0 0 votes
Article Rating

Οι πλανήτες στον 12ο οίκο λειτουργούν με εσωτερικό – κρυφό τρόπο. Εκφράζονται (αν εκφράζονται) σιωπηλά και αναπτύσσονται στο παρασκήνιο, αναδεικνύουν τις δυνατότητες τους δειλά ή δεν τις αναδεικνύουν καθόλου. Δείχνουν αυτό που κουβαλάει ο άνθρωπος μέσα του και που δεν έχει συνειδητοποιήσει.

Ποια είναι τα ψυχικά τραύματα που κουβαλάει και από πού προέρχονται (τον οίκο που κυβερνούν αυτοί οι πλανήτες). Ακόμα σε ποια θέματα απέτυχε στη ζωή του, από ποιους προδόθηκε ή θα προδοθεί, ποιους πρόδωσε, τι θέλει να κρύψει ακόμα και από τον ίδιο του τον εαυτό για να μην πληγωθεί ή να μην πληγώσει, ποια είναι τα ελαττώματα του, ελαττώματα που θέλει να αποποιηθεί.

Δείχνουν επίσης από πού προέρχονται οι εχθροί του και πως δρουν πίσω από την πλάτη του χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει τις ενέργειες τους. Με ποιο τρόπο απομονώνεται και πως αισθάνεται μέσα στην απομόνωση του είτε πρόκειται για εθελοντική απομόνωση (ασκητισμός) είτε πρόκειται για αναγκαστική (ασθένεια, φυλάκιση). Γενικά οι πλανήτες στο 12ο δεν λειτουργούν με ευχέρεια, ο άνθρωπος γίνεται πολύ ευαίσθητος και ενοχοποιείται εύκολα, σε ακραίες περιπτώσεις επιζητά την φυγή από την σκληρή πραγματικότητα που τον πονά και τον πληγώνει.

 

Ήλιος στον 12ο οίκο

Ο άνθρωπος εκφράζει την προσωπικότητα του όταν βρίσκεται μόνος του, αισθάνεται άνετα και είναι ο εαυτός του μέσα από μια ασκητική ζωή ή εργαζόμενος και προσφέροντας βοήθεια σαν γιατρός σε νοσοκομείο, φύλακας ή γιατρός σε φυλακή ή νυχτοφύλακας. Ενδιαφέρεται να αναπτύξει όποιο θέμα τον ενδιαφέρει μακριά από τα φώτα και την δημοσιότητα. Είναι άνθρωπος ευαίσθητος και υποφέρει από τον πόνο, του συνανθρώπου, προσφέρει όσο μπορεί για να απαλύνει αυτό τον πόνο, δίνεται τόσο πολύ στους άλλους μέχρι αυτοθυσίας. Κάνει τον μοναχικό, που στην απομόνωση μπορεί αν μεγαλουργήσει σαν συγγραφέας (ανάλογα το ζώδιο που βρίσκεται ο Ήλιος), σαν μουσικός, σαν ντετέκτιβ, σαν γιατρός κ.τ.λ. να είναι δημιουργικός και μέσα από την δημιουργία του να βρίσκει την ολοκλήρωση του.

Ο Ήλιος στον 12ο οίκο είναι ανερχόμενος, άρα υπόσχεται ότι ο άνθρωπος θα εξελίσσεται και θα βελτιώνεται καθώς τα χρόνια περνούν. 

Αν ο Ήλιος προσβάλλεται στον 12ο οίκο ωθεί τον άνθρωπο να είναι συγκρατημένος, περιορισμένος και δεν μπορεί να εκφράσει πλήρως τον εαυτό του εξαιτίας της τραυματικής εμπειρίας που βίωσε κατά την γέννηση του ή των καταστάσεων που επικρατούν στο περιβάλλον του οι οποίες δεν είναι ευνοϊκές και δεν τον βοηθούν να ευημερήσει. Μπορεί να υποφέρει από αϋπνίες, μοναξιά, να αισθάνεται αποκλεισμένος από το περιβάλλον του, ότι δεν τον αποδέχονται οι άλλοι και νιώθει αποτυχημένος. Μπορεί να συναντά ανυπέρβλητα εμπόδια για να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες του ή να καταπνίγει τις επιθυμίες του με το φόβο της αποτυχίας. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να δείξει τον περιθωριακό που αυτοκαταστρέφεται μέσα από τον εθισμό του με τοξικές ουσίες. Παρανομεί και προδίδει ο ίδιος τον εαυτό του. Ενδεχομένως όμως να βρίσκεται απομονωμένος διότι κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας δεν του επιτρέπει να είναι κοινωνικός.

 

Σελήνη στον 12ο οίκο

Η Σελήνη σ’ αυτόν τον οίκο κάνει τον άνθρωπο να έχει μεγάλη ανάγκη για απομόνωση και ηρεμία για να εναρμονίζεται με τον εαυτό του. Διαθέτει ζωηρή φαντασία και μεγάλη διαίσθηση και συναισθηματικός του κόσμος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος. Η κοινωνικότητα του είναι μειωμένη και μπορεί να εκφράσει τα ταλέντα του μακριά από τον πολύ κόσμο. Ευαισθητοποιείται έντονα με τον ανθρώπινο πόνο και νοιάζεται να βοηθήσει αυτούς που υποφέρουν, η καλοσύνη και η συμπόνια τον οδηγούν να προσφέρει την ψυχή του σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη.

Υπάρχει πιθανότητα να βίωσε σε βρεφική ηλικία την στέρηση της μητέρας ή να χρειαζόταν να παραμείνει στο νοσοκομείο για μεγάλο διάστημα, αμέσως μετά τον τοκετό και να στερήθηκε την μητέρα του. Είναι πολύ δεμένο με την οικογένεια του και είναι έτοιμο να ακολουθήσει τυφλά αυτούς που αγαπά και εμπιστεύεται. Δέχεται έντονα τις συγκινήσεις από το περιβάλλον του.

Αισθάνεται την ανάγκη να αποτραβιέται από τον κόσμο για να επικοινωνεί με τον εαυτό του, ποθεί ένα δικό του, προσωπικό χώρο όπου θα μπορεί να ηρεμεί μετά από την ένταση της ημέρας.

Αν η Σελήνη στο 12ο οίκο προσβάλλεται μπορεί το άτομο να αισθάνεται ότι απειλείται και προσπαθεί να κρύψει τις ευαισθησίες του, από φόβο να μην πληγωθεί. Αισθάνεται μεγάλες ανασφάλειες που πιθανόν να προέρχονται από τις δύσκολες οικογενειακές καταστάσεις που βίωσε. Δεν αντέχει να υποφέρει και γίνεται έρμαιο των φοβιών του. Κρύβει τα συναισθήματα του και τον συναισθηματικό του κόσμο, πιστεύοντας ότι αν οι άλλοι ξέρουν πως αισθάνεται πραγματικά δεν θα τον αγαπούσαν και δίνει την εντύπωση ότι στερείται συναισθήματος και το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η ερημιά στη ζωή του. Δεν ωριμάζει συναισθηματικά και παραμένει ένα κακομαθημένο, ιδιότροπο παιδί. Αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στις σχέσεις του με τις γυναίκες και τα παιδιά. Ποθεί με όλη του ψυχή, την λύτρωση από τις δυσκολίες της ζωής έτσι μπορεί να εθιστεί στο αλκοόλ, το τσιγάρο ή άλλους τεχνητούς τρόπους φυγής.

 

Ερμής στον 12ο οίκο

Αυτή η θέση δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τον Ερμή. Αν ο Ερμής βρίσκεται στον 12ο οίκο δυσκολεύει την επικοινωνιακή επιδεξιότητα και την απρόσκοπτη εκφραστική ικανότητα. Ο Ερμής σ’ αυτόν τον οίκο επικοινωνεί με την διαίσθηση, προσλαμβάνει εντυπώσεις τηλεπαθητικά και εκφράζεται χωρίς σαφήνεια. Είναι άριστος στο να εκμαιεύσει μυστικά και μπορεί να τα κρατήσει για πάντα.

Είναι μυστικοπαθής και αποφεύγει να μιλάει για τα σχέδια του. Περιορίζει την επικοινωνία του με τον κόσμο από το φόβο μήπως δεν μπορέσουν να τον καταλάβουν πράγμα που τον απογοητεύει και τον κουράζει ψυχικά. Ζει σε ένα δικό του κόσμο, η φαντασία του μπορεί να πλάσει τις πιο απίθανες φανταστικές ιστορίες που αν καταφέρει να τις μεταφέρει στο χαρτί, με το γραπτό λόγο, θα γίνει ένα πολύ καλός συγγραφέας και θα μπορέσει να λειτουργήσει και να εκφράσει αυτό τον Ερμή. Μπορεί αυτή η έκφραση να τον λυτρώσει από τις ανησυχίες του και να δώσει ικανοποίηση και ένα νόημα στη ζωή του.

Πρέπει ο Ερμής να βρει διέξοδο και να εκφραστεί στον 12ο για να επιβεβαιωθεί.

Αν ο Ερμής προσβάλλεται στον 12ο οίκο μπορεί ο άνθρωπος να καταφεύγει στην απομόνωση εξαιτίας φοβιών που έχει αναπτύξει από την παιδική του ηλικία. Ανακυκλώνει τις φαντασιώσεις του γι αυτό βρίσκεται σε συνεχή υπερδιέγερση και άγχος. Πρέπει από μικρός να πάρει σωστές βάσεις, να αναπτύξει ακλόνητες ηθικές αρχές και να ενθαρρύνεται να λέει την αλήθεια. Προσβαλλόμενος ο Ερμής στο 12ο δεν μπορεί να διαβάσει, ούτε να γράψει διότι δυσκολεύεται να συγκεντρώσει την σκέψη του σ’ αυτό που κάνει. Δεν μπορεί να μείνει απερίσπαστος στη μελέτη του έτσι δεν μπορεί να κατανοήσει αυτό που μελετά. Αυτή η διάσπαση του μυαλού του, κουράζει το άτομο και τον κάνει να κλείνεται στον εαυτό του, τον γεμίζει φοβίες και καχυποψία.

 

Αφροδίτη στον 12ο οίκο

Η Αφροδίτη στο 12ο είναι σε πολύ καλή θέση, βρίσκει την ικανότητα ν’ αγαπήσει και νοιώθει βαθιά την αξία και το μεγαλείο του έρωτα. Έχει μια διάθεση για προσφορά ανιδιοτελούς αγάπης. Στη συναισθηματική του ζωή ο άνθρωπος μπορεί να κάνει αληθινές παραχωρήσεις και να δίνει τα πάντα σ’ αυτούς που αγαπά. Διαθέτει μια επιθυμία ταύτισης και ένωσης με το αγαπημένο του πρόσωπο, έχει την ικανότητα να αφιερωθεί απόλυτα και με αυτοθυσία. Ο άνθρωπος με την Αφροδίτη σ’ αυτή τη θέση και με θετικές όψεις είναι καλοπροαίρετος, πονόψυχος, ικανός να αγαπήσει τον εαυτό του και τους άλλους. Είναι έτοιμος να φροντίσει τους δικούς του ανθρώπους που υποφέρουν αλλά να προσφέρει με την καρδιά του σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Είναι ανίκανος να ζηλέψει ή να αισθανθεί κακία για κανένα στη γη. Ο εσωτερικός του κόσμος κυριαρχείται από ψυχική ισορροπία, ηρεμία και γαλήνη, σπάνια αισθάνεται άγχος και δεν υποφέρει από αϋπνίες. Η εκτόνωση της έντασης γίνεται με την προσφορά ανιδιοτελούς αγάπης και συγχώρεσης και αφού δεν κάνει κακό σε κανένα μπορεί να είναι ελεύθερος από ενοχές και δυσάρεστα συναισθήματα.

Η Αφροδίτη στο 12ο είναι ένδειξη ψυχικής και σωματικής υγείας.

Αν η Αφροδίτη προσβάλλεται στον 12ο οίκο, δεν μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον άνθρωπο, διότι δεν δημιουργεί ανασφάλειες και κόμπλεξ. Το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι η απογοήτευση από την αχαριστία των ανθρώπων. Ίσως αυτή η θέση να οδηγήσει σε κρυφές ή παράνομες ερωτικές σχέσεις ή μπορεί να μην συναντήσει την ευτυχία που ονειρεύτηκε. Οι δύσκολες όψεις θα δώσουν μια καταπιεσμένη θηλυκότητα ή έναν ανομολόγητο ερωτισμό. Μια ανεκπλήρωτη αγάπη ή κρυφές ερωτικές φαντασιώσεις που αποσιωπούνται. Μπορεί ο άνθρωπος να λαχταρά έναν απαγορευμένο έρωτα που δεν πρέπει ή δεν του επιτρέπεται να βιώσει. Ο έρωτας ίσως να κατευθύνεται προς ένα πρόσωπο που βρίσκεται σε χώρους απομόνωσης (μοναστήρι) ή εγκλεισμού (φυλακή).

 

Άρης στον 12ο οίκο

Για τον Άρη ο 12ος οίκος δεν είναι η θέση που θα του επιτρέψει να εκφράσει την ορμητικότητα και τον δυναμισμό του γιατί ο 12ος αφορά την εσωτερική ζωή του ανθρώπου. Λειτουργεί με έναν έντονο εσωτερικό δυναμισμό που αν διοχετευτεί σε μια θετική δραστηριότητα μπορεί να κάνει τον άνθρωπο να υπερασπίζεται και να προστατεύει τους αδύνατους και τους ταλαιπωρημένους. Κάνει τον καλό ψυχολόγο, τον χειρουργό, τον φυσιοθεραπευτή, τον νοσοκόμο, τον ντετέκτιβ κ.τ.λ. γιατί μπορεί να διεισδύσει και να ανιχνεύσει ότι κρύβεται στο υποσυνείδητο και πίσω από την εξωτερική εικόνα που όλοι βλέπουμε.

Μπορεί να εκτονώσει τον δυναμισμό και την ορμή του στην τέχνη και την φιλανθρωπία, σ’ αυτό τον βοηθά η ισχυρή θέληση να βοηθήσει και να συμπαρασταθεί. Μπορεί όμως να οδηγηθεί στην υπερβολική αυτοθυσία και αυταπάρνηση με αποτέλεσμα την παντελή εξάλειψη του εγωισμού του.

Γενικά ο Άρης στο 12ο αισθάνεται εγκλωβισμένος και καταπιεσμένος, η ένταση και η δράση στρέφεται προς τα μέσα έτσι ο άνθρωπος βρίσκεται συχνά σε κατάσταση σύγχυσης και άγχους.

Αν ο Άρης προσβάλλεται στον 12ο οίκο είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, διότι η ενέργεια που πρέπει να εκτονώνεται, εδώ γίνεται το αντίθετο. Συσσωρεύει ενέργεια για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν τολμά να πάρει πρωτοβουλίες και όταν τελικά τις πάρει, δεν θα έχουν επιτυχία διότι έχει χάσει την κατάλληλη στιγμή για να δράσει. Αναστατώνεται εύκολα και με όλα και είναι μόνιμα ανικανοποίητος. Δεν βρίσκει τον προσανατολισμό του και είναι πάντα μπερδεμένος χωρίς να ξέρει πως και πότε πρέπει να δράσει. Η ανασφάλεια του τον γεμίζει άγχος, αισθάνεται ανίκανος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του, με αποτέλεσμα να γκρινιάζει με το παραμικρό. Σε ακραίες περιπτώσεις γίνεται πολύ κακός, εκδικητικός και ζηλεύει τους άλλους. Μπορεί να γίνει ο ίδιος μηχανορράφος ή να γίνει θύμα μηχανορραφιών.

 

Δίας στον 12ο οίκο

Ο Δίας εδώ είναι σε καλή θέση, λειτουργεί όπως η Αφροδίτη γιατί ο άνθρωπος μέσα του κρύβει θετικά συναισθήματα γι αυτό έχει ήσυχη την συνείδηση του. Έχει καλές σχέσεις με τον εαυτό του και τους άλλους. Διαθέτει πλούσια συναισθήματα και εσωτερική ζωή. Δεν νοιώθει άνετα να εργάζεται με πολλούς ανθρώπους και σε μεγάλο θόρυβο. Βρίσκει την ευτυχία στην σιωπή, την ησυχία και την μοναξιά. Έχει ηθικές αρχές, αισθάνεται βαθιά πίστη στο θεό και σέβεται τον εαυτό του και τους άλλους.

Ο άνθρωπος με τον Δία στο 12ο είναι καλοσυνάτος με πλούσια φιλανθρωπική δράση και δεν κουράζεται ποτέ να προσφέρει απλόχερα τη βοήθεια του στους άλλους. Δεν έχει απωθημένα ούτε εμπάθειες, δεν κρατά κακία και ξέρει να συγχωρεί. Έχει επίγνωση ότι ο αληθινός πλούτος δεν βρίσκεται στην ύλη, αλλά η ουσία της ζωής βρίσκεται στην πνευματική ανάπτυξη και στον εσωτερικό πλούτο.

Διαθέτει ισχυρές ηθικές αξίες και θρησκευτικές αρχές και πάντα ελπίζει στο θαύμα που θα εξαφανίσει τη δυστυχία από τον κόσμο. 

Αν ο Δίας προσβάλλεται στον 12ο οίκο, τα περισσότερα από τα προτερήματα του αλλοιώνονται και ψυχική του ισορροπία κλονίζεται. Επειδή δυσκολεύεται να δημιουργήσει σταθερές αρχές και αξίες, έτσι η ανευθυνότητα γίνεται το κύριο μειονέκτημα του. Κάνει τον άνθρωπο να αποσύρεται στον κόσμο της ουτοπίας και του ονείρου και γίνεται φαντασιόπληκτος, θρησκόληπτος, ανήθικος και τεμπέλης. Δεν μπορεί να δει αντικειμενικά την αλήθεια και χάνεται – αυτοεγκαταλείπεται, εξαρτημένος από πρόσωπα ή από ουσίες. Ή από την υπερβολική του καλοσύνη, ανίκανος να βλάψει ή να κρίνει αντικειμενικά, μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης, προσκολλημένος και εξαρτώμενος από πονηρούς ανθρώπους.

 

Κρόνος στον 12ο οίκο

Ο 12ος οίκος είναι το ασυνείδητο και τα απωθημένα μας, με τον Κρόνο σ’ αυτό τον ευαίσθητο οίκο η σχέση του ανθρώπου με τον βαθύτερο εαυτό του γίνεται δύσκολη. Οι ηθικές του αξίες είναι ισχυρές και παγιωμένες και αισθάνεται ανήσυχος φοβούμενος να μην χάσει τον έλεγχο του εαυτού του. Τα παιδικά του χρόνια ήταν πολύ δύσκολα με πολλές τραυματικές εμπειρίες. Βίωσε μια σκληρή και επώδυνη κηδεμονία ή στερήθηκε την γονική παρουσία. 

Έχει συσσωρεύσει μεγάλη πίκρα μέσα του και τώρα βγαίνει με το να μην εκτιμά τον εαυτό του, να αισθάνεται ότι η ζωή είναι γεμάτη δυσκολίες και βάσανα και του είναι πολύ κουραστικό να σηκώνει το βάρος της.

Αν ο Κρόνος προσβάλλεται στον 12ο τα απωθημένα που κουβαλάει μέσα του εκδηλώνονται με διάφορες φοβίες, ενοχές και αναστολές. Αντιμετωπίζει την ζωή με απαισιοδοξία και κρύβει μέσα του τον πόνο και την θλίψη. Αποφεύγει να εκδηλώνει τα συναισθήματα του και καταφεύγει στην απομόνωση. Δεν αγαπά ούτε εκτιμά τον εαυτό του με αποτέλεσμα να αισθάνεται ότι δίκαια τιμωρείται από την ζωή. Ο άνθρωπος αυτός πρέπει να ενθαρρύνεται από το περιβάλλον του να πιστέψει στον εαυτό του και στην αξία του και ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να ζήσει όμορφα.

Πρέπει να αποφύγει επαγγέλματα που του προξενούν στρες και ανταγωνισμό, να επιλέξει να ζήσει σε ήρεμο περιβάλλον με μια εργασία που δεν θα τον αγχώνει και δεν θα τον καταπιέζει. Αν ζει σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχουν ανταγωνισμοί μπορεί να βρει την ισορροπία και την εσωτερική δύναμη να πιστέψει στον εαυτό του, έτσι θα μπορέσει να ξεπεράσει τις φοβίες του.

 

Ουρανός στον 12ο οίκο

Ο άνθρωπος με τον Ουρανό στο 12ο ψάχνει τη δική του αλήθεια μέσα στον κόσμο του ασυνειδήτου του. Αναζητά και είναι περίεργος να γνωρίσει τον εαυτό του μέσα από διάφορες διαδικασίες. Μπορεί να παρατηρεί τα όνειρα του και να προσπαθεί να τα εξηγήσει. Μπορεί να ψάχνει τα τρίσβαθα της ψυχής του με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου ή να γίνει ο ίδιος ψυχίατρος. Αμφισβητεί αυτό που καταλαβαίνει με την λογική του και ψάχνει να βρει την αλήθεια των πραγμάτων μέσω του ήχου και των χρωμάτων. Αμφισβητεί τις αρχές που του δόθηκαν από την οικογένεια του και προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί από το παρελθόν, να ανακαλύψει τον δικό του δρόμο, να πιστέψει στα δικά του ιδανικά. Θεωρεί κλισέ και ξεπερασμένο ότι διδάχθηκε στο παρελθόν και ψάχνει μέσα από περίεργα μονοπάτια να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από την βιτρίνα των πραγμάτων. Συγκινείται βαθιά για την εξαθλίωση των ανθρώπων που ζουν στο περιθώριο της ζωής και επιθυμεί να προσφέρει κοινωνικές υπηρεσίες μέσα από ανθρωπιστικούς οργανισμούς. 

Ο Ουρανός στο 12ο όταν έχει θετικές όψεις μπορεί να βοηθήσει το άτομο να απαλλαγεί από τα απωθημένα του και βρει το δικό του δρόμο μέσα από την τέχνη, την ψυχιατρική ή την μοντέρνα ιατρική (laser ακτινοβολίες κ.τ.λ.).

Αν ο Ουρανός προσβάλλεται στον 12ο γίνεται πολύ επικίνδυνος για την ψυχική και την σωματική υγεία του ανθρώπου. Ο άνθρωπος μπορεί να γίνει ο δραπέτης του ίδιου του εαυτού, να μην μπορεί να αντέξει τις ευαισθησίες του, να μην μπορεί να αποδεχτεί τον ίδιο του τον εαυτό, να τρομάζει να αντιμετωπίσει το υποσυνείδητο του και να αισθάνεται ότι απειλείται με αποτέλεσμα να πάθει σοβαρή ψύχωση. Επαναστατεί σε κάθε μορφή περιορισμού της ελευθερίας του, θέλει να απελευθερωθεί από αυτά που κρύβει μέσα του και μπορεί αν ασπαστεί περίεργες θρησκείες.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει αυτός ο άνθρωπος να βρει δημιουργικούς τρόπους να απελευθερωθεί από την φυλακή της απομόνωσης του για να εκτονώσει την μεγάλη ένταση και το άγχος που του προκαλεί ο Ουρανός ώστε να μην αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας.

 

Ποσειδώνας στον 12ο οίκο

Ο Ποσειδώνας εδώ είναι στον οίκο του, βρίσκεται μέσα στο χώρο της κατοικίας του. Ο κόσμος των ονείρων είναι πολύ σημαντικός για τον άνθρωπο με τον Ποσειδώνα σ’ αυτή τη θέση. Μπορεί τα όνειρα του να είναι πραγματοποιήσιμα ή ουτοπικά αλλά ανταποκρίνονται στη φωνή και τις εικόνες του ασυνειδήτου του. Έχει βαθιά συνείδηση του πόνου και επιθυμεί να προσφέρει, για την ανακούφιση των ανθρώπων που υποφέρουν. Διαθέτει μεγάλες διαισθητικές ικανότητες σε βαθμό που να καθοδηγείται από κάποιες αόρατες δυνάμεις για να βρει την ουσία της ζωής του.

Με καλές όψεις ο Ποσειδώνας μπορεί να λυτρώσει το άτομο από τις ανησυχίες και τις φοβίες του και να το οδηγήσει σε μια δημιουργική φυγή που θα γίνει συνειδητή εκτόνωση με μια εργασία ή ένα κοινωνικό λειτούργημα και θα του δώσει την δυνατότητα να προσφέρει ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του σ’ αυτούς υποφέρουν.

Η φύση και η θάλασσα μπορούν να προσφέρουν στον άνθρωπο αυτό την αρμονία, την ηρεμία και την ομορφιά που αναζητά από τα βάθη της ψυχής του.

Αν Ποσειδώνας προσβάλλεται στο 12ο οίκο τα όνειρα του ανθρώπου αυτού είναι εφιαλτικά και ανεδαφικά. Απογοητεύεται όταν διαψεύδονται οι προσδοκίες του, αφού αυτές είναι δυσνόητες εικόνες και δεν έχουν ρεαλιστική βάση. Βρίσκεται συχνά μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεχωρίσει που είναι η αλήθεια και θεωρεί το όνειρο πραγματικότητα και την πραγματικότητα ψέμα. Επιθυμεί την λύτρωση σε έναν κόσμο φανταστικό αποκομμένος από την πραγματικότητα.

Αισθάνεται ανικανοποίητος, απογοητευμένος από την ζωή που τον πονά και τον πληγώνει και αναζητά στην απομόνωση και τη φυγή για να πάψει να πονά. Ο Ποσειδώνας στον οίκο του μπορεί να βρει διέξοδο στην τέχνη ή την ανιδιοτελή προσφορά και κοντά στη φύση ή στην θάλασσα μακριά, από εντάσεις και πειρασμούς, να βρει αυτό που θα τον κάνει να νιώσει την λύτρωση και να τον αποτρέψει από άλλους τρόπους φυγής και να τον προστατέψει από εξαπατήσεις.

 

Πλούτωνας στον 12ο οίκο

Ο Πλούτωνας στο 12ο δίνει μεγάλο ψυχικό σθένος για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες και τα προβλήματα. Η εσωτερική του δύναμη είναι τεράστια και μπορεί να καταφέρει να διεισδύσει στα βάθη της ψυχή του – παρά το φόβο που του προκαλεί αυτό – προκειμένου να ανακαλύψει τι κρύβεται στην ψυχή του. Η εξάλειψη του εγωισμού και η προσφορά ανιδιοτελούς αγάπης στον συνάνθρωπο είναι αυτό που θα βοηθήσει αυτό τον άνθρωπο να εξορκίσει τους δαίμονες που τον ταλαιπωρούν. Διαθέτει ισχυρή φαντασία και κρατά το μυστικό που θα του εμπιστευτούν μέχρι τον τάφο του.

Οι βαρείς πλανήτες είναι πλανήτες γενιάς και είναι πολύ πιθανόν ο άνθρωπος να μην βιώσει σε όλη του τη ζωή τον Πλούτωνα του. Αν όμως λειτουργήσει ο προσβαλλόμενος Πλούτωνας στο 12ο αυτό που λέει ο λαός «να μην σου στείλει ο θεός όσα μπορείς να αντέξεις», είναι η φράση που περιγράφει ακριβώς τον θυμωμένο Πλούτωνα. Ένα μοιραίο γεγονός στη ζωή του ανθρώπου μπορεί να αφυπνίσει τον Πλούτωνα που γίνεται απίστευτα σκληρός, είναι όπως το ηφαίστειο που ξυπνάει ξαφνικά και εκτοξεύει την καυτή του λάβα.

Η δύναμη του είναι τεράστια, ο εσωτερικός κόσμος του ανθρώπου γίνεται καζάνι που βράζει, οι εφιάλτες, οι φοβίες, οι ενοχές είναι τόσο δυνατές που μπορούν να αποδιοργανώσουν ψυχικά τον άνθρωπο τόσο που να χάσει τελείως την επαφή του με την πραγματικότητα.

Η βία του Πλούτωνα στρέφεται εσωτερικά που μπορεί να φτάσει τον άνθρωπο στην αυτοκαταστροφή του, μην αντέχοντας όλη αυτή τη βίαιη εσωτερική έκρηξη να ζητά απεγνωσμένα την λύτρωση από τον πόνο, με όποιο τρόπο. Παλεύει απεγνωσμένα να λυτρωθεί από του δαίμονες του και από τα μανιασμένα κύματα των συναισθημάτων του, ψάχνει να βρει ένα φως στην άκρη του τούνελ, ζητά αγωνιωδώς ένα χέρι να κρατηθεί που θα τον βοηθήσει να ξεφύγει από τους εφιάλτες του.

Αν υπάρχει έστω και μια μικρή θετική όψη αυτού του αγριεμένου Πλούτωνα θα μπορέσει να βρεθεί η λύση (ψυχολόγος – ψυχίατρος) και να βοηθήσει αυτόν τον άνθρωπο να βρει πάλι τον δρόμο του. Αν γίνει αυτό ο άνθρωπος αυτός θα αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του και θα ξαναγεννηθεί, θα γίνει ένας άλλος άνθρωπος. Αφού πάλεψε με την ζωή και τον θάνατο και βγήκε νικητής, με την τεράστια ψυχική δύναμη που διαθέτει θα αγαπήσει την ζωή, θα εκτιμήσει τα δώρα της που είναι τα πολύ απλά καθημερινά πράγματα που μέσα στην βιασύνη μας δεν τα αξιολογούμε όπως τους αξίζει. Προπάντων θα αγαπήσει και θα εκτιμήσει τον ίδιο του τον εαυτό και θα τον προσέχει όπως δεν έκανε στο παρελθόν.

 

 Άννα Σχοινοπλοκάκη

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments