0 0 votes
Article Rating

Το σεξ το… επιούσιο και ομοούσιο στις μέρες μας μπορεί να το αναζητάμε στις σελίδες των περιοδικών και ενίοτε στα γραφεία των σεξοθεραπευτών, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που φαίνεται ότι συμβαίνει είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα «απειλούμενο» προς εξαφάνιση είδος απόλαυσης.
Απάνθρωπα ωράρια (τι να σου κάνουν και τα έρημα τα ωάρια ή τα δύστυχα σπερματοζωάρια), στρες, ρουτίνα, έλλειψη καλής διάθεσης, τάσεις απομόνωσης και μια κούραση που καθόλου δεν ευνοεί παιχνιδιάρικα «Άρλεκιν» σε εγρήγορση.

Αν και υπάρχουν πολλοί -ουχί μοναχοί- που υποστηρίζουν ότι η αποχή από το sex προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα στον ανθρώπινο οργανισμό (όταν δεν συντρέχουν συγκεκριμένοι ιατρικοί λόγοι), πρόσφατες έρευνες επιστημόνων αποδεικνύουν ότι όταν αυτό γίνεται με τήρηση των κανόνων υγιεινής, με τις δέουσες προφυλάξεις και χωρίς ψυχαναγκασμό, δρα ευεργετικά τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, αφού αποτελεί μια άκρως φυσιολογική λειτουργία που απελευθερώνει τις αισθήσεις, ενισχύει την γονιμότητα, ευεργετεί τη φυσική κατάσταση του οργανισμού και δρα καταπραϋντικά στο άγχος και τις φοβίες. Και αν δεν αρκούν όλα αυτά για να πειστείτε, ένστικτο είναι. «Μυρίστε» λίγο γύρω σας και θα το θυμηθείτε. Αφήστε που αν πάρετε μπρος στο τέλος -μεταφορικά και κυριολεκτικά- θα σας μείνει αξέχαστο.

Θέλω να ζήσω περισσότερο!

Με την κλαρωτή ρόμπα, αγκαλιά με τον καναπέ και ένα μπολ φιστίκια μπροστά στην τηλεόραση μάλλον οι όποιες ορμές θα χαθούν άδοξα στο ζάπινγκ και τη βαριεμάρα. Αν όμως σας έλεγαν ότι το σεξ είναι ένα άκρως αποτελεσματικό χάπι για να διατηρήσετε την νεότητα και να ζήσετε περισσότερο -έστω και στον καναπέ- τι θα λέγατε;

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που έγιναν στην Ιρλανδία (διάρκειας δέκα ετών, με δείγμα 1.000 ατόμων), διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των ανδρών που είχαν την μεγαλύτερη συχνότητα σεξουαλικών επαφών το ποσοστό των θανάτων ήταν κατά 50% λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες που είχαν μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα. Αυτή η διαπίστωση και μόνο είναι, φαντάζομαι, και αρκετή για να κάνει τους άνδρες πιο δραστήριους, καθώς τίθεται θέμα επιβίωσης.

Πέρα βέβαια από την παραπάνω διαπίστωση, υπήρξε ολόκληρη σειρά από ενδιαφέροντα συμπεράσματα, που μας προτρέπουν να επιδιδόμαστε το sex με περισσότερο «μεράκι» και ενθουσιασμό. Η μείωση του κινδύνου για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, η μείωση της πιθανότητας να κρυολογήσουμε (το συχνό sex αυξάνεται στο αίμα το επίπεδο της ανοσοσφαιρίνης Α, παράγοντα προστασίας του οργανισμού), η απομάκρυνση του κινδύνου δημιουργίας καρκίνου του προστάτη στους άνδρες (με τις εκσπερματώσεις αποβάλλονται και καρκινιγόνες ουσίες που συσσωρεύονται στο προστατικό υγρό), η αύξηση της τεστοστερόνης (συμβάλλει στην ενδυνάμωση των μυών και των οστών) είναι μόνο μερικά από τα οφέλη του να «παίζουμε τον γιατρό» αντί να πρέπει να καταφύγουμε σε αυτόν!
Και για τη χαρά του οργασμού -«θαύμα» μέγα του οργανισμού- ας μην σφυρίζουμε αδιάφορα ότι είμαστε υπεράνω και βρισκόμαστε σε αυστηρά πονηρές στιγμές για χάρη και μόνο υγείας και μακροζωΐας.

«Γυμνάζομαι» 3 φορές την εβδομάδα…

Προτιμάτε «ροκανίσματα» και βαράκια, αθλοπαιδιές, τρέξιμο στην ανηφόρα ή «γδύσου για να γδυθώ, ώστε να γυμναστούμε άγρια, μωρό»; Η ερωτική δραστηριότητα αποτελεί μια από τις καλύτερες μεθόδους άσκησης του σώματος. Η αύξηση των κτύπων της καρδιάς στα άτομα που κάνουν έρωτα ενίοτε φθάνει στο επίπεδο ενός αθλητή, δηλαδή μέχρι και 150 κτύπους ανά λεπτό. Αυτό βέβαια στην περίπτωση που η δραστηριότητα είναι έντονη, οπότε έχουμε και απώλεια 200 θερμίδων, σαν να έχουμε τρέξει για ένα δεκαπεντάλεπτο. Έτσι, όσο πιο συχνά κάνουμε έρωτα τόσο περισσότερο «γυμναζόμαστε» με κέρδος την απώλεια βάρους και την γενικότερη βελτίωση της εικόνας του σώματος. Άλλωστε τα γυμναστήρια είναι γεμάτα από «φίλαθλους» που αν μπορούσαν αντί για διάδρομο θα κάνανε «άλματα» ολυμπιονίκη! Το πιάσατε το υπονοούμενο…

Τo καλύτερο παυσίπονο!

Ο οργασμός -όπως και η σωτηρία της ψυχής- είναι πολύ μεγάλο πράγμα. Προσφέρει ηδονή, ικανοποίηση και απόλαυση που δεν συγκρίνονται με το πιο τερψολαρύγγιο έδεσμα της υφηλίου-ακόμα και αν το μαγείρεψε ο καλύτερος σεφ!
Για να σοβαρευτούμε και για να μην νιώσουμε αιφνίδιες εξάψεις χωρίς πρώτα να έχουμε μελετήσει, θα ήταν ωφέλιμο να ξέρουμε λίγο από την «χημεία» του έρωτα.

Αμέσως πριν από τον οργασμό, αυξάνεται κατά πέντε φορές σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα η ορμόνη οξυτοκίνη. Παράγωγο της αύξησης της συγκεκριμένης ορμόνης είναι η έκκριση ενδορφινών από τον εγκέφαλο στο αίμα. Οι ενδορφίνες ανακουφίζουν από πολλές μορφές πόνου (πονοκεφάλους, ημικρανίες, αρθρίτιδες κ.ά). Επιπλέον η ερωτική δραστηριότητα συμβάλλει στη αυξημένη σύνθεση των οιστρογόνων στις γυναίκες, που μειώνουν τους πόνους της περιόδου. Παυσίπονο το σεξ, για αυτό μην έχετε αναστολές. Θεραπεύει και τον αιφνίδιο «πονοκέφαλο» για ορισμένες που ψάχνουν δικαιολογίες να το αποφύγουν…

Αγαπημένο προφυλακτικό και που να σε… κρεμάσω!

Σε έρευνες που έγιναν σε γυναίκες που οι σεξουαλικοί σύντροφοί τους δεν χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό, βρέθηκε ότι είχαν μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από κατάθλιψη σε σύγκριση με τις γυναίκες που οι σύντροφοί τους χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό (μετά όμως δεν γνωρίζουμε αλλά πιθανολογούμε ότι θα κλαίγαν με μαύρο δάκρυ). Μια πιθανή εξήγηση για το φαινόμενο αυτό είναι ότι η ορμόνη προσταγλανδίνη που περιέχεται μέσα στο σπέρμα, απορροφάται από το γυναικείο γεννητικό σύστημα, τροποποποιεί ορμονικούς μηχανισμούς και μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Είναι όλα ρόδινα και απλά; Όχι φυσικά. Είναι απαραίτητο να εντάξουμε στο πλαίσιο της σεξουαλικής μας ζωής τις προφυλάξεις που προστατεύουν από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Η χρήση προφυλακτικού και γενικά η συνετή σεξουαλική ζωή προστατεύουν από ανεπιθύμητες καταστάσεις που μπορούν είτε να απειλήσουν τη ζωή είτε να είναι αιτία άλλων σοβαρών μακροχρόνιων προβλημάτων.

Επίσης μέσα στα ζευγάρια και στους παντρεμένους, η αποχή από άλλες σχέσεις προστατεύει και τους δύο από όλες τις απόψεις, σωματικές και ψυχικές. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι οι άνδρες που έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους, έχουν κατά 40% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο. Αυτό οφείλεται στις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Έτσι είναι σημαντικό να θυμούμαστε ότι τα πλεονεκτήματα της συχνής σεξουαλικής επαφής χάνονται όταν υπάρχουν πολλοί ερωτικοί σύντροφοι.

Μικρά και μεγάλα μυστικά…

Επειδή πλέον δεν «μυρίζουμε» και δεν «κουνάμε» ουρίτσες θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η φύση είναι μέρος μας -και με το μέρος μας- οπότε μας υπενθυμίζει με τον τρόπο της την σεξουαλική επιθυμία. Πολλοί έχουν αναρωτηθεί αν υπάρχουν συγκεκριμένες περίοδοι κατά τις οποίες η γυναίκες έχουν αυξημένη διάθεση για να κάνουν έρωτα. Η επιστήμη έρχεται να δώσει την απάντηση, η οποία είναι καταφατική: Nαι, και είναι οι έξι ημέρες πριν από την ωορρηξία. Οι βιολογικοί παράγοντες που διέπουν την ζωή γενικά των θηλαστικών και συντονίζουν την σχέση ανάμεσα στην σεξουαλική ορμή, στην συνουσία και στην ωορρηξία αποδεικνύεται πλέον ότι αφορούν και τον άνθρωπο. Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις Η.Π.Α., παρατηρήθηκε ότι κατά τις έξι ημέρες που προηγούνταν της ωορρηξίας υπήρχε αύξηση των σεξουαλικών επαφών στις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα σε ποσοστό 24% σε σχέση με τις άλλες ημέρες, με αισθητά πτωτική τάση κατά την διάρκεια των ημερών μετά την ωορρηξία. Όσοι πιστοί προλάβετε.

Φερορμόνες και ερωτική διάθεση

Πρόκειται για πτητικές ουσίες που εκκρίνονται και από τον άνδρα και από την γυναίκα και οι οποίες επηρεάζουν την σεξουαλική διάθεση. Οι φερορμόνες αναδίνονται από τους πόρους του σώματος και ουσιαστικά αποτελούν το μήνυμα προσέλκυσης του ενός ατόμου προς το άλλο με σκοπό την συνουσία. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα, οι παραγωγοί των οποίων διατείνονται ότι επιτείνουν την ερωτική διάθεση καθώς η βάση τους είναι οι φερορμόνες.

Πινόκιο γένους θηλυκού!

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε γίνει μάρτυρες ιστοριών βγαλμένων από την φαντασία των ανδρών, οι οποίοι, θέλοντας να επιδείξουν τις ικανότητές τους στον σεξουαλικό τομέα, έχουν εκφράσει τις επιδόσεις τους με αρκετά μεγάλη δόση υπερβολής. Πολλές δε γυναίκες έχουν διαπιστώσει στην πράξη ότι τα μεγάλα λόγια πολλές φορές δεν συνοδευόντουσαν από τις αντίστοιχες επιδόσεις. Η γκάμα με τα ενίοτε και αθώα ψεματάκια ξεκινά από το πότε «το έκανε» κάποιος για πρώτη φορά (συνήθως νωρίτερα από ό,τι στην πραγματικότητα), συνεχίζει με την συχνότητα των επαφών και συνήθως καταλήγει στον αριθμό των συντρόφων (προς τα επάνω, φυσικά).

Αυτή είναι και η γενικότερη εικόνα που αντανακλάται στην κοινωνία και δημιουργεί την εντύπωση ότι ο Πινόκιο είναι γένους αρσενικού. Είναι όμως πράγματι; Πρόσφατη έρευνα από επιστήμονες του Οχάιο των Η.Π.Α. σε 201 ζευγάρια απέδειξε ότι οι γυναίκες είναι ανειλικρινείς σε θέματα που άπτονται του sex επειδή είναι δέσμιες των κοινωνικών επιταγών. Νιώθουν την υποχρέωση να δείχνουν ότι είναι λιγότερο επιπόλαιες και ελεύθερες στην ερωτική τους ζωή, σε αντίθεση με τους άνδρες που εκφράζονται πιο ελεύθερα (έστω και με …φαντασία).

Γενικότερα οι γυναίκες διαμορφώνουν την εικόνα τους με βάση αυτό που περιμένουν οι άνδρες από αυτές, πχ ότι ουσιαστικά ενδιαφέρονται για μόνιμες σχέσεις και όχι για περιστασιακές, για μετρημένη σεξουαλική ζωή και όχι για αχαλίνωτη. Για το λόγο αυτόν οι απαντήσεις που δίνει ο γυναικείος πληθυσμός σε έρευνες που έχουν σχέση με την σεξουαλική δραστηριότητα μάλλον απέχουν αρκετά από την πραγματικότητα.

Έχω πρόβλημα!

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού μπορεί να διαταραχθεί και οι λόγοι να διαφέρουν ανά περίπτωση. Σε γενικές γραμμές, οι βασικότεροι παράγοντες δυσλειτουργίας είναι: για τις γυναίκες η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, η απουσία διέγερσης και ο πόνος κατά την διάρκεια της συνουσίας και για τους άνδρες η πρόωρη εκσπερμάτιση, στυτικά προβλήματα και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Οι αιτίες που δημιουργούν τα παραπάνω μπορεί να είναι είτε σωματικές είτε ψυχολογικές.

Οι πιο εμφανείς μορφές που παρατηρούνται όταν συμβαίνει κάποιος από τους παραπάνω παράγοντες είναι για τις γυναίκες η οδυνηρή συνουσία, η απουσία οργασμού και ο κολποσπασμός (ιδιαίτερα οδυνηρός σπασμός των μυών του κόλπου που συμβαίνει ανεξάρτητα από την θέληση της γυναίκας). Αναφορικά με τους άνδρες, παρατηρούνται πιο συχνά αδυναμία στην διατήρηση ή και στην δημιουργία της στύσης και πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτισης.
Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι οι παράγοντες που συνθέτουν το πρόβλημα αλλά και οι μορφές του είναι σύνθετο ζήτημα και σίγουρα οι επιπτώσεις, εξίσου πολυδιάστατες, αφορούν και τα δύο φύλα.

Το ευχάριστο όμως στην υπόθεση είναι ότι οι περισσότερες περιπτώσεις διευθετούνται επιτυχώς, αρκεί βέβαια να υπάρχει έγκαιρη αντιμετώπιση. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να μην παραμελούνται οι ενδείξεις και τα πρώτα σημάδια όταν παρουσιάζονται και, το κυριώτερο, ο άνδρας ή η γυναίκα που παρουσιάζει το πρόβλημα να μπορέσει να μιλήσει για το θέμα αυτό στον ειδικό.

Από τις Ευαγγελία Δρίκου & Έλενα Δαλέζιου

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments