0 0 votes
Article Rating

Η προσπάθεια αστρολογικής μελέτης των εξεγέρσεων που συμβαίνουν στις μέρες μας στις χώρες του αραβικού κόσμου, σκοντάφτει πάνω σ’ ένα πρόβλημα συνηθισμένο στην πολιτική αστρολογία: τον καθορισμό του γενέθλιου χάρτη που πρέπει να εξετάσουμε.

Το κάθε κράτος έχει τη δική του ιστορία και το δικό του γενέθλιο χάρτη αλλά αυτό που συμβαίνει σήμερα αφορά το σύνολο του αραβικού κόσμου. Έτσι, χωρίς πολλές προσδοκίες, ξεκίνησα να κοιτάζω ένα γενέθλιο ωροσκόπιο για τη σύγχρονη Μέση Ανατολή αλλά τα συμπεράσματα ήταν νομίζω αρκετά ενδιαφέροντα ώστε να αξίζει να δημοσιοποιηθούν.

Γράφει ο Δημήτρης Αντωνιάδης

Ογενέθλιος χάρτης φτιάχνεται με ημερομηνία 25 Απριλίου 1920 και ώρα 11:22 π.μ. Τότε υπογράφηκε στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας η συμφωνία ανάμεσα στους νικητές του Α’ παγκοσμίου πολέμου για την ανεξαρτητοποίηση πολλών αραβικών κρατών (Ιράκ, Συρία, Ιορδανία, Παλαιστίνη, Κουρδιστάν). Η οθωμανική αυτοκρατορία στην οποία ανήκαν τα αντίστοιχα εδάφη ήταν ανάμεσα στους ηττημένους και οι νικητές δημιουργούσαν τις καινούργιες σφαίρες επιρροής.

Η ακριβής ώρα δύνεται στο βιβλίο “The Book of World Horoscopes”όπου επίσης αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο ωροσκόπιο αφορά όλη την Μέση Ανατολή. Μόνο που η τοποθεσία του γενέθλιου χάρτη της Μέσης Ανατολής δεν μπορεί να είναι στην Ιταλία. Ούτε είναι σωστό να επιλεγεί μία πρωτεύουσα από τα κράτη που δημιουργήθηκαν, αγνοώντας τις υπόλοιπες.

Έτσι σαν καταλληλότερη τοποθεσία θα επιλέξουμε τη Μέκκα, που είναι η θρησκευτική πρωτεύουσα όλων των Αράβων. Βέβαια η Μέκκα βρίσκεται στη σημερινή Σαουδική Αραβία ένα κράτος που δεν αφορούσε άμεσα η συμφωνία του Σαν Ρέμο. Ωστόσο η συγκεκριμένη συμφωνία έβαλε τέρμα στα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας για δημιουργία ενός ενιαίου αραβικού κράτους.

Φαίνεται έτσι το πόσο καθοριστική υπήρξε σαν σημείο μετάβασης από το παρελθόν όπου οι περιοχές αυτές ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, στη δημιουργία των σημερινών κρατών. Κάνοντας λοιπόν αλλαγή τοποθεσίας (relocation) από Σαν Ρέμο σε Μέκκα, έχουμε το ακόλουθο ωροσκόπιο που ουσιαστικά φτιάχνεται για το μεσημέρι στις 25/4/1920 στη Μέκκα Σαουδικής Αραβίας.

Σύντομη Ανάλυση Γενέθλιου Χάρτη

Έχουμε λοιπόν Ήλιο και Μεσουράνημα στον Ταύρο, Σελήνη και Ωροσκόπο στον Λέοντα. Σταθερότητα που φτάνει μέχρι την ακινησία! Είναι βέβαια γνωστό ότι οι Άραβες είναι τόσο πιστοί στις παραδόσεις τους που πολύ δύσκολα υιοθετούν κάποια αλλαγή. Επίσης βλέπουμε τον Ήλιο (άρχουσα τάξη) σε σύνοδο με το Μεσουράνημα ενώ η Σελήνη (λαός) βρίσκεται «θαμμένη» στον 12ο οίκο και μάλιστα υπό την κυριαρχία του Ήλιου.

Ο Ήλιος είναι βέβαια κυβερνήτης και του Ωροσκόπου. Στα πλαίσια της πίστης στην παράδοση εντάσσονται και τα αυταρχικά καθεστώτα που εξασφαλίζουν χλιδάτη ζωή για λίγους και φτώχια για τους πολλούς. Ωστόσο η Σελήνη σχηματίζει συγκλίνων τετράγωνο με τον Ήλιο, το πρώτο τετράγωνο στον κύκλο Ηλίου – Σελήνης. Αυτή η θέση σαν φάση της Σελήνης δείχνει τη δύναμη να αγωνιστούν τα κράτη αυτά για ένα καλύτερο μέλλον νιώθοντας όμως ακόμα την έλξη από το παρελθόν (όπου ήταν υποτελείς στις κυρίαρχες δυνάμεις).

Σαν όψη ανάμεσα σε Ήλιο και Σελήνη δείχνει τη δυσαρέσκεια του λαού για την κυβέρνησή του. Η δυσαρέσκεια αυτή γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη με τη συμμετοχή του Άρη σε αντίθεση με τον Ήλιο και τετράγωνο με τη Σελήνη. Ο Άρης είναι ανάδρομος και σε αμοιβαία υποδοχή με την Αφροδίτη. Έτσι δεν είναι ιδιαίτερα βίαιος αλλά δεν θα διστάσει να αγωνιστεί όταν απειλούνται οι κοινές αξίες.

Εκτός του Ήλιου και της Σελήνης, η πρώτη όψη που ξεχωρίζει είναι η σύνοδος ακριβείας Δία – Ποσειδώνα πάνω στον Ωροσκόπο. Πέρα από την παρουσία Ήλιου, Ερμή και Αφροδίτης στον 9ο οίκο, η όψη αυτή είναι νομίζω ότι πιο κατάλληλο για να εκφράσει τη βαθιά θρησκευτική πίστη των μουσουλμάνων και την προσήλωσή τους σε μια υπερβατική πραγματικότητα.

Επίσης όψη ακριβείας (αντίθεση) σχηματίζει και ο ανάδρομος Κρόνος με τον Ουρανό. Είναι μια όψη που χαρακτηρίζει όλη εκείνη την περίοδο της ιστορίας όταν μετά τον πρώτο μεγάλο πόλεμο πολλά παραδοσιακά καθεστώτα κατέρρεαν κάτω από το βάρος της ανάγκης για αλλαγή. Αυτή η σύγκρουση ανάμεσα στην αλλαγή και τη συντήρηση φαίνεται να είναι έντονη στον χάρτη που εξετάζουμε κάτι που εύκολα μπορεί να αποτελέσει παράγοντα αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή. Πράγματι τα καθεστώτα που προέκυψαν από τη συμφωνία του Σαν Ρέμο μόνο σταθερά δεν αποδείχτηκαν αφού τη συμφωνία ακολούθησαν εσωτερικές συγκρούσεις, ξένη κατοχή, αλλαγή συνόρων και πραξικοπήματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η αντίθεση λαμβάνει χώρα πάνω στις ακμές 2ου και 8ου οίκου δείχνοντας ότι πεδίο των συγκρούσεων είναι η κατοχή του πλούτου. Επίσης ας σημειώσουμε ότι ο Ήλιος σχηματίζει αρμονικές όψεις και με τις δύο πλευρές της αντίθεσης (Ουρανό και Κρόνο) ενώ βρίσκεται σε τετράγωνο με τη σύνοδο Δία – Ποσειδώνα.

Φαίνεται λοιπόν ότι η άρχουσα τάξη είναι ευνοημένη και σε περιόδους σταθερότητας αλλά και στις ανατροπές διατηρώντας τον έλεγχο της κατάστασης (και του πλούτου) ενώ η πίστη σε ανώτερα ιδανικά αφορά μόνο το λαό (Σελήνη).

Ολοκληρώνοντας αυτή τη σύντομη ανάλυση, ας ρίξουμε και μια ματιά στα σύμβολα Sabian μερικών σημαντικών μοιρών του χάρτη.
Καταρχήν τα σύμβολα των μοιρών στις ακμές 1ου και 7ου οίκου είναι
«Τεχνίτες φυσητού γυαλιού» και
«Μία σημαία μεταμορφώνεται σε αετό» αντίστοιχα.
Είναι δύο σύμβολα τα οποία δείχνουν πνευματικό αγώνα με εμφύσηση της ζωτικής ενέργειας και ενσάρκωση των κοινών ιδανικών.

Τα σύμβολα των μοιρών στον 4ο και 10ο οίκο είναι
«Κυνήγι του χρυσού» και
«Μια γέφυρα χτίζεται σ’ ένα φαράγγι» αντίστοιχα.
Το πρώτο σύμβολο μπορεί να φέρει συνειρμούς για το «μαύρο χρυσό» που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην περιοχή, αλλά τόσο επιφανειακές ερμηνείες των συμβόλων συνήθως δεν είναι αρκετές.

Έτσι αν τα σύμβολα στον ορίζοντα μιλάνε για πνευματικό αγώνα, αυτά στον άξονα του Μεσουρανήματος δείχνουν τη διεκδίκηση με πάθος και θέληση κάθε προσφερόμενης δυνατότητας για το ξεπέρασμα των εμποδίων και την επίτευξη χειροπιαστών αποτελεσμάτων που φέρνουν καταξίωση και πρόοδο.

Το σύμβολο του Ήλιου είναι
«Μια χήρα σ’ έναν ανοιχτό τάφο» που δείχνει ότι ενώ ένα κεφάλαιο έχει κλείσει οριστικά, υπάρχει δυσκολία στο να μείνει πίσω το παρελθόν και να γίνει μια καινούργια αρχή. Το σύμβολο χαρακτηρίζει περισσότερο την άρχουσα τάξη (Ήλιος) των αραβικών κοινωνιών που δύσκολα αποδέχονται μια απώλεια σε κάτι κεκτημένο της.

Το σύμβολο της Σελήνης είναι
«Μια γυναίκα με πολύ κοντό κούρεμα» που δείχνει τη διάθεση του λαού να εκδηλώνει τη διαφορετικότητά του, σε βαθμό εκκεντρικότητας, όντας περήφανος γι’ αυτήν. (Ίσως εδώ χρειάζεται η διευκρίνηση ότι την εποχή δημιουργίας των συμβόλων το πολύ κοντό κούρεμα ήταν κάτι ιδιαίτερα εκκεντρικό για τις γυναίκες).

Τέλος τα σύμβολα στον άξονα Νότιου και Βόρειου Δεσμού της Σελήνης είναι
«Ένας ηλικιωμένος άντρας προσπαθεί μάταια να αποκαλύψει τα Μυστήρια» και
«Ένα χαμόγελο σκάει στο πρόσωπο ενός κοριτσιού» αντίστοιχα.
Δύο σύμβολα που δείχνουν την ανάγκη ο αραβικός λαός να εγκαταλείψει παγιωμένες αντιλήψεις που πλέον έχουν ξεπεραστεί και δεν χρησιμεύουν σε τίποτα πια και να εμπιστευτεί τη χαρά της ελεύθερης έκφρασης όταν η επικοινωνία γίνεται χωρίς προσχήματα και προϋποθέσεις.

Η Σύγχρονη Ιστορία της Μέσης Ανατολής

Δύο σημαντικά γεγονότα στη σύγχρονη ιστορία της Μέσης Ανατολής, που μας βοηθούν να «ελέγξουμε» και τη λειτουργία του γενέθλιου χάρτη, ήταν η ίδρυση του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) το 1960 και η πρώτη πετρελαϊκή κρίση το 1973-74, όταν οι αραβικές χώρες έδειξαν ίσως για πρώτη φορά τη δύναμη τους.

Το 1960 λοιπόν, όταν οι χώρες παραγωγοί πετρελαίου αποφάσισαν να συνεργαστούν ιδρύονταν τον ΟΠΕΚ, ο Πλούτωνας βρισκόταν ακριβώς πάνω στο γενέθλιο Κρόνο ενεργοποιώντας τη γενέθλια αντίθεση Κρόνου – Ουρανού. Ταυτόχρονα σχημάτιζε τρίγωνο με γενέθλιο Ήλιο / Μεσουράνημα και εξάγωνο με το γενέθλιο Πλούτωνα.

Επίσης την ίδια χρονιά ο Ποσειδώνας σχημάτιζε τετράγωνο με τη γενέθλια θέση του και βέβαια με το Δία και τον Ωροσκόπο. Η ίδρυση του ΟΠΕΚ σαφώς και ισχυροποίησε τις αραβικές χώρες και κυρίως τα καθεστώτα τους (Πλούτωνας σύνοδο με Κρόνο, τρίγωνο με Ήλιο-Μεσουράνημα) μέσα από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο ο πλούτος που δημιουργήθηκε συγκεντρώθηκε στα χέρια λίγων οι οποίοι αποξενώθηκαν περισσότερο από τον λαό και υιοθέτησαν ένα μοντέλο ζωής σε σύγκρουση με τα παραδοσιακά ιδανικά (Ποσειδώνας τετράγωνο με γενέθλια θέση του, Δία και Ωροσκόπο).

Τον Οκτώβριο του 1973 έγινε ο Δ’ Αραβοϊσραηλινός πόλεμος, που είναι και ο τελευταίος μέχρι σήμερα αν εξαιρέσουμε δύο εισβολές των Ισραηλινών στο Λίβανο το 1982 και 2006 και στη Γάζα το 2008. Στον πόλεμο του 1973 η Αίγυπτος μπόρεσε να πάρει πίσω από το Ισραήλ τα εδάφη που έχασε στη χερσόνησο του Σινά από τον προηγούμενο πόλεμο του 1967, ξεπλένοντας ταυτόχρονα κι ένα μέρος της ντροπής των Αράβων για την πανωλεθρία που έπαθαν σ΄εκείνο τον πόλεμο των έξι ημερών.

Επειδή όμως ο πόλεμος του 1973 πήρε διεθνείς διαστάσεις με εμπλοκή αμερικάνων και σοβιετικών, στο πλευρό ισραηλινών και αράβων αντίστοιχα, οι αραβικές χώρες μείωσαν την παραγωγή πετρελαίου κάνοντας ουσιαστικά εμπάργκο στη Δύση. Η τιμή του πετρελαίου σχεδόν πενταπλασιάστηκε το επόμενο διάστημα με συνέπεια την ύφεση της οικονομίας και τις πρώτες σκέψεις για στροφή στην παραγωγή “πράσινης” ενέργειας.

Το 1973 ο Ουρανός ήταν σε σύνοδο με το προοδευμένο Άρη της Μέσης Ανατολής, μια όψη που έγινε ακριβείας στις 16 ημέρες που περίπου διάρκεσε ο πόλεμος, τον Οκτώβριο του 1973. Επίσης κατά τη διάρκεια του πολέμου ο Ποσειδώνας από τον 4ο οίκο σχημάτιζε Τ-τετράγωνο με τη γενέθλια αντίθεση Κρόνου – Ουρανού.

Τους επόμενους μήνες όταν έμπαινε στον 5ο οίκο σχημάτισε τρίγωνο με τη γενέθλια θέση του, και βέβαια με Δία και Ωροσκόπο. Επίσης πάνω στο διάστημα του πολέμου ο Πλούτωνας ξεκίνησε τετράγωνο με τη γενέθλια θέση του, μια όψη που διάρκεσε όλο το 1974. Η σύνοδος Άρη – Ουρανού δείχνει βέβαια τη διάθεση για δράση με ανάληψη κάθε πιθανού ρίσκου αλλά οι όψεις του Ποσειδώνα δίνουν μια ανώτερη διάσταση στην όλη πρωτοβουλία. Ο συγκεκριμένος πόλεμος και το εμπάργκο που ακολούθησε δεν έγινε μόνο για μερικά χιλιόμετρα γης ή μια χούφτα “πετροδολάρια”. Το γόητρο των Αράβων είχε απόλυτη ανάγκη μιας νίκης εναντίον του Ισραήλ και μιας απόδειξης ότι ο αραβικός λαός δεν είναι πια έρμαιο στις διαθέσεις της Δύσης.

Τα πεδία των μαχών και την οικονομίας είναι απλά τα πιο προσφιλή που προσφέρουν χειροπιαστά αποτελέσματα. Το τετράγωνο του Πλούτωνα με τη γενέθλια θέση του σηματοδοτεί το κλείσιμο της πρώτης περιόδου του μεγάλου κύκλου αυτού του αργού πλανήτη. Μπορούμε να πούμε ότι δείχνει την ενηλικίωση των κρατών της Μέσης Ανατολής.

Μιλώντας για ιστορικές περιόδους, θα ήταν παράληψη να μην αναφερθούμε και στο κύκλο Ήλιου – Σελήνης στην προοδευμένη κίνηση τους που χωρίζουν την ιστορία σε 30ετίες. Πριν από τη συμφωνία του Σαν Ρέμο, που έχουμε πάρει σαν γενέθλιο σημείο για τη σύγχρονη Μέση Ανατολή, η προοδευμένη Νέα Σελήνη σχηματίστηκε τον Οκτώβριο του 1913. Η επόμενη ήταν τον Μάρτιο του 1943. Ουσιαστικά πρόκειται για 30 χρόνια από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο μέχρι τον δεύτερο.

Η νίκη των Συμμάχων στον πρώτο πόλεμο οδήγησε στην ίδρυση των ανεξάρτητων αραβικών κρατών, ενώ η νίκη των ίδιων στο δεύτερο πόλεμο οδήγησε στην ίδρυση του Ισραήλ, ένα μόνιμο αγκάθι για τους άραβες. Κατά τα άλλα είναι μια περίοδος όπου τα αραβικά κράτη βρίσκονταν υπό την ισχυρή κηδεμονία Αγγλίας και Γαλλίας.
Η επόμενη Νέα Σελήνη σχηματίστηκε τον Ιούνιο του 1972. Το διάστημα 1943 – 1972 τα αραβικά κράτη ανεξαρτητοποιήθηκαν ουσιαστικά, ιδρύσαν τον ΟΠΕΚ, και συγκρούστηκαν τρεις φορές με το Ισραήλ χωρίς επιτυχία όμως αφού το τελευταίο επέκτεινε σημαντικά τα εδάφη του εκτοπίζοντας βίαια τους Άραβες.

Η επόμενη 30ετία ξεκίνησε με τον νικηφόρο πόλεμο κατά του Ισραήλ και το εμπάργκο του πετρελαίου, γεγονότα για τα οποία μιλήσαμε ήδη. Οι άραβες “έδειξαν τα δόντια τους” για πρώτη φόρα, κάτι που συνεχίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 με την ισλαμική επανάσταση του Ιράν και την εγκαθίδρυση θρησκευτικού καθεστώτος που μέχρι σήμερα βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Βέβαια η απάντηση των ΗΠΑ ήρθε με τον “εμφύλιο πόλεμο” που ουσιαστικά προκάλεσε ανάμεσα σε Ιράν – Ιράκ τη δεκαετία του 1980 και τον “πόλεμο του Κόλπου” που ήταν η πρώτη άμεση επέμβασή της στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Η επόμενη Νέα Σελήνη σχηματίστηκε τον Οκτώβριο του 2001, ένα μήνα μετά την καταστροφή των δίδυμων πύργων της Νέας Υόρκης. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί βέβαια μια καινούργια πραγματικότητα για τη Μέση Ανατολή με τις χώρες του ΝΑΤΟ να εισβάλλουν σε Αφγαγιστάν και Ιράκ ανατρέποντας τα καθεστώτα και εγκαθιστώντας φιλικές προς αυτές κυβερνήσεις.

Η αρχή του συγκεκριμένου κύκλου ήταν ιδιαίτερα σημαντική περίοδος για τη Μέση Ανατολή αφού την τριετία 2000 – 2002 ο Ποσειδώνας βρίσκονταν στο τέλος του 6ου οίκου και στην ακμή του 7ου σχηματίζοντας μια σειρά από τετράγωνα με γενέθλιο Ήλιο / Μεσουράνημα και αντιθέσεις με Ωροσκόπο και γενέθλιο Ποσειδώνα / Δία. Όταν γινόταν η καταστροφή των δίδυμων πύργων ήταν ενεργό το τετράγωνο με το Μεσουράνημα. Ο κύκλος αυτός που φαίνεται ότι θα έχει δραματικές επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή βρίσκεται βέβαια ακόμα σε εξέλιξη.

Σημερινή Κατάσταση και Προοπτικές

Κύριος σκοπός του άρθρου είναι η εξέταση των εξεγέρσεων στις αραβικές χώρες, που ξεκίνησαν στα τέλη του 2010, μέσα από τη ματιά της αστρολογίας. Μπορεί η εισαγωγή και η ιστορική αναδρομή να τράβηξαν λίγο παραπάνω, ήταν όμως απαραίτητη η ματιά στο παρελθόν για να ξέρουμε πως φτάσαμε μέχρι εδώ. Ο ακόλουθος χάρτης έχει το γενέθλιο ωροσκόπιο στο κέντρο και δείχνει τις προόδους των γρήγορων πλανητών στον εσωτερικό δακτύλιο και τις διελεύσεις των αργών πλανητών στον εξωτερικό δακτύλιο.

Εξετάζοντας λοιπόν τις σύγχρονες διελεύσεις και τις προόδους στο γενέθλιο ωροσκόπιο της Μέσης Ανατολής, και αφήνοντας ανοχή μέχρι μία μοίρα, έχουμε με χρονολογική σειρά:

– Ο προοδευμένος Άρης σχηματίζει αντίθεση με το γενέθλιο Μεσουράνημα, από το καλοκαίρι του 2007, μέχρι το Νοέμβριο του 2011.
– Ο Πλούτωνας θα βρίσκεται σε αντίθεση με τη γενέθλια θέση του, από το Δεκέμβριο του 2010 μέχρι το Δεκέμβριο του 2011
– Ο Χείρωνας σχηματίζει σύνοδο με γενέθλιο Ουρανό / αντίθεση με γενέθλιο Κρόνο από τον Απρίλιο του 2011 μέχρι τον Μάρτιο του 2012
– Ο προοδευμένος Ήλιος βρίσκεται σε σύνοδο με τη γενέθλια Σελήνη τη διετία 2011-12 και θα σχηματίσει τετράγωνα με γενέθλιο Ήλιο / Μεσουράνημα στο διάστημα 2013-14.
– Ο Ουρανός θα σχηματίσει τετράγωνο με το γενέθλιο Πλούτωνα από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013. Στο ίδιο διάστημα θα είναι σε σύνοδο με το γενέθλιο Ερμή.
– Ο Κρόνος τη διετία 2012-13 θα σχηματίσει σύνοδο με γενέθλιο Άρη, αντίθεση με γενέθλιο Ήλιο / Μεσουράνημα και τετράγωνο με γενέθλιο Ωροσκόπο / Ποσειδώνα / Δία.
– Ο Ποσειδώνας τη διετία 2013-2014 θα σχηματίσει σύνοδο με γενέθλιο Ουρανό και αντίθεση με γενέθλιο Κρόνο.

Φαίνεται λοιπόν ότι η αναστάτωση στη Μέση Ανατολή δεν είναι ούτε τυχαία ούτε παροδική. Αν εντάξουμε το σημερινό διάστημα στις μεγάλες ιστορικές περιόδους που αναφέραμε παραπάνω, βρισκόμαστε καταρχήν στο τέλος της περιόδου που ξεκίνησε το 1973 (τετράγωνο Πλούτωνα με γενέθλια θέση του) με τον επιτυχημένο πόλεμο κατά του Ισραήλ και το ακόμα πιο επιτυχημένο εμπάργκο στο πετρέλαιο.

Πλέον όμως οι λεονταρισμοί εναντίον της Δύσης αποτελούν παρελθόν και η μόνιμη πια παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή δείχνει την τραγική αποτυχία αυτής της πολιτικής. Βρισκόμαστε όμως και στην πορεία προς την προοδευμένη Πανσέληνο του κύκλου Ήλιου – Σελήνης που ξεκίνησε το 2001. Η επίθεση στους δίδυμους πύργους και ο “πόλεμος κατά της τρομοκρατίας” που ακολούθησε διέλυσε πολλές από τις ψευδαισθήσεις με τις οποίες συντηρούνταν τα αραβικά κράτη.

Προς το παρόν είμαστε ακόμα σε περίοδο ζυμώσεων και διαμόρφωσης των καινούργιων ισορροπιών. Στο σχηματισμό της Πανσελήνου, το 2016, θα έχουν γίνει περισσότερο φανερά τα αποτελέσματα του κύκλου αυτού.

Τα αραβικά καθεστώτα ήταν πάντα απολυταρχικά αλλά κατάφερναν να διατηρούν τον έλεγχο στο εσωτερικό τους συσπειρόνωντας το λαό στον ιερό αγώνα κατά των “απίστων”. Σήμερα όμως που το Ισραήλ είναι πιο ισχυρό από ποτέ και οι ΗΠΑ έχουν μόνιμη παρουσία στην περιοχή, δύσκολα μπορεί να γίνει πιστευτή μια τέτοια προπαγάνδα. Αποτέλεσμα είναι η ενίσχυση του εξτρεμισμού – τρομοκρατίας αλλά και η συνεχώς διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια που πλέον δεν μπορεί να ανεχτεί άλλο την άνιση κατανομή του πλούτου αφού τελειώσανε και τα ιδεολογικά άλλοθι ή οι ιδεολογικές δικλείδες ασφαλείας.

Έτσι τα αραβικά καθεστώτα βρίσκονται ανάμεσα σε δύο αντίρροπες δυνάμεις. Από τη μία υπάρχει ο λαός που θέλει περισσότερη δικαιοσύνη και πίστη στις παραδοσιακές αξίες και πλέον δεν έχει κανένα λόγο να εμπιστεύεται τις κυβερνήσεις του. Από την άλλη βρίσκονται οι ΗΠΑ που τα επόμενα χρόνια θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν τα μη φιλικά προς αυτές καθεστώτα (Ιράν, Συρία). Αστρολογικά ο ρόλος των ΗΠΑ στον συγκεκριμένο χάρτη φαίνεται από τον Ουρανό, που παραδοσιακά αντιπροσωπεύει τον Δυτικό κόσμο και στο ωροσκόπιο της Μέσης Ανατολής είναι κυβερνήτης του 7ου οίκου (των ανοιχτών εχθρών).

Ο Ουρανός λοιπόν έκανε την πρώτη επιστροφή στη γενέθλια θέση του το 2004 και τώρα μπαίνει στον 9ο οίκο όπου θα αρχίσει μια σειρά από συνόδους με Ερμή, Αφροδίτη, Ήλιο και Μεσουράνημα. Σίγουρα ο ρόλος των ΗΠΑ στην περιοχή τα επόμενα χρόνια θα είναι έντονος και καθοριστικός. Αντίπαλο δέος είναι ο Ποσειδώνας (η πίστη σε μια υπερβατική αλήθεια χωρίς διαχωρισμούς, ο ιδεολογικός αγώνας χωρίς ατομικό συμφέρον).

Η σύνοδος του Ποσειδώνα με το γενέθλιο Ουρανό με ταυτόχρονο τετράγωνο του προοδευμένου Ήλιου με τη γενέθλια θέση του, που όπως είπαμε θα σχηματιστούν την περίοδο 2013-14, ίσως δείχνουν την κορύφωση των σημερινών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Είναι σίγουρο ότι η Μέση Ανατολή αλλάζει, όπως και όλος ο κόσμος. Οι σημερινές αναταραχές δεν είναι κάτι παροδικό αλλά ούτε και θα αποτελέσουν μια τελική λύση αφού τα συγκεκριμένα καθεστώτα έχουν μεγάλο βαθμό αδράνειας (Ήλιος και Μεσουράνημα στον Ταύρο). Άλλωστε οι σημερινές ταραχές συμβαίνουν κάτω από την επίδραση Άρη, Πλούτωνα και Χείρωνα, ένας συνδυασμός που πολύ δύσκολα θα οδηγήσει σε μια σταθερή λύση.

Ουσιαστικά αποτελούν μάλλον προάγγελο των μελλοντικών συγκρούσεων. Η πραγματική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται ανάμεσα στην κηδεμονία των ΗΠΑ, που πλέον επηρεάζουν άμεσα τις εξελίξεις, και στην πίστη του λαού για ουσιαστική χειραφέτηση. Τα εξτρεμιστικά – τρομοκρατικά στοιχεία είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου, που δείχνει το μεγάλο βάθος που έχει η λαϊκή δυσαρέσκεια.

Τα σημερινά καθεστώτα βρίσκονται κάπου ανάμεσα και λογικά νοιώθουν να χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Αργά ή γρήγορα θα αλλάξουν, αλλά το ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση είναι ένα παιχνίδι που ακόμα παίζεται.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments