0 0 votes
Article Rating

Είναι πια κοινό μυστικό ότι η ψυχική ισορροπία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υγεία του ανθρώπου. Οι κληρονομικές προδιαθέσεις ενεργοποιούνται από τη διατάραξη της ψυχικής ισορροπίας και το αποτέλεσμα είναι να εκδηλώνονται διάφορες ανωμαλίες στη λειτουργία του οργανισμού. Η Αστρολογία μπορεί να είναι πολύτιμη εντοπίζοντας έγκαιρα αυτά τα αδύναμα σημεία του οργανισμού και τις εποχές που ο άνθρωπος κινδυνεύει ν’ αποδιοργανωθεί ψυχολογικά και να εκδηλώσει κάποια ασθένεια.


Της Θεοδώρας Φασιανού Ντάκου

Το ωροσκόπιο είναι ένα σαφές διάγραμμα της οργανικής δομής του ανθρώπου. Η οργανική δομή είναι άμεσα συνυφασμένη με την ψυχολογική λειτουργία. Ο ερευνητής θα πρέπει να συλλάβει την ιδιαιτερότητα του κάθε ωροσκόπιο για να μπορέσει να ανιχνεύσει με ακρίβεια το είδος και το χρόνο της εκδήλωσης της πιθανής διαταραχής.

Είναι γεγονός ότι οι ίδιες γωνιακές σχέσεις εκφράζονται διαφορετικά σε κάθε ωροσκόπιο όπως και λειτουργούν με διαφορετικά αποτελέσματα στο ίδιο ωροσκόπιο, σε κάθε χρονική περίοδο. Το ωροσκόπιο είναι μία παρτιτούρα για έναν ενεργειακό ρυθμό που απορρέει από κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Σ’ αυτό το ρυθμό, το κάθε όργανο είναι ρυθμισμένο σε μια δική του συχνότητα που συμβάλλει στη γενική συγκρότηση του βιολογικού οικοδομήματος που απεικονίζει το ωροσκόπιο.

Ο ερευνητής πρέπει να εντοπίσει σωστά τη σημασία και τη λειτουργία κάθε οργάνου και να κατανοήσει τη λειτουργία του οργανισμού σα σύνολο για να μπορέσει να προβλέψει με ακρίβεια τις τυχόν αντιδράσεις και την εξέλιξη του δεδομένου ωροσκοπίου, ακόμη να βρει τις αιτίες μιας ανωμαλίας και να καθορίσει τον τρόπο της αντιμετώπισής της.

Όπως στην Ψυχανάλυση δεν υπάρχει σχολή τεχνικής που να είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς, όπως διακηρύττουν οι ομοιοπαθητικοί ότι δεν υπάρχουν αρρώστιες αλλά άρρωστοι, έτσι και στην Αστρολογία δεν υπάρχουν κανόνες που να ισχύουν για όλα τα ωροσκόπια.

Η ειδική μελέτη που πρέπει ν α γίνει για κάθε ωροσκόπιο – οι ειδικοί κανόνες που πρέπει να αποκαλυφθούν από τον ερευνητή – και ο καθορισμός της ιδιαίτερης συμπεριφοράς του ωροσκοπίου είναι το «κλειδί» για τη βάση κάθε ερμηνείας και κάθε πρόβλεψης. Όταν ο σκοπός της έρευνας είναι ιατρικός, τότε μπορεί να καθοριστεί με επιτυχία η επιλογή των φαρμάκων και της διατροφής, η περίοδος για την θεραπεία και οι κατάλληλες συνθήκες ζωής για τον ασθενή.

Μέχρι τώρα έχω «ενοχλήσει» πολλούς αστρολόγους λέγοντας ότι τα περισσότερα περιστατικά ασθενειών αναλύονται αναδρομικά και φανερώνουν έναν παράγοντα που δεν είχε ληφθεί υπ’ όψη ή, τουλάχιστον, δεν είχε προβλεφθεί τι ακριβώς θα προκαλούσε σαν εκδήλωση. Και όμως αυτή είναι η αλήθεια.

Πιστεύω ότι η Αστρολογία έχει άπειρες δυνατότητες που δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς να αξιοποιήσουμε. Πιστεύω ότι χιλιάδες γνώσεις χάθηκαν με το πέρασμα των αιώνων και ότι φυσιογνωμίες σαν τον Ιπποκράτη, τον Γαληνό, τον Πτολεμαίο, τις γνώριζαν και τις χρησιμοποιούσαν με πολλή επιτυχία. Τότε η Αστρολογία ήταν ένα μέσο της Σοφίας. Ο μυημένος είχε τη Γνώση για τον άνθρωπο και τον Κόσμο και είναι κοντά η εποχή που αυτή η Γνώση πρέπει νʼ αποκαλυφθεί. Ήδη, πολλοί νεώτεροι φιλόσοφοι γυρνούν και σκέπτονται πάνω στη θεωρία της σχέσης μικρόκοσμου-μακρόκοσμου. Πιστεύω ότι εκεί πρέπει να στραφεί η έρευνα της Αστρολογίας όχι πια παθητικά και φιλολογικά αλλά δυναμικά και συστηματικά.

Ωροσκόπιο: Μια στιγμή ενός απέραντου όντος

Ας ξαναθυμηθούμε τον Ζωδιακό σαν άνθρωπο που γεννά και γεννιέται ταυτόχρονα:

 Ξεκινάμε από τους Ιχθείς που συμβολίζουν την ιδέα που δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί και ωθεί στην έκφρασή της.
 Στον Κριό έχουμε αυτή την εκδήλωση σα μια πράξη σποράς ή συνουσίας που αποβλέπει σε μια γονιμοποίηση, δηλαδή, σε μια κραυγαλέα αίτηση για ζωντανή έκφραση της Ιδέας.
 Στον Ταύρο έχουμε την πραγμάτωση της σύλληψης, την πρωταρχική λειτουργία της γονιμοποίησης και όλες τις συνθήκες που απαιτούνται για την επιτυχία της διεργασίας.
 Στους Διδύμους η σύλληψη έχει επιτευχθεί κι αρχίζει η ανάπτυξη των οργάνων που προϋποθέτει την τροφοδότηση και τη σχηματοποίηση η πρώτη επικοινωνία με το περιβάλλον που έχει τη μορφή της πρόσληψης των αναγκαίων συστατικών και της αποβολής των περιττών.
 Στον Καρκίνο η σχηματοποίηση έχει σχεδόν επιτευχθεί. Η καινούρια ύπαρξη ζει μέσα σ’ ένα προστατευτικό χώρο, απομυζά δύναμη, πληροφορείται για τον έξω κόσμο και οργανώνει ενστικτώδικα τη μεγάλη έξοδο της στον Ήλιο.
 Η μεγάλη έξοδος στον Ήλιο, η γέννα πραγματώνεται στο Λέοντα. Ο άνθρωπος γεννιέται ή γεννά-δημιουργεί. Ουσιαστικά, ο άνθρωπος γεννιέται πραγματικά μόνο δημιουργώντας γιατί έτσι βιώνει τη γέννησή του.
 Το γέννημα-άνθρωπος επιβιώνει στο περιβάλλον σαν αυτόνομος οργανισμός στην Παρθένο.
 Στο Ζυγό, ψηλαφίζει τις ανάγκες του για την ύπαρξη και την έγκριση των ομοίων και αποφασίζει την διπολική του υπόσταση. Περνώντας, συνειδητά, μέσα από τις σχέσεις συνύπαρξης και συνεργασίας ο δημιουργημένος-δημιουργός, προχωρεί σε μία κατάδυση στις ρίζες των ενστίκτων του για να αντιμετωπίσει τις αιτίες της ζωής του.
 Ο Σκορπιός συμβολίζει αυτή την επώδυνη και επικίνδυνη επιστροφή στη μήτρα της ζωής.
 Μέσα από τα βάθη του ομαδικού ασυνείδητου ανασύρεται ο κόσμος των αρχετύπων. Η γνώση που δίνεται στονΤοξότη οργανώνει την κλίμακα των ηθικών αξιών που θα χρησιμεύσει σα βάση για την εξέλιξη του όντος.
 Στον Αιγόκερω, θα οριστούν κανόνες για την ιεραρχία της προσωπικής και ομαδικής συγκρότησης και θα συντελεστεί η οργανωμένη δόμηση πάνω στα σχήματα των συγκεκριμένων πια αρχών.
 Ο Υδροχόος θα εκπροσωπήσει τη στιγμή που στέκει μια οργανωμένη ύπαρξη θ’ αναρωτηθεί αν το οικοδόμημα της ζωής που στέκει ολοκληρωμένο και ισχυρό, αντιπροσωπεύει με συνέπεια την Ιδέα που κίνησε την εκδήλωση της ζωής.

Σας θύμισα το συμβολικό κύκλο του Ζωδιακού για να «δείτε» το Ζωδιακό σαν έναν άνθρωπο. Θα ‘πρεπε να δείτε και τον άνθρωπο σαν ένα Ζωδιακό –ακόμη περισσότερο, σαν ένα κόσμο με εκατομμύρια ζωδιακούς. Το Μέρος βρίσκεται στο Όλο και το Όλο στο Μέρος (ο, τι είναι Επάνω είναι και Κάτω).
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το ωροσκόπιο είναι ένας ολοκληρωμένος οργανισμός, το ωροσκόπιο είναι μια στιγμή του Συμπαντικού οργανισμού, μια λειτουργική σύνθεση που επιβιώνει μέσα σε μια διαρκή αέναη κίνηση.
Η Ζωή είναι συνυφασμένη με την Κίνηση. Γεννιέται διαρκώς από αόρατες δονήσεις και μετασχηματίζεται με την ίδια ενεργειακή δύναμη. Ο άνθρωπος επιβιώνει παίρνοντας και δίνοντας ενέργεια σε ψηλότερες ή χαμηλότερες συχνότητες, αναπνέει και εκπνέει, συλλαμβάνει ιδέες και τις εκφράζει. Η ζωή για τον άνθρωπο είναι έκφραση των δυναμικών ρευμάτων που συλλαμβάνει και που τον γέννησαν, είναι δηλαδή κίνηση, δράση, δημιουργία. Δημιουργήθηκε και δημιουργεί ο άνθρωπος «κατ’ εικόνα και ομοίωσιν», μόνο που δεν είναι αυτόνομος, δεν είναι η Πηγή, είναι μια ορατή εικόνα αυτής της Πηγής.

Με τον ατομικό φορέα που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος καλείται, από το Νόμο της Ζωής, να πάρει για να δώσει. Η διαδικασία της συναλλαγής με το ορατό και αόρατο περιβάλλον γίνεται κατά ορισμένο, για κάθε άνθρωπο, τρόπο που ορίζεται από την ειδική οργανική, ψυχική και πνευματική δομή του που κι αυτή, ορίζεται από την ιδέα που εκφράζει σαν ύπαρξη.

Στο ωροσκόπιο ο ερευνητής καλείται να βρει τα σημεία που διεξάγεται η λειτουργία της ζωής, το μηχανισμό της και το σκοπό της ύπαρξης του συγκεκριμένου ανθρώπου. Δεν είναι τυχαίο ούτε σχήμα λόγου ότι η Αστρολογία απαιτεί από τον εργάτη της αφιέρωση. Ανήκει στα όργανα που πρέπει να διαθέτει ο Μύστης για το έργο του και στην πιο ανθρώπινη έκφρασή της, στα μέσα που διαθέτει ο άνθρωπος για να φτάσει στη Γνώση. Απαιτεί προετοιμασία ψυχική και θυσίες, όπως κάθε δρόμος για την Αλήθεια και στα χέρια των επιπόλαιων, δεν απειλείται η ίδια αλλά οι επιπόλαιοι που την ψάχνουν ή την ακολουθούν απερίσκεπτα.

Θύρες εισόδου – εξόδου

Ίσως δεν έχει δοθεί αρκετή σημασία στο ρόλο των θετικών και αρνητικών Ιδιοτήτων των Ζωδίων, του διαχωρισμού τους, δηλαδή, σαν ενεργητικά και παθητικά, αρσενικά και θηλυκά, εξώστροφα και εσώστροφα. Είναι γνωστό ότι θετικά ή ενεργητικά ή αρσενικά ή εξώστροφα Ζώδια είναι όσα ανήκουν στα στοιχεία του Αέρα και της Φωτιάς (υπάρχει αντιστοιχία και για τα Σπίτια) και αρνητικά ή παθητικά ή θηλυκά ή εσώστροφα είναι τα Ζώδια που ανήκουν στα στοιχεία του Νερού και της Γης.

Πιστεύω ότι οι διαδικασίες της πρόσληψης και της απόρριψης ή έκφρασης του ατόμου με το κοσμικό περιβάλλον είναι μια λειτουργία στην οποία οι Ιδιότητες των Ζωδίων παίζουν κύριο ρόλο. Με δυο λόγια, τα παθητικά ή αρνητικά Ζώδια είναι περιοχές απορρόφησης και σύλληψης ενεργειακών στοιχείων και ερεθισμών ενώ, τα ενεργητικά ή θετικά, περιοχές εξωτερίκευσης με έκφραση ή εκτόνωση. Η λειτουργία αυτή είναι αυτόματη αλλά είναι δυνατό να γίνει, ως ένα σημείο, συνειδητή και αποτελεί τη βασική προϋπόθεση της επιβίωσης του ανθρώπινου οργανισμού.

Η σκέψη αυτή υποστηρίζεται άμεσα από την απλή αναφορά στο συμβολισμό των Ζωδίων. Από τα θετικά, ο Κριός εκφράζει ενστικτώδικα την προσωπικότητα, οι Δίδυμοι τείνουν στην κινητική και ηχητική έκφραση (ομιλία), ο Λέων στην δημιουργική έκφραση (φυσική και πνευματική), ο Τοξότης διαδίδει ιδέες και γνώσεις και ο Υδροχόος αντιπροσωπεύει τη συλλογική έκφραση. Από τα αρνητικά Ζώδια, ο Ταύρος ασχολείται με τη σύλληψη και τη συντήρηση, η Παρθένος δίνει την πείρα και την πληροφόρηση για τη σωστή οργανική λειτουργία, ο Σκορπιός εισπράττει τα μηνύματα που θα οδηγήσουν στις υπαρξιακές αναζητήσεις, ο Αιγόκερως αναγνωρίζει και μεταφέρει τα κοινωνικά και ηθικά σχήματα στη συνείδηση και οι Ιχθείς συλλαμβάνουν δονητικά τις ιδέες που θα σχηματίσουν τις εσωτερικές εικόνες. Περιληπτικά, τα ενεργητικά Ζώδια εξωτερικεύουν τα προϊόντα της συλληπτικής εργασίας των παθητικών, αφού πρώτα χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό σαν δομικά ή καύσιμα υλικά.

Υπάρχουν, λοιπόν, στο ωροσκόπιο κάποιες «θύρες» απ’ όπου εισέρχονται οι εξωτερικές επιρροές σε ενεργειακή μορφή και κάποιες άλλες απ’ όπου εξέρχεται η μετασχηματισμένη φόρτιση. (Όλα αυτά ισχύουν για το μοντέλο του πλανητικού μας συστήματος και του ορατού κόσμου –σε επέκταση- αλλά θα περιοριστούμε, εδώ, στο ωροσκοπιακό δόμημα του ενός ανθρώπου). Η σωστή λειτουργία αυτών των θυρών εξασφαλίζει την αρμονική συμμετοχή στο φαινόμενο της Ζωής. Η είσπραξη θετικών στοιχείων για τον οργανισμό αποβαίνει ευεργετική για την οργανική και ψυχική λειτουργία και έχει σαν αποτέλεσμα, τη θετική έκφραση. Ο άνθρωπος που δέχεται και εκφράζεται θετικά είναι υγιής και δημιουργικός.

Αντίθετα, η σύλληψη αρνητικών στοιχείων έχει σαν αποτέλεσμα τη διαταραχή της οργανικής και ψυχικής λειτουργίας του ατόμου, με συνέπεια την εμφάνιση μιας ασθένειας που θα έχει τη ρίζα της στο σημείο που αυτή η λειτουργία παρακωλύθηκε ενοχλώντας συγκεκριμένες ψυχικές περιοχές και ζωτικά ή μη όργανα του σώματος. Από δω συνάγεται ότι «αμαρτία» είναι κάθε παρέκκλιση από την αρμονική λειτουργικότητα του ανθρώπου σε σχέση με το περιβάλλον του στο υλικό, το ψυχικό και το πνευματικό επίπεδο.

Ζωδιακά δίπολα

Σ’ αυτή τη λειτουργία της είσπραξης και της έκφρασης υπάρχει καθορισμένη δομή και τάξη. Κάθε Θύρα έχει έναν καθορισμένο τομέα και είδος ενεργειακών ερεθισμών που καλείται να εισπράξει ή ν’ αποδώσει. Είναι, με άλλα λόγια, προσαρμοσμένη σε ορισμένη συχνότητα. Ακόμη είναι οργανωμένη έτσι ώστε να συνεργάζεται με τη Θύρα που έχει την αντίθετη (συμπληρωματική) λειτουργία (εξωτερίκευση-σύλληψη) στις ίδιες ενεργειακές συχνότητες. Υπάρχουν, λοιπόν, καθορισμένα «δίδυμα θυρών» που εξυπηρετούν τις έξι βασικές λειτουργίες του οργανισμού και 72 (6Χ12) που εξυπηρετούν την λειτουργία των 144 Δευτερευουσών Θυρών.

Αυτά τα Βασικά Δίδυμα Θυρών συνιστούν τα Έξι Ζωδιακά Δίπολα που ρυθμίζουν τις εξής βασικές λειτουργίες : Νευρική, Αναπνευστική, Θρέψη, Απεκκριτική, Γενετική (κυτταρική) και Κυκλοφοριακή. Η κάθε λειτουργία περιλαμβάνει 12 υπολειτουργίες (Έξι Δευτερεύοντα Δίπολα για το κάθε Ζώδιο* που, εναλλακτικά, οι πρώτες έξι εξυπηρετούν την σύλληψη και οι δεύτερες έξι την εξωτερίκευση). Συγχρόνως, όμως, κάθε δευτερεύουσα εξάδα είναι μια μικρογραφία της βασικής.

Τα Ζωδιακά Δίπολα αρχίζουν από τους Ιχθείς και σχηματίζονται στη σειρά Ιχθείς-Κριός, Ταύρος-Δίδυμοι, Καρκίνος-Λέων, Παρθένος-Ζυγός, Σκορπιός-Τοξότης και Αιγόκερως-Υδροχόος.

* 1 Ζώδιο = 30ο. 1 Δευτερεύουσα Θύρα = 2ο 30′. 1 Δευτερεύον Δίπολο = 5ο .

Απόσπασμα από το βιβλίο της Θεοδώρας Φασιανού-Ντάκου Αστρολογία. Βασικά στοιχεία για την τέχνη της αστρολογίας. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Νόηση» και την άδεια για την μεταφορά του αποσπάσματος ευγενικά παραχώρησε στο myHoroscope ο εκδότης κ. Κώστας Κουκουδάκης.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments