0 0 votes
Article Rating

Μάθε το δέρμα σου να… «γευματίζει» σωστά! Αν αναρωτιέσαι τι θα μπορούσες να κάνεις ώστε το δέρμα σου να έχει καλύτερη όψη, μια πολύ καλή λύση θα ήταν να προσέχεις το τι τρως. Η επιδερμίδα σου αντανακλά την αυτοπεποίθηση και την υγεία σου. Εσύ ξέρεις αν το…ταΐζεις σωστά;

Μπορεί να μη σου… μιλάει για ότι το ενοχλεί και το επιβαρύνει, αλλά αργά ή γρήγορα θα διαπιστώσεις κοιτώντας στον καθρέφτη το πόσο ταλαιπωρημένο μπορεί να δείχνει. Και τότε θα θυμηθείς ότι ναι, το δέρμα σου είναι ζωντανό (!!!) με απαιτήσεις και ανάγκες που μάλλον παράβλέψες γιατί έχεις περισσότερες από μια δικαιολογίες που τρέφεσαι με γρήγορες και πρόχειρες λύσεις. Αναπόφευκτα λοιπόν και εκείνο παίρνει την εκδίκηση του εκεί που μπορεί καλύτερα: βάλλοντας το παρουσιαστικό σου.
Όμως το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος σου και ο ρόλος του εξίσου σημαντικός τόσο για την υγεία όσο και για την ομορφιά σου.
Αποτελεί το προστατευτικό σου «κάλυμμα» από τις επιθέσεις του περιβάλλοντος, λειτουργεί ως ρυθμιστής της θερμοκρασίας του σώματός σου, ως υποδοχέας των ερεθισμάτων που δέχεσαι με συνεργό την αφή και σε προειδοποιεί όταν διαταράσσεται -από ασθένεια, ορμονικές αλλαγές, κακή διατροφή ή και στρες- η ισορροπία του οργανισμού σου.

Από την άλλη πλευρά προδίδει με ιδιαίτερη σκληρότητα ατέλειες που είτε πρόωρα λόγω βλαβερών συνηθειών, είτε φυσιολογικά, παραπέμπουν στη φθορά του χρόνου και εύλογα πληγώνουν την αυτοπεποίθησή σου. Και το σίγουρο είναι ότι αυτό που σε «απειλεί» μόνο αν το αγνοήσεις θα θριαμβεύσει εις βάρος σου.

Οι «αόρατοι» εχθροί της επιδερμίδας

Από τη στιγμή της γέννησής σου οι ελεύθερες ρίζες -προϊόντα οξειδωτικού στρες στον οργανισμό- μειώνουν την όμορφη όψη στο δέρμα σου. Όσο περνά ο χρόνος αυτές γίνονται περισσότερες και το αποτέλεσμα ονομάζεται γήρανση του δέρματος.
Το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης, τα λιπαρά και θερμιδογόνα τρόφιμα φαίνεται να ευνοούν τέτοιες καταστάσεις με αθροιστικά αποτελέσματα σε σχέση με το χρόνο.
Από την άλλη η περιβαλλοντική μόλυνση κάνει το δέρμα σου να ασφυκτιά, οι απότομες καιρικές αλλαγές το «αιφνιδιάζουν» και το ταλαιπωρούν, οι συνθήκες εξαερισμού στους χώρους δουλειάς το ξηραίνουν, ο ήλιος -ειδικά τους θερινούς μήνες- του προκαλεί πρόωρη γήρανση, όπως επίσης το στρες, ο κακός ύπνος και βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα εμποδίζουν τη σωστή του οξυγόνωση και ενυδάτωση σου αφού αποτελούν διαπιστωμένες αιτίες για την εμφάνιση ωχρότητας, κούρασης και ρυτίδων στην επιδερμίδα.

Επίσης το ότι είσαι γυναίκα σημαίνει ότι η επιδερμίδα σου είναι ότι πιο ευάλωτη όχι μόνο στους εξωγενείς παράγοντες αλλά και στις συνήθεις ορμονικές αλλαγές (π.χ. καταμήνιος κύκλος, εγκυμοσύνη) ή στις όποιες ορμονικές διαταραχές που επηρεάζουν την υφή και εικόνα του δέρματος.
Όμως ένα λαμπερό, δροσερό και αψεγάδιαστο δέρμα είναι συνυφασμένο με την εικόνα της όμορφης και νέας γυναίκας. Και το πρωταρχικό συστατικό για την επιτυχία και διάρκεια αυτού του στόχου -όπως και για την υγεία σου- είναι η σωστή διατροφή.

Το διαιτολόγιο του υγειούς σώματος

  • Η σωστή ενυδάτωση της επιδερμίδας έχει για αφετηρία τη λήψη άφθονου νερού. 1,5 λίτρο την ημέρα βοηθά και στις υπόλοιπες λειτουργίες του οργανισμού όπως π.χ ο μεταβολισμός.
  • Για να βοηθήσεις και να διατηρήσεις το δέρμα σου λαμπερό και νεανικό έχει μεγάλη σημασία η κατανάλωση φρέσκων χυμών, ωμών φρούτων και λαχανικών, που βελτιώνουν την ποιότητα του και του προσδίδουν ζωντάνια και υγιή όψη.
  • Ο χυμός από καρότο χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του σε προβιταμίνη Α «καθαρίζει» το δέρμα καταπολεμώντας προβλήματα όπως η ακμή.
  • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες A, C και E αποτελούν την καλύτερη ασπίδα ενάντια στις ρυτίδες, τη φθορά του χρόνου και την φωτογήρανση. Έχει διαπιστωθεί πως άτομα που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε αυτές τις βιταμίνες, αύξησαν την άμυνα της επιδερμίδας τους στις επιθέσεις του ήλιου και της περιβαλλοντικής μόλυνσης ενώ ανεξάρτητα από τις όποιες διαφοροποιήσεις στην ηλικία και σε συνήθειες όπως το κάπνισμα, η μειωμένη εμφάνιση ρυτίδων ήταν εντυπωσιακή.
  • Κατανάλωσε άφθονα φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, όσπρια, πολύσπορα δημητριακά, ψάρια και ξηρούς καρπούς και ταυτόχρονα περιόρισε σημαντικά στο διαιτολόγιό σου το κόκκινο κρέας, τα τηγανητά και τα γλυκά. Αν μάλιστα συμπεριλάβεις και μια ώρα άσκησης 2-3 φορές την εβδομάδα, τότε ο μεγάλος ευνοημένος θα είναι το δέρμα και η υγεία σου συνολικά.
  • Αποδεδειγμένα η Μεσογειακή δίαιτα που περιλαμβάνει όλες αυτές τις ομάδες τροφών που αναφέρθηκαν, είναι πλήρης, υγιεινή, με υψηλή διαθρεπτική αξία και αποτελεί το πιο αποτελεσματικό ελιξίριο λάμψης και ομορφιάς.

 

Οι σύμμαχοι της επιδερμίδας …στο πιάτο σου

Βιταμίνη Α: Αποτελεί την κυριότερη βιταμίνη για την επιδερμίδα για αυτό και είναι βασική για τη διατήρηση της σφριγηλότητας και της ελαστικότητάς της. Η έλλειψή της μπορεί να σου δημιουργήσει σοβαρή ξηροδερμία.
Χρειάζεται: Για την ανάπλαση του δέρματος (παραγωγή κολλαγόνου – ελαστικότητα).
Βρίσκεται: Κυρίως στο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, βούτυρο, συκώτι, ιχθυέλαια, αυγά και καρότα αλλά και στο λάχανο ή πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι. Τόσο από τις τροφές όσο και με τη μορφή ειδικών κοσμετικών σκευασμάτων φαίνεται να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Βιταμίνη C: Απαραίτητη για τον σχηματισμό και τη διατήρηση του κολλαγόνου. Μαζί με τη βιταμίνη E αποτελούν τις κυριότερες αντιοξειδωτικές βιταμίνες.
Χρειάζεται: Αποτελεί ασπίδα στην οξείδωση από τις ελεύθερες ρίζες, προφυλάσσει και τονώνει το δέρμα ενισχύοντας το κολλαγόνο και επιβραδύνοντας την εμφάνιση των ρυτίδων. Συνιστά προστατευτικό παράγοντα ενάντια στη φωτογήρανση.
Βρίσκεται: Στα φρούτα (πορτοκάλι, ακτινίδιο, μανταρίνια, λεμόνι, γκρέιπ φρουτ) κυρίως εσπεριδοειδή, φραγκοστάφυλα, φράουλες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι) και ανθακραμβοειδή (μπρόκολο, κουνουπίδι). Αν καπνίζεις, υποβάλλεις τον εαυτό σου σε σοβαρότατο οξειδωτικό στρες. Για να μειωθούν -όχι όμως και να εξαλειφθούν- οι αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος θα πρέπει να λαμβάνεις καθημερινά υψηλή δόση βιταμίνης C, ακόμα και τη μορφή συμπληρώματος.

Βιταμίνη E: Αποτελεί βασικό σύμμαχο ενάντια στην γήρανση, δρώντας προστατευτικά -χάρη στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες- στα κύτταρα του οργανισμού.
Χρειάζεται: Επιβραδύνει τα σημάδια φθοράς του χρόνου και βοηθά στην ομοιόμορφη και σφριγηλή όψη της επιδερμίδας.
Βρίσκεται: Στα φυτικά έλαια και κυρίως στο ελαιόλαδο, στους σπόρους σιταριού, στα αυγά, τα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς, και τα πράσινα λαχανικά.
Και επιπλέον μη ξεχνάς τα:
Σελήνιο: Δρα προστατευτικά ενάντια στην οξείδωση από τις ελεύθερες ρίζες, διατηρεί την ελαστικότητα του δέρματος και των στηρικτικών ιστών.
Πολύ καλές πηγές αποτελούν τα οστρακόδερμα, το κρέας, τα λαχανικά και τα δημητριακά.
Πυρίτιο: Συμμετέχει στη θρέψη, δρα ενάντια στη χαλάρωση και βοηθά την ελαστικότητα των ιστών του δέρματος.
Βρίσκεται σε τροφές πλούσιες σε ίνες, ρύζι, ζυμαρικά, πλήρες ψωμί.
Καροτένια (β-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α) και ω3 λιπαρά οξέα (όπως το εικοσαπεντανοϊκό οξύ): έχουν φωτοπροστατευτική δράση. Πηγή των πρώτων είναι τα σκούρα πράσινα λαχανικά, οι γλυκοπατάτες και τα καρότα. Τα ιχθυέλαια και τα παχιά ψάρια όπως ο σολομός είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά απαραίτητα για την ελκυστική όψη της επιδερμίδας.
Φλαβονοειδή: Πασίγνωστα για την αντιοξειδωτική τους δράση. Τα βρίσκεις στο τσάι, στις φράουλες, στα κρεμμύδια, τα μήλα, τα σταφύλια, το μπρόκολο, το σπανάκι, στις μπανάνες, τις πατάτες και στο κόκκινο κρασί.

Οι 6 τροφές που «προσέχουν» το δέρμα σου

1) Πράσινα λαχανικά: βοηθούν στην καταπολέμηση της ακμής.
2) Πεπόνι: επιβραδύνει την φθορά του κολλαγόνου, ενώ περιέχει και Β-καροτίνη η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.
3) Μπρόκολο: περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών A και C. Η βιταμίνη C διατηρεί την ελαστικότητα της επιδερμίδας, ενώ η βιταμίνη Α καταπολεμά την ακμή καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
4) Καρότο: περιέχει μεγάλη ποσότητα Β-καροτίνης την οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α, ουσία-κλειδί για την ξηρή επιδερμίδα.
5) Σόγια: Περιέχει και βιταμίνη Ε, η οποία ενισχύει την ανάπτυξη νέων κυττάρων και διατηρεί την επιδερμίδα ενυδατωμένη.
6) Σολομός: καταπραΰνει τις φλεγμονές, τα σπυράκια, αλλά και «καταπολεμά» τις ρυτίδες καθότι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξειδωτικά. Κι άλλα ψάρια όπως η πέστροφα, το σκουμπρί και η πέρκα ενισχύουν την ανανέωση των κυττάρων.

 

2 +1 ΜΥΘΟΙ για τα “MENU” του δέρματος

1. «Η σοκολάτα και το αυγό σου δημιουργούν ακμή»
Οι έρευνες δεν φαίνεται να σχετίζουν τη διατροφή με την εμφάνιση ακμής. Οι με επιδείνωση ενός ακνεϊκού δέρματος.
2. «Τα τηγανητά και τα λίπη ευθύνονται για τη θαμπάδα στο δέρμα σου».
Αν και φαντάζει βέβαιο, εντούτοις οι έρευνες δεν μπορούν να αποδείξουν τη συσχέτιση. Περισσότερο το θαμπό αφυδατωμένο δέρμα προκαλείται από έλλειψη αντιοξειδωτικών βιταμινών (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά κ.λπ.) και βιταμίνης Α (γάλα, αυγό κ.ά.) παρά από τα πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα.
3. «Η καφεΐνη και τα αναψυκτικά σου προκαλούν κυτταρίτιδα»
Τα περισσότερα καλλυντικά που καταπολεμούν την κυτταρίτιδα έχουν σαν δραστικό συστατικό την καφεΐνη. Επιπλέον η ζάχαρη στα αναψυκτικά δεν φαίνεται να σχετίζεται καν με αύξηση βάρους. Άφησε λοιπόν τις δικαιολογίες. Η παχυσαρκία και η ποιότητά του δέρματος, μαζί με έλλειψη άσκησης είναι οι κυριότερες αιτίες κυτταρίτιδας.

 

Ευχαριστούμε για την επιστημονική ενημέρωση και βοήθεια τον κ. Γρηγόρη Ρίσβα MMedSci Διαιτολόγο – Διατροφολόγο και την κα Αρετή Βαγενά Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο καθηγήτρια Πανεπιστημίου.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments