Rating

Το καλοκαίρι είναι η εποχή, που το αφροδισιακά εντάσσονται σχεδόν φυσιολογικά σαν το αυγουστιάτικο φεγγάρι στην ερωτική ζωή των περισσοτέρων ανθρώπων. Όμως, αυτή η τάση δεν είναι σημερινή αλλά έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα αλλά και στην φύση του ανθρώπου, που κάθε καλοκαίρι ξανανιώνει μέσα από την διάθεση για ερωτισμό, πειραματισμό και νέες «δροσερές» εμπειρίες.

Οι Αρχαίοι λαοί (Έλληνες, Αιγύπτιοι, Κινέζοι, Ρωμαίοι, Αζτέκοι και άλλοι) θεωρούσαν τα αφροδισιακά ως έναν φυσικό τρόπο, για να τονώσουν την λίμπιντο τους, να αυξήσουν την σεξουαλική τους διάθεση και κυρίως να προκαλέσουν την υπερδιέγερση των αισθήσεων τους. Η πρώτη αναφορά υπήρξε σε αρχαιοελληνικά κείμενα, αποδίδοντας θεϊκές, μαγικές, ιδιότητες σε τροφές, που είχε επιλέξει η θέα του έρωτα, η Αφροδίτη. Η ίδια σχεδόν παράδοση υπήρχε και στους Ρωμαίους, στους Βαβυλώνιους και στους ιθαγενείς της Πολυνησίας. Ουσιαστικά, αυτές οι τροφές με τις αφροδισιακές δράσεις ή τις ιδιότητες καλύπτουν την προαιώνια ανάγκη του ανθρώπου, για περισσότερη ερωτισμό, απόλαυση και ηδονή. Κι αυτή η ανάγκη παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο. Ποια είναι όμως τα πιο δημοφιλή φυσικά αφροδισιακά;

Η γευστική λίστα των αφροδισιακών

Αβοκάντο
Το αβοκάντο απέκτησε την φήμη του αφροδισιακού φρούτου από τους Αζτέκους. Στο δέντρο από το οποίο προέρχεται είχαν δώσει το όνομα «Αχούακουατλ», που σημαίνει «το δέντρο των όρχεων»! Το αβοκάντο περιέχει περισσότερα από 30 ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και άλλες πολύτιμες διατροφικά ουσίες, ενώ έχει ξεχωριστή, προκλητική γεύση στον ουρανίσκο και ιδιαίτερη υφή στην ανθρώπινη γλώσσα. Ενδεχομένως, σε αυτά ακριβώς τα στοιχεία να οφείλει και την υψηλή του θέση στην λίστα των φυσικών αφροδισιακών. Στην Λατινική Αμερική το απολαμβάνουν κομμένο σε μικρές φέτες, με λίγο μπαλσάμικο και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ως ερωτικό ορεκτικό.

Βασιλικός
Στην Ελλάδα ο Βασιλικός δεν έχει την φήμη του αφροδισιακού. Όμως, στην Βραζιλία, την Καραϊβική και την Πολυνησία η χρήση του θεωρείται εξέχως αφροδισιακή. Πιστεύεται ότι μπορεί να απογειώσει την λίμπιντο και να ενισχύσει την μακροβιότητα. Οι ινδιάνοι της Αμερικής πιστεύουν ότι είναι ο πολτός του σε νερό, χυμό φρούτων, ακόμα και σε αλκοολούχα διαλύμματα, απελευθερώνει ουσίες που προκαλούν ευεξία και κάνει καλό «στην ισορροπία σώματος και μυαλού».

Γλυκάνισος
Είναι ένα από τα αρχαιότερα αφροδισιακά, με πολλές και διαφορετικές δυνατότητες χρήσης και είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Τόσο οι Αρχαίοι Έλληνες όσο και οι Ρωμαίοι το θεωρούσαν ιδιαίτερα δημοφιλές καθώς πίστευαν πως δίνει στο ανθρώπινο σώμα μια ξεχωριστή μυρωδιά και ταυτόχρονα αυξάνει την ερωτική επιθυμία. Συνήθως, χρησιμοποιείται είτε με χυμούς και φρούτα, είτε καταναλώνεται με αλκοόλ.

Κορίανδρος
Η ιστορία του κορίανδρου ως αφροδισιακού χάνεται στα βάθη της ιστορίας της Ανατολής. Στο βιβλίο με της Νύχτες στην Αραβία, που χρονολογείται στα μέσα του 10ου ή στις αρχές του 11ου αιώνα, περιέχεται μια αρχαία ιστορία για έναν έμπορο, που «έσωσε την ερωτική του ζωή και απέκτησε παιδιά μετά από απέλπιδες προσπάθειες 40 ετών, χάρη σε μια «μαγική συνταγή» με βάση τον κορίανδρον». Είναι ήπιο αφροδισιακό, με διακριτική μυρωδιά και επιδρά κυρίως σε συνδυασμό, με άλλες τροφές, όπως οι ξηροί καρποί, το μέλι και το κρασί.

Κρασί
Το κρασί έχει πολλαπλές ευεργετικές και αφροδισιακές ιδιότητες, αρκεί να χρησιμοποιηθεί με μέτρο. Στην Πολυνησία μάλιστα σε ορισμένες περιοχές αποκαλούν το κρασί ως «χυμό του έρωτα». Σύμφωνα, με τους ειδικούς το κρασί ηρεμεί και καταστέλλει το άγχος, τις φοβίες (όπως της απόρριψης) και τις ανασφάλειες. Επιπλέον, βοηθάει στην διέγερση της ερωτικής διάθεσης, αυξάνοντας σταδιακά και την ευεξία. Στην Ασία η κατανάλωση κάθε ποτηριού κρασιού αποτελεί ολόκληρη ερωτική ιεροτελεστία. Ένα ή δυο ποτήρια κόκκινου κρασιού ή τρία έως τέσσερα λευκού αυξάνουν την ερωτική επιθυμία. Στην διπλάσια ποσότητα προκαλούν μπλοκάρισμα των μηχανισμών εκείνων, στους οποίους βασίζονται οι ανθρώπινες αναστολές. Ο μοναδικός κίνδυνος στην δεύτερη περίπτωση είναι η μέθη, κατάσταση στην οποία σχεδόν εξανεμίζεται η ερωτική διέγερση. Είναι πολύ σημαντικό πως όλες οι σύγχρονες έρευνες για το κρασί επισημαίνουν πως περιέχει περισσότερα από 170 διαφορετικά ιχνοστοιχεία και ουσίες, με διαφορετικές επιδράσεις, ευεργετικές στην καρδιά, τον εγκέφαλο, το νευρικό και το κυκλοφορικό σύστημα.

Μέλι
Το μέλι απέκτησε την αφροδισιακή του φήμη από τους Αρχαίους Αιγυπτίους, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν ως βάση για ερωτικά φίλτρα, ερωτικές συνταγές ενώ αποτελούσε τροφή των Φαραώ, με έντονη ερωτική ζωή. Πίστευαν ότι αντιμετωπίζει την ανδρική ανικανότητα και θεραπεύει την στειρότητα. Στον Μεσαίωνα το μέλι ήταν το δημοφιλέστερο – όσο και αμαρτωλό –ερωτικό ορεκτικό των νεαρών ζευγαριών, για το οποίο είχαν εκδοθεί μέχρι και αποφάσεις για την «ηθική χρήση» του από την Εκκλησία! Η έντονη γλυκιά γεύση του και η ιδιαίτερη μυρωδιά του έχει επίδραση στον εγκέφαλο παρόμοια με την σοκολάτα και πολύ μεγαλύτερη στο κυκλοφοριακό σύστημα. Στην Ελλάδα ο συνδυασμός με καρύδια και άλλους ξηρούς καρπούς έχει… μυθικές διαστάσεις ενώ εξαιρετικά αποτελεσματικό είναι σε συνδυασμό, με πολτό εξωτικών φρούτων και πιπερόριζα (τζίντζερ) ή κορίανδρο.

Μπανάνες
Η μπανάνα είναι εδώ και αιώνες ένα από τα αγαπημένα φυσικά αφροδισιακά εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Εκτός από το φαλλικό σχήμα, που… εξάπτει την φαντασία – και μπορεί να αποτελέσει και τμήμα του ερωτικού παιχνιδιού ενός ζευγαριού – έχει έντονα χαρακτηριστικά στην γεύση, στο άρωμα και την υφή του. Οι μπανάνες είναι πλούσια σε βιταμίνη Β και κάλιο, στοιχεία άκρως απαραίτητα για την παραγωγή των ορμονών του ανθρώπινου σώματος και την λειτουργία του μυϊκού συστήματος. Στον ισλαμικό κόσμο υπάρχει και ένας μύθος, σύμφωνα με τον οποίο, οι Πρωτόπλαστοι, μετά το… μήλο, άρχισαν να καλύπτουν το σώματος με τις φλούδες της μπανάνες (και όχι με φύλλα συκής, όπως στην χριστιανική παράδοση).

Μύδια
Τα μύδια καταγράφηκαν από τους Ρωμαίους στην πρώτη επίσημη μελέτη «περί ερωτικών και διεγερτικών επιδράσεων» ως η πιο αποτελεσματική και διαδεδομένη τροφή της αυτοκρατορίας κατά τον 2 π.Χ αιώνα. Αργότερα, λοιδωρήθηκαν από σατυρικούς συγγραφείς της Ρώμης, επειδή θύμιζαν τα εξωτερικά όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας. Όμως, αυτός ο συσχετισμός απογείωσε την φήμη τους και βοήθησε να εξαπλωθεί σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Την δεκαετία του ʼ50 και του ʼ60 αμερικανοί σεξολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στους άνδρες τα μύδια έχουν – μέσω του υποσυνείδητου – περισσότερο εγκεφαλική επίδραση στην ερωτική τους διάθεση ή επιθυμία παρά οργανική, με μηχανισμούς αντίστοιχους εκείνων που ισχύουν για τις γυναίκες με φαλλικά σύμβολα, όπως τα καρότα και οι μπανάνες. Στην πραγματικότητα τα μύδια είναι μια πολύ θρεπτική τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται και άλλα είδη θαλασσινών, όπως τα κυδώνια, τα χτένια, οι πεταλίδες και τα στρείδια.

Ξηροί καρποί
Πολλοί ξηροί καρποί φημίζονται για την αφροδισιακή δράση τους. Στην πραγματικότητα όμως οι ξηροί καρποί αποτελούν συστατικό μιγμάτων ή προϊόντων, στα οποία συνυπάρχουν μαζί με άλλες τροφές, με αφροδισιακές ιδιότητες. Για παράδειγμα, τα αμύγδαλα είναι το σύμβολο της μακροβιότητας και το άρωμα τους υποστηρίζεται ότι αυξάνει κατά πολύ το πάθος στις γυναίκες. Κι όμως η πάστα αμυγδάλου και μάλιστα μαζί με εξωτικά φρούτα είναι αποτελεσματικότερο αφροδισιακό. Τα θρυμματισμένα καρύδια συνοδεύουν το μέλι και επαυξάνουν τις ιδιότητές του.

Πιπερόριζα (τζίντζερ)
Η ρίζα του τζίντζερ ή πιπερόριζα είναι αφροδισιακό της ανατολικής ερωτικής λογοτεχνίας. Σύμφωνα, με τους επιστήμονες επιδρά άμεσα στο κυκλοφορικό σύστημα και έχει καρδιοτονωτικές ιδιότητες. Δεν προσφέρεται για την διέγερση της ερωτικής επιθυμίας αλλά για την τόνωση της λίμπιντο κατά την διάρκεια του sex και κυρίως την… παράταση της ερωτικής απόλαυσης του ζευγαριού.

Σοκολάτα
Η σοκολάτα είναι το πιο διαδεδομένο αφροδισιακό του σύγχρονου κόσμου. Οι Βέλγοι την θεωρούν «βασικό συστατικό της αιώνιας ερωτικής απόλαυσης» ενώ οι Αζτέκοι την αποκαλούσαν «Τροφή των θεών». Σύμφωνα, με τους επιστήμονες η σοκολάτα ιχνοστοιχεία τα οποία επιδρούν στους νευρο-διαβιβαστές των εγκεφαλικών κυττάρων και προκαλούν αίσθημα ικανοποίησης, σύντομης χαράς και απόλαυσης. Επίσης, περιέχει περισσότερα αντι-οξειδωτικά από οποιαδήποτε άλλο αφροδισιακό. Ο συνδυασμός με κρασί και ξηρούς καρπούς ή σαμπάνια και με φράουλες θεωρείται από τους Γάλλους ως «το απόλυτο ερωτικό διεγερτικό».

Σπαράγγια
Τα σπαράγγια θεωρούνται ένα από τα πιο διαδεδομένα αφροδισιακά, αν και η δραστικότητα του στην λίμπιντο είναι περιορισμένη. Περισσότερο επηρεάζει την ψυχολογία και τον ερωτισμό ανδρών και γυναικών, λόγω του φαλλικού σχήματος του. Κι όμως υπάρχουν αναφορές σε κελτικά κείμενα, για την ευεργετική επίδραση στην ζωή ενός ζευγαριού, που «τρώει σπαράγγια για τρεις συνεχόμενες μέρες».
Αλλες τροφές, με αφροδισιακές ιδιότητες είναι η γλυκόριζα, για την οποία η κινέζοι υποστηρίζουν πως ενισχύει τον πόθο και την ερωτική διάθεση, το μοσχοκάρυδο, ο ανανάς – κυρίως ο χυμός του – οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα σύκα (κυρίως στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία) και οι τρούφες, ένας είδος μανιταριού, για το οποίο υποστηρίζεται πως τονίζει την αίσθηση της αφής και κάνει την ανθρώπινη επιδερμίδα απαλή και εξαιρετικά ευαίσθητη στο άγγιγμα.

Ευαγγελία Δρίκου

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments