0 0 votes
Article Rating

Στις 18 Φεβρουαρίου 1930, ο Clyde Tombaugh, ένας εικοσιτετράχρονος ερευνητής αστρονομίας ανακάλυψε έναν μικρό πλανήτη στην περιφέρεια του ηλιακού συστήματος. Ονομάστηκε Πλούτωνας, από τον θεό του κάτω κόσμου της ελληνικής μυθολογίας και εξάπτει τη φαντασία των αστρολόγων από την ανακάλυψή του έως και σήμερα.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Πλούτωνας είναι υπεύθυνος για την αρπαγή της Περσεφόνης από τη γη και για τον εγκλεισμό της στα βάθη του Άδη. Μέσω θεϊκών προσπαθειών, η Περσεφόνη απελευθερώθηκε από την κυριαρχία του Πλούτωνα, υπό τον όρο να επιστρέφει σε αυτόν για έξι μήνες του χρόνου (σύμφωνα με άλλες εκδοχές για 3 μήνες), περίοδος κατά την οποία η γη θα ήταν άγονη και θα υπερίσχυε ο χειμώνας.

Ο μύθος αυτός είναι αντιπροσωπευτικός της φύσης και του χαρακτήρα του πλανήτη Πλούτωνα και του τρόπου με τον οποίο μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ευεξία μας. Στην ιστορία της αρπαγής και της μετέπειτα απελευθέρωσης λαμβάνει χώρα η αίσθηση μίας μετασχηματιστικής διαδικασίας.

Πολλοί από εμάς έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις, όπως την απώλεια ενός φίλου ή άλλου αγαπημένου προσώπου ή έχουμε αντιμετωπίσει δυσκολίες διαπροσωπικής και οικονομικής φύσεως. Η συναισθηματική ένταση που δημιουργείται από τέτοιες εμπειρίες είναι ικανή να προκαλέσει όχι μόνο αίσθημα κοπώσεως, κατάθλιψης και άγχους αλλά και να επηρεάσει άμεσα τη σωματική μας υγεία.

Μέσα από τις εμπειρίες αυτές που κατά καιρούς φαντάζουν τρομακτικές, λαμβάνουμε σημαντικά μαθήματα. Με τη βοήθεια διαφόρων επουλωτικών διαδικασιών μπορούμε να φτάσουμε στον πυρήνα του ζητήματος και να ανακαλύψουμε την κρυμμένη ρίζα. Μέσω αυτής της επίγνωσης μπορεί να αναδυθεί μία μεγαλύτερη αίσθηση συμπόνιας καθώς και η ψυχική μας μεταμόρφωση.

Θα ήθελα να εξετάσουμε δραστηριότητες οι οποίες συμβάλλουν στη συλλογή σοφίας μέσω αυτών των «Πλουτωνικών» εμπειριών.

Παραγωγή Τέχνης: Όχημα Πλουτώνιας Μεταμόρφωσης

Ένας ισχυρός τρόπος για να αντεπεξέλθετε στις δυσκολίες είναι η αντιμετώπιση τους μέσω της τέχνης. Πολλοί καλλιτέχνες μπορούν να εκφράσουν ευκολότερα βαθιά ριζωμένα συναισθήματα με τη βοήθεια ενός εκφραστικού μέσου. Δεν χρειάζεται να είσαστε εξαιρετικά ταλαντούχοι, αλλά να έχετε την επιθυμία να διοχετεύσετε τα συναισθήματά σας με εκφράσεις ή με πινελιές.

Απολαμβάνω τη μουσική και πιστεύω πως με τη βοήθειά της μπορώ να εκφραστώ ευκολότερα, μέσω της συγγραφής στίχων ή μέσω της αναπαραγωγής μουσικής με κάποιο μουσικό όργανο. Αυτό με βοηθάει να έρθω σε επαφή με συναισθηματικά βάθη των οποίων δεν έχω πάντα επίγνωση σε συνειδητό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια μίας δύσκολης περιόδου μπορώ, με τον τρόπο αυτό, να κατανοήσω τη σημασία της και να την απελευθερώσω μέσω της έκφρασης.

Συχνά θα νιώσω ένα αίσθημα αυτοαποδοχής και κατανόησης για άλλους οι οποίοι βιώνουν δυσκολίες. Μπορεί να μην έχω εξαλείψει τον συναισθηματικό πόνο τον οποίο αντιμετωπίζω αλλά έχω μεγαλύτερη επίγνωση και σύνδεση με το νόημα της εμπειρίας αυτής.

Συμβουλευτική: Βουτιά στο Ασυνείδητο

Άλλο ένα ισχυρό εργαλείο για την προσέγγιση διαύγειας και σοφίας σε δύσκολες καταστάσεις είναι η επίσκεψη σε έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας. Οι ικανοί σύμβουλοι έχουν εμπειρία στην ανεύρεση της ρίζας των προβλημάτων και της δυναμικής που οδήγησε στην παρούσα κατάσταση. Κατά την διάρκεια μίας ιδιαίτερα δύσκολης περιόδου συμβουλεύτηκα έναν σύμβουλο, που είχε ασπαστεί τη φιλοσοφία του Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ και ειδικευόταν στην ανάλυση ονείρων.

Τα όνειρα διαθέτουν συχνά ισχυρές συμβολικές αναπαραστάσεις των ψυχολογικών διαδικασιών που λαμβάνουν χώρα στο ασυνείδητό μας. Φέρνοντας αυτές τις αναπαραστάσεις στο φως ο σύμβουλος μπορεί να βοηθήσει στη μετατροπή τους σε εργαλεία βαθύτερης επίγνωσης. Συχνά κλειδώνουμε βαθιά μέσα μας αναμνήσεις και εμπειρίες συμβάντων τα οποία είχαμε μεγάλη δυσκολία να διαχειριστούμε την περίοδο που συνέβαιναν. Η συμβουλευτική μπορεί να φέρει στο φως τέτοιες εμπειρίες και να μας προσφέρει απελευθέρωση και λύτρωση.

Σωματική άσκηση

Οι θεραπείες για την αντιμετώπιση πλουτώνιων προβλημάτων απαιτούν τη διείσδυση στον πυρήνα κάθε ζητήματος. Το σώμα μπορεί να αποθηκεύσει μεγάλη ποσότητα έντασης και πόνου, οι οποίες προκλήθηκαν από δύσκολες εμπειρίες, στους μύες και στους τένοντες.

Για να καταστούν ηπιότερες αυτές οι επιπτώσεις, μπορεί να είναι βοηθητική η επίσκεψη σε έναν γυμναστή ο οποίος θα σας βοηθήσει στην απελευθέρωση σωματικής πίεσης και υπερέντασης. Η εκγύμναση βαθύτερων ιστών, με τη βοήθεια της μεθόδου ρόφλινγκ, ανάλογα με το τμήμα εκγύμνασης πυροδοτεί διάφορων ειδών συναισθηματικές αντιδράσεις.

Για παράδειγμα η μάλαξη της στομαχικής χώρας μπορεί να φέρει στην επιφάνεια θέματα προσωπικής ασφάλειας. Η μάλαξη της περιοχής του λαιμού μπορεί να φέρει στην επιφάνεια θέματα επικοινωνίας και αυτοέκφρασης. Μέσω της εκγύμνασης μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη επίγνωση της σύνδεσης νου και σώματος και συναισθηματικά θέματα βαθιά ριζωμένα στο σώμα έχουν τη δυνατότητα να απελευθερωθούν.

Συμπέρασμα

Στη σύγχρονη εποχή είμαστε περισσότερο εξοικειωμένοι με τις τεχνικές της καταπίεσης φόβου και συναισθηματικής αναταραχής. Είμαστε περικυκλωμένοι από συσκευές οι οποίες μας βοηθούν να ξεχνάμε τις άσχημες εμπειρίες μας και να μουδιάζουμε τον συναισθηματικό πόνο. Τα ναρκωτικά και τα οινοπνευματώδη ποτά παρέχουν επίσης διεξόδους για την απώλεια της επαφής με τον εαυτό μας.

Είναι πολύ δυσκολότερο, αλλά προσοδοφόρο και όμορφο να επιτρέψουμε στις δύσκολες εμπειρίες να μας διδάξουν κάτι πολύτιμο, να δημιουργήσουμε μία σχέση με τον εαυτό μας η οποία ενσωματώνει αυτά τα σκοτεινά στοιχεία στη ζωή μας.

Επομένως ο Πλούτωνας μπορεί να μεταμορφωθεί σε έναν σύμμαχο και βοηθό στη διαδικασία της αφύπνισής μας. Αντί για μία σκοτεινή δύναμη μπορεί να είναι ένας μεταμορφωτικός παράγοντας που θα μας βοηθήσει να γίνουμε περισσότερο συμπονετικοί, τρυφεροί και αυθεντικοί.

Σχετικά με τον συγγραφέα

Ο Jonathan Keyes είναι αστρολόγος και βοτανολόγος. Γραπτά του έχουν δημοσιευτεί στο The Mountain Astrologer και σε αμέτρητα ημερολόγια Llewellyn. Έχει συγγράψει ένα βιβλίο με τίτλο «Guide to Natural Health, The Horoscope» το οποίο περιγράφει αρχαίες θεραπευτικές πρακτικές.

Συγγραφέας: Jonathan Keyes
Πρωτότυπος τίτλος: Pluto and Your Psyche
Πηγή: Astrology: Pluto and Your Psyche – StarIQ.com

Μετάφραση – Απόδοση: Λένα Νικολάου

αποκλειστικά για το myHoroscope.gr
(κατόπιν έγγραφης άδειας του συγγραφέα.)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments