0 0 votes
Article Rating

Το σημείο του Κριού ή η εαρινή ισημερία στον τροπικό ζωδιακό είναι ένας Δεσμός. Είναι το σημείο που διασταυρώνεται ο Ήλιος με τη ζώνη του ισημερινού με κατεύθυνση το Βορρά. Ας το σκεφτούμε σαν έναν δεσμό Ηλίου – Γης, σε αντίθεση με τους δεσμούς της Σελήνης που περιλαμβάνουν τον Ήλιο, τη Γη και τη Σελήνη.

Σύμφωνα με το σύστημα της Uranian Αστρολογίας, το Σημείο του Κριού (ΣΚ) συνδέεται με τις μηδενικές μοίρες των παρορμητικών ζωδίων (όπως φαίνονται στο δίσκο των 90 μοιρών). Κάθε χάρτης –γενέθλιος, προοδευτικός ή ωριαίος, έχει το ΣΚ στην ίδια ακριβώς μηδενική μοίρα, όμως κάθε ωροσκόπιο είναι μοναδικό, όπως και η οικοθεσία αυτής τη μοίρας, οι πλανήτες και τα άλλα σημεία που συνδέονται μ’ αυτήν. Ας σκεφτούμε το ΣΚ σαν την μηδενική μοίρα του παρορμητικού σταυρού, όπου περιλαμβάνεται ο Κριός, ο Καρκίνος, ο Ζυγός και ο Αιγόκερως.

Ποια είναι η σημασία του ΣΚ;

Το ΣΚ αντιπροσωπεύει μια (παρορμητική) κίνηση από μια εσώτερη ποιότητα προς την εξωτερίκευσή της. Μας προσανατολίζει γενικά προς τον κόσμο –η κοινωνία, τα δημόσια γεγονότα και όλες οι σχέσεις που προωθούνται από το ατομικό στο συλλογικό. Κάποιες φορές αντιπροσωπεύει μια «καταπληκτική ροή ενέργειας… και εμπλοκή με τα πράγματα του κόσμου γενικά». (Celest Teal)

  • Το ΣΚ φαίνεται να σχετίζεται επίσης με συναντήσεις με διάσημους, σεβαστούς και ειδικούς στον τομέα τους.
  • Η πρώτη μοίρα του Κριού δηλώνει τον τρόπο που «αυτό που θα γίνουμε» ή η αίσθηση του ΕΓΩ μας προχωρά από το υποκειμενικό προς την έκδηλη πραγματικότητα.
  • Η πρώτη μοίρα του Καρκίνου δηλώνει τον τρόπο που η ανάγκη μας να αγαπάμε και να φροντίζουμε, η αίσθηση του ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ προχωρά από το υποκειμενικό προς τον κόσμο.
  • Η πρώτη μοίρα του Ζυγού δηλώνει τις ΣΧΕΣΕΙΣ μας, δείχνοντας πώς η ροπή μας προς την αλληλεπίδραση με άλλους μέσα από σημαντικούς κοινωνικά τρόπους προχωρά από τον εσωτερικό μας κόσμο προς τα άλλα άτομα.
  • Η πρώτη μοίρα του Αιγόκερω δηλώνει την ΠΑΡΑΓΩΓΗ, προτείνοντας τον τρόπο που η τάση μας να φέρουμε χειροπιαστά αποτελέσματα προχωρά από τον εαυτό μας προς το κοινωνικό σύνολο.

Η Isabel Hickey αναφέρει ότι το ΣΚ είναι το αρχικό σημείο όπου ενσαρκώνεται το πνεύμα, το σημείο εκκίνησης του ΕΑΥΤΟΥ μας. Μαζί με την οικοθεσία και τις όψεις που σχηματίζονται, το ΣΚ δηλώνει το πώς δημόσια προβαλλόμαστε, αντιμετωπίζοντας τη ζωή με διαφορετικούς τρόπους, τέτοιους ώστε το συλλογικό να μάς αναγνωρίζει, να μας παραδέχεται (ή να μας κρίνει) και να μας θυμάται.

Τι σημαίνει όταν ένας πλανήτης ή ένα σημείο σχηματίζει όψη συνόδου με το ΣΚ;

Ο Don McBroom περιγράφει το ΣΚ ως «τη Δύναμη που βρίσκεται πίσω από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά και τη δημόσια προβολή». Αναφέρει ότι «… το ΣΚ μπορεί να είναι δείκτης του Δυναμικού που έχει ένα άτομο για Δημόσια Προβολή. Συχνά αυτός ο δείκτης είναι αλλόκοτα συνδεδεμένος με την αντίληψη που έχει το άτομο για τη φήμη ή τον τρόπο που θα τον θυμούνται οι άλλοι. Όταν υπάρχει μια άμεση γωνιακή σχέση ανάμεσα σε ένα συγκεκριμένο πλανήτη ή σημείο (για παράδειγμα τον Ωροσκόπο ή το Μεσουράνημα) και το ΣΚ (με ανοχή 2-3 μοιρών), υπάρχει συχνά μια ευδιάκριτη σχέση του τελευταίου με τις ενέργειες/ ποιότητες που παραδοσιακά συνδέονται με τον πλανήτη, που η επιρροή του είναι αισθητή από όλους σε ένα άτομο».

Διαβάστε το άρθρο του στο: Noel Tyl – Analytical Techniques

Όταν ένας πλανήτης ή σημείο σχηματίζει σύνοδο με το ΣΚ, η φύση και η ενέργεια του πλανήτη ωθείται ή έχει την ανάγκη να εκφραστεί συλλογικά. Ακόμη μπορεί να αντιπροσωπεύει αυτό που το κοινωνικό σύνολο αναγνωρίζει πιο εύκολα σε μας γενικά ή αυτό για το οποίο μας θυμάται.

  • Σύνοδος Ήλιου με ΣΚ
    Μπορεί να δηλώνει την ενέργεια, τη ζωτικότητα και την ορμή να εκφραστούμε μέσω της κοινωνίας. Το σύνολο αναγνωρίζει τις ιδιότητες του Ήλιου μας και προωθούμε την δημιουργικότητά μας στο σύνολο. Είναι το διάσημο άτομο.
  • Σύνοδος Σελήνης με ΣΚ
    Μπορεί να δηλώνει ότι ο εσωτερικός μας κόσμος, τα συναισθήματα, η σκέψη και η διαίσθησή μας εκφράζονται δημόσια και αυτές οι ιδιότητες παρατηρούνται από το σύνολο. Είναι το διάσημο ψυχικό άτομο.
  • Σύνοδος Ερμή με ΣΚ
    Μπορεί να δηλώνει τη νόηση, τις σκέψεις και τους τρόπους που επικοινωνούμε δημόσια. Αναγνωριζόμαστε ως ευφυείς, έξυπνοι και δραστήριοι. Είναι ο διάσημος συγγραφέας.
  • Σύνοδος Αφροδίτης με ΣΚ
    Μπορεί να δηλώνει ότι η αισθησιακή και συμβιβαστική μας ικανότητα να συνδεόμαστε και να δενόμαστε με τους άλλους διευρύνεται σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Οι άλλοι μας βλέπουν σαν ευμετάβλητους, καλλιτεχνικούς και με ευχάριστες ιδιότητες. Είναι ο διάσημος καλλιτέχνης.
  • Σύνοδος Έρω με ΣΚ
    Μπορεί να δηλώνει ότι η παθιασμένη μας επιθυμία για ερωτική αλλαγή παρατηρείται από το σύνολο. Οι άλλοι βλέπουν την ισχυρή μας ενέργεια σαν κάτι άπιαστο ή απειλητικό, σύμφωνα με τις δικές τους απόψεις. Είναι η φημισμένη εταίρα.
  • Σύνοδος Άρη με ΣΚ
    Μπορεί να δηλώνει ότι οι δογματικές, άμεσες και προσανατολισμένες προς τη δράση ποιότητες τραβούν την προσοχή της κοινωνίας. Μας βλέπουν ως επιτακτικούς, άξεστους και επιβλητικούς. Είναι ο φημισμένος πολεμιστής.
  • Σύνοδος Δία με ΣΚ
    Μπορεί να δηλώνει ότι η αρχηγική μας ικανότητα, η επεκτατικότητα, η αισιοδοξία και το αίσθημα της δικαιοσύνης τραβά την προσοχή του συνόλου. Διακρινόμαστε για τον οραματισμό, την απεραντοσύνη και την ευθυμία μας. Είναι ο παγκόσμιος ηγέτης.
  • Σύνοδος Κρόνου με ΣΚ
    Μπορεί να δηλώνει ότι η ικανότητά μας να φθάσουμε σε χειροπιαστά αποτελέσματα μέσω της έμμονης και της δυνατής προσπάθειας τονίζεται από την δημόσια επιδοκιμασία. Διακρινόμαστε για τη φιλοδοξία, την προσοχή και την πρακτική λεπτομέρεια. Είναι ο διάσημος συνέταιρος- διευθυντής.
  • Σύνοδος Χείρωνα με ΣΚ
    Μπορεί να δηλώνει την αναγνώριση για την ικανότητά μας να διδάξουμε, να κατανοήσουμε, να προσπαθήσουμε για το αδύνατο και να διατηρήσουμε τη συμπόνια μας. Φαινόμαστε ως οι θεραπευτές για εκείνους που έχουν χάσει την πίστη τους ή είναι απελπισμένοι. Είναι ο φημισμένος Guru.
  • Σύνοδος Ουρανού με ΣΚ
    Μπορεί να δηλώνει ότι η ικανότητα μας για ξαφνικές αλλαγές, η επαναστατικότητα ενάντια στις δογματικές πεποιθήσεις και η δραπέτευσή μας από την ζώνη ασφαλείας παρατηρείται από την κοινωνία. Μας βλέπουν σαν πρωτοφανείς, επινοητικούς και εμπνευσμένους. Είναι ο περίφημος επαναστάτης.
  • Σύνοδος Ποσειδώνα με ΣΚ
    Η μεγάλη επιθυμία για το θεϊκό και η επιθυμία να ενωθούμε με το συλλογικό ασυνείδητο συλλαμβάνεται από την προβολή της κοινωνίας. Φαινόμαστε όπως θέλουν οι άλλοι να μας βλέπουν. Είναι ο διάσημος τηλεοπτικός αστέρας.
  • Σύνοδος Πλούτωνα με ΣΚ
    Η ανελέητη ορμή για ισχύ και έλεγχο παρατηρείται κοινωνικά, καθώς ανταγωνίζεται με την ανάγκη μας να υποστηρίξουμε το βάθος του ασυνείδητου. Αναγνωριζόμαστε για τις ισχυρές μας ιδιότητες, τον σκοτεινό ήρωα που μπορεί να μεταμορφωθεί. Είναι ο φημισμένος εκκεντρικός άνθρωπος.
  • Σύνοδος Ωροσκόπου με ΣK 
    Αναγνωριζόμαστε για τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και της αλληλεπίδρασης που έχουμε με τους άλλους. Έχουμε διάσημους φίλους!
  • Σύνοδος Μεσουρανήματος με ΣΚ
    Αναγνωριζόμαστε για τα κοινωνικά επιτεύγματα μέσω της καριέρας, των καθηκόντων ή του επαγγέλματος. Εργαζόμαστε με διάσημους ανθρώπους!
  • Σύνοδος Βόρειου Δεσμού με ΣΚ
    Αναγνωριζόμαστε για το γεγονός ότι ακολουθούμε την πορεία προς το μέλλον. Έχουμε ένα διάσημο οδηγό!
  • Σύνοδος Νότιου Δεσμού με ΣΚ
    Αναγνωριζόμαστε για το γεγονός ότι αποκαθιστούμε το μονοπάτι του παρελθόντος. Είμαστε ο οδηγός για τους άλλους.

Πόση ανοχή μοιρών δίνεται στο ΣΚ;

Οι ανοχές είναι πάντα αντιφατικές. Κάποιοι αστρολόγοι χρησιμοποιούν μια ανοχή 2 μοιρών επιτρέποντας οποιαδήποτε όψη από την 28η μοίρα των μεταβλητών ζωδίων μέχρι την 2η μοίρα των παρορμητικών. Εγώ χρησιμοποιώ μια πιο αυστηρή ανοχή περίπου 1,5 μοίρας. Όπως συμβαίνει και στις άλλες περιπτώσεις, εάν δράσει όπως είναι με ανοχή, τότε σημαίνει πως πράγματι ισχύει! Το βασικό εδώ είναι να υπάρχει μικρή ανοχή.

Πώς διαφέρει το ΣΚ από το Μεσουράνημα και τον Ωροσκόπο;

Ο Ωροσκόπος περιγράφει το πώς προβάλουμε τον εαυτό μας στον κόσμο: «Αυτή είναι η προσωπικότητά μου! Έτσι ξεκινώ καθετί και έτσι επιβεβαιώνω τον εαυτό μου. Αυτή είναι η εικόνα μου». Η Isabel Hickey αναφέρει πως ο Ωροσκόπος είναι το παράθυρο μέσω του οποίου βλέπουμε τον κόσμο και αυτό φαίνεται να λειτουργεί αμφίδρομα. Είναι συχνά ο τρόπος που μας βλέπει ο κόσμος σε ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ επίπεδο. Σκεφτείτε τον Κριό σαν τον φυσικό κυβερνήτη του Ωροσκόπου και του 1ου οίκου και την έμφαση που δίνει στην αυτό-επίγνωση. Αυτός είμαι, Εδώ και Τώρα!

Το Μεσουράνημα δεν είναι κάτι προσωπικό, όπως ο Ωροσκόπος. Είναι κάτι δημόσιο. Έχει να κάνει με την κοινωνική μας θέση, την καριέρα, την αποστολή ή το επάγγελμά μας. Στη θέση πια της ατομικής μας εμφάνισης (Ωροσκόπος), κυριαρχεί η δημόσια εμφάνιση. Αυτό είναι η κοινωνική μας ταυτότητα και συχνά αντανακλά τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με το «κοινό» ή το σύνολο. Ο Ωροσκόπος είναι η ατομική ταυτότητα, ενώ το Μεσουράνημα είναι η κοινωνική μας ταυτότητα. Σκεφτείτε τον Αιγόκερω ως τον φυσικό κυβερνήτη του Μεσουρανήματος (10ος οίκος) με την φιλόδοξη, πρακτική (και κάποιες φορές μυστική) κοινωνική συνείδηση.

Ο Ωροσκόπος δηλώνει την στιγμή της ανάβασης και το Μεσουράνημα δηλώνει την αποκορύφωση. Το ΣΚ, ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο μέσα στις 365 μοίρες! Βρίσκεται πάντα στην μηδενική μοίρα του Κριού, αλλά το σημείο στο οποίο πέφτει είναι μοναδικό για τον καθένα (εάν γνωρίζουμε την ώρα γέννησής μας).

Σε αντίθεση με τον Ωροσκόπο και το Μεσουράνημα, το ΣΚ είναι ένας ηλιακός δεσμός. Δηλώνει την ενέργεια για ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ξεκινήματα και δράση όχι στο πεδίο των προσωπικών αναγκών και τάσεων ή της επαγγελματικής πορείας και καριέρας, αλλά σχετικά με την εκδήλωση και διάκριση του Ήλιου μας.

Δεν έχει να κάνει τόσο με το πώς βλέπουμε τον κόσμο ή δραστηριοποιούμαστε (Ωροσκόπος), αλλά ούτε και με το τί θα αντιμετωπίσουμε και θα εκφράσουμε, προσπαθώντας να πραγματώσουμε τις κοινωνικές μας φιλοδοξίες ή μια αποστολή ζωής (Μεσουράνημα). Το ΣΚ δεν σχετίζεται τόσο με την αλληλεπίδρασή μας με την κοινωνία (Μεσουράνημα) αλλά πώς θα μας δει ο κόσμος! Μπορεί να δηλώνει την σχετική «φήμη» ενός ατόμου (ή και το αντίθετο) και το πώς η κοινωνία γενικά ή τα παγκόσμια γεγονότα θα επηρεάσουν την ζωή μας.

Δεν επηρεαζόμαστε το ίδιο από τέτοια πράγματα! Το ΣΚ έχει να κάνει με το ΠΟΙΟΝ ή το ΤΙ παρατηρούμε στην κοινωνία, όπως είναι και η διπλή λειτουργία του Ωροσκόπου, ποιος ή τι θα μας προσέξει. Σύμφωνα με την σχολή της Uranian αστρολογίας, το ΣΚ έχει να κάνει με την αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο, τους ανθρώπους στην δημόσια ζωή, αλλά και την προσέγγισή μας στην εκδήλωση της πραγματικότητας!

Τι συμβαίνει με τους οίκους που εμφανίζεται το ΣΚ;

Το ΣΚ είναι κυριολεκτικά και συμβολικά το σημείο όπου το πνεύμα (Ήλιος) εισέρχεται στην πραγματικότητα (Γη). Για τον οποιονδήποτε, αυτό αποτελεί στοιχείο του Κριού (ή ενός παρορμητικού ζωδίου: δράση, έναρξη, εκκίνηση). Το σημείο που ξεκινά το πνεύμα έχει μεγάλη σημασία. Σε ποιον οίκο βρίσκεται; Σε ποιον τομέα της ζωής μας θα προκαλέσει τη σύνδεση και δράση με το σύνολο; Η απάντηση σε αυτό το θέμα μάς δηλώνει το σημείο «εκκίνησης» σε σχέση με τον κόσμο γενικά.

Τι συμβαίνει με τα Μεσοδιαστήματα που περιλαμβάνουν το ΣΚ;

Οι συγγραφείς του “Working with Astrology” δηλώνουν ότι το ΣΚ και τα μεσοδιαστήματα σ’ αυτό θεωρήθηκαν από τον Alfred Witte τεράστιας σημασίας σε κάθε ωροσκόπιο, ενώ το αμέσως επόμενο σε σημασία ήταν το Μεσουράνημα (σελ. 437). Για τον Robert Hand, το ΣΚ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τους Έλληνες αλλά και στις αρχές της μοντέρνας αστρολογίας, είναι αρκετά ακαθόριστο. «Δεν αποτελεί μια ενεργειακή πηγή, όπως συμβαίνει με έναν πραγματικό πλανήτη, θεωρείται όμως η τελευταία, επειδή σχηματίζει όψεις και μπορεί να αποτελέσει το κέντρο των συνδυασμών των μεσοδιαστημάτων». ( «Horoscope Symbols» , Robert Hand)

Το ΣΚ είναι η σύνδεση με τον κόσμο γενικά, ο σύνδεσμός μας με την έκδηλη πραγματικότητα. Για να καταλάβουμε την σημασία του αρκεί να κοιτάξουμε τον κοντινότερο πλανήτη ή το μεσοδιάστημα ανάμεσα στην 28η μοίρα του μεταβλητού και της 2ης μοίρας του παρορμητικού ζωδίου στον γενέθλιο χάρτη μας. Ποιο θα είναι αυτό; Τι ακριβώς δηλώνει σχετικά με τη σχέση που έχουμε με την κοινωνία; Πώς μας βλέπουν οι άλλοι;

Τι συμβαίνει με τις διελεύσεις ή τις προόδους στο ΣΚ;

Οι διελεύσεις στο ΣΚ αφυπνίζουν τον τρόπο και τα μέσα της προβολής μας στο συλλογικό, έχοντας την τάση να δηλώνουν γεγονότα περισσότερο δημόσιας υφής, παρά ιδιωτικής, περισσότερο γνωστά, παρά αφανή. Για να ερμηνεύσουμε την σημασία των διελεύσεων στο ΣΚ, μπορούμε να ξεκινήσουμε από την παρατήρηση των πλανητών, των αστεροειδών ή των σημείων που διελαύνουν. Τι ακριβώς προσπαθεί να ενεργοποιήσει η συγκεκριμένη διέλευση; Τί ακριβώς χρειάζεται και τί έχει να προσφέρει; Απαντήσεις σε τέτοια θέματα θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε την πρακτική σημασία του ΣΚ και το πώς εφαρμόζεται άμεσα. Όλα τα σχόλια ή οι εμπειρίες με το ΣΚ είναι ευπρόσδεκτα!

Συγγραφέας: Kim Falconer
Πρωτότυπος τίτλος: The Zero Degree Aries Point
Πηγή: 
Astrology and the Zero Degree Aries Point
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments