0 0 votes
Article Rating

Ο Εντγκαρ Κέισυ και οι εξω-αισθητήριες εμπειρίες. Προσέγγιση μέσα από τις προφητείες του

Η ζωή του Edgar Cayce είναι γεμάτη από παραδείγματα εξω-αισθητήριας επικοινωνίας (E.S.P.) Ο Cayce είχε την ικανότητα της E.S.P. επειδή έκανε προφητείες ενώ ήταν σε κατάσταση ύπνου, δηλαδή έδινε πληροφορίες ή «έβλεπε» άτομα, τοποθεσίες ή γεγονότα, χωρίς να χρησιμοποιεί την φυσική του όραση ή να έχει μελετήσει προηγουμένως τις πληροφορίες. Ενώ ήταν κοιμισμένος, μπορούσε να απαντήσει –από απόσταση– για οποιοδήποτε θέμα ή να περιγράψει άτομα και το χώρο που βρίσκονταν, έστω και αν ο ίδιος βρισκόταν στην Βιρτζίνια και ο ενδιαφερόμενος στην Νέα Υόρκη.
Επειδή υπάρχουν πολλοί τύποι ΕSP, οι ερευνητές τις έχουν χωρίσει σε διάφορες κατηγορίες για να μπορέσουν να εξηγήσουν τι συμβαίνει ακριβώς.

Στην τηλεπάθεια η λήψη των πληροφοριών γίνεται με φυσικό τρόπο, δηλ. με την ανάγνωση της σκέψης ενός άλλου προσώπου. Για παράδειγμα, ο Cayce ήταν στο Κεντάκυ (740-1) και έκανε μια προφητεία για λογαριασμό κάποιου που βρισκόταν στη Νέα Υόρκη. Είδε, λοιπόν, τον ενδιαφερόμενο να καπνίζει ένα πούρο, να σφυρίζει το σκοπό ενός συγκεκριμένου τραγουδιού, να συναντά κάποιον τρίτο για την υπόθεση ενός ακινήτου, να διαβάζει τρεις επιστολές. Στο τέλος, ο κοιμισμένος Cayce, άκουσε τον άνθρωπο αυτό να μιλά στο τηλέφωνο με κάποιον άλλο κύριο του οποίου ήξερε και το όνομα. Όλα αυτά τα γεγονότα διασταυρώθηκαν αργότερα. Ο Cayce μπορούσε να «δει» μέσω της εξω-αισθητήριας ικανότητάς του όλα όσα βίωσε άμεσα το συγκεκριμένο πρόσωπο με τις κανονικές του αισθήσεις. Ένα κοινό παράδειγμα τηλεπάθειας συμβαίνει όταν, ξαφνικά, ενώ σκεφτόμαστε ένα άτομο για το οποίο δεν έχουμε νέα του για μεγάλο χρονικό διάστημα, χτυπά το τηλέφωνο και το πρόσωπο εκείνο είναι στη γραμμή.

Μια άλλη κατηγορία ESP είναι η διόραση, δηλ. η ικανότητα να «αντιλαμβανόμαστε» δεδομένα ή πληροφορίες που κανείς δεν έχει. Ας υποθέσουμε, για παράδειγμα ότι ανακατέψατε μια τράπουλα και τοποθετήσατε τα φύλλα με τις φιγούρες προς τα κάτω. Στη συνέχεια προσπαθήσατε να ονομάσετε ένα προς ένα τα φύλλα (ή τουλάχιστον να πείτε το χρώμα τους) . Εάν το ποσοστό των φύλλων που μαντέψατε σωστά ξεπερνούσε κατά πολύ αυτό που θα θεωρούνταν ως τυχαίο, τότε θα λέγαμε πως πρόκειται για διόραση. Δεν χρειάζεται να είστε 100% ακριβείς για να θεωρηθείτε «διορατικοί», απλώς το ποσοστό πρέπει να είναι στατιστικά σταθερά μεγαλύτερ από το ποσοστό της τυχαίας πιθανότητας . Αν τώρα, δοκιμάζατε το ίδιο πείραμα με ένα φίλο σας να κοιτάζει κάθε μία κάρτα και να συγκεντρώνεται σ’ αυτήν, πριν εσείς, μαντέψετε, στην περίπτωση αυτή θα είχαμε ένα παράδειγμα τηλεπάθειας.

Ας εξετάσουμε την προφητεία (2826-1) που ο Cayce την έκανε για λογαριασμό ενός προσώπου που βρισκόταν στο Οχάϊο ενώ ο ίδιος στην Βιρτζίνια. Κατά τη διαδικασία, ο Cayce πρόβλεψε σωστά τη θερμοκρασία του συγκεκριμένου ατόμου. Αν ο γιατρός στο Οχάϊο γνώριζε την θερμοκρασία του ασθενή πριν δοθεί η προφητεία του Cayce, τότε θα μιλούσαμε για τηλεπάθεια γιατί ο Cayce διάβασε το μυαλό του γιατρού. Αν όμως ο γιατρός δεν γνώριζε την θερμοκρασία μέχρι να δοθεί η προφητεία, τότε θα είχαμε την περίπτωση της διόρασης.

Μια τρίτη κατηγορία ESP είναι η πρόγνωση, δηλαδή η ικανότητα να «βλέπουμε» τα γεγονότα πριν συμβούν. Πολλοί αποκαλούν την εμπειρία αυτή deja-vu. Για παράδειγμα, συνομιλείτε με ένα φίλο σας και εντελώς ξαφνικά, είστε βέβαιοι πως έχετε ξανακάνει ακριβώς την ίδια συνομιλία. Μπορείτε μάλιστα να γνωρίζετε τι πρόκειται να πει ο φίλος σας αμέσως μετά. Οι προφητείες του Cayce υπονοούν ότι το φαινόμενο εξηγείται με τα όνειρα που, συχνά, προαναγγέλλουν μελλοντικά γεγονότα. Είναι πιθανό τέτοια προγνωστικά όνειρα να μην τα θυμόμαστε και να τα αισθανόμαστε πολύ αμυδρά ως deja-vu εμπειρία. Στα αρχεία του Cayce υπάρχουν αναρίθμητες περιπτώσεις προγνώσεων. Σε πολλές περιπτώσεις που αφορούσαν προφητείες για παιδιά, ο Cayce πρόβλεψε πως θα ήταν ως ενήλικες, και προχωρώντας ακόμα περισσότερο, περιέγραψε τα κρυμμένα ταλέντα τους και τα επαγγελματικές τους ασχολίες. Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα για την ικανότητα της πρόγνωσης. Στη διάρκεια μιας προφητείας για μια κυρία στη Νέα Υόρκη, ο Cayce άρχισε ξαφνικά να κάνει προφητεία για μια γυναίκα στο Μισούρι, χωρίς να του το ζητήσει κανείς. Την ημέρα που έλαβε ταχυδρομικά ο Cayce το αίτημά της για βοήθεια, διαπιστώθηκε πως το είχε στείλει μετά την εθελοντική πρόγνωση (5700-6) του Cayce και αφού εκείνος της είχε, ήδη, ταχυδρομήσει την απάντησή του. Ο Cayce, πρόβλεψε επίσης την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου (900-425) τουλάχιστον 6 μήνες πριν συμβεί καθώς επίσης και το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Γνώριζε πως θα πεθάνει πριν επιστρέψουν οι δυο γιοι του στην πατρίδα.

Μερικοί αποκαλούσαν τον Cayce «προφήτη» ο ίδιος όμως δεν είχε ποτέ αυτή την αξίωση. Μάλιστα, σε μία προφητεία περιέγραψε τον εαυτό του ως «αδύναμο, ταπεινό και ανάξιο κανάλι» (254-76). Σπάνια έκανε προφητείες για παγκόσμια γεγονότα, κυρίως επειδή οι προγνώσεις αυτού του είδους εξαρτώνται από αναρίθμητες εξωτερικές επιδράσεις. Όταν οι ψυχικοί π.χ. προσπαθούν να προβλέψουν το μέλλον, αυτό που μπορούν πραγματικά να κάνουν είναι να προφητέψουν ένα πιθανό μέλλον βασισμένο στα τρέχοντα γεγονότα. Εάν τα γεγονότα εξακολουθούν να εμφανίζουν την ίδια σειρά – εάν οι ανθρώπινες συμπεριφορές, ο τρόπος ζωής και οι παγκόσμιες συνθήκες παραμένουν ίδια- οι ψυχικοί τότε μπορούν να «δουν» ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι προφητείες ξεκαθάρισαν πως ο καθένας από εμάς έχει το δώρο της ελεύθερης βούλησης. Εάν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την ελεύθερη βούλησή τους για να αλλάζουν αυτό που κάνουν σήμερα, το γεγονός αυτό, στη συνέχεια, θα έχει δραματική επίδραση στο μέλλον.

Στη Βίβλο, ο Ιωνάς πήγε στην διεφθαρμένη πόλη της Νινευϊ να προειδοποιήσει τους ανθρώπους για την καταστροφή που θα έπεφτε επάνω τους. Οι κάτοικοι όμως μετανόησαν για την κακή συμπεριφορά τους και με την ελεύθερη βούλησή τους, άλλαξαν τον τρόπο ζωής τους σώζοντας την πόλη τους. Η ικανότητα της πρόγνωσης λοιπόν, υπόκειται σε πάρα πολλές επιδράσεις απ’ ότι η τηλεπάθεια ή η διόραση.

Μια τέταρτη και σημαντική κατηγορία ESP που εμφανίζεται στις προφητείες του Cayce είναι η αναδρομική πρόγνωση (retrocognition) δηλ. η ικανότητα να «βλέπουμε» γεγονότα που έχουν ήδη συμβεί. Στις προφητείες ζωής που έκανε ο Cayce (προφητείες που αφορούσαν την ψυχή), επαναλάμβανε συχνά και μεγαλόφωνα, αξιοσημείωτα γεγονότα της ζωής ενός προσώπου, επιστρέφοντας πίσω στο παρελθόν, μέχρι την ημέρα γέννησή του. Σε μία προφητεία είπε, « 1935-32 – ενοχλητική περίοδος –’31-’36-’26 κανένα πάρα πολύ ειρηνικό» κ.λπ. (1650-1). Σε μια άλλη προφητεία ζωής (1462-1), δόθηκαν στον Cayce ανακριβής ημερομηνία και τόπος γέννησης για ένα νέο κορίτσι. Γυρνώντας πίσω στο παρελθόν, απάντησε «Δεν την βρίσκουμε εδώ» (Του είχαν πει από λάθος ότι το κορίτσι γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1919 στο Κλήβελαντ, Οχάϊο). Σώπασε για λίγο και τελικά είπε «Μάλιστα, έχουμε εδώ το μητρώο (φαίνεται πως είναι λάθος ο τόπος και η ημερομηνία)». Αργότερα ανακαλύφθηκε πως το κορίτσι είχε γεννηθεί στις 23 Ιανουαρίου (μία μέρα νωρίτερα) στην Νέα Υόρκη και όχι στο Κλήβελαντ.

Εντεκα χρόνια πριν ανακαλυφθούν το 1947 τα χειρόγραφα της Νεκρής Θάλασσας, οι προφητείες του Cayce, μιλούσαν για μία Ιουδαϊκή θρησκευτική ομάδα για την οποία οι μελετητές της φιλοσοφίας και της θεολογίας γνώριζαν ελάχιστα πράγματα. Επρόκειτο για μία μυστικιστική αιρετική ομάδα τους Εσσαίους. Ο Cayce έδωσε πάρα πολλές πληροφορίες για το έργο και τη ζωή τους στην κοινότητα. Για παράδειγμα, ισχυριζόταν πως οι άντρες και οι γυναίκες Εσσαίοι ζούσαν και εργάζονταν όλοι μαζί στην κοινότητα ενώ την ίδια εποχή οι μελετητές πίστευαν πως οι Εσσαίοι ήταν μία αυστηρά αντρική μοναστική κοινότητα. Εν τούτοις, το 1951, έξι και πλέον χρόνια μετά το θάνατο του Cayce, οι αρχαιολόγοι έκαναν εκτεταμένες ανασκαφές στο Qumran κοντά στην περιοχή που βρέθηκαν τα Χειρόγραφα της Νεκρής Θάλασσας. Ανακάλυψαν επίσης στοιχεία ότι άντρες και γυναίκες Εσσαίοι ζούσαν μαζί στην ίδια κοινότητα.

Αυτά είναι μερικά από τα πάρα πολλά παραδείγματα ESP στις προφητείες του Cayce. Επειδή «το ψυχικό είναι από την ψυχή» οι πληροφορίες του Cayce, υποδηλώνουν ότι είναι σχετικά εύκολο να προκαλέσουμε ψυχικές εμπειρίες σε ατομικό επίπεδο. Ωστόσο, το ίδιο το φαινόμενο που εκδηλώνεται μέσα από ψυχικούς διαύλους, πολλές φορές μας βγάζει εκτός διαδρομής. Οι προφητείες μας υποδεικνύουν ότι αντί να επιδιώκουμε ψυχικές εμπειρίες μόνο για να τις βιώσουμε, θα έπρεπε να επιδιώκουμε εκείνες που υποστηρίζουν την πνευματική μας βελτίωση, που μας διδάσκουν τον εσωτερικό εαυτό μας, ή υπηρετούν τους άλλους.

Οι άνθρωποι συχνά έχουν την τάση να παρουσιάζουν τις ψυχικές εμπειρίες σαν ένα φαινόμενο ασυνήθιστο, πάρα πολύ ειδικό και πέρα από το φυσικό ή ακόμα τρομακτικό. Όμως σύμφωνα με την προσέγγιση του Cayce, οι ψυχικές πληροφορίες είναι τόσο φυσικές όσο και η «διαίσθηση» ή η υποψία για κάτι.. Επιπλέον, επειδή κάτι θεωρείται «ψυχικό» δεν σημαίνει πως είναι 100% ακριβές. Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τις ψυχικές πληροφορίες εξίσου ανάλογες με τις συμβουλές ενός έμπιστου φίλου μας, μπορούμε δηλαδή να τις χρησιμοποιήσουμε ως πρόσθετο εργαλείο που συλλέγει διαισθητικά τη γνώση και παίρνει αποφάσεις.- δεν θα έπρεπε να τις πιστώνουμε απαραιτήτως με κάτι περισσότερο από την πληροφόρηση που μας προσφέρουν οι φίλοι μας (ή οι αισθήσεις μας), ούτε όμως και να τις υποτιμάμε.
Στην πορεία του χρόνου, οι άνθρωποι, ατομικά, μπορούν να ασχοληθούν με την διαίσθησή τους με τον ίδιο φυσιολογικό τρόπο που χρησιμοποιούν και για τις υπόλοιπες αισθήσεις τους, τη γεύση, την όσφρηση, την αφή, την ακοή ή την όραση.

Πληροφορίες για το έργο του Edgar Cayce

Σήμερα, διάφορες οργανώσεις ερευνούν και αξιοποιούν τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις προφητείες του Edgar Cayce. Η Εταιρεία, Τhe Association for Research and Enlightenment, Inc. (A.R.E.) συνεχίζει τις προσπάθειες, προσιτών στο ευρύτερο κοινό, παρουσιάσεων και εκδόσεων του έργου του, φροντίζοντας για την άμεση ενημέρωση των μελών της σ’ ολόκληρο τον κόσμο για τις δραστηριότητες και τις εξελίξεις που αφορούν το έργο του Cayce. To Iδρυμα, Τhe Εdgar Cayce Foundation είναι ένας ξεχωριστός Οργανισμός αρμόδιος για τα νόμιμα δικαιώματα από τις προφητείες του. Μεταξύ άλλων χρηματοδοτεί και στηρίζει συγκριτικές μελέτες που εκπονούνται σχετικά με τις πληροφορίες του Cayce και άλλων σχολών σκέψης. Το Πανεπιστήμιο Atlantic University, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ που έκλεισε το 1931 και επαναλειτούργησε το 1985, προσφέρει μεταπτυχιακό τίτλο (Master degree in Transpersonal Studies) στην Ψυχολογία, Φιλοσοφία, Θρησκειολογία, Ολιστικές επιστήμες και Καλές Τέχνες. Το Health and Rejuvenation Center (Κέντρο Υγείας και Αναζωογόνησης) παρέχει ποικίλα προγράμματα Ολιστικής Ιατρικής για την βελτίωση και αναζωογόνηση της υγείας που περιλαμβάνονται στις προφητείες του Cayce και τέλος η Σχολή Cayce/Reilly Massotherapy που εκπαιδεύει θεραπευτές από όλο τον κόσμο στην φιλοσοφία και τα θεραπευτικά οφέλη του μασάζ.

Συνιστώμενη βιβλιογραφία:

  • Your Mind: Unlocking Your Hidden Power by Henry Reed
  • Edgar Cayce on ESP by Doris Agee
  • Understand and Develop Your ESP by Mark Thurston, Ph.D.
  • Venture Inward by H.L. Cayce

Απόδοση στα ελληνικά μόνο για λογαριασμό της ομάδας Editors & Staff του MyHoroscope.gr: Φυλλένια Χ.,
Ερευνα: Φωτεινή Χριστοδούλου

Πηγή στο διαδίκτυο: www.edgarcayce.org
Eρευνα στο διαδίκτυο: Editors & Staff – MyHoroscope.gr

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments