5 1 vote
Article Rating

Αδιάψευστος μάρτυρας των αισθημάτων!

«Τα μάτια του υγρά, γεμάτα πόθο, κοιτούσαν βαθιά μεσ’ στα δικά της. Ήταν η στιγμή που εκείνη περίμενε από το πρώτο, κιόλας, βράδι, που σαν σε όνειρο οι ματιές τους ανταμώθηκαν και ο χρόνος σταμάτησε. Η φωνή του έσπασε από συγκίνηση καθώς της ψιθύρισε γλυκά σ’ αγαπώ…»
Και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς… καλύτερα; Η ζωή δυστυχώς δεν είναι παραμύθι, και σε αντίθεση με την ηρωίδα του Άρλεκιν (που μετά την εκ βαθέων εξομολόγηση του αγαπημένου της θα εισπράξει ένα μονόπετρο ίσα με τη χούφτα της, θα πει το «ναι» και θα ζήσει για πάντα ευτυχισμένη με τον ψηλό, ξανθό, γαλανομάτη πρίγκιπα και τα τρία ξανθά κουτσούβελά τους), οι περισσότερες από μας τις κοινές θνητές θα μείνουμε μετέωρες με το σ’ αγαπώ /σε θέλω/είσαι η γυναίκα της ζωής μου (ανάλογα με την έμπνευση του ποιητή) να πλανάται στον αέρα σα θρησκευτικό δόγμα που θέλουμε πολύ να πιστέψουμε, αλλά όσο και να ψάξουμε δεν βρίσκουμε τις αποδείξεις…

Διότι ο δικός μας …πρίγκιπας (πέραν του ότι ούτε ξανθός είναι, ούτε γαλανομάτης) είναι γνήσιο προϊόν του 21ου αιώνα, δεν είμαστε ο πρώτος του έρωτας (ωστόσο ελπίζουμε ότι θα είμαστε ο τελευταίος), και γνωρίζει το ερωτικό παιχνίδι απ’ έξω και ανακατωτά. Και μεις, ως σύγχρονες γυναίκες με εμπειρίες, και πάνω από όλα με μυαλό (θέλουμε να πιστεύουμε), έχουμε ήδη ακούσει τόσα λόγια από επίδοξους «πρίγκιπες» στο παρελθόν, που προκειμένου να μην «καούμε» για άλλη μια φορά, «φυσάμε και το γιαούρτι», όπως πολύ σοφά λέει ο λαός…

Γι’ αυτό όταν ο Μάκης/Τάκης κ.λπ. (συμπληρώστε το όνομα που σας ταιριάζει), ο άνθρωπος αυτός που πραγματικά μάς άγγιξε και φαίνεται διαφορετικός από τους άλλους, αρχίζει να μας πυρπολεί με λόγια έρωτα και άλλων δαιμονίων, ένα διαβολάκι αρχίζει να μας πυρπολεί εξίσου σθεναρά με αμφιβολίες. Είναι ειλικρινής; Με θέλει όντως; Μήπως υποκρίνεται; Γιατί σχολίασε το φόρεμα της φίλης μου που της κάνει ωραία πόδια; Και άλλα τέτοια (άλλοτε σοβαρά και άλλοτε κωμικοτραγικά) ερωτήματα μας βασανίζουν, γιατί -όπως είπαμε- τα έχουμε ήδη ακούσει όλα στο παρελθόν, πολλάκις.

Όσο καλός και τρυφερός να είναι μαζί μας, όσα όμορφα λόγια και να μας λέει, εμείς ως νοήμονα και υποψιασμένα όντα παραμένουμε δύσπιστες και ψάχνουμε πάντα το κάτι παραπάνω στη συμπεριφορά του που θα μας αποδείξει ότι είναι ειλικρινής. Τί όμως;
Αν εσείς μέχρι τώρα ψάχνατε το κινητό του, δοκιμάστε καλύτερα να αρχίσετε να ψάχνετε για τα μηνύματα που στέλνει με το σώμα του (έτσι δε θα διατρέξετε και τον κίνδυνο να σας πιάσει στα πράσα).

ΒΑΣΙΚΟΙ ΕΞΩΛΕΚΤΙΚΟΙ ΚΩΔΙΚΕΣ

Στην αρχή της γνωριμίας

Η γλώσσα του σώματοςΘυμάστε τις αρχές της γνωριμίας σας; Κατά πάσα πιθανότητα σας κοιτούσε στα μάτια, οι κόρες του ήταν διεσταλμένες, το σώμα του στραμμένο ολόκληρο προς εσάς και επεδίωκε να σας αγγίξει με κάθε αφορμή. Αν υποθέσουμε ότι δεν είχε τρέξει η μάσκαρά σας μέχρι το πηγούνι, και ότι ο υποψήφιος «αγαπημένος» σας δεν έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών δέκα λεπτά πριν σας συναντήσει, δεν είχε πάθει αγκύλωση και δεν προσπαθούσε να σκουπίσει διακριτικά τα λαδωμένα χέρια του στο μανίκι σας, τότε η γλώσσα του σώματός του σάς φώναζε ξεκάθαρα ότι τον ενδιαφέρετε.
Όσον αφορά τόσο έντονα εξωλεκτικά μηνύματα, βέβαια, συνήθως τα λαμβάνουμε και τα αποκωδικοποιούμε ασυναίσθητα, ιδίως όταν το πρόσωπο που τα στέλνει μας ενδιαφέρει και εμάς.

Τί σημαίνει όμως όταν σας κοιτάει στα μάτια, κάθεται στην άκρη της καρέκλας / καναπέ / πολυθρόνας και έχει τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος του; Α, και σας λέει ταυτόχρονα ότι πέρασε πολύ ωραία το προηγούμενο βράδι και θέλει να σάς ξαναδεί; Πριν βιαστείτε να απαντήσετε, κατά πάσα πιθανότητα εννοεί αυτά που λέει αλλά αισθάνεται άβολα ( ίσως να φοβάται ότι θα τον απορρίψετε, ίσως μόλις άκουσε το κάλεσμα της φύσης και βιάζεται να πάει προς νερού του…). Σαν γενικός κανόνας, πάντως, όταν ο καλός σας σάς κοιτάει στα μάτια, χωρίς να τα ανοιγοκλείνει νευρικά ή να στρέφει το βλέμμα του αλλού, μετά από λίγα δευτερόλεπτα, δεν έχει κάτι να κρύψει. Ο συγγραφέας David Cohen περιγράφει στο βιβλίο του «Η Ερωτική Γλώσσα του Σώματος» (Εκδόσεις Έσοπτρον) τους βασικούς κώδικες της γλώσσας του σώματος που αποκαλύπτουν την ύπαρξη ή μη ερωτικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με αυτούς λοιπόν, όταν τα πόδια του καλού σας είναι στραμμένα προς εσάς -και όχι προς τη φίλη σας που κάθεται δίπλα του- είναι ένδειξη ενδιαφέροντος προς το πρόσωπό σας. Όπως, επίσης, και όταν σας ακουμπά με κάποιο σημείο του σώματός του και όταν σας κοιτά στα μάτια. Οι διεσταλμένες κόρες, ιδιαίτερα, είναι ένδειξη σεξουαλικού ενδιαφέροντος, κάτι που σίγουρα θα έχετε προσέξει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Τι λένε οι ειδικοί
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η γλώσσα του σώματος, σε αντίθεση με τη λεκτική επικοινωνία, αποτελεί αδιάψευστη ομολογία των συναισθημάτων και της ψυχολογικής κατάστασης ενός ατόμου (και κατ’ επέκταση του καλού σας) και κατανοώντας τις βασικές αρχές της μπορούμε να διακρίνουμε τις αληθινές προθέσεις του ανθρώπου που έχουμε απέναντί μας. Στην εποχή μας, που το νόημα των λέξεων κινδυνεύει να εκφυλιστεί σε όλες τις εκφάνσεις τις κοινωνικής μας ζωής μέσα από τα κλισέ, τις υπερβολές και την κατάχρηση, οι ερωτικές σχέσεις πολλές φορές φαντάζουν σα θέατρο του παραλόγου, με χιλιοειπωμένες ατάκες και ένα σενάριο, σωστό πονοκέφαλο, που δεν συνάδει με τα λόγια. Η εξωλεκτική επικοινωνία όμως (η στάση του σώματος, οι εκφράσεις του προσώπου μας, οι κινήσεις και το βλέμμα μας), ως αρχέγονη και παγκόσμια γλώσσα, παραμένει γνήσια ως προς την έκφραση των συναισθημάτων μας και είναι πρακτικά αδύνατο να νοθευτεί με πλαστούς κώδικες, εκτός, βέβαια, εάν ο καλός σας είναι ηθοποιός στο επάγγελμα (στην οποία περίπτωση, ας ευχηθούμε να είναι ένας πραγματικά κακός ηθοποιός!).

Μίμηση
Αγγίζετε τα μαλλιά σας και σε λίγο αγγίζει και αυτός τα δικά του. Πίνετε μια γουλιά από το ποτό σας και πίνει και αυτός. Τρίβετε ασυναίσθητα το λαιμό σας και σας μιμείται. Σας κάνει πλάκα; Απεναντίας, η μίμηση των κινήσεών μας αποτελεί έναν από τους βασικότερους κώδικες αποδοχής και σύμπνοιας. Αυτή η ακούσια μίμηση των κινήσεών σας στέλνει μηνύματα αποδοχής προς το άτομό σας, ενώ ταυτόχρονα είναι μια έκκληση προς εσάς να αποδεχτείτε κι εσείς το συνομιλητή σας.

Όταν εμπεδώσει το χρώμα των ματιών σας
Με το πέρας του χρόνου, ο ενθουσιασμός της γνωριμίας δίνει τη θέση του στη βολή και στη συντροφικότητα. Σωστά; Και φυσικά είναι παράλογο να περιμένουμε από τον αγαπημένο μας να μάς κοιτά με λατρεία στα μάτια όταν τον ρωτάμε πότε επιτέλους θα βάλει και αυτός πλυντήριο. Παρ’ όλα αυτά, στις εκ βαθέων συζητήσεις και τα σοβαρά ζητήματα, ο άνθρωπος που αποφεύγει το βλέμμα σας ή κρύβει κάτι ή δεν τα θεωρεί αρκετά σημαντικά (και στις δυο περιπτώσεις, αρνητικός οιωνός). Εξίσου αρνητικά είναι τα μηνύματα που στέλνει μια αμυντική στάση (χέρια σταυρωμένα στο στήθος ή στηριγμένα στη μέση).

Η μύτη μπορεί να μη μεγάλωσε, την έξυσε όμως!
Τον ρωτάτε ποιός ήταν στο τηλέφωνο και κοκκινίζει. Ξεροβήχει και σας κοιτάει στα μάτια με αθώο βλέμμα αλά Μπάμπι το ελαφάκι (…έχει ακούσει και αυτός για τη γλώσσα του σώματος) για να σας διαβεβαιώσει ότι πήραν λάθος νούμερο. Η υπεραιμία του προσώπου όμως, εκτός από σημάδι ντροπής, είναι συχνά και ένδειξη ότι ο συνομιλητής μας ψεύδεται, όπως επίσης και ο, φαινομενικά «αθώος», βήχας.

Όταν έχετε να κάνετε με… βιρτουόζους της υποκριτικής τέχνης, η γλώσσα του σώματος είναι πιο δύσκολο να ανιχνευτεί, αλλά όχι και ακατόρθωτο. Τα μικρά παιδιά, όταν λένε ψέματα, έχουν την τάση να καλύπτουν ασυναίσθητα το στόμα με το χέρι τους, μια κίνηση που σύμφωνα με την ψυχολογία πηγάζει από τη συναίσθηση της ενοχής και την υποσυνείδητη προσπάθεια συγκάλυψης του ψέμματος. Στους ενήλικες όμως, που έχουν μάθει να ελέγχουν το σώμα τους, η κίνηση αυτή συχνά καμουφλάρεται με ένα απροσδιόριστο ξύσιμο της μύτης ή του μάγουλου.

Ο… επαγγελματίας ψεύτης μπορεί να καταπνίξει την παρόρμηση να αγγίξει το πρόσωπό του και να βάλει τα χέρια του στις τσέπες, ή να τα «δέσει» πίσω από την πλάτη του ώστε να μην τα βλέπετε. Αν διαβάζει μαζί σας αυτό το άρθρο, θα θυμηθεί, ίσως, την επόμενη φορά να τείνει τα χέρια του προς εσάς με τις παλάμες προς τα πάνω (κλασσική κίνηση του ανθρώπου που πιστεύει στην αθωότητά του)… στην οποία περίπτωση, εσείς απλά πάρτε τα χέρια του στα δικά σας. Αν είναι ιδρωμένα (και δεν έχετε τη θέρμανση στο φουλ) ο άνθρωπός σας ψεύδεται!

Όταν πρόκειται για ψέμμα που απαιτεί περισσότερα λόγια από ένα απλό «ναι» ή «όχι» (κυρίως σε θέμα σχετικό με το παρελθόν) δώστε προσοχή στα μάτια του. Αν κοιτάξει ασυναίσθητα πάνω δεξιά, ο καλός σας μόλις αναζήτησε πρόσβαση στο δημιουργικό ημισφαίριο του εγκεφάλου… με άλλα λόγια, ετοιμάζεται να σας δώσει μια απάντηση με πολλή φαντασία και λιγότερη ειλικρίνεια. Αν κοιτάξει κάτω, βέβαια, δεν χρειάζεστε εμάς να σας πούμε τι σημαίνει…

Στο κρεβάτι

Η νύχτα ήταν υπέροχη, η γη σείστηκε συθέμελα και αυτός εγκαταλήφθηκε στην αγκαλιά του Μορφέα πέντε δευτερόλεπτα μετά το μεθεόρτιο τσιγάρο. Ως εδώ καλά (σκεφτείτε την ενέργεια που ξόδεψε για να σας ευχαριστήσει, ο καημένος…). Η στάση του κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι αυτή που έχει σημασία: Αν κοιμηθεί όλο το βράδι με την πλάτη του γυρισμένη και σε αρκετή απόσταση από σας (και αν δεν συντρέχουν ιατρικοί ή άλλοι λόγοι) κατά πάσα πιθανότητα δεν αισθάνεται συναισθηματικό δέσιμο μαζί σας. Το ίδιο, όμως, δεν ισχύει εάν κοιμάται με την πλάτη γυρισμένη αλλά κοντά σας, ώστε να σας ακουμπά με κάποιο σημείο του σώματός του. Από την άλλη, ο άνδρας που κοιμάται έχοντάς σας στην αγκαλιά του, δεν σημαίνει απαραίτητα και ότι είναι ερωτευμένος. Ενδέχεται να κρυώνει, να νιώθει ανασφάλεια ή να αισθάνεται κτητικά απέναντί σας (ιδίως αν σκεπάζει, ταυτόχρονα, με τα πόδια του τα δικά σας).

Η κατανόηση της γλώσσας του σώματος είναι ένα πολύτιμο εργαλείο σε μια ερωτική σχέση, όπου τα λεκτικά παιχνίδια συχνά δεν μας επιτρέπουν να καταλάβουμε τις πραγματικές προθέσεις του συντρόφου. Πριν βιαστείτε να κατηγορήσετε τον αγαπημένο σας όμως, ότι ψεύδεται επειδή έξυσε τη μύτη του, βεβαιωθείτε ότι δεν έχει φαγούρα. Και μην ξεχνάτε ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Η γλώσσα του σώματος χρησιμοποιείται από όλους τους ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο, αλλά όχι πάντα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Γι’ αυτό κι εσείς προσπαθήστε να ανακαλύψετε τη δική του!

Αλεξάνδρα Πιτσιμάκη

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments