0 0 votes
Article Rating

Στα αρχαία χρόνια, η μελέτη της αστρολογίας ήταν εξίσου σημαντική με την μελέτη της αστρονομίας. Μαγεία και επιστήμη δεν αποτελούσαν ξεχωριστούς κλάδους, αλλά όψεις του ίδιου νομίσματος.

Γνωρίζουμε ότι οι Σουμέριοι, οι Αιγύπτιοι και οι Ελληνες, μαζί με τους αρχαίους μελετητές από την Ανατολή και την Αμερικανική ήπειρο, μελετούσαν τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων. Στα θεμέλια της δυτικής παράδοσης χτίστηκε η σύγχρονη αστρολογία. Ο πολιτισμός των Κελτών ήταν γνωστός για την σοφία της γνώσης του και την αστρολογία. Οι Κέλτες είχαν μεταναστεύσει από την Δυτική Ευρώπη στα Βρετανικά νησιά όπου και εγκαταστάθηκαν οριστκά περίπου το 1000 πχ. Οι Δρυίδες ανήκαν στην κάστα των ιερέων και κατείχαν την ιερή γνώση που την μετέδιδαν μόνο προφορικά για να μην βεβηλώσουν τα ιερά κείμενα. Ετσι, οι μαθητευόμενοι όφειλαν να απομνημονεύουν τα πάντα και, φυσικά, την αστρολογία. Με τον τρόπο αυτό, δυστυχώς, δεν επέζησε παρά ένα απόσπασμα από το ολοκληρωμένο αστρολογικό σύστημα των Κελτών.

Το πρώτο κομμάτι του παζλ, φανερώθηκε από τον Robert Graves, τον περίφημο συγγραφέα της Λευκής Θεάς. Συσχέτισε τα 13 γράμματα του κελτικού αλφάβητου Ogham με το κελτικό σεληνιακό ημερολόγιο των 13 μηνών. Κάθε μήνας διαρκούσε 28 ημέρες συν μία επιπλέον μέρα. Το αλφάβητο Ogham, που πήρε το όνομά του από τον Ogma θεό της ποίησης, είναι ο κώδικας από σύμβολα και ιερογλυφικά των μυστικής ιερής γνώσης των Δρυίδων. Το κάθε ένα αντιπροσωπεύει ένα πλήθος συνθέσεων που βασίζονται στην γνώση της φυσικής και υπερφυσικής ενέργειας των δένδρων, από τα οποία πίστευαν πως προήλθε το ανθρώπινο γένος. Οι ενέργειες αυτές καθορίστηκαν από τα πνεύματα των Δρυάδων, των αρχαίων δένδρων. Ο κέλτικος ζωδιακός, λοιπόν, αποτελείται από πνεύματα δένδρων. Τα δέντρα είχαν σπουδαία λειτουργία στην κέλτικη μυθολογία και την κοινωνία γιατί οι Δρυίδες θεωρούσαν ότι ο Ηλιος, σύμβολο της Ανώτατης Υπαρξης, προίκισε τα δένδρα με πνευματικές ιδιότητες. Η λέξη Druid (Δρυίδης) προέρχεται από τη λέξη Duir, βαλανιδιά, και σημαίνει, εκείνον που έχει τη γνώση της βαλανιδιάς «Όταν έχετε την γνώση των δέντρων, τότε έχετε φρόνηση και μαγεία».

Μερικοί σύγχρονοι κριτικοί διαφωνούν με την ερμηνεία του Graves, ενώ αντίθετα άλλοι βασίζονται πάνω της. Η Helena Paterson συγγραφέας από την Αγγλία, μας δίνει μια θαυμάσια πηγή, «Το Εγχειρίδιο της Κελτικής Αστρολογίας» και το «Κελτικό Σεληνιακό Ζωδιακό». Το σύστημά της συνδυάζει συγχρόνως την κέλτικη γνώση με την παραδοσιακή δυτική αστρολογία, προσφέροντάς μας μια ευρύτερη άποψη. Όπως το παραδοσιακό ηλιακό ζώδιο μας, έτσι και το σύμβολο του δέντρου μας δίνει πολλές πληροφορίες. Δείτε παρακάτω ποιο δέντρο συμβολίζει τη θέση του Ηλίου την ημέρα που γεννηθήκατε. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θεωρούν ότι το κέλτικο ζώδιο τους εκφράζει καλύτερα από το παραδοσιακό. Κάθε μήνας αντιστοιχεί σε ένα δέντρο, ένα γράμμα του Ogham, ένα ζώο-φρουρό και έναν Κέλτη Θεό. Κάθε δέντρο κυβερνάται από έναν πλανήτη.

Σημύδα – Birch (24 Δεκεμβρίου – 20 Ιανουαρίου) 

Η Σημύδα, το πρώτο δέντρο που πρασινίζει τον χειμώνα, αντιπροσωπεύει την αναγέννηση και την ανανέωση. Η σημύδα κατέχει τους σπόρους για κάθε μορφή ζωής. 

  • Γράμμα Ogham: Beith.
  • Κυβερνήτης είναι ο Ηλιος.
  • Θεότητα, ο Θεός Lugh, Πολεμιστής και Εφευρέτης όλων των τεχνών.
  • Ζώα – Φρουροί: Ο χρυσός αετός, σύμβολο της ψυχής που σημειοδοτεί την ανάσταση και την αναγέννηση. Το λευκό αρσενικό ελάφι, βασιλικό ζώο και φύλακας των Πυλών του Πάνω και Κάτω Κόσμου. Συμβολίζει τα ιδανικά και τις φιλοδοξίες, την μεταμόρφωση ή την πνευματική εξέλιξη.
  • Οι άνθρωποι της σημύδας, χρειάζονται ένα στόχο στη ζωή ή κινδυνεύουν από την κατάθλιψη.

Οι άνθρωποι αυτού του ζωδίου, τείνουν να λάμψουν όπως ο ήλιος. Είναι αποφασιστικοί, ανθεκτικοί και φιλόδοξοι, οργανωτικοί με ηγετικές και στρατηγικές ικανότητες. Πιστεύουν πως η σκληρή εργασία, η υπομονή και η επιμονή επιβραβεύονται και γι αυτό δεν αποθαρρύνονται από τις αποτυχίες. Είναι εργασιομανείς και γίνονται επιτυχημένοι επιχειρηματίες όταν βρεθούν στο κατάλληλο περιβάλλον. Αναλαμβάνουν και χειρίζονται με μεγάλη υπευθυνότητα τις σοβαρές υποθέσεις και είναι τα πιο επιτυχημένα άτομα στην οικογένεια. Είναι πιστοί και αφοσιωμένοι, δύσκολα όμως εκδηλώνουν τα αισθήματά τους. Αν και συνήθως αποκτούν λαμπρή φήμη, κρατούν την προσωπική τους ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Διάσημες Σημύδες: Λ.Παστέρ, Ρ. Νίξον, Τζιμ Κάρεϊ, Μελ Γκίμπσον, Μέριλιν Μάνσον

Σορβιά- Rowan (21 Ιανουαρίου – 17 Φεβρουαρίου)

Οι Σορβιές ήταν οι φρουροί των πυλών στον κόσμο των Πνευμάτων, γι αυτό φυτεύονταν κοντά στις πόρτες και τις πύλες για να διώχνουν το πνεύμα του κακού. 

  • Γράμμα Ogham: Luis.
  • Κυβερνήτης είναι ο Ουρανός.
  • Θεότητα, η Θεά της γονιμότητας και της ποίησης, Βrigid.
  • Ζώο – Φρουρός, ο Δράκος, σύμβολο των υπερφυσικών δυνάμεων που φυλάνε τα μεγάλα μυστικά και τους θησαυρούς του σύμπαντος. Συμβολίζει την έμπνευση και τη φαντασία.
  • Οι άνθρωποι της Σορβιάς χρειάζονται διέξοδο για την ισχυρή τους φαντασία γιατί γίνονται επικίνδυνα ανήσυχοι και εριστικοί.

Οι άνθρωποι της Σορβιάς είναι φουτουριστές. Όχι απαραίτητα μέσα από την τεχνολογία, αλλά κυρίως ως οραματιστές του μέλλοντος. Όπως το δέντρο μπορεί να σπάσει τις μαγικές κατάρες, έτσι και οι άνθρωποί της, διασπούν τον έλεγχο, την εξουσία και την συμμόρφωση, την υποταγή. Είναι ιδεαλιστές, έχουν προοδευτική και μάλλον εκκεντρική φιλοσοφία, ισχυρές ανθρωπιστικές και πνευματικές αξίες. Αγαπούν και αναζωογονούνται από τις αλλαγές, δεν αντέχουν τις συμβάσεις και τους περιορισμούς, το φανατισμό και την άγνοια. Είναι τύποι καλλιτεχνικοί και πρωτότυποι με δυνατό χιούμορ, αλλά συχνά φαίνονται απόμακροι ή αδιάφοροι. Αν και είναι πολύ ευγενικοί και στοχαστές, εκφράζουν συχνά, χωρίς τακτ τις αμφιλεγόμενες απόψεις τους και αυτό απομακρύνει τους άλλους. Το αδύνατο σημείο στις σχέσεις τους είναι ο απρόβλεπτος χαρακτήρας τους και η τάση τους για ανεξαρτησία, τουλάχιστον μέχρι να βρουν το κατάλληλο πρόσωπο που θα καταλαβαίνει τις ανάγκες τους.

Διάσημες Σορβιές: Κ. Δαρβίνος, Κ.Ντίκενς, Ιούλιος Βερν, Νάταλι Ιμπρούλια, Μάικλ Τζόρνταν.

Φλαμουριά – Ash (18 Φεβρουαρίου – 17 Μαρτίου)

Η Φλαμουριά ήταν το ιερό δένδρο των αρχηγών της φυλής και λέγεται πως από το ξύλο της κατασκευάζονταν οι ράβδοι και οι λόγχες των Δρυίδων. 

  • Γράμμα Ogham: Nion
  • Κυβερνήτης είναι ο Ποσειδώνας,
  • Θεότητα είναι ο Lir, Θεός της Θάλασσας
  • Ζώο – Φύλακας είναι ο λευκός και μαύρος γλάρος ή το θαλασσοπούλι, σύμβολα της φρόνησης και της πνευματικής ενέργειας.
  • Οι άνθρωποι του ζωδίου πρέπει να στραφούν προς τις πνευματικές τους δυνατότητες για να μην είναι νευρικοί και οξύθυμοι.

Οι άνθρωποι της φλαμουριάς, έχουν δυαδική φύση, όντας τύποι καλλιτεχνικοί και ευαίσθητοι αλλά επίσης προσγειωμένοι στη γη και πρακτικοί. Ρομαντικοί και ονειροπόλοι, φιλοπερίεργοι και ευφυείς, ενθουσιώδεις και επικοινωνιακοί, αυθόρμητοι και πειστικοί ομιλητές, αγαπούν να συζητούν για νέες ιδέες και σχέδια. Αν και μεγάλοι εραστές είναι αφοσιωμένοι στον σύντροφό τους, έχουν ευγενικό χαρακτήρα και πληγώνονται εύκολα. Φιλάνθρωποι και συμπονετικοί έχουν την ικανότητα να ανακουφίζουν τον ανθρώπινο πόνο και τα βάσανα με κάθε πρόσφορο τρόπο. Γι αυτό, η λέξη-κλειδί εδώ, είναι ο υπερβάλλων οίκτος μέσω του οποίου μπορούν να δουν τα καλύτερα και τα χειρότερα, τα αρνητικά και τα θετικά στοιχεία του κόσμου και των ατόμων. Διαθέτουν εξαιρετική διαίσθηση γι αυτό και κατανοούν σε βάθος τα πνευματικά ζητήματα. Δείχνουν τρωτοί και ευάλωτοι αλλά αντέχουν τα συναισθηματικά χτυπήματα. Δυστυχώς όμως, έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και επηρεάζονται εύκολα, εμφανίζοντας συχνά τάσεις απομόνωσης. Τους λείπει η πρακτικότητα και αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν ή να ολοκληρώσουν τις μεγαλοφυείς ιδέες τους, Είναι μυστικιστές και παρασύρονται από την φαντασία γι αυτό και γοητεύονται από το θέατρο και τον κινηματογράφο. Ελκονται σε απόλυτο βαθμό από τη θάλασσα και το υδάτινο στοιχείο, είτε επειδή τους γοητεύει είτε επειδή το φοβούνται. Τους ταιριάζουν επαγγέλματα που σχετίζονται με την Τέχνη αλλά και την Ιατρική, λόγω της συμπονετικής τους φύσης. Εξαιτίας της δυαδικότητάς τους, τα κίνητρά τους παρεξηγούνται συχνά από το στενό τους περιβάλλον.

Διασημότητες: Aλ. Αινστάϊν, Τζ. Ουάσινγκτον, Τζέϊν Ωστιν, Μιχαήλ Αγγελος, Ντρου Μπάριμορ, Τζων Τραβόλτα.

Η Σκλήθρα – Alder (18 Μαρτίου – 14 Απριλίου) 

Οι σκλήθρες δεν διαβρώνονται από το νερό γι αυτό και κατασκεύαζαν γέφυρες, βάρκες, τσόκαρα, δοχεία για το γάλα. Το κόψιμό τους θεωρούνταν εγκληματικό γιατί θυμωμένο πνεύμα των δέντρων σιγόκαιγε στα σπίτια τους.

  • Γράμμα Ogham, Fearn.
  • Εποχή, η Εαρινή Ισημερία.
  • Κυβερνήτης ο Αρης.
  • Θεότητα, o Θεός του Κόσμου των Πνευμάτων Bran.
  • Zώο- Φύλακας, η Αλεπού, σύμβολο της διπλωματικής ικανότητας.
  • Οι άνθρωποι του ζωδίου αυτού πρέπει να διδαχτούν την τέχνη της διπλωματίας για να μην σπαταλούν ενέργεια σε άκαρπες διαφωνίες.

Οι άνθρωποι της Σκλήθρας είναι θαρραλέοι πολεμιστές και επιδιώκουν την περιπετειώδη ή τυχοδιωκτική ζωή. Αφήνουν εύκολα πίσω την οικογένεια και τους φίλους τους για να ακολουθήσουν το δικό τους παράτολμο δρόμο. Εχουν σωματική δύναμη, ηγετικές ικανότητες και είναι υπερκινητικοί, ριψοκίνδυνοι και αρέσκονται στις προκλήσεις. Είναι πολύ ανταγωνιστικοί, εργασιομανείς και θέλουν να έχουν το προβάδισμα, αρκετές φορές όμως ενεργούν απερίσκεπτα και επικίνδυνα. Η έλλειψη δράσης ίσως τους κάνει ανυπόμονους. Αποκτούν ισχυρούς και πιστούς φίλους αλλά έχουν ανάγκη από τον έπαινο και την αναγνώριση γεγονός που τους κάνει ευάλωτους και ευαίσθητους. Ζουν με πάθος και έχουν βαθιά ανάγκη από αγάπη. Παντρεύονται νωρίς και είναι καλύτεροι εραστές παρά σύζυγοι. Γίνονται όμως άριστοι γονείς. Είναι προτιμότερο να διοχετεύουν την ενέργειά τους σε ανθρωπιστικούς σκοπούς όπου μπορούν να διαπρέψουν αφήνοντας την προσωπική τους σφραγίδα.

Διασημότητες: Μάτα Χάρι, Χουντίνι, Μαράια Κάρεϊ, Ερικ Κλάπτον, Ελτον Τζον, Εντι Μέρφι, 

Ιτιά – Willow (15 Απριλίου – 12 Μαϊου) 

Η Ιτιά ήταν το ιερό δένδρο της Σελήνης. Στα φυλλώματά της γεννήθηκε,σύμφωνα με τους κέλτικους μύθους, το σύμπαν από δύο αυγά που ήταν κρυμμένα εκεί.

  • Γράμμα στο Ogham, Saille
  • Εποχή, η Κέλτικη προχριστιανική Πρωτομαγιά Βeltane
  • Κυβερνήτης η Σελήνη,
  • Θεότητα η Ceridwen θεά της Σελήνης και η Mάγισσα Morgan Le Fay
  • Ζώο- Φρουρός, το Ερπετό και ο Λαγός που εκφράζει την προσαρμογή και τη διαίσθηση.
  • Οι Ιτιές πρέπει να εμπιστευτούν την εσωτερική φωνή τους αλλιώς θα αποκτήσουν ευμετάβλητη ψυχική διάθεση και με τα χρόνια θα γίνουν αναποφάσιστοι.

Παρόμοια με τη Σελήνη και οι άνθρωποι που γεννήθηκαν κάτω από την Ιτιά έχουν μια κρυφή και μυστηριώδη φύση. Στον έξω κόσμο εμφανίζονται πολύ λογικοί και πρακτικοί άνθρωποι, αλλά εσωτερικά είναι πνευματιστές, αινιγματικοί και μυστικοπαθείς. Πολύ συχνά βιώνουν ασυνήθιστες εμπειρίες. Εχουν εξαιρετική μνήμη, είναι εύγλωττοι, θεληματικοί, πειστικοί και πολυμήχανοι. Η φαντασία τους δεν κοιμάται ποτέ και οι ίδιοι λειτουργούν πάντα με την υψηλή τους διαίσθηση γι αυτό και αντιλαμβάνονται καλύτερα από όλους τα μυστήρια της ζωής. Μπορούν να γίνουν οι ισχυρότεροι φίλοι ή οι πιο φρικτοί εχθροί. Ως γονείς είναι άριστοι και προστατεύουν με μητρική φροντίδα τους αγαπημένους τους. Όμως οι ξαφνικές αλλαγές της διάθεσης και των συναισθημάτων τους και η δυσκολία τους να συγχωρούν όχι μόνο επηρεάζει αρνητικά τη λογική τους ικανότητα αλλά δημιουργεί σοβαρές ρωγμές στις φιλικές και οικογενειακές σχέσεις. Αναλαμβάνουν θέσεις που απαιτούν υπευθυνότητα. Γίνονται άριστοι δάσκαλοι και οι συμβουλές τους διακρίνονται για τη σοφία τους, όμως σπάνια εκφράζουν δημόσια τις αντιρρήσεις τους ή τις απόψεις τους. Ανησυχούν πολύ για τα θέματα υγείας με κίνδυνο να γίνουν υποχόνδριοι. Ενδιαφέρονται επίσης για τις ρίζες, την καταγωγή και την ιστορία της οικογενείας τους στην οποία δεσπόζει η μητρική φιγούρα και επηρεάζει τις ζωές όλων. Ως σύζυγοι είναι απόλυτα αφοσιωμένοι στο σύντροφο και στα παιδιά τους

Διάσημες Ιτιές: Kάρλ Μάρξ, Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Σαρλότ Μπροντέ, Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Τζώρτζ Κλούνεϊ, Ούμα Θέρμαν

Οξυάκανθος ή Κράταιγος – Hawthorn (13 Μαϊου – 9 Ιουνίου) 

Ο Κράταιγος συμβόλιζε την προστασία της ψυχής. Τον φύτευαν για προστασία έξω από τα σπίτια, τα νεκροταφεία και τα χωράφια σαν φράκτη γιατί πίστευαν πως στα αγκαθωτά κλαδιά ζούσαν τα πνεύματα των νεράϊδων. 

  • Γράμμα στο Ogham: Uath
  • Κυβερνήτης ο Ηφαιστος
  • Θεότητα, ο Govannan ο σιδηρουργός θεός των Κελτών,
  • Zώο – Φρουρός, η κουκουβάγια, σύμβολο της σοφίας και της υπομονής.
  • Οσοι γεννήθηκαν κάτω από αυτό το δένδρο πρέπει να αναπτύξουν την υπομονή και να μειώσουν τη βιαστική δράση.

Τα άτομα του ζωδίου ξεχωρίζουν για τα επικοινωνιακά τους χαρίσματα. Είναι χαρισματικοί, πολυτάλαντοι και ειδικεύονται το ίδιο καλά σε πολλά πράγματα, όπως και οι Δρυίδες. Εχουν μεγάλα ηγετικά και στρατηγικά προσόντα αλλά μερικές φορές η παρορμητική τους φύση παρασύρεται από το θυμό. Εχουν πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες, είναι έντιμοι, ευμετάβλητοι, δημιουργικοί και έχουν αυτοπεποίθηση. Bαριούνται εύκολα, αγαπούν τις διανοητικές προκλήσεις και τις λεκτικές λογομαχίες που καρυκεύουν την γεμάτη χρώματα ζωή τους. Μπορούν να εμπνέουν και να επηρεάζουν εξίσου εύκολα τους άλλους αλλά παραμένουν συμπαθητικοί και γίνονται πραγματικοί φίλοι. Η μεγαλύτερη δύναμή τους είναι η ικανότητά τους να μαθαίνουν τις αδυναμίες των εχθρών τους και να είναι φιλεύσπλαχνοι. Αγαπούν τα σπορ, διαθέτουν δυνατό χιούμορ και επικοινωνιακό ταλέντο γι αυτό συχνά έλκονται από το γράψιμο, τη δημοσιογραφία και τα Μ.Μ.Ε. Παρά το γεγονός ότι είναι αισθησιακοί εραστές, δύσκολα δημιουργούν μόνιμες σχέσεις, γίνονται όμως εξαιρετικοί γονείς. Πειραματίζονται με τη ζωή, αγαπούν το συναρπαστικό και έντονο λάιφ στάιλ και παραμένουν πάντα νέοι.

Διασημότητες: Mαίριλιν Μονρόε, Λώρενς Ολίβιε, Τζων Κέννεντι, Σερ Αρθουρ Κόναν Ντόϋλ, Φλόρενς Νάϊντιγκέιλ, Βασίλισσα Βικτώρια, Λίαμ Νίσσον, Μπρουκ Σήλντς και Μπόμπ Ντύλαν. 

Βελανιδιά- Oak (10 Ιουνίου – 7 Ιουλίου)

Η Βελανιδιά ήταν το ιερό δένδρο των Δρυϊδων, σύμβολο της αλήθειας και της ακλόνητης γνώσης. Κατασκεύαζαν τις πόρτες από το ξύλο της για να κρατούν μακριά τα δαιμόνια. Οι άνθρωποι της Βελανιδιάς πρέπει να μετριάσουν την υπερηφάνεια τους με χιούμορ για να μην γίνονται πομπώδεις και δεσποτικοί.

  • Γράμμα στο Ogham, Duir
  • Κυβερνήτης είναι ο Δίας
  • Θεότητα, ο Dagda, ο πατέρας των Θεών.
  • Ζώο – Φρουρός, το Λευκό Αλογο

Οι άνθρωποι της Βελανιδιάς ξεχωρίζουν για το ευρύ φάσμα των ταλέντων τους. Συνδυάζουν μερικές από τις καλύτερες ιδιότητες, όπως το όραμα, την τόλμη, την προσωπική γοητεία, την αισιοδοξία, τον ενθουσιασμό, τον σταθερό και ακέραιο χαρακτήρα και το κίνητρο για την επιτυχία. Θα συναντήσουμε τέτοια άτομα συχνά σε ηγετικές θέσεις ή σε απαιτητικά επαγγέλματα. Απολαμβάνουν τα επιτεύγματά τους ενόσω πραγματοποιούν τα σχέδιά τους και προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους δεν διστάσουν να αυτοθυσιαστούν, να ρισκάρουν, να γίνουν ματαιόδοξοι και αφελείς. Αγαπούν να φιλοσοφούν τη ζωή, είναι δίκαιοι, δίνουν μεγάλη σημασία σε θέματα ηθικής και είναι γενναιόδωροι. Κάνουν ισχυρούς φίλους όμως πολλές φορές δεν ελέγχουν το παρελθόν τους και εμπιστεύονται λάθος άτομα. Αν και στηρίζουν πάντοτε άτομα εξουσίας ή ισχύος ωστόσο έχουν έμφυτη την αίσθηση του δικαίου. Η ανάγκη τους γι αγάπη τους κάνει ευάλωτους και θύματα στον έρωτα για τον οποίο, μερικές φορές, έχουν συγκεκριμένα πρότυπα που δύσκολα ανταποκρίνεται κάποιος.

Διάσημες Βελανιδιές: Tim Allen, Kόρτνεϊ Κοξ, Τομ Κρούζ, Ελεν Χαντ, Πριγκίπισσα Νταϊάνα. 

Hollytree – Ou, Eλαιόπρινος ή Πουρνάρι Ού (8 Ιουλίου – 4 Αυγούστου) 

Ο ελαιόπρινος, το γνωστό πουρνάρι Ου των Χριστουγέννων, ήταν σύμβολο των ηγεμόνων και της δόξας και μ’ αυτό οι αρχηγοί των κέλτικων φυλών στεφάνωναν τον εκλεγμένο διάδοχο. Πίστευαν πως το αειθαλές αυτό δένδρο αποκρούει τους εχθρούς και γι αυτό από το ξύλο του έφτιαχναν τα ξύλινα ρόπαλα των πολεμιστών. Οι άνθρωποι του δέντρου αυτού πρέπει να επιδιώκουν λιγότερο την τελειότητα γιατί ίσως υποφέρουν από έλλειψη αυτοπεποίθησης και προσανατολισμού. 

  • Γράμμα στο Ogham, Tinne
  • Κυβερνήτης, η Γη
  • Θεότητα, η μητριαρχική θεά Danu
  • Ζώο – Φρουρός, ο Μονόκερως, σύμβολο της αγνότητας και της δύναμης.

Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν κάτω από την επίδραση του έχουν ισχυρή θέληση και διατηρούν τις αρχές τους. Είναι πρακτικοί, λογικοί, αξιόπιστοι, αφοσιωμένοι, ακλόνητοι στις αντιξοότητες και έχουν πολύ δυνατή προσωπικότητα. Δυστυχώς, η ηγεμονική τους τάση φανερώνει έπαρση ή πατερναλιστική συμπεριφορά. Διαθέτουν καλό επιχειρηματικό ένστικτο αλλά προτιμούν να υποστηρίζουν και να κινούνται πίσω από τα φώτα των προβολέων παρά να ηγούνται. Αν και πρόκειται για πολύ προσγειωμένα άτομα, ωστόσο δεν τους λείπει η πνευματικότητα. Είναι ευαίσθητοι στην κριτική των τρίτων και αυτή είναι η αδυναμία τους Στις σχέσεις τους είναι προστατευτικοί, υποστηρικτικοί και φυσικά κτητικοί. Είτε σαν εραστές, είτε σαν σύζυγοι είναι πολύ στοργικοί, ανεκτικοί και υπερπροστατευτικοί, με τους συντρόφους τους απαιτώντας από αυτούς την απόλυτη στοργή, την αγάπη και την προσοχή τους, με αποτέλεσμα να γίνονται μίζεροι. Αλλωστε δεν τους αρέσουν οι περιπέτειες και είναι τόσο διακριτικοί που γίνονται μυστηριώδεις. Το ιστορικό παρελθόν έχει ιδιαίτερη σημασία γι αυτούς και οι ίδιοι είναι μεγάλοι συλλέκτες ειδών τέχνης. Παρουσιάζουν συχνά τάσεις απομόνωσης που οφείλονται στην επιθυμία τους για ένα ήρεμο μέρος όπου θα μπορούν να χαλαρώνουν από τις τεράστιες ευθύνες που συνήθως αναλαμβάνουν.

Διασημότητες : Xένρι Φορντ, Σάντρα Μπούλοκ, Τομ Χανκς, Αρνολντ Σβατσενέγκερ, Χάρισον Φορντ

Φουντουκιά – Hazel (5 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου) 

Οι Κέλτες πίστευαν πως τρώγοντας φουντούκια αποκτούσαν γνώσεις και μαγικές ικανότητες και τιμωρούσαν με θάνατο το κόψιμο των δέντρων.

  • Γράμμα στο Ogham, Coll
  • Kυβερνήτης, ο Ερμής
  • Θεότητα, ο Οgma, θεός της ποίησης που έδωσε το όνομά του στο αλφάβητο.
  • Zώο-Φρουρός, ο σολομός που για τους Κέλτες είναι το παλαιότερο και σοφότερο ζώο, σύμβολο της έμπνευσης.
  • Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν εδώ, πρέπει να εκφράζουν την δημιουργικότητά τους για να μην γίνουν νοσηροί και εσωστρεφείς.

Οι άνθρωποι της Φουντουκιάς δεν είναι μόνο εξαιρετικά επικοινωνιακοί αλλά αγαπούν την γνώση, τη σοφία και τις καλλιτεχνία. Εχουν καταπληκτική και αναλυτική μνήμη. Ξεχωρίζουν για τις συγγραφικές, κριτικές, αναλυτικές και διοικητικές τους ικανότητες και γίνονται εμπνευσμένοι δάσκαλοι και ερευνητές. Εχουν φαντασία, είναι ριζοσπαστικοί και ιδεαλιστές. Κατά περιόδους γίνονται υπέρ του δέοντος επικριτικοί και κυνικοί. Με την οξεία παρατηρητικότητά τους εμβαθύνουν στις αλήθειες των πραγμάτων. Συγκεντρώνουν πληροφορίες και κρίνουν ταχύτατα μία κατάσταση. Είναι φυσικά διορατικοί και έξυπνοι γι αυτό είναι κατάλληλοι να οργανώνουν και να σχεδιάζουν, όμως η υπερβολική τους νευρικότητα τους οδηγεί σε εντάσεις ή σε λογομαχίες και διαπληκτισμούς. Ετσι δεν είναι σπάνιο να συμπεριφέρονται παρανοϊκά ή να χάνουν την αυτοεκτίμησή τους. Επειδή λοιπόν έχουν περισσότερη νευρική ενέργεια από το φυσικό καλό θα ήταν να την διοχετεύουν σε δημιουργικούς σκοπούς γιατί εκτός των άλλων είναι επιρρεπείς σε πονοκεφάλους και ημικρανίες. Παρ’ όλα αυτά, γενικά πρόκειται για εξαιρετικά ενδιαφέροντες και προκλητικούς ανθρώπους. Αντιπαθούν την υποκρισία και την κολακεία, έχουν φινέτσα και γούστο και για τα πιο απλά αντικείμενα, αγαπούν την καθαριότητα, αντιμετωπίζουν τη ζωή με σαφή και πρακτικό τρόπο, είναι έντιμοι και στοργικοί ως ερωτικοί σύντροφοι και πολύ επιεικείς με τα παιδιά τους.

Διασημότητες: Τέννυσον, Γκαίτε, Ναπολέων, Μαντόνα, Αντόνιο Μπαντέρας, Μπιλ Κλίντον, Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Αμπελος – Viny (2 Σεπτεμβρίου – 29 Σεπτεμβρίου) 

Η Αμπελος συμβολίζει την ιερή γνώση και την πνευματική εξέλιξη. Για να αναπτυχθεί στο δροσερό κέλτικο κλίμα και να αντέξουν τα φρούτα της απαιτεί μεγάλη προσοχή.
Οι άνθρωποι του ζωδίου αυτού, πρέπει να ξεπεράσουν την αναποφασιστικότητά τους και τις αναβλητικές τους τάσεις γιατί θα είναι διαρκώς ανήσυχοι και αρνητικοί.

  • Γράμμα στο Ogham, Muin.
  • Kυβερνήτης είναι η Αφροδίτη.
  • Θεότητα, ο θεός του Φωτός Tuatha de Danaan.
  • Zώο – Φρουρός, ο Κύκνος σύμβολο χάρης και ομορφιάς.

Οι υψηλές και έντονες συγκινήσεις είναι μια από τις βασικές πτυχές στη ζωή των ανθρώπων της Αμπέλου. Είναι άτομα ανήσυχα, ενθουσιώδη και με ευγενικό χαρακτήρα. Η ψυχική τους διάθεση είναι ευμετάβλητη. Όμως ακόμα και αν θυμώνουν, νιώθουν λύπη ή χαρά, προς τα έξω δείχνουν ήρεμοι και συγκροτημένοι, έχοντας πάντα διαθέσιμο κάποιο εναλλακτικό σχέδιο στο μυαλό τους. Φαίνονται απόμακροι και ψυχροί, αλλά στην πραγματικότητα είναι ρομαντικοί, ευαίσθητοι, ευάλωτοι και πολύ αυτοκριτικοί. Αγαπούν την φινέτσα και τα εκλεκτά πράγματα, και τους αρέσει να συμμετέχουν στην οικογενειακή ζωή με έναν σχεδόν μητρικό τρόπο. Σαν εραστές είναι πολύ αισθησιακοί όμως η ευμετάβλητη φύση τους, δυσκολεύει το γάμο και την συντροφικότητα. Είναι δημιουργικοί και τους αρέσει η κοινωνική ζωή, παρ΄όλα αυτά όμως νιώθουν έντονη συναισθηματική ανασφάλεια και ικανοποιούνται δύσκολα. Το μάθημά τους στη ζωή είναι να μάθουν να ισορροπούν τις δύο πλευρές της ζωής, της σποράς και της συγκομιδής. Πληγώνονται πάρα πολύ από την έλλειψη εκτίμησης στο πρόσωπό τους.

Διασημότητες: Tολστόϊ, Ελισάβετ Α, Γκρέτα Γκάρμπο, Ουίλ Σμιθ, Στέφεν Κίνγκ, Γκουίνεθ Πάλτροου, Χήδερ Λοκλίαρ

Κισσός – Ivy (30 Σεπτεμβρίου – 27 Οκτωβρίου ) 

Αν και ο κισσός δεν είναι δέντρο όπως η άμπελος, είναι μέρος του κέλτικου ημερολογίου. Η δύναμή του να αναρριχάται παντού, τον έκανε σύμβολο της ισχυρής θέλησης, της δύναμης της καρτερικότητας. Μπορεί να πνίξει τα δέντρα γι αυτό και θεωρούνταν κακός οιωνός για τον θάνατο και την πνευματική εξέλιξη. Οι άνθρωποι του Κισσού δεν πρέπει να μπλέκονται στα προβλήματα των άλλων γιατί θα υποφέρουν από την απογοήτευση και την προδοσία. 

  • Γράμμα στο Ogham, Gort.
  • Κυβερνήτες, η Περσεφόνη και η Νεράϊδα Guinevere.
  • Ζώο-Φρουρός, η πεταλούδα που συμβολίζει την πίστη στις Νεράϊδες.

Τα άτομα του ζωδίου είναι ανήσυχα, εύθυμα, κοινωνικά, καλοσυνάτα και πολυτάλαντα. Εχουν ισχυρή αίσθηση της δικαιοσύνης και της ευθύνης, επενδυτικές ικανότητες και είναι γενναιόδωροι και στοργικοί με την οικογένειά τους. Ο ισχυρός μαγνητισμός τους προσελκύει εύκολα φίλους, καμιά φορά ανήθικους, αλλά και αντιπάθειες γι αυτό και πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης. Ξεχωρίζουν για την πνευματική τους οξύνοια, το χιούμορ και την αφοσίωσή τους. Ενεργούν υπεύθυνα, ωστόσο μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους χωρίς οίκτο όταν το επιθυμούν. Προτιμούν τις εμπειρίες της ζωής από τη θεωρητική μάθηση και έχουν συχνά την εύνοια της τύχης. Είναι πολύ ευαίσθητοι και ερωτεύονται συχνά και εύκολα με τάσεις προσκόλλησης.

Διάσημοι Κισσοί: Oσκαρ Ουάιλντ, Γκάντι, Μάργκαρετ Θάτσερ, Χίλαρυ Κλίντον, Σιγκούρνι Γουίβερ, Κέιτ Ουίνσλετ.

Καλαμιά- Reed (28 Oκτωβρίου – 24 Νοεμβρίου)

Οι Δρυίδες θεωρούσαν τις Καλαμιές δένδρα γιατί είχαν πυκνές ρίζες. Συμβόλιζαν τη σοφία και την μάθηση.

  • Γράμμα στο Ogham, Nqeta
  • Κυβερνήτης, ο Πλούτωνας
  • Θεότητα, ο Pwyll θεός του Κάτω Κόσμου.
  • Ζώο-Φρουρός, το κυνηγόσκυλο, τίτλος τιμής για τους Κέλτες αρχηγούς, σύμβολο της σταθερής αφοσίωσης στον αρχηγό.
  • Οι άνθρωποι της Καλαμιάς πρέπει να συνενώσουν τον σκοπό με την δυνατή θέληση αλλιώς γίνονται καταστροφικοί.

Τα άτομα του ζωδίου αυτού είναι χαρακτήρες περίπλοκοι, σταθεροί, και άφοβοι. Γνωρίζουν καλά την δύναμη του χαρακτήρα τους και τον μαγνητισμό τους που προσελκύει τους άλλους και βοηθά τους ίδιους να υπερνικούν τα προβλήματα. Είναι ασυμβίβαστοι, υπερήφανοι και μοιρολάτρες. Είναι επινοητικοί αλλά και αινιγματικοί. Μερικές φορές τα πολύ δυνατά πάθη τους, τους κάνουν ζηλότυπους, μονομανείς και τυραννικούς. Ακριβώς επειδή έχουν επίγνωση της δύναμής τους πρέπει να αποκτήσουν αρετές, ήθος και αυτοέλεγχο ειδάλλως μπορούν να γίνουν βίαιοι και επικίνδυνοι. Γίνονται θαυμάσιοι ηγέτες αλλά πάσχουν καμιά φορά και από το σύνδρομο του Peter Pan. Eίναι πολύ στοργικοί, ευαίσθητοι και παθιασμένοι ερωτικοί σύντροφοι- τουλάχιστον μέχρι να ζηλέψουν!

Διάσημες Καλαμιές: Kλεοπάτρα, Βολταίρος, Εδουάρδος 7ος, Μαντάμ Κιουρί, Τζέιμι Λι Κέρτις, Μπιλ Γκέιτς, Ντέμι Μουρ, Λεονάρντο Ντι Κάπριο. 

Αφροξυλιά – Elder (25 Νοεμβρίου – 23 Δεκεμβρίου) 

Η αφροξυλιά ήταν το ιερό δέντρο των Νεράϊδων γι αυτό και οι Κέλτες κρεμούσαν κλαδιά της πάνω από τους στάβλους για να προφυλάξουν τα άλογα από τα κακά πνεύματα. Το κάψιμο της αφροξυλιάς έφερνε κακή τύχη και θάνατο στο σπιτικό. 

  • Γράμμα στο Ogham, Ruis
  • Kυβερνήτης, ο Κρόνος
  • Θεότητα η Βασίλισσα Θεά και μητέρα των Κελτών Gailleach Beara.
  • Ζώο-Φρουρός, το μαύρο κοράκι, σύμβολο θεραπείας και προστασίας.
  • Οι άνθρωποι της Αφροξυλιάς πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν την αλλαγή σαν θετική δύναμη στη ζωή τους για να αποφύγουν τη σύγχυση και την απερισκεψία.

Η ζωή των ανθρώπων που ανήκουν στο τελευταίο σύμβολο, είναι μια διαρκής μεταμόρφωση και αλλαγή γι’ αυτό χρειάζονται φυσική και πνευματική σταθερότητα. Όταν είναι νέοι, είναι ανήσυχοι, εκκεντρικοί και υπερδραστήριοι, αλλά καθώς μεγαλώνουν αυξάνεται η δύναμή τους και κερδίζουν τον σεβασμό. Μπορούν να είναι ιδιαίτερα πειθαρχημένα άτομα και να υπερνικούν δυσκολίες που άλλοι δεν καταφέρνουν αλλά καμιά φορά τους λείπει το συναίσθημα και γίνονται σκληροί και άκαρδοι. Δυστυχώς, δεν έχουν καλή κρίση για να επιλέξουν τους σωστούς φίλους. Είναι φιλόδοξοι και αποφασισμένοι να κερδίσουν οπωσδήποτε. Πολλές φορές μιλούν αυθόρμητα και επιπόλαια αλλά είναι ειλικρινείς. Αποστρέφονται τη ρουτίνα και την καταπίεση. Δεν κρατούν κρυφή την προσωπική τους ζωή, αγαπούν τα μακρινά ταξίδια και τις περιπέτειες και επιδιώκουν τη φήμη και την καλή τύχη. Γίνονται θαυμάσιοι θείοι και θείες αλλά η ανήσυχη φύση τους δεν βοηθά να γίνουν σωστοί γονείς.

Διασημότητες : Bασίλισσα Μαίρη της Σκωτίας, Ουίνστον Τσώρτσιλ, Μπετόβεν, Γούντι Αλλεν, Κιμ Μπάσιντζερ, Τζίμι Χέντριξ, Τζίμ Μόρρισον, Φράνκ Σινάτρα.

Πηγή: Celtic Lunar Astrology, Celtic Astrology
 
 
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments