0 0 votes
Article Rating

Όλοι εδώ και αρκετό καιρό ασχολούνται με την κρίση στην οικονομία και τα άσχημα παράγωγά της στον αντίστοιχο τομέα.

Λίγο οι κυβερνητικές προσπάθειες σε επικοινωνιακό επίπεδο να μεταστραφεί το κλίμα, λίγο η επιφανειακή προσέγγιση από τον πολύ κόσμο, οδηγούν και τα δύο στην παραμέληση των κοινωνικών παραμέτρων αυτής της κρίσης, που από οικονομική τελικά εξελίσσεται σε κοινωνική, θέλουμε δεν θέλουμε.

Όσο και να σας φαίνεται περίεργο, η οικονομική κρίση χτυπάει και τα …ζευγάρια, καθώς είναι πάρα πολλοί αυτοί που κάτω από άλλες συνθήκες ξεκίνησαν έναν αισθηματικό δεσμό και τώρα, ελέω …οικονομικών συνθηκών, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια τελείως διαφορετική κατάσταση. Ο ευδαιμονισμός των προηγούμενων χρόνων δε, δεν προσφέρει παρά έναν επιπλέον βαθμό δυσκολίας στην προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Φυσικά, δεν είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι για τους οποίους ένας σοβαρός δεσμός (είτε σε επίπεδο γάμου είτε σε αυτό της συμβίωσης) αναγκάζεται να αποδείξει ότι έχει γερά θεμέλια και ότι αξίζει, εν τέλει, να συνεχίσει την ύπαρξή του. Οι λόγοι για τους οποίους μια σχέση μπορεί να δεχθεί αρκετά …ρίχτερ είναι πολλοί, θα μπορούσαμε να πούμε ότι και κάθε περίπτωση είναι μοναδική.

Μάλλον θα πρέπει να συμφωνήσουμε όμως ότι ίσως ο πιο κοινός λόγος για τον οποίο μια σχέση περνάει από σαράντα κύματα και δοκιμάζεται είναι η παρουσία ενός τρίτου προσώπου. Άλλος λόγος είναι ένας πρώιμος γάμος που δεν έδωσε τη δυνατότητα τουλάχιστον στο ένα μέλος της σχέσης να καλύψει κάποιες αναζητήσεις και κάποια στιγμή η απαίτηση της ανεξαρτητοποίησης με σκοπό την αναζήτηση γίνεται άμεση.

Η ρουτίνα και η υποταγή στο καθήκον και στα πρέπει που έπνιξε τη σχέση στο βωμό των υποχρεώσεων εξίσου εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε διάρρηξη της σχέσης. Η αποξένωση, η σταδιακή απομάκρυνση του ενός από τον άλλο, συνήθως εξαιτίας ανάληψης δραστηριοτήτων σε άλλους τομείς, κυρίως επαγγελματικούς, που βαραίνουν στις επιλογές του ενός περισσότερο από όσο θα χρειαζόταν η σχέση για να ζήσει, είναι και αυτό ένας …καλός λόγος.

Ακόμα, η ωρίμανση τουλάχιστον του ενός μέλους της σχέσης και η συνειδητοποίηση ότι το άλλο μέλος είναι απλώς ένας …ξένος. Μακρύς ο κατάλογος και δεν χρειάζεται σε αυτό το επίπεδο να τον εμπλουτίσουμε με περιπτώσεις και εκδοχές όπως είναι η άσκηση βίας (οποιασδήποτε μορφής), σεξουαλικών προβλημάτων ή …ιδιαιτεροτήτων.

Με τη βοήθεια της αστρολογίας όμως, θα επιχειρήσουμε να συγκεκριμενοποιήσουμε κάποιους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτές τις σεισμικές δονήσεις που μπορεί να επιφέρουν την οριστική ρήξη σε ζευγάρια που μέχρι ενός χρονικού σημείου έδειχναν ότι οι …αντισεισμικές τους προδιαγραφές είχαν την έγκριση του …Ινστιτούτου Αντισεισμικής Προστασίας της Ουψάλα!

Όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, το γραμμικό αποτύπωμα της θέσης των πλανητών κατά τη στιγμή της γέννησής μας, ο αστρολογικός μας χάρτης δηλαδή, αποτελεί έναν καθρέφτη των τάσεων και των χαρακτηριστικών που μας διακρίνουν ως προσωπικότητες. Το πράγμα όμως δεν σταματά εδώ, καθώς ο αστρολογικός μας χάρτης δεν αποτελεί μια απλή στατική αναφορά αυτών των τάσεων και των χαρακτηριστικών, αλλά εξελίσσεται παράλληλα με τη δική μας πορεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Η εξέλιξη αυτή είναι δυνατόν να παρατηρηθεί από τις διάφορες αστρολογικές τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί και μας βοηθούν στο πεδίο της πρόβλεψης. Οι δύο πιο γνωστές και κατά κόρον χρησιμοποιούμενες μέθοδοι είναι αυτή των διελεύσεων και αυτή των δευτερευουσών προόδων, με την πρώτη μέσα στην απλότητά της να είναι η πιο διαδεδομένη και…δημοφιλής, αν και η περισσότερο επισφαλής, ιδίως αν εξετάζεται χωρίς τον υπολογισμό και τα ευρήματα τουλάχιστον και της δεύτερης –εκτός των άλλων. Στην μεν πρώτη έχουμε μια σύγκριση της γενέθλιας θέσης των πλανητών με αυτήν που διαγράφουν στην τροχιά τους οι πλανήτες την χρονική περίοδο που μας ενδιαφέρει.

Στη δε δεύτερη έχουμε μια θεωρητική κίνηση των πλανητών που αντιστοιχεί σε μία μέρα για κάθε έτος της ζωής μας. Έτσι, χονδρικά, οι πραγματικές θέσεις των πλανητών 40 ημέρες μετά τη γέννησή μας, θα μας υποδείξουν καταστάσεις που θα μας απασχολήσουν στα 40 μας χρόνια. Πριν βιαστεί κάποιος να χαμογελάσει, ας γνωρίζει ότι πρόκειται για μια πολύ παλιά και εγκυρότατη αστρολογική μέθοδο πρόβλεψης.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, την συγκεκριμενοποίησή μας με τη μέθοδο των διελεύσεων και των προόδων, επισημαίνοντας ότι δεν θα σταθούμε στους λεγόμενους και γρήγορους πλανήτες, καθώς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο μεν, η κίνησή τους όμως είναι αρκετά γρήγορη για να θεωρήσουμε ότι συμβάλλουν στη δημιουργία μιας μακρόχρονης και ριζικά διαφοροποιημένης νέας κατάστασης.

 

Κρόνος και επιστροφές

Ο Κρόνος κάνει μια πλήρη περιστροφή και επιστρέφει στη γενέθλια θέση του κάθε 29 χρόνια, περίπου. Έτσι γύρω στην ηλικία των 30 ετών έχουμε την πρώτη επιστροφή του Κρόνου στη γενέθλια θέση του, λίγο πριν τα 60 έχουμε τη δεύτερη και, …ζωή να έχουμε, πριν τα 90 μας βιώνουμε την τρίτη.

Ας ξεκινήσουμε με την πρώτη. Η ηλικία των 30 ετών αποτελεί ίσως το πρώτο κομβικό χρονικό σημείο μετά την ενηλικίωσή μας. Αν σκεφτούμε καλά, θα διαπιστώσουμε ότι πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη περίοδο κατά την οποία διαπιστώνουμε ότι έχουμε …παρελθόν και ότι μεγαλώνουμε.

Γενικά μιλώντας, όταν βρισκόμαστε σε μικρότερες ηλικίες, τα βιώματά μας, όποια και αν είναι αυτά, δεν συνθέτουν την απαραίτητη ποικιλία, δεν είναι τόσα ώστε να αποτελέσουν πλούσια βάση δεδομένων που θα μας βοηθήσει να σχηματίσουμε εμπεριστατωμένες απόψεις, να έχουμε σωστότερη κρίση και ενδεχομένως κάποιες επιλογές μας να μην είναι οι καλύτερες.

Όταν είμαστε 20 χρονών και κοιτάξουμε πίσω στο παρελθόν μας, αυτό που θα δούμε είναι αρκετά μικρό σε εμπειρίες. Στα 30 μας όμως, οι εμπειρίες μας έχουν πολλαπλασιαστεί και μας έχουν προσφέρει πολύ περισσότερα δεδομένα για να αναλύσουμε, άρα και να εκτιμήσουμε διαφορετικά κάποιες καταστάσεις.

Έτσι λοιπόν, μια σχέση που έχει ξεκινήσει στη μετεφηβική ηλικία φθάνοντας σε αυτό το όριο δεν είναι καθόλου δύσκολο να περάσει μια κρίση, καθώς τα μέλη της είναι πολύ πιθανό να προβούν σε αναθεωρήσεις και επανεκτιμήσεις των επιλογών που είχαν γίνει σχεδόν δέκα χρόνια πριν.

Τάσεις μελαγχολίας ή και απογοήτευσης μπορεί να καταλάβουν το άτομο, καθώς θα διαπιστώνει ότι οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις παραείναι βαριές για τους ώμους του. Η ανάγκη για το άνοιγμα ενός νέου κύκλου θα έχει δημιουργηθεί και αυτός ο νέος κύκλος δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει τα βασικά στοιχεία του προηγούμενου.

Ο σύντροφός του είναι πιθανό να περιλαμβάνεται σε αυτά. Στην δεύτερη επιστροφή του, ο Κρόνος σηματοδοτεί μια αντίστοιχη περίοδο, αλλά αυτή τη φορά οι αλλαγές στις οποίες προτίθεται να προβεί το άτομο (κυρίως οι άνδρες) δεν έχουν να κάνουν τόσο με επανεκτιμήσεις, αλλά με συγκεκριμένες αλλαγές που σχεδιάστηκαν αρκετό καιρό πριν. Η συνταξιοδότηση ( ; ) και ο ελεύθερος χρόνος πιθανόν να του προσδώσουν άλλον αέρα και περισσότερη αισιοδοξία (ιδίως αν συμπίπτει με μια από τις επιστροφές του Δία), με αποτέλεσμα να επιθυμεί να ασχοληθεί είτε με κάτι καινούργιο, είτε να αλλάξει τόπο κατοικίας (πιο ήρεμο ενδεχομένως), είτε να αλλάξει …σύντροφο, καθώς η αίσθηση της βεβαιότητας για την ορθότητα πλέον των επιλογών του θα τον κάνει να είναι απόλυτος σε αυτές.

 

Κρόνος και πρόοδοι

Φυσικά, δεν πρόκειται να αναφερθούμε στην προοδευτική κίνηση του Κρόνου, καθώς, σύμφωνα με τη μέθοδο των προόδων που εξηγήσαμε πιο πάνω, η κίνησή του στο διάστημα μέχρι τα 60 μας χρόνια θα είναι περίπου 3 μοίρες μόνο.

Θα αναφερθούμε όμως στις όψεις που κάνουν τα πιο γρήγορα σώματα, όπως ο Ήλιος, ο Ερμής, η Αφροδίτη και ο Άρης, αφήνοντας τη Σελήνη για μετά. Οι όψεις αυτών των προοδευμένων αστρικών σωμάτων με τον Κρόνο σημειοδοτούν μια περίοδο περίπου τριών χρόνων, αρκετά σημαντική δηλαδή για την δημιουργία μιας νέας και ουσιαστικής συνθήκης στις ζωές μας.

Εννοείται ότι εδώ εξετάζουμε μεμονωμένες τις όψεις και μόνο τις δυσμενείς (αντίθεση, τετράγωνο). Αν συντρέχουν άλλοι ευνοϊκοί αστρολογικοί παράγοντες τα βιώματα που αναφέρονται ενδεχομένως και να είναι πολύ πιο ήπια ή και να μην εκδηλωθούν.

Κρόνος με:

  • Ήλιο: Μια δύσκολη περίοδος, κατά την οποία οι ευθύνες αυξάνονται και οι υποχρεώσεις απέναντι στην οικογένεια γίνονται περισσότερες. Είναι πιθανό το άτομο να λυγίσει κάτω από το βάρος των επώδυνων καταστάσεων που θα αντιμετωπίζει, αν δεν συνειδητοποιήσει ότι ακόμα και αυτές οι επώδυνες καταστάσεις συμβαίνουν για να ισχυροποιηθεί η προσωπικότητά του. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι πολύ λογικό να επηρεαστεί και η σχέση του, εφόσον δεν επιδειχτεί η πρέπουσα σοβαρότητα και υπομονή, όχι μόνο από την πλευρά του αλλά και από την πλευρά του συντρόφου του.
  • Ερμή: Η αίσθηση ότι τα πράγματα πηγαίνουν αργά, τα εμπόδια που θα παρουσιάζονται, η δυσκολία στη λήψη αποφάσεων αλλά και η αβεβαιότητα για το αν αυτές είναι οι σωστές μπορεί να μπλοκάρουν την επαφή με τον σύντροφο του ατόμου.
    Αφροδίτη: Οποιαδήποτε επαφή του πλανήτη του έρωτα με τον σοβαρό (στην καλύτερη) Κρόνο μπορεί να καταστεί προβληματική στις ερωτικές σχέσεις, πόσο μάλλον μια δυσμενής. Απογοήτευση, «πάγωμα» συναισθημάτων και απομάκρυνση δημιουργούν σκηνικό κρίσης. Απαιτούνται πρακτικότητα και αποφασιστικότητα.
  • Άρη: Ο περιορισμός της σεξουαλικότητας στον άνδρα μπορεί να φέρει απογοήτευση και μειονεκτικά συναισθήματα, ενώ και τα δύο φύλα μπορεί να φθάσουν σε οριακό σημείο εξαιτίας της πίεσης που θα νιώθουν ότι τους ασκείται από εξωγενείς ή και εσωτερικούς παράγοντες.

 

Ουρανός και επιστροφές

Ο πλανήτης Ουρανός κινείται πολύ πιο αργά από τον Κρόνο. Συγκεκριμένα θέλει περίπου 85 χρόνια για να κάνει μια πλήρη περιστροφή στο ζωδιακό και να επιστρέψει στη γενέθλια θέση του. Τουτέστιν θα ασχοληθούμε όχι με την πλήρη περιστροφή του αλλά με το πρώτο τετράγωνο που σχηματίζει με τη γενέθλια θέση του και κατόπιν την πρώτη του αντίθεση με αυτήν.

Το πρώτο τετράγωνο, λοιπόν, σχηματίζεται στην ηλικία των 20 χρονών περίπου. Φυσικά, οι σχέσεις μας τότε είναι μάλλον …άγουρες, ανεξάρτητα από την ένταση των συναισθημάτων που βιώνουμε. Ο έμφυτος ριζοσπαστισμός και η επαναστατικότητα, η αντίδραση στο κατεστημένο και η ελευθεριακή διάθεση δεν συνιστούν και το καλύτερο πεδίο ανάπτυξης μακρόχρονων δεσμεύσεων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η σύναψη σχέσεων αλλά και η διακοπή τους, σε γενικές γραμμές, είναι κάτι πολύ …φυσιολογικό, καθώς το άτομο δεν έχει ως πρώτο του (ή από τα βασικότερα, τουλάχιστον) μέλημα τη σύναψη σοβαρής σχέσης. Ακόμα όμως και αν είναι αυτό μια από τις βασικότερες επιδιώξεις του, η έλλειψη εμπειριών στον τομέα των σχέσεων και στη διαχείρισή τους, καθιστά την προσπάθεια δύσκολη, με τις απογοητεύσεις να ελλοχεύουν και ενδεχομένως να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης αντίληψης που θα γίνει ορατή λίγο αργότερα. Αυτό που μπορεί να υπάρξει είναι ίσως μια πιο κατασταλαγμένη αντίληψη για το σεξ αυτό καθαυτό.

Η δεύτερη όψη που μας ενδιαφέρει, και πιο σημαντική για το ζήτημά μας, είναι αυτή της αντίθεσης με τη γενέθλια θέση του Ουρανού, η οποία συμβαίνει στην ηλικία των 40 χρόνων μας περίπου. Εδώ το ζητούμενο είναι να αποδεχθούμε τη φύση μας και το βασικότερο στοιχείο της που είναι η ..θνητότητα.

Στην ηλικία αυτή έχουμε ήδη διανύσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας, χονδρικά το μισό. Συνειδητοποιούμε ότι έχουμε μεγαλώσει και ότι η φθίνουσα πορεία είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο.

Από την άλλη όμως, οι εμπειρίες μας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων και των αισθηματικών, είναι αρκετά πλούσιες, είτε από προσωπικά βιώματα είτε από τις εικόνες που έχουμε συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια.

Στην απέλπιδα προσπάθειά μας να διατηρήσουμε τα νεανικά μας χαρακτηριστικά (ή τουλάχιστον όσα μας έχουν απομείνει) μπορεί να εκδηλώσουμε την ανασφάλειά μας με πολύ ιδιαίτερους έως και εκκεντρικούς τρόπους.

Συνυπολογίζοντας και την απόδοση στον Ουρανό των ιδιοτήτων της ρηξικέλευθης αλλαγής είναι πολύ πιθανό να αναζητήσουμε τελείως διαφορετικό περιβάλλον και τρόπους έκφρασης της προσωπικότητάς μας. Έτσι, μπορεί να προβούμε σε μια ουσιαστική μεταστροφή της επαγγελματικής μας κατεύθυνσης, μπορεί όμως να αναζητήσουμε και αλλαγή συντρόφου, νεότερου φυσικά. Ο παλιός συνδέεται με όσα μας θυμίζουν ότι έχουμε …μεγαλώσει και ο Ουρανός «επιτάσσει» αποδέσμευση.

Ουρανός και πρόοδοι

Όπως ακριβώς προσεγγίσαμε το θέμα των προόδων με τον Κρόνο, έτσι θα κάνουμε και εδώ. Η κίνησή του Ουρανού είναι ακόμα πιο αργή από αυτήν του Κρόνου, οπότε θα εξετάσουμε τις δυσμενείς όψεις που κάνουν με αυτόν οι προοδευμένοι γρήγοροι πλανήτες και ο Ήλιος, με την επισήμανση και εδώ ότι, αν συντρέχουν άλλοι, ευνοϊκοί αστρολογικοί παράγοντες, οι επιπτώσεις των όψεων ενδεχομένως να είναι αρκετά ήπιες, ή και να μην εκδηλωθούν.

Ουρανός με:

  • Ήλιο: Σημαντική όψη αρκετά, που σηματοδοτεί μια περίοδο κρίσης και στις σχέσεις μας. Νευρικότητα, ένταση και υπερδιέγερση μπορεί να οδηγήσουν το άτομο σε ακραίες αποφάσεις για τις οποίες δεν είναι σίγουρο ότι θα αισθανθεί δικαιωμένο. Η αποφυγή διασπαστικών επιλογών είναι πολύ δύσκολη.
  • Ερμή: Το άγχος και η ανυπομονησία εκτός του ότι είναι κακοί σύμβουλοι, δημιουργούν και πρόβλημα στις σχέσεις, ιδίως όταν συνδυάζονται με την θρασύτητα, τη φλυαρία και την ξεροκεφαλιά.
  • Αφροδίτη: Εδώ οι υπερβολές μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε μείωση των όποιων καταθέσεων υπάρχουν, καθώς η διάθεση του ατόμου για υπερβολικές και περιττές διασκεδάσεις θα είναι ισχυρή. Κυρίως όμως αυτό που μπορεί να δημιουργήσει κρίση στη σχέση είναι ένας αναπάντεχος έρωτας και φυσικά η διάθεση για εκτός ρουτίνας σαρκικές απολαύσεις –όχι βέβαια με τον υπάρχοντα σύντροφο.
  • Άρη: Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι το άτομο με αυτήν την όψη δεν θα καλοπεράσει, και μαζί με αυτό και οι άλλοι που είναι δίπλα του. Το βασικό χαρακτηριστικό της όψης που είναι ο δυναμικός παρορμητισμός, που μπορεί να εκφραστεί ακόμα και με την άσκηση σωματικής βίας, μόνο άσχημα προμηνύει. Φυσικά, ισχύει και εδώ ότι η δυναμική της όψης συνδέεται και με άλλους παράγοντες και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εκφραστεί.

 

O Ποσειδώνας

Αυτός ο αργοκίνητος πλανήτης, εκφραστής του ιδεαλισμού αλλά και της απάτης, του ονείρου, των αφηρημένων ιδεών αλλά και της φυγής και της ασάφειας, θεωρείται υπεύθυνος για πολλές …κρίσεις (ακόμα και …πετρελαϊκές!), εδώ όμως θα μας απασχολήσουν οι κρίσεις στις σχέσεις.

Επιστροφή του Ποσειδώνα, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν αξιώθηκε να ζήσει κάποιος, καθώς για μια πλήρη περιστροφή ο συγκεκριμένος πλανήτης χρειάζεται …168 χρόνια.

Οι όψεις όμως των προοδευμένων αστρολογικών σωμάτων με αυτόν είναι σημαντικές καθώς μπορεί να σηματοδοτήσουν περιόδους κάποιων χρόνων κατά τις οποίες το άτομο μπορεί να εμπλακεί σε καταστάσεις που δεν θα διακρίνονται για τη σαφήνειά τους, η κρίση του θα είναι μειωμένη, ακόμα και η ηθική του σε σχέση με τις συναλλαγές και τις τοποθετήσεις του μπορεί να ελέγχεται για την ορθότητά της.

 

Ποσειδώνας και πρόοδοι

Ποσειδώνας με:

  • Ήλιο: Πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία η λογική είναι πολύ πιθανό να πάει …περίπατο και το άτομο να προβαίνει σε πράξεις που δεν χαρακτηρίζονται από την πρακτικότητα ή την ορθότητά τους. Ο πνευματικός κόσμος του μπορεί να διασαλευθεί εν μέρει, ακόμα μπορεί και να επιδιώξει να ξεφύγει από την πραγματικότητα με κάποιον τρόπο. Πολύ πιθανό είναι εξίσου να μην μπορεί να διακρίνει τις έννοιες της αγάπης από ένα ερωτικό …ξεμυάλισμα. Προφανώς και η συμβίωση με ένα άτομο που το διακρίνει μια παρόμοια συμπεριφορά δεν είναι και ό,τι καλύτερο, με τη σύγχυση και την ονειροπόληση να χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά του σε σημαντικά θέματα, με αποτέλεσμα η κρίση στη σχέση να είναι ορατή.
  • Ερμή: Είναι πιθανό, κάτω από την ισχύ αυτής της όψης, το άτομο να μην θέλει το ίδιο να δει την πραγματικότητα και να φαντάζεται ότι ζει κάπου αλλού. Ακόμα, μπορεί να υιοθετήσει ανεδαφικές ή τελείως ιδεαλιστικές ιδέες, καθώς θα είναι ευάλωτο στο να παρασυρθεί, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από το σύντροφό του στο πλαίσιο της ανερμάτιστης πνευματικής του αναζήτησης. Αρνητικός παράγοντας σε αυτήν την περίπτωση είναι η ηλικία: όσο πιο νέος είναι κάποιος, τόσο πιο εύκολα μπορεί να χαθεί στους δαιδάλους των αφηρημένων εννοιών.
  • Αφροδίτη: Οι πτήσεις ανάμεσα στα ροζ συννεφάκια, ειδικά στον τομέα των αισθηματικών, θολώνουν την κρίση του ατόμου και πολύ εύκολα θα μπορούσε να παρασυρθεί σε μια ερωτική περιπέτεια με άδοξο και επώδυνο τέλος, όταν προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Ακόμα, οι επιλογές του στον οικονομικό τομέα θα μπορούσαν ν αποτελέσουν ένα σημείο τριβής με το σύντροφό του, καθώς δύσκολα θα μπορεί να επιλέγει με αντικειμενικά κριτήρια στις συναλλαγές του. Και όταν αυτό γίνεται για μια περίοδο 2-3 χρόνων, η κρίση στη σχέση δεν θα αργήσει.
  • Άρης: Εδώ το πρόβλημα δημιουργείται από τη μειωμένη αυτοπεποίθηση του ατόμου, που του περιορίζει την έκφραση και το γεμίζει ενοχές και ανασφάλεια. Η αίσθηση της αδυναμίας να επιτελέσει κάτι σημαντικό, η ευαισθησία σε λεκτικές προσβολές που κάτω από άλλες συνθήκες ούτε που θα τις λάμβανε υπόψιν του, καθώς και η τάση του να ξεφύγει από όλα αυτά με τεχνητούς τρόπους ή ανεδαφικούς, καθιστούν το άτομο αρκετά ευάλωτο και παθητικό. Είναι λογικό, λοιπόν, εφόσον αλλάζει τη συμπεριφορά και προς το σύντροφό του, και ο σύντροφός του, αν δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί την κατάσταση σωστά, να επιτείνει το πρόβλημα (π.χ. αν είναι άνδρας, να απαιτεί από αυτόν δυναμισμό στο επίπεδο του macho). Όπως και να έχει όμως, για να εκδηλωθούν σε τέτοιο επίπεδο καταστάσεις, πρέπει να συντρέχουν και κάποιοι άλλοι αστρολογικοί παράγοντες και να συνυπολογίζονται περισσότερα δεδομένα.

O Πλούτωνας

Ο τελευταίος στη σειρά αργοκίνητος πλανήτης, με περίοδο περιστροφής 245 περίπου χρόνια. Συνδέεται με το θάνατο και την αναγέννηση, τα ισχυρά και παθιασμένα συναισθήματα, την αναπαραγωγή και τη λίμπιντο.

Φυσικά και εδώ δεν υπάρχει νόημα για επιστροφή, ούτε καν για αντίθεση με τη γενέθλια θέση. Η αστρολογική του όμως υπόσταση, σε αντίθεση με τον αστρονομική, είναι ιδιαίτερα σημαντική κι πάντα υπολογίζεται ο ρόλος του.

Πλούτωνας με:

  • Ήλιο: Μεγάλες και δραστικές αλλαγές μπορεί να συμβούν την περίοδο αυτή, αλλαγές που θα χαράξουν βαθιά την προσωπικότητα του ατόμου. Η εξέλιξη των διαφόρων σχεδίων του είναι πιθανό να ανακόπτεται ή να δυσκολεύει πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να νιώθει ότι χάνεται η γη κάτω από τα πόδια του. Το πού θα συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές που θα δημιουργούν και την ένταση στη σχέση, έχει να κάνει με το προσωπικό ωροσκόπιο του καθενός και κατά πόσο υποστηρίζεται από άλλες θετικές παραμέτρους. Το σίγουρο είναι ότι, συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να αποδεχόμαστε τις αλλαγές που συντελούνται και να μην προσπαθούμε να τις αποτρέψουμε, παρά μόνο να συνειδητοποιούμε τους λόγους για τους οποίους συμβαίνουν και να προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Αν σε αυτήν την κατάσταση δεν υπάρξει υποστήριξη και από το σύντροφό μας, είναι λογικό η κρίση να μεταφερθεί και στη σχέση, ίσως με τη μορφή της απομάκρυνσης του ενός από τον άλλο, ή της απόρριψης.
  • Ερμή: Μια δύσκολη περίοδος τουλάχιστον 2 χρόνων, κατά την οποία θα ορθώνονται εμπόδια στη ζωή του ατόμου, φαινομενικά τουλάχιστον αδιαπέραστα. Η υπομονή και από τον έχοντα την όψη αλλά και από όσους βρίσκονται δίπλα του είναι απαραίτητη, προκειμένου να περάσει η ισχύς αυτής της όψης.
  • Αφροδίτη: Εδώ μπορεί να υπάρξει συναισθηματική αποδιοργάνωση ή οικονομική. Μην θεωρήσετε ότι το οικονομικό δεν παίζει ρόλο, καθώς «η φτώχεια φέρνει γκρίνια», και ο Πλούτωνας όταν αποδιοργανώνει κάτι το αποδιοργανώνει για τα καλά και εκ θεμελίων. Τουτέστιν, αν ο σύντροφός σας δεχθεί κάποιο πλήγμα στον οικονομικό τομέα, θα πρέπει να του αποδείξετε εμπράκτως ότι οι όρκοι σας ήταν αληθινοί και ισχύουν και για τα δύσκολα.

Η Σελήνη

Αφήσαμε τη Σελήνη μόνη της, καθώς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στις προόδους, και λόγω ιδιοτήτων που της αποδίδονται και λόγω της μεγάλης ταχύτητας με την οποία κινείται. Όσο και να μην το θέλουμε, η εξέλιξή μας είναι και προϊόν του συναισθηματικού μας κόσμου, είτε αυτός εκφράζεται ελεύθερα είτε περιορισμένα.

Αποτελεί δηλαδή η Σελήνη ένα βασικό γρανάζι στις προσπάθειές μας να καταλάβουμε και να προσαρμόσουμε την προσωπικότητά μας στα δεδομένα που λαμβάνουμε.

Χονδρικά το πέρασμά της με πρόοδο από τα ζώδια διαρκεί 2,5 χρόνια περίπου και ολοκληρώνεται ένας πλήρης κύκλος περίπου στα 28 χρόνια –συμπίπτει πάνω κάτω με την επιστροφή του Κρόνου.

Το ζήτημα στην προκειμένη (σε συνδυασμό πάντα με τους Οίκους μας) είναι να βλέπουμε αν υπάρχει συμβατότητα με το ζώδιο της γενέθλιας θέσης της. Αν, για παράδειγμα, έχει κάποιος τη γενέθλια Σελήνη του στον Ταύρο και η προοδευμένη Σελήνη περνάει στην Παρθένο ή στον Αιγόκερω, το πιο πιθανό είναι ο συναισθηματικός του κόσμος να αντιμετωπίζει με ευκολία ακόμα και τις δυσκολίες που ενδεχομένως θα πρέπει να αντιμετωπίσει.

Όταν όμως θα βρεθεί σε ζώδιο του Αέρα, από το οποίο θα σχηματίζει αρνητική όψη με τη γενέθλια Σελήνη, είναι πιθανό να βιώνει το άτομο και εσωτερικές συγκρούσεις πέρα από τα όσα από το εξωτερικό του περιβάλλον προέρχονται. Στην περίπτωση του τετραγώνου, θα αναμοχλευθεί ο εσωτερικός κόσμος του ατόμου, ενώ στην αντίθεση το πιο πιθανό είναι να υπάρξει σύγκρουση με κάποιο άλλο άτομο.

Στην περίπτωση της χιαστί όψης καλό είναι να δείχνουμε μια προσοχή, καθώς αυτή υποδεικνύει την ανάγκη για κάποια αλλαγή.

Το καλό στην περίπτωση της προοδευμένης Σελήνης είναι ότι λόγω της ταχύτητάς της η ισχύς των όψεων που σχηματίζει είναι διάρκειας 3 μηνών περίπου, οπότε μπορεί να εκλάβουμε τα αρνητικά απότοκα μιας όψης σαν μια μπόρα που περνάει γρήγορα. Φυσικά, αν αφήσουμε τις καταστάσεις ανεξέλεγκτες και δεν παρέμβουμε, τουλάχιστον στο βαθμό που μας επιτρέπεται, τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν άσχημα για τη σχέση μας, αφού ακόμα και ένα ψιλόβροχο μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, πόσο μάλλον μια μπόρα.

Όσον αφορά τους Οίκους τώρα, καθώς οι περισσότεροι χρησιμοποιούν σύστημα άνισων Οίκων (κυρίως placidus), ο χρόνος του περάσματος της προοδευμένης Σελήνης από τον κάθε Οίκο είναι σχετικό.

Αν όμως βρεθεί στον 4ο ή στον 7ο, όπου τονίζονται τα θέματα που μας ενδιαφέρουν, αν δεν υπάρχει υποστήριξη από το γενέθλιο ή από άλλες όψεις, είναι πολύ πιθανό η σχέση μας να περάσει μια κρίση, ίσως και να διακοπεί.

Ακόμα, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι περίοδοι κατά τις οποίες η προοδευμένη Σελήνη βρίσκεται 45ο – 90ο πίσω από τον Ήλιο, καθώς η περίοδος αυτή σηματοδοτεί την ανάγκη ενός επαναπροσδιορισμού επειδή υπάρχει η αίσθηση ότι κλείνει ένας κύκλος και πρέπει να αρχίσει ένας άλλος.

Επίλογος

Φυσικά, το θέμα «κρίση στη σχέση» είναι ανεξάντλητο και εμείς εδώ απλώς πήραμε μια μικρή ιδέα για ορισμένες περιόδους που αστρολογικά διαφαίνεται μια κρίση. Όπως ήδη έχουμε αναφέρει, η μεμονωμένη ερμηνεία των όψεων δεν βοηθάει στην πλήρη κατανόηση, ούτε αποτελεί και θέσφατο. Είναι απαραίτητη μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του καθενός χάρτη ξεχωριστά.

Μια όψη μπορεί να φαντάζει πολύ δύσκολη, αλλά αν εμπλέκεται με ευνοϊκή δυναμική ο Κρόνος, αυτός που τόσα του καταμαρτυρούν, είναι πολύ πιθανό η όψη αυτή να καταλήξει με αίσιο και ευτυχές τέλος για τον κάτοχό της. Αν σε ένα χάρτη ο προοδευμένος Ερμής τετραγωνίζει τον γενέθλιο Ποσειδώνα, αλλά στον γενέθλιο χάρτη κυριαρχούν τα γήινα στοιχεία, σαφώς και θα διαφέρει η συνολική ερμηνεία.

Με την ίδια λογική βέβαια μπορούμε να έχουμε και επιδείνωση, αν αντιστρόφως η δυσμενής όψη υποδαυλίζεται από δυσμενείς γενέθλιες όψεις ή διελεύσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όπως είναι καλύτερο να προλαβαίνεις μια πυρκαγιά παρά να προσπαθήσεις να τη σβήσεις, έτσι είναι και προτιμότερο να μην δημιουργούνται οι συνθήκες που γεννάνε τις κρίσεις σε ένα ζευγάρι. Και ο καλύτερος τρόπος για να αποσοβούνται είναι να υπάρχει στη σχέση αλληλοκατανόηση και επικοινωνία. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται πρώτα να κοιτάξουμε μέσα μας, για να δούμε τι θέλουμε από τον ίδιο μας το εαυτό και τι θέλουμε από τον άλλο.

 

Δημήτρης Μέλλος

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments