5 3 votes
Article Rating

Κρίσιμες μοίρες λέγονται οι ακμές των “οίκων” της Σελήνης. Οι “οίκοι” της Σελήνης είναι 28, όσες και οι μέρες του ταξιδιού της στον ζωδιακό. Κάθε “οίκος” είναι το σύνολο των μοιρών που διανύει η Σελήνη, κατά μέσο όρο την ημέρα. Διαιρούμε τις 360ο μοίρες του ζωδιακού κύκλου με το 28, όσες είναι οι ημέρες που χρειάζεται η Σελήνη για να διανύσει αυτό τον κύκλο:

360:28=12ο 51΄25,2΄΄ άρα η Σελήνη κινείται περίπου 12ο 51΄ μοίρες την ημέρα. Η ακμή κάθε οίκου δείχνει τα όρια μεταξύ των “οίκων” της Σελήνης. Τα όρια αυτά (ακμές) ονομάστηκαν κρίσιμες μοίρες.

Για να βρούμε τις κρίσιμες μοίρες (τις ακμές των οίκων της Σελήνης) αρχίζουμε να μετράμε από το σημείο της εαρινής ισημερίας, δηλαδή την μηδενική του Κριού που είναι και η ακμή του 1ου οίκου της Σελήνης και άρα η πρώτη κρίσιμη μοίρα. Κάθε φορά προσθέτουμε 12ο51΄μοίρες.

Έτσι βλέπουμε τις ακμές αυτών των οίκων σε ποιες μοίρες του κάθε ζωδίου πέφτουν: ο 1ος οίκος = 0ο Κριού, ο 2ος οίκος = 12ο 51΄Κριού, ο 3ος οίκος = 25ο 43΄Κριού, ο 4ος = οίκος 8ο 34΄Ταύρου, ο 5ος οίκος = 21ο26΄Ταύρου κλπ. Το πινακάκι παρακάτω μας βοηθά να βρίσκουμε εύκολα τις κρίσιμες μοίρες χωρίς να κάνουμε κάθε φορά τις μαθηματικές πράξεις.

Τώρα ξέρουμε που βρίσκονται οι κρίσιμες μοίρες. Οι πιο σημαντικές κρίσιμες μοίρες είναι αυτές που βρίσκονται στην μηδενική των παρορμητικών ζωδίων διότι αυτές είναι τα σημεία εισόδου στις 4 εποχές του χρόνου, π.χ. όταν ο Ήλιος βρεθεί στη μηδενική Κριού, αυτή η στιγμή σηματοδοτεί και επίσημα το τέλος του Χειμώνα και την είσοδο μας στην Άνοιξη. Η μηδενική του Καρκίνου είναι το τέλος της άνοιξης και η είσοδος στο καλοκαίρι κλπ.

Κρίσιμες μοίρες στο ωροσκόπιο

Όταν κάποιοι γενέθλιοι πλανήτες ή ακμές οίκων, βρεθούν σε κρίσιμη μοίρα δείχνουν τις αδυναμίες μας ή τις κρυμμένες δυνατότητες μας να κάνουμε πράγματα στην ζωή μας. Επίσης κάποια στιγμή στη ζωή του ο άνθρωπος θα βρεθεί σε ένα κρίσιμο μονοπάτι, θα αμφιταλαντεύεται για πιο δρόμο να πάρει τελικά. Σε ποιο τομέα της ζωής μας θα συμβεί αυτή η κρίση θα τον δείξει ο πλανήτης στο ζώδιο και τον οίκο στον οποίο θα βρεθεί, π.χ. Ήλιος στον Ζυγό στον 10ο οίκο, θα δείξει ένα άτομο το οποίο θα ζήσει μία κρίση στην πορεία της ζωής του η οποία κρίση θα έχει αντίκτυπο στο γάμο του και την εικόνα του στο κοινωνικό του περιβάλλον ή θα περάσει μια κρίση ο γάμος του. Όμως αυτή η κρίση θα είναι η αιτία ο άνθρωπος αυτός να αντιληφθεί ο ίδιος τις κρυμμένες δυνατότητες του και να αναδείξει τα κρυμμένα του ταλέντα, σαν καλός σύντροφος, συνεργάτης, διπλωμάτης και δίκαιος άνθρωπος. Αν κατά την κρίση του, κάτι δεν πάει καλά το αφήνει πίσω του και κάνει μια νέα αρχή.

Ωροσκόπος σε κρίσιμη μοίρα επιεικώς

Αν ο ωροσκόπος βρίσκεται σε κρίσιμη μοίρα, ο άνθρωπος δεν αισθάνεται σίγουρος για τον εαυτό του, έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, αλλά (όταν αυτή η μοίρα ενεργοποιηθεί από τους αργούς transit και τους προοδευτικούς πλανήτες), κάποια κρίσιμη στιγμή στη ζωή του, από ένα σημαντικό γεγονός ή από τις σχέσεις του με κάποιους άλλους ανθρώπους, ο άνθρωπος αυτός θα αντιδράσει με τέτοιο τρόπο που θα ξαφνιάσει και τον ίδιο του τον εαυτό. Θα νιώσει τεράστια δύναμη και αυτοπεποίθηση για να διεκδικήσει τον πλήρη έλεγχο της ζωής του. Τα γεγονότα ή κάποιοι άλλοι άνθρωποι θα είναι λοιπόν, η αιτία να αποκτήσει τον έλεγχο των καταστάσεων και της ζωής του, να νιώσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στις ικανότητες του. Τότε βρίσκεται στο τέλος μιας περιόδου χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Μεσουράνημα σε κρίσιμη μοίρα

Αν το μεσουράνημα βρίσκεται σε κρίσιμη μοίρα, ο άνθρωπος δείχνει αποφασιστικότητα, είναι παρορμητικός και πολλές φορές συμπεριφέρεται με απόλυτο τρόπο. Όταν ενεργοποιηθεί αυτή η μοίρα από τους transit και τα προοδευτικά, θα συμβεί ένα γεγονός το οποίο θα ωθήσει το άτομο να αμφιβάλει αν οι στόχοι που έβαλε στη ζωή του και η αφοσίωση, η πειθαρχία και ο αγώνας που έκανε για την πραγμάτωση τους, άξιζαν το κόπο. Μπορεί όμως να συμβεί το αντίθετο, κάποια κρίσιμη στιγμή της ζωή του το άτομο να αλλάξει πορεία και να πάει χαμένος όλος αυτός ο αγώνας που έκανε μέχρι τότε για να πετύχει τους στόχους του. Μπορεί όμως η αλλαγή πορείας που θα κάνει να τον ευνοήσει και να πετύχει τους στόχους του.

Ήλιος σε κρίσιμη μοίρα

Ο άνθρωπος με τον γενέθλιο Ήλιο σε κρίσιμη μοίρα, είναι καλόκαρδος και περήφανος. Έχει ισχυρή θέληση και αποφασιστικότητα. Παρόλα αυτά δεν καταφέρνει να πετύχει όλα όσα επιθυμεί. Όταν ο Ήλιος είναι αρνητικός (από θέση και όψεις), ο άνθρωπος νιώθει αδικημένος από την ζωή και λυπάται τον ίδιο τον εαυτό του. Όταν ο Ήλιος σε κρίσιμη μοίρα ενεργοποιείται από προοδευτικά ή από διελεύσεις, ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με δυσάρεστες καταστάσεις, δημιουργούνται προβλήματα στη ζωή του και οι στόχοι του εμποδίζονται. Αισθάνεται ότι βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο. Ξαφνικά ο άνθρωπος αυτός, στέκεται απέναντι στα προβλήματα του και αναλαμβάνει δράση. Αφήνει πίσω όλες τις δυσάρεστες καταστάσεις και λειτουργεί σύμφωνα με την κρίση του. Βρίσκει δηλαδή διέξοδο και ξεκινά για μια νέα αρχή.

Σελήνη σε κρίσιμη μοίρα

Ο άνθρωπος με την γενέθλια Σελήνη σε κρίσιμη μοίρα, έχει ισχυρή διαίσθηση και είναι επίμονο γι αυτό πετυχαίνει πολλά απ’ αυτά που λαχταρά τη ψυχή του. Όμως ότι αρνητικό γίνεται γύρω του τα παίρνει πολύ στα σοβαρά και αυτό τον κάνει μελαγχολικό και κακόκεφο. Όταν η Σελήνη είναι αρνητική (από θέση και όψεις) ο άνθρωπος δεν είναι σίγουρος για το τι θέλει από τη ζωή του και πολλές φορές γίνεται αδιάλλακτος στις συναλλαγές του. Όταν η Σελήνη σε κρίσιμη μοίρα ενεργοποιείται από προοδευτικά και διελεύσεις, ο άνθρωπος είναι αγχωμένος και αισθάνεται ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο. Τότε είναι που αναλαμβάνει δράση για να κάνει αλλαγές ή να ξεκαθαρίσει τον τρόπο που επικοινωνεί με τους οικείους του. Γίνεται πιο εξωστρεφής, δραστήριος και γενναίος.

Ερμής σε κρίσιμη μοίρα

Ο άνθρωπος με τον γενέθλιο Ερμή σε κρίσιμη μοίρα είναι ευχάριστος, κοινωνικός και θέλει πάντα να ευχαριστεί τους άλλους. Όμως, επειδή η συμπεριφορά του είναι πάντα καλοπροαίρετη, οι άλλοι τον θεωρούν αγαθό. Όταν ο Ερμής σε κρίσιμη μοίρα ενεργοποιείται από προοδευτικά και διελεύσεις, οι πνευματικές λειτουργίες του ανθρώπου φαίνεται να είναι μπλοκαρισμένες, λόγω υπερφόρτωσης του εγκεφάλου από δυσάρεστες σκέψεις. Τα σχέδια και οι κοινωνικές επαφές οδηγούνται σε αδιέξοδο. Τότε, από μια ιδέα, μια γνώμη κάποιου, μια συζήτηση, ή μια συνάντηση, το άτομο αποφασίζει να βρει τη λύση του προβλήματος του. Αφήνει πίσω του τις δυσάρεστες σκέψεις και βγάζει από την ζωή του τους ανθρώπους οι οποίοι του δημιουργούν προβλήματα και κάνει νέα σχέδια για το μέλλον του.

Αφροδίτη σε κρίσιμη μοίρα

Ο άνθρωπος με την γενέθλια Αφροδίτη σε κρίσιμη μοίρα είναι χαρούμενος, αυθόρμητος, κοινωνικός και του αρέσουν οι περιπέτειες. Μέσα του φωλιάζει πάντα μια ελπίδα για κάτι καλύτερο αλλά κάποιες φορές αισθάνεται ότι δεν θα τα καταφέρει. Όταν η Αφροδίτη σε κρίσιμη μοίρα ενεργοποιείται από προοδευτικά και διελεύσεις οι στενές σχέσεις του ανθρώπου περνούν μια κρίση. Ξαφνικά βρίσκεται μια διέξοδος για μια νέα αρχή, αρμονική και ήρεμη στις σχέσεις του. Ο άνθρωπος αφήνει πίσω του όλες τις δυσάρεστες καταστάσεις και προχωρά για να κατακτήσει την ευτυχία.

Άρης σε κρίσιμη μοίρα

Ο άνθρωπος με τον γενέθλιο Άρη σε κρίσιμη μοίρα είναι υπομονετικός και γενναίος. Δεν αντέχει τις πιέσεις από τους άλλους ανθρώπους και πολλές φορές μπλέκεται σε αδιέξοδες καταστάσεις. Όταν ο Άρης σε κρίσιμη μοίρα ενεργοποιείται από προοδευτικά και διελεύσεις ο άνθρωπος συναντά πάρα πολλά εμπόδια στην πραγματοποίηση των στόχων του. Αιτία μπορεί να είναι η αποδοκιμασία ή η απόρριψη των άλλων. Μπορεί όμως κάποια ασθένεια να γίνεται εμπόδιο στην δραστηριοποίηση του ανθρώπου. Στη συνέχεια ο άνθρωπος αυτός, παίρνει την τύχη του στα χέρια του, αντιμετωπίζει τα προβλήματα του με γενναιότητα. Έτσι μπορεί να βρει και άλλους ανθρώπους πρόθυμους να τον στηρίξουν.

Δίας σε κρίσιμη μοίρα

Ο άνθρωπος με τον γενέθλιο Δία σε κρίσιμη μοίρα, ενθουσιάζεται εύκολα και υπερβάλει στους τρόπους του. Δεν δίνει σημασία στα λόγια και στις απόψεις των άλλων ανθρώπων και θέτει τους δικούς του κανόνες στη ζωή κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο να τους ακολουθήσουν οι άλλοι. Αν μάθει να προσαρμόζεται, να είναι σταθερός στις ιδέες του και να είναι ειλικρινής τότε θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των άλλων ανθρώπων της ζωή του.

Κρόνος σε κρίσιμη μοίρα

Ο άνθρωπος με τον γενέθλιο Κρόνο σε κρίσιμη μοίρα είναι ευγενικός, ευαίσθητος και πάντα ενημερωμένος για πολλά πράγματα. Δεν παίρνει τη ζωή στα σοβαρά, αδιαφορεί και στέκεται επικριτικά στους άλλους ανθρώπους και σ’ αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Μερικές φορές αισθάνεται ότι δεν γίνονται σεβαστές οι ιδέες και τα συναισθήματα του. Είναι επιφυλακτικός και ειρωνεύεται ακόμα και τον ίδιο τον εαυτό του.

Ουρανός σε κρίσιμη μοίρα

Ο άνθρωπος με τον γενέθλιο Ουρανό σε κρίσιμη μοίρα είναι εξαιρετικά ευφυής πρωτότυπος, εφευρετικός και έχει σταθερούς στόχους. Γι αυτό είναι τρομερά απαιτητικός, ανταγωνίζεται και αποκρούει τους άλλους με αποτέλεσμα να καυγαδίζει συχνά. Είναι έτοιμος να θυσιαστεί για ένα άτομο ή ένα ιδανικό.

Ποσειδώνας σε κρίσιμη μοίρα

Ο άνθρωπος με τον γενέθλιο Ποσειδώνα σε κρίσιμη μοίρα έχει ελεύθερο πνεύμα και ζει σε ένα δικό του κόσμο. Μερικές φορές του αρέσει να πετάει στα σύννεφα και να ονειροπολεί. Δεν του αρέσει να αναλαμβάνει καθήκοντα και υποχρεώσεις, ο κόσμος και η φασαρία τον ενοχλούν, γι αυτό ψάχνει να βρει ένα ήσυχο μέρος για να αποτραβηχτεί. Οι σχέσεις που διατηρεί με τους άλλους ανθρώπους είναι απλά επιφανειακές. Πρέπει να μάθει να είναι υπεύθυνος και για τους άλλους ανθρώπους, που είναι κοντά του, πέρα από τον εαυτό του.

Πλούτωνας σε κρίσιμη μοίρα

Ο άνθρωπος με τον γενέθλιο Πλούτωνα σε κρίσιμη μοίρα είναι διορατικός και ζει με ένταση και πάθος. Είναι φανατικός και απόλυτος στις απόψεις του, έτσι χάνει την αντικειμενικότητα του. Με τη συμπεριφορά του ξεσηκώνει διαμαρτυρίες και δυσαρέσκειες από τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του. Έχει πάντα μια δυσκολία να αποδεχτεί τις ριζικές αλλαγές. Είναι γαντζωμένος στο παρελθόν και δεν μπορεί να δεχτεί ότι πρέπει κάτι να τελειώσει για να υπάρξει μια νέα αρχή.

Αννα Σχοινοπλοκάκη

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments