5 2 votes
Article Rating

Σε αυτό το άρθρο, θα ασχοληθούμε με άλλες κατηγοριοποιήσεις των ζωδίων, λιγότερο γνωστές αλλά πολύ σημαντικές στην Ωριαία, ιδιαίτερα, Αστρολογία.

Α) Άφωνα ζώδια:
είναι τα τρία ζώδια του νερού, ο Σκορπιός, ο Καρκίνος και βέβαια οι Ιχθείς.
Ο όρος «άφωνα» είναι και κυριολεκτικός αλλά και μεταφορικός. Πράγματι, τα ζώα που δηλώνουν αυτά τα ζώδια κυριολεκτικά δεν μιλούν.
Όμως τα ίδια αυτά ζώδια δεν έχουν κύριο χαρακτηριστικό το λόγο και τη λογική, εκφράζονται περισσότερο με το συναίσθημα, δρουν με βάση αυτό και αξιοποιούν όλα τα εκφραστικά μέσα και όχι μόνο το Λόγο.
Η παρουσία τους είναι διακριτική, περισσότερο ακούν παρά μιλούν και … καταγράφουν (ειδικά ο Σκορπιός!). Σε ωριαία ερώτηση, αν ο δείκτης βρεθεί σε άφωνο ζώδιο δηλώνει άτομο εσωστρεφές, διακριτικό, παρασκηνιακό και κρυφό.
Γενικά, δείκτης ενός θέματος σε άφωνο ζώδιο δείχνει πως όλα «παίζονται» παρασκηνιακά, υπόγεια και χωρίς κραυγαλέες κινήσεις.

Β) Ανθρώπινα ζώδια:
είναι τα ζώδια που συμβολίζουν τον άνθρωπο. Σε αυτά ανήκουν οι Δίδυμοι, η Παρθένος, ο Υδροχόος και, κακώς, μερικοί βάζουν και το Ζυγό.
Τα ζώδια αυτά, πράγματι, διακρίνονται για την έντονη κοινωνική τους αναφορά. Οι Δίδυμοι υπάρχουν επικοινωνώντας, η Παρθένος υπάρχει προσφέροντας συγκεκριμένα (ενώ οι Ιχθείς γενικά σε όλους, στην ανθρωπότητα, το Σύμπαν), θεραπεύοντας και παρέχοντας υπηρεσίες. Ο Υδροχόος υπάρχει μέσα από τη φιλία, την ομάδα, τα ιδανικά, την ανθρωπότητα.
Ο Ζυγός, πάλι, υπάρχει μέσα από το «Εσύ» αλλά σε πλαίσιο απρόσωπο, διπλωματικό και κοινωνικά αποδεκτό και προσδιορισμένο (γι’ αυτό η γνώμη μας είναι πως δεν πρέπει να περιλαμβάνεται σε αυτή την κατηγορία ζωδίων).

Σε ωριαία ερώτηση, αν ο δείκτης βρεθεί σε ανθρώπινο ζώδιο, δείχνει πως το άτομο είναι φυσιολογικό, συνηθισμένο, ευθύ και χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις. Αν ο δείκτης του θέματος βρίσκεται σε τέτοιο ζώδιο, δείχνει πως η πορεία του θέματος πιθανόν (αν συνηγορούν κι άλλα στοιχεία) θα είναι φυσιολογική και θα υπάρχει έντονη συμπαράσταση από ανθρώπους που θα δρουν κυρίως με ανθρωπιστικό κι όχι άλλο κίνητρο.

Γ) Άγονα και τα γόνιμα ζώδια:
άγονα είναι οι Δίδυμοι και η Παρθένος, γόνιμα τα άφωνα, τα ζώδια του νερού.
Φαίνεται αρχικά περίεργο που ο Λέων περιλαμβάνεται στα άγονα, που είναι, όπως ξέρουμε, ζώδιο των παιδιών και της δημιουργίας.
Κατ’ αρχήν, να ξεκαθαρίσουμε πως «άγονο» δεν σημαίνει «στείρο» ή «μη δημιουργικό», σημαίνει περισσότερο «μη δοτικό».
Πράγματι, το «δόσιμο» απαιτεί συναίσθημα και πάθος, που είναι «προνόμιο» του νερού, ενώ ο Λέων, μην ξεχνάμε, είναι κατ’ εξοχήν εγωκεντρικό ζώδιο (και τα παιδιά του είναι πάντα προέκταση του εγώ του και είναι πολύ δύσκολο να τα δει αλλιώς).

Αν σε ωριαία ερώτηση για τεκνοποίηση ο δείκτης είναι σε άγονο ή γόνιμο ζώδιο, σίγουρα θα είναι βασικά ένδειξη της απάντησης. Επίσης, αν η ακμή του 5ου οίκου (οίκος παιδιών) ή ο κυβερνήτης του είναι σε γόνιμο ζώδιο, η απάντηση μάλλον θα είναι θετική.

Δ) Διπλά ζώδια:
λέγονται έτσι γιατί το σύμβολό τους είναι επαναλαμβανόμενο (δύο γραμμές οι Δίδυμοι, δύο ημικύκλια πλάι – πλάι οι Ιχθύες). Στα ζώδια αυτά κάποιοι βασίζουν και την Παρθένο, αλλά δεν καταλαβαίνουμε γιατί.
Πάντως, σε ωριαία ερώτηση, αν ο δείκτης φανεί σε «διπλό» ζώδιο, είναι δείγμα αμφισημίας, δείχνει κάποιο «διχασμό» του προσώπου, μια πιθανή σύγκρουση «είναι» και «φαίνεσθε».
Αν ο δείκτης του θέματος είναι σε τέτοιο ζώδιο, πιθανόν σημαίνει πως η υπόθεση έχει διττό χαρακτήρα, κρύβει κάτι άλλο, πέρα από την επιφάνεια, η σημαίνει πως η λύση μπορεί να έλθει με δύο τρόπους ή από δύο πλευρές.

Ε) Θηριώδη ζώδια:
είναι τα ζώδια που δηλώνουν άγρια θηρία. Φυσικά είναι ο Λέων, αλλά και το τελευταίο τμήμα του Τοξότη (γιατί ο τρίτος δεκανός, το τρίτο, δηλαδή, δεκαήμερο του Τοξότη είναι ο Ήλιος, κυβερνήτης του Λέοντα. Επίσης, μην ξεχνάμε, ο Τοξότης είναι μισός άνθρωπος μισό ζώο, συμβολικά είναι κένταυρος.
Τα θηριώδη ζώδια, αν παρουσιασθούν ως δείκτης ωριαίας ερώτησης, δηλώνουν άνθρωπο δυναμικό, πιθανόν επιθετικό και «άγριο», ενώ ως δείκτες του θέματος δείχνουν ίσως πώς μόνο με τρόπο δυναμικό, επιθετικό κι όχι μειλίχιο και ήρεμο μπορεί να «προχωρήσει» η υπόθεση.

ΣΤ) Τετράποδα ζώδια:
είναι τα ζώδια που δηλώνονται από ζώα τετράποδα, δηλαδή ο Κριός, ο Ταύρος, ο Λέων (πάλι), ο Τοξότης (πάλι), και ο Αιγόκερος (ο τράγος).
Ο δείκτης σε τέτοιο ζώδιο δηλώνει πως το άτομο είναι αρκετά «πρωτόγονο», δυναμικό και κυρίως δρα με το ένστικτο ( ακόμα και όταν χρησιμοποιεί τη Λογική, τη χρησιμοποιεί ως «υπηρέτη» του ενστίκτου).
Όταν ο δείκτης του θέματος είναι σε ζώδιο αυτής της κατηγορίας, δηλώνει πως η υπόθεση μπορεί να διεκπεραιωθεί κυρίως με τρόπους δυναμικούς, ίσως «βίαιους», χωρίς «καθωσπρεπισμούς» και άλλες κοινωνικές συμβατικότητες.

Ζ) Ζεστά ζώδια:
είναι τα ζώδια της φωτιάς (Λέων, Ζυγός, Υδροχόος).
Λέγονται έτσι γιατί είναι ζώδια δράσης και κίνησης.
Πράγματι, η φωτιά κι ο αέρας, ως στοιχεία, κινούνται στο χώρο και απλώνονται σ’ αυτόν, ενώ η γη κινείται συνολικά και το νερό της λίμνης ή της θάλασσας κινείται πάλι ως όλο.
Έτσι, τα ζώδια αυτά είναι ζώδια κίνησης και γι’ αυτό λέγονται και αρσενικά και είναι και ημερήσια (η ημέρα συνδέεται με το «δοτικό» Ήλιο).
Δείκτης σε «ζεστό» ζώδιο δηλώνει άτομο δράσης, που μπορεί και να «ανάβει» εύκολα.

Η) Κρύα ζώδια:
είναι τα ζώδια της γης (Αιγόκερως, Ταύρος, Παρθένος) και του νερού (Σκορπιός, Ιχθύες, Καρκίνος).

Λέγονται έτσι γιατί έχουν ψυχραιμία, προσέχουν πριν δράσουν και δεν ρίχνουν «γροθιά στο μαχαίρι». Είναι επιφυλακτικά, προσεκτικά, ίσως αργοκίνητα και αναποφάσιστα, δεν «ρισκάρουν» εύκολα και δεν ριψοκινδυνεύουν.
Είναι θηλυκά και νυκτερινά, γιατί είναι περισσότερο δεκτικά παρά δοτικά, γιατί οι κινήσεις τους έχουν τη θηλυκή πανουργία αλλά και εξυπνάδα και επιφυλακτικότητα ή και η καχυποψία είναι χαρακτηριστικό τους.
«Δείκτης» σε τέτοια ζώδια δηλώνει άτομο με ανάλογα χαρακτηριστικά.

Θ) Υγρά ζώδια:
είναι τα ζώδια του αέρα (Δίδυμοι, Καρκίνος, Υδροχόος) και του νερού (Σκορπιός, Καρκίνος, Ιχθύες).
Η «υγρασία», ως ιδιότητα, δηλώνει έμφαση στο συναίσθημα. Πράγματι, τα ζώδια του αέρα ως «ζεστά» έχουν δράση που, όμως, δεν είναι η «ξεροκέφαλη», πολλές φορές, δράση της φωτιάς, αλλά έχει και συναισθηματική παράμετρο.
Γενικά, η υγρασία ως ιδιότητα μετριάζει την επιθετικότητα της ζέστης, την «πρωτόγονη» δράση και την ψυχρότητα του κρύου. Γι’ αυτό και ένας Καρκίνος, για παράδειγμα, είναι «λογικός», αλλά δεν θα φτάσει ποτέ την αιγοκερίσια «παγωμάρα», την παρθενίσια σχολαστικότητα και τον ταυρίσιο υπολογισμό και χρησιμοθηρία.

Η) Ξηρά ζώδια:
είναι τα ζώδια της γης (Αιγόκερος, Ταύρος, Παρθένος) και της φωτιάς (Τοξότης, Καρκίνος, Λέων).
Η ξηρασία ως ιδιότητα δίνει έμφαση στη λογική και τη λεπτομέρεια.
Σε συνδυασμό με τη ζέστη, δίνει δράση που συνδυάζει λογική δράση που, όμως, είναι σκληρή, αδυσώπητη και χωρίς πολλές συναισθηματικές διακυμάνσεις.
Σε συνδυασμό με το κρύο, δίνει την «ψυχρή» λογική, που μπορεί να φτάσει στον απόλυτο υπολογισμό, την ανόητη σχολαστικότητα, το «να χάνεις το δάσος μένοντας στο δέντρο».

Με τις διακρίσεις που συνολικά κάναμε, έχουμε πια μια άλλη διάσταση των ζωδίων. Συνδέοντας όλα τα παραπάνω μπορούμε, για κάθε ζώδιο, να συγκροτήσουμε μια εικόνα, ένα «παζλ» από πολλά στοιχεία που, όμως, θα είναι οργανικά δεμένα μεταξύ τους.
Για παράδειγμα, έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, μελετώντας ένα ζώδιο, για παράδειγμα την Παρθένο, θα πάρουμε υπόψη πως είναι: άγονο, ανθρώπινο, διπλό (όπως κάποιοι υποστηρίζουν), ξηρό και κρύο, γήινο, μεταβλητό.

Όλα τα παραπάνω, ξέροντας πια τι σημαίνουν οι ιδιότητες που αναφέρονται, μπορούν εύκολα να μας βοηθήσουν να συγκροτήσουμε μια εικόνα αυτού του ζωδίου. Ζώδιο πολύ λογικό (ξηρό και κρύο), συντηρητικό, διστακτικό (για τον ίδιο λόγο), αποφεύγει «βιαστικές» κινήσεις, ασχολείται με τη λεπτομέρεια. Είναι εγκεφαλικό – θεωρητικό (λόγω μεταβλητότητας), αλλά δεν «αερολογεί» ούτε «χάνεται» σε θεωρητικές αναζητήσεις (λόγω γης),προσφέρει και συμπόνια (ως ανθρώπινο) αλλά όχι και υπερβολή (άγονο και ξηρό). Είναι ευγενικό (ανθρώπινο), αλλά οι αντιδράσεις του είναι πάντα συγκρατημένες και δεν είναι ποτέ διαχυτικό (ξηρό και κρύο). Έχει πάντα ανάγκη την υλική εξασφάλιση (γη) και μπορεί να είναι έξυπνο και εύστροφο (ως μεταβλητό) αλλά χωρίς τα «πετάγματα» της ευφυίας (αυτή θέλει αέρα).

Είδαμε, λοιπόν, πως πολύ γρήγορα ξέροντας τις κατηγοριοποιήσεις που είπαμε, μπορούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα για τα ζώδια. Αν εμβαθύνουμε περισσότερο κι είμαστε υπομονετικοί, μπορούμε, αναλύοντας και συνθέτοντας, να έχουμε πολλές πληροφορίες. Ειδικά στην Ωριαία πρέπει να παίρνουμε υπόψη όλες τις κατηγοριοποιήσεις των ζωδίων, ώστε να «φωτογραφίζουμε» όσο γίνεται πιο πιστά τους «δείκτες».

Τέλος, κάτι σημαντικό. Υπάρχει ένα ζώδιο που από μόνο του «φτιάχνει» κατηγορία: είναι ο Ζυγός, που ανήκει στα «άψυχα» ζώδια, μιας και σύμβολο του είναι η ζυγαριά, σύμβολο πάλι της αφηρημένης δικαιοσύνης.
Γι’ αυτό ο Ζυγός θεωρείται ζώδιο εγκεφαλικό, απρόσωπο, και δεν είναι τυχαίο που ο «σκληρός» Κρόνος έχει έξαρση σε αυτό το ζώδιο κι ο απρόσωπος Ουρανός είναι κυβερνήτης του στην Εσωτερική Αστρολογία.

Ο «δείκτης» στο Ζυγό είναι πάντα δείκτης διπλωματικότητας, ρεαλισμού, λογικής κι υπολογισμού, δείκτης πως το θέμα διεκπεραιώνεται με κινήσεις προσεκτικές. Έχοντας πια μιλήσει για τα ζώδια, σεπόμενο άρθρο μας θα δούμε κάτι που οι λίγοι το γνωρίζουν αλλά, όμως, ειδικά στην Ωριαία Αστρολογία, παίζει καθοριστικό ρόλο: τις «αντισκιές» και τις «κόντρα – αντισκιές».

Χρήστος Παϊζης

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments