0 0 votes
Article Rating

Βία, θεομηνίες, αρρώστιες, καταστροφές, δελτία ειδήσεων; Γελάστε όσο περισσότερο μπορείτε! Ακόμα και από μέσα σας. Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο για τους δύσκολους καιρούς. Και προσοχή: βλάπτει σοβαρά την κακή διάθεση!

Κάθε Σάββατο πρωί, στους Κήπους του Λουξεμβούργου στο Παρίσι, δυνατά γέλια αντηχούν, τραβώντας τη προσοχή ανυποψίαστων και πιθανόν όχι τόσο «χαρούμενων» περαστικών. Ομάδες από γυναίκες κάθε ηλικίας ξεκαρδίζονται στα γέλια χωρίς προφανή λόγο, γεγονός εκ πρώτης όψεως ηλίθιο και μάλλον εκκωφαντικό. Θεωρητικά, ούτε τρελές ούτε μεθυσμένες είναι ή έστω «ευδιάθετα» …δαιμονισμένες. Αντιθέτως πρόκειται για κυρίες- μέλη ενός «κλαμπ γέλιου» (Club de Rire) οι οποίες πληρώνουν μια φορά την εβδομάδα από 3 ευρώ, για να γελούν και να χαίρονται -που δεν τους κοστίζει παραπάνω;-, εφαρμόζοντας παράλληλα ασκήσεις γιόγκα, με την επιδίωξη να χαλαρώσουν και να αισθανθούν καλύτερα.
Η αρχή έγινε πριν από 10 χρόνια στην Ινδία από έναν οικογενειακό γιατρό, τον Μαντάν Καταρία, ο οποίος όταν διάβασε μια μελέτη σχετικά με τις ωφέλιμες ιδιότητες του γέλιου, ίδρυσε στη Βομβάη μια ανάλογη λέσχη. Σήμερα, από τη Φιλανδία ως την Αμερική υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 1.800 τέτοια κλαμπ διάδοσης του γέλιου.

Στην Ελλάδα η πρώτη Kλινική Γέλιου-ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα γελωτοθεραπείας- ιδρύθηκε από τον γιατρό Oλιστικής Θεραπευτικής κ. Aλέξανδρο Λουπασάκη, ο οποίος και υπογράφει το βιβλίο «Γέλιο, η καλύτερη θεραπεία» (εκδόσεις Kέδρος). Κι ενώ όλοι παραπονιόμαστε ότι βιώνουμε καταθλιπτικές εποχές, αποτελεί κοινό μυστικό ότι το γέλιο μακραίνει τη ζωή αφού έχει επιστημονικά αποδειχτεί ότι προστατεύει την καρδιά, ενισχύει το ανοσοποιητικό, καταπολεμά τον πόνο και την κατάθλιψη. Επιπλέον αντιμετωπίζει το στρες, αφού οτιδήποτε ενοχλητικό, βασανιστικό ή ανυπόφορο αποδυναμώνεται, γιατί απλώς μας φαίνεται αστείο. Πάλι πλημμυρίσαμε; Ας γελάσω…

Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο, λένε οι ειδικοί, για να νοιώσει κανείς καλύτερα και να θεραπευθεί γρηγορότερα. Ειδικά σε παιδιά που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος, αποδεικνύεται θαυματουργό. Η ιστορία του γιατρού-κλόουν που ενσάρκωσε ο Ρόμπιν Ουίλιαμς στην ταινία «Πάτς Άνταμς», έγινε ένα είδος σχολής για πολλές χώρες.Η γελωτοθεραπεία εφαρμόζεται σε διάφορες μορφές σε πολλά νοσοκομεία για μικρούς και μεγάλους ασθενείς ανά τον κόσμο. Ειδικά εκπαιδευμένοι γιατροί-κλόουν(!) σε Ευρώπη και Αμερική συνεργάζονται με τους θεράποντες γιατρούς, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Νοσηλευτικό προσωπικό φορά ειδικές ρόμπες που γράφουν διάφορα ωραία όπως «προσοχή, η καλή διάθεση μπορεί να είναι επικίνδυνη για την ασθένειά σου». Υπάρχουν, δεκάδες λοιπόν λόγοι για να εντάξετε το γέλιο στη ζωή σας. Εμείς επισημαίνουμε τους κυριότερους.

Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού
Έχει υπολογιστεί, ότι ύστερα από ένα ξέσπασμα γέλιου, ο οργανισμός απελευθερώνει μεγαλύτερη ποσότητα φυσικών αντισωμάτων στη μύτη και στο αναπνευστικό σύστημα, τα οποία τον προφυλάσσουν από τις «επιθέσεις» ιών και μικροβίων.

Ευεργετεί την καρδιά
Η φράση «γέλασα με την καρδιά μου» προφανώς δεν είναι τυχαία. Όταν γελάμε, προκαλείται διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα να τονώνεται η κυκλοφορία και να αυξάνεται η ποσότητα αίματος στους ιστούς. Σε ανθρώπους που έχουν υποστεί έμφραγμα, μισή ώρα γέλιου την ημέρα μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες ενός δεύτερου καρδιακού επεισοδίου, ενώ αρκούν 10 λεπτά για να επανέλθει η υψηλή πίεση στα φυσιολογικά επίπεδα.

Τονώνει την αναπνευστική λειτουργία
Το γέλιο είναι τόσο ευεργετικό για την αναπνοή, ώστε μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα με τις ειδικές αναπνευστικές ασκήσεις φυσιοθεραπείας για ασθενείς με άσθμα ή χρόνια βρογχίτιδα. Όταν γελάμε, αυξάνεται η χωρητικότητα των πνευμόνων, με αποτέλεσμα να μπορούν να φιλτράρουν και να προωθούν περισσότερο οξυγόνο. Έτσι αποτρέπεται έτσι η αναπνευστική «συμφόρηση».

Καταπολεμά το στρες
Με το γέλιο αυξάνεται η παραγωγή ενδορφινών, -γνωστές και ως ορμόνες της χαράς- που «ευθύνονται» για την καλή μας διάθεση. Επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Κέντρο Εναλλακτικών Θεραπειών της Καλιφόρνιας διαπίστωσαν ότι μετά την παρακολούθηση μιας καλής κωμωδίας, τα επίπεδα κατάθλιψης και θυμού ενός γκρουπ ασθενών έπεσαν κατά 98%! Η δε διάθεσή τους είχε βελτιωθεί εκ των προτέρων όταν πληροφορήθηκαν ότι μετά από δυο ημέρες θα παρακολουθούσαν μια διασκεδαστική ταινία.

Ανακουφίζει από τον πόνο
Οι ενδορφίνες δεν «ευθύνονται» μόνο για την καλή διάθεση, αλλά έχουν και τον τίτλο των φυσικών παυσίπονων του οργανισμού. Ασθενείς που νοσηλεύονταν με σοβαρότατα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και πόνους, ανέφεραν ότι δέκα λεπτά γέλιου κατάφερναν να τους ανακουφίζουν για δύο ώρες περίπου, όταν η χορήγηση αναισθητικών φαρμάκων δεν είχε καμία επίδραση πάνω τους.

Ωφελεί το γαστρεντερικό
Ως γνωστό είναι το μόνο σύστημα που «σκέφτεται» με την ίδια ένταση όπως ο εγκέφαλος, γι αυτό το άγχος ή η κακή διάθεση εκδηλώνονται με τα γνωστά συμπτώματα -πόνοι, δυσπεψία, καούρες, μετεωρισμός κ.α- στο στομάχι και την κοιλιά. Το γέλιο όχι μόνο αμβλύνει τα συμπτώματα αλλά βελτιώνει την αφομοίωση των θρεπτικών ουσιών από τις τροφές και βοηθά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Τα «παράδοξα» του γέλιου

  • Βρετανοί ερευνητές με ένα πείραμα που αποκάλεσαν «Εργαστηριακό Γέλιο»(Laugh Lab),ανακάλυψαν ότι όσο μεγαλώνουμε γελάμε περισσότερο γιατί η αίσθηση του χιούμορ αυξάνεται με τις εμπειρίες μας (στο τέλος δηλαδή…ένα γέλιο θα μας θάψει).
  • Οι άνδρες λένε περισσότερα αστεία όταν είναι παρούσες γυναίκες και εκείνες έχουν την τάση να γελούν περισσότερο παρουσία των ανδρών (ειδικά οι ξανθιές…)
  • Το γέλιο είναι 30 φορές συχνότερο σε ομάδες ανθρώπων με μοναχικές δραστηριότητες (υπάρχουν καλόγριες με «θεϊκό» χιούμορ);
  • Αυτός που περιγράφει ή λέει κάτι το αστείο, κατά κανόνα γελάει πολύ περισσότερο από όσους τον ακούν. Έτσι «κρυώνουν» τα καλύτερα ανέκδοτα…
  • Ένα 10% των ανθρώπων υποφέρει από τον παθολογικό φόβο ότι οι άλλοι θα γελάσουν εις βάρος τους και κατά συνέπεια αποφεύγει να κάνει συναναστροφές και να κυκλοφορεί σε δημόσιους χώρους. Δυστυχώς, σε αυτό το ποσοστό δεν ανήκει ο πρόεδρος Μπούς!
  • Το γέλιο είναι μεταδοτικό για αυτό «κυκλοφορεί» ηχογραφημένο στις ξένες κωμικές σειρές. Το 1962 από μια ομαδική κρίση γέλιου έφηβων κοριτσιών στην Τανγκανίκα, το φαινόμενο επεκτάθηκε τόσο ώστε κρίθηκε αναγκαίο να κλείσουν τα σχολεία της περιοχής!

Η επιστήμη του γέλιου
Το χιούμορ είναι η πιο αυθόρμητη αντίδραση σε οτιδήποτε εξωφρενικό επιτίθεται στη κοινή λογική. Ο νευροψυχολόγος Ρόμπερτ Προβάϊν, -ο «ειδικός του γέλιου» όπως τον αποκαλούν- και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, μετά από μακροχρόνια έρευνα, κατέληξε στο ότι οι άνθρωποι που έχουν χιούμορ ξεπερνούν πιο εύκολα τις δυσκολίες, αφού με το να αυτοσαρκάζονται μειώνουν την ένταση από τις δυσάρεστες καταστάσεις. Έτσι λιγότερο από το 20% του γέλιου συμβαίνει ως αντίδραση σε κάτι το αστείο. Υποθέτω ότι το υπόλοιπο 80% αφορά ξεκαρδιστικά ξεσπάσματα σε ζητήματα όπως π.χ. εργασιακό, ασφαλιστικό, πετρέλαιο θέρμανσης και άλλα «ανέκδοτα».

Συνήθως το πολύ γέλιο «πέφτει» μεταξύ παρέας όταν ακούγονται διάφορες ιστορίες ή λέγονται αστείες ατάκες. Κατά τη γνώμη του καθηγητή Προβάιν «είναι πολύ πιθανό η ευεργετική επίδραση του γέλιου να ενισχύεται καθοριστικά από την παρουσία άλλων ανθρώπων δίπλα μας, που μοιράζονται τη δεδομένη στιγμή τα ίδια συναισθήματα». Ο ίδιος επιστήμονας υποστηρίζει ότι ένας άνθρωπος γελά 30 φορές περισσότερο όταν βρίσκεται σε μια παρέα παρά όταν είναι μόνος του. Όταν μια ομάδα ανθρώπων γελά, το μήνυμα είναι: «χαλάρωσε, είσαι μεταξύ φίλων».

Το γέλιο αποτελεί όμως πολλές φορές και ένδειξη ανωτερότητας. Παράδειγμα οι απόλυτα κακοί του σινεμά που συνοδεύουν τις αποτρόπαιες πράξεις τους με χιούμορ που …σκοτώνει. Αλλά και οι απόλυτα καλοί, όταν αποδίδουν δικαιοσύνη φροντίζουν να την διανθίσουν με «θανατηφόρες» ατάκες. Στην καθημερινότητα, οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι εργοδότες λένε περισσότερα ανέκδοτα από τους υπαλλήλους τους. Φαντάζομαι ότι στην πλειοψηφία τους θα σχετίζονται με το ωράριο ή τις αυξήσεις!

Γελάει καλύτερα όποιος γελάει …πολύ !
Αν το 1939 οι άνθρωποι να γελούσαν κατά μέσο όρο 19 λεπτά την ημέρα, το 1982 έξι λεπτά και το 1990 μόνο τέσσερα λεπτά, προφανώς το 2005 το γέλιο μοιάζει είδος προς εξαφάνιση! Προστατεύστε το λοιπόν.

  • Μη κλείνεστε στον εαυτό σας. Βγείτε έξω, γνωρίστε καινούργιους ανθρώπους, αποκτήστε ενδιαφέροντα που θα σας χαλαρώνουν και θα σας διασκεδάσουν.
  • Μη κρατάτε ότι σας ενοχλεί μέσα σας. Εκφραστείτε ελεύθερα και ενισχύστε θετικά τη σκέψη σας.
  • Μην προσπαθείτε να αρέσετε σε όλους. Πρωταρχική σημασία έχει εσείς να αρέσετε στον εαυτό σας.
  • Μην περιμένετε την «κατάλληλη» στιγμή για να ασχοληθείτε με τα όνειρα σας. Καμία στιγμή δεν θα είναι η «κατάλληλη» αν δεν το αποφασίσετε.
  • Μην πάψετε να αυτοσαρκάζεστε. Ο καλύτερος τρόπος για να γελάσουμε είναι οι φόβοι και οι αδυναμίες μας. Σκεφτείτε το λίγο. Είναι και δωρεάν!

Ξεκαρδιστείτε στο λίφτινγκ!
Μια ώρα γέλιου «καίει» 500 kcal, επειδή ενεργοποιεί όλο το μυϊκό σύστημα, ενώ 100-200 γέλια ισοδυναμούν με 10 λεπτά κωπηλασίας ή τρεξίματος. Όμως το γέλιο ειδικά όσον αφορά το πρόσωπο, αποτελεί μιας πρώτης τάξης κούρα ομορφιάς, αφού το βοηθά να δείχνει πιο φρέσκο και λαμπερό. Ιδού πώς.

Μέτωπο: Χαλαρώνει και το πρόσωπο αποκτά μια πιο νεανική όψη.
Μάγουλα: Γυμνάζονται με το να συσπώνται και μετά να χαλαρώνουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος, να οξυγονώνονται καλύτερα τα κύτταρα και να μειώνονται οι ρυτίδες.
Ζυγωματικά: Όταν γελάμε ανορθώνονται απαλύνοντας τα σημάδια της κούρασης.
Μάτια: Αποκτούν ζωηράδα και λάμψη χάρη στους δακρυϊκούς αδένες που όταν γελάμε εντείνουν την λειτουργία τους.
Στόμα: Με τη σύσπαση προς τα πάνω, διατηρείται η ελαστικότητα των χειλιών και τα χαρακτηριστικά αποκτούν μια γοητευτική γλυκύτητα.
Επιδερμίδα: Το γέλιο προσφέρει καλύτερο και πιο υγιές χρώμα γιατί αυξάνει την ροή του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία.

Κούκλα έγινες!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments