0 0 votes
Article Rating

Το βιβλίο της Bernadette Brandy, “Predictive Astrology: The Eagle and the Lark”, ξεκινά με την ανάλυση των πλανητών στα Αστρολογικά Συστήματα Πρόβλεψης και συγκεκριμένα, στις Διελεύσεις και στις Δευτερεύουσες Προόδους. Η συγγραφέας, δίνει λέξεις-κλειδιά για τα Φώτα (Ήλιο και Σελήνη) και τους πλανήτες, όταν αυτοί «εμπλέκονται» στη «δυναμική αστρολογία», όπως χαρακτηριστικά γράφει.

Ήλιος

Βασική Αρχή: ζωή, ζωτικότητα, η ίδια η ύπαρξη, εαυτός.
Κίνηση στο ζωδιακό: περίπου 1ο την ημέρα.
Χρόνος κίνησης σ’ ένα χάρτη: 1 χρόνος.
Χρήση στην πρόβλεψη: δέχεται διελεύσεις/ κάνει και δέχεται προόδους.
Πρόσωπα: πατέρας, πρόσωπα εξουσίας κάθε τύπου, ένα διάσημο πρόσωπο, ένα «σημαντικό» άτομο.

Ο Ήλιος, αποτελεί το θεμέλιο λίθο της ανθρώπινης ύπαρξης. Σ’ ένα γενέθλιο χάρτη, αντιπροσωπεύει το ταξίδι ζωής και την ιστορία, τα οποία θα πρέπει να κατανοηθούν από την πλευρά της ατομικής αναζήτησης για επίγνωση. Έτσι, το ζώδιο του Ήλιου είναι σημαντικό, γιατί αποκαλύπτει το μύθο ή την ιστορία που ακολουθεί το άτομο στην πορεία της ζωής του. Οι διελεύσεις κι οι πρόοδοι από και προς τον Ήλιο, υποδεικνύουν γεγονότα στο ταξίδι της ζωής κι επαναξιολόγηση της προσωπικής μας ταυτότητας. Το άτομο μπορεί να βιώσει, -τις διελεύσεις και προόδους από και προς τον Ήλιο-, ως «απειλητικές ή υποστηρικτικές» για τη ζωή του. Από την άλλη, θα είναι σαν να γυρνά σελίδα στην ιστορία της ζωής του και να μεταβαίνει στην επόμενη «περιπέτεια».

Σελήνη

Βασική Αρχή: μητέρα, θηλυκότητα, γαλούχηση, παιδιά, σωματικές ή οι «διαδραστικές» απαντήσεις στον κόσμο, δηλαδή, τα συναισθήματα.
Κίνηση στο ζωδιακό: περίπου 12ο την ημέρα.
Χρόνος κίνησης σ’ ένα χάρτη: 27 ½ μέρες.
Χρήση στην πρόβλεψη: δέχεται διελεύσεις/ κάνει και δέχεται προόδους.
Πρόσωπα: μητέρα, παιδιά, άτομα αγαπημένα που γαλουχείτε, άνθρωποι που χρήζουν θεραπευτικής βοήθειας.

Δυναμικές όψεις προς τη Σελήνη, θα χρωματίσουν συναισθηματικές διεργασίες. Βιώνετε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο «ανταποκρίνεστε» συναισθηματικά, αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, αλλαγές στο βιορυθμό. Πράγματα που σας ήταν αγαπητά, πράγματα που αποτελούσαν μέρος του «συστήματος ασφαλείας» σας, μπορεί ν’ αλλάξουν. Η Σελήνη, -περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πλανήτη, ή τον Ήλιο-, αποκτά μια πολύ δυνατή επιρροή από το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται, γεγονός που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν τη μελετάμε.

Ερμής

Βασική Αρχή: μέθοδοι πληροφορίας-συλλογής, επεξεργασία και ταξινόμηση.
Κίνηση στο ζωδιακό: πάνω από 2ο 30’ την ημέρα.
Χρόνος κίνησης σ’ ένα χάρτη: περίπου 1 χρόνο.
Χρήση στην πρόβλεψη: δέχεται διελεύσεις/ κάνει και δέχεται προόδους.
Πρόσωπα: νεαρά άτομα, ή άτομα που ασχολούνται με την πληροφόρηση ή τη γραφή.

Δυναμικές όψεις με τον Ερμή, προαναγγέλλουν γεγονότα που αφορούν τη μελέτη, το γράψιμο, την ομιλία, ταξίδια σε κοντινούς προορισμούς και γενικότερα, μεγάλη κινητικότητα. Νέοι τρόποι απόκτησης πληροφοριών μπορεί να ενθαρρυνθούν, όπως από την εύρεση ενός καινούριου βιβλιοπωλείου, μέχρι το να έχει κάποιος προφητικά οράματα.

Αφροδίτη

Βασική Αρχή: σχετίζομαι, σχέσεις, οικονομικοί πόροι.
Κίνηση στο ζωδιακό: πάνω από 1ο 15’ την ημέρα.
Χρόνος κίνησης σ’ ένα χάρτη: περίπου 1 χρόνο.
Χρήση στην πρόβλεψη: δέχεται διελεύσεις/ κάνει και δέχεται προόδους.
Πρόσωπα: νεαρές γυναίκες, καλλιτέχνες, εραστές, ή διαχειριστές χρημάτων.

Δυναμικές όψεις με την Αφροδίτη, δίνουν έμφαση στη σχέση σας με τον κόσμο ή με κάποιο άτομο. Μπορεί ν’ αλλάξετε συμπεριφορά απέναντι σε κάποιους φίλους σας, να ερωτευτείτε ή να χωρίσετε. Μπορεί ν’ αισθανθείτε ότι αμφισβητείται η αξία σας, οι φιλίες σας και γενικότερα οι σχέσεις σας. Επιπλέον, αποκτάτε επίγνωση των «αποκτημάτων» σας, -συναισθηματικών, πνευματικών ή οικονομικών-, και είναι μια περίοδος κατά την οποία τα οικονομικά σας μπορεί να σας πιέζουν.

Άρης

Βασική Αρχή: εστιασμένη δράση, μεθοδευμένα κίνητρα, οδήγηση.
Κίνηση στο ζωδιακό: πάνω από 0ο 40’ την ημέρα.
Χρόνος κίνησης σ’ ένα χάρτη: περίπου 2 ½ χρόνια.
Χρήση στην πρόβλεψη: κυρίως στο να δέχεται διελεύσεις και προόδους. Όταν κάνει διελεύσεις, σηματοδοτεί «έντονες» μέρες, ή μέρες μ’ αυξημένη ενέργεια. Ο οίκος στον οποίο περνά από διέλευση, δείχνει πού θα επικεντρωθεί η ενέργειά μας στην παρούσα περίοδο. Ο Άρης, επίσης, δέχεται και κάνει προόδους.
Πρόσωπα: νέος, σκληρός, δυνατός, ενθουσιώδης, ερωτικός, θυμωμένοι/-ες ή «άγριοι/-ες» άνδρες ή γυναίκες.

Όταν σ’ ένα χάρτη υπάρχει επιρροή από τον Άρη, θα ενεργοποιηθούν θέματα που σχετίζονται με το θυμό, την ενέργεια ή την οδήγηση. Η αιτία θα είναι ο ενθουσιασμός με μια ιδέα ή ένα συναίσθημα. Αυτή η ιδέα, μπορεί να οδηγήσει την αιτία σε φυσικές δραστηριότητες, στο να βιώσει κανείς μια έντονη σεξουαλική παρόρμηση, στο να συναντήσει κανείς «θυμωμένους» ανθρώπους, ή ακόμη το άτομο να εμπλακεί σε κάποιο ατύχημα.

Δίας

Βασική Αρχή: διεύρυνση της θεώρησης του κόσμου, επέκταση, εξέλιξη.
Κίνηση στο ζωδιακό: περίπου 30ο το χρόνο.
Χρόνος κίνησης σ’ ένα χάρτη: 12 χρόνια.
Χρήση στην πρόβλεψη: κυρίως για τη δυνατότητά του να κάνει διελεύσεις και να δέχεται προόδους.
Πρόσωπα: παππούς, δάσκαλος, γκουρού, ταξιδευτής, εξερευνητής.

Όταν σ’ ένα χάρτη «ενεργοποιείται» ο Δίας, πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στην οπτική με την οποία βλέπουμε τον κόσμο. Οτιδήποτε μαθαίνουμε, κατέχουμε κι ό,τι «υποστηρίζουμε» σ’ όλους τους τομείς της ζωής μας, μπορεί να επηρεαστεί. Ο Δίας, είναι «η ενέργεια της επέκτασης», είτε μας αρέσει είτε όχι, και θα επηρεάσει τη ζωή του ατόμου με την επιθυμία να επεκτείνει τον κόσμο του. Η εξωτερική επίδραση μπορεί να φέρει σπουδές (διανοητική διεύρυνση) ή ταξίδια (φυσική επέκταση της θεώρησης του κόσμου). Αν δεν είναι δυνατό για τους ανθρώπους να επεκταθούν λόγω των περιστάσεων της ζωής, τότε ο Δίας θα αλλάξει απλώς τις περιστάσεις της ζωής, ώστε η επέκταση να μπορέσει να συμβεί. Αυτό, βέβαια, μπορεί να μην είναι κι ένα χαρούμενο γεγονός.

Εξάλλου, φαίνεται ότι τα άτομα μ’ ένα «δυνατό» Δία στο γενέθλιο χάρτη τους (ή όσοι έχουν μεγάλο μέρος του χάρτη τους στον Τοξότη), ανακαλύπτουν ότι οι διελεύσεις ή οι πρόοδοι του Δία είναι τόσο υπερβολικές, οδηγούν σε εμμονές και σε μανιακές καταστάσεις υπερβολής οι οποίες γενικά τους αφήνουν «εξαντλημένους» στο τέλος της περιόδου.

Κρόνος

Βασική Αρχή: δομή, υπευθυνότητα, δέσμευση, εξουσία, θεμελίωση: να δίνω σχήμα και μορφή, παγίωση της θέσης κάποιου στη ζωή.
Κίνηση στο ζωδιακό: περίπου 12ο το χρόνο.
Χρόνος κίνησης σ’ ένα χάρτη: περίπου 29 χρόνια.
Χρήση στην πρόβλεψη: κάνει και δέχεται διελεύσεις/ δέχεται προόδους.
Πρόσωπα: οποιοδήποτε πρόσωπο ή ομάδα μπορεί να ασκήσει εξουσία πάνω σας. Άτομα οικεία. Άτομα ή ομάδες για τα οποία είστε υπεύθυνος.

Ο Κρόνος είναι ο πλανήτης της ύλης. Τα θέματά του είναι ότι είμαστε εδώ τώρα, είμαστε άνθρωποι μέσα σε σώματα που αντιμετωπίζουμε τις φυσικές μας ανάγκες και τις συνέπειες των προηγούμενων φυσικών μας πράξεων. Φαίνεται κάποιες φορές, ότι ο Κρόνος, είναι η «νέμεση» των ανθρώπων. Αν πρόκειται να υπάρξει παραγωγικότητα ή ανάπτυξη (Δίας), πρέπει να υπάρξει και η περίοδος της παύσης και της σταθεροποίησης, η περίοδος του περιορισμού και του ελέγχου. Επειδή η ζωή, όπως την ξέρουμε, είναι ο ρυθμός αυτής της επέκτασης, ο περιορισμός, και ο δείκτης του περιορισμού ο Κρόνος, γίνεται ένας πολύ σημαντικός πλανήτης στην «εργαλειοθήκη» του αστρολόγου.

Επομένως, είτε κάνει είτε δέχεται όψεις στην πρόβλεψη, είναι πάντα έντονα αισθητή η «παρουσία» του. Όταν ο Κρόνος κάνει όψεις με προσωπικούς πλανήτες, υποδεικνύει περιόδους αποδοχής των πράξεων μας. Σε σχέση με την αλληλεπίδρασή του με τους εξωκρόνιους πλανήτες (Ουρανός, Ποσειδώνας, Πλούτωνας), ο Κρόνος δίνει σημαντικά γεγονότα στο χάρτη της ζωής του ατόμου, υποδεικνύοντας τις περιόδους και τους τρόπους με τους οποίους το άτομο θα παλέψει απέναντι στο βάρος του φυσικού κόσμου και τις ανάγκες του για την αναζήτηση της επίγνωσης.

Όταν οι άνθρωποι είναι νέοι (πριν την επιστροφή του Κρόνου), οι όψεις με τον Κρόνο, συνήθως βιώνονται ως περιοριστικές, και πιθανώς «εκφοβιστικές». Τα Κρόνια πρόσωπα, συμβολικά ο πατέρας, ο νόμος, ο δάσκαλος ή ο διευθυντής, έρχονται στην επιφάνεια στη διάρκεια των όψεων για να μπορέσει το άτομο να εκτεθεί σε περιορισμούς, προκειμένου να πάρει μαθήματα υπευθυνότητας και περιορισμού. Οι ίδιες όψεις μπορεί να αποφέρουν αύξηση της υπευθυνότητας (προαγωγή στη δουλειά) ή τη σταθερότητα στη ζωή.

Σε οποιαδήποτε περίοδο της ζωής, μια διέλευση του Κρόνου θα έχει κοινό θέμα, τη σκληρή δουλειά. Κάτω από την επιρροή του Κρόνου, το άτομο ελέγχει τα πεπραγμένα του, είτε αυτά έγιναν για καλό είτε για κακό. Παρακάτω δίνεται μια κατευθυντήρια γραμμή για τις όψεις του Κρόνου:

  1. Κρόνος-Ήλιος: αύξηση υπευθυνότητας ή το να δέχεσαι ένα «γερό χτύπημα».
  2. Κρόνος-Σελήνη: μοναχικότητα, απομόνωση, να νιώθεις χωρίς υποστήριξη, ανάγκη για σταθεροποίηση των αποκτημάτων.
  3. Κρόνος-Ερμής: σοβαρές αποφάσεις, επαχθής ασχολία με έγγραφα, σπουδές.
  4. Κρόνος-Αφροδίτη: κάνοντας ή διαλύοντας δεσμεύσεις στις σχέσεις, περιορισμοί στις οικονομικές υποθέσεις.
  5. Κρόνος-Άρης: αρθρίτιδα, σωματικός περιορισμός, σωματικός τραυματισμός, η αίσθηση της εξάντλησης, δύσκολη γέννα.
  6. Κρόνος-Δίας: περιορισμένη επέκταση.
  7. Κρόνος-Κρόνος: σημαντική περίοδος στη ζωή (επιστροφή Κρόνου). Είναι μια περίοδος αναγνώρισης και προαγωγής καθώς το άτομο αναλαμβάνει περισσότερες ευθύνες ή η περίοδος κατά την οποία αναγκάζεται να υπομένει τις συνέπειες προηγουμένων ανειλικρινών συμπεριφορών.
  8. Κρόνος-Ουρανός: ματαίωση, αργή εξέλιξη στην επιτυχία νέων στόχων. Κάνοντας κάτι το οποίο είναι πρωτοποριακό.
  9. Κρόνος-Ποσειδώνας: αρρώστια, κούραση, μείωση των αποκτημάτων, απόγνωση, το να είσαι χωρίς ελπίδα. Αυτή μια σημαίνουσα όψη για προβλήματα υγείας στην αστρολογία πρόβλεψης.
  10. Κρόνος-Πλούτωνας: μπλοκαρισμένη ενέργεια που οδηγεί σε ξεσπάσματα τα οποία μπορεί να είναι βίαια, μελαγχολία, «σκοτεινότητα» των συναισθημάτων· το βρίσκεσαι σε μια «μαύρη τρύπα».
  11. Κρόνος-Βόρειος Δεσμός: ανάληψη ευθυνών σε μια ομάδα· αναλαμβάνοντας μια δέσμευση καθορισμένη από τη μοίρα η οποία αποτελεί μέρος του ταξιδιού της ζωής.
  12. Κρόνος-Νότιος Δεσμός: αύξηση των οικογενειακών υποχρεώσεων· μοιραίοι, καρμικοί δεσμοί αλλάζουν με τέτοιο τρόπο που το άτομο θα πρέπει ν’ αντέξει «μεγαλύτερο φορτίο».
  13. Κρόνος-Ωροσκόπος: αναλαμβάνοντας μεγαλύτερες ευθύνες· οι άλλοι θεωρούν ότι είναι ικανός για ανάληψη «εξουσίας» · δίνοντας εξουσία.
  14. Κρόνος-7ος Κατερχόμενο (Descendant): αναθεωρώντας και αλλάζοντας δεσμεύσεις στις σχέσεις, είτε επαγγελματικές είτε διαπροσωπικές. Γίνεσαι ρεαλιστής για τη φύση των σχέσεων σου επαγγελματικών ή διαπροσωπικών.
  15. Κρόνος-Μεσουράνημα (MC): μεγαλύτερη ευθύνη στην καριέρα· το να στέκομαι στα «πόδια» μου.
  16. Κρόνος-Ναδίρ (IC): οικογενειακές υποχρεώσεις που κρατούν το άτομο στο σπίτι· πιθανά θέματα με τον πατέρα.
  17. Κρόνος-Vertex/Anti-vertex: συναντώντας πρόσωπα εξουσίας, ή αντιμετωπίζοντας μια πολύ-αναμενόμενη ευθύνη.

Βιβλιογραφία
Brandy, Bernadette (1992). Predictive Astrology: The Eagle and the Lark. Weiser Books: San Francisco, CA/Newburyport, MA, 3-8.

 

Μετάφραση/Επιμέλεια: Δήμητρα Ντόβα


Το παρόν κείμενο παραχωρήθηκε για μετάφραση, κατόπιν έγγραφης άδειας της συγγραφέως, αποκλειστικά για τη μεταφράστρια.

 

Διαβάστε επίσης: Οι Πλανήτες στις Διελεύσεις και στις Δευτερεύουσες Προόδους (2)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments