5 1 vote
Article Rating

Είναι αδύνατο να πετύχουμε την Θέωση μας ή να αγγίξουμε την τελειότητα χωρίς να διέλθουμε της Ψυχής και χωρίς να γίνουμε Ψυχές. Όταν ερχόμαστε σε επαφή με την Ψυχή μας, γίνουμε ένα με το Φως της και αναπτυχθούμε σαν Ψυχές, τότε τα μυστήρια θα αποκαλυφθούν μπροστά στα μάτια μας και το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον θα μας ανήκουν. Θα γίνουμε ελεύθερες Ψυχές, απελευθερωμένες από τον χρόνο και την ύλη και θα απολαύσουμε την παρουσία του αιώνιου Φωτός.

– Torkom Saraydarian, The Hidden Glories of the Inner Man

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην δυνατότητα μας να προσεγγίσουμε σωστά ένα γενέθλιο ωροσκόπιο, είτε σε επίπεδο της Ψυχής είτε της προσωπικότητας, είναι η κατανόηση της φύσης των πλανητικών σχέσεων. Επομένως μια διεξοδική μελέτη των αστρολογικών όψεων είναι ουσιαστικής σημασίας για την αντίληψη της ερμηνείας του γενεθλίου ωροσκοπίου. Οι όψεις καθορίζουν και μετατρέπουν τον συνδυασμό των πλανητικών ενεργειών. Στην αστρολογία που έχει ως κεντρικό θέμα την Ψυχή, χρησιμοποιούμε τις ίδιες πέντε κύριες όψεις όπως και στον παραδοσιακό κλάδο της αστρολογίας.

Αυτές οι όψεις είναι οι εξής: η Σύνοδος (0-10 μοίρες απόσταση μεταξύ των πλανητών), το Εξάγωνο (60 μοίρες), το Τετράγωνο (90 μοίρες), το Τρίγωνο (120 μοίρες) και η Αντίθεση (180 μοίρες). Επίσης λαμβάνω υπόψη μου και την Χιαστί (150 μοίρες) ως κύρια όψη, καθώς αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη έλλειψης ισορροπίας στο ενεργειακό πεδίο που υπάρχει μεταξύ δύο πλανητών. Αυτή η έλλειψη ισορροπίας πρέπει να ρυθμιστεί κατά την διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου και αυτή η διαδικασία αφομοίωσης θα έχει σαφώς αρκετές προκλήσεις.

Σε επίπεδο απόκλισης αυτών των όψεων ( δηλαδή του αριθμού μοιρών που επιτρέπεται να υπάρχουν από το ακριβές σημείο που σχηματίζεται η όψη) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιους κανόνες ανοχής( απόστασης από το ακριβές σημείο που συμβαίνει η όψη)τους σαν σημείο αναφοράς ώστε να καθορίσουμε αν συγκεκριμένες όψεις ισχύουν.
Οι ανοχές αυτές είναι 8 μοίρες για την σύνοδο, τετράγωνο, τρίγωνο και αντίθεση, 4 μοίρες και 2 μοίρες για το εξάγωνο και το χιαστί αντίστοιχα. Αυτές οι αποστάσεις μπορούν να επεκταθούν κατά μία μοίρα αν κάποιος από τους πλανήτες που συμμετέχουν στην όψη είναι ο Ήλιος ή η Σελήνη.

Υπάρχουν 2 περιπτώσεις που μας επιτρέπουν να επεκτείνουμε λιγάκι ακόμα τις ανοχές των όψεων, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Μεταφορά φωτός (Transition of light)
    Όταν δύο όψεις βρίσκονται μέσα στα παραδοσιακά όρια απόκλισης και η μία από τις δύο είναι επίσης μέσα στα όρια αλλά η άλλη όχι, επιτρέπεται να επεκτείνουμε την ανοχή της απόκλισης ώστε να συμπεριλάβουμε και την τρίτη. Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι ο Άρης βρίσκεται στις 23ο του Ταύρου και η Αφροδίτη στις 25ο του Αιγόκερου. Είναι προφανές ότι σχηματίζουν ένα πολύ ωραίο και κλειστό τρίγωνο μεταξύ τους. Αν ο Κρόνος βρίσκεται στις 16ο της Παρθένου, θα ήταν εντός των ορίων όψης τριγώνου με τον Άρη(7ο απόκλιση) αλλά πιο μακριά από τον σχηματισμό ενός «νόμιμου» τριγώνου με την Αφροδίτη (9ο απόκλιση). Όμως βάση της μεταφοράς φωτός μπορούμε να επεκτείνουμε την απόκλιση κατά 1ο και επομένως να ανακαλύψουμε ότι οι τρείς αυτοί πλανήτες σχηματίζουν ένα μεγάλο τρίγωνο στο στοιχείο της Γης.
  • Κυριαρχία (Dispositorship)
    Αυτό που κάνει την σχέση μεταξύ της Αφροδίτης και του Κρόνου ακόμα πιο στενή είναι το γεγονός ότι η Αφροδίτη βρίσκεται στο ζώδιο που κυβερνά ο Κρόνος, στον Αιγόκερο. Αυτό ονομάζεται «συνάφεια από Κυριαρχία» και είναι ο δεύτερος κανόνας που μας επιτρέπει να επεκτείνουμε τις ανοχές των όψεων. Μπορούμε λοιπόν εδώ να ορίσουμε ακόμα έναν ισχυρό παράγοντα στην σκιαγράφηση των όψεων: Τον Νόμο της Κυριαρχίας. Αυτός ορίζει ότι όταν ένας πλανήτης σχηματίζει όψη με έναν άλλο πλανήτη ο οποίος κυβερνά το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται, μπορούμε να επεκτείνουμε την ανοχή της όψης τους. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια επέκταση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10%-15% από τις ορισμένες ανοχές ( ή τις 1 – 1,5 μοίρες στην περίπτωση των κύριων όψεων με εξαίρεση το εξάγωνο και την σύνοδο που δεν πρέπει να ξεπερνά την 0,5 εώς 1 μοίρα).

Το θέμα των όψεων από κυριαρχία(πλανητικών κυβερνητών) είναι πολύ σημαντικό στην αστρολογία που προσεγγίζει την Ψυχή και χρειάζεται περισσότερη συζήτηση. Στην εσωτερική αστρολογία, θέλουμε να δούμε αν ένας πλανήτης κυβερνάται από τον εσωτερικό όσο και από τον εξωτερικό ή παραδοσιακό κυβερνήτη.

Γνωρίζουμε όλοι τις παραδοσιακές κυριαρχίες ( ο Αρης κυβερνά τον Κριό, η Αφροδίτη τον Ταύρο κτλ.). Έχω επίσης δώσει τα ζώδια και τους εσωτερικούς τους κυβερνήτες σε προηγούμενα άρθρα αυτής της σειράς, αλλά για να ανακεφαλαιώσουμε σε συντομία σημειώστε τις ακόλουθες σχέσεις:

  • Κριός – Ερμής
  • Ταύρος – Ήφαιστος
  • Δίδυμοι- Αφροδίτη
  • Καρκίνος- Ποσειδώνας
  • Λέων- Ήλιος
  • Παρθένος- Σελήνη
  • Ζυγός –Ουρανός
  • Σκορπιός- Άρης
  • Τοξότης –Γη
  • Αιγόκερος – Κρόνος
  • Υδροχόος –Δίας
  • Ιχθείς –Πλούτωνας

Αν ένας πλανήτης βρεθεί σε όψεις ταυτόχρονα με τον εσωτερικό και εξωτερικό κυβερνήτη, υποδεικνύεται ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην Ψυχή και την προσωπικότητα, που σχετίζεται με την ενέργεια αυτού του πλανήτη και την Ακτίνα του.

Άρα αν η Αφροδίτη ήταν στον Υδροχόο σε έναν γενέθλιο χάρτη και σχημάτιζε ένα τρίγωνο με τον Δία και επίσης ένα εξάγωνο με τον Ουρανό, θα λέγαμε ότι πιθανότατα η Αφροδίτη θα λειτουργήσει αρμονικά τόσο σε επίπεδο Ψυχής όσο και σε επίπεδο προσωπικότητας και η αρμονική τους σύνδεση θα είναι εμφανής στην ζωή του ατόμου που εξετάζουμε.

Τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικά ειδικά για τους κυβερνήτες του Ωροσκόπου. Ένα ουσιώδες σημείο που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν χρησιμοποιείτε την Αστρολογία της Ψυχής είναι ότι αυτή προσπαθεί να καθορίσει τον σκοπό της ψυχής που ενσαρκώθηκε. Αυτός ο παράγοντας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ωροσκόπο και τους κυβερνήτες του. Επομένως σε έναν γενέθλιο χάρτη με ωροσκόπο στην Παρθένο, είναι απαραίτητο να δώσουμε προσοχή στην σχέση μεταξύ του Ερμή (εξωτερικός κυβερνήτης) και της Σελήνης (εσωτερικός κυβερνήτης).

Υπάρχουν έξι κατηγορίες σχέσεων που απαιτούν την προσοχή μας

  • Σύνδεση με εξάγωνο ή τρίγωνο:
    Αυτή η σχέση υποδεικνύει μια ενσάρκωση στην οποία ο συνδυασμός του σκοπού μιας ψυχής με τις δραστηριότητες του κατώτερου εαυτού(σημ. ενστικτώδη πλευρά) είναι πιθανό να εξελιχθεί με άνεση και φυσικότητα. Λέω « πιθανό» καθώς η ικανότητα να ευθυγραμμιστεί ο ανώτερος με τον κατώτερο εαυτό μπορεί να επιτευχθεί διαμέσου της πολύ σκληρής προσπάθειας. Απλά ρωτήστε τον εαυτό σας!
  • Σύνδεση με τετράγωνο, αντίθεση ή χιαστί:
    Αυτή η σχέση δεν υποδεικνύει μια «καρμική τιμωρία» ούτε ένα άτομο με λιγότερα πνευματικά κατορθώματα. Σε αυτή την περίπτωση, εντοπίζουμε μια ενσάρκωση στην οποία η σχέση μεταξύ της ψυχής και της προσωπικότητας μπορεί να επιτευχθεί ( ή ότι έχει ήδη επιτευχθεί) αλλά με πολύ μεγαλύτερη δυσκολία. Ένας λόγος για αυτή την κατάσταση, ειδικά στην περίπτωση της αντίθεσης ανάμεσα στους δύο κυβερνήτες, είναι ότι το άτομο πρέπει να αποκτήσει περισσότερη επίγνωση της σχέσης μεταξύ του κατώτερου και ανώτερου εαυτού του. Αυτό συνεπάγεται ότι το άτομο θα χρειάζεται ( και πρέπει!) να παίρνει συγκεκριμένες ποιοτικές αποφάσεις που αφορούν την πορεία της ζωής του.
  • Σύνδεση με σύνοδο:
    Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε μια έντονη παρόρμηση προς τον συνδυασμό και αφομοίωση της ψυχής με την προσωπικότητα. Αν στηρίζουν αυτή την ένωση και άλλοι πλανητικοί και ζωδιακοί παράγοντες, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα άτομο που έχει εξαιρετικές προοπτικές να εκφράσει τον σκοπό της ψυχής του στην παρούσα του ενσάρκωση.
  • Καμία σύνδεση με κύρια όψη:
    Μια ζωή στην οποία το «Μονοπάτι του συνδυασμού» πρέπει να αποτελέσει δέσμευση με συνειδητή προσπάθεια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απόκτηση προσωπικής, πνευματικής ευθύνης και σαφώς μπορεί να κινητοποιήσει ένα άτομο να κάνει αποφασιστικά βήματα στο μονοπάτι αυτό.
  • Ο εξωτερικός και εσωτερικός πλανητικός κυβερνήτης είναι ο ίδιος( άρα καμία πλανητική όψη δεν είναι δυνατή):
    Στις περιπτώσεις του Λέοντα, Σκορπιού και Αιγόκερου, οι κυβερνήτες είναι ίδιοι, επομένως η σχέση των κυβερνητών ως προς τον κυρίαρχο πλανήτη αποκτούν ουσιώδη σημασία.
    Για παράδειγμα, ας πούμε ότι έχουμε ωροσκόπο Αιγόκερο, που σημαίνει ότι ο κυβερνήτης και στα δύο επίπεδα είναι ο Κρόνος. Αν ο Κρόνος βρίσκεται στον Ζυγό, τότε η Αφροδίτη θα κυβερνά τον Κρόνο σε εξωτερικό επίπεδο και ο Ουρανός θα είναι ο κυβερνήτης σε ψυχικό επίπεδο. Θα έπρεπε επομένως να εξετάσετε την Αφροδίτη από οίκο, ζώδιο και όψεις για να έχετε περισσότερες ενδείξεις για την έκφραση της προσωπικότητας. Με τον ίδιο τρόπο, θα έπρεπε να εξετάσετε τον Ουρανό για να μπορέσετε να καθορίσετε την φύση της ψυχής. Τέλος, να κοιτάξετε την σχέση μεταξύ Αφροδίτης και Ουρανού για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που συνδυάζεται η ψυχή με την προσωπικότητα. Προσέξτε αν είτε η Αφροδίτη είτε ο Ουρανός ( είτε και οι δύο) σχηματίζουν όψεις με τον Κρόνο. Αυτές οι σχέσεις θα σας δείξουν πολλά. Δουλέψτε μαζί τους, πειραματιστείτε και δείτε τι θα σας αποκαλύψουν οι γνώσεις και η διαίσθηση σας.
  • Ο ψυχικός κυβερνήτης σε κυριαρχία:
    Το παράδειγμα μας εδώ είναι ο εσωτερικός κυβερνήτης της Παρθένου, η Σελήνη. Αν η Σελήνη βρίσκεται στην Παρθένο στον γενέθλιο χάρτη και έχουμε ωροσκόπο Παρθένο( ή Καρκίνο ωροσκόπο με Ποσειδώνα στο ίδιο ζώδιο κτλ.) τότε έχουμε μια ενσάρκωση με πολύ ισχυρό δυναμικό στην έκφραση του σκοπού της ψυχής. Παρακαλώ σημειώστε ότι ανεξάρτητα με το ποιο ζώδιο και πλανητικοί συνδυασμοί επικρατούν σε κάθε περίπτωση, είναι η κατεύθυνση, ο προσανατολισμός και η ποιότητα της θέλησης μας να υπηρετήσουμε τους άλλους που θα καθορίσουν το επίπεδο της ψυχικής μας εξέλιξης.

Οι παραπάνω σχέσεις έχουν ζωτική σημασία στην ορθή χρήση της αστρολογίας της ψυχής. Ο αστρολόγος θα πρέπει να αναπτύξει μια υπερβατική οπτική ώστε η κίνηση του ανάμεσα στο επίπεδο της ψυχής και της προσωπικότητας να κατορθώνεται με σχετική άνεση.

Αυτή η «ρευστότητα» είναι αποτέλεσμα τριών παραγόντων: Εξαιρετική γνώση της παραδοσιακής, εξωτερικής αστρολογίας, ο προσανατολισμός στην εσωτερική αστρολογία και την Εργασία του Θιβετιανού Δάσκαλου και των μαθητών του. Τέλος, η απαραίτητη προσωπική πνευματική εργασία που οδηγεί στην προσεκτική ανάπτυξη της διαίσθησης ενός ανθρώπου.

 

Ας εξετάσουμε τώρα τις έξι κύριες όψεις λεπτομερώς από την οπτική των Ακτίνων

  • Η σύνοδος:
    Η πιο έντονη αλληλεπίδραση πλανητικών ενεργειών βρίσκεται σε αυτή την όψη και έχει πολύ ισχυρό αντίκτυπο στις συνθήκες του οίκου στον οποίο βρίσκεται. Η σύνοδος φέρει την ενέργεια της πρώτης Ακτίνας, καθώς είναι πάντα ένδειξη του τέλους ενός κύκλου σχέσης μεταξύ των πλανητών που την σχηματίζουν και η αρχή ενός άλλου. Κατά συνέπεια, η σύνοδος αποτελεί ταυτόχρονα μέσο και για τον Δημιουργό και για τον Καταστροφέα. Στην ανώτερη της έκφραση, δραστηριοποιείται προς την σύνθεση των ενεργειών και των ποιοτήτων των Ακτίνων των πλανητών που συμμετέχουν, ώστε να αναδείξουν μια νέα προοπτική στην ενσάρκωση. Από αυτή την άποψη, η σύνοδος μπορεί επίσης να υποδεικνύει και μερικές ποιότητες σύνθεσης της 7ης Ακτίνας.
  • Η αντίθεση:
    Η αντίθεση αντιπροσωπεύει την δραστηριότητα της 4ης Ακτίνας της Αρμονίας διαμέσου της Σύγκρουσης όπως επίσης και της 6ης ακτίνας της Αφοσίωσης. Ο σκοπός και των δύο αυτών Ακτίνων και όψης είναι να παράγει μια πιο συνειδητή και περιεκτική σχέση μεταξύ των πλανητών (και της οικοθεσίας τους) που συμμετέχουν. Είναι μια όψη που περιέχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό δυϊσμού καθώς οι ενέργειες των πλανητών, σαν ένα πριόνι, κινούνται μπρός-πίσω μέσα στο πλαίσιο της πολικότητας τους. Η αντίθεση θα είναι πολύ ισχυρή (και ασύμφωνη) αν ένας ή και οι δύο πλανήτες είναι της 6ης Ακτίνας (Ποσειδώνας ή Άρης) καθώς αυτή είναι η Ακτίνα διαμέσου της οποίας αγωνιζόμαστε για τις αποκλειστικά δικές μας πεποιθήσεις και αρχές. Μια τέτοια πλανητική κατάσταση μπορεί εύκολα να δείξει για παράδειγμα, μια συνεχόμενη αντίθεση στην έκφραση των βαθύτερων ιδανικών μας, δείχνοντας την αναγκαιότητα μιας προσαρμογής σε αυτό τον τομέα ώστε να μπορέσουμε να συμπεριλάβουμε τους άλλους στην ζωή μας και να ζήσουμε πιο αρμονικά μαζί τους.
  • Το τετράγωνο:
    Μια όψη που υποδεικνύει την αποκρυστάλλωση της ενέργειας σε μια στενή, συμπαγή μορφή σκέψης, συναισθηματικών ή φυσικών προτύπων συνήθειας. Μια τέτοια κατάσταση δεν επιτρέπει στην επίγνωση να κινηθεί ελεύθερα ή ρευστά (ειδικά αν είναι ένα τετράγωνο σε σταθερά ζώδια). Αυτή είναι ακόμα μία όψη της 4ης Ακτίνας. Η «σύγκρουση» είναι η προσκόλληση στην έκφραση παρελθόντων καρμικών προτύπων που απαιτεί μια καθοριστική κρίση μεταμορφωτικής απελευθέρωσης. Το αποτέλεσμα στο βάθος του χρόνου θα είναι ο πρωταρχικός ορισμός του τρόπου που η 4η Ακτίνα παράγει την «αρμονία», που σχετίζεται με την ανώτερη φύση του ζωδίου που κυβερνά αυτή την Ακτίνα, τον Σκορπιό.
  • Το τρίγωνο:
    Η 3η Ακτίνα είναι μια γεμάτη προοπτικές δύναμη στην έκφραση της πλανητικής ενέργειας μέσω του τριγώνου. Αποκαλύπτει ότι υπάρχει πολύ μεγάλο δημιουργικό δυναμικό διαμέσου αυτού του πεδίου της πλανητικής έκφρασης. Αυτή η θετικότητα έχει δυνατή προοπτική για αρμονική συνέχεια και άνεση σχέσεων. Ο αστρολόγος θα πρέπει να σημειώσει ποια από τα τσάκρας αντιπροσωπεύουν οι πλανήτες που σχηματίζουν το τρίγωνο καθώς αυτοί οι τομείς της ζωής θα έχουν αρμονική αλληλεπίδραση.*
  • Το εξάγωνο:
    Αυτή η όψη φέρει τις ενέργειες της 5ης Ακτίνας. Κατανέμει τις ενέργειες των πλανητών με έναν πιο συγκεκριμένο τρόπο από ότι το τρίγωνο που είναι πιο ρευστό και ευρύ στις εφαρμογές του. Όπως και το τρίγωνο έτσι και το εξάγωνο σχετίζονται ως προς τις επιρροές τους, που είναι της 3ης και 5ης Ακτίνας. Και οι δύο σχετίζονται με την εξωτερίκευση της πνευματικής ενέργειας στις διάφορες μορφές της. Η ενέργεια είναι αποτέλεσμα της σκέψης! Η πλανητική ενέργεια της Αφροδίτης( κυβερνήτη της 5ης Ακτίνας) μεταφέρεται μέσα από αυτή την πλανητική σχέση, εναρμονίζοντας και αναμειγνύοντας τις ποικίλες εμπλεκόμενες ενέργειες.
  • Η χιαστί:
    Η αγχωτική ποιότητα αυτή της όψης καλεί την φύση της 4ης Ακτίνας να φανερωθεί. Η χιαστί είναι ουσιαστικά μια όψη προσαρμογής και αναπροσανατολισμού. Στην παρόρμηση να γεννηθεί μια νέα έκφραση για την υπάρχουσα δυσαρμονική σχέση ανάμεσα στους συμμετέχοντες πλανήτες, η χιαστί επίσης μοιράζεται και ποιότητες της 7ης Ακτίνας και της λειτουργίας του Ουρανού (του δημιουργού νέων αρχετύπων).

Η επιρροή της 2ης Ακτίνας αποτελεί κομμάτι όλων των όψεων, καθώς όπως και οι γεωμετρικές γωνίες, εξυπηρετεί τον συνδυασμό και την ανάμειξη. Η 2η Ακτίνα μπορεί να ονομαστεί «η κοσμική παρόρμηση για ένωση», καθώς είναι η Ακτίνα της ίδιας της επίγνωσης και η επίγνωση είναι Αγάπη και η Αγάπη είναι επίγνωση.

Ο αναγνώστης μπορεί να εξερευνήσει αυτή την πλευρά της Αστρολογίας της Ψυχής είτε από το βιβλίο του συγγραφέα με τον ίδιο τίτλο και/ή μέσα από τα ποικίλα γραπτά της Alice A. Bailey και του Θιβετιανού Δασκάλου D. K. Θα πρότεινα ειδικότερα την ανάγνωση και των δύο τόμων της Εσωτερικής Ψυχολογίας.

 

Συγγραφέας: Alan Oken
Πρωτότυπος τίτλος: Soul Centered Astrology and the Aspects, part one
Πηγή: Soul Centered Astrology and the Aspects, part one
To κείμενο παραχωρήθηκε ειδικά για το myHoroscope από τον συγγραφέα του αστρολόγο, Alan Oken.

Μετάφραση – Απόδοση: Φωτεινή Χριστοδούλου

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments