0 0 votes
Article Rating

Η προδοσία είναι μια πικρή εμπειρία που δύσκολα ξεπερνάμε. Κάποιος πληγώνει τα αισθήματά μας, την εμπιστοσύνη μας ή την αφοσίωσή μας. Η απογοήτευση αφήνει ένα μεγάλο κενό στην ψυχή μας και μας γεμίζει απαισιοδοξία. Τι νοήματα βγαίνουν από την έννοια αυτή; Στο άκουσμά της αισθανόμαστε την υποκρισία, την ανεντιμότητα, την αδυναμία για να αγγίξουμε την χαρά, την μάταιη ελπίδα, το ψέμα. Χάνουμε την ασφάλεια, την ηρεμία μας, το χαμόγελο.

Προδομένος και προδότης είναι ενωμένοι μέσα από την πράξη αυτή, μέσα από ένα κοινό ομιχλώδες ταξίδι. Η ασάφεια της εικόνας, η χαμένη υπόσχεση, φέρνουν το πικρό αποτέλεσμα. Κι αυτό γιατί;

Γιατί φανταζόμαστε ότι ποτέ δεν θα προδοθούμε, ποτέ δεν θα προδώσουμε, πως πάντα θα υπάρχει η σχέση που μας συνδέει με τον άνθρωπο που μας ενδιαφέρει. Φανταζόμαστε μία σταθερότητα σχεδόν αδύνατον να υπάρξει, σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει, μεταμορφώνεται, διαφοροποιείται…

Είναι άραγε υπεύθυνος μόνο αυτός που προδίδει ή συμμετέχει κι αυτός που προδίδεται; Οι προσδοκίες αφορούν και τους δύο, η ουτοπία πλέκει τον ιστό με ένα αόρατο νήμα, δίχως να κατανοήσουν και οι δύο την παγίδευση. Πιθανώς η προδοσία δημιουργείται όταν εξαρτούμε την ευτυχία μας από την παρουσία κάποιου άλλου στη ζωή μας και ονειρευόμαστε να υπάρχει πάντα «εκεί, για μας». Επομένως μπορούμε να σκεφθούμε πως αιτία της είναι η έλλειψη του σθένους να είμαστε πραγματικά ελεύθεροι!

Σε μία προδοσία, αστρολογικά ερμηνευμένη, θα πρέπει να υπάρχει η παρουσία του Ποσειδώνα ή των Ιχθύων (ζώδιο όπου ο Ποσειδώνας είναι κυβερνήτης) ή του 12ου οίκου, οίκου που αντιστοιχεί στο ζώδιο των Ιχθύων. Μου κίνησε το ενδιαφέρον πως από την αρχή του έτους και μέχρι το τέλος του υπάρχει η παρουσία μίας τριπλής συνόδου. Ξεκινά τον σχηματισμό της από την έναρξη του 2008, ενδυναμώνεται με τις εκλείψεις και φθάνει σε σταδιακή αποδυνάμωση στο τέλος της χρονιάς με την παρουσία της Σελήνης και της Αφροδίτης. Στεφανώνει τον ουρανό μας και χαράζει ένα μήνυμα στη ψυχή μας. Είναι η τριπλή σύνοδος του Χείρωνα, με τον Ποσειδώνα και τον Β. Δεσμό της Σελήνης.

Ο Ποσειδώνας βρίσκεται εδώ και χρόνια στον Υδροχόο. Ο Χείρων βρίσκεται για αρκετό χρονικό διάστημα επίσης εκεί. Ο Β. Δεσμός της Σελήνης εισήλθε μόλις πριν την έναρξη του νέου έτους. Έχουμε έναν συνδυασμό της φαντασίας, της ουτοπίας και του ονείρου (Ποσειδώνας), με τον πληγωμένο μας δάσκαλο και θεραπευτή Χείρωνα και το καρμικό μας μονοπάτι (Β. Δεσμός). Ποιο είναι λοιπόν αυτό το σημαντικό μήνυμα που περιγράφεται στη συμβολική γλώσσα της αστρολογίας και χαράζει την πορεία μας μέσα στον χρόνο αυτό; Πόσο ενδιαφέρον θα είχε να το εξετάσουμε σε περιόδους κρίσης και αμφιβολιών;

Όλα αυτά είναι απόλυτα εναρμονισμένα με το κλίμα των ημερών και προσφέρουν έδαφος για ενδοσκόπηση.

Αν εξετάσουμε ένα-ένα τα στοιχεία της τριπλής συνόδου, κατανοούμε πως ο Ποσειδώνας στον Υδροχόο θέλει να μας ενημερώσει για την ανάγκη της αλλαγής σε ιδανικά και όνειρα. Πρέπει να σπάσουμε τα δεσμά του χθες και να ατενίσουμε ένα μέλλον με νέες απόψεις και νέα οπτική γωνία. Σίγουρα φέρνει ασάφεια και δυσκολίες στο να διακρίνουμε τους νέους ορίζοντες, αλλά τουλάχιστον έχουμε ένα κάλεσμα για το άγνωστο που περιμένει.

Ο Χείρων στον Υδροχόο έχει σχέση με τον ψυχισμό μας και φέρνει ιδέες και στόχους πληρώνοντας το ακριβό τίμημα της μοναξιάς στο ταξίδι της ζωής. Αισθανόμαστε πως η ζωή μας αναγκάζει να παλεύουμε διαρκώς ανάμεσα στην συντήρηση και την ανατροπή, μέσα από ένα κλίμα διάλυσης που μας πονά. Θέλουμε να επαναστατήσουμε, ενώ ταυτόχρονα η επανάσταση μας πληγώνει. Είμαστε ευάλωτοι στο ιδανικό μας και κυρίως στο συναίσθημά μας.

Για τον λόγο αυτό μπορεί να εξαρτηθούμε από κάποιον ή κάποιους, ώστε να αισθανόμαστε πως ανήκουμε κάπου. Αν παρασυρθούμε, μπορεί να λειτουργήσουμε μηχανικά, δίχως πρωτοβουλία, δεσμεύοντας την ταυτότητά μας με αυτήν ενός άλλου ανθρώπου, ή της ομάδας που ανήκουμε. Ένα άλλο λάθος που μπορεί να συμβεί στις σχέσεις είναι να υπάρχει έντονη κριτική για τις απόψεις και τους στόχους. Είναι δύσκολο να αποδεχθούμε κάποιον με διαφορετικό στόχο και διαφορετική ιδεολογία από εμάς. Μπορεί να προσπαθήσουμε να τον παρασύρουμε προς την δική μας πλευρά, ή να επιδιώξει εκείνος να μας προσελκύσει. Και οι δύο πλευρές πληγώνονται και αντιδρούν διασπαστικά.

Με την παρουσία του Β. Δεσμού, έχουμε την πληροφόρηση πως είναι στο χέρι μας να λειτουργήσουμε θετικά την τριπλή σύνοδο και οφείλουμε να το κάνουμε γιατί σχεδιάζουμε με τον τρόπο αυτό το καρμικό μας μονοπάτι. Είμαστε υπεύθυνοι των πράξεών μας.

Στην θολή εικόνα του Ποσειδώνα, μεταξύ ονείρου και ουτοπίας, το καρμικό μονοπάτι των σχέσεων μοιάζει μπερδεμένο και ασαφές. Η μόνη βοήθεια μπορεί να έρθει από τον Χείρωνα. Ο Χείρων είναι η φιγούρα του σοφού δασκάλου, που θεράπευε και δίδασκε με τρυφερότητα και αφοσίωση την ανθρωπότητα. Η δυσμορφία του δεν τον εμπόδισε να έχει αγάπη και να επιδιώκει την προσφορά.

Εδώ θα μας δείξει πώς να σπάσουμε ταμπού και αδυναμίες, προκειμένου να ελευθερώσουμε το πνεύμα και να αισθανθούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε κοντά, αλλά χωρίς να κάνουμε δεσμά από την αγάπη. Τα δεσμά πονούν και τραυματίζουν. Η αγάπη χρειάζεται ελευθερία (Υδροχόος), ανιδιοτέλεια και αποστασιοποιημένη ματιά.

Ο ίδιος ο Χείρων πάλεψε με την ενστικτώδη μορφή του (άλογο μέρος) για να ελευθερώσει την πνευματική του μορφή (έλλογο μέρος). Παγιδευμένοι κι εμείς στις δεσμεύσεις των ενστίκτων, σχοινοβατούμε στον δρόμο για την αναζήτηση της ατομικότητάς μας. Πρέπει να βρούμε την ατομική μας ελευθερία, ώστε να αποδεχτούμε την δέσμευση ενός ονείρου, την αναζήτηση ενός ιδανικού.

Δεν είναι τυχαίο που την τελευταία ημέρα του έτους συμμετέχουν στο σχήμα η Σελήνη και η Αφροδίτη. Σώματα που συμβολίζουν τα αισθήματά μας και τις συγκινήσεις μας, αλλά πληροφορούμαστε πως πρέπει να εκφραζόμαστε ελεύθερα για να αποφύγουμε τον πόνο της εξάρτησης. Η ψυχή μας αναζητά την αρμονία και το όνειρο, ενώ πληγώνεται από την προδοσία και την απόρριψη. Πώς μπορούμε να δεχθούμε το δώρο αυτής της τριπλής συνόδου, που τόσο έντονα μας ακολουθεί αυτήν τη χρονιά; Τι σημαίνει για τον καθένα μας η πικρία μίας προδοσίας, που στρέφει τα βέλη της στη καρδιά;

Ας δούμε την θεραπεία μέσα από κάθε σημείο του ζωδιακού (αν γνωρίζετε τον ωροσκόπο σας, παρακαλώ να διαβάσετε και το ζώδιο αυτό):

Κριός
Μετά από την προδοσία, θα αναπτυχθεί η αίσθηση της κατανόησης του Θείου Σχεδίου, όπου όλα εναρμονίζονται μέσα από την αγάπη δίχως σύνορα. Η πίκρα από την απόρριψη αφορά κυρίως το στοιχείο του «εγώ» και την κοντόφθαλμη εικόνα για την αγάπη. Ας αποφύγετε τον εγωισμό στα αισθήματα.Ταύρος
Μπορείτε να αναγνωρίσετε την εσωτερική σοφία, να ακούσετε την πηγή της έμπνευσης και να μοιραστείτε με άλλους τα δώρα σας. Η ανακάλυψη της αποστολής σας με συνέπεια και μεθοδικότητα, θα φανεί χρήσιμη στο περιβάλλον σας. Αποφασίσετε να βγείτε από τον στενά δομημένο χώρο σας.

Δίδυμοι
Η περιέργεια θα σας ωθήσει στην χαρά της αναζήτησης και θα θελήσετε να σπάσετε τα σύνορα της γνώσης για να αποκαλύψετε το θαύμα της ύπαρξης. Επειδή υπάρχει διάθεση για διαρκή έρευνα, ίσως φανείτε απόμακροι και ασταθείς. Εστιαστείτε στο ιδανικό της ένωσης για να χαρείτε την αγάπη και να πάρετε αγάπη.

Καρκίνος
Μπορείτε να αφυπνίσετε το αθάνατο στοιχείο μέσα σας. Θα πρέπει όμως να αναδομήσετε κάθε έννοια και να δείτε το βάθος της. Καλό θα ήταν να ενδιαφερθείτε με πάθος για το αγαπημένο σας πρόσωπο και να ζήσετε την αγάπη αγγίζοντας την ψυχή του.

Λέων
Από την πικρία της προδοσίας θα βρείτε την αρμονία, την ισορροπία και την ομορφιά. Θα κατανοήσετε πως το να είστε μόνοι ή με άλλους, όλα είναι μία ψευδαίσθηση, καθώς η αγάπη πάει πάνω από κάθε διάσταση και δεν έχει όρια. Η ελευθερία περνά μέσα από τις εναρμονισμένες σχέσεις.

Παρθένος
Η συμβουλή για σας θα είναι να αγαπάτε και τον εαυτό σας και τους άλλους με τις ατέλειές τους. Συμμετέχετε σε ένα σύνολο ανθρώπων που διαφέρουν αισθητά οι μεν από τους δε. Θα ήταν κρίμα να χάσετε την ευκαιρία της χαράς με το να κρίνετε διαρκώς αυτόν που σας ενδιαφέρει. Αφεθείτε στην ομορφιά χωρίς σχόλια.

Ζυγός
Αν αισθανθήκατε την αστάθεια των αισθημάτων και απογοητευθήκατε από την προδοσία, ήρθε η στιγμή να ορθώσετε το ανάστημά σας και να δείξετε το έργο της ζωής σας για να δηλώσετε την παρουσία σας. Εκφράζοντας την προσωπικότητά σας θα γεμίσετε χαρά την καθημερινότητα και θα φέρετε την αγάπη ξανά κοντά σας.

Σκορπιός
Δεν αγαπάτε την προδοσία. Σας πονά υπερβολικά και απομονώνεστε. Ωστόσο, θα ήταν καλό να κατανοήσετε πως καθένας αξίζει την προστασία σας και το ίδιο αξίζετε κι εσείς. Η τρυφερότητα προς τους άλλους δεν σημαίνει και τον τραυματισμό σας. Μέσα από την προσφορά της αγάπης θα ξεπεράσετε τις πληγές σας.

Τοξότης
Για σας η διέξοδος έρχεται μέσα από τρόπους έκφρασης ιδεών. Γράψτε, συζητήστε, διαβάστε για το θέμα της αγάπης και του πόνου. Κατανοήστε σε βάθος. Θα ήταν καλό να αγγίξετε τον άνθρωπο που σας ενδιαφέρει, να του δώσετε να καταλάβει τις διαφορές σας και να γεφυρώσετε την απόσταση.

Αιγόκερως
Μπορεί να υπήρχε κτητικότητα που κατέληξε στην αποτυχία και θεωρήθηκε ως προδοσία. Υπάρχει ανάγκη να βλέπετε την αξία των σχέσεων πιο εσωτερικά κι όχι μόνο με την χρησιμότητά τους. Αγαπήστε με αληθινές αξίες, όπως είναι η καρδιά, το πνεύμα και η ομορφιά.

Υδροχόος
Αν και στο ζώδιό σας η σύνοδος, είναι δύσκολο να διακρίνετε την αλήθεια της. Αποδεχθείτε την μοναδικότητα της ύπαρξης και την μοναδικότητα σε κάθε άνθρωπο που σας ενδιαφέρει. Ακόμη και αυτός που σας πίκρανε, έχει τη «Θεία Σπίθα» μέσα του, έχει τα θετικά που δεν βλέπει. Φανείτε μεγαλόψυχοι και προχωρήστε μπροστά.

Ιχθείς
Θα ήταν καλό να βάλετε σε τάξη τα αισθήματά σας και τα όνειρά σας. Μην θυσιάζετε την χαρά σας άσκοπα και μην αυτοτραυματίζεστε για κάποια αγάπη που σας πίκρανε. Αν χάσετε το σθένος σας δεν θα ωφεληθείτε. Η αγάπη είναι παντού γύρω σας και σας περιμένει να την ανακαλύψετε, χωρίς παρωπίδες!

Ως επίλογο, θα ήθελα να προσθέσω, πως ο συγγραφέας Aldo Carotenuto σε ένα βιβλίο του για την προδοσία αναφέρει πως «…η διαδικασία εξατομίκευσης συνεπάγεται συχνά καταστάσεις ρήξης, αναπόφευκτες ρωγμές που σημαδεύουν τη ζωή μας. Από την προδοσία του γονέα προς το παιδί, το οποίο “πλάθει με τη φαντασία του” πριν ακόμη το δει να γεννιέται, έως την προδοσία μέσα στο ζευγάρι και έως τις άλλες μορφές της, τα άλλα πρόσωπά της, τα λιγότερο συνηθισμένα. Την προδοσία του σώματος, της αρρώστιας, του θανάτου ή αλλιώς την εμπειρία του ορίου που βιώνεται ως ήττα και ως οριστική αποτυχία της ύπαρξης. Χωρίς προδοσία δεν δίνεται δυνατότητα απολύτρωσης και μεταμόρφωσης. Σ’ εμάς εναπόκειται η επιλογή!»

Ας κρατήσουμε αυτά τα λόγια για την χρονιά που διανύουμε, καθώς η εικόνα της προδοσίας πλανάται στον αέρα με στόχο να κατανοήσουμε τα αίτια και να απελευθερωθούμε (ζώδιο του Υδροχόου) από αυτήν!

 

 Λίλιαν Σίμου

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments