0 0 votes
Article Rating

Αν έχετε δει την ταινία Chocolat, θα έχετε αντιληφθεί ένα ουσιώδες πρόβλημα με τον 5ο οίκο. Αυτός είναι ο οίκος της χαράς και της αυθόρμητης αυτοέκφρασης.

Είναι ο οίκος των ρίσκων, της δημιουργικότητας, των παιδιών και του έρωτα. Υπάρχει μια αθωότητα και απλοϊκότητα σε αυτό τον οίκο που ξεφαντώνει με τις αχαλίνωτες απολαύσεις του να είναι κανείς ζωντανός. Τί θα μπορούσε να είναι λάθος σε αυτό;

Αυτός είναι ο οίκος για τον οποίο πολλοί είναι περίεργοι όταν προγραμματίζουν μια αστρολογική ανάλυση: Υπάρχει κάποιο ρομάντζο στον ορίζοντα; Θα συλληφθεί ένα μωρό; Θα καρποφορήσει ένα δημιουργικό σχέδιο; Η γοητεία του 5ου οίκου είναι αναμφισβήτητη. Όμως όπως η ηρωίδα ανακάλυψε στο Chocolat, παραδόξως δυστυχώς πολλοί άνθρωποι αντιστέκονται στον κήπο των απολαύσεων του 5ου οίκου.

Στην ταινία, η Βιάν Ροσέρ, είναι μια σκανδαλώδης ανύπαντρη μητέρα, που η υπερβολική αγάπη της για ταξίδια την οδηγεί σε ένα νυσταλέο χωριό στην μεταπολεμική Γαλλία. Είναι το είδος περιοχής που οι άνθρωποι ξέρουν ακριβώς τι θα συμβεί. Πηγαίνουν για εξομολόγηση. Σκάβουν τα παρτέρια με τα λουλούδια τους. Κατανοούν ποια είναι η θέση τους στην ροή των πραγμάτων (και αν ξεχάσουν, κάποιος σίγουρα θα τους το θυμίσει). Όταν βλέπουν πράγματα που δεν θα έπρεπε να δουν, ξέρουν πώς να γυρνούν το κεφάλι τους από την άλλη πλευρά.

Όταν η ζωή τους απογοητεύσει, μαθαίνουν να μην ζητούν περισσότερα. Όμως μια μέρα ακολουθώντας ένα πονηρό αεράκι, καταφθάνει η Βιάν με την κόρη της. Φορώντας τις κόκκινες κάπες τους, φέρνουν νέα ζωτική ενέργεια σε αυτή την γκρίζα πέτρινη πόλη. Αρκετά σύντομα η Βιάν ανοίγει ένα μαγαζί με σοκολάτες. Μέσα στην Σαρακοστή!

Φτιαγμένες με αρχαίες συνταγές των Μάγιας, οι σοκολάτες της έχουν μυστηριώδεις δυνάμεις. Φέρνουν στο φως κρυφές επιθυμίες, ξυπνούν πάθη, εμφυσούν νέες πεποιθήσεις και δύναμη. Ο ιερέας την καταδικάζει σαν βοηθό του Σατανά. Ο δήμαρχος θέλει να την διώξει από την πόλη. Η κόρη της ωρύεται «Μα γιατί δεν μπορείς να πας στην εκκλησία και να φοράς μαύρα παπούτσια όπως οι άλλες μαμάδες;»

Η Βιάν είναι η άγρια. Μέσα στον 5ο οίκο σας ζει ένα άγριο πνεύμα επίσης. Θέλει να ταράξει την νυσταλέα ζωή σας. Θέλει να σας κεντρίσει να ζείτε την έκσταση της στιγμής. Η Βιάν έχει δεσμό με έναν τσιγγάνο. Είναι επίσης διορατική και γνωρίζει ακριβώς ποιο γιατρικό σοκολάτας- κρέμα τριαντάφυλλου, σοκολατένια κοχύλια ή το ρόφημα κακάο με τσίλι – λαχταρά η ψυχή ενός ατόμου.

Ο 5ος σας οίκος με τον ίδιο τρόπο κρύβει ένα τσιγγάνικο πνεύμα που ξέρει ακριβώς πώς να κάνει την καρδιά σας να τραγουδά. Η παραδοσιακή αστρολογία αποδίδει σε αυτό τον οίκο μια διπλή σύνδεση της Αφροδίτης, πλανήτη των απολαύσεων και των παθών. Η Αφροδίτη νιώθει άνετα σε αυτό τον οίκο που σημαίνει ότι οι φυσικές της τάσεις βρίσκουν επιτυχή έκφραση σε αυτόν. Η Χαλδαϊκή ταξινόμηση των πλανητών που τοποθετεί τον Κρόνο στον 1ο οίκο και τον Δία στον 2ο, τοποθετεί την Αφροδίτη που αγαπά την διασκέδαση, στον 5ο οίκο. Είναι ευρέως γνωστό, ότι όταν διελεύσεις ή πρόοδοι ενεργοποιούν τον 5ο οίκο, οι άνθρωποι κάνουν αχαρακτήριστα πράγματα.Δημιουργούν δεσμούς. Αγοράζουν καινούργια φανταχτερά αυτοκίνητα. Ονειρεύονται να εγκαταλείψουν τα πάντα ακολουθώντας ένα τσίρκο. Συμπεριφέρονται, με μια λέξη, σαν παιδιά.

Υπάρχει μια ζωτική δύναμη της ζωής στον 5ο οίκο. Αυτό είναι μια φυσική πρόοδος στον διαδοχικό κύκλο της οικοθεσίας. Ο αναδυόμενος εαυτός αποκτά ένα υποστηρικτικό χώρο μέσα από τον 4ο οίκο του σπιτιού και της οικογένειας. Όταν η συναισθηματική ζωή έχει τραφεί, συγκεντρώνεται δύναμη. Υπάρχει ενέργεια για δημιουργία. Η για υπέρ- δημιουργία.. Υπάρχει ένας ενθουσιασμός για τη ζωή. Εδώ κάποιος γίνεται ζωηρός και λαμπερός.

Ίσως σε αυτό να οφείλεται το ότι οι σύγχρονοι αστρολόγοι επιφορτίζουν την κυβέρνηση του 5ου οίκου στον Ήλιο. Ο Ήλιος έχει τη στόφα ενός στάρ. Λέει «Είμαι εδώ!» Επιθυμεί να εκφράσει τον εαυτό του δυναμικά. Θέλει να νιώθει ξεχωριστός. Θέλει να αγαπήσει και να τον αγαπήσουν. Είναι απαραίτητο να επιλέξουμε είτε την Αφροδίτη είτε τον Ήλιο για να κρίνουμε τι μετράει περισσότερο σε αυτό τον οίκο; Ίσως είναι προτιμότερο να έχουμε κατά νου και τους δύο. Στον 5ο, πρέπει να εκφράσετε τον Ήλιο σας χωρίς απολογίες. Και πρέπει να επιδιώξετε ό,τι φέρνει την χαρά στην Αφροδίτη σας.

Οι άνθρωποι καταφεύγουν συχνά στις αστρολογικές αναλύσεις γιατί νιώθουν ότι έχουν κολλήσει. Μια ερώτηση που συνήθως ρωτάω τους πελάτες πριν τη συνεδρία είναι «Τί από όλα παραμελήσατε τελευταία;». Όσοι νιώθουν ότι έχουν κολλήσει συνήθως απαντούν «Τον εαυτό μου». Αυτό που ουσιαστικά εννοούν είναι ότι δεν λαμβάνουν καθόλου από την διασκέδαση του 5ου οίκου τους. Δεν διαθέτουν χρόνο για να παίξουν. Είναι καλά κοριτσάκια και αγοράκια που κάνουν αυτό που όλοι περιμένουν από αυτούς. Δουλεύουν ακατάπαυστα, ελπίζοντας πως κάποια μέρα, όλη η καθυστερημένη ευχαρίστηση θα τους ανταποδοθεί.

Είναι σαν τους κατοίκους πριν έρθει η Βιάν – η χήρα φορώντας πένθιμα μαύρα 40 χρόνια μετά τον θάνατο του άντρα της, ο δήμαρχος της πόλης που πίνει νερό με ξινό λεμόνι και γράφει κηρύγματα για τις αρετές της αυταπάρνησης. Έχουν προσβληθεί από μια ύπουλη πάθηση που είναι γνωστή ως «anhedonia» (χωρίς ευχαρίστηση /ηδονή), δηλαδή η αδυναμία να ενδώσει κάποιος στην χαρά.

Ανάμεσα στους εργαζόμενους ενήλικες ειδικά, αυτή η πάθηση ίσως έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Σε κάποιο σημείο οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι κάτι λείπει από την ζωή τους. Ίσως αντιδρούν σε αυτό βάζοντας μια αγγελία στην στήλη των προσωπικών. Ίσως επισκέπτονται έναν ψυχοθεραπευτή και προσπαθούν να εντοπίσουν το κρυμμένο παιδί μέσα τους. Ίσως αγοράζουν ένα βιβλίο όπως το “The artist way” για να μπορέσουν να απελευθερώσουν το καλλιτεχνικό τους πάθος. Αν επισκεφτούν έναν καλό αστρολόγο, θα ενθαρρυνθούν να ανοίξουν το μαγαζί με τις σοκολάτες μέσα στον 5ο οίκο τους. Τα γλυκίσματά του δεν είναι κάποια απλή πολυτέλεια. Είναι κρίσιμης σημασίας.

Όταν η ευτυχία του 5ου οίκου δεν τροφοδοτεί τον ψυχισμό, απομένει λίγη δύναμη για να προχωρήσεις μπροστά στους άλλους οίκους. Ο 10ος οίκος κάποιου λιμνάζει. Ο 7ος κάποιου νιώθει ότι δεν τον γεμίζουν οι συνεργασίες του. Ο 2ος οίκος κάποιου μένει στάσιμος από εισοδήματα. Αρνηθείτε τον 5ο σας οίκο και ίσως υποφέρει όλος ο χάρτης σας.

Αν η αντίσταση στις απολαύσεις δεν αποτελεί πρόβλημα για εσάς, τότε συγχαρητήρια. Αφήστε κάτω αυτό το περιοδικό αμέσως. Βγείτε έξω και διασκεδάστε λιγάκι! Όμως αν οι μέρες σας είναι υπερβολικά γεμάτες από υποχρεώσεις, αν η ερωτική σας ζωή νιώθετε ότι είναι νεκρή, αν έχετε παιδιά που σας οδηγούν στην τρέλα , συνεχίστε την ανάγνωση. Θα μοιραστώ μαζί σας ότι έχω μάθει από τις περιόδους «anhedonia» της ζωής μου που αδυνατούσα να ενδώσω στις χαρές του 5ου οίκου μου.

 

Ζωδιακές και πλανητικές συσχετίσεις του 5ου οίκου

Τα βιβλία αστρολογίας κάνουν κάποιες ενδιαφέρουσες δηλώσεις για τα ζώδια και τους πλανήτες του 5ου. Λένε ότι οι τοποθετήσεις του 5ου οίκου δείχνουν π;vς σας αρέσει να δημιουργείτε και τους τρόπους με τους οποίους αυτή η δημιουργικότητα εξωτερικεύεται καλύτερα. Αποκαλύπτουν την άποψη σας για τα παιδιά και πώς συμπεριφέρεστε σε αυτά. Υποδεικνύουν τους τρόπους που θέλετε να δημιουργείται ο έρωτας. Περιγράφουν πώς διαχειρίζεστε την τέχνη του να ζείτε την ζωή σας. Υπάρχει αλήθεια μέσα σε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Όταν πιάσετε τον εαυτό σας να διασκεδάζει θα ανακαλύψετε ότι τα αρχέτυπα του 5ου οίκου σας ριγούν από έξαψη. Όταν όμως δεν διασκεδάζετε καθόλου, δημιουργώντας στρατηγικές μέσα από αστρολογικές λέξεις – κλειδιά για να αλλάξετε την ζωή σας μπορεί να καταλήξετε απεγνωσμένοι.

Αγοράστε ένα βιβλίο με προτάσεις σχετικά με το πώς να διασκεδάσετε και θα καταλάβετε τι εννοώ. Είναι όπως όταν το 11χρονο μου, παραπονιέται «Βαριέμαι.» Με τις καλύτερες προθέσεις και επιστρατεύοντας το μέγιστο της δημιουργικότητας μου, φτιάχνω μια λίστα από όλα τα υπέροχα πράγματα θα μπορούσε να κάνει. Φυσικά, μου ανταποδίδει με ένα βλέμμα που κεραυνοβολεί. Λυπάμαι: δεν υπάρχουν προκατασκευασμένα εγχειρίδια οδηγιών για το πώς να ξυπνήσεις έναν 5ο οίκο που βαριέται. Μπορεί να ανακαλυφθεί μόνο όταν το καταφέρεις.

Έχω την ακμή του 5ου μου οίκου στον Αιγόκερο, που σημαίνει ότι ο Κρόνος κυβερνά αυτόν τον οίκο. Από τα βιβλία αστρολογίας μου, έμαθα ότι αυτή είναι μια ατυχής τοποθέτηση. Τίποτα δεν μπορεί να καταστρέψει την χαρά σαν τον βλοσυρό Κρόνο. (τώρα ξέρετε γιατί γράφω για την αδυναμία να ενδώσεις στην διασκέδαση του 5ου οίκου!) Με τον Αιγόκερω στην ακμή του 5ου μου, τα βιβλία αστρολογίας έλεγαν ότι πιθανότατα δε θα μπορούσα να κάνω παιδιά και αν έκανα θα μου προκαλούσαν θλίψη.

Πράγματι απέκτησα τον γιο μου αργά στην ζωή μου (ο Κρόνος μπορεί να καθυστερήσει τα θέματα). Μα μέχρι στιγμής ο Μπράντεν μου έχει φέρει πολύ περισσότερη χαρά από ό,τι προβλήματα. Τα βιβλία επιπλέον έλεγαν ότι θα ζούσα περιορισμούς και ανασφάλειες αναφορικά με την δημιουργική μου ζωή. Καθώς δεν ήξερα καθόλου από αστρολογία, διένυσα την δεκαετία των 20 μου ως μία χίπισσα που αγαπούσε την ελευθερία και ήθελα να είμαι δημιουργική. Ήθελα να γράψω μια συνταρακτική αμερικάνικη νουβέλα.

Μετά αποφάσισα να γίνω συγγραφέας διηγημάτων. Τελικά ήλπιζα έστω να γράψω μερικά συλλαβογράμματα (Haiku), αλλά κανένα από αυτά τα καλλιτεχνικά όνειρα, ακόμα και καθώς συρρικνώνονταν, δεν πραγματοποιήθηκαν. Σε κάποια φάση οι περιστάσεις απαίτησαν να δεχτώ μια δουλειά σε εμπορική φίρμα – ακριβώς αυτό που απέφευγα για χρόνια. Προς μεγάλη μου έκπληξη, ήταν διασκεδαστικό! Το λάτρεψα. Βρήκα την χαρά που έλειπε από την χίπικη δεκαετία μου. Παρέμεινα σε αυτή την δουλειά για 16 χρόνια και με χαρά αναρριχήθηκα στην ιεραρχία της εταιρείας. Προς ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη μου, στον ελεύθερο χρόνο μου, άνθισε και η καλλιτεχνική μου ζωή.

Έγινα τελικά δημοσιευμένη συγγραφέας. Ο δομημένος κατά τα πρότυπα Αιγόκερου κόσμος, κέντρισε την ενέργεια του 5ου οίκου μου. Αν κάποιος μου το πρότεινε προτού συμβεί, θα τον θεωρούσα τρελό. Δεν σκέφτομαι φυσικά ότι η εργασία στον εμπορικό κόσμο είναι η λύση για κάθε έναν με ακμή 5ου στον Αιγόκερω. Πρέπει να πειραματιστείτε. Θα πρέπει ειδικά να είστε πρόθυμοι να δοκιμάσετε πράγματα που κάτω από άλλες συνθήκες θα αντιστεκόσασταν. Το κλειδί σε αυτό το σπίτι είναι ο αυθορμητισμός και η προθυμία να παίρνουμε νέα ρίσκα. Η απόλαυση συχνά εμφανίζεται με απροσδόκητη συσκευασία.

Για πολλούς ανθρώπους το να ανοίξουν το μαγαζί με τις σοκολάτες του 5ου οίκου τους ακολουθείται από μια χορωδία εσωτερικών φωνών: «Δεν θα ‘πρεπε! Πως τολμάς;! Ποιος νομίζεις ότι είσαι;!»Υπάρχει μία λογική αιτία για αυτό. Ο 5ος οίκος περιγράφει την εμπειρία της παιδικής ηλικίας κάποιου. Και οι περισσότερες παιδικές ηλικίες είναι γεμάτες «Όχι!».

Οι γονείς πρέπει να προσαρμόσουν το άγριο πνεύμα ενός παιδιού στην κοινωνία. Τα δικά τους άγρια πνεύματα έχουν ήδη εξημερωθεί. Μερικοί θα προβάλλουν τους δικούς τους ανεκπλήρωτους 5ους οίκους πάνω στα παιδιά τους, προσπαθώντας να επιβάλλουν πάνω τους τις δικές τους καταπιεσμένες ιδέες για διασκέδαση. Όταν ο τσιγγάνος του 5ου οίκου σας πάει πίσω στην παιδική ηλικία, τότε δημιουργείται η αδυναμία να ενδώσετε στην διασκέδαση. Αμφισβητείτε τα ένστικτα σας. Αρνείστε τα πράγματα που θα σας έκαναν ακριβώς να νιώσετε ευτυχία που είστε ζωντανοί. Ανησυχείτε ότι αν τα δοκιμάσετε, οι άλλοι θα σας πουν άτακτους ή κακομαθημένους- ακόμα κι αν δεν είστε.

Έμαθα γι’ αυτό όταν ο γιος μου ήταν δύο χρονών( και η προοδευμένη μου Σελήνη , εντελώς τυχαία, διένυε τον 5ο μου οίκο). Ήταν μια τυπική μέρα. Βιαζόμουν να μας ετοιμάσω να φύγουμε, να πάω τον Μπράντεν στον παιδικό σταθμό και εμένα στην δουλειά. Ρώτησα τον γιο μου ποιο μπουφάν ήθελε, το κόκκινο ή το γκρί. «Κόκκινο». Έβαλα πίσω στην κρεμάστρα το γκρι. Ο Μπράντεν κούνησε το κεφάλι και έκλαψε «Όχι». Οπότε του έδωσα το γκρί και έβαλα το κόκκινο πίσω στην κρεμάστρα. Πεισμάτωσε και φώναξε «Όχι!».

Πέρασα πολλή ώρα ρωτώντας ποιο μπουφάν θέλει. Απαντούσε πάντα «Αυτό» που όπως φαινόταν δεν ήταν ποτέ αυτό που είχα. Δοκίμασα μια νέα στρατηγική. «Μήπως θέλεις το μπλέ μπουφάν;» «Ναι», έγνεψε. Μα καθώς επέστρεφα τα άλλα δύο μπουφάν στην ντουλάπα, άρχισε πάλι να ουρλιάζει. Μετά από λίγα λεπτά της ίδιας κατάστασης με τις κοφτές απαντήσεις και τις φουρκισμένες κινήσεις που ορκιζόμουν δεν θα υιοθετήσω ποτέ, τελικά άρπαξα και τα τρία μπουφάν και τα έριξα στο αυτοκίνητο.

Οδηγούσα για 5 λεπτά μέσα σε μια ατσαλένια σιωπή που με έκανε να νιώθω υπερβολικά πολύ σαν την μαμά μου. Προσπάθησα να εκτονώσω την κατάσταση. Εξήγησα στον Μπράντεν πως είχα εκνευριστεί, πως είχα μια συνάντηση εκείνο το πρωί που έπρεπε να πάω και πως χρειαζόμουν την συνεργασία του. Από το πίσω κάθισμα, φαινόταν να καταλαβαίνει.

Όταν φτάσαμε στον παιδικό σταθμό, σκέφτηκα ότι φτάσαμε σε μια συμφωνία. «Ποιο μπουφάν θέλεις»;, ρώτησα. «Αυτό εκεί», έδειξε. Αμέσως κατάλαβα ότι άρχισαν τα ίδια. Έτσι άρπαξα και τα τρία μπουφάν και τα πέταξα στα πόδια του. Αυτό που συνέβη με κατέπληξε. Για πρώτη φορά εκείνο το πρωινό, ο Μπράντεν έδειχνε γνήσια ικανοποιημένος. Με μια φωνή τόσο αθώα και γλυκιά είπε, «Ευχαριστώ, Μανούλα». Μα φυσικά! Ήταν η μέρα με τα τρία μπουφάν. Και τι ήταν τόσο παράλογο με αυτό;

Το να πηγαίνεις ενάντια στους κανόνες είναι ένας βασικός παράγοντας της δημιουργικής διαδικασίας. Μια μη αποδεκτή συμπεριφορά μας βοηθά να υπερπηδήσουμε εμπόδια και να δημιουργήσουμε νέες επαφές. Αυτό που φαίνεται παράλογο σε έναν ενήλικα μπορεί να είναι απαραίτητο σε έναν καλλιτέχνη ή σε ένα παιδί. Το τραγικό είναι το πώς αποτυγχάνουμε να ακούσουμε το ιδιαίτερο κάλεσμα της κάθε στιγμής. Ο Μπράντεν δεν ήταν ο παράλογος εκείνο το πρωινό- ήμουν εγώ!

Στο “O τρόπος του Καλλιτέχνη” (The artist’s way), η Τζούλια Κάμερον έχει υπέροχες προτάσεις για να απελευθερώσετε τον τσιγγάνο του 5ου σας οίκου. (1) Σε μία άσκηση η οποία ονομάζεται «Απαγορευμένες χαρές», προτείνει να κάνετε μια λίστα από 10 πράγματα που λατρεύετε αλλά δεν σας επιτρέπεται να τα κάνετε. Συχνά, λέει, πως απλά η ενέργεια της γραφής των απαγορευμένων απολαύσεων διαλύει τα εμπόδια ώστε να τα κάνουμε. Το να τα κάνουμε είναι ακόμα πιο απελευθερωτικό.

Την προηγούμενη εβδομάδα έκανα μια από τις απαγορευμένες μου απολαύσεις. Φυσικά δε μπορώ να σας πώ τι ήταν! Αλλά μπορώ να σας πω, πως το γεγονός ότι το έκανα έφερε ένα φωτεινό χαμόγελο και νέα ενέργεια σε όλα τα υπόλοιπα που καταπιάστηκα. Ένα από τα βασικά εργαλεία του προγράμματος της Κάμερον για την απελευθέρωση της μπλοκαρισμένης δημιουργικότητας είναι αυτό που αποκαλεί «Το ραντεβού του Καλλιτέχνη».

Είναι μια χαρούμενη εκδρομή ή ραντεβού για παιχνίδι, μόνο με τον εαυτό μας, που πρέπει να δεσμευθείτε να πραγματοποιείτε μια φορά την εβδομάδα. Μπορεί να είναι κάτι αρκετά απλό και οικονομικό, όπως το να περπατήσετε σε μια άγνωστη γειτονιά μόνο για να συλλέξετε τις εικόνες, ήχους και μυρωδιές της. Μπορεί να πάτε για μπόουλιγκ ή σε ένα μουσείο τέχνης, αρκεί να αφήσετε πίσω κάθε αίσθηση καθήκοντος και καθωσπρέπει εκπαίδευση. Προσέξτε, προειδοποιεί η Κάμερον, πως ο εσωτερικός σας σπασίκλας θέλει να αποφύγει ή γελοιοποιήσει την εμπειρία (« αυτός είναι ένας χαζός περισπασμός. Είναι χάσιμο χρόνου»).

Το κόλπο είναι να αφήσετε τον εαυτό σας να το κάνει έτσι κι αλλιώς. Οι ανταμοιβές θα βρείτε ότι είναι μαγικές. Δεν ξέρω αν η Κάμερον γνωρίζει από αστρολογία, αλλά είναι ενδιαφέρον το ότι συνδέει τα καλλιτεχνικά ραντεβού με άλλες σχέσεις του 5ου οίκου. Σημειώνει πώς αυτά τα ραντεβού για παιχνίδι μπορούν να αναζωογονήσουν μια στάσιμη ρομαντική σχέση. Και πώς μπορούν να αυξήσουν την έκφραση στοργής ανάμεσα σε ένα γονιό και το παιδί . Η δημιουργία χρόνου για προσωπική ευχαρίστηση μπορεί να γιατρέψει πολλές πληγές του 5ου οίκου.

Καθώς προσκαλείτε περισσότερο παιχνίδι μέσα στην ζωή σας, ίσως αρχίσετε να ανασύρετε από την μνήμη σας κάποια από τα παιδικά σας όνειρα. Αυτά μπορεί να αποτελέσουν ακόμα μία πλούσια πηγή για την χαρά του ενήλικου 5ου οίκου. Ο Σαμ Κην, συγγραφέας και διευθύνων εργαστηρίου, γράφει για την επίσκεψή του σε ένα τσίρκο ως παιδί. Ο κόσμος του σταμάτησε όταν είδε τους καλλιτέχνες της ακροβατικής αιώρας: ήθελε να γίνει ένας ιπτάμενος άνθρωπος κι αυτός! Έδεσε σωλήνες και σκοινί σε ένα δέντρο της μπροστινής αυλής και υποκρινόταν οτι ζούσε την φαντασίωση του.

Δεκαετίες αργότερα, στα εξήντα του, σε μία περίοδο που ζωή του έμοιαζε στάσιμη, είδε μια διαφήμιση που αφορούσε μαθήματα ακροβατικών αιώρησης. Οι αρνητικές φωνές άρχισαν: «Είσαι πολύ μεγάλος. Δεν είσαι αρκετά δυνατός. Θα γελοιοποιήσεις τον εαυτό σου». Άκουσε αντίθετα την φωνή του ιπτάμενου ανθρώπου που έκρυβε μέσα του: «Κάντο!» Γράφτηκε στο σχολείο. Το σώμα του πονούσε και γέμισε μελανιές, αλλά το πάθος του για ζωή ανανεώθηκε.

Βέβαια είναι φυσικό να αναρωτιέστε: Αν παραδοθούμε σε όλες τις απολαύσεις του 5ου οίκου μας δε θα γελοιοποιηθούμε κάποιες φορές; Όλοι έχουμε συναντήσει ανθρώπους που έκαναν τα παρακάτω: οι γελοία ατάλαντοι στις οντισιόν του «American Idol», ο τεχνικός δικτύων που βάζει σκουλαρίκι στην μύτη στα 50 του, ο χρηματιστής που αφήνει ένα έντιμο γάμο για μια εξωτική χορεύτρια. Δεν θα έπρεπε να βάλουμε κάποια όρια στον 5ο οίκο;

Στο «The golden ass» (Ο χρυσός γάιδαρος), ο ρωμαίος συγγραφέας Lucious Apuleius, γράφει μια σχετική ιστορία. Ο ήρωας του βιβλίου, Lucious, επισκέπτεται την Θεσσαλία, ένα μέρος διάσημο για τις μαγικές ικανότητες των γυναικών της. Στο σπίτι μιας τέτοιας γυναίκας, πιάνει φιλίες με την υπηρέτρια. Η υπηρέτρια τον βοηθάει να κατασκοπεύσει την οικοδέσποινα καθώς αυτή κάνει τα μαγικά της ξόρκια. Ο Lucious την παρακολουθεί καθώς τρίβει το δέρμα της με ένα έλαιο, έπειτα σκορπά φτερά και πετά έξω από το παράθυρο σαν πουλί. «Τι πλάκα!», σκέφτεται ο Lucious.

Ικετεύει την υπηρέτρια να κλέψει το μαγικό φίλτρο για λογαριασμό του. Δυστυχώς όμως κλέβει το λάθος. Όταν τρίβεται με αυτό, μεταμορφώνεται σε γάιδαρο. Είναι βέβαια ένας πανευτυχής γάιδαρος – και η υπηρέτρια διασκεδάζει μαζί του. Όμως παραμένει γάιδαρος στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου, υπομένοντας πολλά δεινά και τιμωρίες μέχρι να φάει τριαντάφυλλα. Τα τριαντάφυλλα είναι ιερά για την Αφροδίτη. Όταν τα τρώει ξαναπαίρνει την ανθρώπινη μορφή του.

Η επιθυμία να πετάξουμε υπάρχει στον 5ο μας οίκο. Είναι ένα κάλεσμα από τον εσωτερικό μας τσιγγάνο που θέλει να αποδεσμευτεί και να είναι ελεύθερος. Αλλά υπάρχει ένα ταξίδι εδώ. Πρέπει να προσέχετε τι ακριβώς θέλετε. Και πρέπει να είστε πρόθυμοι να μάθετε από τα αναπόφευκτα λάθη που θα κάνετε στην διαδρομή. Είναι σημαντικό ότι ένας φίλος δίνει στον Lucious το λάθος φίλτρο. Οι φίλοι κυβερνώνται από τον 11ο οίκο – τον οίκο απέναντι από τον 5ο. Ανάμεσα τους υπάρχει μια φυσική, ακόμα και χρήσιμη, ένταση.

Ο 11ος μάς δίνει το κοινωνικό μας προφίλ. Περιγράφει άλλους ανθρώπους – στον χώρο παιχνιδιού μας ή στην καφετέρια της εργασίας μας. Οι άλλοι μπορεί να μας συναντούν στις απολαύσεις του 5ου μας οίκου – σε μια ταβέρνα ή στην πίστα ταχύτητας. Αλλά μπορεί και να μας οδηγήσουν σε λάθος δρόμο, όπως η υπηρέτρια τον Lucious. Το ότι ο Lucious κρύβεται πίσω από μια κουρτίνα και κάποιος άλλος εξασφαλίζει την μαγεία του 5ου του οίκου δείχνει ότι το εγώ του είναι αδύναμο και υπανάπτυκτο. Το «Εγώ» εδώ δεν είναι κακή λέξη.

Ένα υγιές εγώ είναι απαραίτητο για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι και τα τρωτά σημεία των ρίσκων του 5ου οίκου. Ο Lucious δεν τα συνειδητοποιεί όταν ζητάει από την υπηρέτρια το φίλτρο. Αλλά για όσους προσπαθούν να πετάξουν συνειδητά μέσα στον 5ο οίκο τους, οι φόβοι θα είναι ισχυροί. Ακούστε τους φόβους του Σαμ Κην καθώς πλησίαζε την μπάρα αιώρησης στα εξήντα δύο του. Μπορεί να ακούγονται πολύ όμοιοι με τους δικούς σας όταν παίρνετε ένα ρίσκο του 5ου οίκου. «Φοβάμαι ότι θα αποτύχω. Φοβάμαι τι θα σκεφτούν οι άλλοι για μένα. Φοβάμαι ότι θα χάσω τον έλεγχο. Φοβάμαι ότι δεν μπορώ να σε εμπιστευτώ. Φοβάμαι ότι θα με εγκαταλείψεις αν δεν ανταποκριθώ στις προσδοκίες σου». (2)

Χωρίς ένα υγιές εγώ, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους φόβους. Το εγώ μάς τροφοδοτεί με αυτοπεποίθηση και κουράγιο να πάρουμε τέτοια ρίσκα, να δημιουργήσουμε τέχνη, να μάθουμε πατίνια στα 55 ή να ερωτευθούμε. Το εγώ είναι η σπίθα που κρατάει το πάθος μας να καίει. Τα παιδιά έχουν πολύ τονισμένο εγώ και αυτό είναι καλό πράγμα. Ο κόσμος τους περιστρέφεται γύρω από τις επιθυμίες τους. Ο έμφυτος εγωκεντρισμός τους μπορεί να είναι ο τρόπος της Φύσης να εξασφαλίσει την επιβίωση τους.

Βέβαια όλα τα πράγματα με μέτρο, γι’ αυτό υπάρχει και ο 11ος οίκος. Ισορροπεί τον εγωκεντρισμό. Θα επιπλήξει έναν εκτός ορίων εγωισμό που ενοχλεί το σύνολο και απειλεί την αξιοπρέπεια του όλου. Ο 11ος μας ζητάει να είμαστε ο εαυτός μας, μα μέσα στα κοινωνικά πλαίσια. Αν η ομάδα μάς συμπαθήσει αρκετά ώστε να χειροκροτήσει τις δημιουργίες μας, το εγώ μας θα κερδίσει την αγάπη και εκτίμηση που λαχταρά. Όμως αν επιδιώκουμε τη φήμη και την κοινωνική αναγνώριση μόνο, θα χάσουμε κάποια στιγμή τον εαυτό που αρχικά εκφράζαμε τόσο τολμηρά. Η πρόκληση του 5ου οίκου είναι να παραμείνουμε ο εαυτός μας ως άτομα.

Ο 11ος εκπροσωπεί την αγάπη που λαμβάνουμε. Ο 5ος είναι η αγάπη που δίνουμε. Η αγάπη μέσα στην καρδιά μας συμβολίζεται από το λυτρωτικό τριαντάφυλλο στην ιστορία του Lucious. Ο κριτής της επιτυχίας του 5ου οίκου είναι το πόσο ελεύθερα και βαθιά μπορούμε να αγαπήσουμε- τα παιδιά μας, τους ερωτικούς μας συντρόφους, την δημιουργική μας εργασία. Από τα γραπτά του Ντέην Ρουντγίαρ « Στον 5ο οίκο το μεγάλο τέστ προϋποθέτει την έκφραση της εσώτερης φύσης κάποιου με όρους την αγνότητα του κινήτρου και χρησιμοποιώντας με έναν «αγνό» τρόπο τα απαραίτητα μέσα για την απελευθέρωση του δυναμικού κάποιου». (3) Τότε αυτός είναι ο μόνος περιορισμός: Πρέπει να κάνουμε ότι κάνουμε μέσα στον 5ο οίκο από την αγνότητα της αγάπης. Με αυτό τον τρόπο υπηρετούμε και τους άλλους αλλά και την ενέργεια που ρέει μέσα μας. Χάνουμε τον εαυτό μας για έναν ανώτερο σκοπό, κάτι που μόνο ένα υγιές εγώ μπορεί να κάνει.

Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα του 5ου οίκου είναι η πρόσκληση σε στιγμές ανιδιοτελούς συνειδητότητας. Αυτός είναι ο θεϊκός εαυτός σε δράση, υποκινούμενος από αυθορμητισμό και χαρά. Ξεχνάμε τον εαυτό μας για μια στιγμή. Εδώ, τα παιδιά είναι ειδικοί. Κατασκοπεύστε δυο παιδιά που παίζουν για μια ώρα. Δείτε πόσο εύκολα κινούνται από το ένα πράγμα στο άλλο. Χωρίς σχέδια, απλά κάνουν αυτό που τα ευχαριστεί. Δείτε πόσες φορές ξεσπούν σε γέλια. Μπορείτε να θυμηθείτε ποτέ τον κόσμο να έχει τόση πλάκα; Αν προσπαθήσετε να αναλύσετε τι είναι αστείο, δεν θα πάτε πουθενά. Μερικές φορές νομίζω τα παιδιά γελούν απλά επειδή μπορούν. Ο εσωτερικός τους τσιγγάνος είναι ακόμα ελεύθερος. Ο δικός σας τσιγγάνος μπορεί να επιβιώνει της περασμένης σας παιδικότητας, αλλά θα πρέπει αυτή να ανανεώνεται συνεχώς. Αυτή είναι η ευκαιρία σε όλες τις διελεύσεις και προόδους μέσα στον 5ο οίκο.

Πρίν χρόνια, όταν η προοδευμένη Σελήνη πέρασε μέσα από τον δικό μου 5ο οίκο, γέννησα τον γιο μου- ένα χρυσό γεγονός που άνοιξε την καρδιά μου όσο τίποτα άλλο. Αληθινή ως προς το κλισέ, «εξέφρασα τον εαυτό μου» αγοράζοντας ένα φανταχτερό νέο αυτοκίνητο. Συνέπραξα για ένα χειρόγραφο κείμενο με έναν συνεργάτη συγγραφέα. Έδωσα τέλος σε μια σχέση, παρά ξεκίνησα μια νέα, αλλά όμως το κίνητρο ήταν η αγάπη. Είχε γίνει αδύνατο να αγνοήσω ότι στην σχέση μου δεν υπήρχε καθόλου. Έως την στιγμή που η Σελήνη μπήκε στον 6ο, ήμουν μια διαφορετική γυναίκα. Είχα ερωτευτεί τη ζωή μου απο την αρχή. Είθε και οι δικοί σας 5οι οίκοι να φέρουν την ίδια αγαλλίαση και σε εσάς.

Τώρα βγείτε έξω και διασκεδάστε!

 

Πηγές
Julia Cameron, The Artist’s Way (Tarcher, 2002).
Sam Keen, Learning to Fly (Broadway Books, 1999), pp. 36-37.
Dane Rudhyar, The Astrological Houses (CRCS, 1972), p. 84.

Συγγραφέας: Dana Gerhardt
Πρωτότυπος τίτλος: The Fifth House
Πηγή: Dana Gerhardt: The Fifth House – Articles by Dana Gerhardt – Understanding Astrology – Astrodienst. Κατόπιν έγγραφης άδειας της συγγραφέως.

Μετάφραση Φωτεινή Χριστοδούλου

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments