0 0 votes
Article Rating

Η προοδευτική Σελήνη σε ένα χάρτη είναι από τα πιο σημαντικά εργαλεία πρόβλεψης. Είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσουμε ότι τίποτε δεν συμβαίνει στη ζωή ενός ατόμου χωρίς η προοδευτική Σελήνη να σχηματίζει κάποια όψη με πλανήτη ή με κάποιο σημαντικό σημείο όπως ο Ωροσκόπος ή το Μεσουράνημα.

Μπορεί η ανοχή της όψης να είναι έως και 3ο αλλά το θέμα είναι ότι υπάρχει κάποια όψη. Στα άτομα που η Σελήνη είναι σημαντική στον γενέθλιο χάρτη τους (πχ Σελήνη στον Καρκίνο ή γωνιακή ή ακόμα και ο Ήλιος ή ο Ωροσκόπος στον Καρκίνο), η προοδευτική Σελήνη γίνεται ακόμα πιο σημαντική στην πρόβλεψη. Όπως και να έχει, η προοδευτική Σελήνη είναι ένα στοιχείο που πάντα πρέπει να εξετάζεται όταν θέλουμε να κάνουμε μια ακριβή πρόβλεψη.

Η Σελήνη είναι το ουράνιο σώμα που κυβερνάει τις συναισθηματικές ανάγκες μας, συνεπώς ο ρόλος της είναι να μας δείχνει σε τι κατάσταση είναι αυτές οι ανάγκες και κατά πόσο καλύπτονται από την ζωή μας τη δεδομένη στιγμή που εξετάζουμε. Η προοδευτική Σελήνη χρειάζεται περίπου είκοσι οχτώ χρόνια για να διανύσει τον ζωδιακό κύκλο, μένοντας περίπου δυόμισι χρόνια σε κάθε ζώδιο, φέρνοντας κάθε φορά ένα νέο επίπεδο ωρίμανσης. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει περίπου τον ίδιο χρονικό κύκλο με τον μεγάλο δάσκαλο του ζωδιακού, τον Κρόνο. Κάθε φορά λοιπόν που η προοδευτική Σελήνη αλλάζει ζώδιο ή οίκο μπαίνουμε σε μια νέα μικρή φάση της ζωής μας, αφού σχεδόν πάντα υπάρχουν κάποιες αλλαγές όταν η προοδευτική Σελήνη αλλάζει ζώδιο.

Όταν η προοδευτική Σελήνη σχηματίζει όψεις μέσα σε ένα χάρτη λειτουργεί σαν σκανδάλη που πυροδοτεί γεγονότα μικρά αλλά και μεγάλα. Έτσι λοιπόν όταν μελετάμε ένα χάρτη και κάνουμε πρόβλεψη είναι πολύ σημαντικό να ξεκινάμε με μια ανοχή στις όψεις περίπου 1ο. Υπάρχουν βέβαια οι περιπτώσεις που δεν ισχύει αυτός ο κανόνας, ειδικά όταν η πρόβλεψη αφορά μια σχέση του ατόμου τον χάρτη του οποίου εξετάζουμε. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρχει ανοχή της όψης μέχρι και 3ο και στους δύο χάρτες. Ο λόγος για το παραπάνω είναι ότι όταν υπάρχει κάποιο γεγονός που περιλαμβάνει δύο άτομα πρέπει η Σελήνη του καθενός να κάνει όψη στον χάρτη του αλλά και στον χάρτη του δεύτερου ατόμου ώστε να δηλώνει ότι το γεγονός αυτό ή η σχέση είναι σημαντική, έστω και με 3ο ανοχή. Αν όμως κάνει όψεις μόνο στον ένα από τους δύο χάρτες σημαίνει ότι το άτομο αυτό είναι περαστικό από την ζωή μας και δεν πρόκειται να μείνει.

Αν από την άλλη η προοδευτική Σελήνη κάνει όψεις και στους δύο χάρτες αλλά οι όψεις αυτές είναι δύσκολες, αυτό δηλώνει ότι τα άτομα στην πορεία της σχέσης τους θα έχουν να λύσουν κάποια θέματα. Για παράδειγμα, όταν η προοδευτική Σελήνη του άντρα κάνει θετικές όψεις και στους δύο χάρτες αλλά η προοδευτική Σελήνη της γυναίκας κάνει έστω και μια δύσκολη όψη με κάποιον από τους δύο χάρτες και μας ρωτήσουν αν η σχέση αυτή θα διαρκέσει, η απάντηση είναι «ναι αλλά θα πρέπει να εργαστούν πάνω στη σχέση». Όταν εγώ συνάντησα τον σύζυγό μου, η προοδευτική Σελήνη μου στον Σκορπιό έκανε εξάγωνο με τον Δία μου στις 28ο Παρθένου και ταυτόχρονα τρίγωνο με τους δικούς του Δία/Ουρανό στις 28ο Ιχθύων. Η δική του προοδευτική Σελήνη στον Λέοντα έκανε τρίγωνο με την Αφροδίτη του (αυτή είναι μια από τις περιπτώσεις που δηλώνει ότι βρίσκεις την αληθινή αγάπη) και ταυτόχρονα τρίγωνο με τους δικούς μου Άρη / Αφροδίτη από τον Τοξότη.

Όταν η προοδευτική Σελήνη κάνει σύνοδο

Όταν η προοδευτική Σελήνη κάνει σύνοδο, υπάρχει μια πολύ δυνατή επίδραση και όσο η σύνοδος γίνεται πιο ακριβής τόσο πιο έντονη είναι η ενέργεια. Έχουμε μια συναισθηματική έκρηξη και πάντα συμβαίνει κάτι που αφορά το άτομο σε προσωπικό επίπεδο. Είναι μια πολύ έντονη περίοδος και διαδραματίζονται πολλές αλλαγές. Συνήθως οι αλλαγές αυτές οφείλονται σε κινήσεις του ίδιου του ατόμου και όχι στο εξωτερικό περιβάλλον ή σε κάποιους άλλους. Όλα εξαρτώνται από το άτομο, είναι αλλαγές που οφείλονται στο ίδιο το άτομο. Πάντως κάποιες φορές η ενέργεια αυτή μπορεί να είναι καταναγκαστική. Οι αλλαγές που γίνονται μπορεί να μην σχετίζονται με θέματα που αφορούν τους πλανήτες που ενεργοποιούνται αλλά μπορεί να αφορούν τα θέματα του οίκου που γίνεται η σύνοδος ή τους οίκους που κυβερνούν οι πλανήτες που ενώνονται.

Για παράδειγμα είχα κάποτε μια πελάτισσα της οποίας η προοδευτική Σελήνη έκανε σύνοδο με τον γενέθλιο Άρη της μέσα στον 8ο οίκο. Ο Άρης κυβερνούσε τον 11ο οίκο της, αντιπροσωπεύοντας τον 2ο σύντροφό της . Αυτή και ο σύζυγός της συμφώνησαν να πάρουν διαζύγιο – μια μεγάλη προσωπική αλλαγή για τον σύζυγό της. Επίσης αυτή πήρε αρκετά από τα υπάρχοντά του, εισοδήματα κλπ (8ος οίκος).

Παρακαλώ να σημειωθεί ότι η σύνοδος μπορεί να είναι εύκολη ή δύσκολη ανάλογα με τον πλανήτη με τον οποίο γίνεται και τις γενέθλιες όψεις του. Μια σύνοδος με την Αφροδίτη, για παράδειγμα, συνήθως είναι πολύ καλή αλλά σίγουρα εξαρτάται από την γενέθλια κατάσταση του πλανήτη. Από αυτό καταλαβαίνουμε γιατί η γενέθλια υπόσχεση είναι πολύ σημαντική, αφού αν, για παράδειγμα, ενεργοποιείται ένα σημαντικό γενέθλιο τρίγωνο δεν έχει σημασία από ποιους πλανήτες αποτελείται, το αποτέλεσμα θα είναι θετικό.

Όταν η προοδευτική Σελήνη κάνει αντίθεση

Όταν γίνεται μια αντίθεση μεταξύ της προοδευτική Σελήνη και ενός πλανήτη είτε γενέθλιου είτε προοδευτικού τότε υπάρχει μια επιλογή. Τα πρότυπα μπορεί να αλλάξουν και πάντα υπάρχει κάτι που το άτομο θα πρέπει να αντιμετωπίσει, πιθανότατα να ανακαλύψει κάτι νέο. Ακόμα υπάρχει περίπτωση να μάθει κάτι για τον εαυτό του μέσω των άλλων, αλλά το σημαντικό είναι ότι τον έλεγχο αυτών των σχέσεων θα τον έχει το ίδιο το άτομο. Η αντίθεση είναι μια σκληρή όψη οπότε το άτομο μπορεί να δεχτεί μια επίθεση στο «εγώ» του ή να αναγκαστεί να αποδεχτεί κάτι. Θα πρέπει να είναι προσεχτικό και να έχει όσο γίνεται αντικειμενική κρίση ώστε να μην πάρει λάθος απόφαση σχετικά με κάποια σχέση στη ζωή του.

Η αντίθεση πάντα περιλαμβάνει κάποια σχέση, μπορεί να είναι προσωπική, εταιρική, επαγγελματική ή ακόμα και εχθρική. Δεν έχει σημασία τι είδους σχέση είναι, το θέμα είναι ότι πάντα υπάρχει και κάποιο άλλο πρόσωπο. Είναι μια όψη του άξονα του 1ου/7ου (εγώ και ο άλλος) και πάντα υπάρχει η δυνατότητα της επιλογής. Μπορεί να συμβιβαστεί ή να φύγει μακρυά.

Όταν η προοδευτική Σελήνη κάνει τετράγωνο 

Το τετράγωνο είναι μια σκληρή όψη και όταν η προοδευτική Σελήνη κάνει ένα τετράγωνο με κάποιον πλανήτη το άτομο θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί ή να ξεπεράσει κάποιο εμπόδιο. Το τετράγωνο φέρνει πράγματα στην επιφάνεια και σημειοδοτεί μια δύσκολη αλλαγή, μια περίοδο δοκιμασίας ή ακόμα και μια περίοδο περιορισμών και απαγορεύσεων. Κάτι έρχεται καταπάνω του και είναι αναγκασμένο να το δεχτεί. Δεν μπορεί να το αποφύγει. Πιθανότατα θα εξαντληθεί συναισθηματικά. Θα πρέπει να συμφωνήσει και να συμβιβαστεί με κάτι νέο και το θέμα είναι ότι θα έχει λιγότερο έλεγχο από ότι στην αντίθεση. Προβλήματα υγείας παρουσιάζονται συχνά με τα τετράγωνα της προοδευτικής Σελήνης. Μπορεί να αισθανθεί αποσυντονισμένο και με έλλειψη συγκέντρωσης αφού πρόκειται για μια περίοδο διαχωρισμού και αποσυντονισμού. Η ανοιχτή αντιμετώπιση και η αποξένωση είναι επίσης στο προσκήνιο. Σε εξαιρετικές και ακραίες περιπτώσεις έχω δει και θάνατο όταν η προοδευτική Σελήνη κάνει τετράγωνο με τον Ήλιο αλλά συνήθως είναι ένα άλλο είδος απομάκρυνσης και τέλους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί αν το τετράγωνο είναι 4ου ή 10ου οίκου. Ένα τετράγωνο 4ου οίκου είναι πιο κοντά στο τέλος μιας κατάστασης ή στην τελειοποίησή της ενώ ένα τετράγωνο 10ου οίκου μας παραπέμπει περισσότερο σε νέα ξεκινήματα. Για να καθορίσουμε ποιο είδος τετραγώνου έχουμε, γυρνάμε τον χάρτη έτσι ώστε ο πλανήτης με τον οποίο κάνει την όψη να είναι στον Ωροσκόπο και τότε παρατηρούμε πού βρίσκεται η προοδευτική Σελήνη, αν είναι δηλαδή στον 4ο ή στον 10ο οίκο. Ένα τετράγωνο 4ου οίκου πάντα σημειοδοτεί το τέλος μιας κατάστασης, μια ολοκλήρωση. Ενώ ένα τετράγωνο 10ου οίκου αναγκάζει το άτομο να κοιτάξει το πεπρωμένο του και του προσφέρει ένα νέο ξεκίνημα, συνεπώς είναι και λιγότερο περιοριστικό.

Όταν η προοδευτική Σελήνη κάνει τρίγωνο

Η καλύτερη όψη σε ένα χάρτη, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι το τρίγωνο. Όταν λοιπόν η προοδευτική Σελήνη σχηματίζει τρίγωνο με ένα πλανήτη, το άτομο φαίνεται ότι ελκύει τις ευκαιρίες σαν μαγνήτης. Υπάρχει ένα ταλέντο, μια ικανότητα ή μια γνώση από την οποία φαίνεται ότι προκύπτουν ευκαιρίες για ανάπτυξη. Αισθάνεται και είναι πολύ τυχερό. Εάν υπάρχει θέμα υγείας φαίνεται ότι η ανάρρωση είναι πολύ εύκολη υπόθεση. Σε περίπτωση απομάκρυνσης ή χωρισμού η επανασύνδεση επίσης ευνοείται. Τα πιο υπέροχα πράγματα συμβαίνουν κάτω από την επιρροή αυτής της όψης.

Όταν η προοδευτική Σελήνη κάνει εξάγωνο

Σε περίπτωση τώρα που η προοδευτική Σελήνη σχηματίζει εξάγωνο με οποιονδήποτε πλανήτη υποδηλώνει μια ευκαιρία. Υπάρχει εκεί και περιμένει αρκεί το άτομο να θέλει να την δει. Οι υπόλοιποι ανοίγουν πόρτες ευκαιρίας προς αυτόν που έχει το εξάγωνο. Κάποιοι επιλέγουν να το αξιοποιήσουν και κάποιοι όχι, εξαρτάται από το ίδιο το άτομο αν θέλει να δει αυτό που υπάρχει μπροστά του. Έχει την επιλογή να δει και να αρπάξει την ευκαιρία ή να την αφήσει να περάσει.

Όταν η προοδευτική Σελήνη κάνει χιαστί 

Σε περίπτωση που η προοδευτική Σελήνη σχηματίζει την όψη της χιαστί, δηλαδή των 150ο, υποδηλώνει ένα άτομο ή μια κατάσταση που έρχεται στη ζωή του ατόμου και προκαλεί κάποιες ρυθμίσεις, κάποιους συμβιβασμούς. Πρόκειται για μια κατάσταση 6ου και 8ου οίκου και πολύ συχνά μπορεί να υπάρχουν θέματα υγείας ή εργασίας ή ακόμα και κάποια ψυχολογικά θέματα που απαιτούν λύση. Συνήθως αποκαλώ την χιαστί ως «όψη διλήμματος» γιατί υπάρχει κάποιο θέμα που λύνεται αφού το άτομο βρεθεί στην κατάσταση του να επιλέξει ανάμεσα σε δύο πιθανές λύσεις.

Προσέχοντας λοιπόν τις βασικές όψεις του προοδευτικού συστήματος και την κατάσταση και τις όψεις της προοδευτικής Σελήνης (από ζώδιο και οίκο) μπορούμε να καταλάβουμε όχι μόνο το τι θα γίνει στη ζωή ενός ατόμου αλλά και το αν οι αλλαγές αυτές είναι δύσκολες ή όχι για το άτομο και πώς θα τις αποδεχτεί και θα τις ενσωματώσει στην καθημερινότητά του.

Το παραπάνω κείμενο είναι από το βιβλίο
της Carol Rushman, The art of Predictive astrology, forecasting your life events
σελ. 118-122.

Μετάφραση: Σούλη Σταματίου

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments