0 0 votes
Article Rating

Τον τελευταίο καιρό γίνεται αρκετή συζήτηση στη διεθνή αστρολογική κοινότητα σχετικά με το ρόλο των πλανητών που ανακαλύφθηκαν σχετικά πρόσφατα. Δεν είχα δώσει σημασία, κάτι όχι παράξενο καθώς ξέρω ότι ο γενέθλιος χάρτης μου με κάνει αρκετά απρόθυμο και καχύποπτο στην υιοθέτηση νέων ιδεών.

Τελευταία όμως διάβασα σοβαρούς αστρολόγους να προτείνουν ότι πρέπει να αλλάξει ο παραδοσιακός κυβερνήτης του Ζυγού και η Έρις να αναγνωριστεί τουλάχιστον σαν συγκυβερνήτης του. Έχει μάλιστα γραφτεί κι ένα σχετικό βιβλίο που υποστηρίζει αυτήν τη θέση, με ανάλυση του ρόλου της Έριδος στο γενέθλιο χάρτη των Ηνωμένων Πολιτειών και τον μάλλον προκλητικό τίτλο «Yankee Doodle Discord» (σε μια ελεύθερη μετάφραση «η έριδα του χαζο-γιάνκη»).

Σκέφτηκα λοιπόν ότι σοβαρεύει το πράγμα και είπα να ασχοληθώ λίγο με αυτήν τη νεοφερμένη στο ηλιακό μας σύστημα. Το πρώτο που κοίταξα ήταν η τωρινή θέση της στο ζωδιακό κύκλο και όταν είδα ότι βρίσκεται πάνω στο γενέθλιο Ωροσκόπο μου, είναι αλήθεια ότι άρχισα να νοιώθω κάπως άβολα. Φαίνεται ότι έχω ανοίξει παρτίδες με αυτήν την επικίνδυνη θέα που σπέρνει τη διχόνοια. Ίσως έχει θυμώσει που την αγνόησα επιδεικτικά και θα πρέπει τώρα να προσπαθήσω να την εξευμενίσω. Πάμε λοιπόν μαζί να την γνωρίσουμε.

 

Ανακάλυψη και Ονομασία της Έριδος

Η Έρις ανακαλύφθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2005 και ανακοινώθηκε στα τέλη του μήνα μαζί με δύο άλλα σώματα που αργότερα πήραν τα ονόματα Makemake και Haumea. Αρχικά θεωρήθηκε ότι η Έρις είναι μεγαλύτερη από τον Πλούτωνα με αποτέλεσμα ακόμα και η NASA να θεωρήσει ότι ανακαλύφθηκε ο επόμενος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Ουσιαστικά η ανακάλυψη της Έριδος είναι που έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα του τι θεωρείται πλανήτης και είχε σαν αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά η Διεθνής Ένωση Αστρονομίας (IAU) να αφαιρέσει την ιδιότητα του πλανήτη από τον Πλούτωνα, κατατάσσοντάς τον στη νέα κατηγορία των «πλανητών νάνων» μαζί με την Έριδα, τους Makemake & Haumea αλλά και τη Δήμητρα. Αργότερα, νέοι υπολογισμοί έδειξαν ότι η Έρις έχει παρόμοιο μέγεθος με τον Πλούτωνα.

Καθώς το καθεστώς του νέου πλανήτη ήταν για μεγάλο διάστημα ακαθόριστο, άργησε και η επίσημη ονομασία του. Εκτός από το αρχικό κωδικό όνομα που του δόθηκε, η ομάδα που τον ανακάλυψε τον αποκαλούσε με το παρατσούκλι Xena από την αμαζόνα της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς, ένα όνομα που διαδόθηκε ευρέως. Μετά την κατάταξη στους «πλανήτες νάνους» και αφού για αρκετό καιρό θεωρούνταν κανονικός πλανήτης, έπρεπε να βρεθεί ένα όνομα από την ελληνική μυθολογία. Τα περισσότερα ονόματα όμως είχαν ήδη δεσμευτεί, κυρίως για τους αστεροειδείς. Έτσι, η ομάδα που τον ανακάλυψε, έδωσε το όνομα Έρις το οποίο ταιριάζει κάπως με την πολεμίστρια Xena που χρησιμοποιούσαν μέχρι τότε αλλά και δικαιολογεί τη διχόνοια που έσπειρε στην αστρονομική / αστρολογική κοινότητα με την ανακάλυψη της, με τον Πλούτωνα να «πληρώνει» τη ζημιά.

Να δώσουμε και μερικά αστρονομικά στοιχεία. Η Έρις χρειάζεται 557 χρόνια για μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο ακολουθώντας την ιδιαίτερα έκκεντρη τροχιά της, η οποία σχηματίζει και περίπου 44 μοίρες γωνία με την εκλειπτική. Κάτι που σημαίνει ότι δεν περνάει από τους περισσότερους αστερισμούς που συγκροτούν τον ζωδιακό κύκλο (αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να την τοποθετήσουμε στα ζώδια του τροπικού ζωδιακού αλλά αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση, που καλύτερα να μην την ανοίξουμε). Σήμερα βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη απόσταση της από τον Ήλιο, πολύ μακρύτερα από τον Πλούτωνα αλλά σε περίπου 800 χρόνια θα βρεθεί πιο κοντά στον Ήλιο από αυτόν. Κάποια στιγμή μάλιστα, θα πλησιάσει και την τροχιά του Ποσειδώνα. Έχει ένα φεγγάρι που πήρε το όνομα Δυσνομία, ενός από τα οχτώ παιδιά της μυθολογικής Έριδος (καλύτερα να μην αναφέρω τα υπόλοιπα επτά παιδιά της γιατί θα χάσετε κάθε ιδέα).

Αυτό που έχει ίσως περισσότερη σημασία είναι ότι το περιήλιο της (το σημείο όπου πλησιάζει τον Ήλιο) βρίσκεται στο Ζυγό και ο Βόρειος Δεσμός της (το σημείο που τέμνει την εκλειπτική κινούμενη βόρεια) βρίσκεται στον Ταύρο. Δείχνει έτσι να έχει κάποια σχέση με την Αφροδίτη, αποτελώντας ίσως τη σκοτεινή πλευρά της.

 

Η Μυθολογική Έρις και η Προτεινόμενη Σημασία της στον Αστρολογικό Χάρτη

Αυτά τα δύο επίτηδες μπαίνουν στην ίδια ενότητα μιας και συνηθίζεται να αντλούμε στοιχεία αστρολογικής ερμηνείας από την πλούσια ελληνική μυθολογία. Μια αμφιλεγόμενη πρακτική που στηρίζεται σε θεωρίες συγχρονικότητας και προβολής μέσω του «βαπτίσματος» όσων κρύβονται στο συλλογικό ασυνείδητο, έτσι ώστε αυτοί που αποφασίζουν για το όνομα να «φωτιστούν» και να διαλέξουν τον κατάλληλο μυθολογικό θεό. Αλλά και αυτή είναι μεγάλη συζήτηση που καλύτερα να μην την ανοίξουμε γιατί θα ξεφύγουμε από το θέμα μας. Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να δούμε αν όλα αυτά που, καλώς ή κακώς, λέγονται για την Έριδα μπορούν να επαληθευτούν στην αστρολογική πρακτική.

Η Έρις λοιπόν, κατά μία εκδοχή ήταν αδερφή του Άρη, κάτι που από μόνο του την κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνη. Κατά μία άλλη εκδοχή, ήταν κόρη της Νυκτός, κάτι που δεν βελτιώνει τα πράγματα. Δεν ξέρω τι άλλη δραστηριότητα είχε στην ελληνική μυθολογία αλλά το σημείο αναφοράς της δράσης της ήταν ότι αποτέλεσε την πρωταρχική αιτία του Τρωικού πολέμου. Συγκεκριμένα γινόταν ένας γάμος με προσκαλεσμένους τους θεούς εκτός από την Έριδα, λόγω της κακής φήμης που τη συνόδευε ότι προκαλεί δυσαρμονία. Για να εκδικηθεί, η Έρις πέταξε ένα χρυσό μήλο για να δοθεί «τη καλλίστη» όπως έγραψε. Αποτέλεσμα ήταν η Αθηνά, η Αφροδίτη και η Ήρα να τσακώνονται για το ποια είναι η ομορφότερη, ο Δίας να μη θέλει να πάρει θέση και να αναθέτει στον Ερμή να τις πάει στον Πάρι για να αποφασίσει αυτός. Οι τρεις θεές έταξαν στον Πάρι ό,τι καλύτερο μπορούσαν (η κάθε μία στην ειδικότητα της) για να κερδίσουν την εύνοια του και τελικά ο Πάρις επέλεξε την Αφροδίτη. Σε αντάλλαγμα, αυτή του έδωσε την πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου, την ωραία Ελένη, και βέβαια τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Στο μύθο αυτό βλέπουμε πως όλα έγιναν για ένα μήλο, κάτι που βέβαια μας θυμίζει την Παλαιά Διαθήκη με τον Αδάμ και την Εύα στον παράδεισο. Εκεί το μήλο το προσέφερε ο όφις ο οποίος συμβολίζει το νου που ζητάει τη γνώση του καλού και του κακού, μέσω της οποίας υπόσχεται στον άνθρωπο ότι θα γίνει θεός. Η υπόσχεση ήταν δελεαστική για τη μεγαλομανία των πρωτοπλάστων και αποτέλεσμα της γνώσης αυτής ήταν η πτώση του ανθρώπου. Στην ελληνική μυθολογία, το μήλο το προσφέρει η Έρις προκαλώντας τεράστια καταστροφή, όχι με τις δικές της δυνάμεις αλλά εκμεταλλευόμενη τις ίδιες αδυναμίες, δηλαδή τη μεγαλομανία και ματαιοδοξία των αντιπάλων της. Ας κρατήσουμε λοιπόν ότι η Έρις μπορεί να μην είναι η καλύτερη καλεσμένη αλλά καλύτερα να τη δεχτείς παρά να την αγνοήσεις. Επίσης, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στα δώρα που φαίνεται να μας κάνει.

Κλείνοντας το κομμάτι της μυθολογίας, να πούμε ότι ο Όμηρος την παρουσιάζει σαν καμπουριαστή θεά που ομορφαίνει μόνο όταν σπέρνει ζιζάνια αλλά ο Ησίοδος μας δίνει μια πιο ενθαρρυντική εκδοχή, παρουσιάζοντάς την σαν καλή θεά που μας παροτρύνει να είμαστε εργατικοί.

Συνοπτικά λοιπόν, σ’ έναν αστρολογικό χάρτη θεωρείται ότι η Έρις έχει τον ρόλο της πολεμίστριας που αν πληγωθεί θα βρει τρόπο να εκδικηθεί. Όχι με ευθεία επίθεση αλλά ίσως υπόγεια και με στρατηγική εκμετάλλευση των αδυναμιών των αντιπάλων. Έτσι, δεν είναι καθόλου δημοφιλής και μάλλον δεν την ενδιαφέρει να είναι αλλά αν την αγνοήσεις θα το πληρώσεις. Δεν είναι απαραίτητα κακιά αλλά μπορεί να γίνει αν έχει λόγο. Αποτελεί λοιπόν κάτι σαν τη σκοτεινή πλευρά της Αφροδίτης και αν χαιρόμαστε για τα δώρα της τελευταίας, με τα δώρα της Έριδος θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί.

Σ’ έναν αστρολογικό χάρτη λοιπόν, είναι οι θεωρούμενες εύκολες όψεις (τρίγωνο & εξάγωνο) που θα πρέπει να μας ανησυχούν, ενώ οι δύσκολες όψεις (τετράγωνο, αντίθεση αλλά και χιαστί) είναι πιο απλές στον χειρισμό τους, ίσως και βοηθητικές. Η σύνοδος δεν μπορεί να θεωρηθεί εύκολη ή δύσκολη όψη αφού εξαρτάται από τις συνθήκες.

Στη μυθολογία είναι αλήθεια ότι η Έρις αποτελεί κάτι σαν το alter ego της Αφροδίτης. Η μία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και επιθυμητή, η άλλη καθόλου. Η μία φέρνει χαρά και ευχαρίστηση ή άλλη σπέρνει ζιζάνια. Η μία είναι ερωμένη του Άρη ή άλλη αδερφή του. Η μία έδωσε το μήλο για το διαγωνισμό, η άλλη το κέρδισε. Έτσι, είναι η Έρις που αναλαμβάνει το ρόλο της κακιάς εκεί που δεν ταιριάζει στην Αφροδίτη να παίξει αυτό τον ρόλο. Το κατά πόσο χρειαζόμαστε και στην αστρολογία μια τέτοια «σκοτεινή» Αφροδίτη, είναι ουσιαστικά το θέμα του άρθρου αυτού, που δεν φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις αλλά περισσότερο να θέσει προβληματισμούς.

 

Η Έρις εν Δράση – Ο Ρόλος της στον Χάρτη της Ελλάδας

Λόγω της πολύ αργής κίνησης της Έριδος (κατά μέσο όρο λίγο παραπάνω από μισή μοίρα το χρόνο) θα πρέπει η αστρολογική της μελέτη να αφορά έναν μεγάλο χρονικό ορίζοντα, μεγαλύτερο από μια ανθρώπινη ζωή. Το πεδίο της πολιτικής αστρολογίας είναι το πλέον κατάλληλο και είναι ευκαιρία να δούμε το ρόλο που τυχόν έχει στο Ωροσκόπιο της Ελλάδας, αυτό που φτιάχνεται για το μεσημέρι στις 3/2/1830. Θα πρέπει καταρχήν να πω, ότι ο συγκεκριμένος χάρτης ερμηνεύει μια χαρά τα ιστορικά γεγονότα της νεότερης Ελλάδας χωρίς την παρουσία της Έριδος. Ας δούμε όμως αν η προσθήκη της έχει κάτι περισσότερο να μας πει. Αυτός είναι ο χάρτης της Ελλάδας, με την Έριδα να έχει για σύμβολο αυτό το κάτι σαν λουλούδι στην 21η μοίρα του Υδροχόου.

Βλέπουμε λοιπόν την Έριδα στον Υδροχόο και τον 10ο οίκο σε μια ανοιχτή σύνοδο με τον Ήλιο / αντίθεση με τον Κρόνο αλλά και σ’ ένα πολύ πιο κλειστό τρίγωνο με τη Σελήνη. Η αντίθεση Ήλιου / Κρόνου είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά σημεία του χάρτη που, ανάμεσα στα άλλα, δείχνει και την μόνιμη αμφισβήτηση της όποιας κυβέρνησης. Μάλλον δεν χρειαζόμασταν και την Έριδα να μας την τονίσει ακόμα περισσότερο. Όπως δεν χρειαζόμασταν ακόμα έναν πλανήτη στον Υδροχόο που είναι έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερα τονισμένος.

Το να θεωρήσουμε ότι η Έρις συγκυβερνάει τον 6ο οίκο (ο Ζυγός στην ακμή του) μάλλον δεν βγάζει νόημα, εκτός κι αν θεωρεί κάποιος ότι η εργατική τάξη, που παραδοσιακά ανήκει στον 6ο οίκο, είναι αυτή που κυβερνάει τη χώρα (η Έρις στον 10ο οίκο σε σύνοδο με τον Ήλιο). Θα μπορούσαμε βέβαια να πούμε ότι οι κυβερνώντες φροντίζουν πάντα να τα έχουν καλά με την εργατική τάξη μοιράζοντας διάφορες υποσχέσεις που συχνά δεν μπορούν να εκπληρώσουν, δείχνοντας έτσι ότι είναι ανακόλουθοι και, κατά κάποιο τρόπο, πέφτοντας στην παγίδα της Έριδος. Αλλά ίσως έτσι κάνουμε την ερμηνεία λάστιχο για να την ταιριάξουμε σε αυτό που θέλουμε.

Όπως είπαμε, τα τρίγωνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, και το τρίγωνο με τη Σελήνη (το λαό ενός κράτους) φαίνεται να ανήκει στην κατηγορία αυτή. Η μοναδική εύκολη όψη της Σελήνης στον χάρτη είναι ένα μακρινό τρίγωνο με τον Ήλιο, που δείχνει μια καλή συνεργασία ανάμεσα στην κυβέρνηση και το λαό. Η παρουσία όμως της Έριδος δίνει άλλη διάσταση στο τρίγωνο αυτό, τονίζοντας ότι ο λαός είναι επιρρεπής στο να παρασυρθεί πολύ εύκολα σε όσα του τάζουν οι κυβερνώντες. Για να ξαναγυρίσουμε λίγο και στη μυθολογία, ίσως η Έρις να έχει έναν ρόλο «δούρειου ίππου» στις σχέσεις κυβέρνησης – λαού.

Ολοκληρώνοντας τη θέση της Έριδος στο γενέθλιο χάρτη, θα μου επιτρέψετε να κοιτάξω και το σύμβολο Sabian της μοίρας στην οποία βρίσκεται, το οποίο είναι «Μια γυναίκα απογοητευμένη και χωρίς αυταπάτες». Είναι ένα σύμβολο που χαρακτηρίζει πολύ καλά την περίοδο της ίδρυσης του νέου κράτους αφού οι Έλληνες ξεκίνησαν μόνοι τους την επανάσταση ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία αλλά το κράτος που τελικά ιδρύθηκε, δεν ήταν μόνο μικρό, καταχρεωμένο και πάμφτωχο αλλά ουσιαστικά εξελίχτηκε και σε μια «βαυαροκρατία». Βέβαια αργότερα γνώρισε σημαντική ανάπτυξη, μαζί της ήρθαν και οι αυταπάτες, και ίσως ο ρόλος της Έριδος στον 10ο οίκο να είναι το να μας θυμίζει τους περιορισμούς και να μας προσγειώνει όταν πάμε να ξεφύγουμε, σχηματίζοντας μεγάλη ιδέα για το ρόλο μας στον κόσμο. Όταν αγνοήσουμε τις προειδοποιήσεις της, μάλλον θα βρει τον τρόπο να μας επαναφέρει στην τάξη.

Καλά είναι όλα αυτά, αλλά η ώρα της αλήθειας είναι το να δούμε πως λειτούργησε η Έρις στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα αυτού του τόπου. Στη συνέχεια λοιπόν θα αναφερθούμε στις βασικές διελεύσεις αυτού του αργοκίνητου πλανήτη. Να διευκρινίσουμε προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι δεν θα κάνουμε εδώ αστρολογική ανάλυση της ιστορίας της Ελλάδος, αφού για κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν ολόκληρο βιβλίο. Θα δούμε μόνο την ενδεχόμενη επίδραση των διελεύσεων της Έριδος. Τα χρονικά διαστήματα που θα αναφερθούν αντιστοιχούν στις όψεις ακριβείας αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η όψη είναι ενεργή και λίγο πριν και μετά, ανάλογα με την ανοχή που επιτρέπει κάποιος. Όσο αναφορά τις ιστορικές αναφορές, θα είναι λίγο πιο εκτενείς για τα γεγονότα του 19ου αιώνα, που ίσως δεν είναι τόσο γνωστά, ενώ στον 20ο αιώνα θα είμαστε πιο συνοπτικοί.

1. Η Πρώτη Κρίση στην Απόλυτη Μοναρχία 

Η πρώτη σημαντική διέλευση της Έριδος ήταν η σύνοδος με το γενέθλιο Ερμή και στη συνέχεια το τετράγωνο με τον Ωροσκόπο. Η σύνοδος με τον Ερμή ήταν ακριβείας 7 φορές στο διάστημα από 1842 – 1846, ενώ το τετράγωνο με τον Ωροσκόπο ήταν ακριβείας 5 φορές στο διάστημα 1849 -1852. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είχαμε πράγματι την πρώτη κρίση στο νεοσύστατο κράτος με στρατιωτικό κίνημα κατά του βασιλιά που είχε σαν αποτέλεσμα να αναγκαστεί αυτός να παραχωρήσει το πρώτο Σύνταγμα (τον Σεπτέμβριο του 1843) Έτσι το πολίτευμα άλλαξε σε συνταγματική βασιλεία και είχαμε τις πρώτες εκλογές. Είναι σχετική η σύνοδος με τον γενέθλιο Ερμή; Θα έλεγα πως είναι. Αφού ο Ερμής βρίσκεται στον 10ο οίκο και κυβερνάει Σελήνη και Ωροσκόπο, σίγουρα έχει να κάνει με τις διεκδικήσεις του λαού από την εξουσία.

Η διενέργεια των πρώτων εκλογών είχε μάλλον συμβολικό χαρακτήρα αφού ο βασιλιάς έκανε ακόμα ό,τι ήθελε, αλλά τότε διατυπώθηκε και η Μεγάλη Ιδέα, μια ιδεολογία που θα κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή του τόπου για τις επόμενες δεκαετίες. Η διατύπωση της Μεγάλης Ιδέας έγινε για πρώτη φορά από τον Ι. Κωλέττη το 1844 και νομίζω ότι και αυτή θα μπορούσε να είναι μια επίδραση της Έρις στον Ερμή. Έτσι, στα τέλη της δεκαετίας του 1840 είχαμε τα πρώτα επαναστατικά κινήματα σε Θεσσαλία και Ήπειρο, για τα οποία αντέδρασαν άμεσα οι πρώην σύμμαχοι και δανειστές της Ελλάδας (Αγγλία και Γαλλία) αφού πλέον οι ισορροπίες είχαν αλλάξει.

Το 1850 είχαμε ναυτικό αποκλεισμό του Πειραιά και το 1854 κατάληψη της πρωτεύουσας από αγγλο-γαλλικά στρατεύματα και εγκαθίδρυση κυβέρνησης κατοχής. Ο επαναστατικός αναβρασμός συνέπεσε με το τετράγωνο της Έριδος στον Ωροσκόπο. Υποτίθεται ότι ένα τετράγωνο από την Έριδα δεν είναι τόσο επικίνδυνο αλλά σίγουρα η ενεργοποίηση του γενέθλιου τετραγώνου Ερμή / Ωροσκόπου είναι. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι η επίδραση της Έριδος δεν ήταν ενεργή στη διάρκεια της κατοχής από αγγλο-γάλλους αλλά στα γεγονότα που προκάλεσαν την επέμβασή τους. Φαίνεται έτσι να δικαιώνει τη φήμη της ότι πετάει το «μήλο» της και μετά αποχωρεί από τον καυγά.

 

2. Η Αποπομπή του Όθωνα 

Η επόμενη σημαντική όψη που σχημάτισε ήταν ένα εξάγωνο με το γενέθλιο Δία, που ήταν ακριβείας 7 φορές στο διάστημα 1859 – 1862. Το διάστημα αυτό συμπίπτει με τον αντι-οθωνικό αγώνα, ύστερα από την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής (το 1857). Οι πολιτικοί αντιδρούσαν στις συνεχείς παρεμβάσεις του Όθωνα, ο κόσμος απαιτούσε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ο Τύπος κατηγορούσε ανοιχτά το βασιλιά. Τελικά το 1862 εκδηλώθηκε στρατιωτικό κίνημα και, με τη συμβουλή των Μεγάλων Δυνάμεων, το βασιλικό ζεύγος αναγκάστηκε να φύγει από την Ελλάδα την ίδια χρονιά.

Ο Δίας στο γενέθλιο χάρτη της Ελλάδας βρίσκεται στον 8ο οίκο και είναι κυβερνήτης του 7ου. Σχετίζεται λοιπόν άμεσα με τις σχέσεις μας με τα άλλα κράτη και αν το εξάγωνο από την Έριδα είναι επικίνδυνη όψη, θα περίμενε κανείς να διαταραχτούν οι σχέσεις αυτές, κάτι που δεν προκύπτει.

Είναι βέβαια κάπως μακρινή η περίοδος εκείνη για να έχουμε σαφή εικόνα (μιας και δεν είμαι, ούτε και παριστάνω τον ιστορικό) αλλά ίσως ο Όθωνας να ήταν το εξιλαστήριο θύμα της δυσαρέσκειας του λαού από τη «συμμαχική» κατοχή που προηγήθηκε και από την αδυναμία για ένοπλη σύγκρουση με την Οθωμανική Αυτοκρατορία ώστε να ελευθερωθούν και τα υπόλοιπα ελληνικά εδάφη. Έτσι λοιπόν, το εξάγωνο στο Δία μάλλον δείχνει αυτήν την επιθυμία του κόσμου για έναν πιο δυναμικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει ο Όθωνας. Γι’ αυτό και αποτέλεσμα του αναβρασμού της περιόδου εκείνης ήταν η απομάκρυνσή του.

 

3. Τα Πρώτα «Μεγαλοπιάσματα» και η Απότομη Προσγείωση 

Στη συνέχεια η Έρις πέρασε από το μέσο των Ιχθύων. Εκεί σχημάτισε μια σειρά από όψεις με το γενέθλιο χάρτη της Ελλάδας. Κατά σειρά είναι: χιαστί με τον Κρόνο, τετράγωνο με τον Άρη, σύνοδο με το Νότιο Δεσμό, εξάγωνο με τον Ποσειδώνα, τετράγωνο με τη Σελήνη και σύνοδο με την Αφροδίτη. Μακρά περίοδος, με τις ακόλουθες όψεις ακριβείας:

Η χιαστί με τον Κρόνο ήταν ακριβείας 9 φορές στο διάστημα 1877 – 1881
Το τετράγωνο με τον Άρη ήταν ακριβείας 9 φορές στο διάστημα 1878 – 1882.
Η σύνοδος με το Νότιο Δεσμό ήταν ακριβείας 9 φορές στο διάστημα 1891 – 1895.
Το εξάγωνο με τον Ποσειδώνα ήταν ακριβείας 9 φορές στο διάστημα 1894 – 1898.
Το τετράγωνο με τη Σελήνη ήταν ακριβείας 8 φορές στο διάστημα 1896 – 1900.
Η σύνοδος με την Αφροδίτη ήταν ακριβείας 9 φορές στο διάστημα 1898 – 1992.

Αν χωρίσουμε αυτήν την μεγάλη περίοδο σε δύο τμήματα, το αρχικό διάστημα είναι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1880. Αυτή η περίοδος ήταν ιδιαίτερα θετική για την Ελλάδα μιας και ξεκίνησε το πραγματικά κοινοβουλευτικό πολίτευμα στην χώρα με το βασιλιά να αποδέχεται την «αρχή της δεδηλωμένης» κι έτσι δεν μπορούσε να ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις όποτε ήθελε. Επίσης στο διάστημα αυτό (το 1881) προσαρτήθηκε στην Ελλάδα η Θεσσαλία, όχι με κάποια επανάσταση αλλά σαν αποτέλεσμα της ήττας των Οθωμανών σ’ ένα πόλεμό τους με τους Ρώσους. Αυτή η προσάρτηση δημιούργησε καινούργια δεδομένα στην οικονομία με τον εύφορο θεσσαλικό κάμπο να αυξάνει κατακόρυφα τη γεωργική παραγωγή της χώρας.

Οι δύο όψεις της Έριδος αυτήν την περίοδο θα λέγαμε ότι ταιριάζουν με τις εξελίξεις αυτές. Η χιαστί στον Κρόνο του 4ου ενισχύει την αντιπολίτευση και αφαιρεί δικαιώματα από το βασιλιά και το τετράγωνο στον Άρη του 7ου μπορεί να δείξει επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική και σε σχέση με τους αντιπάλους. Ειδικά όταν το τετράγωνο αυτό έρχεται από τον 11ο οίκο, είναι χαρακτηριστικό της μεσολάβησης των συμμαχικών χωρών. Όπως είπαμε, οι «δύσκολες» όψεις της Έριδος φαίνεται να έχουν πιο θετικό αποτέλεσμα.

Οι πολύ καλές συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί, είχαν σαν αποτέλεσμα να αυξήσουν τις προσδοκίες και το κοινοβουλευτικό πολίτευμα είχε σαν αποτέλεσμα δύο κόμματα να εναλλάσσονται συνέχεια στην κυβέρνηση πρεσβεύοντας όμως τελείως αντίθετα πράγματα, με αποτέλεσμα το καθένα να καταστρέφει ότι προσπαθούσε να φτιάξει το άλλο. Έγιναν πολύ μεγάλα έργα εκείνη την περίοδο (το πιο χαρακτηριστικό ήταν η διώρυγα της Κορίνθου) αλλά χωρίς εθνική στρατηγική η χώρα γρήγορα εκτροχιάστηκε κι έτσι το 1893 κήρυξε πτώχευση. Η οικονομική καταστροφή ολοκληρώθηκε το 1897 μετά από έναν ασυλλόγιστο πόλεμο με τους Οθωμανούς στα βόρεια σύνορα. Εντωμεταξύ, βέβαια, η ήδη πτωχευμένη Ελλάδα πρόλαβε να οργανώσει τους πρώτους ολυμπιακούς αγώνες, το 1896. Η περίοδος αυτή ολοκληρώνεται με την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η διέλευση της Έριδος από τον 11ο οίκο, ταιριάζει στην κοινοβουλευτική αναταραχή της περιόδου αλλά και το ρόλο των ξένων (φίλων) χωρών που τελικά επαναπόκτησαν τον οικονομικό έλεγχο της χώρας. Για να μελετήσουμε αστρολογικά την χρεοκοπία θα πρέπει να δούμε τι συνέβαινε στον άξονα 2ου – 8ου οίκου αλλά όπως είπαμε εδώ δεν κάνουμε πλήρη αστρολογική ανάλυση. Θα αρκεστούμε λοιπόν να πούμε ότι η σύνοδος της Έριδος με το Νότιο Δεσμό ήταν μια υπενθύμιση ότι η χώρα δεν ήταν έτοιμη να ξεφύγει από τα παλιά, γνωστά προβλήματα που πάντα τη βασάνιζαν. Στην αρχή της περιόδου πίστεψε ότι θα μπορέσει να κάνει ένα μεγάλο άλμα μπροστά αλλά οι μεγάλες προσδοκίες ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν και γύρισε πολύ πίσω.

Όσο αναφορά το εξάγωνο με τον Ποσειδώνα, το τετράγωνο με τη Σελήνη και τη σύνοδο με την Αφροδίτη, είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπιζε ο λαός, δεν κάμφθηκε το αγωνιστικό του φρόνημα. Έτσι απαιτούσε από την κυβέρνηση να επέμβει στρατιωτικά για να πετύχει την ενοποίηση με την Κρήτη, όταν αυτό δεν έγινε απαίτησε εισβολή στη Μακεδονία και μετά τον ταπεινωτικό πόλεμο εκεί ξεκίνησε τον Μακεδονικό Αγώνα στο εσωτερικό της περιοχής αυτής.

Νομίζω ότι αυτό το αγωνιστικό πνεύμα του λαού με άκρατο ιδεαλισμό, πέρα από κάθε λογική και παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα, ταιριάζει στις όψεις της Έριδος σε Σελήνη, Αφροδίτη και Ποσειδώνα από τους Ιχθείς. Τα γεγονότα εκείνης της περιόδου αποτέλεσαν την αφετηρία των κατοπινών εξελίξεων στο βαλκανικό μέτωπο και στη Μικρά Ασία και μπορούμε να πούμε ότι η Έρις έριξε πάλι το «μήλο» της ποντάροντας στην επιθυμία του λαού για τη Μεγάλη Ελλάδα.

 

4. Βαλκανικοί και Παγκόσμιοι Πόλεμοι, Μικρασιατική Εκστρατεία 

Στη συνέχεια μεσολαβεί ένα μεγάλο διάστημα όπου η Έρις δεν σχηματίζει κάποια όψη από διέλευση. Ωστόσο ξέρουμε ότι τα γεγονότα για τις επόμενες δεκαετίες υπήρξαν κατακλυσμιαία: βαλκανικοί πόλεμοι, επέκταση των συνόρων σε Μακεδονία, Θράκη και Ήπειρο, Εθνικός Διχασμός, Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, ακόμα και δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι. Τι σημαίνει άραγε η απουσία της Έριδος από κάποια σημαντική όψη; Μήπως τελικά δεν παίζει κανένα ρόλο στον χάρτη;

Θα πρέπει καταρχήν να πούμε ότι δεν μπορούμε να ζητήσουμε από έναν πλανήτη να είναι παρόν σε κάθε σημαντικό γεγονός που συμβαίνει σ’ ένα χάρτη. Ειδικά ένας τόσο αργοκίνητος πλανήτης όπως η Έρις, είναι δεδομένο ότι για μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν θα σχηματίσει καμία όψη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ιστορία σταματάει να γράφεται. Πιο μεγάλη σημασία για την έρευνα μας έχει λοιπόν το αν κάποια διέλευση της Έριδος συνοδεύτηκε από κάποιο σημαντικό ιστορικό γεγονός κι όχι το αντίθετο, αν δηλαδή κάθε ιστορικό γεγονός συνοδεύεται από κάποια διέλευση της Έριδος. Από την άλλη βέβαια, γεγονότα όπως ο Εθνικός Διχασμός είναι της απολύτου «ειδικότητας» της Έριδος, συνεπώς θα περιμέναμε να δούμε κάτι στον χάρτη.

Ωστόσο, αν δεν είμαστε τόσο αυστηροί ώστε να ζητάμε κάποια βασική όψη από διέλευση, μπορούμε να πούμε πολλά. Έτσι, στη δεκαετία του 1910 ή Έρις σχημάτισε όψη ημι-τετραγώνου με το γενέθλιο Μεσουράνημα και τον Ήλιο της χώρας. Συγκεκριμένα η όψη με το Μεσουράνημα ήταν ακριβείας στους βαλκανικούς πολέμους και η όψη με τον Ήλιο στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Στο ενδιάμεσο, με τον Εθνικό Διχασμό και τη συμμετοχή της χώρας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο transit Ουρανός περνούσε πάνω από τη γενέθλια Έριδα, ενώ η ίδια η Έρις ήταν σε τρίγωνο / εξάγωνο με τους transit Δεσμούς της Σελήνης. Επίσης στα χρόνια της Μικρασιατικής Εκστρατείας και Καταστροφής η Έρις ηλιακού τόξου σχημάτιζε τρίγωνο με το γενέθλιο Ποσειδώνα (εκείνη η περίοδος ήταν ιδιαίτερα ποσειδώνια με τον πλανήτη της αυταπάτης να περνάει από το Ναδίρ της χώρας).

Το 1940, ο transit Ουρανός ήταν σε τετράγωνο με τη γενέθλια Έριδα. Βλέπουμε δηλαδή πως αν εφοδιαστούμε με το πλήρες αστρολογικό «οπλοστάσιο», μπορούμε να δούμε ότι η Έρις δεν ήταν και αμέτοχη στα όσα συνέβαιναν. Ωστόσο, είπαμε ότι στο άρθρο αυτό δεν ψάχνουμε για ολοκληρωμένες αστρολογικές αναλύσεις αλλά για μια πρώτη ιδέα αν η Έρις έχει κάποιο ρόλο σ’ έναν αστρολογικό χάρτη.

 

5. Ο Εμφύλιος 

Αν τις προηγούμενες δεκαετίες η Έρις είχε μια «διακριτική συμμετοχή», δεν θα μπορούσε να περιοριστεί σε αυτή και στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου. Πλέον είχε μπει στον Κριό και σχημάτιζε σύνοδο με το γενέθλιο Πλούτωνα, τετράγωνο με το Δία και εξάγωνο με τον Ουρανό. Ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο σημείο του χάρτη με τις όψεις να είναι ακριβείας 9 φορές στο διάστημα 1947 – 1951.

Η Ελλάδα περνούσε τότε έναν μετασχηματισμό που θα καθόριζε σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της και η παρουσία της Έριδος πάνω στον Πλούτωνα μάλλον έκανε τη διαδικασία περισσότερο επώδυνη. Η συνάντηση των δύο αυτών «σκοτεινών» πλανητών, χαρακτηρίζει νομίζω μια ιδιαίτερα σκοτεινή περίοδο για την χώρα.

 

6. Αποστασία και Δικτατορία 

Η επόμενη βασική όψη της Έριδος ήταν ένα εξάγωνο με το γενέθλιο Μεσουράνημα που ήταν ακριβείας 9 φορές στο διάστημα 1962-1966.

Είναι η περίοδος όπου η παραδοσιακή Δεξιά έχασε για πρώτη φορά την κυβέρνηση με τη μεγάλη πλειοψηφία που συγκέντρωσε η Ένωση Κέντρου στις εκλογές του 1963 και 1964. Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής ήταν να θορυβηθεί το παλάτι και οι ξένοι (σύμμαχοι) και η κυβέρνηση να πέσει με την αποστασία του 1965. Επακόλουθο της ακυβερνησίας που ακολούθησε ήταν η στρατιωτική δικτατορία του 1967. Είπαμε ότι το εξάγωνο της Έριδος είναι επικίνδυνη όψη και όταν σχηματίζεται με το Μεσουράνημα από τον 11ο γενέθλιο οίκο, ταιριάζει νομίζω στα γεγονότα της περιόδου.

 

7. Μεταπολίτευση

Παρόλο που κινείται πολύ αργά, η Έρις δεν άργησε να σχηματίσει τις επόμενες όψεις τις που ήταν εξάγωνο με το γενέθλιο Ήλιο και τρίγωνα με Κρόνο και Άρη. Η όψη με τον Ήλιο ήταν ακριβείας 11 φορές στο διάστημα 1976 – 1981, με Κρόνο 9 φορές στο διάστημα 1979 – 1983 και με Άρη 9 φορές στο διάστημα 1981 – 1985.

Το μέσο αυτής της περιόδου είναι οι χρονιές 1980-81 όταν η χώρα μπήκε στην ΕΟΚ και το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε να την οδηγήσει στην ευρωπαϊκή της πορεία. Κομβικής σημασίας περίοδος βέβαια, αφού η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια. Οι «εύκολες» όψεις της Έριδος, ίσως βοήθησαν στη δημιουργία ενός κλίματος ψεύτικης ευδαιμονίας. Φαίνεται πως η επικίνδυνη θεά έριξε πάλι το «μήλο» της ποντάροντας στην επιθυμία του κόσμου να ζήσει επιτέλους τη μεγάλη, εύκολη ζωή.

 

8. Η Πρόσφατη Κρίση

Όπως ίσως θα έχετε ήδη μαντέψει, η Έρις δεν θα μπορούσε να λείπει απ’ όσα συμβαίνουν στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Έτσι, ο αργοκίνητος αυτός πλανήτης σχημάτισε στις μέρες μας το πρώτο εξάγωνο με τη γενέθλια θέση του και στη συνέχεια τετράγωνο με τον Ποσειδώνα και εξάγωνο με τη Σελήνη. Συγκεκριμένα, η όψη με τη γενέθλια Έρις ήταν ακριβείας 11 φορές στο διάστημα 2003 – 2008, με Ποσειδώνα 10 φορές στο διάστημα 2006 – 2011 και με Σελήνη 10 φορές στο διάστημα 2009 – 2014. Οι τελευταίες όψεις σχηματίστηκαν ζυγές φορές επειδή η τελευταία φορά ήταν το σημείο στάσης της Έριδος στην ανάδρομη κίνησή της.

Ίσως φαίνεται παρήγορο ότι βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της περιόδου αλλά τα αποτελέσματά της κανείς δεν ξέρει για πόσο ακόμα θα τα υποστούμε. Βλέπουμε ότι η Έρις δραστηριοποιήθηκε στο γενέθλιο χάρτη της χώρας στην αρχή και στο τέλος της Μεταπολίτευσης, ορίζοντας έτσι αυτήν την περίοδο. Οι όψεις της με τη γενέθλια θέση της στον 10ο οίκο αφορά κυρίως τους κυβερνώντες, με τη Σελήνη στον 1ο οίκο αφορά κυρίως το λαό και με τον Ποσειδώνα στον 9ο όλα όσα αληθινά ή ψέματα πιστέψαμε. Στην καινούργια εποχή που θα ξεκινήσει δεν θα είναι ίδιος ούτε ο λαός, ούτε οι κυβερνήσεις του αλλά ούτε και οι ιδεολογίες στις οποίες θα μπορούσε να πιστέψει κάποιος.

 

Επίλογος και Συμπεράσματα

Δεν ξέρω τι άποψη σχηματίσατε μετά απ’ όλα αυτά. Προσωπικά, εγώ θα συνεχίσω να θεωρώ την Αφροδίτη σαν μοναδικό κυβερνήτη του Ζυγού. Πολύ φοβάμαι όμως ότι η κοινωνία μας φαίνεται να αφαιρεί από την Αφροδίτη τη μαχητική της πλευρά, ζητώντας μία θεά / πλανήτη που θα είναι μόνο χαρές και απολαύσεις. Αν ισχύει αυτό, τότε, αργά ή γρήγορα, θα απαιτηθεί η παρουσία και της Έριδος στο Ζυγό ώστε να καλυφθεί η μαχητική πλευρά του ζωδίου. Έτσι, η Αφροδίτη θα περιορίσει την αποκλειστική κυριαρχία της στον υλιστή, αισθησιακό και ευδαίμονα Ταύρο, εγκαταλείποντας την αέρινη πλευρά της. Και μετά τη μαύρη Σελήνη (Λίλιθ) θα έχουμε και την Έριδα σε ρόλο κάτι σαν σκοτεινής Αφροδίτης.

Το 2006, μετά τον υποβιβασμό του Πλούτωνα σε πλανήτη νάνο, έγραφα ότι, συμβολικά, είναι ένδειξη μιας κοινωνίας που φοβάται τη μεταμορφωτική δύναμη αυτού του σκοτεινού πλανήτη και προτιμάει να μένει στην επιφάνεια. Η ταυτόχρονη εμφάνιση της Έριδος που ήρθε για να πάρει ένα κομμάτι της Αφροδίτης, ενισχύει την τάση να εξοβελίσουμε στα σκοτεινά βάθη του ηλιακού μας συστήματος οτιδήποτε θεωρείται κακό και επικίνδυνο, αφήνοντας στο ορατό πεδίο μας μόνο τα όμορφα και ευχάριστα.

Φυσικά είναι πολύ νωρίς για οριστικά συμπεράσματα αλλά στα 180 χρόνια νεώτερης ελληνικής ιστορίας, κάθε φορά που η Έρις σχημάτισε μια όψη με το γενέθλιο χάρτη είχαμε κάποιο σημαντικό ιστορικό γεγονός. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό μπορεί να θεωρηθεί σύμπτωση. Πιστεύω όμως πως αν έχουμε εμπλουτίσει την αστρολογία με υποθετικούς πλανήτες όπως η Λίλιθ, ένα φυσικό σώμα όπως η Έρις αξίζει περισσότερο την προσοχή μας.

Όπως θα καταλάβατε, έχω δαγκώσει το μήλο της Έριδος για τα καλά. Ωστόσο, σκέψεις για προβληματισμό έθεσα και τίποτα παραπάνω. Σε μερικά χρόνια, όταν η Έρις θα έχει φύγει από τον Ωροσκόπο μου, ίσως έχω να σας πω περισσότερα.

 

Δημήτρης Αντωνιάδης

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments