0 0 votes
Article Rating

Δεν είναι εύκολο να γράψεις για τον 8ο οίκο. “Άλλωστε,” όπως λέει και η φίλη μου η Τζέραλντιν, “ποιος αισθάνεται πραγματικά άνετα να μιλάει για τις εμπειρίες του στον έρωτα, το θάνατο και το σεξ πέρα από μια προσωπική συζήτηση;”

 

Θέματα του 8ου προκύπτουν στις περισσότερες αστρολογικές μου συνεδρίες. Αλλά συνήθως μπαίνω από την πλαϊνή είσοδο, ανακαλύπτοντάς τον κατά τη διάρκεια της συζήτησης, χωρίς να αναγγέλλω την είσοδό μου. Και η έξοδός μου θα γίνει πολύ προσεκτικά. Άλλωστε είναι ο οίκος των μυστικών. Κυβερνάει το σεξ, τα χρήματα των άλλων, τους φόρους, τα χρέη, τις ζημίες και το θάνατο. Ένας αρχάριος αστρολόγος τρομάζει μ’ αυτόν τον οίκο. Η παρουσία πλανητών στον 8ο κατά την ηλιακή επιστροφή σε κάνει να τρέμεις.

Οι διελεύσεις από τον 8ο μπορεί να δηλώνουν χρονιές καταστροφής και καταδίκης. Με τον καιρό, όμως, αυτός ο σπασμωδικός φόβος παραχωρεί τη θέση του σε ένα βαθύ σεβασμό. Αν επιβιώσεις από μια διέλευση στον 8ο οίκο θα ξαναγεννηθείς. Θα έχεις πάρει ανεκτίμητα μαθήματα. Θα καταλήξεις να θεωρείς τον 8ο ένα είδος πνευματικού δασκάλου που σε συντρίβει για το δικό σου καλό. Το εγώ σου δεν έχει καμία κυριαρχία εκεί μέσα. Σ’ αυτόν τον οίκο ισχυρότερες δυνάμεις έχουν το πάνω χέρι.

Είναι δύσκολο να μιλάμε για τον 8ο, αλλά όλοι γνωρίζουμε ποιο είναι το πεδίο δράσης του. Από πολύ μικρή ηλικία μπουσουλάμε στην αρχετυπική του ζούγκλα. Υπήρχε αυτή η μυστηριώδης ένταση στην ατμόσφαιρα όποτε μας επισκεπτόταν η θεία. Ή είναι ο τρόπος με τον οποίο μια και μόνη λέξη της γιαγιάς μας μπορούσε να μετατρέψει το μπαμπά σε παιδάκι. Ήταν εκείνο το αλλόκοτο συναίσθημα που νιώθαμε όταν ο θείος μάς ζητούσε να καθίσουμε στα γόνατά του.

Ο 8ος οίκος κουβαλάει την ψυχολογική μας κληρονομιά – εκείνα τα πανίσχυρα και αθέατα ρεύματα για τα οποία κανείς δεν μιλούσε. Ήταν εκείνα τα ηλεκτροφόρα σύρματα που έμπαιναν ανάμεσα σε μας και στο δωμάτιο όπου οι γονείς μας συζητούσαν για τα χρήματα ή το σεξ. Εκεί βρισκόταν και η δύναμη του πορτοφολιού της μαμάς, γεμάτο από μυστηριώδη τοτέμ και το άρωμα του χρήματος. Ίσως και να δοκιμάζαμε κανένα μαγικό ξόρκι για να τα φέρουμε κοντά μας.

Ως επί το πλείστον, όμως, ήμασταν κάτω από τη μαγική επιρροή άλλων, κάτω από καλούπια και μηχανισμούς άμυνας που απορροφούσαμε χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε – το πόσο βαθιά απεχθανόταν τον εαυτό του ο πατέρας μας, την οργή της μητέρας μας που περνούσε από γενιά σε γενιά στα θηλυκά της οικογένειας. Σε μεταγενέστερα χρόνια, όταν μια διέλευση άγγιζε τον οίκο αυτό, οι κληρονομιές αυτές μπορεί να έρχονταν στην επιφάνεια. Τα θαμμένα μυστικά του 8ου οίκου μπορεί να έβγαιναν στο φως. Είναι ο οίκος που δίνει συνεχώς δουλειά στους θεραπευτές.

Οι μεταμορφώσεις δεν είναι πάντα άσχημες. Ο 8ος περιγράφει τις σημαντικές σεξουαλικές μυήσεις. Μια κληρονομιά σε χρήμα ή ένας ασφαλιστικός διακανονισμός φαίνονται από τον 8ο. Όπως και ο πρώτος μας κοινός λογαριασμός ή μια έγκριση δανείου για το πρώτο μας σπίτι. Αν ασχολούμαστε με τη μαντική, ο 8ος μπορεί να μας βοηθήσει να απαντήσουμε σε ερωτήσεις όπως “Θα κληρονομήσω τα εκατομμύρια της Θείας Μέλανι;” Αλλά αν είσαι σύμβουλος αστρολογίας, το πιο πιθανό είναι να δουλέψεις με θέματα του οίκου αυτού που έχουν να κάνουν περισσότερο με συναισθήματα παρά με τα λόγια, τα άφατα συμβόλαια, τους παράλογους φόρους, την έλξη προς το παρελθόν με τους καταναγκασμούς και τις εμμονές του.

Όπως ο 7ος, είναι κι αυτός ο οίκος των “άλλων.” Στον 8ο οι σχέσεις μας μάς ταλαντεύουν – ανάμεσα στην επιθυμία, το θυμό, την έκσταση, την ανασφάλεια ή την απληστεία. Αν ο 7ος οίκος περιγράφει σχέσεις που διαμορφώνονται μέσα από την ισότητα, στον 8ο υποφέρουμε (ή ωφελούμαστε) από σχέσεις που βασίζονται στην ανισότητα.

Όταν οι άλλοι πλέουν στα απόκρυφα νερά του οίκου αυτού αποκτούν κάποια εξουσία πάνω μας. Είτε πρόκειται για την τράπεζα, τους γονείς μας, την εφορία, το σεξουαλικό μας σύντροφο είτε ακόμη κάποιον ξένο που καταφέρνει να βρει το κουμπί μας – κι ας μην ξεχνάμε το δρεπανοφόρο Χάροντα – μέσα από τον 8ο έχουμε οδυνηρή επίγνωση των δυνάμεων που είναι πέρα από τους δικούς μας χειρισμούς ή το έλεγχό μας. Πώς πορευόμαστε σ’ αυτή τη μάχη; Τα περισσότερα ταξίδια εδώ χρειάζονται έναν οδηγό. Εκτός από την ακλόνητη και θαρραλέα “επίγνωση,” “παραδίνομαι” είναι η πιο χρήσιμη λέξη για τον 8ο οίκο.

Τέρατα στη ντουλάπα

Θυμάμαι μια πελάτισσα που συνήθιζε να μου τηλεφωνεί κάθε δυο μήνες, κάνοντας πάντα την ίδια ερώτηση. Η προοδευτική Σελήνη της ήταν στον 8ο οίκο. “Δεν τέλειωσε ακόμη;” ζητούσε να μάθει. Η Ρεβέκκα είχε ένα άγχος στο να ξοδεύει χρήματα• μου είπε ότι δεν είχε χρήματα για μια συνεδρία. Απλά ήθελε να ξέρει ποια μέρα η Σελήνη θα έβγαινε από τον 8ο και θα έμπαινε στον 9ο οίκο. Επειδή αυτό της το είχα πει αρκετές φορές, ήξερα ότι μου τηλεφωνούσε για άλλο λόγο. Ήθελε να μιλήσει. Δεν υπήρχε κάποια πραγματική κρίση στη ζωή της, αλλά από τότε που η προοδευτική Σελήνη της είχε μπει στον 8ο υπέφερε από άγχος και κατάθλιψη. Ο 8ος οίκος, γράφει ο John Frawley, μπορεί να δηλώνει “φόβο και αγωνία του νου.”[1] Ειδικά με την προοδευτική Σελήνη σ’ αυτόν τον οίκο, το μυαλό μπορεί να γίνει ο χειρότερος εχθρός μας, ιδιαίτερα όταν αντιστέκεται στο να ζητήσει ή να λάβει βοήθεια ή να ξεκολλήσει από μια εμμονή.

Η Ρεβέκκα ζούσε μόνη. Ο σύζυγός της είχε πεθάνει χρόνια πριν. Η κόρη της τής ζητούσε να πουλήσει το σπίτι της και να μετακομίσει σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων για ηλικιωμένους. Αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει όλα της τα υπάρχοντα, μεταξύ αυτών και τα πράγματα του μακαρίτη συζύγου. Θα έπρεπε να αποχαιρετήσει τον κήπο και τα δέντρα της. Θα έπρεπε να έρθει σε επαφή με επιτροπές δανείων και κτηματομεσίτες. Θα γνώριζε καινούργιους ανθρώπους που ίσως να μην την καλοδέχονταν. Δεν είχε το σθένος να αντιμετωπίσει τίποτα από όλα αυτά. Απέφευγε να πάρει την απόφαση και προσπαθούσε να συνεχίσει όπως συνήθως, πράγμα που σήμαινε ότι θα μου τηλεφωνούσε σε διαστήματα μηνών, μέσα σε τρομερή αγωνία.

Ο 8ος οίκος μπορεί να περιγράφει τα τέρατα που κρύβονται στη ντουλάπα μας. Μου έρχεται στο νου ένα παιδικό βιβλίο του Mercer Mayer με τον ίδιο τίτλο (Υπάρχει ένα τέρας στη ντουλάπα μου). Ένα μικρό παιδί ακούει έναν τρομακτικό θόρυβο και κάθε νύχτα, τρέμοντας από το φόβο του, με ένα φακό πρόχειρο και τα στρατιωτάκια του παραταγμένα τριγύρω του, οχυρώνει την πόρτα της ντουλάπας. Ο φόβος του όλο και μεγαλώνει. Στο τέλος αποφασίζει ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο να κάνει παρά να αντιμετωπίσει το τέρας. Το τέρας είναι μεγάλο και τρομακτικό, αλλά προς έκπληξή του, ο δαίμονας λυγίζει στα γόνατα και παρακαλά το παιδί να του επιτρέψει να πλαγιάσει στο κρεβάτι μαζί του. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με τα δικά μας τέρατα του 8ου οίκου. Οι φόβοι μας ζητούν να καθησυχαστούν για να διαλυθούν. Αλλά όταν αρνούμαστε να τους αντιμετωπίσουμε η δύναμή τους αυξάνεται. Για να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματα του 8ου οίκου ίσως χρειαζόμαστε ένα “Χάροντα” (το μυθικό βαρκάρη που περνάει τις ψυχές στην αντίπερα όχθη της Στυγός). Ο Χάρων μας μπορεί να έχει τη μορφή ενός θεραπευτή, ενός αστρολόγου ή ενός φίλου που έχει περάσει από το ίδιο στάδιο. Αν όμως, σαν τη Ρεβέκκα, αρνούμαστε πεισματικά να δεχθούμε βοήθεια ή να αλλάξουμε, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να διεκδικήσουμε τη θεραπευτική δύναμη που κρύβεται πίσω από τους φόβους μας.

Η προοδευτική Σελήνη της Ρεβέκκας μπήκε τελικά στον 9ο οίκο της. Έξι μήνες αργότερα μου τηλεφώνησε αναστενάζοντας: “Ακόμη να τελειώσει;” Τίποτε δεν είχε αλλάξει. Ακόμη συζητούσε το θέμα της πώλησης του σπιτιού, ανησυχώντας για το πόση δουλειά σήμαινε αυτό, φοβούμενη ότι δεν θα ήταν ευχαριστημένη στην καινούργια κατάσταση. Ακόμη κι όταν η προοδευτική Σελήνη της μπήκε στον πιο ευρύχωρο 9ο οίκο, η Ρεβέκκα δεν είχε απελευθερωθεί. Δεν είχε ποτέ ανοίξει την πόρτα της ντουλάπας για να απελευθερώσει το τέρας. Για τα δύο χρόνια που διαρκούσε η πρόοδος της Σελήνης της, εκείνη αρνούνταν πεισματικά να παραδώσει την παλιά της ζωή. Αυτό σήμαινε ότι η καινούργια της ζωή δεν μπορούσε να γεννηθεί.

Την τελευταία φορά που μου τηλεφώνησε η Ρεβέκκα είχε βάλει τελικά πωλητήριο στο σπίτι. Δεν είχα ξανά νέα της. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό σημαίνει ότι πούλησε το σπίτι της, καθάρισε τη ντουλάπα της ψυχής της και ότι άρχισε να απολαμβάνει τη νέα της περιπέτεια στον 9ο. Όπως λένε μεταξύ τους οι αστρολόγοι: “Διέλευση είναι, θα περάσει.” Αυτό σημαίνει ότι καθώς προχωρούν οι πλανήτες, προχωράμε κι εμείς. Αλλά όταν εμείς αρνούμαστε να δουλέψουμε πάνω σ΄αυτό, ειδικά όσον αφορά τον 8ο οίκο, θα παραμείνουμε εκεί ακόμη κι αν η διέλευση έχει περάσει.

Κινούμενη άμμος του παρελθόντος

Μπορεί να αντιστεκόμαστε στον 8ο – αλλά μπορεί και να κολλήσουμε εκεί. Αυτός ο βαρύς οίκος μπορεί να μας παρασύρει προς τα έγκατα όπως η κινούμενη άμμος. Η φίλη μου αστρολόγος Lucy Pond διηγείται την ιστορία μιας πελάτισσάς της, της Λίντα, η οποία είχε κολλήσει στον 8ο όταν περνούσε από εκεί ο Δίας. Έπρεπε να περάσει και ο Κρόνος από ‘κει για να ξυπνήσει. Η παραδοσιακή αστρολογία λέει ότι ο Κρόνος είναι ο κυβερνήτης αυτού του οίκου. Ο Κρόνος στο φυσικό του χώρο μπορεί να λειτουργεί σαν ο καρμικός μας αστυφύλακας. Αν αποφεύγουμε τις ευθύνες μας – υλικές ή μεταφυσικές, θα μας μπαγλαρώσει. Η Lucy το περιγράφει ως εξής: “Ο Κρόνος στον 8ο οίκο είναι ο εισπράκτορας των λογαριασμών. Ό,τι είναι κρυμένο θα ανασυρθεί στην επιφάνεια – ακόμη κι αν πρόκειται για το χαμένο μας εαυτό.” Η ιστορία που ακολουθεί είναι όπως την περιγράφει η Lucy με τα δικά της λόγια. Την έγραψε για μια παλιότερη στήλη μου στο The Mountain Astrologer για τον 8ο οίκο.[2] Αξίζει να την παραθέσουμε.

Η ιστορία της Lucy

Μετά από δύο χρόνια δουλειάς με τη Λίντα, μου ανακοίνωσε ότι ακολούθησε τη συμβουλή μου και βρήκε έναν καλό θεαρπευτή• ασχολήθηκαν με το σύνδρομο της καταπιεσμένης μνήμης της. Θυμόταν ότι είχε πέσει θύμα βιασμού από τον πατέρα της και τα δύο της αδέρφια, μια ανάμνηση που την οδηγούσε σε συναισθηματική κατάρρευση. Ο διελαύνων Δίας μόλις είχε μπει στον 8ο οίκο της – μια καλή εποχή να εμβαθύνει στα μυστικά του παρελθόντος, ειδικά στα μυστικά που ήταν βαθιά θαμμένα. Στην ακμή του 8ου οίκου της Λίντα ήταν οι Ιχθείς και οι καταπιεσμένες μνήμες έμοιαζαν να ταιριάζουν με τα έντονα συναισθήματα με τα οποία εκείνη τις χειριζόταν. Μοιράστηκα μαζί της τα ευρήματά μου και την ενθάρρυνα να συνεχίσει με το θεραπευτή της.

Καθώς περνούσαν τα χρόνια και ο Δίας μπήκε στο 10ο οίκο της, η θεραπεία κατέληξε να γίνει κομμάτι της ταυτότητας της Λίντα. Είχε θυμηθεί τις ακριβείς λεπτομέρειες και τα περιστατικά όλων των βιασμών της. Παρόλο που έμοιαζε να έχει αποκοπεί από την πραγματικότητα, δημιουργούσε φιλίες με άλλα άτομα από την ομάδα των θυμάτων αιμομιξίας. Αφιέρωνε όλο και περισσότερο χρόνο στις συνεδρίες και σχεδόν σταμάτησε να εργάζεται επιδιώκωντας κάτι που έμοιαζε με εικονικό εθισμό στην ψυχοθεραπεία. Είχε περάσει έξω από την πύλη του 8ου οίκου, παρόλα αυτά έμοιαζε να έχει κολλήσει εκεί συναισθηματικά.

Σαν αστρολόγος της Λίντα, ένιωθα συχνά απογοήτευση για την εμμονή της με το παρελθόν. Όσο κι αν την ενθάρρυνα να βρεθεί στο παρόν, εκείνη ερμήνευε όλες τις αστρολογικές πληροφορίες σαν μια ευκαιρία να εμβαθύνει περισσότερο στο παρελθόν. Της υπενθύμιζα ότι ζούσε μέσα από τον πίσω καθρέφτη – ότι δεν ήξερε πού βρισκόνταν ή προς τα πού κατευθυνόταν, μόνο εκεί που είχε βρεθεί κάποτε. Δεν υπήρχε “ενεστώτας χρόνος” στη ζωή της. Και επειδή πιστεύω ότι η αστρολογία χρησιμεύει περισσότερο σαν εργαλείο για να ζεις πληρέστερα το παρόν, ένιωθα άχρηστη σαν πηγή πληροφοριών.

Πριν από μερικούς μήνες, όταν ο διελαύνων Κρόνος έκανε σύνοδο με την ακμή του 8ου οίκου της, η Λίντα ζήτησε αστρολογική συμβουλή για την πλαστογράφηση εγγράφων σχετικά με το ομοσπονδιακό επίδομα. Για να παραμείνει μέσα στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης που θα της επέτρεπε να είναι υπό θεραπεία παρά να εργάζεται, έπρεπε να βεβαιώσει ότι δεν λάμβανε χρήματα από πουθενά. Και οι δυο μας γνωρίζαμε ότι αυτό δεν ήταν αλήθεια• για τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο πατέρας-θύτης τής έστελνε κρυφά χρήματα.

Μεταξύ των διαφόρων ερμηνειών του 8ου οίκου είναι και οι φόροι. Συχνά, όταν ο διελαύνων Κρόνος βρίσκεται εκεί, το άτομο ελέγχεται από τις φορολογικές αρχές και οι οικονομικές ατασθαλίες βγαίνουν στη φόρα. Η συμβουλή μου προς τη Λίντα ήταν: “Όχι, μην το κάνεις. Μη ρισκάρεις να περάσεις από έλεγχο, γιατί ενδέχεται να σε τσακώσουν.”

Την επόμενη φορά που η Λίντα ήρθε στο γραφείο μου ήταν ένα εμφανώς διαφορετικό άτομο. Βρισκόταν τελικά και φανερά στον ενεστώτα χρόνο. Αντί να δείχνει τη συνηθισμένη πληγωμένη και κρυμμένη παρουσία της, έμοιαζε πολύ ζωντανή. Πριν προλάβει να καθήσει, τη ρώτησα: “Τι συμβαίνει με σένα; Φαίνεσαι καλύτερα από ποτέ.”

Η Λίντα μου απάντησε ότι περνούσε από οικονομικό έλεγχο από την ομοσπονδιακή υπηρεσία που της χορηγούσε το επίδομα – η υπηρεσία αυτή δεν πίστευε ότι μπορούσε να ζει αποκλειστικά και μόνο από το ετήσιο επίδομα που της έστελναν. Ερχόταν σε επαφή με τους γείτονες, το σπιτονοικοκύρη της, ακόμη και τους γονείς της για να ανακαλύψει πώς τα έβγαζε πέρα οικονομικά. Υπήρχε το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί για κακούργημα – κι αυτό δεν ήταν αστείο.

Η Λίντα ήταν φοβισμένη, και όχι αδικαιολόγητα. Ωστόσο μου έκανε εντύπωση πόσο συγκροτημένη έδειχνε. Καμία σχέση με τη χαμένη στο διάστημα ψυχή. Η Λίντα ήταν τρομοκρατημένη, αλλά σε πλήρη εγρήγορση. Τη ρώτησα για τις διάφορες θεραπείες της. Μου είπε ότι τις είχε κάνει όλες στην άκρη. “Τελείωσα. Δεν τα χρειάζομαι άλλο αυτά. Θέλω να βρω μια δουλειά, να βγάλω λεφτά και ν’ αρχίσω να ξεπληρώνω το κράτος.” Τι απάντηση! Είχε αρχίσει να διεκδικεί ξανά τη ζωή της και να ζει στο παρόν.

Αντιμετωπίζοντας το θάνατο

Ο 8ος είναι ο οίκος του θανάτου. Ίσως να ακούγεται παράδοξο ότι σ’ αυτόν τον οίκο μπορούμε να ανανεώσουμε τη ζωή μας, ωστόσο υπάρχει ένας συσχετισμός. Σύμφωνα με τους Βουδιστές, τίποτα δεν βάζει σε σειρά τις πνευματικές μας προτεραιότητες περισσότερο από το θάνατο. “Κράτα το Θάνατο στ’ αριστερά,” συμβούλευε ο σαμάνος Δον Χουάν τον Κάρλος Καστανέντα, αναγνωρίζοντας ότι ο θάνατος είναι ένα ισχυρό μέσο για να μας κρατήσει στο παρόν. Σχεδόν σ’ όλο τον κόσμο, εκείνοι που ήρθαν σε κοντινή επαφή με μια εμπειρία θανάτου ομολογούν ότι ευλογήθηκαν με μια πιο βαθιά κατανόηση του νοήματος της ζωής.

Οι σύγχρονοι και οι παραδοσιακοί αστρολόγοι διαφωνούν ως προς τη σημασία του θανάτου σ’ αυτόν τον οίκο. Ο Dane Rudhyar λέει ότι αυτή του η σημασία έχει υπερεκτιμηθεί.[3] Ως φορέας της παραδοσιακής άποψης, ο John Frawley υποστηρίζει το αντίθετο: “Σε κάθε εκδοχή της αστρολογίας που διατείνεται ότι λέει κάτι ουσιαστικής και επιβεβαιώσιμης ακρίβειας, ο όγδοος είναι ο οίκος του θανάτου. Όχι του θανάτου με την ποιητική ή τη μεταφορική έννοια όπως υποστηρίζουν ορισμένες σύγχρονες αυθεντίες. Είναι ο θάνατος με την εντελώς πραγματική έννοια του να μην είσαι πλέον ζωντανός.”[4]

Το να προβλέψεις ότι ένα άτομο θα πεθάνει είναι το μόνο σίγουρο. Το πρόβλημα είναι να προσδιορίσεις το πότε. Πρόσφατα άκουσα την ιστορία μιας γυναίκας που επισκέφθηκε έναν αστρολόγο ο οποίος της μίλησε για τον επικείμενο θάνατό της. Η γυναίκα αυτή ένιωσε τρομερή αναστάτωση. Όταν πέρασε ο καιρός και δεν είχε πεθάνει, ένιωσε ανακούφιση, αλλά και πολύ θυμό για τον αστρολόγο. Την περασμένη εβδομάδα μια καλή μου φίλη μού εξομολογήθηκε ότι σε ένα πρόσφατο ταξίδι της στο Νεπάλ ένας χειρομάντης της είπε ότι θα πεθάνει σε πέντε χρόνια. Συγκρατώντας τα δάκρυά της, η φίλη μου με ρώτησε αν έβλεπα κι εγώ το ίδιο. Κοίταξα το χάρτη της. Δεν είδα κάτι άξιο λόγου κι εκείνη ανακουφίστηκε. Ωστόσο, αναρωτήθηκα, αν έρθει ο καιρός και έχω κάνει λάθος, μήπως με κυνηγάει οργισμένη από τον άλλο κόσμο;

Ο Frawley δηλώνει ότι οι σύγχρονοι αστρολόγοι είναι υπερευαίσθητοι στο να μεταδίδουν στους πελάτες τους οτιδήποτε εκτός από καλά νέα. Οι παραδοσιακοί αστρολόγοι ήταν περισσότερο πρακτικοί: δεν είχε νόημα να κάνουν προβλέψεις για την Τετάρτη ενώ ο πελάτης τους πρόκειται να πεθάνει την Τρίτη. Για να προσδιοριστεί ο χρόνος του θανάτου ο Frawley προτείνει να κοιτάξουμε προσεκτικά την ακμή του 8ου οίκου και τον κυβερνήτη του, καθώς και τις συνθήκες του 8ου κατά την ηλιακή και σεληνιακή επιστροφή. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι σύγχρονοι αστρολόγοι δεν έχουν αναπτύξει την τεχνική αυτή. Το θέμα “Προσδιορισμός της στιγμής του θανάτου” σπάνια εμφανίζεται στα προγράμματα των συνεδρίων. Όταν ρωτώ τους συναδέλφους αστρολόγους τι μέσα χρησιμοποιούν για να προσδιορίσουν τη χρονική στιγμή του θανάτου, οι απαντήσεις τους είναι το ίδιο ασαφείς με τις δικές μου. Η μητέρα μιας από τις φίλες αστρολόγους είχε καρκίνο σε τελικό στάδιο. Είχαμε εξετάσει πιθανές ημερομηνίες για τον αναπόφευκτο θάνατό της. Υποπτευόμασταν ότι θα συνέβαινε τη χρονιά που ο Πλούτωνας θα τετραγώνιζε τη Σελήνη της φίλης μου, αλλά η μητέρα της αγνόησε τη διέλευση και συνέχισε να ζει.

Ίσως, όπως λένε οι Βουδιστές, αρκεί να γνωρίζουμε ότι θα πεθάνουμε, παρόλο που το πότε είναι αβέβαιο. Στο μεταξύ, όταν βλέπω στις διελεύσεις, προόδους ή ηλιακές επιστροφές των πελατών μου μια έμφαση στον 8ο οίκο τους, θεωρώ χρήσιμο να υποπτευθώ ότι “κάτι” στη ζωή τους θα πεθάνει. Όσο ποιητική ή μεταφορική είναι η γνώμη μου, είναι και πρακτική• οι περισσότεροι πελάτες μου επιβιώνουν από τις διελεύσεις αυτές και κατακτούν καινούργια μηνύματα από αυτές. Θα πρέπει να αποφασίσει κανείς μόνος του αν εμείς οι σύγχρονοι αποσιωπούμε την παράδοση ή επεκτείνουμε τα σύμβολα προσαρμόζοντάς τα στις ανάγκες της σύγχρονης κουλτούρας.

Οι πλανήτες στον 8ο κατά την ηλιακή επιστροφή μπορεί να σηματοδοτούν μια χρονιά κρίσης ή αστάθειας. Μπορεί να υπάρξει μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο ζωής, μια δύσκολη προσαρμογή μετά από ένα διαζύγιο, μια μετακόμιση, μια καινούργια δουλειά. Ένας τονισμένος 8ος οίκος κατά την ηλιακή επιστροφή, ή από διελεύσεις ή προόδους μπορεί να δείχνει ένα θάνατο ή τη συναισθηματική κρίση κάποιου κοντινού μας προσώπου. Συχνά το εγώ μας δέχεται ένα τραυματικό πλήγμα, υποδηλώνοντας ότι είναι καιρός να αφήσουμε πίσω μας κάποιες αντιλήψεις που έχουμε γι’ αυτό.

Πρόσφατα η φίλη μου και αστρολόγος April Elliott Kent, δημοσίευσε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα της σχετικά με τον Κρόνο που περνούσε από τον 8ο οίκο της. “Ο Κρόνος,” έγραφε, “ποδοπατεί τον όγδοο οίκο μου όπως ο Γκοτζίλα ταπείνωσε το Τόκυο, κρατώντας έναν καθρέφτη στον έντρομο γενέθλιο Κρόνο μου στο 2ο με τις πολλές του ανασφάλειες.”[5] Ο 8ος οίκος κυβερνά τα χρήματα του συντρόφου• ο σύζυγος της April ήταν εκείνο τον καιρό χωρίς εισόδημα. Μαζί χρωστούσαν στην εφορία ένα σωρό λεφτά και παρόλο που το χαρτοφυλάκιό τους δεν είχε σβήσει, ήταν σε οριακό σημείο. Ακόμη, υπήρξαν θύματα απάτης μέσω πιστωτικών καρτών. “Πραγματικά,” έγραψε η April, “οι διελεύσεις από τον όγδοο οίκο δεν μπορούσαν να είναι χειρότερες από αυτήν. Αυτή ήταν αρκετή να σε κάνει να θέλεις να … πέσεις για ύπνο. Και να πίνεις πολύ.”

Η April μου έστειλε ένα email την επόμενη μέρα από τη δημοσίευση του άρθρου της. “Μόλις έλαβα το πιο ισοπεδωτικό μήνυμα που έχω λάβει ποτέ από αναγνώστη, που με κατηγορούσε ότι γράφω μόνο ‘για τη ζωή (μου), το σπίτι (μου), το σύζυγό (μου)’ και ‘πρότεινε’ να επιστρέψω σε μια πιο ‘γενικευμένη’ προσέγγιση (πότε είχα εγώ τέτοια προσέγγιση;!). Φαντάζεσαι την αντίδρασή μου, και την απάντησή μου… Σκέφτομαι να γράψω μια προσθήκη στο άρθρο περιγράφοντας την επίδραση της αντίθεσης του διελαύνοντα Κρόνου με το γενέθλιο. Κρόνος στο δεύτερο οίκο: ‘Νομίζεις ότι δεν είσαι καλή, δεν αξίζεις τίποτα, οι ιδέες σου είναι απαράδεκτες;’ Διελαύνων Κρόνος στον 8ο: ‘Ε, λοιπόν, ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ!’

Εδώ είναι που βοηθάει να γνωρίζεις από αστρολογία: η April μπορούσε να πέσει κάτω και να πεθάνει ή να συνειδητοποιήσει ότι κάτι άλλο έπρεπε να πεθάνει. “Κι αυτό ακριβώς είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από όλα αυτά,” μου έγραψε η April την άλλη μέρα. “Είναι σαν όλη μου τη ζωή να δέχομαι επιθέσεις στις δημιουργικές μου προσπάθειες του στυλ ‘ποια νομίζεις ότι είσαι;’ κι εγώ να στέκομαι και να λέω, ξέρετε κάτι; Αυτά είναι σαχλαμάρες!” Δεν είναι όλοι οι θάνατοι του 8ου οίκου κακοί. Εξαιτίας της θαρραλέας της επίγνωσης, οι ανασφάλειες της April υπέκυψαν κάτω από το τσεκούρι του Αμείλικτου Θεριστή.

Και με το σεξ;

“Η ιδέα του σεξ ως δραστηριότητα του όγδοου οίκου είναι εντελώς φρικιαστική,” γράφει ο John Frawley.[6] Το σεξ στο παραδοσιακό σύστημα εντοπίζεται στον 5ο οίκο. Βασικά συμφωνώ. Αλλά έχω διαπιστώσει ότι κατά το μήνα που ο Ήλιος περνάει μέσα από τον 8ο κάθε χρόνο, οι πελάτες μου αναφέρουν ότι είχαν τις πιο καταπληκτικές σεξουαλικές φαντασιώσεις. Ή ότι ανακαλύπτουν μια ασυνήθιστη άνοδο στις φερορμόνες τους που τους κάνει πιο ελκυστικούς στο αντίθετο φύλο.

Το σεξ του 5ου οίκου είναι γεμάτο χαρά και απόλαυση. Κατά την παραδοσιακή άποψη είναι το βασίλειο της Αφροδίτης. Είναι ένας οίκος παιχνιδιού και το σεξ είναι ένας υπέροχος τρόπος για να παίζουν μεταξύ τους οι ενήλικες. Αλλά το σεξ στον 8ο οίκο είναι διαφορετικό. Είναι πιο πολύπλοκο και μυστηριώδες.

Είναι το είδος του σεξ που έκανε ο Πλούτωνας με την Περσεφόνη (ο Πλούτωνας κυβερνά τον 8ο στη σύγχρονη αστρολογία). Όταν ενεργοποιείται ο 8ος οίκος, ταυτιζόμαστε είτε με τον έναν είτε με τον άλλον. Μπορεί να νιώθουμε κτητικοί και θηρευτές όπως ο Πλούτωνας. Ή μπορεί να μαζεύουμε αμέριμνοι λουλουδάκια όπως η Περσεφόνη, και να μας επιφυλάσσεται μια μεγάλη έκπληξη. Με όποιον και να ταυτιστούμε, θα καταλήξουμε στο κρεβάτι του κάτω κόσμου.

Το σεξ του 8ου οίκου είναι το είδος του σεξ που οι σύζυγοι κρύβουν από τις συζύγους. Ή είναι το είδος του σεξ για το οποίο καβγαδίζουν τα ζευγάρια: “Το θέλω να είναι έτσι… το θέλω τόσες φορές την εβδομάδα.” Αυτοί οι αγώνες ισχύος επεκτείνονται πέρα από το σεξ και σε οποιοδήποτε θέμα: “Μισώ τη μητέρα σου… δεν μ’ αρέσει ο τρόπος που ξοδεύεις τα χρήματα.” Οι σεξουαλικές μάχες του 8ου οίκοι είναι αυτές που εμφανίζονται στην Όπρα ή στο Δρ. Φιλ. Αλλά στο μύθο δεν μας δίνεται εικόνα του τι κάνει ο Πλούτωνας με την Περσεφόνη. Όταν ο μύθος τραβάει την κουρτίνα σε ορισμένες σκηνές, αυτό είναι μια ένδειξη ότι οι εμπειρίες ποικίλλουν και ότι ο καθένας από μας πρέπει να διαβεί αυτό το μονοπάτι μόνος του.

Ωστόσο δεν μπορούμε να αφήσουμε τον 8ο χωρίς να διηγηθούμε μια ιστορία πάνω στο σεξ. Αυτή προέρχεται από την Bronwyn Elko, μια άλλη αστρολόγο η οποία συνεισέφερε στην προαναφερθείσα στήλη μου για τον 8ο οίκο (όταν ο Κρόνος ήταν στους Ιχθείς). Ένα από τα πράγματα που απολαμβάνω ιδιαίτερα είναι όταν αποδεικνύεται ότι ο κατσούφης Κρόνος μπορεί να διαθέτει χιούμορ. Σας αφήνω στα δικά της λόγια.

Η ιστορία της Bronwyn

Όταν έχασα την παρθενιά μου έγραψα στο ημερολόγιό μου, “Σήμερα ο Πήτερ κι εγώ κάναμε έρωτα. Φωσφορούχες ανταύγειες πλημμύρισαν τα μάτια μου. Τώρα ξέρω ότι υπάρχει θεός!” Το ιερό σεξ είναι η θρησκεία μου, η πύλη για τη μυστικιστική έκσταση. Δεν μ’ ενδιαφέρουν τα περί βρόμικων συνεπειών της πνευματικής υπερηφάνειας που έχουν να κάνουν με την οικειότητα, “τη γιατρειά μέσα από το σεξ,” τη θυσία ως δύναμη και άλλες ψευδαισθήσεις του τύπου Ιχθείς/8ος οίκος. Ένα κομμάτι του εαυτού μου πεισματικά πιστεύει ότι “το σύμπαν του yoni” (η μήτρα των Ινδουιστών) δέχεται τη θεϊκή λάμψη του ανδρικού lingham, ή του “ραβδιού του φωτός.” Το ανακάτεμα από κολλώδη υγρά είναι το νέκταρ των θεών που λειτουργεί ως ναρκωτικό.

Σ΄όλη μου τη ζωή είχα αυθόρμητες παραισθήσεις κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης. Είναι σαν ένας άλλος κόσμος να παραβιάζει την επιφάνεια του δέρματός μας. Ακούγεται τρελό, αλλά κάποτε το σύμπαν τύλιξε τα μάτια του εραστή μου και ο βιολογικός χρόνος κύλησε προς τα πίσω σε άγνωστα τοπία. Με το γενέθλιο Ποσειδώνα μου στον 3ο, οι οπτασίες αυτές πυροδοτούν τις φαντασιώσεις μου, πράγμα πολύ ενδιαφέρον εν όψει των πρόσφατων γεγονότων.

Όταν ο Κρόνος μπήκε στον 8ο οίκο μου και ξέθαψε τους υποχθόνιους Ιχθείς, μπλέχτηκα παθιασμένα με έναν άντρα του οποίου η φυσική κατάσταση απαγόρευε τη σεξουαλική πράξη! Αποκαρδιωμένη αλλά αποφασισμένη, ορκίστηκα να το υπομείνω. Όσο “θυσιαζόμουν και υπέφερα” τόσο χειροτέρευαν τα πράγματα. Ακολούθησε ένας αγώνας εξουσίας όπου πασχίζαμε να αλλάξουμε ο ένας τις αξίες του άλλου. Νιώθοντας την απειλή από τους νιχιλιστικούς του οραματισμούς, πρόθυμα ενδύθηκα το σχήμα του σωτήρα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τον “λυτρώσω,” εκφράζοντας την κρυμμένη αντανάκλαση του δικού μου αποκηρυγμένου κυνισμού.

Ο Υδροχόος μου στον 7ο είχε “γαντζωθεί” απελπισμένα: ο τύπος είναι ο λαμπρός συγγραφέας που ο δικός μου Κρόνος στον 3ο ποθούσε να γίνει. Αλλά η διέλευση του Κρόνου από τον 8ο οίκο μου μού έστειλε στα μούτρα την προβολή με τον πιο οδυνηρό τρόπο (μέσω του Ποσειδώνα σε τετράγωνο με το γενέθλιο Ποσειδώνα στον 3ο).

Μπορείτε να φανταστείτε τι Ιχθυο-συνάλλαγμα μου “έκλεβε” το πνεύμα του Προμηθέα που αυτός διέθετε, αλλά και το νόμισμα που μού ζητούσε ο Χάρων να πληρώσω σαν αντάλλαγμα επειδή προσπαθούσα να “εισαγάγω” τη ιδιοφυΐα του; Εν ολίγοις, το όλο επεισόδιο κατέληξε σε ένα μια πνευματική αναπηρία που μου αρνήθηκε κάθε πρόσβαση στη φαντασία. Αισθανόμουν νεκρή για μήνες.

Και δεν ήταν μόνο αυτό.

Λίγο μετά το χωρισμό μας άκουσα δύο γυναίκες να μιλούν γι’ αυτόν στο πάρτι ενός συγγραφέα. “Ω,” είπε η ξανθιά, “το γράψιμό του είναι τόσο παθιασμένο!” Και η άλλη, αφήνοντας στον αέρα ένα δαχτυλίδι καπνού, απάντησε, “Ναι, θα πρέπει να είναι υπέροχος στο κρεβάτι!”

________________________________________

Σημειώσεις: 

1. John Frawley, The Real Astrology Applied (Apprentice Books, 2002), σελ. 191
2. Dana Gerhardt, “The 8th House,” The Mountain Astrologer, 12/95.
3. Dane Rudhyar, The Astrological Houses, (CRCS Publications, 1972), σελ. 105
4. Frawley, ε.π., σελ. 188
5. April Elliott Kent: Big Sky Astrology: Articles, Tutorials, and More, by Astrology April Elliott Kent
6. Frawley, ε.π.

Συγγραφέας: Dana Gerhardt
Πρωτότυπος τίτλος: The 8th House.
Κατόπιν έγγραφης άδειας της συγγραφέως Dana Gerhardt ειδικά για το myhoroscope

Μετάφραση: Μαρία Λεοβάρη

 
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments