0 0 votes
Article Rating

Χρήσιμο είναι να δούμε τα ζώδια στην Ωριαία Αστρολογία, γιατί αυτά είναι, τα φίλτρα από όπου περνά η ενέργεια των πλανητών και ανάλογα διαφοροποιείται.

Όλοι, μάλλον, ξέρουμε τη διάκριση των ζωδίων ανάλογα με το στοιχείο και την ιδιότητά τους. Ως προς το στοιχείο, είναι ζώδια γης, φωτιάς, αέρα και νερού. Η διάκριση αυτή έχει τις ρίζες της πολύ βαθιά στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, κυρίως στους Προσωκρατικούς και, πιο ειδικά, στον Εμπεδοκλή τον Ακραγαντίνο, που ονόμαζε τα 4 στοιχεία «ριζώματα», πρωταρχικά δηλαδή στοιχεία που, όταν ενώνονται από μια δύναμη που την ονόμαζε «φιλότητα», αγάπη δηλαδή, δημιουργείτο μια συγκεκριμένο ύπαρξη, η οποία όμως χανόταν όταν κυριαρχούσε το «νείκος», το μίσος, που διέλυε την ενότητα των 4 στοιχείων και έφερνε το θάνατο.

Φυσικά τα 4 στοιχεία δεν χάνονται ποτέ (αρχή διατήρησης της ενέργειας), χάνεται μόνο η συγκεκριμένη ύπαρξη. Τα 4 στοιχεία θα ενώνονταν πάλι, για να φτιάξουν νέες μορφές. Κάθε ζώδιο, λοιπόν, αντιστοιχεί σε ένα από τα 4 στοιχεία. Φυσικά, κάθε άνθρωπος φέρει και τα 4 στοιχεία στο προσωπικό του ωροσκόπιο (μέσα στον κύκλο του ωροσκοπίου είναι και τα 12 ζώδια). Βέβαια, αν δεν έχει πλανήτες σε όλα τα στοιχεία, αυτό είναι μία σοβαρή έλλειψη, που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα (π.χ. αν δεν έχει κανέναν πλανήτη σε ζώδιο γης, μάλλον του λείπει η πρακτικότητα, ο ρεαλισμός, η αίσθηση του συγκεκριμένου, η ικανότητα μορφοποίησης).

Ως προς το στοιχείο, τα ζώδια, λοιπόν, είναι:
Φωτιά: Κριός, Λέων, Τοξότης.
Γης: Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως.
Αέρα: Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος.
Νερού: Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθύες.

Γενικά, αν θέλουμε να δώσουμε μια λέξη κλειδί για κάθε στοιχείο, θα μπορούσαμε να πούμε:
Φωτιά: έμπνευση, δράση, έκρηξη, ενεργητικότητα.
Γη: μορφοποίηση, πρακτικότητα, εφαρμογή, χρησιμοποίηση.
Αέρας: διανόηση, μετουσίωση, επικοινωνία.
Νερό: συναίσθημα, πάθος.

Εκτός, όμως, από την παραπάνω διάκριση των ζωδίων ανάλογα με το στοιχείο τους, έχουμε διάκριση των ζωδίων και ανάλογα με την ιδιότητά τους.
Οι ιδιότητες είναι:
Παρορμητικότητα.
Σταθερότητα.
Μεταβλητότητα.

Και αντίστοιχα, έχουμε:
Παρορμητικά ζώδια που είναι: Κριός, Καρκίνος, Ζυγός και Αιγόκερως.
Σταθερά: Ταύρος, Λέων, Σκορπιός και Υδροχόος.
Μεταβλητά: Δίδυμοι, Παρθένος, Τοξότης και Ιχθύες.

Τα παρορμητικά ονομάζονται έτσι, γιατί συνδέονται με τα σημεία των ηλιοστασίων και των ισημεριών, με σημεία που δηλώνουν αλλαγή εποχών (π.χ. στις 21 του Μάρτη μπαίνει η άνοιξη), με ημερομηνίες που δυναμικά ξεκινά κάτι νέο στη φύση. Τα σταθερά, γιατί συνδέονται με περιόδους που αυτό που ξεκίνησε δυναμικά, με τα παρορμητικά, σταθεροποιείται και τα μεταβλητά, γιατί κατά τη διάρκεια της εποχής, στην οποία αυτά αντιστοιχούν, υπάρχει η διαδικασία μεταβολής σε μια άλλη (π.χ. στο ζώδιο της Παρθένου αρχίζει η διαδικασία της μεταβολής του καλοκαιριού σε φθινόπωρο).

Βλέπουμε δηλαδή πως οι ιδιότητες των ζωδίων συνδέονται κυρίως με την εποχή στην οποία ανήκουν και όχι απαραίτητα με κάποιες ιδιότητες που αποδίδουμε σε ανθρώπους στην καθημερινή ζωή (παρορμητικός, αυτός που δρα κυρίως με το ένστικτο ή το συναίσθημα και όχι με τη λογική). Θα ήταν παράλογο να θεωρήσουμε π.χ. «παρορμητικά», με τη σημασία του μη λογικά δρώντας, έναν Αιγόκερω που μάλιστα παραείναι λογικός ή «σταθερό», δηλαδή ακόμα και συντηρητικό, έναν Υδροχόο.

Σε ένα βέβαια, πιο φιλοσοφικό επίπεδο η παρορμητικότητα ως ιδιότητα δηλώνει την έναρξη μιας δραστηριότητας, η σταθερότητα την παγίωση αυτής της δραστηριότητας και η μεταβλητότητα την, σε νοητικό επίπεδο, αλλαγή ή αναθεώρηση αυτής της παγίωσης που σε πρακτικό επίπεδο θα την ξεκινήσει πάλι ένα παρορμητικό ζώδιο. Ας το δούμε με παράδειγμα: ο Κριός δηλώνει, ως παρορμητικό, μια έναρξη.

Πράγματι, στο ζωδιακό κύκλο, ο Κριός δηλώνει τη στιγμή που κάτι ξεκινά, και στο ξεκίνημά του αυτό συλλέγει εμπειρίες, ανοίγεται σε πολλά πεδία, παίρνει πρωτοβουλίες, κάνει νέα ξεκινήματα. Όμως, κάποια στιγμή όλα όσα αποκτήθηκαν πρέπει να μορφοποιηθούν και να καταχωρηθούν, κάτι που γίνεται από το γήινο (μορφοποίηση) και σταθερό (κατοχύρωση) Ταύρο.

Όμως, όσα αποκτήθηκαν και κατοχυρώθηκαν και σε επίπεδο ατομικό, το άτομο μόνο του τα κέρδισε και κατοχύρωσε. Παρόλα αυτά, δεν νιώθει πλήρες και σκέφτεται να ανοιχθεί στους άλλους, για να νιώσει πιο καλά. Αυτό το άνοιγμα και αυτή η σκέψη δηλώνονται με το αέρινο Δίδυμο που μεταβάλλει την προηγούμενη κατάκτηση του Ταύρου, η οποία είναι πολύ πια περιορισμένη και περιοριστική, για να οδηγήσει σε ένα νέο επίπεδο, που θα περιλαμβάνει όχι μόνο το εγώ, αλλά και άλλους.

Αυτό που ξεκίνησε ως σκέψη, λοιπόν, στους Διδύμους προχωρεί ως υλοποίηση στον Καρκίνο, που είναι ζώδιο πάλι παρορμητικό και του νερού και που δηλώνει δράση με επίκεντρο το συναίσθημα. Μια τέτοια χρήση συνδέεται με οικογένεια, πατρίδα, φυλή, μιας και είναι ακόμα το άτομο στα πλαίσια του εγώ, ενός εγώ όμως, όχι στενού, αλλά πιο ανοικτού, που περιλαμβάνει όλα όσα συνδέονται με αυτό.

Έτσι σκεπτόμενοι, βλέπουμε τη λογική διαδοχή των ζωδίων και το χωρισμό τους σε τριάδες με βάση το σχήμα: έναρξη σταθεροποίηση αλλαγή.

Ας προσέξουμε πάλι πως τα στοιχεία είναι 4 και οι ιδιότητες 3, για αυτό και τα ζώδια 12! (3×4=12). Κάθε ζώδιο λοιπόν έχει ένα στοιχείο και μια ιδιότητα και, αν έχουμε υπόψη τη σημασία γενικά του κάθε στοιχείου και της κάθε ιδιότητας, θα έχουμε, πάντα πολύ γενικά, μια εικόνα για το κάθε ζώδιο.

Ας δούμε λοιπόν, το κάθε ζώδιο χωριστά:

Κριός: Φωτιά και παρορμητικό. Ζώδιο δράσης, έκρηξης, συνεχών ενάρξεων.

Σε ωριαία ερώτηση: αν ο πλανήτης που δηλώνει το ζητούμενο βρίσκεται στον Κριό, δηλώνει πως το ζήτημα έχει αρχίσει ή βρίσκεται στην αρχή. Το άτομο που βρίσκεται σε αυτό το ζώδιο, σε ωριαία ερώτηση, είναι σίγουρα εκρηκτικό, δραστήριο, ίσως βίαιο και επιθετικό, αλλά συνήθως, όταν ξεσπάσει, μετά του περνά. Για παράδειγμα, αν σε ωριαία ερώτηση του τύπου: «Θα αρχίσει το παιδί μου δουλειά;», ο δείκτης της δουλειάς του παιδιού είναι στον Κριό, είναι θετικό σημάδι, που θα αξιολογηθεί βέβαια συνολικά.

 

Ταύρος: Γη και σταθερό. Ζώδιο κτήσης, συντηρητικό, πρακτικό, ρεαλιστικό, που δεν θέλει τις αλλαγές και κοιτάζει με στραβό μάτι, καθετί το καινούργιο, φοβάται πως ίσως «του χαλάσει η ζαχαρένια του».

Στην ωριαία: δηλώνει άτομο συντηρητικό και «καλοπερασάκια», χωρίς πετάγματα. Για παράδειγμα, σε ερώτηση του τύπου: «Θα χωρίσω;», αν ο πλανήτης-δείκτης βρίσκεται στον Ταύρο, είναι ένα πρώτο γενικό σημάδι πως μάλλον όχι, αν συνηγορούν και άλλα στοιχεία.

 

Δίδυμοι: Ζώδιο αέρα και μεταβλητό. Κύριο χαρακτηριστικό του, η σκέψη και η επικοινωνία, για αυτό και είναι κατεξοχήν το ζώδιο της λογικής, όχι, όμως, της ευφυΐας, που είναι ο Υδροχόος, αλλά της εξυπνάδας και της ευστροφίας (η διαφορά είναι η εξής: ο έξυπνος μπορεί και πιάνει εύκολα όσα εμπίπτουν στο αντιληπτικό του πεδίο, δεν κοιμάται, όπως δείχνει και η ετυμολογία της λέξης, που προέρχεται από το εξ+ ύπνος. Ο εύστροφος επεξεργάζεται εύκολα όλα τα στοιχεία που έχει, ενώ ο ευφυής παράγει νέα πράγματα με το μυαλό του, το μυαλό του γεννά, «φύει» εύκολα καινούργια δεδομένα).

Το άτομο που σε ωριαία ερώτηση δηλώνεται από τους Διδύμους, είναι έξυπνο, επικοινωνιακό, κάπως πολυπράγμων και πολύ θεωρητικό. Περισσότερο σκέφτεται, λιγότερο δρα και, ίσως, έχει κάποιο διχασμό, δεν ξέρει τι θέλει ή δεν ξέρει τι να διαλέξει. Όταν ο δείκτης του ζητουμένου βρίσκεται στο ζωδιακό σημείο του Διδύμου, είναι ένδειξη αμφισημίας, επιπολαιότητας και, ίσως, δείχνει πως η λύση του προβλήματος είναι ακόμα σε επίπεδο θεωρητικό, δεν έχει αρχίσει κάποια πρακτική δράση, αλλά η δράση είναι μόνο θεωρητική, εγκεφαλική.

 

Καρκίνος: Ζώδιο νερού και παρορμητικό. Κύριο χαρακτηριστικό του η δράση που, όμως, έχει ως αφετηρία το συναίσθημα. Ο Καρκίνος δρα είτε για κάλυψη συναισθηματικών αναγκών είτε για άμυνα, μιας και η αυτοσυντήρηση σε αυτό το ζώδιο είναι πιο έντονη απο ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο. Θεωρείται στην εσωτερική Αστρολογία από τα πιο δυνατά ζώδια, τα πιο ανθεκτικά και κάθε άλλο «κλαψιάρικο» και δειλό είναι, όπως πολλοί εσφαλμένα νομίζουν. Σίγουρα είναι ευαίσθητο, αλλά ευαίσθητο όπως δείχνει και η λέξη, είναι αυτός που αισθάνεται καλά, που «πιάνει» εύκολα ό,τι συμβαίνει γύρω του, είτε στον άμεσα αισθητό είτε στον υπεραισθητό κόσμο. Ο Καρκίνος δρα αποτελεσματικά όταν πιέζεται από έντονο συναισθηματικό φορτίο και σταματά όταν δεν υπάρχει η συναισθηματική παράμετρος π.χ. αν θέλει κάτι πολύ, θα ορμήσει με ένταση να το κερδίσει, όμως, αν η επιθυμία του φύγει, ακόμα και αν επρόκειτο να έχει κέρδος άμεσα υλικό από αυτή την απόκτηση, ή θα σταματήσει την προσπάθεια ή θα δρα περισσότερο για την τιμή των όπλων. Ο Καρκίνος στη δράση του πρέπει να έχει πάντοτε το συναισθηματικό υπόβαθρο, για να είναι αποτελεσματικός.

Όταν στην Ωριαία: κάποιος δείκτης ζητούμενου δηλώνεται από τον Καρκίνο, δείχνει πως το ζήτημα έχει αρχίσει να προχωρά και στη διαδικασία επίλυσης το συναίσθημα παίζει καθοριστικό ρόλο, ακόμα και αν αυτό το συναίσθημα είναι αρνητικό π.χ. μίσος. Γιατί, μην ξεχνάμε, ο Καρκίνος είναι μικρός Σκορπιός. Ξέρει να αγαπά, αλλά και το αντίθετο!

 

Λέων: Ζώδιο φωτιάς και σταθερό. Ως ζώδιο της φωτιάς έχει ενθουσιασμό, ενεργητικότητα, έμπνευση και για αυτό άλλωστε η δημιουργία είναι η λέξη κλειδί του. Ως σταθμό σε αντίθεση με τον Κριό ή τον Τοξότη, δεν ξοδεύει την ενεργητικότητά του αυτή αρχίζοντας και σταματώντας και πάλι ξαναρχίζοντας (Κριός) ή επεκτεινόμενο σε πολλά (κακή πλευρά του Τοξότη), αλλά συνεχώς επεξεργάζεται και μορφοποιεί το υπάρχον, για αυτό άλλωστε και συνδέεται με τη δημιουργία.

Σε ερώτηση Ωριαίας: αν ο δείκτης του ζητουμένου είναι στον Λέοντα, δείχνει πως η λύση ή η απάντηση μπορεί να αργήσει ή είναι παγιωμένη και ήδη δημιουργημένη και για αυτό δεν μπορεί εύκολα να αλλάξει.

 

Παρθένος: Ζώδιο γης και μεταβλητό. Για αυτό και η θεωρητική τάση που έχουν τα μεταβλητά ζώδια εδώ, αποκτά πρακτικότητα. Όμως, η πρακτικότητα αυτή είναι πάντα προσεκτική, λεπτομερειακή και έχει πάντα τη λεπτότητα του πνεύματος. Δεν είναι η «χοντροκομμένη» πρακτικότητα του Ταύρου ή η σκληρή και «παγωμένη» μορφοποιητική πρακτικότητα του Αιγόκερω. Είναι η ήρεμη, διακριτική πρακτικότητα που τακτοποιεί, μεταβάλλει, αλλάζει, όμως, τόσο ανεπαίσθητα που δεν γίνεται καμιά φορά καν αντιληπτή.

Στην Ωριαία: αν το ζητούμενο δηλώνεται από πλανήτη που είναι στην Παρθένο, δηλώνει πως έχει ανεπαίσθητα αρχίσει κάποια δράση για αλλαγή και, βέβαια, αν αυτή θα ευδοκιμήσει, θα φανεί από τον όλο χάρτη.

 

Ζυγός: Ζώδιο παρορμητικό και του αέρα. Εδώ η δράση έχει ως αφετηρία τη λογική (δράση= παρόρμηση, αέρας= λογική) και για αυτό δεν είναι ενστικτώδης, άγαρμπη (Κριός) ή συναισθηματικά φορτισμένη (Καρκίνος). Είναι εκλεπτυσμένη, διπλωματική και πάντα χρησιμοποιεί τις δυνατότητες του άλλου ή των άλλων. Μην ξεχνάμε πως ο πλανήτης της λογικής, της μορφοποίησης-εφαρμογής, ο Κρόνος έχει την καλύτερη του θέση στον Ζυγό και πως ο πλανήτης της ακαριαίας δράσης, ο ’ρης, έχει εκεί μια από τις χειρότερες θέσεις του, γιατί στο Ζυγό εξαναγκάζεται να λειτουργεί εκλεπτυσμένα, κάτι που είναι έξω από την φύση του.

Όταν ο δείκτης του ζητούμενου στην Ωριαία δηλώνεται από τον Ζυγό, δηλώνει πως το ζήτημα έχει περάσει σε χέρια άλλων που διπλωματικά, κυρίως, και έξυπνα το επεξεργάζονται.

 

Σκορπιός: Ζώδιο σταθερό του νερού. Δηλώνει άτομα πάθους που δύσκολα μπορούν να ξεπεράσουν, άτομα βαθιών συναισθημάτων και σταθερών. Κάνουν συνεχώς «κυκλικές» κινήσεις γύρω από αυτό που θέλουν μέχρι να το πετύχουν και, αν δεν το πετύχουν, επειδή δύσκολα μπορούν να το ξεπεράσουν, λόγω της σταθερής, έμμονης φύσης τους, αυτοκαταστρέφοντας προσπαθούν να καταστρέψουν το σκοτεινό και μη αποκτημένο αντικείμενο του πόθου τους. Η όλα ή τίποτα! Η απολυτότητα στο αποκορύφωμά της. Εδώ, τίποτα δεν προσφέρεται με το κουταλάκι του καφέ. Και, βέβαια, ο Σκορπιός λόγω σταθερότητας, πάντα κρατάει και δεν ξεχνά, για αυτό ακόμα και αν δεν είναι εκδικητικός, σπάνια να μην είναι μνησίκακος!

Σε ωριαία ερώτηση: αν ο δείκτης του ζητουμένου είναι στο Σκορπιό, μπορεί και να δηλώνει πως η λύση είναι πολύ δύσκολη, γιατί είναι πολύ βαθιά, μπορεί όμως και να δηλώνει ματαίωσή του, αν συνηγορεί όλος ο χάρτης, μιας και ο Σκορπιός είναι ζώδιο θανάτου.

 

Τοξότης: Ζώδιο φωτιάς και μεταβλητό. Η φύση του αυτή το κάνει συνεχώς να έχει ενεργητικότητα, όρεξη για δράση, όμως, σε αντίθεση με τον Κριό και τον Λέοντα, τα άλλα δύο ζώδια της φωτιάς, η δράση αυτή αγγίζει πιο πνευματικούς χώρους, λόγω της μεταβλητής, θεωρητικής φύσης του. Απ΄ αυτή την άποψη είναι το ζώδιο που συμβολίζει τη φιλοσοφική στάση ζωής, η οποία έγκειται στο να είναι κανείς αιώνιος αρχάριος και συνεχώς να ψάχνει και να ψάχνεται. Αλλωστε αιώνιος αρχάριος είναι κατά τον Χούσερλ ο κάθε φιλόσοφος.

Σε ωριαία ερώτηση: αν ο δείκτης του ζητουμένου είναι στον Τοξότη, δείχνει πως η λύση ή η απάντηση συνδέεται με κάτι δυναμικό και πνευματικό ή πως αυτός που συνδέεται με το ερώτημά μας είναι τέτοιας φύσης.

 

Αιγόκερως: Ζώδιο γης και παρορμητικό. Εδώ, η δράση είναι πρακτική μορφοποιητική και σκοπό έχει την εφαρμογή, την υλοποίηση. Η πρακτικότητα συνδυάζεται με τον ρεαλισμό και την αποτελεσματικότητα και, τελικά, οι πιθανότητες αποτυχίας είναι περιορισμένες στο ελάχιστο.

Σε ωριαία ερώτηση:Αν ο δείκτης του ζητουμένου βρίσκεται στον Αιγόκερω, δείχνει πως ο ζητούμενο γρήγορα (λόγω παρορμητικότητας) μπορεί να υλοποιηθεί, αλλά συγχρόνως, δείχνει πως μόνο με αγώνα και προσπάθεια, μιας και τίποτα ο Κρόνος δεν χαρίζει. Μπορεί, επίσης, να δείχνει πως η λύση συνδέεται με άτομο σκληρό, αυταρχικό που μπορεί ακόμα και να θάβει τις συναισθηματικές του ανάγκες. Πάντως, ο δείκτης του ζητουμένου στον Αιγόκερω, αν συνηγορεί και ο υπόλοιπος χάρτης, είναι σημάδι θετικό, αρκεί να μην ξεχνάμε πως πάντα θα υπάρχει κάποιο κόστος.

 

Υδροχόος: Ζώδιο αέρα και σταθερό. Αυτό σημαίνει πως λειτουργεί κατεξοχήν η λογική και μάλιστα, σχεδόν απόλυτα, λόγω της σταθερής φύσης του ζωδίου. Για αυτό και ο Υδροχόος θεωρείται απρόσωπο ζώδιο, το κατεξοχήν εγκεφαλικό. Όταν ο δείκτης του ζητουμένου σε

Ωριαία ερώτηση βρίσκεται σε αυτό το ζώδιο, δείχνει πως η όποια λύση συνδέεται με ψυχρές, διανοητικές, όχι συναισθηματικές διαδικασίες.

 

Ιχθείς: Ζώδιο νερού και μεταβλητό. Αυτό σημαίνει πως το συναίσθημα δεν έχει τη βαθύτητα του Σκορπιού, που είναι σταθερό, ούτε είναι αφετηρία για δράση, όπως στον Καρκίνο, που είναι παρορμητικό. Η μεταβλητή θεωρητική ιδιότητα σε συνδυασμό με το στοιχείο του νερού αφαιρεί από το νερό τη συναισθηματική ένταση μετουσιώνοντάς τη σε θεωρητική δραστηριότητα. Για αυτό και οι Ιχθείς είναι οι μεγάλοι καλλιτέχνες, οι μεγάλοι θρησκευτικοί αναμορφωτές, αλλά και οι μεγάλοι απατεώνες. Η δυναμική του νερού (συναίσθημα) όταν δεν ζητά ανταπόκριση άμεση από συγκεκριμένο άτομο ή κατάσταση, «απλώνεται» σε κάτι ευρύτερο που μπορεί να είναι η ανθρωπότητα ή το σύμπαν. Ο Ιχθύς με τη δυναμική του νερού και την ικανότητα σύλληψης που του δίνει η μεταβλητότητα, αγγίζει άλλα επίπεδα, όπου όμως, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, στην πιο καλή περίπτωση, να αποκοπεί από τους άλλους, στη χειρότερη να χαθεί.

Σε Ωριαία ερώτηση: αν ο δείκτης του ζητουμένου είναι στους Ιχθείς, δείχνει πως ή υπάρχει μεγάλη θολούρα ή η απάντηση θα δοθεί με κάποια έμπνευση που μπορεί και να μοιάζει ακόμα και με θαύμα.

Είδαμε λοιπόν τα ζώδια ως προς την τετραπλότητά τους (4 στοιχεία) και την τριπλότητά τους (3 ιδιότητες). Με συνδυασμό αυτών των δύο παραμέτρων μπορούμε σχετικά γρήγορα και εύκολα να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για τα ζώδια. Όμως, τα ζώδια διακρίνονται και σε άλλες κατηγορίες. Με αυτές, θα ασχοληθούμε σε κάποιο από τα επόμενα άρθρα, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μας για τα ζώδια.

Και μην ξεχνάτε: όλες οι διακρίσεις στην Ωριαία Αστρολογία παίζουν καθοριστικό ρόλο στο να δοθεί απάντηση σε κάποιο ερώτημα.

 

Χρήστος Παϊζης

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments