5 1 vote
Article Rating

Μ’ αρέσει να σκέφτομαι τον 9ο οίκο σαν ένα χαρούμενο μέρος. Εδώ είναι που φοράμε τη βερμούδα μας, φορτωνόμαστε ένα σακίδιο στην πλάτη, και ξεκινάμε χαρωπά να γυρίσουμε τον κόσμο, τραγουδώντας «Ω-λα-ρί-α, ω-λα-ρά!»

Εδώ νιώθουμε την περιπέτεια και την ελευθερία. Ο 9ος είναι οι προσωπικές μας Άλπεις, εκεί που το πνεύμα μας απελευθερώνεται ψηλά στον ουρανό, ο νους μας επεκτείνεται, και η ζωή παίρνει καινούργιο νόημα. Ο 9ος μας ταξιδεύει σε άγνωστες περιοχές και μας χαρίζει νέες προοπτικές. Κυβερνά τα ταξίδια σε απομακρυσμένες περιοχές, την ανώτερη εκπαίδευση, τη θρησκεία, τη φιλοσοφία, το μυστικισμό, τη μαντική και τις εκδόσεις – όλες αυτές είναι δραστηριότητες που αυξάνουν την κατανόησή μας και διευρύνουν τη ζωή μας. Όπου υπάρχει έμφαση στον 9ο οίκο, είτε από διέλευση είτε από πρόοδο είτε από ηλιακή επιστροφή, νιώθουμε έναν δικαιολογημένο ενθουσιασμό. Μια καινούργια περιπέτεια μας περιμένει! Σπανίως ανησυχούμε για τους πλανήτες σ’ αυτόν τον εύθυμο οίκο.

Τη χρονιά που η θεία μου η Νάνσι είχε πέντε πλανήτες στον 9ο οίκο του χάρτη της ηλιακής επιστροφής της, διάβαζε αχόρταγα – για προηγούμενες ζωές και αύρες και για αστρικά ταξίδια. Παρακολουθούσε συζητήσεις στο ραδιόφωνο για μέντιουμ, τον κόσμο των πνευμάτων και τα UFO. Αναλογιζόταν το νόημα της ζωής, τα μαθήματα που πήρε από τους τρεις γάμους της. Ένιωθε να απογειώνεται στους αεροδιαδρόμους του μυαλού της. Ήταν ξεκάθαρο ότι ζούσε την εμπειρία του 9ου οίκου της. Κι αυτό γιατί δεν είχε άλλη επιλογή: λίγο μετά τα γενέθλιά της, τη χτύπησε ένα αυτοκίνητο και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς ξαπλωμένη σ’ ένα κρεβάτι.

Ένας φίλος μου που έχει τον Ήλιο στον 9ο λέει ότι οι πιο ευτυχισμένες αναμνήσεις του είναι οι δύο φορές που πήρε τους δρόμους, χωρίς σχέδιο, η χαρά του να ανακαλύπτεις πράγματα στο δρόμο. Την πρώτη φορά ο Ντέιβ ταξίδεψε με ωτοστόπ και με το σακίδιο στην πλάτη. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα ξαναπήρε τους δρόμους, αυτή τη φορά με ένα αυτοσχέδιο βαν εξοπλισμένο με Nintendo και μίνι ψυγείο. Τι τον παρακίνησε σ’ αυτές τις δυο περιπέτειες; Μήπως ήταν ο πόθος του 9ου για την περιπλάνηση; Όχι. Ήταν το σοκ που έπαθε μετά από δυο μεγάλες ατυχίες της ζωής του. Η πρώτη ήρθε όταν ο Κρόνος έκανε σύνοδο με την Ήλιο του. Η γυναίκα του τον άφησε – για μια γυναίκα. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα ο Κρόνος έκανε αντίθεση με τον Ήλιο του. Τότε τον απέλυσαν από την εταιρεία στο στήσιμο της οποίας είχε βοηθήσει πολύ τα τελευταία δέκα χρόνια. Και τις δύο φορές η Ηλιακή του ταυτότητα ράγισε. Η περιπλάνηση του ένατου οίκου ήταν αυτό που τον βοήθησε να σταθεί ξανά στα πόδια του.

Οι εκπατρισθέντες συχνά έχουν σημαντικές τοποθετήσεις στο γενέθλιο 9ο οίκο τους. Η αστρολογία συμφωνεί ότι τέτοια άτομα είναι πιθανόν να κάνουν την τύχη τους μακριά από την πατρίδα. Πελάτες μου που έχουν γεννηθεί σε άλλες χώρες με πλανήτες στον 9ο μοιάζουν συχνά ελεύθερα πνεύματα, με διευρυμένους ορίζοντες και διάθεση για περιπέτεια. Ο Αντρέ μετανάστευσε από τη Γαλλία στα είκοσί του και δεν γύρισε ποτέ πίσω. Με τη Σελήνη του στον 9ο, αγαπά τα ταξίδια, τη φιλοσοφία, την πολιτική και τις γυναίκες. Διαθέτει τεράστια διάθεση για ζωή. Όμως τη χρονιά που μια κρίση απείλησε να τον γυρίσει πίσω στην πατρίδα του, μου διηγήθηκε αρκετές φρικιαστικές ιστορίες από την παιδική του ηλικία. Ο Αντρέ έφυγε από τη Γαλλία γιατί ένιωσε την ανάγκη να παρεμβάλει χιλιάδες μίλια ανάμεσα σ’ αυτόν και την οικογένειά του.

Όταν ο 9ος οίκος είναι δυνατός σε ένα χάρτη, είτε γενέθλιο είτε διελεύσεων, θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι κινητοποιεί αυτούς τους πλανήτες. Ίσως να είναι μια απλή παρόρμηση για περιπέτεια, μια επιθυμία να γυρίσουμε τον κόσμο, να βρούμε το γκουρού μας, να εξασφαλίσουμε καλύτερο μέλλον με κάποιον πανεπιστημιακό τίτλο. Ή μπορεί να έχουμε πληρώσει ένα σωρό λεφτά σε δίδακτρα, με το διαβατήριό μας να περνάει κρίση. Τις μέρες που ακολούθησαν την επανεκλογή του Μπους στην προεδρία, πολλοί φίλοι μου από τις πολιτείες που ψήφισαν Δημοκρατικούς απειλούσαν να φύγουν για Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Νότιο Γαλλία. Θα ήταν πράγματι αποφασισμένοι να τα παρατήσουν όλα μόνο και μόνο για μια προεδρική εκλογή; Όσο περνούσαν οι βδομάδες, οι περισσότεροι ηρέμησαν. Έτσι κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η αρχική τους αντίδραση ήταν ένα αντανακλαστικό του 9ου οίκου. Με το χτύπημα της αντανακλαστικής σφύρας, ανοίγουμε το χάρτη και ψάχνουμε για νέους ορίζοντες. Τίποτα δεν μπορεί να γιατρέψει μια κομματιασμένη ψυχή από ότι ένας μακρινός ορίζοντας. Όποτε φτάνουμε τα προσωπικά μας όρια, μετά από ένα διαζύγιο, μια ατυχία στη δουλειά, όταν η ζωή δεν μας τα φέρνει όπως τα υπολογίζαμε, καταφεύγουμε στον 9ο οίκο. Κάνουμε ένα ταξιδάκι. Γυρίζουμε ξανά στο σχολείο. Ζητάμε τη συμβουλή ενός ατόμου σχετικό με τον 9ο – έναν αστρολόγο, ένα δικηγόρο ή έναν ιερέα. Προσευχόμαστε για την ευλογία του θεού. Όσο καταφεύγουμε σε κινήσεις που εξωτερικά εκφράζουν τον 9ο, μέσα μας συντελείται μια αγωνιώδης αναζήτηση για να κατακτήσουμε νέες προοπτικές στη ζωή μας.

Ο ένατος ενθαρρύνει την αναζήτηση νοήματος στη ζωή. Αλλά γενικά δεν φτάνουμε εκεί αν δεν κομματιαστεί πρώτα η ζωή μας. Λίγοι από μας καταφεύγουμε σε μια καλύβα για να ασχοληθούμε με τις προσωπικές μας φιλοσοφικές αναζητήσεις. Κάτι μας αποδιοργανώνει και μας ωθεί στην αμφισβήτηση. Υπάρχει αστρολογικός συσχετισμός μεταξύ του 9ου οίκου και της κρίσης. Ο 9ος ακολουθεί τον 8ο οίκου του θανάτου και της αποσύνθεσης. Στον 8ο οίκο το χώμα έχει σκαφτεί, τα τέρατα ανασύρονται από το υπόγειο, οι ταυτότητές μας απογυμνώνονται και εκτίθενται. Κάποιο στήριγμά μας πεθαίνει. Σε τέτοιες στιγμές, υψώνουμε τα μάτια και αναζητούμε τη χάρη μιας ανώτερης δύναμης. Ζητάμε να ενωθούμε με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό μας. Θα αναζητούσαμε τους θεούς αν οι κοιλίτσες μας ήταν χορτάτες και η ζωή μας συνέχεια γεμάτη χαρές;

Ο 9ος κυβερνά τη λογοτεχνία του πνεύματος, τις μεταφορές, τα σύμβολα και τους μύθους που συνθέτουν έναν πολιτισμό, τον ηθικό του κώδικα, τα κοινά ιδανικά και τα οράματα. Κανένας άλλος οίκος δεν μιλάει τόσο εύγλωττα για την αξιοπρέπεια και την ευγένεια του ανθρώπινου πνεύματος. Ο 9ος είναι ένας εντελώς ανθρώπινος οίκος. Ποιο άλλο είδος χτίζει ναούς και πανεπιστήμια ή δικαστήρια; Ίσως αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο το ανθρώπινο είδος από τα υπόλοιπα ζώα είναι η ικανότητά μας για αφηρημένη σκέψη. Ψάχνουμε για κοινά σημεία, για τους νόμους της φύσης που κυβερνούν τη ζωή. Προσπαθούμε να πάρουμε τη μοίρα στα χέρια μας, προβλέποντας και σχεδιάζοντας το μέλλον – βασιζόμενοι στις εμπειρίες μας του παρελθόντος ή σε αυτά που μαντεύουμε μέσα από ισχυρά σύμβολα. Τα ζώα ζουν στο παρόν. Μέσα από τη γλώσσα και τις εικόνες, οι άνθρωποι ταξιδεύουν στο χρόνο, χτίζουν πάνω στα θεμέλια των παλιών μαθημάτων, σχεδιάζουν νέο μέλλον μέσα από το απόθεμα της φαντασίας τους.

Ωστόσο, για τούτο το χάρισμα το τίμημα είναι βαρύ. Η επίγνωση του χρόνου φέρνει και τη γνώση του αναπόφευκτου του θανάτου. Και η γνώση αυτή μας ρίχνει σε μια αγωνιώδη, ανασφαλή, έως και τρομακτική κατάσταση. Ο φόβος είναι ένα απρόσμενο υποπροϊόν της επίγνωσης του χρόνου. Ενώ ο σκύλος μου αναπαύεται ήσυχα στον καναπέ, εγώ ανησυχώ για το μέλλον, για την πληρωμή των λογαριασμών μου, για το ότι μια μέρα θα πεθάνω, ότι θα δω να πεθαίνει ένα αγαπημένο μου πρόσωπο. Ο σκύλος μου έχει άγνοια για τα γεγονότα της ημέρας. Όταν όμως εγώ βλέπω εικόνες από το Ιράκ, ή έστω από το Μεξικό, αναρωτιέμαι, γιατί να υποφέρει ο κόσμος; Τι σημαίνουν όλα αυτά; Αναζητούμε μια πιο σίγουρη θεϊκή προστασία απέναντι στον πόνο και την αβεβαιότητα της ζωής. Ο 9ος οίκος δίνει τροφή στο πνεύμα μας. Οι θρησκευτικές ή πολιτισμικές μας καταβολές μας υπόσχονται ότι κάτι καλό επιβιώνει μόλις αφήσουμε την τελευταία μας πνοή. Μας παρηγορεί η πεποίθηση ότι όταν πεθαίνουμε, περνάμε σε κάτι άλλο και όχι στο απόλυτο τίποτα. Δίνοντας νόημα στο θάνατο, ο 9ος δίνει νέο νόημα στην ύπαρξή μας. Γι’ αυτό και τον θεωρώ έναν ευτυχισμένο οίκο. Εδώ ξαναγεμίζουμε το ποτήρι μας – με αξιοπρέπεια, ελπίδα και χαρά.

________________________________________

Στον 9ο οίκο αναζητούμε την αλήθεια. Όμως αυτό που βρίσκουμε είναι πεποιθήσεις, μια έννοια τελείως διαφορετική. Ο απέναντι οίκος, ο 3ος, στηρίζεται σε γεγονότα. Ο 9ος είναι υφασμένος πάνω σε θεωρίες και γνώμες. Ενώ τα ιδανικά του μπορούν να ανοίξουν νέους ορίζοντες, μπορούν επίσης να κλείσουν τα σύνορά μας και να μας εγκλωβίσουν σε διαμάχες. Ο 9ος οίκος κυβερνά την ανώτερη σκέψη, αλλά αυτό σημαίνει και οποιαδήποτε πεποίθηση η οποία μας καθοδηγεί. Γίνεται η προσωπική μας θρησκεία, και οι θρησκείες μπορούν να προκαλέσουν περισσότερους πολέμους από ότι ειρήνη. Η συζήτηση με τους πελάτες για θέματα πεποιθήσεων είναι μια πολύ περίπλοκη και επικίνδυνη υπόθεση. Οι πεποιθήσεις τους θα ανασυρθούν στην επιφάνεια σχεδόν σε κάθε συνεδρία. Δεν μπορούμε όμως να τις προβλέψουμε αλλά ούτε έχουμε την άνεση να χώσουμε τη μύτη μας σ’ αυτές.

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μια πελάτισσα με τον Ήλιο, τον Άρη και τον Ουρανό στον 9ο οίκο της ηλιακής επιστροφής. Θα γίνει (Ήλιος), θα δράσει (Άρης) και θα αλλάξει (Ουρανός) με τρόπο που να ταιριάζει με τον 9ο οίκο. Ας αρχίσουμε με τις εξωτερικές επιλογές: «Θα ταξιδέψετε αυτή τη χρονιά;» «Όχι.» «Θα επιστρέψετε στο σχολείο;» «Τσου.» «Θα διδάξετε ή θα εκδώσετε κάτι;» Η πελάτισσα κουνάει το κεφάλι της. Στα πρόθυρα της απελπισίας τώρα, «Έχετε εμπλακεί σε κάποιον δικαστικό αγώνα; Σκοπεύετε να μπείτε σε μοναστήρι; Σας απασχολεί η φιλοσοφία;» Η πελάτισσα αρχίζει να αναρωτιέται γιατί σας συνέστησε η φίλη της. Εσείς αναρωτιέστε γιατί ο χάρτης της ηλιακής της επιστροφής είναι τόσο άχρηστος. Αμέσως περνάτε στο θέμα που η πελάτισσά σας θέλει πραγματικά να συζητήσει: «Ο άντρας μου είναι ένας κόπανος.» Δεν υπάρχουν διελεύσεις σε πλανήτες ή οίκους σχέσεων του γενέθλιου χάρτη της. Γιατί την απασχολεί ο γάμος της; Τι τρέχει με τον 9ο οίκο της ηλιακής της επιστροφής; Γιατί είναι άδειος ο 7ος οίκος της ηλιακής της επιστροφής;

Παρέα με τους οίκους 7 και 8, ο 9ος οίκος ανήκει στο τεταρτημόριο των οίκων των σχέσεων. Όπως αναφέρει ο Howard Sasportas, «Ο πρώτος οίκος είναι το ‘Εγώ είμαι’ ενώ ο απέναντι οίκος, ο 7ος, είναι το ‘Εμείς είμαστε.’ Ο 2ος είναι το ‘Εγώ έχω’ και ο απέναντί του, ο 8ος είναι το ‘Εμείς έχουμε.’ Με τον ίδιο τρόπο, ο 3ος είναι το ‘Εγώ σκέφτομαι’ και ο 9ος είναι το ‘Εμείς σκεφτόμαστε’.»[1]

Όταν ένας σύζυγος και μια σύζυγος ανακαλύπτουν ότι σκέπτονται – ή ακριβέστερα – πιστεύουν διαφορετικά, έχουν ένα πρόβλημα που άπτεται του 9ου οίκου. Δεν εννοώ απαραίτητα ότι εκείνη είναι Ρωμαιοκαθολική κι εκείνος Βουδιστής. Ας πούμε ότι ο σύζυγος πιστεύει ότι απιστία σημαίνει να κάνεις σωματικό σεξ με κάποιον, ενώ οτιδήποτε άλλο είναι ένα άκακο χόμπι. Εκείνη όμως πιστεύει ότι απιστία είναι οτιδήποτε κάνεις κρυφά με κάποια άλλη γυναίκα, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων σε πορνογραφικές ιστοσελίδες ή το να στέλνεις πονηρά emails σε άλλους. Όταν εκείνη ανακαλύψει ότι εκείνος ικανοποιούσε τις φαντασιώσεις του στον κυβερνοχώρο, συνειδητοποιεί ότι αυτό που «εκείνη πιστεύει» δεν είναι αυτό που «μαζί πιστεύουν». Ένας άλλος τρόπος θεώρησης του 9ου οίκου είναι η αρίθμησή του ως 3ου από τον 7ο. Ο 3ος οίκος περιγράφει το νοητικό περιβάλλον του 1ου οίκου ως του εαυτού μας… ο 9ος οίκος περιγράφει το νοητικό περιβάλλον μιας σχέσης 7ου οίκου. Όταν υπάρξει διαταραχή στο περιβάλλον αυτό, μια σύγκρουση μεταξύ των ιδανικών των δύο συντρόφων, ο χάρτης της ηλιακής επιστροφής θα την αντικατοπτρίσει με την παρουσία πλανητών στον 9ο οίκο.

Η σύγκρουση αξιών είναι ένα από τα δυσκολότερα θέματα προς επίλυση σε μια σχέση. Και είναι επίσης δύσκολο να συζητήσεις θέματα του 9ου οίκου με φίλους. Ο Steve έχει τον Ουρανό και τον Πλούτωνα στον 9ο οίκο. Διεξάγουμε αμέτρητες αντιπαραθέσεις μεταξύ μας. Όπως συμβαίνει σε οποιονδήποτε έχει δύσκολους πλανήτες εδώ, ο Steve έπρεπε να απαλλαγεί από κάποιες εξαρτήσεις. Έχοντας μεγαλώσει σε ένα σπίτι αυστηρών Χριστιανών, η πορεία του ήταν στενόμυαλη και χωρίς παρεκκλίσεις, ζώντας αγνά και ακολουθώντας το δρόμο του θεού. Νωρίς στα είκοσί του, η προοδευμένη Σελήνη του μπήκε στον 9ο οίκο του. Δεν είναι τυχαίο που εκείνη την εποχή σπούδαζε στο πανεπιστήμιο. Αλλά είχε πρόβλημα. Ζούσε στο πατρικό του, δεν είχε κοπέλα και δεν είχε ιδέα για το μέλλον του και καμία ανταμοιβή να τον περιμένει για τον ενάρετο βίο που διήγε. Έτσι πικράθηκε κι άρχισε να έχει υποψίες, όχι μοναχά για το Χριστιανισμό αλλά για οποιαδήποτε θρησκεία. Όταν τον γνώρισα, η αγαπημένη του ρήση ήταν αυτή του Μαρξ: «Η θρησκεία είναι το όπιο των μαζών.»

Του θύμισα ότι η συγκεκριμένη πρόταση ακολουθούσε κάποιες άλλες. Ο Μαρξ στην πραγματικότητα είπε, «Η θρησκεία είναι ο αναστεναγμός του καταπιεσμένου πλάσματος, η καρδιά του άκαρδου κόσμου, και η ψυχή της άψυχης κατάστασης. Είναι το όπιο των μαζών.» Οι προσευχές δεν είναι το μοναδικό όπιο, του επισήμανα, είναι και τα πολιτικά μανιφέστα, όλες οι φιλοσοφίες, η τέχνη και η φιλολογία – γενικά οποιοσδήποτε τρόπος τον οποίο ενστερνιζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε στα ακατανόητα βάσανα της ζωής. O φίλος μου είχε κυριευθεί από υπαρξιακή απελπισία. «Εντάξει, αφού όλα είναι επινόηση, ποιος είναι ο σκοπός; Αν δεν υπάρχει θεός, ούτε ‘κάτι άλλο’, είναι όλα ψέματα, και η ζωή είναι απλά ανούσια». Υπήρχε και οργή και θρίαμβος ταυτόχρονα στη φωνή του. Ήταν ανώφελο να τον κάνει κανείς να δει την ειρωνεία της δικής του θρησκείας, ότι η μηδενιστική του στάση ήταν ο δικός του τρόπος να δώσει νόημα στη ζωή του. Η αντιπαράθεσή μας κατέληξε σε φιάσκο γιατί κανείς από τους δυο μας δεν προτίθετο να αλλάξει γνώμη. Μερικά χρόνια αργότερα, όταν η προοδευμένη Σελήνη του Steve μπήκε στον 9ο οίκο του, μου έστειλε ένα email από τη μακρινή Ινδία. Οι ορίζοντες του 9ου οίκου του είχαν διευρυνθεί. Ταξίδευε μαζί με έναν καθηγητή της κβαντικής φυσικής ο οποίος τον είχε μυήσει σε μια νέα θρησκεία. «Τώρα γνωρίζω ότι ο θεός είναι η συνείδηση,» έγραφε ο Steve, «και υπάρχει παντού!»

________________________________________

Ο9ος είναι ένας κατιών οίκος. Στους κατιόντες οίκους προσαρμοζόμαστε στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις. Δεχόμαστε τις επιρροές του περιβάλλοντος και πρέπει να προσαρμοστούμε. Δεν έχει σημασία πόσο βέβαιοι είμαστε για τις πεποιθήσεις μας οποιαδήποτε στιγμή, απλά πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είναι αποκρυσταλλωμένες. Πιστεύετε ακόμη τα ίδια που πιστεύατε στην ηλικία των 12; Των είκοσι τεσσάρων; Των σαράντα δύο; Αν η πελάτισσα έχει κολλήσει σε μια πεποίθηση που την περιορίζει, μας επισκέπτεται γιατί έχει ανάγκη να της ανοιχτεί μια πόρτα στον 9ο οίκο της. Το ζώδιο στην ακμή του 9ου οίκου δεν θα μας πει τι πιστεύει ή τι θα ’πρεπε να πιστεύει. Μπορεί όμως να μας φανερώσει τον τρόπο με τον οποίο ασπάζεται τις πεποιθήσεις της και πώς μπορούμε να τη βοηθήσουμε να αλλάξει τις πεποιθήσεις της σε κάτι πιο βολικό.
Τα ζώδια του νερού έχουν ανάγκη να μιλήσουμε στα συναισθήματά τους. Τα ζώδια της γης θέλουν να τους μιλήσουμε με πρακτικούς, χειροπιαστούς όρους. Τα ζώδια της φωτιάς έχουν ανάγκη από έμπνευση. Τα ζώδια του αέρα θα διασκεδάσουν με το παιχνίδι των ιδεών. Μερικές φορές η καλύτερη βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε είναι να απλώς βαφτίσουμε ως «πεποίθηση» αυτό που μας μοιάζει ως αλήθεια. Ας πούμε ότι η πελάτισσα ή η φίλη σας έχει μια σχέση με έναν άπιστο σύζυγο. Είναι δυστυχισμένη. Αυτό το πράγμα τη σκοτώνει σιγά σιγά, αλλά δεν έχει το κουράγιο να φύγει. Μετά από λίγη συζήτηση, η ενδόμυχη πεποίθησή της βγαίνει στην επιφάνεια. «Φοβάμαι ότι ο Μπράιαν είναι η τελευταία μου ευκαιρία. Αν τον αφήσω, δεν θα ξαναβρώ τον έρωτα.»

Για να βοηθήσουμε κάποιον να απαγκιστρωθεί από μια πεποίθηση που τον περιορίζει, είναι καλύτερα να κάνουμε ερωτήσεις, παρά να δίνουμε διαλέξεις. Αυτό συμβαίνει γιατί η μεταμόρφωση πρέπει να γίνει μέσα στο άτομο και όχι να προέλθει από εμάς. Οι ερωτήσεις βοηθούν να «στρώσει» το νοητικό έδαφος ώστε να μπορέσει η καινούργια σκέψη να βλαστήσει. Η εμπάθεια όμως είναι σημαντική. «Καταλαβαίνω ότι θα ένιωθες έτσι, και πόσο τρομακτικό είναι να μείνει κανείς μόνος για το υπόλοιπο της ζωής του.» Η φίλη ή πελάτισσα δεν θα ησυχάσει ούτε θ’ αλλάξει γνώμη αν δεν ακουστεί πρώτα η φωνή της. Σεβαστείτε τη δική της αλήθεια κι αφήστε της χώρο να εκφραστεί. Κατόπιν περάστε στην επόμενη ερώτηση. «Και πώς είσαι τόσο σίγουρη ότι δεν θα βρεις κάποιον άλλον; Έχεις καμία απόδειξη γι’ αυτό;» Συνήθως δεν υπάρχουν λογικές αποδείξεις για τέτοιου είδους πεποιθήσεις. Και φυσικά είναι το όνειρο κάθε αστρολόγου να δει μια υπέροχη πρόοδο Ήλιου/Αφροδίτης στο χάρτη του ατόμου αυτού. Πολύ θα θέλαμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι θα γνωρίσει τον αληθινό έρωτα τον επόμενο Ιούνιο. Αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις για το μέλλον στην αστρολογία. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι μια έξυπνη υπόθεση. Ακόμη κι αν ένα άτομο δεν πιστεύει στον έρωτα, η πρόοδος Αφροδίτης/Ήλιου μπορεί θα εκφραστεί με τη μορφή ενός κουτιού με σοκολατάκια ή μιας υπέροχης βόλτας στα μαγαζιά.

«Το ξέρω ότι γυναίκες της ηλικίας μου δεν βρίσκουν συχνά τον έρωτα. Και οι καλοί άντρες είναι πάντα δύσκολο να βρεθούν.» Ένα από τα πλεονεκτήματα του να είναι κανείς αστρολόγος είναι ότι έρχεσαι σε επαφή με πάμπολλα πραγματικά περιστατικά που λειτουργούν σαν παραδείγματα που αποδεικνύουν το αντίθετο. «Μόλις την περασμένη εβδομάδα μίλησα με μια γυναίκα που βρήκε το άλλο της μισό στα εξήντα δυο της χρόνια. Δεν είχε ιδέα ότι μπορούσε να της συμβεί αυτό όταν έπαιρνε το διαζύγιό της στα πενήντα πέντε. Τι θα άλλαζε αν πίστευες ότι υπάρχει πιθανότητα για έναν καινούργιο έρωτα; Πώς θα συμπεριφερόσουν; Τι θα έκανες;» «Νομίζω ότι δεν θα ένιωθα τόσο αδύναμη. Ίσως θα έχανα λίγο βάρος. Θα άρχιζα να κάνω μερικά πράγματα που πάντα ήθελα να κάνω, όπως μαθήματα γλυπτικής, και θα φρόντιζα να εκδώσω, αν μπορούσα, τα ποιήματά μου.» Αναγνωρίζουμε νέα δύναμη στη φωνή της και ανταποκρινόμαστε ανάλογα. Αφήστε να περάσει λίγος χρόνος για να νιώσει την καινούργια της πεποίθηση. Δεν μπορούμε να πιέσουμε τους ανθρώπους να αλλάξουν τη σκέψη τους. Μπορούμε όμως να τραβήξουμε την κουρτίνα της παλιάς τους προσωπικής πεποίθησης και να ελπίσουμε ότι μετά τη συζήτησή μας θα συνεχίσουν να αποκαλύπτονται οι αντιλήψεις που τους κρατούν στάσιμους.

________________________________________

Σαν συγγραφέας, η δική μου αυτοπεποίθηση πάντα ταλαντεύεται. Όταν χάνεται η έμπνευση, η πεποίθησή μου είναι «Απλά δεν είμαι καλή και καλύτερα να τα παρατήσω.» Μια παρόμοια εποχή, έκανα αυτό που ενθαρρύνω τους πελάτες μου να κάνουν. Κάλεσα έναν αστρολόγο της Βεδικής, τον James Braha. Είπε ότι ο Βεδικός μου χάρτης επιβεβαίωνε ότι το πεπρωμένο μου ήταν το γράψιμο• κανένας κακός πλανήτης δεν έμπαινε στη μέση. Ωστόσο, είχα κολλήσει. «Μάλλον φταίει η έλλειψη αυτοπεποίθησης της Σελήνης του στο 12ο,» πρότεινε ο Braha. Η Βεδική θεραπεία; Μια Ινδική τελετή που είναι γνωστή ως nava graha (ή, εννιά πλανήτες) yagya.

Είχα ακούσει γι’ αυτήν την τελετή. Πληρώνεις κάποια χρήματα, ένας ιερέας στην Ινδία ψέλνει για λίγη ώρα, και τα προβλήματά σου εξαφανίζονται – τέλειο! Να το πακέτο• ταξίδι στο εξωτερικό και θρησκευτική τελετή δύο σε ένα, και το μόνο που χρειαζόταν ήταν μια πιστωτική κάρτα και ένας αριθμός τηλεφώνου! «Όχι,» με προειδοποίησε ο Braha, «πρέπει να το κάνεις αυτοπροσώπως. Αυτές είναι πανίσχυρες τελετουργίες. Αν όμως διακόψουν τον ιερέα, δεν θα δουλέψει. Ψάξε στο χρυσό οδηγό και βρες έναν τοπικό ναό.»

Έφτασα σ’ ένα ναό στους λόφους πάνω από το Μαλιμπού μια Δευτέρα, τη μέρα της Σελήνης. Η φάση της Σελήνης ήταν ευνοϊκή: στη γέμιση. Είχα φέρει μαζί μου αυτά που μου είχαν υποδείξει: δύο καρύδες, δυο ουγγιές ρύζι, 25 ξύλινα στικ, ένα πακέτο κάμφορα, ένα πακέτο λιβάνι, μια ουγγιά βούτυρο, διάφορα φρούτα, ένα μπουκέτο λουλούδια και ένα τσεκ 101 δολλαρίων για το ναό. Μου έδωσαν μια απόδειξη και μου είπαν να τη δώσω σε έναν από τους δυο ιερείς που κάθονταν δίπλα στο βωμό του Σίβα.

Ήταν μόνο ένας ιερέας. Όταν έδωσα την απόδειξη, εκείνος συνοφρυώθηκε, και μετά άρχισε να φωνάζει σε μια ξένη γλώσσα, προφανώς καλώντας τον άλλο ιερέα που είχε εξαφανιστεί. Μου είπαν να καθίσω δίπλα κοντά στην εστία. Ο ιερέας, κακοδιάθετος, άνοιξε το πακέτο με το ρύζι και τα άλλα πράγματα και τα άδειασε σε ένα ασημένιο δοχείο. Μου έδωσε οδηγίες πώς να τοποθετήσω τα φρούτα και τα λουλούδια. Άναψε τη φωτιά στην εστία και σε σπασμένα αγγλικά ομολόγησε ότι είχε πονοκέφαλο επειδή προσευχόταν με τον πρωινό ήλιο. Ο Braha δεν μου είχε πει τίποτα σχετικά με τους πονοκεφάλους που καταστρέφουν την τελετή, αλλά είχα αρχίσει να αναρωτιέμαι.

Ο ιερέας άναψε τη φωτιά κι άρχισε να ψέλνει. Τότε με κοίταξε με ανυπομονησία. Μήπως έπρεπε να κάνω κάτι; Ναι, έπρεπε να επαναλαμβάνω τις παράξενες Σανσκριτικές λέξεις. Πήρα βαθιά ανάσα. Αληθινοί Ινδουιστές πιστοί πηγαινοέρχονταν γύρω μας. Ένιωσα σαν ηλίθια τουρίστρια, και μετά πήρα τη στιγμιαία απόφαση να αφεθώ στην εμπειρία. Για την επόμενη ώρα έψελνα με πάθος, έριχνα λιβάνι και βούτυρο στη φωτιά όταν έπρεπε (δυστυχώς είχα φέρει κάτι λαδωμένα στικ τα οποία καιγόντουσαν τόσο έντονα που κόντεψαν να κάψουν τα φρύδια του ιερέα). Έκανα εννιά κύκλους γύρω από τη φωτιά, και υποκλίθηκα άλλες εννιά. Τότε συνέβη αυτό που φοβόμουν: εμφανίστηκε ο άλλος ιερέας και μας διέκοψε!

Είχε σημασία; Είχα χαθεί μέσα στην τελετή ώστε να ξεχάσω για ποιο λόγο ήμουν εκεί, μέχρις ότου ο ιερέας, πιο φιλικός τώρα, μου ζήτησε να ζητήσω από τους πλανήτες αυτό που ήθελα. Έκλεισα τα μάτια, προσπαθώντας να διατυπώσω σωστά τη φράση μου. Ξαφνικά ένιωσα ένα πανίσχυρο κύμα ενέργειας που παραλίγο να με ρίξει κάτω. Ήταν βραχύ, αλλά πολύ δυνατό.

Αυτό που συνέβη μετά την τελετή ήταν έκπληξη για μένα. Δεν έπεσαν αστραπές φωτός από τους ουρανούς ούτε αντήχησε καμία θεϊκή φωνή στ’ αυτιά μου. Δεν έτρεξα στον υπολογιστή μου για ν’ αρχίσω να δακτυλογραφώ. Αλλά μέχρι το τέλος της ημέρας μια καινούργια πεποίθηση είχε εισβάλει μέσα μου για να αναπληρώσει την προγενέστερη έλλειψη. Είχα πλέον μια διαφορετική αντίληψη για τη δουλειά μου. Δεν μου προέκυψε μετά από κάποια λογική διαδικασία. Είχα απλώς πεταχτεί κάπου, αλλά πώς; Ίσως είναι απλώς αυτό το μυστήριο που με ελκύει στον 9ο οίκο – πώς μπορεί να αλλάξει ο κόσμος μας με μια μόνο ιδέα, μια προσευχή ή μια παράξενη τελετή. Ποια είναι αυτή η δύναμη που επικαλούμαστε; Γιατί κάθε πολιτισμός κάνει προσφορές σ’ αυτήν; Πώς εισβάλλει αυτή η δύναμη με τη μορφή νέων ιδεών, ηθικής καθοδήγησης, ή τέχνης που διαρκεί αιώνες; Σίγουρα τα πιστεύω του 9ου οίκου μας μπορούν να μας παγιδέψουν και να μπλοκάρουν την εξέλιξή μας. Μπορούν όμως να μας πάνε τόσο μακριά, πέρα από τον εαυτό μας, ώστε να γίνουμε καινούργιοι άνθρωποι. Γι’ αυτό και η ανθρωπότητα είναι τόσο αφοσιωμένη στον 9ο, συνδέεται με το θεό, ψάχνει για απαντήσεις, πιστεύει σε θαύματα. Υπάρχουν πολλά πράγματα για να σκεφτεί κανείς σ’ αυτόν τον οίκο. Και οπωσδήποτε πολλά να αγαπήσει.

________________________________________

Σημειώσεις: 

[1] Howard Sasportas, Οι Δώδεκα Οίκοι (The Aquarian Press, 1985), σελ. 85

Συγγραφέας: Dana Gerhardt
Πρωτότυπος τίτλος: The 9th House
Πηγή: Dana Gerhardt: The 9th House – Astrodienst
κατόπιν έγγραφης άδειας της Συγγραφέως Dana Gerhardt ειδικά για το myHoroscope
 
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments